Dodaj do ulubionych

wypoczynek w Polsce

09.01.18, 14:20
moje spostrzeżenia nt podróżowania a raczej noclegów. Co prawda wiele po świecie nie podróżuję, ALe, gdziekolwiek nie byłam za Polska granicą nawet hostele z bardzo przyzwoitym cennikiem miały całkiem duży pokój i łóżko, ŁÓŻKO z normalnym materacem, na którym można się wyspać. Tymczasem w Polsce wynajem dla ludzi polega na tym, ze za 50 zł/osobę/za noc (to już jest ekstra cena) mamy mikro pokój, ze ledwo co się obrócisz + no właśnie wersalki albo rozpadające się amerykanki , w dodatku pieruńsko twardo, jakby się na deskach spało. Jak sobie pomyślę o wyjeździe w Polskę to mi isę płakać chce, ze jeśli nie zamówię sobie hotelu za kilkaset zł/pokój, to będę spałą na wersalce.
A tymczasem czy Czechy, czy Portugalio, Włochy wszędzie nawet w standardzie nie exclusive Materce były zawsze i zawsze wygodne, a ceny przystępne. Co jest w tym kraju? i jeszcze ludzie nawet nic nie furkają jak w lato w sezonie płacą po 100 zł/ os /pokój i śpia na tych wersalkach w pokoju wielkości wiatrołapu
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:24
      Chyba w jakiejś innej Polsce mieszkam...
      • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:29
        Ja też. Nie przypominam sobie kiedy w jakimś hotelu spałam na wersalce. No i 50 zł/os. to troszkę jakby mało...
        • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:40
          50 zł to mało ? to ok 12 Euro, za 15 euro w Portugalii w Libonie wynajmowałam pokój w hostelu łóżko wygodne z materacem za 15 Euro to dostałam plan miasta i jeszcze właścicielki opowiadały mi co warto zobaczyć czym i jak dojechać do tych miejsc, polecały knajpy i co warto w nich jeść, rano w cenie było śniadania typu obsłuż się sam ale płatki, dżemy, sok pomarańczowy świeżo wyciskany, kawa , tez w cenie. Co mamy za 50 zł w Polsce? nic z ciekawości zajrzałąm np. na Airnb w Gdańsku, wyskakują pokoje najtańsze z wersalką bez śniadania i w micropokoiku skosy, że tzreba chodzić na czworakach. A przecież w Polsce średnio zarabiamy mniej niż w Portugalii
          • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:48
            Mało. U nas 5 osób więc za pokój byśmy zapłacili 250 zł. Gdziekolwiek wyjeżdżamy i nocujemy ze śniadaniem nie schodzimy poniżej 110- 130 euro za dobę.
            Śniadanie typu -obsłuż się to po prostu stół szwedzki wink
            Zwykle rezerwujemy na bookingu.
            • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:01
              Gdziekolwiek wyjeżdżamy i nocujemy ze śniadaniem - tzn gdzie poszukam Ci podobne standardy i ceny i zobaczymy na zdjęciach jakie warunki. nie porównujemy tu hotelu za granicą i pensjonatu w Polsce tylko i jedno i druga miejscówka tanio w podobnych standardach i co za to dostajemy.
              wrzućcie sobie np. na Ainrb czy booking jakiekolwiek miasto w POlsce i w Europie i porównajcie ceny , standard pokoi i cenę w stosunku do zarobków
              • sasanka4321 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:08
                Ja proponuje, zebys Ty sobie sama najpierw wrzucila w to airbnb kwatery w Polsce i zagranica i porownala. Tylko porownuj zblizone polozenie, tzn. jesli miejscowosc nadmorska w Polsce to takze miejscowosc nadmorska w Holandii, we Wloszech czy gdzie tam chcesz. Zdziwisz sie.
                • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:17
                  poniżeł dałam Lizbonę centrum miasta z dobrym punktem komunikacyjnym , zobacz www.artbeatrooms.com/Prices.aspx
                  • araceli Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:50
                    Na tej stronie masz ceny rzędu średnio 70EUR za pokój dwuosobowy (tak wynika ze zdjęć). Gdzie te 15 EUR?
              • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:18
                Jak chcesz tanio to musisz się liczyć z niewygodami. Takie ceny są w Polsce i pozostaje je zaakceptowac.
                I nie pisalam o cenach za granicą. Tyle płacimy w Polsce po przeliczeniu na euro.
                • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:36
                  ale podałam przykład Lizbona tanio w dobrym punkcie ze śniadaniem na normalnym materacu, to samo w jakimś (juz nie pamietam ) hotelu w Czechach normalne łóżko w dobrej cenie ze śniadaniem, ba, nawet na Kempingu Eurocampu łóżka z normalnymi materacami w niskiej cenie
                  • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:44
                    No a w Polsce drożej. I co zrobisz? Nic nie zrobisz. Albo zapłacisz więcej albo będziesz spała na rozkładanej, zapadniętej wersalce u gospodarza.
                    • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:04
                      ja się dziwię, że ludzie się na to godzą za swoje pieniądze
                      • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:14
                        Mogą spać pod namiotem tylko w Polsce poza okresem letnim to trochę niewygodne jest suspicious
                  • koronka2012 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:08
                    zosia_1 napisała:

> ale podałam przykład Lizbona tanio w dobrym punkcie ze śniadaniem na normalnym
                    > materacu, to samo w jakimś (juz nie pamietam ) hotelu w Czechach normalne łóżko
                    > w dobrej cenie ze śniadaniem, ba, nawet na Kempingu Eurocampu łóżka z normaln
                    > ymi materacami w niskiej cenie

Może u nich nie ma mebli Bodzio po prostu tongue_out

Dobry materac kosztuje kilkaset zł, 2-3 razy tyle co tapczan. Ot, i cała tajemnica.
                    • madami Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 14:02
                      Prawda ale z drugiej strony kupując porządny, hotelowy materac będzie on o wiele dłużej służył niż wersalka. `materace w hotelach muszą spełniać szereg standardów, niepalność, wytrzymałośc itp. Wersalki są przystosowane do spania okazjonalnego, powinno się na nie kłaść dodatkowy materac.
      • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:43
        rozwiniesz myśl, czy tylko tyle ma mi wystarczyć?
        • magkul99 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:48
          Pojedz do Włoch do tzw apartamentów np 4 osobowych. Dwie osoby śpią jak ludzie w zamykanej sypialni na normalnym łóżku, kolejne 2 na amerykance w kuchni. Zamiast pościeli są jakieś prześcieradła na koce ( jedyne 6 euro doba) itp
          • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:14
            np. Zakopane : pierwsze z brzegu (jest napisane ,że jedna sofa i jedna kanapa) -nadal to wszytsko niewygodne i cena od 49 zł/os/noc www.airbnb.pl/rooms/22531290?location=zakopane&s=V4OVwvZq i Gdańsk 108 zł/dzień /s , bo jest napisane , ze to apartamenty tymczasem.. tadam dwie rozkładane sofy. i dla porównania w Lizbonie w centrum miasta, do metra rzut beretem , świetny punkt komunikacyjny teraz cena za mały pokój (mały pokój tam to jak jeden apartament w Polsce) i cena 57 Euro za 2 osoby ze śniadaniem, opieką gospodarzy , podpowiedzą co, jak i gdzie www.artbeatrooms.com/Prices.aspx
            • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:16
              a jeszcze w Lizbonie za te 57 Euro to ręczniki są, w Polsce nie uświadczysz
            • sasanka4321 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:34
              To 57 Euro w Lizbonie to law season. To po pierwsze. Po drugie - i wazniejsze - ta oferta w Lizbonie to pokoj w mieszkaniu ze wspolna lazienka - dla mnie to juz wyklucza te oferte. Optycznie fajne bo jakis kreatywny artysta to urzadzal, i tyle. U nas tez sie tacy zdarzaja, i tu i tam rzadko. Trudno porownac co oferuje oferta z Gdanska, bo nie zalinkowalas.
              • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:44
                poszukaj niżej , juz pisałam, a 50 zł/os to tez low season. W Polsce tez podobne oferty ale chodzi o stansard wypoczynku :sofy, amerykanki, wersalki blee
                • sasanka4321 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:22
                  No nie widze, zebys ten gdansk gdzies linkowala. Ok., wrzucilam w airbnb. Pierwsza oferta, jaka mi wyskoczyla: www.airbnb.pl/rooms/21202807?location=Gda%C5%84sk&s=eV8NzBF4&guests=2&adults=2&check_in=2018-01-18&check_out=2018-01-20
                  Gdansk Srodmiescie. Cale mieszkanie dla 2 osob dziennie ze 113 zl na dzien. Czyli wlasna lazienka i kuchnia, w przeciwienstwie do oferty z Lizbony gdzie dzielimy mieszkanie z czteroma innymi rodzinami, majac wspolna lazienke i kuchnie. Bezplatny parking w centrum miasta. Pelne wyposazenie mieszkania. Posciel i reczniki oczywiscie tez w tym sa.

Wiesz, ja sie w czasach studenckich nawedrowalam po calym swiecie, na drogie hotele nie bylo mnie wtedy stac. I takich ruder, jakie znalazlam w Berlinie, Kopenhadze, Melbourne, Nowym Jorku i masie innych, w Polsce do tej pory nie widzialam. W kazdym kraju znajdziesz i swietne oferty, i badziewie za grosze. Nie sadze, zeby Polska sie tu jakos wyrozniala. A 50 zl za nocleg - coz, to jest mniej niz cena za nocleg w schroniskach mlodziezowych w 8-osobowym podkoju po swiecie - wiele bym nie oczekiwala. Jak Ci nie odpowiada relacja cen do zarobkow, to proponowalabym zaczac sie oburzac chocby na cene masla - czemuz to ach czemuz w Polsce nie jest cztery razy tansze niz w Berlinie.

• szarsz Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 21:23
                    > Gdansk Srodmiescie. Cale mieszkanie dla 2 osob dziennie ze 113 zl na dzien.

Znajdź taki dla rodziny z dwójką (o trójce już nie wspominam) dzieci. I żeby dziecko miało swoje łóżko.
                    • jeziorowa Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 22:03
                      Niżej pisałam. Wróciliśmy tydzień temu z Gdańska. Mieszkanie na starówce, wyposażone, łóżko małżeńskie i 3 pojedyncze, 40zł/osoba/doba.
                      • szarsz Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 10:00
                        Czyli byliście tam na sylwestra? Dasz namiar, pls? Chciałam jechać w tym terminie, ale wszystko bylo xo najmniej trzy razy droższe.
                        • jeziorowa Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 16:10
                          Booking.com - prawie zawsze stamtąd mamy noclegi
            • memphis90 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:45
              No i co - ikeowa wersalka z materacem...? Straszne, rzeczywiście.
          • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:21
            Ale prześcieradło na koce to jest norma na południu, taka "różnica kulturowa". Nie wiem jak we Włoszech, w Hiszpanii zakup poszwy na kołdrę do niedawna graniczył z cudem a poszewki na kwadratowe poduszki szyłam sobie sama, bo tu tylko wałki na szerokość łóżka, ewentualnie dwa mniejsze.
    • an.16 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 14:48
      Podpisuję się pod tym. Nawet w Chinach i Wietnamie standardem jest duży, wygodny materac i śnieżnobiała pościel i ręczniki. W polskich nadmorskich "kurortach" nawet w drogich pensjonatach potrafią wtrynić kolorowe ręczniki i badziewną pościel z "kory". W górach jest nie lepiej, a przynajmniej było jeszcze parę lat wstecz.
      • sy28 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:19
        Rzadko się wypowiadam ale za 4 osoby nad Bałtykiem w sierpniu płaciła 250 za dobę za 4 osoby. Nora wielkości wiatrołap i skosy. Tego samego roku w Chorwacji też kwatera prywatna. Dwie sypialnie z klimatyzacją i kuchnia z jadalnią oraz łazienka 70 euro za dobę. W Polsce kąty rybackie odległość do plaży chyba z 1,5 km. W Chorwacji ok 300m.
      • katriel Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 21:06
        A ja lubię pościel z kory. I wolę kolorowe ręczniki od białych, zwłaszcza jeśli są każdy inny. Bo jak na 4-osobową rodzinę dostajemy osiem identycznie śnieżnobiałych ręczników, to potem nie wiadomo który jest czyj.
        • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 22:27
          Ja też lubię pościel z kory, tylko to musi być Kira a nie pseudo kora, która w dotyku jest jak plastik
      • memphis90 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:46
        Kolorowy ręcznik! Pościel z kory! Jak żyć??? JAK ZYC???
    • bywalec.hoteli Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:20
      a w jakich miejscowościach jest tak kiepsko z noclegami?
    • ichi51e Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:21
      W zyciu nie spalam w wynajetym pokoju/domu na wersalce.
      • gryzelda71 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:31
        To nie znaczy, że takowe nie istnieją.
        • ichi51e Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:40
          No ale ogladasz zdjecia i takich nie bierzesz po prostu.
          • gryzelda71 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:43
            Nie bierzesz. Ale faktycznie zosia opisuje to co się spotyka. Porównywalne ceny,jednak w Polsce gorsze warunki.
            • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:06
              Mnie po hotelach w Serbii i Macedonii już nic nie rusza wink Raz spaliśmy w hmmm nie wiem co to było ale dwa razy obok tego przybytku przejechaliśmy zanim skonstatowaliśmy , że to nasz hotel big_grin Nie byłam pewna sądząc po fizjonomii prowadzących to coś czy przeżyjemy do rana. Ale o dziwo udało się i nawet samochód stojący całą noc na zewnątrz nie znikł. Za oknem z matowej szyby był taras i na tym tarasie całą noc panowie (wyłącznie, tam kobiet nie było) załatwiali jakieś sprawy, grali w karty i ciągle gdzieś jeździli bo wchodzili i wychodzili. Generalnie spaliśmy w ubraniach big_grin
              W innym hotelu w Niszu za to było wyjątkowo czysto, ładna pościel duże widne apartamenty- śniadanie z karty w restauracji na dole. Wszystko nowe i urządzone z gustem. Schodzimy na śniadanie a tam salka pełna karków. Ja w życiu takich złotych łańcuchów nie widziałam! Odstrzeleni w markowe ciuchy siedzą przy stolikach. A my z trójką dzieci pasowaliśmy tam jak wół do karety wink Przed hotelem samochody za które można by kupić penthouse w Warszawie.
              • ruda_henryka Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 20:54
                To tak dodatkowo to tej opowieści - raz tak trafiliśmy na Słowacji w 2009 r. - wioska obok Chopoka. Zamówiłam pokoje przez internet - jedziemy wieczorem w piątek, nocleg w centrum wioski. Podjeżdżamy pod lokal okazuje się że to miejscowa mordownia (na parterze knajpa), wchodzimy, siwo od dymu, tubylcy w stanie wskazującym. Jak weszliśmy cała knajpa zamilkła, odebraliśmy klucze w barze. Już bałam się , że nas zatłuką na tej wsi gdzieś za rogiem. Noclegi okazały się fajnym hotelikiem nad barem, dopiero rozbudowanym przez właścicieli z funduszy UE - super warunki, wygodne łóżka, ładne i duże łazienki, wyposażona wspólna kuchnia. Potem jeździliśmy tam my i znajomi przez następne lata, bo hotelik okazał się super miejscówką z fajnymi gospodarzami tylko trochę na uboczu od głównych szlaków.
          • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:47
            opisuję standard jaki w Polsce jest w większości czyli ceny w porównaniu do średnich polskich zarobków w stosunku do jakości oferowanych usług i dodatkowych usług poza noclegiem . normalnie jest chyba tylko w hotelach, natomiast w pokojach do wynajęcia w pensjonatach, hostelach i tp werslaki, sofy rozkłądane typu delfinek twarde jak diabli, jeśłi reczniki to ohydne kolory, pościel typu najtańsza kora taka plastikowa. i to większośc przy minimalnej wielkosci pokoiku .
            • lauren6 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:37
              Myślisz, że ludzie, którzy jeżdżą na tanie wakacje w Polsce sami mieszkają w dużo lepszych warunkach niż skosy, wersalki i pościel z kory?

Jeśli nie odpowiada ci standard tanich noclegów w PL to płać za hotele z wyższej półki. Nie rozumiem problemu.
      • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:52
        to podrzuć link do pokoju w przystępnej cenie dla przeciętnego Polaka z normalnym łóżkiem i pokojem większym niż 2x3 m, lokalizacja obojętna oprócz pipidówki jakiejś
    • madami Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:52
      Niestety ale racja, przyzwoity nocleg w Polsce zaczyna się od 100 zł sad

Standard poniżej 100 zł jest taki a nie inny ponieważ właściciel nie musi nic zmieniać i tak znajdą się klienci i nawet będą zadowoleni. Rynek noclegowy jest u nas bardzo mało konkurencyjny, dopiero raczkuje.

Podobnie ma się sprawa z gastronomią, tutaj pełna załamka....
    • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 15:58
      Z wersalkami spotykałam się rzadko (ale była, faktycznie, w kawalerce z salono-sypialnią) natomiast w ogłoszeniach zszokowało mnie co innego:
      - wymiana ręczników na czyste - płatna
      - rewizja czystości przed wyjazdem gościa - w przypadku negatywnej oceny - dodatkowa opłata
      - w cenę wliczona określona ilość energii elektrycznej do zużycia - przed wyjazdem odczyt liczników, jak gość zużył za dużo - jak wyżej.

Nie chcę nawet myśleć, czego wynikiem są takie obostrzenia, podejrzewam bowiem, że właściciele mają swoje powody. Natomiast mnie to odpycha, wolałabym, żeby mi to wszystko dyskretnie doliczyli do ceny zamiast sugerować, że jestem potencjalnym syfiarzem i złodziejem papieru toaletowego.
      • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:02
        Aż sobie zerknęłam na przypadkowe ogłoszenia: możliwość wynajmu suszarki do włosów - 3 PLN za dobę. Wynajem kuchenki mikrofalowej - 6 PLN za dobę. Kto na miłość boską wynajmuje apartamenty bez podstawowego sprzętu?
        • gryzelda71 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:05
          Pościel, ręczniki, końcowe sprzątanie(nie mniej niż) i spisywanie liczników za granicą też istnieje.
          • konsta-is-me Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:15
            Za granica i w Polsce spotkalam sie z tym tylko w tanich hostelach/kempingach.
            No, raz za recznik, ale to tani hotel-sprzatanie i posciel w cenie.
            Akurat licznikow nie rozumiem-co niby mozna zrobic z pradem?
            Podlaczyc samochod elektryczny w pokoju?
            Rewizja czystosci w hotelu?? - czyli mam wziac ze soba mopa i scierke i posprzatac? - w hotelu??
            Ktos upadl na glowe.
            To zwykly chamski sposob, by wyciagac forse.
        • zosia_1 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:06
          no właśnie o tym mniej więcej piszę
      • heca7 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:12
        W Polsce??? Nigdy się z tym nie spotkałam. Ale od razu bym takie oferty odrzuciła.
        • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:15
          Tak, w Polsce. Ten odczyt liczników to był hardkor, ale dodatkowe opłaty za sprzątanie czy ręczniki są dość popularne.
          swinoujscie.baltichome.pl/pl/informacja/cennik-uslug-dodatkowych
          • lauren6 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:40
            Ze sprawdzaniem stanu licznikow spotkałam się raz i z marszu odrzuciłam taką dziadowską ofertę.
            • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:42
              Prawda? To trochę uwłaczające. Nie wiem kto i jak im tego prądu nakradł, że takie cyrki robią.
              • minerallna Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 21:36
                Kiedyś wynajmowaliśmy dwa domki w Łebie, 3 noce. Trochę było chłodno i trzeba było dogrzewać się. Liczniki spisane przy odbiorze, taki regulamin, ale domki czyściutkie, żadne wersaliki, normalne łóżka. I o ile domek "rodziców" miał do zapłacenia ok. 40 zł to domek małolatów prawie 180 zł. Cały czas grzali a jak za gorąco to otwierali okna. Właścicielka 3 razy przy mnie sprawdzała liczniki bo nie mogła w to uwierzyć. I mogę sobie wyobrazić jak to wygląda jak ktoś przyjedzie na 2 tygodnie. Jak widać da się pojechać z prądem.
                • lauren6 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:50
                  Nie wierzę, że zwykła farelka zużywa prąd za 60 zł/doba.

Daliście się naciągnąć oszustce.
                  • minerallna Re: wypoczynek w Polsce 12.01.18, 02:16
                    Jaka farelka?
                    Grzejniki na prąd plus dodatkowe, przenośne, nie pamiętam jakie bo my nie używaliśmy. Ale żre to prądu aż miło!
                    I bojler w łazience. U nas było ciepło, bojler chodził całą dobę a jednak tylko 40 zł. Cennik na zużycie prądu znałam przed przyjazdem i nie był żadnym szokiem. Szokiem było to co małolaty potrafią zrobić. Grzać tak że u nich w domku jak w piecu a potem otwierają okna, grzejniki szaleją i masz taki rachunek.
                    Dziwie się że Ty się dziwisz. Liczniki spisywane przed i po, wyszło jak wyszło.

A nawet zastanawiam się czy nie wpaść do tego miejsca może w czerwcu na weekend. Fajna miejscówka, ale bez małolatów smile
          • ewa_mama_jasia Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 00:15
            A propos Świnoujścia - był czas, że jeździłam z synem przynajmniej raz w roku. Czytałam regularnie fora świnoujskie. Mieszkańcy nawet się nie kryli z ogromem pogardy dla turystów. Podejście było takie, że turyści maja przyjechać, niczego nie chcieć, dużo płacić a i tak trzeba ich sprawdzać. A to wszystko w sytuacji, gdzie mieszkancy żyją w dużej mierze z tych pogardzanych turystow. Ja miałam sprawdzony pensjonat, więc nie korzystałam z kwater i nikt mi na ręce nie patrzył.
      • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 12:31
        jesteś pewna, że piszesz o polsce?

i czy rewizja czystości, jak to ładnie ujęłaś nie ma przypadkiem związku z wpłaconą kaucją za lokal?

przyznaję, że wszystkie te czynniki są mi doskonale znane ale nie w polsce a we włoszech i austrii, gdzie na wejściu płaci się extra 100 euro kaucji do zwrotu po rewizji właśnie.

nasi polscy posiadacze nowo wybudowanych apartamentów dopiero się uczą pobierania kaucji - płaciłam w kościelisku i w kątach rybackich - chyba 2 stówki - ale tylko przy rezerwacji przez booking. gdy robiłam to prywatnie - kaucji nie pobierali(ten sam kompleks budynków)

przy czym dla turystów oczekujących pewnych standardów to cudowne rozwiązanie, bo wtedy zobowiązuje do dbania o powierzone mienie. inaczej wszystko się zużywa dziwnie "szybko" a właściciel rozczarowany gośćmi macha ręką i zamiast wymieniać i dbać, opuszcza ręce i wynajmuje ruinę coraz taniej. więc ta kaucja to super rozwiązanie.

z limitem energii nie spotkałam się nigdzie w świecie, ale owszem, słyszałam o tym(francja na narty tak chyba ma masowo) ale nigdy w polsce.
        • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:46
          "jesteś pewna, że piszesz o polsce?"
          Nie, nie jestem pewna, tak se napisałam, a naprawdę miałam na myśli Chiny big_grin

www.domkigroszek.pl/regulamin

Prawdziwa perełka: "Opuszczając domek w dniu wyjazdu Gość zdaje domki Właścicielowi: zdejmuje i składa bieliznę pościelową," big_grin
          • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 14:05
            już rozumiem, nie podejrzewałam takiej persony o zainteresowanie ofertą groszka.
            • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 15:44
              I słusznie. Persona wolałaby zapłacić dychę więcej za domek (raptem 2,50 od osoby) i oszczędzić sobie teatrzyk z właścicielem sprawdzającym, czy złożyła prześcieradło w kostkę.

Domki wynajmowane są w cyklach tygodniowych, czyli właścicielka miałaby 70 PLN od wynajmu więcej za każdy domek. Za tę kwotę persona, gdyby była bez pracy, chętnie ściągnęłaby poszwę z czterech kołder i poduszek raz w tygodniu. I złożyła w kostkę.
              • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 17:59
                strasznie tania ta persona jest skoro za 2,5 zeta by się jednak wysilała. nie dziwne że musisz być personą pracującą. współczuję, że mimo wszystko przeglądać musisz oferty typu groszek. no ale widać to twój przedział. też cię pozdrawiam
                • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 18:05
                  Buziaczki! kiss I poćwicz czytanie ze zrozumieniem, bo kiepsko. Tak po przyjacielsku radzę wink
                  • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 18:14
                    oczywiście. a ty poodpoczywaj w groszku, bo ze zmęczenia pisze ci się niezbyt lotnie, skoro nie jesteś zrozumiana nawet przez niewonską szpeszalistkę.
    • koronka2012 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:06
      Cóż - ja akurat sporo podróżuję i bywa różnie. Mikropokój miałam kiedyś w Paryżu, w jakimś sieciowym hotelu, z progu wchodziło się wprost na łożko. Poduszkami w Tajlandii można kogoś zabić, takie są twarde i wysokie.

Fakt, że standard łóżek w Polsce jest mega niski, w pensjonatach królują najtańsze tapczaniki i o wygodzie trudno mówić.
      Różnicą jest też to, że w innych krajach pensjonat jest budowany z myślą o pensjonacie - w Polsce często jest to dom mieszkalny zaadoptowany do potrzeb wynajmu, a nawet jesli budowany z takim założeniem - to jeszcze z nastawieniem, aby jak najwięcej wycisnąć z przestrzeni.
      • szarsz Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:15
        No ale Paryż jest wyjątkowo specyficznym i drogim miastem. I ostatnio mocno podrożał.
        • madami Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:50
          Małe pokoiki są dla Paryża bardzo charakterystyczne, dla Londynu zresztą też wink
          Ale za to łóżka mają zwykle wygodne wink
    • szarsz Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:16
      Ja mam podobne obserwacje. Ciężko mi znaleźć cokolwiek w Polsce, bo za podobny standard w interesujących mnie miejscach płacę znacznie mniej. Tylko z Czechami się nie zgodzę, tam pensjonatowa komuna imho pełną gębą.
      • madami Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:51
        I meble w stylu meble Bodzio wink
    • claudel6 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:53
      ja mam takie doświadczenie, że Polska jest koszmarnie droga w porównaniu z Europą południową. piszę o południowej, bo z tą mam najwięcej doświadczeń.
      W Europie moge wynająć cały dom, ładny, o wysokim standardzie, bardzo często z jakimś obłednym widokiem (np. na morze) w cenach 250 zł do 400 zł za dobę. w Polsce za tę cenę dostanę średni standard...ale pokoju. jak chcę wynająć ładny apartament z ładnym widokiem, to ceny sie zaczynają od 500 zł za dobę wzwyż.
      teraz przegladam oferty na lato i wlosy staja mi dęba jak patrzę na ceny.
      takie ceny oczywiście jeśli chcę mieć w miarę gustowny wystrój, nie meble pamiętające PRL oraz pościel z kory.
      • madami Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 16:58
        Za to w Europie północnej za domek zapłacisz 500 zł ale od osoby za dobę uncertain
        Ostatnio szukam miejscówek w Skandynawii i włosy mi deba staja, i nie jakieś gustowne, nie....
        • claudel6 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:13
          no o Skandynawii się nie wypowiadam. nie jeżdże tam, bo jest po prostu dla mnie za droga. ale Polska też sie robi powoli..

to jest pierwsza lepsza oferta, zresztą żadna luksusowa, raczej głęboko rustykalna:
          pantuniespal.pl/cennik
          ceny 400 zł za pokój 2-os.
          • madami Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 19:03
            Ja marzę o Islandii latem ale widzę, że trzeba mieć wór kasy.....ogromny wór....
      • beaucouptrop Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 18:19
        》W Europie moge wynająć cały dom, ładny, o wysokim standardzie, bardzo często z jakimś obłednym widokiem (np. na morze) w cenach 250 zł do 400 zł za dobę.《
        Fantazja Cie tutaj poniosla. Dom z widokiem na morze o wysokim standardzie we Wloszech, Francji czy innej Hiszpani za 50 Euro 😉 Wedlug mnie mijasz sie z prawda. Ale jesli takowe istnieja to bylabym wdzieczna za podzielenie sie namiarami.
        • 89mumin Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 20:42
          Ja nie autorka, ale sama w takich cenach wynajmuję. Za najniższą z tej rangi cen, a właściwie przy aktualnym kursie EUR wychodzi mniej niż 250zł za dobę z widokiem na morze ...NRK66m Standard łazienki wg. mnie średni, ale za 70EUR już pewnie coś lepszego można znaleźć.
          • 89mumin Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 20:43
            Zżarło linka, więc drugie podejście - tiny.pl/g4f66
          • 89mumin Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 20:51
            Chciałam dobrze, a nijak nie chce mi wejść link do konkretnej oferty. W każdym razie Cała Apulia stoi domami za 50-100 EUR, w Salento bez problemu za 50 EUR wynajmowałam takie z widokiem na morze i umierałam w błogostanie smile Ale to jeden z biedniejszych regionów południa. Na Lazurowym wybrzeżu pewnie byłoby ciężej znaleźć coś rozsądnego w tej cenie.
    • anonim1178 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:23
      Swoją drogą warto szukać okazji i kupować zdecydowanie tanio w tych dobrych hotelach i basta. Swoją drogą nawet w najtańszym hotelu we Włoszech z łóżkiem piętrowym było bardzo wygodnie. (mówię o łóżku).
    • fadilla Masz to w Polsce? Masz to w Polsce? :D 09.01.18, 17:30
      Zapomniałaś jeszcze to video załączyć, ono doskonale firmuje tego typu utyskiwania na Polskę. Masz to w Polsce? big_grin big_grin

Za granicą nie tylko łóżka są większe.
      • taki-sobie-nick Re: Masz to w Polsce? Masz to w Polsce? :D 09.01.18, 21:14
        "Na gufke" będą skakać, "bo ich stać, k..."

Co to za typ? Znam skądś tę gębę.
      • taki-sobie-nick Najlepsze było "Majorka. Masz to w Polsce?" 09.01.18, 23:05
        Nie mamy w Polsce Majorki, ona należy do Hiszpanii.
    • jeziorowa Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 17:58
      Z moich obserwacji wynika, że nie jest tak jak zakłada autorka wątku. Podróżujemy średnio 5-6 razy rocznie (mamy nielimitowane urlopy) mniej więcej połowa wyjazdów w kraju, a pozostała część poza. Zazwyczaj wynajmujemy mieszkania (nazywane najczęściej apartamentami), zdecydowanie rzadziej hotele lub pensjonaty (mała dostępność pokoi rodzinnych), latem często domki. Interesuje nas tylko powierzchnia powyżej 50m2, normalne łóżka, wyposażenie (sprzęt, ręczniki itd), żadnej komuny typu wspólna z obcymi łazienka lub kuchnia, żadnych dodatkowych opłat (wszystko ma być w cenie). Bez względu na to czy wynajmujemy w Polsce czy poza płacimy tyle samo, cena zależy od atrakcyjności terminu i lokalizacji. Ostatni wyjazd: Gdańsk (starówka), 6 nocy za 1200 zł za 5 osób, czyli 40 zł/osoba/doba, czyli poniżej ceny zakładanej przez autorkę. Rezerwacja tydzień przed wyjazdem, to nie była „superokazja”.
      • kruella83 Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 22:05
        Nie wiem gdzie w Czechach byłaś . Często jeżdżę i prawie zawsze jest jak rodem z lat 80' + palenie w knajpach
        • szarsz Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 09:58
          Od prawie roku palić w knajpach jednak nie wolno.
      • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 12:35
        i w apartamentach masz sprzątanie w cenie? poza polską? dziwne rzeczy piszesz, bo ja jeżdżę niemal co roku do apartamentów(włochy, austria, chorwacja) i nigdy sprzątania w cenie nie ma, zawsze jest to 50 euro extra, czy z bookingiem czy bez.
        • jeziorowa Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 16:25
          Pisząc „wszystko w cenie” miałam na myśli, że np płacę 650 euro i nie dopłacam za zużycie prądu, wody itd, a czy wyliczyli sobie, że jest to 650 euro za wynajem czy 620 za wynajem a 30 za sprzątanie nie ma znaczenia. Ważne, że nikt nie próbuje robić teatru ze sprawdzaniem i doliczaniem.
          • volta2 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 18:08

mówisz, że wchodzisz do mieszkania za 600 euro i nie wymagają kaucji? w strefie euro? jesteś pewna, bo ja tak nigdy nie miałam(a jeżdżę co rok, wyłączając parę sezonów w gruzji, tam rzeczywiscie kaucji nie ma). i nie słyszałam o takiej praktyce. a przy zwrocie kaucji oczywisty jest dyskretny przegląd właścicielski(nie żaden teatr)

w polsce jestem bardziej czujna i przy płaceniu kaucji zawsze robię przegląd niedyskretny mienia mi powierzonego. łącznie z mocniejszym trzaśnięciem drzwiczkami od szafek i lekkim przeglądem ilości szklanek. za granicą(zachodnią) tego robić nie muszę, bo wiem, że wszystko jest policzone i wypucowane, u nas różnie.
    • ga-ti Re: wypoczynek w Polsce 09.01.18, 22:28
      Kilka lat temu w hostelu w Krakowie mieliśmy łóżka z materacami, w agroturystyce w Bieszczadach łóżka z materacami, pensjonat w Rowach łóżka z materacami, w hotelach wiadomo, że łóżka z materacami (często zbyt miekkie). Wersalki mieliśmy w jakiejś agro na Kaszubach, ale to był zwykły dom, przemeblowany na wynajem.
      Więc jest różnie, jakość często zależy od ceny, ceny nad morzem są większe.
    • trut_u Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:29
      Święta racja, mam te same obserwacje. U nas w kwaterach za kilkadziesiąt złotych standardem jest urządzenie wszystkiego meblami, które zostały po babci, bardzo mało sprzętów (np. jakieś taborety - no założyć buty na tym można, ale spędzić czas na czytaniu książki już średnio, jeśli dostępne naczynia, to wyliczone co do sztuki, dwa wieszaki w szafie, w łazience półeczka tylko szczoteczkę i pastę, itd.), ciasnota i żarówka nie mocniejsza niż 40 W smile Do tego zawsze (nie tylko w tych najbardziej obleganych momentach) żądanie zaliczki, a zdarzało się nawet, że oferowano mi tylko wynajem od weekendu do weekendu (a ja np. w piątek musiałam wyjechać).
      • araceli Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 14:00
        trut_u napisał(a):
        > Święta racja, mam te same obserwacje. U nas w kwaterach za kilkadziesiąt złotyc
        > h standardem jest urządzenie wszystkiego meblami, które zostały po babci, bardz
        > o mało sprzętów (np. jakieś taborety - no założyć buty na tym można, ale spędzi
        > ć czas na czytaniu książki już średnio, jeśli dostępne naczynia, to wyliczone c
        > o do sztuki, dwa wieszaki w szafie, w łazience półeczka tylko szczoteczkę i pas
        > tę, itd.), ciasnota i żarówka nie mocniejsza niż 40 W smile

W zeszłym roku w okolicy nas interesującej na Kaszubach zbudowali domki drewniane. Super myślę - wchodzę na stronę z baneru a tam - domek piękny drewniany z zewnątrz a w środku - wersalka (a jak!), 2 tapczany a'la lata 90-te, ściany wyłożone plastikowymi panelami, na podłodze koszmarne PCV ze wzorem 'tu się ktoś porzygał', łazienka z modnymi w latach 90-ych płytkami typu 'salceson' w 2 różnych odcieniach (widać w markecie resztki mieli)... Wszystko idealnie nowe. I ja się pytam - DAAAACZEEEEGO???
      • szeera Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 17:41
        "żądanie zaliczki, a zdarzało się nawet, że oferowano mi tylko wynajem od weekendu do weekendu"

Zaliczka, rzecz normalna wszędzie na świecie. Bardzo różne mogą być zasady rezygnowania, do kiedy przepada cała kwota, do kiedy część. Najbardziej elastyczne są zazwyczaj duże hotele, szczególnie przez strony typu booking. Tam najłatwiej znaleźć oferty z której można zrezygonować do ostatniej chwili.

Wynajem sobota-sobota bardzo typowy dla apartamentów i domków w sezonie. Też wszędzie na świecie. Jak się rezerwuje w ostatniej chwili często można na krócej.

Kiepskie półki w łazience - wszędzie na świecie. Jak jest inaczej to miły wyjątek.

Wyposażenie apartamentów/domków - bardzo różne, często nieprzewidywalne. Od dużo lepszego niż mam w domu, do "jak ugotować w jednym garnku obiad". Przeważnie najwięcej można się dowiedzieć z recenzji.

Jeszcze - kaucje i zasady zostawiania apartamentu, dodatkowe opłaty za sprzątanie - wszędzie na świecie. Teraz arbnb to dość zunifikował, ale wcześniej wynajmujący często mieli sporą fantazję i instrukcje obsługi były obowiązkową lekturą. Ale oprócz tego nigdy nigdzie nie miałam żadnych problemów z gospodarzami, niezależnie od kogo wynajmowałam.

Spisywanie prądu - zdażało mi się, nie w Polsce.
    • memphis90 Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:51
      A ja w Liverpoolu miałam klitke bez okna 😂😂😂 W hotelu w centrum!
      • cauliflowerpl Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:55
        Ja w Madrycie też, w sumie z oknem, ale wychodziło chyba na ciąg wentylacyjny.
        Ale z łazienką! Przy samym Puerta del Sol i za tak marne grosze, że aż dziwne (no nie, konkurencja tam taka, że akurat niezbyt dziwne prawdę mówiąc).

Najbardziej mnie zdumiało to, że cały hostel z kilkunastoma pokojami zajmował JEDNO mieszkanie w kamienicy. Dobrze się kiedyś żyło madryckim wyższym sferom...
        • sumire Re: wypoczynek w Polsce 10.01.18, 13:57
          Tak - we Włoszech bywa podobnie. Zawsze ubolewam, że nikt mi takiego skromnego mieszkanka w spadku nie zapisał wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka