agrafa83 04.01.18, 18:36 Dziewczyny, karmię 3 córkę, 8 mcy po porodzie, okres nie wrócił jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agrafa83 Re: Hashimoto? 04.01.18, 18:38 I urwało, mojej mamie i bliskiej kuzynce wykryto Hashimoto, zbadać się już, czy jak wróci okres, skończę karmić? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Hashimoto? 04.01.18, 18:52 Jeśli Twoja mama ma hashi, to masz 50% szans, że też kiedyś zachorujesz. Warto badać się co jakiś czas, karmienie piersią w niczym nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - ciąża często jest momentem wyzwolenia choroby tarczycy, więc powinnaś się teraz zbadać . Odpowiedz Link Zgłoś
owmordke Re: Hashimoto? 04.01.18, 19:08 mary_lu napisała: > Jeśli Twoja mama ma hashi, to masz 50% szans, że też kiedyś zachorujesz. Powaznie az 50%? To prawdziwa statystyka czy tzw. pi raz drzwi? W mojej rodzinie wiele osob ma problemy z tarczyca i martwie sie ze jesli prawdopodobienstwo jest rzeczywiscie 50% to los mojej tarczycy jest przesadzony. U mnie nie dosc ze moja mama ma niedoczynnosc, to jeszcze jej starsza siostra ma niedoczynnosc, z kolei jej mlodsza siostra ma Hashimoto. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Hashimoto? 04.01.18, 21:14 Po ciazy przecież czesto zdarza sie (przemijajaca) niedoczynmosc. Ale co ma okres do Hashimoto, skoro karmisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
agrafa83 Re: Hashimoto? 05.01.18, 06:09 Ogolnie to że hormony po ciąży i laktacji jeszcze nie działają w trybie normalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Hashimoto? 05.01.18, 06:51 Ok, ale hormony tarczycy to co innego niz te, nazwijmy je "ciążowo-laktacyjne" 😉 Zreszta jak chcesz zrob test TSH - koszt 20-30 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Hashimoto? 05.01.18, 06:14 mary_lu napisała: > Jeśli Twoja mama ma hashi, to masz 50% szans, że też kiedyś zachorujesz. Coś zmyślasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Hashimoto? 05.01.18, 06:50 Hormony tarczycy i tsh bada się 4 już tygodnie po porodzie, więc możesz sprawdzić. Niekoniecznie uaktywnia się hashimoto, ale choroby tarczycy zwykle idą rodzinnie w linii żeńskiej. To częsty wątek rozmów między chorymi oraz sami lekarze doradzają zbadanie matek, córek, sióstr. U mnie chorowała babcia (po 60tce), mama i ciocia, ja, moje siostry i jedyna córka cioci Hashi tylko ciocia i jej córka. Odpowiedz Link Zgłoś