Dodaj do ulubionych

NY - wycieczka

20.03.18, 22:44
- Co byście najchętniej zobaczyły w Nowym Jorku
- gdzie byście mieszkały przy założeniu, że dzienny budżet nie przekracza 1k zł

Help pls!
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:00
      Do zamieszkania polecam fikuśne hotele i hostele na Manhattanie, spałam. no. w chińskiej dzielnicy i w okolicach flatrona w jakimś art-alternatywnym miejscu, było coolsmile Ale ja nie mam parcia na luksus i nie wożę ze sobą drogich rzeczy.

Zobaczyć:
      central park, przeznacz sporo czasu
      WTC& one world
      muzeum historii naturalnej
      statuę wolności oczywiście (ale bilety bookuj dzisiaj, bo nie dostaniesz się na górę jest b. mała ich liczba)
      byka na wallstreet i okolice
      możesz zobaczyć 5th avenew, ale ja preferuję chińską dzielnicę, jak mam być szczerasmile
      coney island
      times squer (polecam)
      można Empire St Buid.
      polecam Brooklin @ BrooklynBridge
      a z rzeczy "zupełnie innych" wybierz sobie jakiąś sztukę na broadwayu, a jeszcze lepiej idź na sleep no moresmile
      jeszcze jest taki ciekawy park na byłym nasypie kolejowym w okolicach 10tej, ale nie pamiętam jak się nazywa

baw się dobrze! smile
      • bialeem Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:13
        broadwayowa sztuka jest must havem. Nie sądziłam, że to inne. Został mi przez kogoś polecony krótki lot helikopterem. Trochę się zapaliłam. Wstępne plany są nocować w jersey, bo tanio i widok. Empire state też jest na liście. Za długa ta lista na trochę ponad tydzieńsad
      • bywalec.hoteli Re: NY - wycieczka 29.04.20, 23:00
        Czy wycieczka się udała?
        • chococaffe Re: NY - wycieczka 30.04.20, 09:51
          Ale to świr ! watki z 2018 wyciąga.
          • homohominilupus Re: NY - wycieczka 30.04.20, 10:29
            chococaffe napisała:

> Ale to świr ! watki z 2018 wyciąga.

Zaraz napisze że zaraze przywlokla
          • gryzelda71 Re: NY - wycieczka 30.04.20, 10:35
            Ale psychiatrzy konsultują online prawda?
    • catroux Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:12
      Oprócz wymienionych bardzo mi się podobała okolica Brooklyn Heights (jak z filmów Woody'ego Allena) i tamtejsza promenada z widokiem na panoramę Manhattanu.
      Metropolitan Museum of Art, ale tam można spokojnie spędzić kilka dni...

Sama różnorodność NY jest niesamowita, dla mnie największą atrakcją było szwendanie się po odmiennych dzielnicach/okolicach i obserwowanie ludzi - w Chinatown, Little Italy, Boro Park itp.

Nowy Jork ma niesamowitą energię, baw się dobrze smile
      • bialeem Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:15
        O to to dla mnie. Taki szwendak. Połaziłabym, ale właśnie wczoraj się dowiedziałam, że muzeum x to dzien, y to dwa. Dobrze wiedzieć, że statuę trzeba rezerwować jak alhambrę
        • bi_scotti Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:24
          Bym Ci ulozyla liste na miesiace wizytowania ale ogranicze sie do jednego legendarnego point, bo mam do niego super special sentiment smile I tez raczej booking z wyprzedzeniem: www.bluenote.net/newyork/index.shtml
          Have fun! Cheers.
          • bigzaganiacz Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:07
            Nie znam , mysle co to za legendarny point, patrze a to jakas tancbuda z muzyka ktorej delikatnie mowiac nie lubie , swietna rekomendacja ,
            cheers , life
    • handzia.kaziukowa Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:21
      Warto kupić City Pass NY, za 126$ masz wstęp do chyba 6 miejsc (niektóre do wyboru) i warto odwiedzić je wszystkie. City Pass można kupić online albo w kasie przy atrakcjach, które obejmuje. Dodatkowo, z City Pass nie stoisz w gigantycznych kolejkach.
      www.citypass.com/new-york
      Z pozostałych koniecznie Central Park, warto odwiedzić słynne ZOO na jego terenie, Battery Park, Brooklyn (Williamsburg i okolice), Most Brookliński, City Hall, Wall Street i byka, High Line, Coney Island, WTC, wjechać kolejką na Roosevelt Island, podziwiać widok na Manhattan z taksówki wodnej, no i zrobić setki kilometrów pieszo po Manhattanie. NY jest piękny, zazdroszczę smile
    • spirit_of_africa Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:30
      Ja preferuje mieszkanie w Chelsea/Midtown - okolice Madison Square lub Flatiron. Blisko do Penn Station na metro i pociąg i zeby zobaczyć High Line. Oprócz wyżej wymienionych - MoMa koniecznie (w piątki za darmo), Rockefeller Building (moim zdaniem z Top Of the Roc jest fajniejszy widok juz z Empire), Metropolitan museum, Interpid (dla mnie nuda ale moj maz zachwycony), Battery Park, Roosevelt Island (sama wyspa mało ciekawa ale powietrzny tramwaj robi fajne wrażenie). Można sprobowac sie dostać na tonoght show z Jimmym Fallonem jak ktoś lubi (zgłoszenia 2-3 msc wcześniej). Z Penn St jeżdżą pociągi do Filadelfii i Waszyngtonu. Aha i koniecznie lunch w Eisenberg’s- tuna melt, roastbeef sandwich albo philly steak. Uwaga na Reubena bo ta „kanapka” to obiad dla dwojga.
    • 89mumin Re: NY - wycieczka 20.03.18, 23:31
      Harlem i Bronx - moje marzenie z dzieciństwa! Chociaż klimat już pewnie nie ten co kiedyś...
      • bigzaganiacz Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:09
        Jakas ukryta potrzeba bukake z dziesiecioma dorodnymi afroemwrykanami ?
        • 89mumin Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:10
          nie, a polecasz?
          • bigzaganiacz Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:29
            No ja nie marze o harlemie i bronxie i zwiazanymi z tym atrakcjami
            • 89mumin Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:35
              Ale z jakiegoś powodu właśnie z takimi atrakcjami Bronx i Harlem ci się kojarzą, dość nietypowo jak dla mnie, dlatego pytam wink
              • lodomeria Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:58
                Chodzi Ci o kluby jazzowe? Soul food? Kościoły z gospel?

Ja mam już dreszcze, jak po Harlemowym końcu Cenral Park spaceruję. Pewnei to nie ma nic wspólnego z rzeczywistym zagrożeniem jeszcze sprzed 20 lat, ale z dugiej strony jak sobie pospacerujesz po SoHo, Chelsea, Greenwich Village (mieszanka kultur, języków, życzliwość, hipsterka, 'tęczowość'), to widzisz drastyczną różnicę.
    • lodomeria Re: NY - wycieczka 21.03.18, 00:08
      Nikt jeszcze nie wspomniał Whitney Museum (sztuka współczesna): pięknie położone, ze wspaniałymi tarasami.
      Kluby jazzowe, muzyczne, off i off off Broadway, kolejka linowa, Meatpacking district.

A z jedzenia, to koniecznie trzeba zaliczyć bajglownie (w mojej ulubionej za bajgla ze smarowidłem i kubek kawy poniżej $3) i jakieś aktualne mody typu cronut albo cookie dough.
      I niech Cię ręka boska broni od kawy w Starbucksie - w NY jest mnóstwo małych kawiarenek, nowocześnie podchodzących do palenia i parzenia kawy, ba, nawet hodowania kawy.

• olena.s Re: NY - wycieczka 21.03.18, 08:43
      Nie wiem, czy będziesz w sumie w USA tak długo, żeby to zrobiło dla ciebie wrażenie, ale ja bardzo lubię fragment muzeum (kurczę, nie pamiętam którego?) który mieści się poza Mahattanem, za Washington Hights. Jest to średniowieczny klasztor, kupiony we Francji. Ma nawet wirydarzyk. HChłodna, cicha, bardzo nienowojorska atmosfera. Co mnie niesłychanie bawiło, z klasztoru - który leży na wzgórku - schodizło się za moich nowojorskich czasów wprost do dzielnicy pełnej sklepów woo-doo, bo mieszkała tam haitańska spoecznosc.
    • mariken Re: NY - wycieczka 30.04.20, 09:46
      byłam rok temu w maju przez tydzień - spałam w carlton arms hotel niedaleko flatironu/madison sq park. w tydzień widziałam sporo, łaziłam głównie pieszo. na liście miałam - 9/11 memorial & museum, moma, guggenheim, empire state, whitney museum, wall street i okolice, high line, times sq, little italy i chinatown (lody pokryte zlotem smile), brooklyn bridge, trump tower, central park plus spacery po charakterystycznych okolicach typu dom z serialu friends czy dom carrie bradshaw wink. jedzenie - obowiazkowo katz delicatessen i pastrami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka