Dodaj do ulubionych

Thrillery o kataklizmach

18.01.18, 21:50
Tak mnie naszło, poczytałabym sobie i pooglądała. Z literatury znam tylko dziełko średniej jakości pt. Blackout. Z filmów - Twister. Kompletnie nie wiem, od czego zacząć, może coś polecicie?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 21:51
      Płonący wieżowiec. wink
    • iwoniaw Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 21:52
      Zacznij od "Pojutrze", tam wieje i sypie śniegiem, więc będzie akurat klimatycznie wink
      • zlababa35 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 21:59
        No właśnie, tak przez tę pogodę mnie naszło... big_grin
      • nolus Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:05
        Ooo, ja też ostatnio mam chęć na filmy katastroficzne, a dotychczas tę tematykę omijałam. Mi też się ten wątek przyda, z chęcią poczytam o dobrych filmach w tym gatunku, bo nie zawsze ocena Filmwebu okazuje się trafna.

Ja ostatnio oglądałam "Niemożliwe" z Naomi Watts i Ewanem McGregorem. Powinno ci się spodobać - komercyjni aktorzy, ale to jednak powinno zachęcać,a chociaż film komercyjny i ma parę typowych wad dla tego typu kina, to przedstawienie żywiołu mi się akurat spodobało i wydaje mi się wiarygodne. To film o rodzinie, która ocalała po tsunami w 2004 r.

Tu masz wybraną scenę, nie zdradza ona zakończenia, żeby nie było tongue_out:

• black-cat Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:01
      2012, Dzień Niepodległości, Pojutrze, San Andreas, Alive- przeżyć w Andach, Everest (chociaż to ani thriller ani o kataklizmach, ale schemat podobny - kilku śmiałków, duża góra i jeszcze większe kłopoty), ze starszych: Trzęsienie ziemi w Los Angeles (z Avą Gardner) i Płonący wieżowiec. A ponieważ właśnie przed chwilą skończyłam oglądać to polecam serial Strange things, trochę thrillera, trochę horroru, młodzi Amerykanie ratują świat a wszystko w klimacie wczesnych lat osiemdziesiątych.
    • despe Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:02
      Filmy katastroficzne mają przewidywalna fabułę, najpierw jest sielanka, potem szalony naukowiec przewiduje problem, nikt mu nie wierzy, a jak jest juz przewidziany armagedon, to prezydent wzywa go na pomoc. Bardzo lubięsmile Klasyka gatunku według mnie to:
      - Pojutrze
      - Dzień Zagłady
      -2012
      -Totalna Zaglada
      - Arktyczny Podmuch ( polecam na dziś smile)
    • leni6 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:04
      Ciężko mi uwierzyć że nie znasz Armagedonu czy Dnia Niepodległości, a jeśli to mają być katastrofy naturalne to Góra Dantego.
      • black-cat Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:09
        Do Góry Dantego dorzucę jeszcze Wulkan z Tommym Lee Jonesem
      • zlababa35 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:25
        No właśnie o katastrofach naturalnych. Tamte filmy znam. W wakacje byłyśmy z młodą na Independence Day 2. Ale opanowujacy świat kosmici to nie moje klimaty wink.
        • zlababa35 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:26
          I to chyba w poprzednie wakacje wink.
    • bachula_gr Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:04
      The impossible z 2012 - o tsunami
    • asia_i_p Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:12
      Jeśli czytasz po angielsku, wygooglaj "Alas, Babylon" i "The death of grass" - postapokaliptyczne, nie katastroficzne sensu stricte.
      Z filmami katastroficznymi to już zależy co lubisz.
      Zmiany klimatyczne i globalne - Pojutrze, 2012, Geostorm (im dalej, tym głupiej).
      Asteroida/ kometa - Dzień zagłady; Armagedon; Tycus, kometa śmierci; Melancholia von Triera.
      Powódź - fantastyczna "Fala", chyba skandynawska.
      Pożar - Płonący wieżowiec.
      Trzęsienie ziemi - Trzęsienie ziemi w Los Angeles, 9,5 stopni i 10,5 stopni (jakoś tak), San Andreas (znowu im dalej, tym głupiej).
      Wybuch wulkanu - Góra Dantego, Wulkan, Superwulkan (ten niemiecki).
      Wojna nuklearna - Ostatni brzeg, Nazajutrz

Oglądałam tego w cholerę więcej, ale reszta jest już dla koneserów - kiepskie bądź komiczne efekty specjalne. Jeszcze jedno jest bardzo dobre, w konwencji wiadomości telewizyjnych, ale nie mogę wygooglać tytułu, jak wygooglam, to dodam.
      • asia_i_p Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:29
        Cyklon Tracy jest jeszcze bardzo dobry - miniserial - ale cholernie trudno go znaleźć.
      • nolus Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:29
        asia_i_p napisała:

> Oglądałam tego w cholerę więcej, ale reszta jest już dla koneserów - kiepskie b
        > ądź komiczne efekty specjalne. Jeszcze jedno jest bardzo dobre, w konwencji wia
        > domości telewizyjnych, ale nie mogę wygooglać tytułu, jak wygooglam, to dodam.
        >
        Widzę, że znawcę gatunku smile Sporo zgłębiłaś w tym temacie.
      • malwa51 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 22:48
        San Andreas byl tak gupi, ze zamarlam w podziwie wink Przy tym trzesienie ziemi w LA (nawet nie to z Ava, to z lat 90) to majstersztyk, a chemia miedzy glownymi bohaterami to cudo. Ale tak bardzo w stylu lat 90, ze lezka w oku sie kreci...
    • gulcia77 Re: Thrillery o kataklizmach 18.01.18, 23:02
      Do czytanie polecam "Głód" Stephena Kinga. Co prawda, za katastrofę odpowiedzialni są źli ludzie, ale czyta się rewelacyjnie. Jeśli lubisz reportaże, to polecam "Strefę skażenia" Prestona.
      W filmach fabularnych jestem kiepska, ale znam całą kolekcję dokumentów o katastrofach, i tych naturalnych i tych spowodowanych przez ludzką głupotę. Polecam "Zamarzniętą armię Hitlera", "Indonezyjski titanic", całą serię "Tuż przed tragedią", "Godzina zero", nasz polski "Czarny serial", czy "Nieznane katastrofy". Wszystko dostępne na YouTube i chomiku.
      • dziennik-niecodziennik Re: Thrillery o kataklizmach 19.01.18, 09:05
        "Głód" Mastertona do czytania tez jest w miare ok.
        A z filmow polecam "The happening". Film sam w sobie du.y nie urywa, ale pomysl jest ciekawy.
      • babcia.stefa Re: Thrillery o kataklizmach 19.01.18, 09:41
        > Do czytanie polecam "Głód" Stephena Kinga

King niczego takiego nie napisał. Masz na myśli "Bastion"? Moje ulubione postapo, ale wyłącznie w części apo i tu po (zwały trupów spychane do morza spychaczami, bohaterowie, którzy przeżyli epidemię, próbują przetrwać), jak zaczynają się dygoty metafizyczne, robi się nudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka