Dodaj do ulubionych

Wakacje PL vs zagranicą

24.02.18, 09:31
Do wakacji jeszcze co prawda trochę czasu ale temat zawsze na czasie.
Co wolicie?
My do tej pory głównie w kraju. Jest pięknie, taniej (?)
Z pogodą wiadomo różnie, ale tfu tfu zwykle mieliśmy sporo szczęścia i nawet w pracy się śmieją że trzeba brać urlop jak ja biorę a nigdy w tym terminie co Anka.
Poza tym ceny.
Tu za fajny pensjonat płace od 200 do 250 za dobę czasem że śniadaniem. Zwykle są to miejsca gdzie wybieram duży pokój ok 50/60 metrów lub domek (wtedy kwota do 400 ale że znajomymi to wychodzi taniej), jest ogród, plac zabaw, boisko, ognisko, grill.
Teraz coraz częściej są dodatkowe budynki np. stodoła a w niej kino, atrakcje dla dzieci...
Swój samochód = zwiedzanie.

Zagranica.
Pogoda.
Możliwość pochwalenia się gdzie się było choć akurat tego nie potrzebuję.
Duży hotel przy plaży pełen ludzi z walką o leżaki brrr
Lubię swobodę więc objazdowa wycieczka odpada.
Samochodem do Włoch lub Portugalii daleko zwłaszcza że ma juz kilka lat i mąż twierdzi że lepiej samolotem.
Ale samolotem drożej plus wynajem auta na miejscu żeby coś zobaczyć bo my z tych co w 1 miejscu nie usiedzą.

Najlepiej byłoby samolotem. Na miejscu samochód.
Mały pensjonat.
I nie zbankrutować.
Da się ?

W Pl za 2 tygodnie płace od 4 tyś wzwyż
Zostaje wtedy na wyjazdy kilkudniowe podczas przedłuzanych weekendów

Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 09:55
      Oba warianty lubię, ale widzę je inaczej niż Ty.

Plusem wakacji w kraju jest to, że się nie leci, więc logistyka prostsza i dziecko swobodniej dogaduje się z innymi dziećmi.

inka40plus napisał(a):

>, taniej (?)
      Wg mnie nie lub nieznacznie. Choć to też zależy od kraju - Skandynawia np. zdecydowanie droższa, fakt.

> Z pogodą wiadomo różnie
      Jak i w innych krajach, tylko Południe jest względnie pewne pod tym względem.

,
      > Poza tym ceny.
      Wg mnie w większości przypadków ceny są porównywalne. A wielkość pokoi i atrakcje trzeba sprawdzać przy zamawianiu. W innych krajach też są wink

> Swój samochód = zwiedzanie.
      No to to już jest niemądre. Zwiedza się równie dobrze wynajętym, lokalną komunikacją, czy nawet na wycieczkach, jak ktoś lubi. No i cały świat oferuje jednak więcej ciekawych obiektów do zwiedzania niż jeden kraj, choćby najpiękniejszy.

>
      > Zagranica.
      > Pogoda.
      Nie wszędzie.
      > Możliwość pochwalenia się gdzie się było choć akurat tego nie potrzebuję.
      Dziwne, że zauważasz i to już na drugim miejscu, skoro do tego nie przywiązujesz wagi wink
      Ja bym nie wpadła na taki "plus" wyjazdu tongue_out

> Duży hotel przy plaży pełen ludzi z walką o leżaki brrr
      Innych obiektów nie ma poza Polską? Hmm... big_grin

> Lubię swobodę więc objazdowa wycieczka odpada.
      A jak wiadomo poza krajem to w kajdanki i do autokaru na objazd big_grin
      Cóż to za dziwne wyobrażenia?

> Samochodem do Włoch lub Portugalii daleko zwłaszcza że ma juz kilka lat i mąż t
      > wierdzi że lepiej samolotem.
      Oczywiście, że lepiej samolotem.

> Ale samolotem drożej
      Niekoniecznie. Tanimi liniami lub czarterem nie wcale nie musi tak być. A nawet jeśli, to coś za coś.

plus wynajem auta na miejscu żeby coś zobaczyć bo my z tyc
      > h co w 1 miejscu nie usiedzą.
      W większości państw jest transport publiczny i cudzoziemcy też mogą z niego korzystać bez przeszkód.
      No chyba że mówimy o całkowitej egzotyce, ale tu po pierwsze czasem też się da korzystać z transportu, po drugie porównywanie tego z Polską to w ogóle jest pomysł od czapy, bo na takim wyjeździe zupełnie co innego się liczy.

> Najlepiej byłoby samolotem. Na miejscu samochód.
      > Mały pensjonat.
      > I nie zbankrutować.
      > Da się ?
      Da się, ale trzeba osobiści odwalić robotę biura podróży. Wyszukać, zarezerwować, zgrać terminy.

>
      > W Pl za 2 tygodnie płace od 4 tyś wzwyż
      > Zostaje wtedy na wyjazdy kilkudniowe podczas przedłuzanych weekendów
      >
      Mnie się rok temu w 4 w Pl nie udało zmieścić. Zasadniczo wakacje to tak od 5,5-6. Ale też staram się oszczędnie, więc dotąd tak do 8-9 maks i nie zanosi się na zmiany w tej kwestii. 3 os. 2 tyg. Najtaniej mi wyszły Włochy, ale to za tydzień w maju - 4,5 jakiś czas temu.
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:06
        No właśnie zagraniczne jak wchodzę na strony biur to za 8 dni od 3 tyś za osobę w sezonie
        A pokoje małe
        Na pewno nie 60 metrów
        To akurat przy pogodzie i atrakcjach bez takiego może znaczenia ale męczę się w małych

Ten pkt 2 to mi tak wpadł do głowy spontanicznie wink
        • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:10
          fakt - biura podróży sprzedające wycieczki zorganizowane rzadko mają umowy z małymi pensjonatami wink Duże pokoje w hotelach są, ale mają odpowiednią cenę - tak w PL, jak i zagranicą. Co nie zmienia faktu, że zagranicą można też wynająć mieszkanie czy dom.
        • ichi51e Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:11
          W pl tez z biurem podrozy jezdzisz?
          • claudel6 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 02:24
            ta, też chciałam o to zapytać. porównuje wycieczki zorganizowane z narzutem biura podróży z prywatnymi wyjazdami w Polskę.
        • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:12
          Nie szukaj na stronach biur podróży, skoro ich oferta Ci nie pasuje, a serwisach booking, trivago. Tobie chyba bardziej by chodziło o apartamenty niż hotel. Czy w małym pensjonacie byś znalazła to, czego szukasz, też nie jestem pewna.
          Na ematce też sporo było na ten temat, poszperaj w wyszukiwarce.
          • ichi51e Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:15
            Airnb
          • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:16
            Dzięki
            W Pl też wynajmuje z booking lub innych
            I potrafię znaleźć fajne
            Nawet znajomi jak gdzieś czasem jadą proszą o wsparciesmile
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:17
            A w biurze dla rodziny rezerwuje się firsty - moja oferta jest w tej chwili droższa 30% niż we wrześniu... Wyszło mi 2 tys/os. 2 tyg. przełom czerwca i lipca. Oczywiście to nie jest cały koszt wyjazdu.
            Tui sprzedawało lato 2018 już w sierpniu 2017...
            Neckermann miewa z kolei fajne imo apartamenty z dojazdem własnym.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:08
          inka40plus napisał(a):

> No właśnie zagraniczne jak wchodzę na strony biur to za 8 dni od 3 tyś za osobę
          > w sezonie
          > A pokoje małe
          > Na pewno nie 60 metrów

Jedziesz na wakacje posiedzieć sobie w dużym pokoju?

Xsioonc
      • koronka2012 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:08
        butch_cassidy napisała:

> Plusem wakacji w kraju jest to, że się nie leci, więc logistyka prostsza

Hmm w zeszłym roku przejazd z Warszawy do Gdańska zajął mi 6 godzin. Wypadek na autostradzie.

> Wg mnie nie lub nieznacznie. Choć to też zależy od kraju - Skandynawia np. zdec
        > ydowanie droższa, fakt.

> > Poza tym ceny.
        > Wg mnie w większości przypadków ceny są porównywalne. A wielkość pokoi i atrakc
        > je trzeba sprawdzać przy zamawianiu. W innych krajach też są wink

> Niekoniecznie. Tanimi liniami lub czarterem nie wcale nie musi tak być. A nawet
        > jeśli, to coś za coś.

Drożej jeśli się jedzie w szczycie sezonu. Dopiero co był last na Sri Lankę - przelot + hotel ze śniadaniami wychodził ok. 2 tys.

W Polsce zasadniczo nie jest taniej - w zeszłym roku szukałam miejscówki nad polskim morzem - wolne były takie za 200 zł za pokój 2-osobowy. Fakt, szukałam późno, ale też standard tego co było w ofercie był znacznie słabszy (meble Bodzio, słaby wystrój)

> Najtaniej mi wyszły Włochy, ale to za tyd
        > zień w maju - 4,5 jakiś czas temu.

Cóż - byłam we Włoszech w maju 2 lata temu - tydzień z przelotem + wydatki na miejscu kosztował mnie ok. 1500 zł.
        • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:22
          Na 3 os. ? 1500? czyli po 500/os z przelotem? Coś ściemniasz chyba... A jak nie, to powiedz, jak to możliwe. Bo chętnie skorzystam w przyszłości smile Tez lubię Włochy.
          Przy czym ja lubię blisko wody (wtedy była to Garda) i jakiś w miarę rozsądny standard, najlepiej z widokiem. Bez luksusu, ale estetycznie. Tego też nie ukrywam.
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:30
            No i my dużo zwiedzamy. Znad Gardy jechaliśmy m.in. na cały dzień do Wenecji.
            • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:31
              Werony też... Nie no nie umiałabym tego ogarnąć za 1500. Przyznaję zazdroszcząc smile
          • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:37
            butch_cassidy napisała:

> Na 3 os. ? 1500? czyli po 500/os z przelotem? Coś ściemniasz chyba... A jak nie
            > , to powiedz, jak to możliwe. Bo chętnie skorzystam w przyszłości smile Tez lubię
            > Włochy.
            Dokładnie, we Włoszech z przelotem dla pary koszt 5000 za tydzień będzie tani.
            • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:53
              5000 to koszt pobytu tygodniowego w *** hotelu na Mazurach

Parking płatny dodatkowo 35 za dobę wink

Włochy wyjdą o wiele taniej zdaje mi sie
          • koronka2012 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 21:33
            butch_cassidy napisała:

> Na 3 os. ? 1500? czyli po 500/os z przelotem? Coś ściemniasz chyba... A jak nie

A gdzieś pisałam, że na 3 osoby? za bilet zapłaciłam niecałe 200 zł (można upolować i za 100), resztę zorganizowałam sobie sama, objechałam kawałek Apulii, był czas i na zwiedzanie i na popływanie w morzu. Można to było zrobić jeszcze taniej, bo za pokój jednoosobowy płaci się często tyle samo (albo prawie) co za dwójkę, podobnie jeśli koszt wynajmu samochodu rozkłada się na więcej osób. Zresztą tam świetnie jeździ się pociągami lokalnymi i to za grosze. Jedzenie jest dostępne cenowo, spokojnie da się wyżywić taniej niż nad polskim morzem.

Widok z okna mnie nie interesuje, nie jadę tam, żeby siedzieć w hotelu. Wracam tam tylko żeby się przespać. Mój model wypoczynku bardziej pasuje na dorosłe wypady, ale nie zgadzam się z tym, że zagranica=drogo.
            • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 22:21
              No to nam wyszło dokładnie tak samo przecież... 4500:3 = 1500 tongue_out
    • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:01
      Ostatnio najczęściej wybieram Włochy, ale dla mnie to taka pół zagranica. Za przelot + zakwaterowanie + transport między miastami wydaję ok 1,5k pln na tydzień- nie wiem czy to dużo czy mało. Mam we Włoszech znajomych, więc czasem płacę za sam przelot. Dla mnie Włochy to upał + ulubiona kuchnia + kochani ludzie + jakieś tam zabytki w zasięgu ręki jak kto potrzebuje + ciepłe morze i ładne plaże.

W PL też zawsze spędzam kilka dni nad morzem. Cena podobna jak we Włoszech, ale nie jade autem, tylko pociągiem no i nocuję w podobnych warunkach, czyli staram się żeby mieszkanie było schludne i blisko plaży, najlepiej z widokiem, ale tego w PL nie dostanę w tej samej cenie. Aha, wybieram Sopot, bo uwielbiam szwędać się miedzy sopockimi willami, co może podrażać wycieczkę. Pogodę zazwyczaj mam w kratkę i w ogóle trudno te wyjazdy porównywać, nad Bałtyk jeżdżę z sentymentu, nie oczekuję smażenia się na plaży, kąpieli morskich i antycznych zabudowań wink
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:09
        1,5 za tydzień z zakwaterowaniem to niedużo
        Ale przelot gdzie
        Lotnisko daleko od plaży więc trzeba dalej mieć auto
        • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:12
          Przelot - Neapol/Bari/Katania/Palermo, co kto sobie życzy. Nigdy nie wypożyczałam auta na południu Włoch, sama nie mam prawka, towarzystwo się boi wink Jeżdżę tam od zawsze zbiorkomem, przy okazji trochę atrakcji i lokalnego kolorytu
        • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:13
          Z lotniska można jechać pociągiem lub autobusem...
      • volta2 Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 13:17
        1,5 tys na osobę rozumiem?
        ja byłam lataem, samolotem + zbiorkom + 1 tydz wynajętego auta i wyszło 12 tysi na 2+2 z własnym częściowo wyżywieniem.

ostatnie ferie zimowe kwota powyżej 15 tys za 2 tygodnie tylko z własnym wyżywieniem(nie licząć lunchy na stoku) i z własnym autem.

w polsce zamykam się w 3 tysiach za rodzinę za tydzień.

dla mnie to kwoty nieporównywalne.
        • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 19:33
          Tak, piszę o koszcie na osobę - w mojej kalkulacji nie ma kosztu wynajęcia auta i wyżywienia. Jeśli chodzi o Polskę, to przypuszczam, że u mnie koszt wyjazdu zdecydowanie podraża lokalizacja, czyli Sopot. No i w Polsce trochę bardziej wybrzydzam, jeśli chodzi o posiłki, bo na południu Włoch mogę się żywić w budce z lokalnym jadłem z paroma stolikami na ulicy, a Polsce obiadowo wybieram jednak restauracje (w budce za to chętnie kupuję gofry smile).
    • fadilla Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:05
      4 tyś płacisz za sam pobyt, czy to cena z wyżywieniem i atrakcjami i na ile osób?
      Mieszkam w Gdyni nie muszę płacić za brzydka pogodę. W tym roku zapłacę za pogodę w Grecji, ale wyjazd bardzo budżetowy. Tylko ja już nie potrzebuję hotelowych placów zabaw i zjeżdżalni dla dzieci, skupimy się na objeździe okolicy i opływaniu wysp.
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:13
        Z wyżywieniem
        Plus minus
        Nie jest to Łeba gdzie za porcję ryby zapłaciłam 70 zł
        Mała miejscowość
        Zupa rybna 10 zł
        Rybka świeża 15 zł jak sama złowie tylko za olej płace a chłopaki bo to oni łowią mają frajdę

Dla mnie z atrakcjami
        Zależy co kto uważa za atrakcje
        Kajaki, rowery, kąpiele, jakaś wycieczka

• domowapani Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:39
        Otóż to. Najbardziej wyjazdy przedrazaja potrzeby dzieci. W sensie jeśli nie trzeba się martwić o animacje, opiekunki, płace zabaw, brodziki i zjeżdżalnie wodne, to ma się zdecydowanie większy wybór i przystępniejsze cenowo możliwości.
        Odliczam lata, do czasu, kiedy młody będzie na tyle ogarnięty, że będę mogła zrealizować Marzenie i wynająć chatę gdzieś na zadupiu we Włoszech albo południowej Francji i poprostu być.
        Nie przepadam za dużymi ośrodkami, gwarem hotelowych restauracji, hałasem na placach zabaw i basenach, ale bez takiego zaplecza "rozrywkowego" nie mielibyśmy z mężem chwili dla siebie samych.
        Polska to dla mnie Bałtyk i lubię, ale mam swoje ulubione miejsca i raczej wolę na wypady weekendowe, niż dwutygodniowe. Wolę zadupia, niż kurorty. Jestem dzikuskiemsmile
        A jesli chodzi o ceny - w Dabkach za 2 tyg w tym roku za sam domek (6osobowy) wyjdzie 5200 zł. Bez wyżywienia i bez doliczenia lekcji surfingu dla 2 dzieci. Znając życie doliczajac dojazd i resztę, wyjdzie ponad 10 tys.
        Dla mnie to masakra, zwłaszcza że pogoda jaja jest nad polskim morzem każdy wie, ale jadę z mamą, a ona nie są się namówić na dalsze wyprawy. Pewnie będę kursować między wybrzeżem a poznaniem, żeby nie zwariować.
        • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:12
          domowapani napisał(a):

> Otóż to. Najbardziej wyjazdy przedrazaja potrzeby dzieci. W sensie jeśli nie tr
          > zeba się martwić o animacje, opiekunki, płace zabaw, brodziki i zjeżdżalnie wod
          > ne, to ma się zdecydowanie większy wybór i przystępniejsze cenowo możliwości.

Ale wtedy to juz płacisz za dzieci jak za dorosłych, więc specjalnie nie licz, że będzie taniej. I jedzą duzo więcej niz maluchy smile

• domowapani Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 21:05
            Ale wtedy nie muszę spać w hotelu wink i lecieć z biurem podróży.
            • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 19:56
              domowapani napisał(a):

> Ale wtedy nie muszę spać w hotelu wink i lecieć z biurem podróży.

To prawda, tez sobie to chwalę smile

• claudel6 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 02:32
          >Odliczam lata, do czasu, kiedy młody będzie na tyle ogarnięty, że będę mogła zrealizować Marzenie i wynająć chatę gdzieś na zadupiu we Włoszech albo południowej Francji i poprostu być.

ale te "potrzeby dzieci" to tworzą akurat rodzice. my w takiej formie - wynajęcie całej chaty i po prostu bycie wyjeżdżamy, odkąd nasza córka ma rok czasu. żadne hotele, place zabaw, animacje, zjeżdżalnie. i ona uwielbia te wakacje, zawsze na nie czeka. nie zna innych.
          ostatnio na Maderze zaliczyliśmy taki dom, że kapcie spadały. obłedny widok na ocean, taras, grill, ogródek warzywno-owocowy - codziennie zbieraliśmy pomidory, sałaty, winogrona, truskawki. cały dom - dwa piętra dla nas. wokól cisza, wieś, tylko jakies krowy i kozy. córka była zachwycona.
          za 250 zł za dobę czyli w cenie zapyziałego pokoiku w Polsce.
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 09:19

> ale te "potrzeby dzieci" to tworzą akurat rodzice.

No nie do końca. My przetargaliśmy córkę, wtedy 6-latkę, po Szwecji z namiotem, owszem świetnie się bawiła, dużo zobaczyła, oczywiście A. Lindgren i wszystko co z nią związane była jednym z istotniejszych motywów - dla mnie jedne z lepszych wakacji, choć męczące. Rok później byliśmy w Bułgarii 4*AI. I ten drugi wyjazd dziecku podobał się bardziej.
          • domowapani Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 09:39
            Tak, ale w hotelu, gdzie możesz na 4 h dziennie "sprzedać" dzieci bez poczucia winy, bo świetnie się tam bawią i same chcą iść, masz czas być te 4h dziennie sam na sam z mężem. Wakacje owszem, są dla rodziny, ale moje i męża potrzeby też się liczą.
            W wynajętym domu, balabym się na dłużej spuścic dzieci x oczu. Zwłaszcza w domu z basenem.
            A ze mam ich trójkę, nie jedno, to na takim wyjeździe odpoczelabym równie dobrze, co w domu wink
            • claudel6 Re: Wakacje PL vs zagranicą 12.04.18, 17:32
              dopiszę się po 2 miechach - ja nie muszę sprzedawać córki, w dzień i tak jeźdzmy na plażę lub zwiedzać i jeździmy razem - ja jestem matka pracująca, wiec mi brakuje czasu z córką, a nie tylko z mężęm i wakacje sa po to, bym miała z nią wlaśnie taki quality time - mogła jej pokazywac i objaśniać świat. jakbym z nią siedziała non-stop w domu, to może byloby inaczej.
              w domu wakacyjnym jesteśmy rano i wieczorem i po tym, jak dziecko pójdzie spać, to mamy z facetem dużo czasu dla siebie, bo my chodzimy bardzo późno spać.
              • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 15.04.18, 17:36
                ?
      • chocolate-cakes Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 21:36
        fadilla napisała:

>
        > Mieszkam w Gdyni nie muszę płacić za brzydka pogodę
        >

smile

Mieszkam od urodzenia najpierw w Gdańsku, potem w Gdyni, a od 10 lat bardzo blisko, pod miastem, pogoda latem taka sama, raczej zimno i wietrznie, deszczowo itp. Więc też nasze wakacje to były zwykle ciepłe miejsca typu Grecja, Majorka, lata temu jeszcze Turcja. Ale też i inne kraje w Europie, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, bo lubimy zwiedzać.
        Ale też bardzo lubimy latem nasze polskie góry a jesienią czy zimą morze, ale nie zatoka tylko gdzieś dalej, zachodniopomorskie na przykład. Różnie, bardzo różnie.
    • la_mujer75 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:23
      My przez wiele lat preferowaliśmy tylko wyjazdy zagraniczne- Grecja, Chorwacja, Bułgaria. Włochy, Hiszpania - odpadały ze względu na cenę.
      Jeżdzilismy w kilka zaprzyjaźnionych rodzin, nigdy do hotelii, szukaliśmy na włąsną rękę miejsc- kameralne, bez wyżywienia, gdyz jedną z atrakcji było dla nas wieczorne chodzenie po knajpach i degustacja lokalnego żaracia. W ciągu dnia - jeść się nie chciało, czasami cos się przygotowało. Braliśmy zawsze apartamenty - z aneksem kuchennym. I co najważniejsze - zawsze musiał byc basen- bo to największa atrakcja dla dzieciaków. Ja wiem, że dzieci e-matek uwielbiają zwiedzać i itd., nasze wolały chlapać się w basenie wink
      Dojazd- samochodem albo samolotem- wtedy dodatkowo wynajmowaliśmy samochód - wbrew pozorom- cena porównywalna. Sama podróż samochodem też kosztuje- benzyna, winiety, jak dłuższa trasa, to nocleg niezbędny.
      Gdzieś zgubiłam notkę, ile każdy wyjazd nas kosztował. Jeszcze rok temu na forum podawałam dokładnie.
      Pamiętam, że wyjazd do Grecji w 2015 roku to był koszt w okolicach 12600 zł (wliczając w to opłatę za parking na Modlinie0 za 3 tygodnie w pięknym i kameralnym miejscu , nasz apartament składał się z 2 sypialni, salonu z aneksem kuchennym- cos ponad 60 metrów, super wyposażonym, gdzie codziennie pani przychodziła i sprzątała (mnie akurat to krępowało). Ręczniki wymieniane co 2 dni, a pościel co 3 dni. Bylismy w czwórkę, plus 5 dodatkowych rodzin z dzieciakami. Duży ogród, więc wieczorami dzieciaki mogły szaleć ,a nasi panowie robili co kilka dni grilla , jeźdząc rano na pobliski targ i kupując świeże ryby, które owijali w liście winogron- bajka! Mała, nieturystyczna miejscowość, więc knajpy lokalne, z własną oliwą i pomodorami, które rosły obok w ogródku. W 2016 również tam pojechaliśmy, ale ceny podskoczyły i wyjazd był krótszy, a drożej nas wyniosł.
      Fakt, że my zawsze wyjeżdżaliśmy pod koniec czerwca- inne opłaty za czerwiec, a inne za lipiec.
      Co lubię w zagranicznych podróżach ?- pogodę ! Kocham pływać, a zmarźluch jestem i woda musi miec przynajmniej 25 stopni, abym zanurzyła się. W Polsce- jak się trafi na dobra pogodę - jest super, ale my z tych, co to wyjażdżają w upal, a jak dojeżdżają na miejsce, to akurat przychodzi załamanie pogody i cały wyjazd jest zimno i mokro. Pogoda poprawia się w dniu wyjazdu... I nie to, że musze brac ze sobą ręczniki, to jeszcze mi zaraz śmierdzą, bo nie ma jak ich wysuszyć (raz tylko trafiliśmy na domki, gdzie były włączone kaloryfery, jak zrobiło się zimno!).
      Gdy brakuje pogody- trzeba wymyślać zajęcie dla dzieci. A w takiej Grecji mogłam cały dzień się przewracać z boku na bok, a dzieciaki bawiły się same (fakt, że dobrze jest mieć towarzystwo). I ok- w Polsce- więcej zwiedzisz, bo mała szansa, że upał trafi się ponad 30 stopni, ale jak jest słaba pogoda- wszyscy szukają atrakcji dla dzieci, stoisz w korkach przy wyjeździe z danej miejscowości, w knajpie tłok, kolejki do tych wszelkich atrakcji....
      Knajpy... W zeszłym roku szlag mnie trafił, jak wyszliśmy z plaży na żarcie. Mówię - idźcie do toalety umyć ręcę - a ta płatna. Płatna dla gości! I te ceny! Za małe porcyjki, którymi moje dzieci z trudem się najadają. W Grecji najwięcej zapłacilismy 47 euro za kolację, ale to była kilku godzinna posiadówa (oglądaliśmy mecz Polska-Portugalia).
      Zdecydowanie preferuję wyjazdy w ciepłe kraje.
      Nie wiem, jak będzie w tym roku (towarzysko coś nam się posypało - chyba zbyt długo jeździliśmy razem i jakoś potrzebujemy od siebie odpocząć - wyjazdy od 2010 roku).
      Planujemy skoczyć na tydzień gdzieś, gdzie jest cieplutko, a potem 2-3 wyjazdy w Polskę . I bardziej stawiamy na krótkie wypady w Polske, bo jak będzie beznadziejna pogoda, to przez tydzień da się wyrobić. Poza tym chcę, aby dzieci poznały Polskę. W zeszełym roku, jak byliśmy nad Bałtykiem- Młodszy oszalał z zachwytu, że takie piękne plaże...
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:45
        Mój też woli basen niż wycieczki wink
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:50
        Bo u nas plaże bywają piękne
        A jakby pogoda była jak na południu Europy...
    • bistian Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:40
      inka40plus napisał(a):
      > Zagranica.

Taka turystyka wielkobiektowa to nie jest większość turystycznego rynku zagranicznego. Jest mnóstwo obiektów z małymi domkami, gdzie odpoczywają tubylcy i to jest większość. Poza tym, latają na krótko do innych krajów.
      Jeśli chodzi ofertę małych obiektów, to jesteśmy w Polsce daleko w tyle, warunki są byle jakie, ceny wysokie, turysta upychany byle gdzie. Za granicą dostaje się ładny domek z pełnym wyposażeniem, teraz za 250-300 euro na tydzień, latem do 1000 euro w dobrym miejscu. Często jest tam bliska plaża a na miejscu basen wliczony w cenę, czynny cały rok. Plaże w Polsce są fajne, ale niekoniecznie najpiękniejsze przez tłok, brud i kiepską zabudowę wokół.
      Za granicą osobiście polecam znaleźć bungalow, w każdym razie rozejrzeć się w tym, bo oferta jest bardzo duża.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:47
      Uwielbiam jedno i drugie. Poza tym nie ma jednej zagranicy. Np. Ukraina jest tańsza niż Polska
    • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:47
      Krajowa, w kraju, w którym mieszkam.
      Plusy: w miarę blisko, samochodem, lubię się bezproblemowo dogadać i nie zastanawiać się, co będzie jak się okaże, że karta do bankomatu albo mi nie działa albo jak mi ukradną dokumenty.
      Plusy dodatnie: Uwielbiam Hiszpanię i fascynuje mnie jej różnorodność, dialekty, gastronomia.
      Plusy ujemne: jak mam wakacje to na południu jest za gorąco. A południe jest trochę za daleko, żeby wyskoczyć na długi weekend.
    • agnieszka_kak Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 10:53
      Moim zdaniem niewiele jest krajów tańszych niż Polska. I już nie przesadzajcie z tymi warunkami, można znaleźć naprawdę ładne miejsca w promocji, niedrogo. Tyle że ja oczekuje egzotyki, nowych miejsc, innego języka i jedzenia, więc z zasady wybiorę inny kraj. A zwiedzamy bez problemu lokalnym transportem.

Co do lotów to w lecie raczej promocji nie uswiadczysz. Jeśli ktoś musi jechać w wakacje to na pewno samochodem jest taniej.
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:11
        Dopóki dziecko szkolne trudno jechać w maju lub wrześniu
        Kuzynka studentka zwiedza tanio bo nie prosi o urlop i poza sezonem
      • bistian Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:22
        agnieszka_kak napisała:

> Moim zdaniem niewiele jest krajów tańszych niż Polska. I już nie przesadzajcie
        > z tymi warunkami, można znaleźć naprawdę ładne miejsca w promocji, niedrogo.

Może i tak. W takim razie mam prywatę. smile Obcokrajowiec szuka domku w ośrodku nad Bałtykiem w sensownych warunkach i za rozsądną cenę. Jakieś propozycje?
        • kotomama Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:05
          Bałtyk to nierozsądny wybór.
        • agnieszka_kak Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:05
          Nad Bałtykiem nie mam pojęcia, nie jeżdżę nad to morze bo nigdy się kąpać nie można (albo zimno, albo brudno, albo since). I nie rozumiem zachwytu plażami, nawet w Holandii są ładniejsze (choć równie zimno).
          • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:21
            Morze w Holandii to jakis zart, przeciez ono sie nie rusza tylko woda stoi w miejscu
            • bistian Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:16
              asmarabis napisała:

> Morze w Holandii to jakis zart, przeciez ono sie nie rusza tylko woda stoi w mi
              > ejscu

Tak, "stoi". Dzisiaj tutaj, a jutro 100 metrów dalej w stronę lądu. big_grin
      • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:37
        agnieszka_kak napisała:

> Moim zdaniem niewiele jest krajów tańszych niż Polska.

Ale to chyba tylko porównując do krajów członkowskich UE, a nie świata?
        • agnieszka_kak Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:02
          Porównując do Afryki, Ameryki Północnej i Południowej, Australii i Nowej Zelandii, Europy Zachodniej, kilku naszych sąsiadów (Czech, Węgier) oraz dużej części Azji. Znam kilka krajów, gdzie ceny są takie same jak w Polsce (np. Słowacja, Litwa, Bałkany, Gruzja, Grecja) i kilka gdzie są niższe, ale jedynie poza turystycznymi miejscami (Azja poludniowo-wschodnia, Boliwia czy Ukraina)
          • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:36
            www.numbeo.com/cost-of-living/rankings_by_country.jsp

Tak przykładowo pierwszy z brzegu ranking - Polska jest na 70 miejscu pośród 115 notowanych państw. Większość krajów Afryki nie jest notowana, więc trudno porównywać (nie wiem skąd masz dane, że ceny tam są wyższe niż w PL). Wychodzi z tego, że krajów tańszych niż Polska jest 45, czy to jest niewiele? Nie dla mnie.
            • agnieszka_kak Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 10:39
              Koszty życia a koszty wakacji to różne sprawy. Według tego rankingi całe Bałkany czy Gruzja są tańsze niz Polska- ale pojedz tam i w miastach ceny noclegu czy restauracji zobaczysz te same co w ojczyźnie (nie twierdzę, że to drogo) . Co do Afryki to urlop w bezpiecznym kraju, taki ze zwiedzaniem i np. safari, kosztuje majątek, wiem po prostu z doświadczenia.
              • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:06
                agnieszka_kak napisała:

> Koszty życia a koszty wakacji to różne sprawy.
                Nie do końca rozumiem o co chodzi, domyślam się, że o jakieś atrakcje turystyczne, których ranking nie uwzględnia, ale te atrakcje trzeba też w takim układzie doliczyć do 'kosztów życia w PL' i wtedy porównywać. Dla mnie akurat takie rankingi są miarodajne - koszty moich wakacji to koszty najmu + koszty jedzenia + koszty transportu, czyli upraszczając - koszty życia.

>Według tego rankingi całe Bałkan
                > y czy Gruzja są tańsze niz Polska- ale pojedz tam i w miastach ceny noclegu czy
                > restauracji zobaczysz te same co w ojczyźnie (nie twierdzę, że to drogo) .
                Można posortować ranking po cenach w restauracjach, ale wtedy - jeśli dobrze pamiętam - Polska ląduje jeszcze wyżej.

>Co
                > do Afryki to urlop w bezpiecznym kraju, taki ze zwiedzaniem i np. safari, kosz
                > tuje majątek, wiem po prostu z doświadczenia.

Mój chłop wlaśnie organizuje wycieczke
                • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:10
                  Coś mi się klikło

Organizuje wycieczkę do Afryki, max koszt założony na poziomie 2k pln, czy to majątek, to już trudno mi ocenić. Oczywiście wycieczka nie do hotelu oddzielonego od tubylców i z europejską kuchnią.
                • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:12
                  "> Koszty życia a koszty wakacji to różne sprawy.
                  Nie do końca rozumiem o co chodzi, domyślam się, że o jakieś atrakcje turystyczne"

Myślę, że wręcz przeciwnie, o prozę życia czyli wynajęcie lokum. Wynajem długoterminowy jest dużo, dużo tańszy, niż wakacyjny. Miesiąc wynajmu mieszkania w bloku przy długotrwałej umowie to czasem równowartość tygodnia wynajmu wakacyjnego.
                  • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:19
                    Ok, ale w takim przypadku ranking będzie wymierny, jeśli chodzi o porównanie Polski do reszty świata, a jedynie kwoty tam uwzględnione będą niewymierne.
                    • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:21
                      No tak, to prawda. W Polsce obowiązuje ta sama zasada.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:40
        agnieszka_kak napisała:

> Moim zdaniem niewiele jest krajów tańszych niż Polska.

bu ha ha ha ha hah

Xsioonc
    • fifiriffi Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:06
      nie jest taniej u nas w Pl
      I do tego pogoda...
      My zawsze najważniejsze wakacje zagranicą a potem nasz morze i pod koniec wakacji nasze kochane góry.

Ja np jeśli jadę do Chorwacji (wiem, wiem...plebs tam jeżdzi, ematka lata samolotem na Dominikanę, albo do inszego kurortu, gdzie nie ma polaczków)
      no więc ta Chorwacja na 14dni wychodzi mnie taniej niż 2 tyg nad polskim morzem.
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:23
        Tzn ile
        10 tyś???
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:44
        fifiriffi napisał:

> Ja np jeśli jadę do Chorwacji (wiem, wiem...plebs tam jeżdzi, ematka lata samol
        > otem na Dominikanę, albo do inszego kurortu, gdzie nie ma polaczków)
        > no więc ta Chorwacja na 14dni wychodzi mnie taniej niż 2 tyg nad polskim morzem

Nie wiem ja Ci ta Chorwacja wychodzi tak tanio jak to jest jeden z najdroższych krajów południa, zarówno Grecja jak i nawet - mim zdaniem - Włochy są tańsze. Drogi i na dodatek syfny. Nie mogę ogarnąć tego zachwytu Polaków Chorwacją...

Xsioonc
        • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:46
          No z 10 lat temu bylo na pewno tanio, jesli ceny rosna tak jak w polsce to pewnie juz nie jest
    • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:18
      Jeszcze mi się przypomniało, odnośnie tego chwalenia - w moim otoczeniu jak mówię, że jadę do Włoch, to wszyscy się pytają - znowu? (Pomimo tego, że rzadko jeżdżę 2 razy w te same miejsca), a potem sobie myślą pewnie - Włochy? Przecież tam się jeździło w latach 90tych wink Zdecydowanie bardziej 'zaszpanowałabym' Bieszczadami albo Kaszubami. Łeba czy Ustka z dziećmi też jest uznawana za lokalizację lepszą niż kurorty w Egipcie. Co nie oznacza, że płn. Afryka jest niemodna, chłop mi ostatnio wymyślił szwędanie się po Saharze, podobno nowy hit ostatch lat wink Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
      • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:27
        Egipt Tunezja Hiszpania Włochy wszyscy tam jeżdżą
        Więc brak efektu wow
        Kiedyś na spotkaniu rodzinnym była przechwalanka
        Jedni Wlochy inni Norwegia inni Albania
        Jak ktoś podróżował i miał piękne zdjęcia robiło to wrażenie
        Jak tylko hotel basen to wolę piękny pensjonat w Pl
        • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:36
          O rety, no właśnie- wśród moich znajomych do Włoch jeżdżę tylko ja i ci, których zabiorę ze sobą. Reszta woli Azję albo Amerykę Płd.
          • fadilla Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 11:55
            Nie licząc kosztu dojazdu Azja jest tania.
            • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:08
              Ameryka Południowa też. Poza tym, to są miejsca, w które można jechać poza sezonem wakacyjnym, czyli jakaś tam opcja dla osób, które nie mają dzieci w wieku szkolnym.
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:25
            Włochy mają swoich fanów po prostu. Jestem wśród nich smile I to chodzi o tę konkretną atmosferę, architekturę, sztukę, kuchnię... Wg mnie pisanie o Włoszech jak o banalnych celu podróży to profanacja big_grin
            • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:46
              Podobnież o Hiszpanii. Ale jeśli jako "Hiszpanię" rozumie się w tym roku hotel w Lloret de Mar a za rok hotel w Blanes, to faktycznie, może się szybko znudzić wink
              Myślę, że we Włoszech też bym się zakochała.
              • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:04
                Nie wiem na czym to polega, bo Hiszpania też cudowna, a jednak mnie to Włochy przypadły do serca. Hiszpania wydaje mi się taka bardziej surowa. Może to po prostu kwestia tego, gdzie trafi się wcześniej, a pierwsza miłość nie rdzewieje wink
                • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:32
                  butch_cassidy napisała:

> Może to po pro
                  > stu kwestia tego, gdzie trafi się wcześniej, a pierwsza miłość nie rdzewieje wink

No nie wiem, ja w podstawówce prawie każde wakacje i niektóre ferie spędzałam w północnych Włoszech, później już mnie tam nie widziano, W ogóle mi ten rejon nie przypadł do gustu. Przerzuciłam się na Hiszpanię, długo była moim nr 1, ale nie wybrzeże, tylko Madryt. Zakochałam się w Madrycie, ale brakowało mi wciąż czegoś w Hiszpanii. Chwilę później zaczęłam odkrywać południowe Włochy i już nie potrzebuję jechać nigdzie indziej. W Hiszpanii trochę przeszkadza mi język (którego nie rozumiem, a niektórych dialektów bardzo nie lubię) i kuchnia. We Włoszech nie przeszkadza mi nic.

Ja za to nie potrafię zrozumieć fenomenu Grecji - nie zwiedziłam jej w ogóle, bo oglądam zdjęcia, czytam, chodzę do greckich knajp i nie czuję tego czegoś. Poleciałam kiedyś z ciekawości na Rodos i trochę żałowałam, to zdecydowanie nie mój kierunek.
                • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:21
                  butch_cassidy napisała:

> Nie wiem na czym to polega, bo Hiszpania też cudowna, a jednak mnie to Włochy p
                  > rzypadły do serca. Hiszpania wydaje mi się taka bardziej surowa. Może to po pro
                  > stu kwestia tego, gdzie trafi się wcześniej, a pierwsza miłość nie rdzewieje wink

butch, mam dokładnie takie same wrażenia: we Włoszech czułam się, powiedzmy, swojsko, a Hiszpania, choć tez piękna i ciekawa jednak jakaś taka surowa, krajobraz nieco księzycowy, a raczej marsjański przez czerwoną glebę, no czułam się tam bardziej obco.
                  • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:26
                    Czyli dokładnie: zależy gdzie się trafi smile Północ jest tak zielona, że człowiek by siadł i pasł się jak krowa big_grin
                    • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:41
                      cauliflowerpl napisała:

> Czyli dokładnie: zależy gdzie się trafi smile Północ jest tak zielona, że człowiek
                      > by siadł i pasł się jak krowa big_grin

cauliflower, nie wukluczam, ze zielonośc przespałam (mam tak w samochodzie, że włącza mi się śpioch i potrafię cały dzień przespać z krótkimi przerwami), ale zjechaliśmy Hiszpanię można powiedzieć wzdłuż, bo jechaliśmy przez Francję do Andaluzji. I te czerwonozieme krajobrazy bez grama zieleni były lekko przerażające wink Natomiast, absolutnie nie mam po jednym pobycie, w jednym regionie poczucia, że juz Hiszpanię znam, widzialam, i nie musze tam więcej jechać. Chętnie jeszcze się kiedyś wybiorę w jakis zupełnie inny region tego kraju. Ale jednak po pierwszym pobycie, to Włochy skradły moje serce (a kiedyś Portugalia) smile
                    • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:44
                      Kraj Basków z kolei wspominam jako jakiś taki... mroczny wręcz. Pewnie kwestia pogody na jaką trafiłam. Jakieś mgły, skały nad oceanem...
                      • cauliflowerpl Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:53
                        Hahaha no, prawdopodobieństwo, że trafiłaś do Mordoru jest bardzo duże.
                        www.youtube.com/watch?v=M8epmw-yM0Y
                      • simply_z Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:28
                        Północ jest niesamowita...i każdy region jest inny..a takie Alicante, Walencja? cudo
            • iskierka3 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 08:14
              Bo w ogole myslenie w takich kategoriach o jakimkolwiek kraju traci paranoja.
        • koronka2012 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:12
          inka40plus napisał(a):

> Egipt Tunezja Hiszpania Włochy wszyscy tam jeżdżą
          > Więc brak efektu wow
          > Kiedyś na spotkaniu rodzinnym była przechwalanka

Dziwne masz towarzystwo. Efekt WOW można mieć wszędzie - jeśli się ma oczy otwarte, nawet na naszym Podlasiu, o Włoszech czy Hiszpanii nie wspominając - bo jednak ilość zabytków tam jest o niebo większa. Chyba, że się skupia na fotografowaniu męża/żony z drinkiem z palemką nad hotelowym basenem.

Kwestia tego jakie się ma spojrzenie na świat i na ile jest się ciekawym tego, co jest poza hotelowym placem zabaw.
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:25
            >Efekt WOW można mieć wszędzie (...)
            >Kwestia tego jakie się ma spojrzenie na świat
            10/10
            • obrus_w_paski Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:48
              Tez się zgadzam. Polska jest piękna, Hiszpania niezwykle różnorodna- każdy region zupełnie wyjątkowy i odmienny od reszty. Nawet Katalonia- z costa brava, fantastycznymi górami. Na dystansie 70 km masz fantastyczne wybrzeże, Pireneje, zróżnicowana kuchnie i architekturę.
              Włochy to już w ogóle inna sprawa- tam każdy region jest innym krajem, jak ktoś co roku jeździ do San Marino to może myślec, ze nie ma efekty Wow, ale przecież tam jest cudownie. Region puglia jest przepiękny, Sardynia, Sycylia, wybrzeże amalfitanskie- ten sam kraj, a zupełnie inne klimaty
            • aqua48 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:30
              Otóż to. Efekt wow mam i w naszych Gorcach i w Paryżu i w Mykenach. A za granicę jeżdżę po to by przede wszystkim zobaczyć coś dla mnie egzotycznego lub ciekawego, czego nie zobaczę w Polsce, i żeby skosztować innej kuchni i skorzystać z klimatu i ciepłego morza. Bałtyk jako zbiornik wodny jest dla mnie totalnie bezużyteczny ze względu na temperaturę. Jako miejsce do długich spacerów plażą ok.
          • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:39
            Dlatego się z nimi nie spotykam
            To dalsza na szczęście rodzina
            I nie muszę już tego słuchać
            Bo dla mnie w zeszłym roku Wow było jak w nocy siedziałam po ciemku na tarasie domku w Bieszczadach i słuchałam ciszy i deszczu
            Ale to dla nich za nudne
            Każdy ma inne priorytety
        • obrus_w_paski Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 12:44
          Ktoś jeszcze jeździ do Egiptu i Tunezji?

Wśród moich znajomych wszyscy jeżdżą do Islandii i na Zanzibar (poważnie), ewentualnie Tajlandię która jest uznawana za b.tania (jestem jedyna która tam jeszcze nie była, wiec nie wiem), to są mega popularne destynacje i nie, nie obracam się wśród jakiejś elity.

Do PL lubię jeździć na dłuższy weekend i koniecznie w czerwcu lipcu, do puszczy Białowieskiej albo kampinoskiej.

Za granica lubię latać daleko i na zadupia- moje idealne wakacje to takie gdzie nie na ludzi wokół, np w zeszłym roku byliśmy na pewnej dość sporej wyspie z 10 tys mieszkańców- przez pierwszy tydzień widywaliśmy tylko właściciela knajpy w której się stolowalismy, mieszkaliśmy w domu z airbnb- klucze były pod wycieraczka. I to było boskie. Cisza, spokój, szum oceanu, szum lasu, ćwierkające ptaszki i my przez caluteńki tydzień. Dopiero później zaczęliśmy widywać jakiś mieszkańców
          • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:00
            Zabierz mnie
            Wyspa mało ludzi
            Marzenie
            • aqua48 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:32
              inka40plus napisał(a):

> Wyspa mało ludzi
              > Marzenie

Polecam Eginę, jest wspaniała.
          • joa66 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:18
            No własnie - teraz "się jeździ" do Islandii, na Zanzibar, Tajlandia to już nuda. Przerażające to trochę.
          • iskierka3 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 08:20
            Zanzibar ciagle mi sie wyswietla na fb i w zupelnie przyzwoitych cenachwink a co to znaczy “juz sie nie jezdzi”?wink Rozumiem, ze kogos jakas czesc swiata nie ciagnie i nie jedzie albo byl 5 razy i juz nie chce-chce zobaczyc co innego ale “SIE juz nie jezdzi”? Serio ludzie tak mowia? I nikt sie znaczaco nie puka w glowe?wink
            • joa66 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 09:10
              Nie wiem jak u innych, ale my znamy parę (tak w ogóle to przesympatyczną) która jest zawsze na bieżąco w najnowszych trendach. Kiedyś kilka razy, przy okazji urządzania domu, powiedzieli "teraz się na podłodze kładzie X , a w łazience teraz się instaluje Y " (chodziło o wzornictwo, nie o sprawy techniczne) . My w tamtym czasie też się urządzaliśmy i nie mieliśmy pojęcia co "się instaluje", ale zapamiętaliśmy okreslenie. Własnie ta para i druga podobna, niezaleznie od siebie, namawiają nas na wyjazd na Zanzibar - stąd wnosimy, że teraz "tam się jeździ" wink smile
              • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 10:24
                Zanzibar jest passé od dobrych paru lat, teraz to tam jeździ Itaka, więc każdy (dysponujący odpowiednią sumą w portfelu) może się tam wypuścić. Ja słyszałam, że w modzie są teraz wyjazdy na Saharę i Stany, ale te azjatyckie wink
                • iskierka3 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:11
                  To az na taka awangarde mnie facebook nie ocenił i Sahary nie reklamujewink
        • joa66 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 13:06
          Jeżeli chcesz efekt "wow" to kup sobie dobre oprogramowanie do komputera, zaslon zasłony w domu i udawaj, że Cię nie ma w domu. Przygotuj odpowiednie zdjęcia np. "ja z Putinem właśnie wygraliśmy walkę z niedźwiedziem w tajdze (czy gdziekolwiek) ". Wracasz do pracy i masz efekt "wow".

A jeżeli chodzi o przyjemność dla Ciebie i rodziny to wszędzie można mieć super wakacje. Jeżeli jest możliwość, warto postarać się o urozmaicenie czyli i przyroda i kultura i Polska i świat i leżenie bykiem na leżaku i zwiedzanie.
          • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:08
            Efekt Wow mam w d...e
            Brzydko mówiąc wink

Ale chciałabym jechać gdzieś
            Właśnie mała wyspa lub miejscowość gdzie byłoby inaczej niż u nas
            Choć uwielbiam i Bieszczady i Mazury
            I Lubelszczyzne bo wszędzie może być super
      • domowapani Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:27
        Mumin! (wiem, że nie lubisz jak się tak do Ciebie zwracają wink) ja kocham Włochy od 15 roku życia miłością tak silna i bezkrytyczna, że mogłabym tam jeździć co roku na kilka tygodni. Jestem tam poprostu szczęśliwa tak poprostu. Bo jestem. Nigdzie nie czuje się tak "na właściwym miejscu", jak tam.
        • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:36
          O, właśnie trochę wyżej napisałam mniej więcej to samo wink Z tym zastrzeżeniem, że ja kocham tylko południowe. Tak to już z Włochami jest, mają wielu maniaków i równie wielu hejterów, mój chłop niestety bardziej w tej drugiej grupie, więc całego urlopu we Włoszech spędzić nie mogę uncertain A co do mumina, to cóż, nie ma jak się inaczej zwrócić, więc przeżyję wink
          • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:52
            Mam to samo zmartwienie z chłopem uncertain
            Ja bym do Włoch mogła co roku, a on, kurczę, nie chce...
            Nawet się włoskiego hobbystycznie nauczyłam smile
            • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:57
              Co na południu polecacie?
              • butch_cassidy Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:46
                Okolice Sorrento zrobiły na mnie spore wrażenie.
                • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:50
                  Tam się wystarczy zaciągnąć powietrzem i już jest piorunujące wrażenie wink
              • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:49
                Nie lubię polecać południowych Włoch - częściej mi się zdarza, że ludziom się tam nie podoba, niż podoba. Ja się zachwycam i Neapolem i Katanią i całym regionem Salento i... tak bym mogła długo, ale zbyt wielu te miejsca nie zachwyciły (a Neapol jest już na liście miast znienawidzonych wśród paru moich znajomych i jednego chłopa) wink
                • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:08
                  89mumin napisała:

> a Neapol jest już na liście miast znienawidzonych wśród paru moich znajomych i
                  > jednego chłopa) wink
                  >
                  Co jest nie tak z Neapolem, bo myślałam o wakacjach w tamtym regionie?
                  • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:23
                    Jeśli planujesz sam Neapol, to polecam przeczytać książkę D. Ceran (ze świadomością jednak, że została napisana ponad 10 lat temu) i zdecydować, czy taki klimat Ci odpowiada - lubimyczytac.pl/ksiazka/252913/smutku-nie-cenia-w-neapolu

Jeśli planujesz cały region, to właściwie Neapol może Cię nie zmęczyć (jeśli w ogóle miałby), bo na wyciągnięcie ręki masz Pompeje, Sorrento, wybrzeże amalfitańskie, Casertę i wiele wiele więcej wink
                    • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 20:08
                      89mumin napisała:

> Jeśli planujesz cały region, to właściwie Neapol może Cię nie zmęczyć (jeśli w
                      > ogóle miałby), bo na wyciągnięcie ręki masz Pompeje, Sorrento, wybrzeże amalfit
                      > ańskie, Casertę i wiele wiele więcej wink
                      >
                      Na pewno cały region biorę pod uwagę, a w Neapolu wyszukałam kiedyś fajną miescówkę na zboczu Wezuwiusza i korci mnie, żeby tam sie jednak w końcu zatrzymać (wtedy zdecydowaliśmy się na Toskanię jednak).
                • a1ma Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:10
                  Kocham Neapol <3 za co się go nienawidzi??
                  • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:18
                    Z tego co słyszałam od innych - za to samo, za co się go kocha smile Hałas, tłok, anarchię w każdej dziedzinie życia i beztroskę mieszkańców.
            • 89mumin Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:00
              Ja z moim chłopem też już nie chcę do Włoch, wkurza mnie od pierwszego pytania 'kiedy będzie autobus?' wink
              • obrus_w_paski Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:27
                Trudne pytanie zwłaszcza gdzieś pod Neapolem big_grin
            • sumire Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:01
              Haha, ja do Włoch co roku jeżdżę z mamą smile bo ona uwielbia, ja tym bardziej, a mój stary nieszczególnie. On w tym czasie udaje się popływać na desce z best frendem - ja nie umiem i boję się głębokiej wody, więc na tydzień raz do roku się rozchodzimy wink
            • straggly Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 21:49
              Jakbym o sobie w Waszych postach czytałasmile))
              W tym roku Calabria, juz w maju!!!
              I tak juz chyba 7 lat z rzędu, po Ok 2 razy w roku, a tyyyyle jest jeszcze w tych ukochanych Wloszech do zobaczenia...
              Tez wyciągamy znajomych i wracają zachwyceni zazwyczaj. Juz nawet zaczeli mnie nazywać 'prywatne biuro podróży' wink
    • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 14:20
      > My do tej pory głównie w kraju. Jest pięknie, taniej (?)

Wiecie co ja nie wiem co sie dzieje ....
      Przyjezdzam co roku do Polski na wakacje, no wiadomo z sentymentu ale tez wazny jest fakt ze ceny sa nizsze niz na zachodzie to mozna sobie na wiecej pozwolic na urlopie

Ale z roku na rok te ceny wzrastaja jakos kolosalnie?

Teraz wlasnie szukam czegos i mi takie oferty podsylaja ze zaraz mi pobyt wyjdzie drozej niz wyjazd na Malediwy crying

Niedobrze crying
    • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:01
      Wolę zagranicę bo Polska pogoda rzadko kiedy spełnia moje wymagania - słońce, 30-35 stopni, brak opadów - ale z konieczności z małymi dziećmi jeździmy częściej w Polskę. Przed dziećmi regularnie jeździliśmy na organizowane przez siebie wyjazdy do najróżniejszych południowych krajów.
      • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:23
        Co w tym roku, nie widzę dramatycznych wątków tak jak w tamtym roku o Bieszczadach wink?
        • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 22:04
          W tym roku będzie bardziej słoneczne miejsce smile poza tym to ty narzekałaś na Bieszczady a ja byłem zadowolony.
    • jeziorowa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:14
      Wyjeżdżamy często, częściej organizujemy wyjazdy w Polsce, ponieważ chcemy aby dzieci dobrze znały swój kraj. Za granicę jeździmy nie częściej niż 1-2 razy w roku, ale zazwyczaj na 2-3 tygodnie. Ceny w Polsce są podobne (za ten sam standard) jak za granicą. Wiadomo, że np w Norwegii jest drożej niż na Węgrzech. Podróż im dalsza tym wiadomo, że droższa. Zwiedzanie na zachodzie Europy jest zdecydowanie droższe niż w Polsce czy na południu i wschodzie Europy (my dużo zwiedzamy). Z biur podróży nie korzystaliśmy nigdy.
      • asmarabis Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:22
        my aby
        > dzieci dobrze znały swój kraj

Jeździłam duzo jako dziecko i potem musiałam jeździć od niwa bo niiiiic nie pamiętałam wiec to chyba tak nie działa
        • jeziorowa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:38
          Pewnie zależy od dzieci (głównie od zainteresowań i wieku), ale nasze bardzo lubią podróżować i zwiedzać. Mają swoje marzenia podróżnicze, potrafią powiedzieć które miasta i regiony chciałyby zobaczyć i dlaczego. Europę znają słabiej, ale na temat części państw też potrafią się wypowiedzieć.
          • inka40plus Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 15:51
            A ja pamiętam
            Nawet jak byliśmy kilka dni w Międzyzdrojach pamiętałam gdzie mieszkaliśmy z rodzicami choć przez 30 lat dużo się zmieniło
            Syn ma 10 a już byliśmy w Pl m.in. w 3 mieście, Międzyzdroje, Pobierowo, Rowy, Świnoujście i dalej na zachód, Łeba, na Mazurach, Bieszczady, Karpacz, Muszyna, Świeradów Zdrój, Szklarska Poręba, Niedzica i po Słowackiej stronie ...
            Jeszcze mam dużo na liście
            Wschodnia strona
            Lubuskie
            Jura
            Itd
    • heca7 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:19
      Od dawna główny wyjazd za granicę. Samochodem jak dotąd ale ma być ciepło i słonecznie. Odpada deszcz. Nie interesuje mnie urlop na zasadzie- lało, wiało ale było tyyyle innych atrakcji i nosiliśmy kalosze i to było taaakie cudowne. Ja muszę się napaść słońcem do bólu. Co nie znaczy spalić na skwarkę wink Opalona mogę nie być w ogóle. Byle było ciepło i sucho. Moje stawy o tym marzą całą zimę.
      Zawsze załatwiamy wszystko sami. Teraz coraz częściej przez booking. Jest nas pięcioro więc tanio to nigdy nie jest wink Ma być maksymalnie blisko do morza. Najlepiej kilka kroków z apartamentu, domku, pokoju. Żadnych molochów.
      W przyszłym roku córka z nami już nie jedzie więc będzie luźniej w samochodzie wink
      • heca7 Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:20
        No i chwalenie się odpada. Nie mamy ani FB ani Insta.
    • 71tosia Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 17:41
      A dlaczego nie sprobujesz agroturystyki we Wloszech, Grecji czy Hiszpanii? W kazdym z tych krajow sa specjalne strony (np www.agriturismo.it/) w ktorych mozna poszukac niezbyt drogich opcji na zagraniczne wakacje. Wyjdzie nie wiele drozej niz w Polsce a pogoda gwarantowana.
    • default Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:02
      Jeździmy od lat tylko w Polsce. I ciągle jest sporo miejsc, gdzie nie byliśmy, a chcemy zobaczyć, albo byliśmy, ale przejazdem, a chcielibyśmy zwiedzić dokładniej.
      Dawniej, "za młodu" pojeździliśmy trochę po Europie, teraz po prostu nie chce się nam jeździć daleko, a podróże lotnicze stanowią dla mojego męża od zawsze problem - boi się, choć latał sporo (kiedyś). A teraz ze względu na chorobę serca loty są dla niego raczej niewskazane.
      W tym roku nawet rozważaliśmy Włochy (gdzie mamy możliwość zamieszkania za darmo w trzech miejscach: dom w Dolomitach, agroturystyka koło Mediolanu i mieszkanie w Cervii, należące do siostry męża), ale w końcu doszliśmy do wniosku, że nam się nie chce jechać tyle kilometrów.
      Jedziemy więc na Podlasie, w okolice Hajnówki. Puszcza, spływy kajakowe Narewką, zalew Siemianówka, podlaski folklor, te sprawy. I tylko 3 godziny od domu smile
      Z wyjazdów zagranicznych marzy mi się tylko jeden - na jakąś tropikalną wyspę, typu Zanzibar, Madagaskar, Malediwy. Przekonać się osobiście czy wygląda to tak "rajsko" jak na filmach i fotografiach smile Jeśli mężowi poprawi się z sercem, to być może następnej zimy się wybierzemy ...

• kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:03
      inka40plus napisał(a):

> My do tej pory głównie w kraju. Jest pięknie, taniej (?)

> Zagranica.
      > Pogoda.
      > Możliwość pochwalenia się gdzie się było choć akurat tego nie potrzebuję.

Ale wiesz, że za granicą tez można sobie domek wynająć lub apartament? A ceny podobne do polskich, taki wyjazd podrażają głównie dojazd i wyżywienie na miejscu.

> Lubię swobodę więc objazdowa wycieczka odpada.

Można pojechac samochodem (byliśmy tak we Włoszech i na południu Hiszpanii), można wynając samochód na miejscu.

> Samochodem do Włoch lub Portugalii daleko zwłaszcza że ma juz kilka lat i mąż t
      > wierdzi że lepiej samolotem.

Oczywiście samochód musi byc niezawodny do takiej podróży. Chociaż nam od upałów chyba zaczął się trochę psuć w Hiszpanii. Nie było problemu z naprawą i autem zastępczym w ramach ubezpieczenia.

> Ale samolotem drożej plus wynajem auta na miejscu żeby coś zobaczyć bo my z tyc
      > h co w 1 miejscu nie usiedzą.

To prawda, to jest droższa opcja.
      >
      > Najlepiej byłoby samolotem. Na miejscu samochód.
      > Mały pensjonat.
      > I nie zbankrutować.
      > Da się ?

Da się, ale w sumie wyjdzie drożej niż w Polsce. Pomijając koszt dojazdu/przelotu, to jednak jedzenie jest za granicą droższe (tu można oczywiśc ie oszczędzić, gotując samemu, jesli komus bardziej zalezy na zwiedzaniu niż poznawaniu nowych smaków.)
      >
      > W Pl za 2 tygodnie płace od 4 tyś wzwyż
      > Zostaje wtedy na wyjazdy kilkudniowe podczas przedłuzanych weekendów
      >
      My w Polsce płacimy raczej od 5 wzwyż, za granicą blizej dwukrotności tej kwoty. Z tym, że za granicą to są 2 tygodnie + prawie tydzień na podróż tam i z powrotem, z noclegiem/noclegami po drodze.
      • kurt.wallander Re: errata 24.02.18, 18:38
        kurt.wallander napisała:

> >
        > My w Polsce płacimy raczej od 5 wzwyż, za granicą blizej dwukrotności tej kwoty
        > . Z tym, że za granicą to są 2 tygodnie + prawie tydzień na podróż tam i z powr
        > otem, z noclegiem/noclegami po drodze.

płacimy od 5 wzwyż, ale za tydzień. 2 tygodnie to juz 7-8 tys. Za granica oczywiście wielokrotnośc tych kwot, czyli Włochy, Hiszpania 2 tygodnie + podróż, to raczej 16-20 tys. 5 osób, bo ma to duże znaczenie.
    • lucy-luka Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:45
      Tylko tu spotykam się ze stwierdzeniem, że wyjazd zagraniczny, w dodatku samolotem, jest w tej samej cenie co wypoczynek w PL. Co za bzdury.
      Jeździmy tu i tu, zdecydowanie bardziej lubię PL. Nad morze się nie pchamy, jak już to na kilka dni, za to Mazury i ok. Kotliny Kłodzkiem uwielbiam. W zeszłym roku np. w sezonie, byliśmy na wczasach 2+2 w Kudowie, hotel, wyżywienie i za tydzień dla naszej 4 zapłaciliśmy 2200 zł, posiłki w formie bufetu. Chciałabym zobaczyć coś w tej cenie za granicą. Do tej sumy dochodzą oczywiście atrakcje i dojazd, ale spokojnie zamknęliśmy się w kwocie 4 tys. Na Mazurach mamy swoje miejsca, pensjonaty i agroturystyki nad jeziorem, cisza, spokój, spływ Krutynią, wieczory przy ognisku, trochę zwiedzania. Wychodzi jeszcze taniej. Zagraniczne wyjazdy zaczynają się u nas od 6 tys. za tydzień za pobyt i przejazd, ew. śniadanie, więc jest znacząca różnica.
    • a1ma Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 18:46
      My co roku jeździmy do Włoch, to taki nasz pewniak. 2 tygodnie słońca, morza, pysznego żarcia i wina.

Drugie wakacje często gdzies dalej, w międzyczasie kilka wyjazdowych weekendów. Ale z tych jakoś łatwiej mi zrezygnować, Włochy to absolutna konieczność, czekam na nie pół toku.
    • katriel Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 20:59
      Przede wszystkim dla mnie to pytanie jest źle postawione. Nie dzielę wyjazdów wakacyjnych na polskie i zagraniczne, tylko na górskie, miejskie, wodne i rodzinne.

Górskie. To podstawowa forma wyjazdu, praktykowana co roku albo dwa razy do roku. Jakiś pensjonat czy agroturystyka na końcu wsi, możliwie blisko węzła szlaków. Obiadokolacja koniecznie, wracam zmęczona i nie będę gotować; śniadanie ewentualnie może być we własnym zakresie, ale w sumie chętnie zapłacę. Dojazd własnym autem mile widziany, bo ułatwia podjechanie do sąsiedniego węzła szlaków i przez to powiększa dostępną pulę wycieczek, ale w sumie można by i bez. Tylko po co, skoro w zasięgu własnego auta mamy co najmniej pół Polski, Czechy, Słowację, spory kawał Austrii i trochę Niemiec?

Miejskie. Raczej nie więcej niż 4-5 dni, ograniczona ilość bagażu, jako preferowany środek lokomocji pociąg lub samolot. Lokum blisko centrum (lub innych atrakcji turystycznych), z dostępem do kuchni. Obiad na mieście, śniadania i kolacje robimy sami, całymi dniami zwiedzanie, tylko trzeba starannie zaplanować, żeby było urozmaicone. Organizacyjnie nie robi żadnej różnicy, czy to Kraków czy Barcelona.

Wodne. Morze albo jezioro, dostęp do plaży. Próbowaliśmy do tej pory dwa razy, oba w Polsce, wyszło tak sobie, ratowało nas tylko własne auto i różne atrakcje w promieniu parudziesięciu kilometrów. Moje dzieci na plaży wytrzymują dwie godziny dziennie, boją się zjeżdżalni wodnych i nie chcą chodzić na animacje. Rozważam, czy gdzieś poza Polską nie ma fajniejszego miejsca na takie, bo ja jestem zwierzę wodne i lubię sobie popływać. Ale z powodów zawodowych możemy mieć urlop tylko w lipcu i sierpniu, a wtedy tradycyjne plażowe kierunki odpadają: jest tam o wiele za ciepło.

Rodzinne. W charakterze głównej atrakcji - ukochana ciocia, jej pies i jej kombajn. Jedyne miejsce, w które wracamy co roku. W Polsce, ale tylko dlatego, że ciocia akurat mieszka w Polsce...
    • kaamilka Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 21:14
      Zawsze byliśmy w Polsce i z pogodą generalnie trafialiśmy. Q tym roku najtańsza opcja. Bułgaria 4*, hotel, pokój z dziennym i sypialnia 60m, all inclusive, 4 osoby 9700.
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Wakacje PL vs zagranicą 24.02.18, 22:08
        kaamilka napisała:

> Zawsze byliśmy w Polsce i z pogodą generalnie trafialiśmy. Q tym roku najtańsza
        > opcja. Bułgaria 4*, hotel, pokój z dziennym i sypialnia 60m, all inclusive, 4
        > osoby 9700.

Ale zdajesz sobie sprawę, że all to się opłaca tylko hotelowi (i może ciężkim alkoholikom)?

Xsioonc

• leni6 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 10:52
      Jeśli masz male dzieci to ja bym ci zaproponowała na początek wakacje na Węgrzech nad Balatonem. Nie bedziesz miala za barszo czym sie chwalic ale pojedziesz własnym samochodem, taniej niż nad polskim morzem, pogoda dużo lepsza, zwiedzisz coś nowego i zobaczysz czy ci się spodoba.
      • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 14:11
        leni6 napisała:

> Jeśli masz male dzieci to ja bym ci zaproponowała na początek wakacje na Węgrze
        > ch nad Balatonem. Nie bedziesz miala za barszo czym sie chwalic ale pojedziesz
        > własnym samochodem, taniej niż nad polskim morzem, pogoda dużo lepsza, zwiedzis
        > z coś nowego i zobaczysz czy ci się spodoba.
        Napisz więcej o Balatonie! Da się tam kąpać? Wieje komuną? Ja lubię Węgry, byłem tam wiele razy, pogoda istotnie dużo lepsza. Ale nad Balatonem nigdy ńie byłem , słyszałem, ze bardzo płytki. Moja 6-letnia córka juz bardzo dobrze pływa, czy popływa sobie tam?
        • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 20:10
          bywalec.hoteli napisał:

> Napisz więcej o Balatonie! Da się tam kąpać? Wieje komuną? Ja lubię Węgry, byłe
          > m tam wiele razy, pogoda istotnie dużo lepsza. Ale nad Balatonem nigdy ńie byłe
          > m , słyszałem, ze bardzo płytki. Moja 6-letnia córka juz bardzo dobrze pływa, c
          > zy popływa sobie tam?

Znajoma Węgierka bardzo sobie chwali, mieszka z rodziną niedaleko i latem często jeżdżą. Chyba sie kąpią też smile

• stara-a-naiwna Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 20:13
            balaton nie jest płytki
            tzn. może płytki jak na jezioro ale normalnie kawałek od brzegu nie sięga sie nogami dna
            bardzo przyjemnie się tam kąpie
            smile
            • an.16 Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 12:06
              Wiesz, gdybym była Węgierką i mieszkała niedaleko to tez bym jeździła. Tak jak nad Zegrze. Ale zamiana morza, nawet tak zimnego i burego jakim jest Bałtyk na jezioro to bezsens. Bajoro zamiast plaży, wydm, fal i jodu.
              • kurt.wallander Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 13:07
                Przynajmniej woda ma temperaturę nadającą się do kąpieli smile Co mi po Bałtyku, jesli tam tylko moge spacerowac, albo siedzieć na plaży. To ma swój urok, ale jesli ktos woli kąpiele?
      • dariamax Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 13:10
        Bardzo chwalę sobie wyjazdy na Węgry. Moje dziecko też zakochane. Spędzam tam wakacje już od jakichś 6 lat. Balaton i okolica do zakochania, lokalna kuchnia i wina ok, mnóstwo różnorodnych atrakcji. My pół dnia zwiedzamy a pól moczymy się w wodach termalnych. polecam
        • bywalec.hoteli Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 19:06
          Jakie miejscowości nad Balatonem polecasz?
          • dariamax Re: Wakacje PL vs zagranicą 06.03.18, 20:28
            To zależy co chcesz robić, ja preferuję brzeg południowy część zachodnia. Jak szukasz dyskotek i klubów to Siofok, w Zamardi jest bardzo płytka woda ( tam na jednym kąpielisku widziałam zakaz pływania powyżej 200 m od brzegu!!!) więcej zwiedzania masz w zachodniej i północnej części ale można przepływać promem. Natomiast północna część to wzgórza ( a zdrowie mi nie pozwala na ganianie góra -dół)
    • ewawzywa07 Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 11:08
      Zależy jakie kto ma preferencje, w jakim wieku są dzieci, co lubia, jaka jest zawartość portfela.
      Jechac za granicę po to i tylko po to, zeby sie pochwalić, że było się Tu i ówdzie ( koleżaki nie było bo jej nie stac, sąsiad nie pojechał, bo nie mógł a kuzynka Basia nawet o tym nie pomyślała) i targanie dziecka z choroba lokomocyjna na drugi koniec Europy/świata uważam za głupotę.
      Zarówno Polska jak i "za granica" mają mnóstwo atrakcji i trzeba je dostosowac do potrzeb dziecka i własnych zainteresowań. My ubóstwiamy ziedzać, ale.... póki dzieci były małe wyjezdżalismy naprawdę niedaleko. Liczyły sie lokalne atrakcje i wygoda. W ciągu pierwszych dwóch lat życia syna była to.... działka. Fakt, dom jest tam całoroczny, murowany, ale 30 km od właściwego domu. I dzięki temu, że tam byłam odkryłam całe mnóstwo ciekawych miejsc w promieniu 50-80 km.
      Potem jeździlismy dalej, a;le bez szaleństw. Gdy dzieci porrosły a nasze portfele staly sie nieco zasobniejsze postanowilismy jeżdzić dalej. Przy czym zasadą było to, że planujemy wyjazd i robimy to co sprawia nam przyjemnośc ( w naszym przypadku 2-3 dni plaży w zupełności wystarczało).
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje PL vs zagranicą 25.02.18, 13:56
      moje wakacje za granicą wynoszą porównywalnie tyle co Twoje w PL
      tylko ze ja jeżdżę po sezonie (nie mam szkolnych dzieci i nie musze jeszcze w lipcu ani w sierpniu)

zawsze jeździmy autem - ale mieszkam we Wrocławiu, więc Wenecja jest dla mnie niewiele bardziej odległa niż polski bałtyk (kilometrowo sporo dalej ale czasowo to około 5/7h drogi więcej)

W Pl nad morzem w pierwszym tygodniu wrzesnia za 7 dni za mieszkanie 2 pokojowe zapłaciłam 1500zł, a cały domek koło wenecji na cempingu przy samej plaży był 50zł tańszy (!)
      O tym, że akuratnie w Świnoujściu codziennie padało jak bylismy pisanie sobie podarję...

jedzenie za granica nie ejst tańsze a wrecz przeciwnie... ale ja z tych co sniadania we własnym zakresie , obiady różnie i przygotowywane z półproduktów nie wynosiły mnie jakoś koszmarnie.
      Za to koszmarnie drogo wspominam wątpliwej jakości obiady nad bałtykiem.

Wiem, ze pewnie agroturystyka w Kotlinie Kłodzkiej czy w okolicach jeleniej Góry wyniosła by taniej (taniej niż polskie morze i zagranica) ale tamte okolice traktuję typowo "weekendowo"
      Czy całe wakacje da się = 10 dni za mniej niż 5 tyś za 4 osoby - w lipcu i sierpniu? nie wiem. Trezba by sprawdzići z kalkulatorem policzyć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka