panna_lila 03.02.18, 23:34 czym smarować? są spierzchnięte i zaczerwienione. Maść z witaminą A nie daje rady😞potrzebuję mocnego uderzenia. Poradźcie czym jest potraktować i dlaczego tak się dzieje? Może coś do wewnątrz trzeba zażyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: bardzo suche dłonie 03.02.18, 23:49 Smarować jak jak najczęściej. Neutrogena (chyba tak się pisze) . Lub s.o.s z lidla (cien) plus krem nivea. Szybko się wchłaniają i nie zostawiają "osadu" na rekach. Dermosan nie wchłania się tak dobrze, choć też cuda czynić potrafi. Generalnie - preparaty natłuszczające, nie nawilżająće. Ewentualnie szukać w dermokosmetykach dla azs'owców (atopowe zapalenie skóry). Mycie w emolientach. Dobrze robi A-derma, kostka do mycia. Choć trzeba pamiętać trzeba dobrać swoje kosmetyki - do swojej skóry. Ja piszę, co mi pomaga - jestem azsowcem z non stop suchą skórą na dłoniach. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: bardzo suche dłonie 31.03.19, 19:55 krem nivea ten zwykły (granatowy w okrągłym pudełku) albo zielony krem ziaja (oliwkowy) na zmianę z maśc z witaminą A (albo na noc linomag) myj ręce rzadziej zwykłym mydłem w kostce od czego tak masz? moze uczulenie (zazwyczaj gluten / pszenica, mleko, nikiel albo inna kontalktowa) mozesz pić wapino Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 00:52 przede wszystkim to zadbac o bardzo dokladne osuszanie rak i niewychodzenie na dwor z dopiero co umytymi dlonmi. I musisz nosic rekawiczki nawet jesli ci sie wydaje, ze nie jest bardzo zimno. I kremowac kilka razy dziennie. Z kremow to lubie cold cream avene i neutrogene. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 03:00 Dernilan albo maść tranowa. Żadne kosmetyki nie pomogą tak, jak te dwa ustrojstwa z apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 08:28 Żadna neutrogena - mnie po niej schnie skóra tak, że aż pęka. Czysty olejek arganowy lub ciepła (podgrzana w kąpieli wodnej) zwykła jadalna oliwa z oliwek na noc wmasowane w skórę i na to najlepiej bawełniane rękawiczki, choć nie jest to bardzo konieczne. Potem krem lub balsam z mocznikiem - urea, lub masłem shea, za to bez parafinum liquidum w składzie. Dobrze jest też pomoczyć dłonie w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 09:49 mallgosia76 napisała: > Olej kokosowy Kokosowy też działa wysuszająco, nie jest dobry dla alergików. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 10:52 a widzisz - wszystko jest bardzo indywidualną kwestią. Niektórej skórze neutrogena - ten koncentrat - pomaga Pisąłam o tym w swoim poście. Niestety - skóra tak ma, że trzeba metodą prób i błędów samemu sobie dobrać odpowiednie kosmetyki. Moja skóra na dłoniach zużywa na "tony: kremu nivea - klasycznego. A co do kąpieli - można użyć jeszcze olejku rycynowego. (stara metoda, ale skuteczna) Odpowiedz Link Zgłoś
ada.maris Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 08:56 Dexyane med z ducrey to krem na egzema na dłoniach, jest rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
aj.riszka Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 09:46 Neutrogena krem do rak, skoncentrowany i bezzapachowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 15:14 Idź do dobrego salonu manicure na zabieg parafinowy. A potem regularne nawilżanie. Odpowiedz Link Zgłoś
carbon_steel Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 17:21 Ostatnio kupiłam glicerynę farmaceutyczną. Dodaję dwie krople do maści witaminowej. Po tygodniu stosowania moje dłonie są miękkie, gładkie i maja normalny kolor Odpowiedz Link Zgłoś
carbon_steel Re: bardzo suche dłonie 04.02.18, 17:23 Można również wymieszać z innym kremem... Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: bardzo suche dłonie 08.02.18, 13:21 macie pomysł, co to może być? czy to wygląda na alergię? Zdjęcia" border="0" alt="Zdjęcia"> Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: bardzo suche dłonie 09.02.18, 10:11 jesli masz tak tylko jak jest zimno a latem nie, to nie jest to alergia. u mnie to jest od polaczenia wilgosci i chlodu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: bardzo suche dłonie 09.02.18, 22:57 Jakikolwiek krem lub maść natluszczajaca na noc (my miałyśmy Linomag maść na zmianę z bephantem), grubą warstwę i na to rękawiczki. I tak iść spać. Robiłam taką kuracje córce bo jej aż do krwi pękały i bardzo ją bolało. 3 noce tak spała a w dzień co chwilę kazałam jej kremowac. U nas pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_mary Re: bardzo suche dłonie 09.02.18, 23:43 Mediderm - krem z apteki, nawilża i bardzo dobrze się wchłania. Kosztuje poniżej 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: bardzo suche dłonie 10.02.18, 10:09 Kiedyś w aptece były takie kremo-maści do suchych dłoni. Elobaza, novabaza, dermobaza. Odpowiedz Link Zgłoś
izalik Re: bardzo suche dłonie 16.07.18, 11:11 ja na suche często pakowałam krem, maśc z witaminą a coś tam dała, ale co jakiś czas robię sobie maskę złuszającą byOlie, taką w formie rekawiczek, pozbywam się tego suchego naskórka, skora jest gładsza i dużo przyjemniejsza w dotyku Odpowiedz Link Zgłoś
kunkemarta [...] 31.03.19, 19:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
biankao Re: bardzo suche dłonie 31.03.19, 19:51 Unikaj mydeł z Sodium Lauryth Sulfate (czy jakoś tak) jest w większości mydeł a ma działanie wysuszające. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: bardzo suche dłonie 31.03.19, 21:09 Krem do rąk Cien SOS. Rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś