Dodaj do ulubionych

zdolny, tylko leniwy

13.04.18, 17:33
No, niemal kazdy slyszy taki opis dziecka w wydaniu rodzica.

A slyszal ktos kiedys "Tepawy, glupawy - ale pracowity" ?
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 17:42
      Dosłownie tymi słowami to nie, ale jak najbardziej słyszałam jak rodzic o dziecku mówi że jest mało zdolne ale pracowite (nie było to przy dziecku).
      • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:16
        O. Czyli sie zdarza.
        Masz na mysli jeden przyklad konketny, czy takich przykladow znasz z wlasnego podworka wiecej niz jeden?
        • kardla Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:28
          Tak o mnie, do mnie moi rodzice zawsze mówili. A co?
          • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:31
            tak, czyli jak?
            • kardla Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:41
              Tłumaczenie każdego najmniejszego potknięcia, że mogli się tego spodziewać bo nie jestem zbyt mądra, ale dobrze że przynajmniej pracowitością nadrabiam.

Z tego gadania mam trochę poczucia niższości w dziwaczny sposób połączonego z poczuciem ogromnej sprawczości. Na zasadzie - na zasadzie - co prawda jeszcze tego nie umiem zrobić, ale zawsze mogę się nauczyć. smile
              W sumie nie wyszło jakoś bardzo źle tongue_out
              • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:46
                Ozesz. I to oboje tak zgodnym hurem mowili?
                A - jesli masz rodzenstwo - traktowali siostre czy brata podobnie?
                • kardla Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:54
                  Tata zawsze miał na każdy temat dokładnie takie samo zdanie jak mama.

Siostra miała pozycję "inteligentna ale leniwa", ja byłam "niezbyt-bystra ale pracowita".

Kiedyś strasznie mnie to denerwowało. Ale im dłużej żyję na tym świecie, tym bardziej rozumiem że coś co miało jednak być mało pochlebną uwagą na mój temat było dużym komplementem. Bo w niemal dowolnie definiowanym sukcesie najważniejsza jest ciężka praca, a talent jest tylko opcjonalnym dodatkiem.
                  • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 20:07
                    Ciesze sie, ze przekulas to na sukces smile
        • leni6 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 20:08
          Dwa konkretne. W obu rodzic ma takie zdanie o młodszym z dwojki dzieci a starsze uważa za "zdolne ale leniwe".
    • dziennik-niecodziennik Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 17:43
      Nie, natomiast jak najbardziej mozna uslyszec "malo zdolny, ale nadrabia pracowitoscia".
      • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:15
        Ale w kontekscie dzieci, czy np. pracownikow, znajomych?
        • cosmetic.wipes Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:49
          W kontekście dzieci.
          Matka mojej przyjaciółki tak o niej mówiła. Słusznie z resztą, bo nie była wybitnie bystra, ale pracowita, systematyczna i ambitna. Zawodowo wylądowała doskonale, bo pracuje odtwórczo, po prostu zdawała sobie sprawę co jest jej atutem, a co wadą.
    • la_mujer75 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 17:44
      Nie, nie słyszałam.
      Za to znam takie jednostki. Całkiem, całkiem sobie poradziły. I ogólnie wyszły lepiej, niż większość znanych mi zdolnych, ale leniwych.
    • princess_yo_yo Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 17:52
      zdolny I leniwy to jest okreslenie ktore tak na prawde opisuje dzieci z zainstalowanym fixed mindset, czyli nie probujace wiecej I dalej, I nie pracujace nad tym czego nie umieja/ potrafia 'natychmiast' ze strachu przed porazka. bardzo nieciekawe podejscie do zycia, ale czesto jest to tez efekt domu rodzinnego gdzie wierzy sie we wrodzone zdolnosci. zadko prowadzi to spektakularnych sukcesow zyciowych.
      • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:14
        Dla mnie " pracowity ale leniwy " - nic mi nie mowi.
        Bo moze znaczyc wlasnie to co opisujesz (znam to podejscie) - gdzie jest jakas wiara w to, ze co prawda dziecko jakos slabo z osiagnieciami, albo jest tak zupelnie przecietnie - ale jak tylko dziecku zeche sie wlozyc odrobine wysilku, to osiagnac moze wszystko. Przy czym raz, ze to niemal zawsze nieprawda, dwa - dziecko wchodzi w doroslosc przekonane o swojej rzekomej wyjatkowej lepszosci, utalentowaniu i potem jest nieszczesliwe bo swiat sie jakos nie chce na nim poznac.
        I nagle nie otrzymuje poklonow i pochwal za to, ze ma rzekomy niesamowity potencjal, tylko swiat czeka az dziecko pokaze konkrety.
        Odrobina wysilku tego dziecka, gdy juz w cos wlozy, moze sie okazac ze to zdecydowanie za malo a i calkiem duzy wysilek czesto moze nie przyniesc wcale jakichs fantastycznych rezultatow.

Wiec to nieraz takie cos oznacza owo "pracowity tylko leniwy"

Ale moze tez znaczyc dokladnie to, co zostalo wypowiedziane. Byc moze faktycznie latorosl jest leniwa i pozwala jej sie na to, a faktycznie szybko wszystko lapie. Takie tez sie zdarzaja. To tez jest grozne. Uczy potomstwo, ze mozna z wszystkim zwlekac ile sie chce, izawsze mozna potem nieduzym wysilkiem nadrobic. W pewnym momencie zycia o ile nie jestes jednym na setki - nie nadrobi.
      • la_mujer75 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 20:03
        Dla mnie "zdolny, ale leniwy" najbardziej kojarzy mi się z moją dawną przyjaciółką z liceum. Nie uczyła się w ogóle, miała problemy z koncentracją (częściowo przez padaczkę). W towarzystwie była bardzo błyskotliwa, dowcipna i wesoła, a nauczyciele ją traktowali jak półgłupka, aż zauważyli, że co roku, gdy zmuszona do nauki ( z reguły w obliczu wystawienia kilku pał na semestr) brała się do nauki i nagle zdawała wszystko śpiewająco. W domu jej też nie rozpieszczano zachwytami. Raczej matka się dziwiła, że ona w ogóle sobie daje radę.
        Kiedyś przyznałą mi się, że ona siebie też uważałą za "matoła". Z powodu choroby nie mogła iść do zawodówki, więc wzięto ją na badania i tam okazało się, ze jest bardzo inteligentna i z ulgą posłano do ogólniaka.
        Gdy w pewnym momencie postanowiła się zacząć uczyć (w IV klasie) okazała się jedną z lepszych uczennic. Szok dla nauczycieli. Dostała się na swoje wymarzone studia tuż po olimpijczykach.
        Fakt, że nienauczona pracy, brak jej było pilności. Wszystko na ostatnią chwilę. Zawsze wokół niej panował chaos. Jakieś mega kariery nie zrobiła, ale zrealizowała wszystkie swoje plany.
        gdyby miała wsparcie ze strony rodziny, myślę, że dużo więcej by osiągnęła.
    • ichi51e Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 17:55
      Pewnie aczkolwiek nie o sobie. Ja to zazdroszcze pracowitym i ludziom ogarnietym.
      • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:07
        Ja tez. Najbardziej zazdroszcze tym ktorzy smailo ogarniaja tzw. switchtasking bez bolu glowy i tym, ktorym autentycznie starcza 5-6 godzin snu, noc w noc i jest to bez uszczerbku dla ich samopoczucia i poziomu skupienia.
        Gdyby to wszystko powyzej bylo, to pal licho wybitne uzdolnienie - starczy przecietne i wtedy mozna naprawde nadrobic to EFEKTYWNA pracowitoscia.
    • 89mumin Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:25
      Nie tymi słowami, ale tak. Często jako podkreślenie, że efektu co prawda nie ma, ale dziecko / dorosły się tyle napracował / "nastarał" i te wysiłki powinny zostać odpowiednio nagrodzone.
    • heca7 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:26
      Mój mąż słyszał, że nie rokuje od swoich nauczycieli w podstawówce i częściowo liceum. Nawet wczoraj sam z siebie to powiedział przy jakiejś rozmowie ( ...mnie przecież mówili, że nie rokuję...) i od razu przypomniał mi się niedawny wątek na ten temat. Bardzo się pomylili.
      • no_easy_way_out Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:34
        smile
        Mnie facetka ( wink ) z fizyki powiedziala kiedys wprost, przy klasie, ze jesli ktos mnie kiedys w przyszlosci spyta, chwytajac sie za glowe, kto mnie uczyl fizyki - zebym odpowiedzial, ze "a taka mala, ale nie pamietam".

wink
        mial racje.
        z fizyki bylem i jestem slabawy
        a to byl mat-fiz tongue_out
        • heca7 Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 18:54
          Moja teściowa do dziś wspomina jedno z zebrań szkolnych. Jak zwykle siedziała zrezygnowana w pierwszej ławce i słuchała wywodów wychowawczyni. I nagle nauczycielka mówi- ale J. to się naprawdę poprawił ostatnio... Teściową zatkało aż wstała z miejsca i zapytała- co zrobił?!? big_grin
          • mama.nygusa Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 19:07
            Co do pojecia zdolny, ale leniwy, to uwazam ze w klasie corki jest taki chlopak, bardzo zdolny, ale naprawde leniwy, czyli na matmie nie slucha, ale jak pojdzie do tablicy to zrobi zdanie dobrze, ale po swojemu.Nie odrabia zadan domowych, bo :nie mam na to czasu" Sprawdziany pisze dobrze i bardzo dobrze nie uczac sie w domu, jego starsza siostra byla taka sama i swietnie w zyciu wyszla, aa nigdy nie miala swiadectwa z paskiem, a egzaminy pisala zawsze najlepiej smile To jest wlasnie czlowiek zdolny, ale leniwy,

Co do zwrotu-niezbyt zdolny, ale pracowity nie uwazam za obelge, tylko pochwale wlasnie pracowitosci, starannosci.
        • berdebul Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 21:00
          Bo nauczycielki kończyły fizykę specjalnej troski. W szkole nigdy nie wyszłam ponad słabą trójkę, na studiach zbierałam 5 i oferty doktoratu z fizyki. tongue_out
          • loola_kr Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 21:08
            ja w liceum ogólnie slabo się uczyłam a na studiach miałam stypendium naukowe.
    • loola_kr Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 19:00
      Często słyszałam ”zdolny len”, zawsze mnie to denerwowało, takie usprawiedliwianie złych ocen i obijania sie w szkole.
    • butch_cassidy Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 19:32
      No ja słyszałam, ale wypowiadane, że tak powiem, za plecami - ucznia i rodziców wink
    • meursalut Re: zdolny, tylko leniwy 13.04.18, 19:35
      Są uczniowie przeciętnie zdolni, którzy wkładają bardzo dużo wysiłku, by wypracować oceny dobre i bardzo dobre. Systematyczność i praca na pewno pomoże w dorosłym życiu, ale wyżej niż mogą nie podskoczą. Są dzieci zdolne i pracowite, są zdolne i leniwe, są mało lotne i leniwe - normalne, przekrój cały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka