Dodaj do ulubionych

Świdnik...

22.01.18, 13:30
wiadomosci.onet.pl/kraj/swidnik-sa-zarzuty-dla-sprawcy-wypadku-w-ktorym-zginely-trzy-osoby/rnl80vn
nie mieści mi się to wszystko w głowie, a Wam?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love terrorysta, specjalnie ich zabił z premedytacją 22.01.18, 13:38
      wiadomo, że w PL zabójstwa przy użyciu samochodu są traktowane jako okoliczność łagodząca.
      Na bank się pokłócili na imprezie, a jak wyszli, to zabójca nie chciał odpuścić, pojechał za nimi i ich skasował
      • manala Re: terrorysta, specjalnie ich zabił z premedytac 22.01.18, 13:45
        Myślę jednak, że to był wypadek. Szokuje mnie, że sprawca oddalił się nie udzielając pomocy. Szczególnie, że znał ich wszystkich, iprezował z nimi i musiał być jakoś emocjonalnie związany.
        • cauliflowerpl Re: terrorysta, specjalnie ich zabił z premedytac 22.01.18, 14:01
          Z tego, co pisza, byl pijany w sztok. "Niewiele pamieta".
          Zutylizowac. Co sie nadaje oddac na przeszczepy, reszta nakarmic sepy.
          Nienawidze pijanych kierowcow.
        • woman_in_love Re: terrorysta, specjalnie ich zabił z premedytac 22.01.18, 14:17
          To że z nimi imprezował i jest "jakoś emocjonalnie związany" może właśnie oznaczać, że go wku.... i ich zabił ze złości.
          • annajustyna Re: terrorysta, specjalnie ich zabił z premedytac 22.01.18, 14:31
            Ale nie musi. In dubio pro reo.
    • capa_negra Re: Świdnik... 22.01.18, 13:51
      O wczoraj nie może mi to wyjść z głowy. Szła rodzina chodnikiem i w najczarniejszych snach nie spodziewała się że coś może się stać. Jak bardzo pijany był ten gnojek i czy tylko pijany??. Mam nadzieję, że otrzymają najwyższą możliwą karę.
      • hosta_73 Re: Świdnik... 22.01.18, 14:03
        Właśnie mówią, ze 12 lat...
        • milva24 Re: Świdnik... 22.01.18, 14:12
          Powinien odpowiedzieć jak za zabójstwo z premedytacją.
          • anonim1178 Re: Świdnik... 22.01.18, 18:13
            uważam, że kary za gwałt powinny być dłuższe niż te za zabójstwo
    • alicia033 Re: Świdnik... 22.01.18, 14:14
      co ma mi się nie mieścić?
      Że pijani/naćpani oraz inni "miszcze kierownicy" jeżdżą po drogach, powodując także śmiertelne wypadki i uciekają, licząc że nas nie dogoniat?
      Nie mam 3 lat, żeby mi się to nie mieściłosad
      • iwi.k1 Re: Świdnik... 22.01.18, 14:42
        Wyrok się nie mieści w głowie. 12 lat za zabicie 3 osób. Powinien za każde z nich być sądzony oddzielnie, a najlepiej od razu dożywocie dostać, jako przykład.
        • kim5 Re: Świdnik... 22.01.18, 15:35
          I myślisz, że taki przykład zadziała? Naprawdę się łudzisz, że pan przed nawaleniem się rozważa, ile mu grozi za ewentualne przestępstwa po pijaku?
          • cosmetic.wipes Re: Świdnik... 22.01.18, 16:01
            kim5 napisała:

> I myślisz, że taki przykład zadziała? Naprawdę się łudzisz, że pan przed nawale
            > niem się rozważa, ile mu grozi za ewentualne przestępstwa po pijaku?

To może poglaszczmy ich po główce i wypuścmy skoro wyroki nie działają?
            • kim5 Re: Świdnik... 22.01.18, 16:20
              To jest kara, więc nikt nie mówi, żeby po główce głaskać. Piszę tylko o rzekomym sziałaniu odstraszającym. Osoby uzaleznione nie analizują sensowności swojego działania///
              • anorektycznazdzira Re: Świdnik... 22.01.18, 16:31
                Nie ma żadnej informacji, że koleś był uzależniony. Piją na imprezach zwykli ludzie, a nie wyłącznie ludzie uzależnieni (!)
                Sama mam kolegę, który został skazany za jazdę po pijaku. Spowodował wypadek, w którym... sam ucierpiał. Wpadł do rowu, nikogo innego tam nie było. Miał sprawę, dostał 3 lata więzienia w zawiasach. Oczywiście stracił prawko i dostał przymusowe "nauki" u psychologa. Jak ręką odjął- ani on, ani nikt z jego rodziny nagle nie jeździ po pijaku. Wcześniej to było "nic takiego", a jak w rodzinie ktoś dostał wyrok, to się okazało, że można sprawę trzeźwości za kółkiem traktować poważnie.
                Dlatego kara jak najbardziej odgrywa rolę czynnika odstraszającego i nieźle się sprawdza.
              • cosmetic.wipes Re: Świdnik... 22.01.18, 16:50
                Więc tym bardziej powinno się takie osoby izolować dożywotnio, lub nawet utylizować, żeby nikogo więcej po pijaku nie zabiły.
            • alicia033 Re: Świdnik... 22.01.18, 16:28
              możesz ich głaskać, jak tak lubisz.

A poważnie - między głaskaniem ich a dożywociem (trzykrotnym), naprawdę jest pewne pole manewru.
              Długoterminowe kary izolacyjne mają jeden skutek: z więzienia wychodzi człowiek bez umiejętności życia w tzw. normalnym społeczeństwie. Możemy oczywiście wsadzać wszystkich sprawców wypadków do więzienia na dożywocie czy na 25 lat, czy jakiej tam jeszcze kary tłuszcza sobie życzy, tylko co to, poza ewentualnym zaspokojeniem żądzy zemsty da? Odstraszenie? Niejednokrotnie zbadano, że nie.
              • dyzurny_troll_forum Re: Świdnik... 22.01.18, 16:44
                alicia033 napisała:

> Możemy oczywiście wsad
                > zać wszystkich sprawców wypadków do więzienia na dożywocie czy na 25 lat, czy j
                > akiej tam jeszcze kary tłuszcza sobie życzy,

społeczeństwo, córko, społeczeństwo. Tłuszcza to jest może twoja stara.

> tylko co to, poza ewentualnym zasp
                > okojeniem żądzy zemsty da?

Da to, że osobnik ten do końca swoich dni już nikogo autem nie przejedzie. Dzięki temu społeczeństwo (dla ciebie: tłuszcza) będzie bezpieczniejsze.
              • cosmetic.wipes Re: Świdnik... 22.01.18, 16:52
                Naczytałaś się głupot kwiatuszku.
        • alicia033 Re: Świdnik... 22.01.18, 15:42
          iwi.k1 napisała:

> Wyrok się nie mieści w głowie. 12 lat za zabicie 3 osób. Powinien za każde z ni
          > ch być sądzony oddzielnie, a najlepiej od razu dożywocie dostać, jako przykład
          > .

przenieś się do Stanów.
          Tam taki system kar mają. Tylko jakoś nie odstrasza, przestępczość mają większą, niż Polska.
        • nathasha Re: Świdnik... 22.01.18, 16:31
          Czyli jako podatnicy mamy placic za 50 lat utrzymywania goscia w wiezieniu? I to z powodow nieznanych bo wysoka kara nie dziala odstraszajaco. Czy moze lepiej jednak zainwestowac w krotsza kare i resocjalizacje?
          • cosmetic.wipes Re: Świdnik... 22.01.18, 16:54
            W tym przypadku najlepiej zainwestować w trutkę na szczury - tanio i skutecznie.
    • mozambique Re: Świdnik... 22.01.18, 15:40
      od czasu slynnego przejechania autobusem 3-osobowej rodizny w Połańcu ( w tym 11-ltenigo chłoppca i kobiety w zaawansowanej ciązy) , przy kilkudzisięciu świadkach, którego to czynu dokonał szwagier ofiar a cala wies solidarnie przysiela milczenie na wiele lat - wszytsko jzu miesci mi sie w głowie

pl.wikipedia.org/wiki/Sprawa_po%C5%82aniecka
    • anorektycznazdzira Re: Świdnik... 22.01.18, 16:09
      Zacofanie mentalne w tym kraju w kwestiach bezpieczeństwa na drodze jest niewyobrażalne
      - jest większym problemem czy nie zrobię z siebie głupola lub nie wkurzę kolegi zabierając mu kluczyki jak nawalony usiłuje gdzieś jechać, niż to, że może kogoś zabić.
      • mapt Re: Świdnik... 22.01.18, 16:50
        Bezpieczeństwo na drodze to jedno, ogólne przyzwolenie na jeżdżenie/obsługiwanie urządzeń/pracowanie/opiekę nad dziećmi/ itd będąc pod wpływem alkoholu lub środków odurzających to drugie... A w grupie znajomych/zawodowej/lokalnej szczególnie. Bo co ludzie powiedzą jak się nie będzie krakać tak jak oni..(czyt. - pić)
        Ale e-matki przecież nigdy w takich okolicznościach nie nadużywają..
        • anorektycznazdzira Re: Świdnik... 22.01.18, 16:57
          Ale dlaczego przyzwolenie na jeżdżenie pod wpływem to coś innego (drugie) niż bezpieczeństwo drogowe?
          Co do reszty, rzeczywiście, w żadnej w wymienionych okoliczności nie byłam nigdy pod wpływem alkoholu, nie wiem jak inne ematki.
          • cosmetic.wipes Re: Świdnik... 22.01.18, 17:00
            Z tego co pamiętam, to była tu jedna laska, która przekonywała, że bezpiecznie jeździ po kilku kieliszkach wina, bo nie czuje się nawalona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka