Dodaj do ulubionych

Śledzie solone i nie

10.03.18, 11:01
No więc taki mam kaprys, żeby zjeść domowej roboty śledzie marynowane.

I okazuje się, że w handlu występują śledzie w postaci solonej i niesolonej! Właściwie, w moim sklepie są tylko niesolone, i czy one się nadają na marynowane? Czy mam je najpierw nasolić, potem wymoczyć w tej soli przez tydzień lub dwa, potem przez dwa dni moczyć w wodzie, żeby je pozbawić słonego smaku i zalać marynatą? Czy przebywanie śledzi w soli przez dwa tygodnie zabija pasożyty? Bo jeśli zaleję marynatą surowe śledzie, to zarażę się pasożytami i umrę?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Śledzie solone i nie 10.03.18, 11:10
      zalezy jakiego przepisu chcesz uzyc. niektore rzeczy robi sie ze sledzi solonych, inne z niesolonych. ja najbardziej lubie sledzie w oleju zrobione ze sledzi swiezych, niesolonych. moja mama takie zawsze robila, wiec znam te potrawe od dziecka i nikt z naszej rodziny nie umarl z powodu pasozytow big_grin
    • ichi51e Re: Śledzie solone i nie 10.03.18, 11:14
      Jesli sa dostepne komercyjnie to raczej zgon ci nie grozi. Sledzie tanie sa kup jakie masz zrob wtedy bedziesz wiedziec czy o to chodzilo. Ja bym w domu nie zasalala.
      • demodee Re: Śledzie solone i nie 10.03.18, 11:58
        > Jesli sa dostepne komercyjnie to raczej zgon ci nie grozi.

        To jest słuszne założenie w przypadku wieprzowiny. Ale śledzie nie są indywidualne badane przez weterynarza, chyba?
    • andaba Re: Śledzie solone i nie 10.03.18, 11:23
      Ja kupuję solone, całe. Potem moczę, ucieram mlecz i marynuję.

      Ostatnio mi facet w hurtowni powiedział, że te śledzie biorę tylko ja i Wierzynek tongue_out

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka