Dodaj do ulubionych

W pobliżu autostrady

25.01.18, 17:25
Budują nam autostradę 500 m od domu. Wiemy, ze od naszej strony nie będzie ekranów. Pytanie czy któraś z Was mieszka w takiej odległości od ruchliwej drogi? Czy hałas jest uciążliwy?i czy idzie się przyzwyczaić?
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 17:34
      współczuję, mieszkałam (mieszkam?) mniej więcej w takiej odległości od siedmiopasmowej przelotówki w centrum miasta. przyzwyczaić się można, i nie oszaleć, owszem. ale jednak huk jest. całą dobę.

usiłuję zadomowić się na wsi, tu autostrada jest oddalona o dwa kilometry, i tak ją słychać.
    • milka_milka Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 17:34
      Walczcie o ekrany, bo zwariujecie. Hałas i smród.
    • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 17:39
      Mieszkam w dużo większej odległości (ok 1,5 km w linii prostej) i hałas jest słyszalny w nocy - takie ciągłe buczenie, nie uciążliwe dla nas, ale Ci, którzy mieszkają bliżej, bardzo narzekają, ceny nieruchomości spadły na łeb. Hałas wynika też z tego, że autostrada biegnie bardzo długim wiaduktem, brakuje ekranów, no i nawierzchnia jest betonowa, a nie asfaltowa.
      • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 17:49
        Co to za autostrada? Na wiaduktach jest wylewana nawierzchnia asfaltowa.
        • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:40
          Kotomamo, Krejzi oczywiście masz rację! A1 zjazd nr 22
          smile
          • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:45
            Koleżanka ze Stróży czy Wisniowej Góry?
            • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:06
              Koleżanka z blokowiska, po drugiej stroniesmile
              • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:24
                Jan, jan, jan smile
                • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:27
                  smile
                  • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:28
                    PS. czy to zaproszenie na kawę?
                    • odnawialna Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:47
                      jakby co, to ja się bezczelnie wpraszam! jam Portowa dziewczyna wink
                    • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:52
                      No już mnie tam. Mieszkałam blisko 6 lat na Ziemo...
                      Teraz mieszkam blisko stolicy podziemnej pomarańczy, ale mieszkanie nadal mam więc nigdy nic nie wiadomo.
                      • bazia8 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:09
                        bywam w różnych miejscach w Polsce i właśnie rzuciłam kochanka więc....
    • mamusia1999 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:17
      No mój mąż by zwariował w tempie ekspresowym. Ale to jest przypadek szczególny. U nas nawet krajówki w zadiegu słuchu nie ma, ot mieszkańcy wracają do dwóch sąsiednich wiosek po pracy, z prowincjonalnego miasteczka. Zdarzy się motorynka, w sezonie jakiś traktor. A my ekrany będziemy prywatnie montować.
    • mamablue Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:19
      Ale jak to budują, tak sobie? Bez ostrzeżenia? Zwiewałabym jak najdalej.
    • heca7 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:30
      Ja będę miała obwodnicę 2 km od domu. Już wycięli las. Do tego lasu przylega cała ulica domków dotąd przez ponad 50 lat mieli las, teraz będą mieli jakieś 100m do drogi uncertain a z boku właśnie dobudowują kolejne tory bo poszerzają ten kierunek. Tam dokładnie w miejscu gdzie będzie ulica jest przejazd kolejowy automatyczny i ja w nocy słyszę jak on się zamyka (puka). To nie będę słyszeć samochodów?!
      • stolikowa Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:36
        Chcemy założyć ekrany na ogrodzeniu...jestem załamana tym bardziej, ze do tej pory mieliśmy ciszę i spokój.
        • klerjeser Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:54
          Zaraz, autostrady nie budują hop-siup, znienacka. Są plany, konsultacje przebiegu, trwa to lata, trudno być zaskoczonym.

Rozumiem, że jeśli autostrada, to A1 w okolicach Częstochowy, bo tylko ten odcinek jest obecnie w budowie? O przebiegu decydowano już kilkanaście lat temu.
        • heca7 Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:14
          Nie byliście na żadnych zebraniach z wykonawcą albo inwestorami? U nas odbywały się wielokrotnie, łażą na nie wszyscy z okolicy. Gdyby nie chodzili to na dwa lata by nam zamknęli dojazd do Warszawy. Ot tak, bo budują i byłoby im łatwiej a ty człowieku najlepiej wpław albo se helikopter kup. Ale dzielnica się nie zgodziła, przejazd ma być utrzymany cały czas. Wykonawca wiedział w co się pakuje tylko teraz próbuje zmieniać tak aby jemu było łatwiej.
      • melancho_lia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:17
        Miedzeszyn?
        • onnomatopeja Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 00:52
          Właśnie, Miedzeszyn. Powycinali wszystko aż do Bossa, ja byłam w szoku, gdy to zobaczyłam. Mazowiecki Park Krajobrazowy, Radościańskie Torfy, wszystko szlag trafił sad
          • melancho_lia Re: W pobliżu autostrady 27.01.18, 09:36
            Wiem. Mnie też serce boli bo to moje rodzinne strony.
      • onnomatopeja Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:36
        Mieszkasz w okolicach Warszawy??
        • onnomatopeja Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:39
          To do Hecy było, w moich rodzinnych stronach właśnie budują drogę, węzeł S2 , stąd pytanie
        • heca7 Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 07:45
          Mieszkam w Warszawie. Po południowej stronie planowanej obwodnicy. Ok 2km poniżej ( przyszlego) węzła Patriotów.
          Nam też ta droga kiedyś ułatwi dojazd. Ale na razie przejazd Wałem i ul Patriotów znacznie się wydłużyl.
          • issa-a Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 11:23
            >Mieszkam w Warszawie

e tam "Warszawa"....
            zielona Warszawa, jesli juz.
      • vessss Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:44
        Stawiam na trasę Zielonka-Wawer, Żołnierska itd. Współczuję, choć mi zdecydowanie ułatwia życie.
      • mamma_2012 Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 08:04
        Smutnie wygląda to miejsce po wycince. Nie pasuje mi trasa w tym miejscu, chociaż tylko je mijam czasami.
    • hopsi-daisy Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:49
      O matko jedyna! Mieszkałam w pobliżu lokalnej drogi, nie osiedlowej ale też nie przelotowej (dojazd do szkół, domów, sklepów czyli ruch tylko co tam mieszkali) i była masakra jakaś. Walczcie o ekrany przynajmniej albo - jeśli jest taka opcja - wyprowadzcie się jak najszybciej (wiem, że łatwo powiedzieć, ale jeśli tylko możecie/chcecie to rozważyć to rozważcie)
    • jollyvonne Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 18:56
      Mieszkalam 500m od duzego mostu, ale most w gorze, a my duzo nizej, i w dodatku zaslonieni malutkim wzniesieniem przed domem, nic nie bylo slychac. Teraz mieszkam jakies 50m od drogi, zwyklej miejskiej ulicy, pomiedzy nami a ulica stoi jeden budynek, a ja mam wrazenie, ze jak ktos zle skreci, to mi do sypialni wjedzie sad
      W zaleznosci od tego jak wyglada usytuowanie w terenie, moze byc tragicznie, a moze byc dobrze. Jesli bedziecie widziec, to i bedziecie slyszec. Co sie dzieje na tych 500m pomiedzy Wami a autostrada?
    • stolikowa Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:10
      No z drugiej strony jak żyją ludzie w dużych miastach przy ruchliwych drogach. Tam cały czas decybele...
      • klerjeser Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:16
        Każda ematka mieszka w doskonale skomunikowanym centrum wielkiego miasta w przytulnym bloku. Ma rzut beretem do CH, tramwaju, metra, opery i baletu mogolskiego. A jednocześnie ma cicho, zielono i kameralnie big_grin
        • straggly Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:35
          Ano, bo to rzut beretem to 20min - pol godziny jazdysmilei cicho jest i las za oknem. Albo w druga strone 5 min do wszystkiego i to cicho to w niedziele przed poludniemsmile
          A z frakcji pierwszej i nie narzekamy, z tym ze do pracy mamy po 10 min i to w przeciwprądzie, a nie do stolicy.
        • snakelilith Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 20:06
          Ja mieszkam w dużym mieście i jeżeli nie mieszka się bezpośrednio przy głównych ulicach, to zabudowania pomiędzy działają jak ekrany, u mnie wieczorem to słychać głównie ptaki żyjące na drzewach w podwórku. Znajomy mieszka niby za miastem, niby idylla, ale pomiędzy nim a autostradą są pola i żadnej bariery, tylko stały, nieustający szum. Koszmar. Więc różnie to bywa.
      • mysiaapysia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:36
        Myślę, że po prostu ktoś, kto decyduje się na zakup albo budowę domu poza miastem, płacąc za to codziennymi dojazdami do pracy w mieście, oczekuje ciszy i spokoju po powrocie do domu i w dni wolne.
        Ja to rozumiem, choć sama mieszkam w mieście.
        • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:53
          Plany budowy drog ekspresowych i autostrad sa znane na lata przed rozpoczeciem budowy.
          • mysiaapysia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:59
            A przyszło Ci do głowy, że ktoś mógł się wybudować zanim te plany powstały? Znajoma kupiła dom 12 lat temu, plan trasy opracowano 4 lata później, niedawno oddano do użytku. Odległość ponad 1 km, a szum całą dobę. Ja jej autentycznie współczuję.
            • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 20:16
              No to trudno. Interes społeczny i ułatwienie dla milionów ludzi jest wazniejsze niz interes pojedynczych posiadaczy domów, którzy z jakiegoś powody wybudowali się na zadupiu.
              • mysiaapysia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 20:54
                Eeee, to nie było zadupie, bez przesady. Teoretycznie ta lokalna społeczność walczyła o zmianę przebiegu, a potem choćby o ekrany - nic to nie dało. Nie ma lasu, tylko niskie krzaki, stąd hałas jest uciążliwy.
                A tak w ogóle - wybudowali się kawałek od miasta właśnie dla spokoju. Tak trudno to zrozumieć?
        • klerjeser Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:55
          A dojedzie do tej pracy urokliwą alejką z poboczami oplecionymi bluszczem big_grin
    • solejrolia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:31
      Jeśli zjazd na autostradę blisko, to chyba bym przełknęławink

(niestety mieszkam stosunkowo daleko od autostrady, i mnie to wkurza, bo chciałabym częściej korzystać z tej drogi. Natomiast S-ki wcale u nas nie słychać)
      • kotomama Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:54
        Hmmm S14?
        • solejrolia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:29
          Tak. smile
      • stolikowa Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 17:16
        Na szczęście zjazd będę miała blisko...to jedyna zaleta bo zamiast 1h-1,5 h dojazdu do centrum po otwarciu autostrady będę miała 15 minut - 20 minut...
    • aankaa Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 19:39
      jak to "nie będzie ekranów" ?
      wystarczy przejechać się innymi - ekrany postawione są nawet wśród pól...
      • mysiaapysia Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 20:55
        Może kawałek za tymi polami są domy i dzięki tym ekranom jest jednak ciszej.
    • mondovi Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 21:14
      Mieszkam bardzo blisko bazy f-16. Słyszałam je chyba z dwa miesiące, potem mi się wyłączyło. Ale fakt, nie latają codziennie. W sumie przy każdej przeprowadzce słyszałam lokalne hałasy intensywnie przez parę tygodni, potem nie rejestrowałam - czy to tramwajów, czy ruchliwej ulicy, czy windy w wieżowcu.
      • milamala Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 00:57
        mondovi napisała:

> Mieszkam bardzo blisko bazy f-16. Słyszałam je chyba z dwa miesiące, potem mi s
        > ię wyłączyło.

Przestalas slyszec F16? Jak u mnie przelatuja z rzadka to mi sie caly dom trzesie. Trudno by sie bylo wylaczyc.
        • mondovi Re: W pobliżu autostrady 27.01.18, 09:15
          No właśnie - u Ciebie z rzadka, więc to nietypowe.
    • ela.dzi Re: W pobliżu autostrady 25.01.18, 22:45
      Całe życie mieszkałam przy ruchliwej ulicy z TIRami pod oknami. Zupełnie tego nie odczuwałam dopóki po studiach nie wyprowadziłam się z akademika (ten też przy ruchliwej ulicy) do bloku na środku blokowiska. Teraz jadąc do rodziców strasznie odczuwam ten hałas i podejrzewam, że Ty też odczujesz, jeśli masz teraz ciszę i spokój. Walczcie o ekrany.
    • milamala Re: W pobliżu autostrady 26.01.18, 00:55
      Ja tak mieszkam i przyznam szczerze, ze nie wiem jak to zrobili ale nic nie slysze poza motocyklami jezdzacymi 300 na godzine. Ale to rzadko. Moze przez park zbudowany pomiedzy, moze przez to, ze autostrada zbudowana jest parenascie metrow wyzej od reszty. A moze przez to ze to tylko dwupasmowa autostrada (dwa pasy z jednej i dwa z drugiej naturalnie). Nie wiem jak to zostalo przemyslane, ale sprytnie. Bez zadnych ekranow i bez halasow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka