Dodaj do ulubionych

Nastolatek mi śpi

12.01.18, 18:55
...po szkole. Wraca blady, potwornie zmęczony, łyka obiad i się kładzie. Przesypia jakieś 3 godz., ok 19-20 wstaje jak nowonarodzony i działa normalnie, tzn. robi lekcje, siedzi na kompie itd. Kładzie się ok 12-1.
Co wieczór ma 37.
Ciągle smarcze od 2 miesięcy. Jest alergikiem oraz migrenikiem.
Na prochy nie wygląda (chyba), bo kontakt normalny, żadnych innych podejrzanych objawów.
Badania robione rok temu, były ok.
Szukać choroby, czy to norma rozwojowa?
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 18:58
      Raczej norma niestety. Moja córka w wieku nastoletnim w momencie dosłownie robiła się szara, razem z ustami i zaczynała odpływać. Niemniej badania nader szczegółowe (łącznie z EEG) zrobiłam, dla własnego spokoju.
    • bye-bye Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:02
      pamiętam, że miałam taki czas w szkole średniej, że przychodziła do domu i zwyczajnie padalam na twarz. spałam pewnie godzinę i potem było ok. nie pamiętam ile to trwało i potem jakiś samo przeszło. sama byłam zdziwiona,.bo spanie w dzień wcześniej było dla mnie wręcz nie do wyobrazenia, że tylko babcie tak maja😉
      dodam, że byłam zdrowa. myślę, ze nalozyl sie trudny czas w szkole i jakis spadek formy krotkotrwaly.
      ja bym poczekala jeszcze trochę i poobserwowala. jak nie przejdzie, to do lekarza
      • nolus Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:10
        Miałam to samo, gdzieś w wieku 16, no może 17 lat.
        Po czasie to ciagle zmęczenie ustapilo, ale zapamiętałam tamten czas podobnie - mimo tego, że w nocy spałam normalnie,to po przyjściu ze szkoły marzyłam tylko o tym, żeby zasnąć.Ogarniala mnie straszna spiaczka, a czasem pisałam z nóg.I nieważne pora roku - zima zimą, ale wiosną też miewalam takie loty.Szkoła nie była aż tak obciazajaca,nie miałam też obciążeń w postaci zajęć dodatkowych.To chyba był dla mnie najgorszy i kulminacyjny okres dojrzewania, ale w psychice, bo ciało już swoje przeszło 😊 No chyba, ze organizm potrzebował po tym wszystkim odpoczynku i dlatego tak reagował...
        • 18lipcowa3 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 20:20
          potwierdzam mialam to samo
    • livia.kalina Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:04
      W liceum padałam ze zmęczenia i bardzo często spałam, jak tylko mogłam. W piątek wracałam, od razu kładłam się spać i bez obiadu, kolacji spałam do południa dnia następnego. Pamiętam, że moi koledzy z klasy robili dokładnie tak samo.
      • niu13 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:12
        No właśnie ja też pamiętam, że tak miałam, do tego dochodziły migreny i potworna słabość rano, ale sądziłam, że to typowe dla dziewczyn.
        • livia.kalina Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:44
          Z tego co pamiętam - dotyczyło to obu płci. Nie martw się smile
        • peonka Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 16:19
          U nas w liceum spali wszyscy. Ale gorączki nie miałam - albo nie mierzyłam?
          Spanie jest raczej normalne.
    • iberka Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:11
      12-1 do spania, a rano do szkoły? I naprawdę dziwi Cię, że śpi w ciągu dnia?
      • ingaki Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:16
        To mnie akurat nie dziwi , od lat tak funkcjonuje kładę się około 1szej rano wstaje. Będąc nastolatką również, I nie lubię drzemek. Za to moja siostra w liceum jak była wracając po szkole, jadła i na drzemkę. Wyrosła jak brzoza około 190 i może dlatego organizm tego potrzebował. A 12/1 wsza to wieczór dla nastolatków.
        • iberka Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 22:10
          Dorosły, który prowadzi niehigieniczny tryb życia, to zupełnie inna kwestia niż nastolatek w takiej opcji.
          Mój 16 latek o 23-kończy pt/sb +-dni kiedy nie ma szkoły, pozostałe śpi o 21/22 max. Rano pobudka po 6/7 ( zależnie od dnia) .....zawsze zaspany.
    • lilia-anna Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:15
      Mój mąż zawsze opowiada, że całe liceum tak przespal smile
    • aerra Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:17
      Wiesz, ja pamiętam, jak myśmy w LO kiedyś rozmawiali na ten temat - pokolenie dzieci w przedszkolach zmuszanych do drzemki wink I wszyscy jak jeden mąż stwierdzali, że w przedszkolu to drzemki były horrorem, za to teraz, w LO, to chętnie big_grin
      • niu13 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:23
        Chyba coś w tym jest😀
        Podobno zmuszanie nastolatków do wstawania na 8 to zbrodnia wobec ich organizmów.
        • maadzik3 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 20:05
          no to jestem nastolatką big_grin big_grin big_grin tralala
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:47
        No jasne, wszyscy wzdychali, jakby to fajnie było, jakby było leżakowanie w liceum ;D
    • mary_lu Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:21
      Też tak miałam.

Ale badania sprzed roku są kompletnie nieaktualne. Na spokojnie i nastawiając się, że wszystko będzie w normie, trzeba jednak pójść do lekarza. To w końcu wyraźne nagłe osłabienie, nieważne że dość typowe w tym wieku. Do lekarza iść trzeba i odbębnić podstawowe badania.
    • chocolatemonster Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:23
      Ja pamiętam , że w wieku 16 lat miałam taką jedną zimę, że po przyjściu do domu ze szkoły spałam po 2, 3 godziny. Przeszło pózna wiosna.
      • bovirag Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:48
        O nastolatkach nie napisze, bo oni ciagle by tylko spali. Ale sprobuj w sobote obudzic moja 10 latke przed 11.00 to zje Cię żywcem!
    • kanna Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 19:54
      Sorry, ale spanie od 1 - 7 (6 h) nie wystarcza dla rosnącego organizmu.
      Musi nadrabiać w dzień.

Z drugiej strony - u nastolatów przesuwa się czas zasypiania, czyli dla nich optymalnie to by było 24/1 - 9. Ale tak rady nie da. Warto ograniczać czas drzemki poobiedniej (do godziny, może półtorej), żeby później niż 23-24 nie lądowali w łóżku.
    • maadzik3 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 20:04
      może skok wzrostu. dużo nastolatków tak ma
    • alpepe Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:02
      raczej normalne, choć moja piętnastolatka zwykle nie może sobie pozwolić na spanie. Ogólnie jednak gonię, po 22 ma być w łóżku, 23 tonem nieznoszącym sprzeciwu oznajmiam, że gasi światło. Ja całe liceum tak podsypiałam.
    • kouda Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:31
      moj ma to samo - ogladam, obwachuje, jakby normalnie wyglada, wieczorem kladzie sie z ksiazka i spi jak czlowiek, wstaje o 7, ale codzinnie po szkole odsypia
      • niu13 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:40
        No właśnie, to takie podejrzane i dziwne. Całe życie matka się modli: niech śpi, a tu nagle śpiączka z automatu😉
    • chocolate-cakes Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:43
      Też miałam takie okresy, gdy chodziłam do liceum. Moja córka, która dwa razy w tygodniu ma do szkoły na 7.00 i musi wyjść z domu o 6.10 też często śpi po południu, szczególnie teraz, w okresie zimowym.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:45
      Ja tak miałam pół liceum. Nie smarkała, bo nie miałam alergii, i nie wiem jaką miałam temperaturę, bo sobie mierzyła, ale po szkole drzemka była obowiązkowa.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 21:45
        *sobie nie mierzyłam
    • kosheen4 Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 22:21
      Kiedyś tak miałam i mam do dzisiaj. Mi nie przeszkadza, mąż się tylko czasami niepokoi. Mam nadzieję że niepotrzebnie smile
    • redheadfreaq Re: Nastolatek mi śpi 12.01.18, 23:24
      Zupełnie o tym zapomniałam, ale też tak miałam. Plus kilkakrotnie epizody omdleń, bez wykrytej przyczyny. Omdlenia przeszły, drzemki mi się zdarzają.
    • bakis1 Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:09
      W liceum i na pierwszym roku studiów potrafiłam przespać dobę od piątku po południu do późna w sobotę. W niedzielę otwieralam oczy przed dwunasta i to z trudem. Moja mama żartuje, że zaglądala i sprawdzała czy żyje... W tygodniu nie miałam kiedy spać w ciągu dnia, bo szkoła, spotkania ze znajomymi, lekcje, czytanie do późna. A organizm o swoją dawkę snu się upominal. Teraz nie potrafiłbym tyle spać.
    • karen_ann Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:15
      Chłopak trochę późno się kładzie spać. Może nalegaj żeby koło 23 chociaż chodził spać.
      Badania jak najbardziej trzeba zrobić. TSH, żelazo, krew Dzieci rosną potrzebują więcej snu ale też dobrego jakościowo jedzenia.
      Nie znam się ale 37 to nie jest jakaś normalna temp więc niech lekarz go obejrzy a nie forum

• iberka Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:28
        Temperatura jest sprawą indywidualną. Moja córcia ma 37/37.2 I to jest jej normalna temperatura od zawsze
    • tanebo2.0 Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:33
      Pewnie dopadła go cuguarzyca i tak go męczy smile
      • karen_ann Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:38
        No cukier tez trzeba zbadać. Cuguarzyca to jakaś nowa jednostka chorobowa?
        • tanebo2.0 Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 10:44
          pl.wikipedia.org/wiki/Kuguar_(slang)
          • niu13 Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 11:01
            No wiesz!
            Mój dziubdziunio i kuguarzyca!
    • rawiel27 Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 19:40
      Wieczne smarkanie i stan podgorączkowy to raczej nie jest norma rozwojowa.
      Oczywiście, że szukać przyczyny.
      Wiesz na co uczulony?
      Może coś nowego wyszło, a może podjada za dużo czegoś, co do tej pory nie dawało takich wyraźnych objawów?
      Testy pokarmowe kiedy miał robione? Może pora powtórzyć?
    • semihora Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 20:45
      Wielu moich kolegów w wieku nastoletnim szło w kimę po szkole. Może taka uroda, ale lepiej sprawdź.
    • alfee Re: Nastolatek mi śpi 13.01.18, 22:06
      Moja córka (matura w tym roku) ma podobnie. Wraca ze szkoły 15-16 i pada. Z tego, co mówi, wielu jej znajomych ma podobnie. Chodzi spać normalnie 22-23, wstaje przed 6. Właśnie kazałam jej zrobić badania, bo może ma anemię. Ja mam skłonności i też jestem masakrycznie śpiąca, gdy mam nawrót.
      Ale badania krwi możecie zrobić kontrolnie, skoro ostatnie były rok temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka