Dodaj do ulubionych

Wypisał się z religii....

• chicarica Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 11:31
      Wypisanie się z religii nie ma nic wspólnego z wiarą.
      Można na przykład wypisać się z religii, bo na lekcjach są głoszone głupoty nie mające nic wspólnego z naukami KK.
      Podobnie można nie przychodzić na msze.
      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 13:37
        > Podobnie można nie przychodzić na msze.

Można. Ale nie wypada potem protestować, że mszy nie było.
        Dziesięciolecia lewicowej propagandy wtłoczyły ludziom do głów przekonanie, że im "się należy". Że katolicki pogrzeb, odpuszczenie grzechów i wieczne zbawienie należą do praw człowieka, a tu nagle takie zaskoczenie, że jest inaczej.
        A co powiedział Chrystus, według zgodnej relacji trzech Ewangelistów? "A kto by zgorszył jednego z tych maluczkich, którzy wierzą, temu lepiej by było, by zawiesić na jego szyi kamień młyński, a jego wrzucić do morza." (Mt 18:6; Mk 9:42; Łk 17:2)
        Proboszcz, na tle tych słów, okazał się i tak człowiekiem gołębiego serca.
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 13:42
          I to wszystko tlumaczy, to Chrystus przybil do krzyza faryzeuszy. Dynieczka, a gdzie ten chlopiec przestal wierzyc, antysemicki chlopczyku?
        • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 13:43
          A mógł zabić.
          Dynia, definicja Polaka-katolika.
          • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 14:47
            Nie. Mógł w ogóle nie odprawiać mszy. Odmówić nad grobem modlitwę za umarłych, przeczytać werset, który zacytowałem i wszystko. Lewaczka upominająca się o katolicki pogrzeb - nie czujesz swojej śmieszności?
            • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 14:55
              Mógł nie odprawiać mszy, ale jak wielu prawdziwych polackich katolików jest małostkowym i mściwym skubańcem, który nie mógł odmówić sobie okazji do pojeżdżenia po nieżyjącym nastolatku. Faktycznie, bardzo szlachetnie postąpił.
              • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:04
                Wolałabyś obłudę? Czy to czasem nie obłudę właśnie wytykają klerowi lewacy?
                • szarsz Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:45
                  obłudą jest zgodzić się na mszę a potem zrobić cyrk.
                  • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:07
                    To nie jest żadna obłuda. Obłudą byłoby udawanie, że wszystko jest w porządku. Zgodził się odprawić mszę, bo rodzice go uprosili. I odprawił. To, co w kazaniu powiedział, to zupełnie osobna sprawa.
                    • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:09
                      A to źle, ze się zgodził. Trzeba było się nie zgodzić, albo zachowywać godnie. A nie paskudnie wobec zmarłego i rodziny.
                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:12
                      tzn zgodzila sie odprawic jaka msze? niezalobna? a powiedzial o tym wczesniej rodzicom czy raczej sobie zdecydowal w trakcie?
                      Dynka ja mysle ze u Boga to sa zaklady na to jaka najglupsza mine zrobisz jak sie z Nim spotkasz twarza w twarz.
      • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:12
        chicarica napisała:
        > Wypisanie się z religii nie ma nic wspólnego z wiarą.
        > Można na przykład wypisać się z religii, bo na lekcjach są głoszone głupoty nie
        > mające nic wspólnego z naukami KK.
        > Podobnie można nie przychodzić na msze.

Nie - nie można. Przynależność do konkretnej religii łączy się z konkretnymi działaniami a nie tylko deklaracjami.

Wierzyć można we wszystko i w tym kontekście jest się 'wierzącym' ale nie jest się katolikiem. Nie róbcie z tego chłopaka idioty.
        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:40
          Tzn jak ja wierze w Jezusa, w zmartwychwstanie, w swietych obcowanie oraz przemienienie chleba i wina w Cialo i Krew to jestem buddystka?
          • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:49
            nathasha napisała:
            > Tzn jak ja wierze w Jezusa, w zmartwychwstanie, w swietych obcowanie oraz przem
            > ienienie chleba i wina w Cialo i Krew to jestem buddystka?

To jesteś chrześcijanką -niekoniecznie katoliczką.
            • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:23
              A ktorego odlamu jestem chrzescijanka?
              • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:49
                nathasha napisała:
                > A ktorego odlamu jestem chrzescijanka?

Prawdopodobnie swojego własnego.
                • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:27
                  Aha. Coz, na szczescie Bog o tym decyduje nie ty.
                  • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:16
                    nathasha napisała:
                    > Aha. Coz, na szczescie Bog o tym decyduje nie ty.

Co za bzdura? Że niby bóg ci powie 'byłaś buddystką/muzułmanką/protestantką' big_grin

Sory Nataszka ale przede wszystkim warto nie oszukiwać samego siebie. Żrąc mięso nie wyobrażaj sobie, że jesteś wegetarianką. Naprawdę nie ma konieczności przynależności do żadnej religii i osobiście nie rozumiem takiego histerycznego trzymania się konkretnego kościoła. Bo lepiej Ci jak mówisz o sobie 'katoliczka'? Jakbyś powiedziała 'chrześcijanka' to by było gorzej? Bo 'wierzący' to absolutnie i koniecznie musi być katolik?
                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:26
                      "Nie wyscie mnie wybrali ale ja was wybralem". Dobranoc
                      • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:32
                        nathasha napisała:
                        > "Nie wyscie mnie wybrali ale ja was wybralem". Dobranoc

Taaaa... czyli nie ma piekła tylko po prostu bóg Kowalskiego 'nie wybrał'?

Bawi minie histeryczne trzymanie się czegoś dla etykietki. To mniej więcej ten sam poziom co godzenie się na wszystko byle mieć portki w domu.
                        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:38
                          Pretensje zglaszaj do Pana Boga. A jesli uwazasz ze trzymanie sie obecnego KK naprawde swiadczy o wierze, to, coz, rzeczywiscie nie ma co rozmawiac o piekle.
                          • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:41
                            nathasha napisała:
                            > Pretensje zglaszaj do Pana Boga. A jesli uwazasz ze trzymanie sie obecnego KK n
                            > aprawde swiadczy o wierze, to, coz, rzeczywiscie nie ma co rozmawiac o piekle.

Zgłaszać pretensje do Twojego niewidzialnego przyjaciela? Paradne smile

Nadal nie kumasz różnicy między wiarą/religią/wyznaniem. WIERZYĆ można we wszystko - ja wierzę w siebie - jestem wierząca! Eureka smile

Być wierzącym nie oznacza być katolikiem. Da się ogarnąć?
                            • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:52
                              Czyli tak sie zapedzilas w swojej nienawisci ze obrazasz wlasnego Boga? Super big_grin bo inaczej Twoj jest widzialny i wystepuje w osobie ksiedza. Dziewczynko, idz spac, naprawde. A do poduszki poczytaj sobie historie KK.
                              • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:48
                                nathasha napisała:
                                > Czyli tak sie zapedzilas w swojej nienawisci ze obrazasz wlasnego Boga? Super :
                                > D bo inaczej Twoj jest widzialny i wystepuje w osobie ksiedza. Dziewczynko, idz
                                > spac, naprawde. A do poduszki poczytaj sobie historie KK.

Tobie naprawdę peron odjechał big_grin Ja nie jestem katoliczką. Różnica między mną a tobą jest taka, że ja to uczciwie przyznaję a Ty jesteś zwykłą hipokrytką.
                                • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:08
                                  ale jak jestes ateistka to rownie dobrze moglabys opieprzac jakiegos muzulmanina ze jest muzulmaninem. przeciez nie masz o tym zielonego pojecia. wiec moze nie zaczynaj ani o hipokryzji ani o peronie
                                  • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:32
                                    nathasha napisała:
                                    > ale jak jestes ateistka to rownie dobrze moglabys opieprzac jakiegos muzulmanin
                                    > a ze jest muzulmaninem. przeciez nie masz o tym zielonego pojecia. wiec moze ni
                                    > e zaczynaj ani o hipokryzji ani o peronie.

Owszem mam pojęcie bo przez kawał swojego życia należałam do KK i tak się składa, że nie zgadzając się z jego zasadami miałam na tyle odwagi cywilnej, żeby odejść. Nie trzymałam się histerycznie tych portek wink

I nie - nie 'opieprzam muzułmanina za BYCIE muzułmaninem'. Zwracam uwagę, że przynależność do konkretnej religii / organizacji / kultu / ruchu etc. wiąże się z przestrzeganiem KONKRETNYCH zasad. Ktoś żre mięso to NIE JEST wegetarianinem, Koniec i kropka.
                                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:43
                                      tzn ze nie bylas wierzaca, wiec dobrze ze odeszlas, zylas tyle lat w hipokryzji. ale nadal o wierze nie masz wielkiego pojecia.
                                      • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:47
                                        Natasza, ale ty o wierze katolickiej też masz niewielkie. Chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko. No tak się nie da. Nie można sobie wybierać tego co mi się podoba, a inne rzeczy odrzucać. Stwórz własny kościół.
                                        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:56
                                          arwenko, dziecinko, wg twojego myslenia na dziecko zgwalcone przez ksiedza pedofila nie ma miejsca w kosciele, bo pedofil ksiadz zostanie przesuniety do innej parafii a dziecko moze miec wstret chodzenia na msze i ogladania jego kolegow. Wiara to nie zadne ciastko - i rozumiem ze tego nie wiesz bo nawet biblii nie czytalas, nie mowiac o tym ze nie masz oczywiscie pojecia ze Kosciol na Zachodzie od dluzszego czasu nie stosuje sie do polskiej moralnosci.
                                          Na marginesie, czy jak prymas Wyszynski akceptowal w swoim pismie wychwalanie Hitlera, w 1938 roku!, to wlasnie jadl to ciastko czy jeszcze je mial na talerzyku? I zglos nastepnym razem jak bedziesz z Nim rozmawiala pretensje do Chrystusa ze biednej Arwence nie chce sluchac bo jej sie Nathasha nie podoba.
                                        • araceli Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:07
                                          arwena_11 napisała:
                                          > Chcesz mieć ciastko izjeść ciastko. No tak się nie da. Nie można sobie wybierać tego co mi
                                          > się podoba, a inne rzeczy odrzucać. Stwórz własny kościół.

I kto to pisze Arwenko? Jak tam twoja prywatna definicja miłości bliźniego (czytaj: 'tylko najbliższa rodzina - reszta może zdechnąć'?).
                                          • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 08:10
                                            A gdzie ja napisałam, że może zdechnąć. Nie wiesz komu pomagam i jak. Pojęcia nie masz.

Wszystkim nie pomogę, więc wolę pomóc komuś kogo znam.
                                      • araceli Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:06
                                        nathasha napisała:
                                        > tzn ze nie bylas wierzaca,

Wierząca W CO Nataszko? Pier.sz okrągłymi słówkami, których znaczenia nawet nie znasz smile

Ty jesteś wierząca? W co? W wersję wiary KK z wyłączeniem tego co Ci nie pasuje... Aborcja: yes! Eutanazja: yes! Antykoncepcja: yes! Seks pozamałżeński yes, yes, yes! Ale Naraszka jest przecież kaaaatoliiiczką! big_grin

W sumie nie różnisz się od Arweny - obie wybieracie sobie z tej religii to co wam pasuje ale nadal uważacie się za jej członkinie.
                                        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:38
                                          Araceli, a z ciekawosci gdzie o aborcji, eutanazji i seksie przedmalzenskim napisano w Katechizmie KK albo w Nowym Testamencie? Przeciez taka niehipokrytka na pewno o tym wie.
                                          I nie w co ale w kogo, to jest podstawowa roznica.
                                          Ty tez sie nie roznisz niczym od Arweny, zero pojecia w temacie ale wypowiem sie bo jestem taaaka madra. A jestes gluptaskiem. Poluzuj gumke i milego dnia
                                          • araceli Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 08:48
                                            nathasha napisała:
                                            > Araceli, a z ciekawosci gdzie o aborcji, eutanazji i seksie
                                            > przedmalzenskim napisano w Katechizmie KK albo w Nowym Testamencie?

Nie ośmieszaj się Nataszko smile
                                            dziennikparafialny.pl/2014/katechizm-kosciola-katolickiego-o-przerywaniu-ciazy/
                                            www.kosciol.pl/article.php?story=20031028174109544
                                            www.katwer.republika.pl/kkk_eutanazja_2276do2279.html
                                            www.lo34.natan.pl/katant.html
                                            i tak dalej...

Stanowisko religii, do której rzekomo należysz jest w tych sprawach całkowicie jasne.

Tak Nataszko - jesteś 'wierzą' ale w to co ci pasuje.
    • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 13:03
      Jakże trafny nick.
      Rozumiem, że nie miałabyś nic przeciwko, gdyby ksiądz na pogrzebie bliskiej ci osoby palnął umoralniającą gadkę na jej temat. Tak?
      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 14:49
        On od tego właśnie jest - od umoralniających gadek.
        • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 14:53
          Zatem, dynia, rozumiem, że ty też nie miałbyś nic przeciwko, gdyby ksiądz podczas pogrzebu twojej matki wyliczył jej grzechy. Wszak każdy jakieś popełnia. Dlaczego nie omówić ich podczas i tak megatrudnego dla bliskich momentu.
          • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:09
            Ty nic nie rozumiesz. Tobie się wydaje, że kościół to przedsiębiorstwo rozrywkowo-usługowe, w którym rządzi zasada "klient nasz pan", z przemówieniem pogrzebowym według obstalunku. To tak nie działa.
            • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:24
              No właśnie widzimy, że to tak nie działa. Na szczęście na świeckich pogrzebach w mojej rodzinie mówi się o zmarłych dobre rzeczy. I nie zamierzamy korzystać z usług szajki pazernych pedofili w czarnych kieckach, uzurpujących sobie prawo do mówienia innym, jak mają żyć, choć sami żyją w totalnym oderwaniu od rzeczywistości.
              • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:54
                Aha, uzurpują sobie prawo mówienia innym, jak mają żyć? No, skandal nieziemski. Przecież to prawo przysługuje tylko lewakom.
                • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:04
                  Czyli jednak dajesz księżulowi prawo, żeby nad grobem twoich bliskich mówił, co mu się w nich nie podobało. Spoko.
                  • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:38
                    Wolność słowa oznacza prawo mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć, lewaczko.
                    • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:42
                      Wolność słowa, prawaku, to jedna rzecz. Jest jeszcze coś takiego jak takt. Lub też zwykła ludzka przyzwoitość.
                      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:42
                        Przyzwoitość, czyli obłuda?
                        • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:56
                          Przyzwoitość, czyli świadomość, że nie wszystko, co się myśli, należy wypowiedzieć na głos.
                          • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:25
                            To nie ma nic wspólnego z przyzwoitością. Co najwyżej z dyplomacją, która kłamstwem i obłudą stoi.
                            • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:32
                              Czyli lepiej walnąć w ludzi wtedy, gdy są najsłabsi? Bo koniecznie w tym momencie musi powiedzieć, co myśli? Znam takie osoby, nie znoszę ich z całego serca.
                          • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:36
                            I tu mogę się podpisać. Dlatego lubię mojego proboszcza. Potrafi odmówić pogrzebu/ślubu/chrztu - jeżeli uważa, że nie ma on nic wspólnego z wiarą. Ale jeżeli już da zgodę - to uroczystość jest świetna.

Bardzo fajne kazanie miał ksiądz na pogrzebie mojej babci. Nie mieliśmy z nią dobrych relacji - bo była specyficzna. W sumie rodzina to nie była jej bajka. Ksiądz rozmawiał z moim ojcem z 1,5 godziny. Wszystkie wady przekuł na zalety. Na zasadzie - bardzo kochała rodzinę - tylko nie umiała tego okazać, ale była dumna z wnuczki - chwaliła się jej osiągnięciami. To że ja sie o tym dowiedziałam po jej śmierci - to inna bajka - za życia nigdy nie usłyszałam tego.
                            Ci co nasze relacje znali - uśmiechali się tylko. Ci co nie znali - byli zachwyceni jaką miałam cudowną babcię.
                            • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:42
                              Uważasz, że wypisanie się z lekcji religii oznacza dla KK zerwanie z człowieka z wiarą? Doprawdy? Ja tu widzę urażoną dumę i rozgrywki i osobiste.
                            • mama.nygusa Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:33
                              Odmowic chrztu? ks. nie ma prawa tego robic.

Ksiądz rozmawiał z moim ojcem z 1,5 godziny. Wszystkie wady przekuł na zalety.
                              Bez zlosliwosci, ciekawe ile to kosztowalo smile
                              • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:38
                                Nic ponad standard ( bo grób był )- nie było obiekcji co do pogrzebu kościelnego Chodziło o to co powiedzieć na kazaniu. Bo według nas to ani nie była dobra babcia ani matka.
                                • mama.nygusa Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:42
                                  Juz napisalam wyzej, bylam na pogrzebie w ubieglym tygodniu, zmarly tez dosc ciezki charakter, ale ks. wydobyl same pozytywy, bylam bardzo mile zaskoczona jego kazaniem.
                              • arwena_11 Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 08:11
                                Ma prawo - jeżeli stwierdzi, że nie ma szans na wychowanie dziecka w wierze.
                        • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:16
                          Nie. Takt i wrażliwość. Gdyby mi na pogrzebie ksiądz wyskoczył z umoralniającym gadkami i wyliczł grzechy zmarłego, to rozniosłabym go później na strzępy. Oczekuję taktu i wrażliwości i empatii. A roszczenie sobie prawa do mówienia zawsze tego, na co ma się ochotę niezależnie od okoliczności uważam za chamstwo.
                          Acha, wierząca jestem i poglądy mam nielewicowe.
                          • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:31
                            Ale ksiądz tu niczego nie wyliczał. Postąpił zgodnie z chrześcijańską zasadą "mowa wasza niech będzie prosta - tak, tak, nie, nie. Co nadto, od złego pochodzi." Nie szło o żadne "wyliczanie grzechów", tylko stwierdzenie, że zmarły za życia odwrócił się od kościoła, więc kościół go po śmierci odwracać z powrotem nie będzie.
                            Mówić może faktycznie niekoniecznie należy wszystko, co się chce, ale to, co powiedzieć trzeba, powinno być powiedziane.
                            • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 18:37
                              I uważasz, że akurat w tym momencie ? Nie musiał wychwalać zmarłego, mógł powiedzieć neutralne kazanie, a nie ranić rodzinę i bliskich. Takie postępowanie nie ma nic wspólnego z prawdą i tym, co powinno być powiedziane, za to ma wie wspólnego z pychą, dawaniem sobie prawa do oceny i wywyższaniem się.
                              • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:54
                                No oczywiście. Bo ksiądz ma obowiązek mówić każdemu, co ucho łechce. I Ty jeszcze masz czelność pisać coś o prawdzie? Twoje dywagacje oczywiście nie mają nic wspólnego z pychą, dawaniem sobie prawa do oceny i wywyższaniem się?
                                • sumire Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:08
                                  To dynia, powiedz w końcu - będziesz zadowolony, gdy ksiądz na pogrzebie bliskiej ci osoby powie, co mu się w tej osobie nie podobało? Bo jakoś konsekwentnie unikasz odpowiedzi na to pytanie.
                                  • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:50
                                    Bo odpowiedź na to pytanie nic nie wnosi do sprawy. Duszpasterz ma obowiązek piętnować występek, a nie zamiatać go pod dywan w obawie, że kogoś urazi. Gdyby celem kazania miało być zadowolenie wiernych, to by wierni w ogóle nie dowiedzieli się, że istnieje coś takiego, jak grzech.
                                    • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:14
                                      A może duszpasterz, jak mu kolejne dzieci się z religii wypisują, powinien ruszyć tłusty zadek i pójść dowiedzieć się dlaczego. Liczył, że wiernych strachem przed brakiem pogrzebu na religii zatrzyma i na szczęście się przeliczył. Mam nadzieję, że go po takiej akcji ześlą w jakiś paskudny rejon.
                                    • morekac Re: Wypisał się z religii.... 12.02.18, 07:14
                                      >Duszpasterz ma obowiązek piętnować występek, a nie zamiatać go pod dywan w obawie, że kogoś urazi.

W tym przypadku powinien czepić się przede wszystkim jazdy po pijaku.
                                • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:21
                                  Mam. Ksiądz ma obowiązek zachowywać się przyzwoicie , a nie jak obłudnik. Uważał, że człowiek nie zasługuje na katolicki pogrzeb, trzeba było odmówić, a nie zgodzić się a potem jechać po zmarłym. Istnieje coś takiego jak zwykła ludzka wrażliwość. A temu księdzu nikt nie dał prawa do oceniania.
                                  • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:52
                                    Mylisz się. Ksiądz jest m.in. od oceniania. A Tobie ktoś dał prawo oceniania księdza?
                                    • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:00
                                      Ja oceniam jego zachowanie. I tak, mam do tego prawo, bo mam również prawo wymagać od księdza więcej niż od "nieksiędza".
                                      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:03
                                        Tak samo on ma prawo oceniać i nie potrzebuje na to Twojej zgody, a wymagać to sobie możesz. Od własnych dzieci.
                                        • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:06
                                          Od dzieci też. I od księdza.
                                          A mojej zgody na pewne zachowania nie ma i nie będzie, Będę je piętnować i z nimi walczyć, co też robię.
                                          • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:10
                                            Tak i zgody księdza na pewne zachowania może nie być i może je piętnować, i z nimi walczyć, czy się to jakimś blondynkom podoba, czy nie.
                                            • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:12
                                              I uważasz, że pogrzeb to odpowiedni moment?

A blondynką nie jestem.
                                            • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:17
                                              Ty go bronisz, a on już ponoć uważa, że zrobił źle. No chyba, że kłamie, żeby zminimalizować straty, ale księża chyba nie powinni kłamać.
                                • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:27
                                  I jeszcze dodam, żebranie ksiądz miał szczęście, że nie trafił na mnie, bo ja chamstwa nie odpuszczam. Już parę razy objechałam księdza za niegodne zachowanie, w tym za darcie się smarkacza na starszą kobietę, zakonnicę. I za fochy na pogrzebie mojej babci.
                                  • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:30
                                    Tutaj tez parafianie sie zbuntowali, niektorzy krzyczeli o alkoholu i pedofilii, i proboszcz wolal sie oddalic wink
                                    • mama.nygusa Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:41
                                      No i to bylo piekne, brawa dla odwaznych, chyba w bedac w takiej sytuacji tez bym krzyczala.

Nie dalej jak w srode bylam na pogrzebie, wiem z zmarly kosciol raczej omijal, ale ks.podobno trudny, jednak postaral sie i powiedzial ladne kazanie, ze zmarly b.pracowity, ze lubil to i owo, zero negatywow, mozna> mozna.
                                • triismegistos Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:14
                                  Lubię cię dynia smile Pisz, pisz więcej, niech ludzi wiedza z czym się łączy ta czarna zaraza.
                                  • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:01
                                    Jak ktoś uważa kościół za czarną zarazę, to niech spada na drzewo, a nie prosi o katolicki pogrzeb. Roszczenia to sobie zgłaszajcie, lewackie farmazony, do partyjnej egzekutywy.
                                    • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:04
                                      a to ksiedza tak zamurowalo to pytanie ze zapomnial odmowic czy go poproszono juz jak urzadzil sam z siebie msze i zaprosil na nia rodzine oraz 800 osob. przypominam raz jeszcze ze Jezus byl lewakiem pelna geba, wiec troche bym uwazala z obrazaniem tego kogo w koncu uwazasz za swojego Mistrza.
                                    • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:04
                                      Prymitywnie się zachowujesz. Jak takie małe dziecko, które nie ma argumentów, tylko umie krzyczeć aaaaaaaa. I tyle.
                                      Z tupania nóżką nie wiele wynika.
                                      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:13
                                        Ty w ogóle wiesz, co to jest argument? Chyba nie, skoro wydaje Ci się, że jest nim Twoje chciejstwo.,
                                        • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:16
                                          Wiem.
                                          I wiem, że Twój sposób dyskusji jest równie prostacki i chamowaty, jak zachowanie rzeczonego księdza. Inaczej nie umiesz, musisz obrażać i wyzywać.
                                          Współczuję, więcej nie będę z Tobą tu dyskutować, bo szkoda mi czasu i klawiatury. I tak, poza wyzwiskami, nie napiszesz nic konstruktywnego.
                                        • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:19
                                          "We wszystkich swych dziełach Bóg pokazuje swoją życzliwość, dobroć, łaskę, miłość, ale także swoją wiarygodność, stałość, wierność, prawdę. On jest "miłością", jak uczy św. Jan Apostoł (1 J 4, 8)." pieknie ten ksiadz nasladowal Boza milosc
                                          • milka_milka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:30
                                            Nie rozumiesz. Ksiądz jest po prostu w swoim mniemaniu zapewne mądrzejszy od Pana Boga i wie, gdzie powinien Go poprawić. uncertain
                                            • nathasha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:34
                                              To by nawet nie bylo najgorsze, najgorsze ze rzesza wierzacych tak uwaza lamiac przy tym zasady wiary i Katechizm KK.
                            • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:56
                              Nie ma to jak wyrwac cytat z Biblii i stpsowac go jak sie chce prawda?
                              Doskonale wiesz, ze na kazdy wers, mozna znalezc innny "antywers".
                              Mowa prosta nie ma NIC do rzeczy z tym przypadkiem.
                              • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:57
                                No to znajdź.
                            • mamma_2012 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:02
                              Zmarły był dzieckiem, które niedawno przystąpiło do bierzmowania, a od września nie chodziło na religię, bo katechetka wypłoszyła nie tylko jego, ale też kilkanascioro innych uczniów, co nie było powodem do opierzenia jej, a do pojezdzenia do zmarłym.
            • araceli Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 16:13
              super_hetero_dyna napisał(a):
              > Ty nic nie rozumiesz. Tobie się wydaje, że kościół to przedsiębiorstwo rozrywko
              > wo-usługowe, w którym rządzi zasada "klient nasz pan", z przemówieniem pogrzebo
              > wym według obstalunku. To tak nie działa.

Owszem i w tej sytuacji ksiądz powinien ODMÓWIĆ usługi. Jeżeli nie odmówił to powinien się ugryźć w język.
    • ludborka Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 15:15
      Usługobiorca nie powinien sobie pozwalać na jakiekolwiek uwagi w stosunku do klienta. Powinni go z roboty wywalić. Oh, wait... Nie da się.
      • super_hetero_dyna Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 17:43
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,165575330,165575330,Wypisal_sie_z_religii_.html?p=165578382
    • lauren6 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:25
      Na miejscu krewnych tego chłopaka dokonałabym zbiorowej apostazji. Jest tyle różnych kościołów w Polsce, po kiego należeć do instytucji pełnej tego pokroju żmij.
      • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:30
        Kwestia, ze ksiądz, który dawał pogrzeb pewnie musiałby udzielić (czy jak to się tam mówi) apostazji.
        • lauren6 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:37
          To niech udziela. Wuj z nim.
          • kropkacom Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 19:43
            Pewnie może nie udzielić albo bardzo znieprzyjemnić ten proces.
            • lauren6 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:06
              Można to olac i po prostu "zapisać się" (czy jak to się zwie) do innego kościoła. Nic tak nie zaboli jak ucieczka "co łaska" do konkurencji. A bóg jest jeden, co nie? Co za różnica czy się człowiek modli w kościele katolickim, ewangelucznym czy prawosławnym? Dziadek Pilsudski dobrze uczył lud jak się postępuje z klechami.
      • konsta-is-me Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:00
        I co to da?
        Kogos obejdzie ze dokonali apostazji?
        Ciagle ta poddancza mentalnosc.
        Pomijam juz fakt, ze Kosciol tworza ludzie a nie ksieza i to nie ksieza (wbrew pozorom) sa najwazniejsi.
        Lepiej niech naglosnia sprawe z nazwiskiem ksiedza (co juz zostalo zrobione zreszta=.
        • lauren6 Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:07
          Oj, finansowo zaboli. Nie bój żaby.
        • szarsz Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:53
          > Kogos obejdzie ze dokonali apostazji?

Obejdzie. Już obchodzi, jako że spadek ludzi chodzących do kościoła jest znaczny. I trzymam kciuki za trend. Oby się utrzymał. Bo jeszcze ze trzy razy za dużo chodzi, by kk przestał czuć się w mocy.
    • mama.nygusa Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:29
      Ty jak zwykle pieprzysz jak potlu...

Chlopak wypisal sie z religi, moze mial powod, pewnie mial, skad wiesz czy nie chodzil do kosciola.

W takiej chwili takie kazanie? tp trzeba byc kretynem, mnie bardzo cieszy reakcja ludzi z kosciola.brawa dla nich, nastepnym razem klecha stuli dziob.

Ze 2 lata temu bylam na pogrzebie dawnej znajomerj rodzicow, inna parafia, ks.zaczal kazanie od slow- ksiadz-ja, rodzina, znajomi, sasiedzi nie maja prawa osadzac zmarlego, pozniej poszlo cos w desen, ze nie ma znaczenia czy ktos chodzi do kosciola czy nie, liczy sie jakim jest czlowiekiem.
      Tak zmarla z kosciolem byla daleko, ale co z tego, jak byla dobrym czlowiekiem, tylko to sie liczy.A juz popisywac sie na pogrzebie tragicznie zmarlego dzieciaka to juz skur...
      • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:50
        Otóż to. To było dziecko. Gdyby żyło, w przyszłym roku, przy innym katechecie mogłoby wrócić na religię. Tysiąc razy zmienić zdanie, zanim zbudowałoby swój system wartości.
        A sytuacja z katechezą powinna zostać zbadana przez księdza - skoro tylu się wypisało. Dał dupy w tym temacie.
        • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:53
          A o jeśli chcisł po kimś pojechać, to mógł wziąć na tapetę pijanego kierowcę. Ale rozumiem, że ochrona życia już dawno się skończyła😖
        • taniarada Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 20:58
          szeptucha.z.malucha napisała:

> Otóż to. To było dziecko. Gdyby żyło, w przyszłym roku, przy innym katechecie m
          > ogłoby wrócić na religię. Tysiąc razy zmienić zdanie, zanim zbudowałoby swój sy
          > stem wartości.
          > A sytuacja z katechezą powinna zostać zbadana przez księdza - skoro tylu się wy
          > pisało. Dał dupy w tym temacie.
          Mogło by wrócić .Ale już nie wróci.Amen
          • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:09
            Ale kazanie jest do żywych. Trzeba mieć zerowe pojęcie o rozwoju człowieka, by tego nie wiedzieć.
            Nastolatek jest w okresie rozwojowym, niedoceniany go jako dojrzałego człowieka. Po prostu rozwój tego dziecka został brutalnie przerwany.
            Z katolickich duchownych pod tym i wieloma innymi względami w tej chwili, IMHO, tylko jezuici trzymają poziom.
            • bohgdan Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 21:29
              szeptucha.z.malucha napisała:

> Ale kazanie jest do żywych. Trzeba mieć zerowe pojęcie o rozwoju człowieka, by
              > tego nie wiedzieć.
              > Nastolatek jest w okresie rozwojowym, niedoceniany go jako dojrzałego człowieka
              > . Po prostu rozwój tego dziecka został brutalnie przerwany.
              > Z katolickich duchownych pod tym i wieloma innymi względami w tej chwili, IMHO,
              > tylko jezuici trzymają poziom.
              Tak został wychowany przez rodziców.Moi nie mieli z tym problemów .Mam nadzieję że Ty nie masz dzieci.Bo smutny ich żywot.
              • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:43
                Mam całą gromadę. Żałuj ich dalej.
              • szeptucha.z.malucha Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 23:48
                14-latek był jeszcze w trakcie wychowywania.
                A ksiądz, faktycznie, najprawdopodobniej tak został wychowany przez rodziców - bez empatii, w pochopnym ocenianiu ludzi. Przykre.
                Dobrze, że duchowni zaczynają sami korzystać z psychoterapii - kazania tych, których znałam przed terapią, po terapii zmieniają się bardzo. Zaczynają przemawiać ludzkim głosem.
      • taniarada Niech stuli dziób klecha 11.02.18, 20:56
        A kto ci dał takie prawo tak pisać.Nie chce Ci się wbijać ł i ó .Dobry człowiek to tylko ateista.Reszta to žli ludzie.Prawa kościelne trzeba przestrzegać .Bo później szloch.
        • szeptucha.z.malucha Re: Niech stuli dziób klecha 11.02.18, 21:10
          Nie rozumiem co autor ma na myśli.
    • marianna_gers Re: Wypisał się z religii.... 11.02.18, 22:51
      Ksiądz prymityw i tchórz. Jeśli uważał, że źle się dzieje dlaczego nie rozmawiał z tym dziećmi, które opuściły lekcje religii wcześniej? Może okazałoby się, że siostra prowadząca lekcje religii nie robi tego tak jak należy. Najlepiej osakrżyć dzieci.
      Kogo ukarał? Bolejącą matkę? Tego typu księża są powodem, że moje dzieci ochrzciłam i posłałam do Komunii św. w kościele, gdzie znalazłem oparcie i zrozumienie (jestem przykładną katoliczką). Księża z tego kościoła rozmawiali ze mną, moim mężem. Wyjaśniali prawdy wiary i nie myśleli tylko o KASIE jak gdzie indziej.
    • milka_milka Reakcja kurii 12.02.18, 19:19
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23015576,skandal-na-pogrzebie-15-latka-nie-chodzil-na-religie-proboszcz.html#Z_Czolka3Img
      Przynajmniej tyle.
      • szeptucha.z.malucha Re: Reakcja kurii 12.02.18, 19:42
        Jestem podbudowana reakcją Kurii, bo zachowanie proboszcza mnie zgorszyło.
      • morekac Re: Reakcja kurii 13.02.18, 00:13
        To co, biskup okazał się lewakiem czy co?
        • milka_milka Re: Reakcja kurii 13.02.18, 00:42
          Spytaj dyńki, nie mnie.
    • znowu.to.samo Re: Wypisał się z religii.... 13.02.18, 10:18
      Kto jak kto, ale ksiądz winien okazać miłosierdzie rodzicom, szczególnie w chwili gdy przeżywają tragedie życia. Zamiast tago ksiądz urządza szopke z czyjegoś pogrzebu, jeździ po zmarłym i jego rodzinie.
      Ciekawe coby papież Franciszek na takie postępowanie księdza powiedział???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka