14.03.18, 17:19
Na początku lutego dopadlo mnie zapalenie płuc (przeleczone antybiotykiem) i od tamtej pory nie mogę dojść do siebiesad kaszel mi nie minal mimo brania sterydow. Rtg płuc ok. Osluchowo przeważnie ok, czasem słychać coś w oskrzelach. Wczoraj miałam okropne duszności i swisty, dziś zmiana leków do inhalacji. No zesz kiedy to się skończy wszystko..
Obserwuj wątek
    • niki_kis Re: kaszel 14.03.18, 20:27
      taki wirus tego roku, dużo osób narzeka na długo utrzymujący się kaszel, ale jak masz przy tym duszności to ciśnij lekarza internistę albo do pulmonologa idź.
      • vinca Re: kaszel 14.03.18, 21:25
        Dostałam skierowanie do pulmonologa, na NFZ zapisałam się na 7 majauncertain Wczesniej terminow brak.
        Pobiorę te leki przez kolejny tydzien (teraz dostałam Aspulmo, Flixotide i Promonta) i jak nic sie nie poprawi to pójdę prywatnie do pulmonologa bo zaczynam się bać co to może być....
        poza tym czuję się nieźle, tylko już od tego kaszlu boli mnie klatka piersiowa i plecy...
        • mytoya Re: kaszel 14.03.18, 21:35
          Ja miałam zapalenie płuc i mi się astma nawróciła.
          Koniecznie idź do puł monolog na spirometrie i badanie krwi. Sterydy to polecam Budesonide 2 x po 200,300 i formoterol 12 dwa razy na dobę a na dusznosci ventolin. Flixotide to tez budesonid ale Budesonide dla mnie jest lepszy.
          Kaszel jest niebezpieczny. Może po nim się jakaś alergia lub astma przyleciał albo tzw. Suchoty przewlekły kaszel. Okropność. Może też poproś o sterydy w zastrzyku jak będzie źle
          • vinca Re: kaszel 14.03.18, 22:11
            Bralam Budezonid 2 razy dziennie ale miałam wrazenie, ze wszystko osadzało mi się na gardleuncertain Potem brałam Nebbud + Berodual. Badanie krwi robiłam na samym poczatku lutego i wtedy wszystko było ok, ale to było tuż przed tym zapaleniem płuc...
    • a.va Re: kaszel 14.03.18, 20:32
      Łączę się w bólu, jestem alergikiem, więc po każdej chorobie kaszel mnie długo trzyma, nawet jak już dawno zdrowa jestem.
      • kruella83 Re: kaszel 14.03.18, 20:43
        Postaw sobie bańki , bezogniowe- łatwe w użyciu .
        • vinca Re: kaszel 14.03.18, 21:21
          bańki stawiałam przez ten czas 3 razy, w tym 2 razy w ciagu ostatniego tygodnia. A potem doczytałam ze podobno przy dusznosciach nie mozna...
          • kruella83 Re: kaszel 14.03.18, 21:46
            To moze spróbuj z lekiem przeciwalergicznym. Moim dzieciom lekarka na męczący kaszel oprócz syropów wykrztuśnych przepisuje tez clemastinum
          • niki_kis Re: kaszel 14.03.18, 21:54
            u mnie na uporczywy kaszel zadziałał syrop Levopront. Nie miałam duszności, tylko ten męczący kaszel , syrop hamuje odruch kaszlowy i się człowiek nie męczy np w nocy, pomógł skutecznie, po kilku dniach kaszel oduścił a męczyłam się z nim dwa tygodnie po grypie. I inhalacje, dużo inhalacji, ziołami i olejkami eterycznymi. Ale nie miałam zapalenia płuc..
    • saszanasza Re: kaszel 14.03.18, 21:37
      może zacznij zwyczajnie robić inhalacje z roztworu soli fizjologicznej, do tego nawilżaj gardło i nos. W przypadku mojej córki - pomaga bardzo, tzn. Katar i kaszel "leczę" intensywnym nawilżaniem gardła i nosa-pomaga.
      • niu13 Re: kaszel 14.03.18, 21:41
        Robiono rtg również z boku, czy tylko en face?
        Ja kiedyś miałam taki kaszel po infekcji trzy miesiące, musiałam wysiadać z tramwaju, prawie nie spałam. No ale te duszności są niepokojące- astma?
        • vinca Re: kaszel 14.03.18, 22:13
          Nie, tylko en face. Moze rzeczywiscie zrobie ten rtg jeszcze raz... w nocy w ogole nie kaszlę, tylko w dzien.
          Jestem przekonana, ze to nie astma - wczesniej ani zadnych alergii, ani zapalen oskrzeli czy pluc... teraz mi sie tak porobilo po tym zapaleniu pluc...
          • niki_kis Re: kaszel 14.03.18, 22:24
            hmm.. ja też w nocy nie kaszlałam. A w dzień jak podduszany pies że już sił nie miałam. Tamten syrop mi pomógł. Ale na znajomą nie zadziałał, miała jakieś inne leki wziewne właśnie od pulmonologa.
            • niki_kis Re: kaszel 14.03.18, 22:27
              I jeszcze Larimax, takie paskudztwo olejowate do psikania w gardło żeby tam załagodzić podrażnienia mogące wywoływać odruch kaszlu.
    • manala Re: kaszel 14.03.18, 22:29
      Czy mogę się podłączyć z pytaniem? Też męczył mnie ostatnio kaszel. Na rtg wyszło jedynie: nieco wzmożony rysunek okołooskrzelowy w dolnych płatach.
      Może ktoś się zna i powie mi czy to ma jakieś znaczenie? Miałam się wybrać do lekarki ale stwierdziłam, że chyba mi już przechodzi (trochę błędnie) i odwołałam wizytę.
      • manala Re: kaszel 14.03.18, 22:30
        I też w nocy nie kaszlę.
    • zielonazaba987 Re: kaszel 22.10.25, 18:54
      Witam po przeziebieniu lub covidzie lekarz przepisał mi budesonide easyhaler. Pozostał mi duszący suchy napadowy kaszel. I duszenie w tchawicy. Zwlaszcza gdy rozmawiam.
      Wiem że w środku jest instrukcja obsługi. Ale mam wątpliwości czy dobrze rozumiem. Proszę o podpowiedź osoby które stosowały ten inhalator

Czy po potrząśnieciu inhalatorem, Naciśnięciu należy puścić to kliknięcie i dopiero włożyć inhalator do ust I zaciągnąć powietrze.

Czy też należy po wstrząśnięciu nacisnąć na inhalator i odkliknąć jakby dopiero trzymając go w ustach gdy pobiera się oddech.

I jak to możliwe że ten proszek doleci do płuc. Ja nie czuję tego raczej doleci maks do gardła. Nie ma tu ani takiego powiewu powietrza czegoś co dolatuje do płuc?
      • trina45 Re: kaszel 22.10.25, 20:38
        Moze wez spirive , bardzo pomaga ale jest na recepte. Ostatnio bedac w Warszawie stary fryzjer opowiadal mi o revelacyjnym leku Spialto ktory stosuje, a ma POCHP ,70 lat i jeszcze pracuje. Polecam tez ukrainski lek chlorofilipt pij rozcienczony wszystko ci przejdzie.
        • zielonazaba987 Re: kaszel 23.10.25, 16:34
          A wiesz może jak dlugo stosuje sie takie sterydy wziewny po infekcji. Ja wzięłam 4 dawki budesonide i jest lepiej ale noje sie zeby nie uzależnić sie.
          Co do chlorofilipt to bardzo ciekawe widzę ze warto mieć w swojej apteczce to cos jak hascosept tylko naturalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka