Dodaj do ulubionych

błędy ortograficzne

30.01.18, 19:07
Mam dziecko w IV klasie. Młoda lubi j.polski, zgłasza się na lekcjach, itd. Niestety ze wszystkich sprawdzianów dostaje 4 bo robi błędy, Błędy typu:
saborów (zaborów)
rosmawialiśmy
bacen (basen)
dziśaj (dzisiaj)
Gubi też litery na końcu wyrazów.
Czy Wasze dzieci też takowe błędy robią?
Przebadałam ją na początku roku pod kątem dysleksji ale niby nie ma. Ręce mi opadają jak czytam to co ona wypisuje...
Obserwuj wątek
    • default Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 19:29
      A słuch ma w porządku ? Bo takie błędy, jakie wymieniłaś są wskazywane jako błędy ortograficzne typu słuchowego (ja się na tym nie znam, koleżanka ma wnuczka z takim problemem, stąd słyszałam).
    • la_mujer75 Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 19:33
      Badanie słuchu fizjologicznego było? Dobrze słyszy? Jeżeli tak, to może ma problemy ze słuchem fonematycznym?
      Poczytaj sobie i o zaburzeniach słuchu fonematycznego.
      • manala Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 19:55
        dzięki, poczytam
        • manala Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 19:56
          Słuch ma raczej dobry. Uczy się śpiewu i nawet jej to wychodzi.
          • snakelilith Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 20:20
            Jak słuch ma dobry, to zastanów się jakiego w domu języka używacie, albo w jakim towarzystwie się obraca, bo mnie przy ostatniej wizycie w Polsce aż odrzuciło, ludzie dziś strasznie niechlujnie mówią. W telewizji zresztą ten sam dramat.
            • manala Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 20:23
              Nie w tym problem. Nigdy nie miała problemów z mową. Nie chodziła do logopedy, nie miała problemów z wymową.
      • dziennik-niecodziennik Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 20:00
        Dokladnie. Zaburzenia sluchu fonematycznego.
        Moja to ma i tez nie slyszy roznicy miedzy C a S, CZ a DŻ itd
    • mondovi Re: błędy ortograficzne 30.01.18, 20:05
      Mój syn w pierwszej klasie robił po 18 błędów ortograficznych, w czwartej na dyktandach zdarzały mu się jeszcze po 3-4, w piątej robi je sporadycznie. Widzisz postęp? Czy constans? Miał m.in. problem właśnie z ci i ć, ni i ń itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka