Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-)

25.01.18, 18:09
Czy już wszystkie ematki są zwolenniczkami "pocałunku Neptuna", czy też jeszcze są wśród nich jakieś "sentymentalne"? wink
Obserwuj wątek
    • mallard Zapomniałem dodać, 25.01.18, 18:11
      - my jesteśmy "sentymentalni"...
      • kosheen4 Re: Zapomniałem dodać, 25.01.18, 18:23
        babcia koleżanki zawsze była zwolenniczką tradycji. twierdziła że przy muszli z półeczką można wychwycić nieprawidłowości w stolcu i wcześniej zdiagnozować ewentualny problem zdrowotny. do końca nie wiem co o tym sądzić, ponieważ dziadek ostatecznie zmarł.
        • domowapani Re: Zapomniałem dodać, 25.01.18, 18:41
          😂
        • mallard Re: Zapomniałem dodać, 25.01.18, 18:46
          kosheen4 napisała:

> ponieważ dziadek ostatecznie zmarł.

Sugerujesz, że wucet z półką, powinien zapewnić nieśmiertelność? big_grin
        • hosta_73 Re: Zapomniałem dodać, 27.01.18, 14:05
          Bo to prawda jest. Czytałam albo oglądałam wypowiedz doktora, który ubolewał nad moda na muszle bez półki. Teraz to tylko "ślady hamowania" można pooglądać 😉
          • szmytka1 Re: Zapomniałem dodać, 07.02.18, 15:02
            tak to prawda, dlatego w szpitalach takie sa, na chirurgi np po operacjach brzusznych każą oglądać kał albo o zgrozo każą wołać pielęgniarę by to ona obejrzła. Szczęślwie dotyczyło to mojego dziecka, a nie mnie, to nie musiałam palić się ze wstydu wink
    • bei Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 25.01.18, 18:21
      A bidetka ? Czyje to całowanie 😊
    • aankaa Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 25.01.18, 18:49
      jestem z frakcji sentymentalnych smile
      co ja się naszukałam (przy okazji remontu) tradycyjnej muszli...

na szczęście - przy harmonijkowych rurach pcv - skończył się problem kierunku odpływu big_grin
      • mallard Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 25.01.18, 19:14
        aankaa napisała:

> co ja się naszukałam (przy okazji remontu) tradycyjnej muszli...

No właśnie, coraz trudniej o taką. My "rzutem na taśmę" kupiliśmy Roca Victoria (wisząca), którą za chwilę przestali produkować.
    • thea19 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 25.01.18, 18:50
      a mozesz jasniej?
      • niutaki thea19 25.01.18, 18:56
        no wolisz kupę robić na półkę i oglądać, czy zaprzepaścić w głębokim gardle kibelka, z dźwięcznym plum i rozpryskiem wody...
        • mallard Niutaki 25.01.18, 19:16
          Jesteś poetką? wink
          • niutaki Mallard 25.01.18, 21:42
            mogłabym wink
        • thea19 Re: thea19 25.01.18, 19:17
          wole kibel latwiejszy do mycia. mam takie bez polki jak 30lat temu ale do wody klocek nie wpada tylko na sciance sie zatrzymuje bo jest mocno skosna. wkurza mnie to. tyle lat wpadalo do wody i jakos mnie tam nie opryskiwalo. w koncu kamieniami nie sr@m wink
          • laruara Re: thea19 25.01.18, 21:33
            Jak wpada to pojawia sie problem przy łapaniu do badania...
            • thea19 Re: thea19 25.01.18, 21:36
              do badania to w tylku patykiem grzebia a nie w muszli
              • wiosennaburza1 Re: thea19 25.01.18, 21:39
                a doooooopa. kładzie się w kibelek ze dwie tacki papierowe, jak na grillabig_grin na to się... robi. tak mnie pouczyła pani laborantaka i miała rację.
                • laruara Re: thea19 25.01.18, 21:42
                  Całe życie człowiek się uczy...
                • niutaki Re: thea19 25.01.18, 21:43
                  serio? i co potem? grzebiesz w klocku, a co z resztą? co z tymi mokrymi, okupanymi tackami?
                  • thea19 Re: thea19 25.01.18, 21:46
                    do zmywarki big_grin
                    • niutaki Re: thea19 25.01.18, 21:48
                      papierowe? big_grin
                      • thea19 Re: thea19 25.01.18, 21:59
                        to na makulature wink
                      • mamolka1 Re: thea19 25.01.18, 22:03
                        W ramach dbałości o środowisko możesz na obiadowe ( zawsze to wielorazowego użytku) i spokojnie do zmywarki...😉
                • thea19 Re: thea19 25.01.18, 21:45
                  mi robili wymaz patykiem z tylka a do sanepidu kazali pogrzebac sobie samej patykiem.
                  z tej tacki to moze diamenty przesiewali potem. ja zadnych drogocennych przedmiotow nie polykalam.
                  • wiosennaburza1 Re: thea19 26.01.18, 08:33
                    no macie... mnie przekonywali, że ważne jest zebranie próbek z trzech miejsc kału. chodziło o badanie na pasożyty. jak niby da się to zrobić patykiem? uprawiac grzebactwo głębokie tym patykiem????
                    a tacki...hm,... przez gmumową rękawicę do reklamówki i do śmieci. da się przeżyć.
                    • thea19 Re: thea19 26.01.18, 09:15
                      przeciez pasozyty w kale wyjsc nie musza. krew jest bardziej wiarygodna.
        • ruda_owca Re: thea19 07.02.18, 14:43
          niutaki napisała:

> czy zaprzepaścić w głębokim gardle kibelka, z dźwięcznym plum i rozpryskiem wody...

Na to jest dosc prosta recepta, wystarczy przed urwac troche dluzszy kawalek papieru, zmiac go lekko i wrzucic do muszli, celem amortyzacji.
          Nie mozna potem zbyt dlugo zwlekac, gdyz papier nasiaka woda, opada i traci swe amortyzujace wlasciwosci wink
      • aj.riszka Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 25.01.18, 21:48
        thea19 napisała:

> a mozesz jasniej?

Ja rowniez w ogole nie zrozumialam o czym mowa.
        • aqua48 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 09:14
          Chodzi o muszlę klozetową z półką (sentymentalni) i bez półki (pocałunek Neptuna). Ten pierwszy rodzaj jest bardzo polecana przez lekarzy bo można samemu łatwo wyłapać takie niepokojące objawy jak np krew, lub śluz w kale lub w moczu, krew w wymiocinach, zmianę koloru wydzielin i od razu popędzić do lekarza. Niestety takie muszle bardzo ciężko kupić, bo popularniejsze są te drugie z szybkim spłukiwaniem..Prawdopodobnie dlatego, że są krótsze i mniej miejsca zajmują.
    • issa-a Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 11:18
      postanowiliśmy wymienic miske, przy okazji remontu. Chcieliśmy miske z półka bo nie lubimy prysznica z kanalizacji, jakby nie było...
      Ilez naszukalismy sie tej miski. Za każdym razem wysłuchujac "a co, ktos chory w domu?", "to dla starszej osoby?"
      No kurczę...
      Był tylko jeden model, który chcąc nie chcąc, kuplismy. Niezbyt ładny ale co było robić.
      ja nie rozumiem tego zachwytu nad miskami lejowymi, to naprawdę tak miło, jak w tyłek leje sie woda z kanalizacji? fuj...
      Zreszta, przy dzieciach, szczegolnie małych, to nie bardzo wyobrażam sobie lejową bo jednak czasami trzeba bylo zobaczyc co tam w kibelku jest...
      Tak, że ja zdecydowanie jestem tradycjonalistką.
      • kk345 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 21:36
        > to naprawdę tak miło, jak w tyłek leje sie woda z kanalizacji?
        Chyba powinnaś poszerzyć wiedzę hydrauliczną- jeśli masz w kibelku wodę z kanalizacji, to ktoś ci koszmarnie skopał przyłączabig_grin
        • mallard Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 22:26
          kk345 napisała:

> Chyba powinnaś poszerzyć wiedzę hydrauliczną- jeśli masz w kibelku wodę z kanalizacji, to > ktoś ci koszmarnie skopał przyłączabig_grin

Tym niemniej, można sobie wyobrazić, że jeśli to, co wpada do źródlanej skądinąd wody w misce lejowej jest rzadkie (bo bywa przecież), to ochlapuje zadek po zmieszaniu z wodą tongue_out
          • kk345 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 22:37
            Ale nadal nie jest to woda z kanalizacji, tylko woda DO kanalizacjismile
            • mallard Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 12:33
              kk345 napisała:

> Ale nadal nie jest to woda z kanalizacji, tylko woda DO kanalizacjismile

Myślę, że Issa z grubsza to właśnie miała na myśli, - nie sądzę, że chodziło jej o ścieki.
        • issa-a Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 15:37
          >Chyba powinnaś poszerzyć wiedzę hydrauliczną- jeśli masz w kibelku wodę z kanalizacji, to ktoś ci koszmarnie skopał >przyłączabig_grin

wiedze mam wystarczajacą (z mojego kibelka nie śmierdzi), natomiast wyobraźnie zdecydowanie "przerośnietą".
          Czyli, nie myję rąk w sedesie choc przecież mogłabym, teoretycznie....tak samo nie chce "myć" doopska
          • issa-a Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 15:47
            a tak przy okazji...kiedys, zupelnie przypadkiem i szukajac calkowicie czegoś innego u wujka gugla, natrafilam na frapujacy wątek, dotyczący "dzialalnosci" w lazience, przy uzyciu sedesu.
            No...powiem , ze bylam pod wrażeniem. Wątek był pasmem porad, jak załatwiać sie w gosciach. Bezsmrodowo,bezgłosnie i bez brudzenia sedesu. Obśmialam się jak norka, pamietam i bylam pełna podziwu dla pomysłowosci dyskutujacych. Wszystkiego nie pamietam ale jedno zapamietalam - otoz wystarczy polozyć kilka platkow papieru toaletowego na wodze (w odplywe lejowym) i po klopocie, nic nie pryska. Zreszta...ten papier toaletoewy zapobiega także zabrudzeniu sedesu, w razie co. Przyznam, ze korzystam, jak musze.
            • hosta_73 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 15:55
              Robię tak od lat 😊. Moze powinnam to do wątku o dziwactwach napisać? 😁
            • aankaa Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 20:07
              na półce (papier) kładzie się o wiele wygodniej
              • issa-a Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 22:25
                >na półce (papier) kładzie się o wiele wygodniej

to tez prawda...
                Kladę, od kiedy przeczytalam ów wątek. Nie muszę szczotki uzywać.
                • mallard Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 23:10
                  issa-a napisała:

> Kladę, od kiedy przeczytalam ów wątek. Nie muszę szczotki uzywać.

Robię tak od dawna, bez czytania czegokolwiek, - też nie muszę wink
                  • issa-a Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 28.01.18, 00:04
                    no, widzisz..
                    najwyraźniej jestes inteligentniejszy ode mnie - ja musialam przeczytac.
                    • mallard Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 07.02.18, 15:06
                      issa-a napisała:

> najwyraźniej jestes inteligentniejszy ode mnie

Ale to Ty powiedziałaś! winkwink
            • ruda_owca Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 07.02.18, 14:48
              issa-a napisała:

> No...powiem , ze bylam pod wrażeniem. Wątek był pasmem porad, jak załatwiać sie
              > w gosciach. Bezsmrodowo,bezgłosnie i bez brudzenia sedesu. Obśmialam się jak
              > norka, pamietam i bylam pełna podziwu dla pomysłowosci dyskutujacych.

Jeden z hintow - od razu po splukac wode - gwarancje niemal stuprocentowej bezsmrodowosci.
              Oczywiscie w zaleznosci o miski mozna sobie troche skąpać zadek wink no ale po pierwsze to juz na czym komu bardziej zalezy, a po drugie mozna sie lekko uniesc na nogach celem minimalizacji tegoz zjawiska.
    • jan.kran Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 12:36
      Nigdy się nad tym nie zastanawiałam.Natomiast zajrzałam na wątek bo myślałam ze ktos sobie zmienia wyposażenie łazienki a ja lubię gadżety i szczeka mi opadła.Taki temat wątku to szok.Chyba się komuś
      naprawdę nudzi.
      • yuka12 Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 26.01.18, 21:14
        E Jan Kran, skoro ktos sika z powodu udanych zakupow, to czemu nie melibysmy wiedziec, jaki rodzaj miski toaletowej uzywa? Dla mnie zreszta sam watek jest ciekawy, bo nowych nazw nie znam (pocalunek Neptuna?). Ja zatrzymalam sie na miskach typu poznanskiego (odplyw poziomy) i warszawskiego (pionowy).
        • aankaa Re: Pytanie dotyczące miski WC - lajt ;-) 27.01.18, 12:26
          no i (odpływ) był jeszcze prawy i lewy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka