Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o Londyn

23.03.18, 10:49
Dziewczyny, pomóżcie!
Wybieram się do Londynu na 2 tygodnie. Sama. To będzie moje pierwsze w życiu spotkanie z GB. Będę mieszkała o jakiejś rodziny goszczącej, miała u nich zapewnione śniadania i obiadokolacje. I teraz lawina pytań wink
- które lotnisko najlepsze do lądowania z Warszawy? (ewentualnie które odradzacie)
- czy gdybym wysiadła na lotnisku Stansted i chciała zrobić sobie kilkugodzinny postój w Cambridge, to mogę to zrobić na jednym bilecie - jakimś takim przesiadkowym?
- będę mieszkała w 1 strefie, ale chciałabym zwiedzać Londyn ile wlezie - jaki bilet na komunikację najlepiej kupić?
- Ile kasy powinnam ze sobą wziąć? Tak, żeby nie biedować, ale tez żeby nie zbankrutować? Czy 600 funtów jest ok czy raczej śmiesznie mało?
- Czy po Londynie da się jeździć rowerem? Są ścieżki? Jak wygląda wypożyczenie roweru? Są tam takie nasze veturilo?

Będę miała czas dla siebie codziennie po 16.00 oraz weekendy. Co warto zobaczyć z takich rzeczy nieoczywistych? Robię właśnie listę must see - podrzućcie swoje propozycje i odkrycia.
Na razie mam takie (pewnie jeszcze do selekcji):
- Baker Street - Muzeum Sherlocka Holmesa
- teatr szekspirowski Globe
- Madame Tussauds
- Science Museum
- Natural History Museum
- National Gallery
- Portobello Road Market
- Camden Locks Market
- Southall
- Borough Market
- Royal Hospital Museum
- Camden Town
- National Museum of Childhood
- Hyde Park
- St James Park
- Greenwich
- Cambridge
- Stonehenge

Możecie mi dać parę cennych rad i wskazówek z własnego doświadczenia - o czym warto pamiętać, czego unikać, co zabrać? Z góry bardzo dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 10:54
      Ambitny masz plan big_grin
      • feliz_madre Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:27
        Pewnie! Jestem bardzo podekscytowana i gotowa na nowe experience big_grin
        • ichi51e Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:18
          borough market w czwartek.
    • solejrolia Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:07
      My latamy na Stansed bo nam tak wygodniej. W Cambridge byliśmy samochodem ( oczyeiscie do parkingu , dalej i tak wiezie autobus). myślę że z lotniska można dostać się autobusem, ale bilet należałoby kupić osobny. Po londynie najwygodniej metrem , karta Oyster. Do kupienia na lotnisku, potem można doładować ( jak pierwsza strefa to i tak najczęściej chodziliśmy pieszowink). Rowery są oczywiście. Potrzebna karta kredytowa.
      Na liście widzę parki to koniecznie Kew garden i Holland Park. Jak Hide park to i Kensingtin i ogolnie spacer po Kensington i Chelsea ( to blisko od Notting Hill, i w zasiegu dluzszego ale jednak spaceru).
      I wiesz co polecilabym ci Warner Bros Studio! Warto.
      A i Apple market . ( świetne miejsce). Tam też jest w pobliżu fajne muzeum transportu oraz muzeum filmu.
      Co do pieniędzy. Cześć z tych atrakcji jest płatna. Sprawdź które. (15-20£ za wejście, różnie) Ale niektore są free np muzeum historii naturalnej. I o ile Baker Street to godzinka-dwie, to muzeum historii naturalnej praktycznie można tam spędzić caly dzień
      • feliz_madre Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:26
        Dzięki! Znalazłam taką informację, że bilet tygodniowy na strefy 1-3 kosztuje 40 £. Czy to dotyczy właśnie tej karty Oyster, czy po prostu kupuję bilet kartonikowy tygodniowy, kasuję i mam tam wbitą datę ważności?
        O tu, tabelka na samym końcu:
        www.podrozepoeuropie.pl/komunikacja-miejska-londyn/
        • julek_i_ja Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:15
          Na karcie Oyster. Chyba juz nie ma kartonikow. Ponadto za przejazdy mozna placic zwykla karta dotykowa, w metrze przy wejsciu i wyjsciu, w autobusie tylko przy wejsciu na zasadzie pay as you go.
    • sumire Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:19
      Z lotniska Heathrow masz linię metra prosto do centrum, ale w sumie z wszystkich jest dobry dojazd pociągiem (autobus może jechać upierdliwie długo). Jeśli chodzi o transport - kup sobie i doładowuj kartę Oyster, to najwygodniejsze i w sumie najtańsze, a przed wyjazdem kartę możesz oddać, dostając z powrotem pieniążki za nią.
      Z muzeów - polecam Royal Academy (jeśli lubisz sztukę, mają fenomenalne czasowe wystawy), Wellcome Collection (fajna wystawa historii medycyny, można zobaczyć narzędzia do amputacji sprzed kilkuset lat, urocze), Grant's Museum (coś w stylu gabinetu osobliwości - nieco upiorne, ale fascynujące), Sir John Soane's Museum (moje ulubione chyba w Londynie - nieprawdopodobna kolekcja dzieł sztuki zgromadzona w dawnej rezydencji właściciela, architekta i masona), Horniman Museum (zwłaszcza dla obłędnego motylarium). Museum of London też jest fajne, Tussaud's bym odpuściła (Camden też - przebrzmiała sława moim zdaniem). No i jeszcze masz V&A smile
      Nie wiem, kiedy będziesz w Londynie, ale jakoś z końcem kwietnia w Globe można już oglądać przedstawienia i najtańszy bilet kosztuje raptem 5 funtów wink możesz to połączyć ze zwiedzaniem. Zwiedzać też można teatr Drury Lane, Royal Opera House i National Theatre, polecam bardzo, ciekawie sobie pochodzić tymi samymi korytarzami, co aktorzy smile W ogóle jeśli będziesz tam przez 2 tygodnie, rozważyłabym wybranie się na spektakl na West Endzie - to nie takie drogie, jak może się wydawać.
      Stonehenge jest imho rozczarowujące i dla niego samego nie jechałabym parę godzin w "interior" - w pobliżu masz jednakże śliczne Salisbury z oszałamiającą XIII-wieczną katedrą i, parę kilometrów dalej (można sobie przejść miło przez łąki), Old Sarum.
      Co do kasy - trudno mi się wypowiedzieć, bo w Londynie można przepuścić każdą sumę. 600 to powinno być dość (bilet na wystawę to jakieś 15-18 GBP, przy czym większość muzeów na stałe wystawy ma darmowy wjazd; lunch też spokojnie zjesz za tyle).
      • feliz_madre Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:34
        Super! Dzięki! Dopisuję i sobie posprawdzam. Bardzo bym chciała zobaczyć sztukę w Globe. Będę w maju. Trzeba jakoś wcześniej kupować tam bilety, czy na miejscu z dnia na dzień też można? Nad Stonehenge też się mocno zastanawiam, ale być może będę miała zorganizowany wyjazd na całą sobotę, wtedy pojadę, bo sama logistycznie pewnie nie ogarnę wink
        • sumire Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:50
          Można z dnia na dzień na ogół, chyba że wystawiają jakiś megahit. W foyer zawsze jest wywieszona tablica z info, jakie spektakle są grane danego dnia i czy są wolne miejsca (te najtańsze są stojące - nie jest to takie męczące, ale dość "interaktywne", bo zdarza się, że akcja toczy się wśród publiczności; miejsca siedzące są drewniane i sakramencko niewygodne, ale można sobie wypożyczyć 'poddupnik').
        • bovirag Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:40
          Nie kupuj tylko miejsc stojących! W teatrze, mimo że bez dachu, jest strasznie gorąco, nie pozwolą Ci nawet na chwilkę usiąść na podłodze. Zupełnie inny komfort oglądania sztuki na siedząco.
    • catroux Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:26
      Plan bardzo ambitny smile
      Jeśli chodzi o sam Londyn, to zdecydowanie wolałabym lecieć na Heathrow. Ze Stansted bardzo łatwo dojedziesz do Cambridge pociągiem, stacja jest przy lotnisku. Nie wiem natomiast, jak wygląda kwestia jednego biletu, bo tego nie praktykowałam. Generalnie nastaw się na to, że przejazdy (metro i pociągi) zeżrą Ci mnóstwo pieniędzy, bo są bardzo drogie.

Oprócz wymienionych wjechałabym jeszcze na piętro widokowe The Shard - możesz zobaczyć całą panoramę Londynu, wijącą się Tamizę itp.

Jeśli lubisz stare cmentarze, koniecznie wybierz się na Highgate - stare wiktoriańskie grobowce i ogólnie sceneria jak z filmów grozy (w pozytywnym sensie smile. Są dwie części - wschodnia i zachodnia, wschodnia jest ogólnodostępna, na zachodnią - tę starszą, wiktoriańską - zdaje się trzeba się zapisać (można sprawdzić na stronie internetowej).

System rowerów jest, ale nie korzystałam. Jako piesza uważaj przechodząc przez ścieżki rowerowe, bo często jeżdżą jak pier***nięci.
      • feliz_madre Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 11:36
        Nie wiedziałam o istnieniu Highgate - baaardzo dziękuję za ten trop. Na 100% tam pojadę! smile
      • fuzja-jadrowa Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 13:11
        A mnie od odwiedzenia Highgate odrzuca organizacja tego miejsca. Nawet za wstep do czesci wschodniej pobieraja oplate, czesc zachodnia (te stara wlasnie) mozna zwiedzic tylko z przewodnikiem.

Autorko, chcesz zobaczyc stare grobowce, idz na Pere Lachaise przy okazji wizyty w Paryzu. Bedziesz mogla sie poszwedac we wlasnym tempie. W Wlk. Brytanii niedlugo odwiedzanie placow zabaw bedzie za oplata, najlepiej z przewodnikiem.
    • araceli Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 12:33
      Tak na szybko:
      - z Luton prosty dojazd jest EasyBusem, podróż trwa ok. godziny
      - z nieoczywistych atrakcji na stronie Tower Bridge podawane są informacje kiedy most jest ponoszony i dla jakiego statku - fantastycznie wygląda przepłynięcie dużej jednostki (np. wycieczkowca):
      www.towerbridge.org.uk/lift-times/
      - z równie nieoczywistych atrakcji - msza w kościele anglikańskim celebrowana przez kobietę!
      - warto pamiętać, że w katedrze St. Pauls można wdrapać się na górę pod kopułę, skąd masz przepiękny widok na panoramę Londynu (a wstęp jest dużo tańszy niż Shard czy London's Eye)
      - kapitalna jest wycieczka po parlamencie ale to chyba tylko w wakacje
      - po Tamizie pływają statki wycieczkowe ale jest też coś w rodzaju 'autobusu' wodnego należącego do sieci publicznego transportu (płaci się jak za przejazd metrem czy autobusem - kartą Oyster):
      www.thamesclippers.com/
      www.thamesclippers.com/assets/doc/Battersea-Route-Map-cc9a51c0ed.pdf
    • landora Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 12:35
      Ja byłam zachwycona Victoria & Albert Museum i Museum of London. Natomiast Madame Tussauds moim zdaniem nie warto.
      A jak już będziesz na Borough Market, to zajrzyj do Southwark Cathedral - mają słynnego kota: cathedral.southwark.anglican.org/visiting/doorkins-magnificat/
    • mamma_2012 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 12:47
      Dla mnie jest ważniejsze z którego lotniska jest wylot w Warszawie, wolę Okęcie.
      Zabrać wtyczkę do angielskich gniazdek.
      Przy takim programie to survival, a nie wypoczynek/wakacje. Londyn postoi jeszcze trochę, nie musisz wszystkiego na raz posmakować.
      Mój ulubiony sposób zwiedzania miast, gdzie jestem po raz pierwszy to wsiąść i wysiąść w przypadkowym miejscu i patrzeć jak żyją ludzie.
    • maadzik3 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 12:47
      Oczywiście Temple (piękny potemplariuszowy kościół z ciekawą historią Magna Carta i fantastycznymi płaskorzeźbami)
      St. Barthlomew's (jeden z nielicznych średniowiecznych kościołów które przetrwały wielki pożar Londynu)
      oczywiście Soho
      oczywiście Covent Garden
      polecam piesze spacery z przewodnikiem. Tematyczne. Moje ulubione to śladami Kuby Rozpruwacza (wiem, wiem, ale trafiłam super przewodnika który pisał o tym książki) oraz - bezwzględnie - Plague Walk (rozpoczynają się pod pomnikiem cesarza Hadriana chyba, obok Tower, trzeba się wcześniej zapisać, boskie)
      Polecam Imperial War Museum (wystawa o I WŚ robi wrażenie), a w ogóle tam jest PEŁNO superrzeczy. To jedno z moich ukochanych miast smile
    • whitediamond Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 14:10
      Szczerze odradzam Stonehenge, mocno przereklamowane. Dopisz do listy przeplyniecie sie lodzia po tamizie, zobaczenie tamy na rzece i Tower z dokami Sw katarzyny. No i na jakis musical na west end przydaloby sie pojsc.
      • whitediamond Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 14:13
        a i jeszcze jak chcesz miec super widoki za darmo, sproboj zarezerwowac sobie bilet na skygarden, sa za darmo ale czasami trudno je 'upolowac'
        • julek_i_ja Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:17
          Co najmniej miesiac czekania do przodu ostatnio sad
          • kosheen4 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 19:39
            nie, jeśli rezerwować miejsce w restauracji. a tam, jeśli zamówić dobre ciastko i napój się nie zbankrutuje wink
    • julek_i_ja Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:25
      Z nieoczywistych tras lubie jechac na Canary Wharf, potem DLR do Greenwich, stamtad lodzia do Dokow Sw. Katarzyny, gdzie masz obok Tower i Tower bridge, potem spacer South Bankiem, gdzie po drodze mijasz wiele ciekawych rzeczy, az do London Eye i London Aquarium. Potem kladka do Charing Cross i na Trafalgar Square. A jak ktos ma jeszcze sily moze stamtad dojsc najpierw do Buckingham Palace, a potem na Piccadily. London w pigulce.
      Moje ulubione miejsca, bo ja polnocy jestem, to Highgate i Hampstead Heath. Zarowno architektura jak i parki.
      Stonehenge zdecydowanie nie warto. Oglada sie i tak z dystansu a koszt jest.
      • thaures Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 15:56
        Westminster Abbey - weszliśmy tam za darmo w niedzielę na mszę- mijając tłum turystów, którzy chcieli zwiedzać- oni nie weszli do tej części, gdzie ta msza była. A była niesamowita- chór i wszystko naokoło. Jesteśmy niemieckojęzyczni, więc nic nie rozumieliśmy, ale było mimo to super.
        Przed wyjazdem znalazłam jakieś forum o transporcie w Londynie- było bardzo pomocne.
    • zabka141 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 16:37
      Najlepszy dojazd jest z lotnisk City, Heathrow lub Gatwick.

• zabka141 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 16:40
      Tate Modern

Lodka z centrum do Richmond - isc tam do pubu nad rzeka- i doi parku w Richmond
    • nickbezznaczenia Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 17:41
      Zawsze latam na Heathrow, ponieważ nie lubię się tłuc do miasta. Do Cambridge możesz pojechać już Londynu.

Polecam jeszcze Tate i Tate Modern oraz Victoria and Albert Museum.
    • aqua48 Re: Kilka pytań o Londyn 23.03.18, 18:17
      Zrezygnowałabym z National Gallery - bo jest ogromna i na jeden raz nie obejdziesz i tak, z Baker Street - bo koszmarne kolejki, z muzeum figur woskowych - bo nie warto. Podobnie z Hyde parku bo jest ogromną połacią zieleni. Warto natomiast wejść do Kensington Palace, który przy Hyde Parku stoi. Niedaleko masz Harrodsa warto wejść do Ciekawszy jest Regents Park. Mogę zdecydowanie polecić ogrody Kew Gardens, ale to na parę godzin wyprawa, podobnie Greenvwich. Warto zwiedzić Hampton Court i Windsor z którego polecam spacer do Eton, jest zaraz za Tamizą - wrażenia jak w powieści Harry Potter. Jeśli będziesz sporo jeździć zorientuj się czy nie opłaca Ci się kupno biletu tygodniowego. Komunikacja w Londynie jest droga. Bilety wstępu są drogawe, więc posprawdzaj ile Cię wyniosą i na co Ci wystarczy. Warto wybrać się też na zwiedzanie Tower przy ładnej pogodzie - to świetna zabawa, a skarbiec koronny jedyny w swoim rodzaju - gorąco polecam.
      Museum of London - darmowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka