Dodaj do ulubionych

nadmierna wiotkość stawów

10.05.18, 19:05
czy wiecie może jaki specjalista zajmuje się takimi przypadkami? byłyśmy z córką na bilansie i była nowa lekarka - zauważyła, że córka wygina palce ''w drugą stronę" czyli do grzbietu dłoni i tego grzbietu nimi dotyka stwierdziła, że normalne to nie jest - dostaliśmy skierowanie do genetyka ( termin w przychodni na marzec 2019), ale tak się zastanawiam, bo genetyk to pewnie wykluczy lub potwierdzi zespół Marfana (właśnie to wygooglałam) - a co w przypadku, gdy to nie geny są odpowiedzialne ?
rozmawiałam po południu chwilę z naszą lekarką rodzinną, ale jej "ojtam ojtam jakoś to będzie" nie za bardzo mnie przekonały
Obserwuj wątek
    • verdana Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:08
      Znam pare takich osób i skłaniam się do opinii lekarki rodzinnejsmile Oczywiście, o ile to jedyny objaw, bo przy większej ilości juz zdecydowanie nie.
    • ania-z-lasu Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:29
      Endokrynolog powinien wiedziec co z tym zrobic, ortopeda też.
      • aguar Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:39
        Albo specjalista rehabilitacji. Generalnie chodzi o to, aby stabilizować stawy - wzmacniać mięśnie, a za bardzo nie rozciągać.
        • ania-z-lasu Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:56
          Tzn, dobrze najpierw ziedzieć skąd się to wzięło. Ale często ciężko znaleźć przyczynę. Albo może nie wszędzie chcą szukac. Mój syn zakłada sobie stopy za szyję i potrafi tak siedzieć i grać na konsoli.
    • ga-ti Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:54
      O, niedawno się dowiedziałam, przy okazji badania stópek mojego najmlodszego dziecka, że takie coś ma wink U nas to rodzinne, tak ma mąż, najstarsze i najmlodsze dziecko.
      Nam fizjoterapeuta powiedzial, że dziecko gibkie i można na gimnastykę zapisać, ale też to kontuzjogenna przypadlość. U nas problem jest u 4 latka, bo krzywi pięty, uciekają do środka i niby to można uznać jeszcze za fizjologiczne, jednak mając na uwadze wiotkość stawów, zaleca się ćwiczenia, wysokie buty i wkładki, bo samo może nie ustąpić, a się pogłębić.
      Mąż i najstarszy miewa problemy ze stawami kolanowymi i skokowymi, jakos tak częściej niż inni, przekrzywiają, wykręcają, ale też zadziwiają wyginiastymi palcami wink
    • alpepe Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 19:58
      znałam takie osoby, taka uroda, może nadmiernie się przejmujesz.
    • szeptucha.z.malucha Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 20:02
      Moje najstarsze dziecko ma. U niego doprowadziło do lekkich wad postawy.
      Genetycznie ani inaczej niż ortopedyczne, fizjoterapeutyczne do tego nie podchodziliśmy.
    • aqq84 Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 20:10
      Poczytaj jeszcze o zespole ehlersa-danlosa
    • ewa_mama_jasia Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 20:13
      Elastopatia? Mój syn ma. Nie miałam ambicji żeby został akrobata, więc nie drazylismy umiejętności. Zdiagnozowal to ortopeda, nie robiliśmy żadnych badań genetycznych, pilnowałam tylko żeby się trzymał prosto i ruszał w sposób bezpieczny (basen, aikido, gimnastyka korekcyjna).
      • aqua48 Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 20:32
        Mój syn był o te zespoły podejrzewany już jako dorosły, bo to się wiąże z zagrożeniem tętniakiem aorty w wieku młodzieńczym, ale robił jakieś badania z krwi, (lekarka pierwszego kontaktu go kierowała) z których wynikło tylko że tak ma, że może sobie nogi za głowę zakładać i splatać palce jak chce dowolnie..Tak, ze życzę by i u Was się okazało, że to nic poważnego.
    • rulsanka Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 20:42
      Moje dzieci mają tę przypadłość i nie miałam zaleconych dalszych badań. Niezależnie od przyczyny nic się nie da zrobić poza wzmacnianiem mięśni i nie obciążaniem stawów nadmiernie.
    • wilan.an Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 21:28
      Ja tak mam, wiem ze kazdy przypadek jest inny, ale mi w życiu nigdy to nie przeszkadzało. Nie miałam żadnych badań, zawsze jako dziecko popisywylam sie sztuczkami z palcami, potem jakieś szpagaty, sznurki bez rozciągania. Może nie martw się za bardzo na zapas, oczywiście jeżeli to jedyny objaw.
      • zurekgirl Re: nadmierna wiotkość stawów 10.05.18, 22:57
        Ja tez tak mam i moja corka rowniez. O ile w mlodosci mozna sie popisywac jak akrobata bez wiekszych przygotowan, tak trzeba uwazac, zeby stawow nie poprzestawiac, mi czesto wypadaly kolana, raz szczeka! Jak ktos powyzej wspomnial, bardzo polecam gimnastyke korekcyjna i wzmacnianie miesni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka