Dodaj do ulubionych

„Giń przepadnij Polsko”

31.05.18, 00:02
Tak sobie na otwartym fejsbuniu pozwoliła właścicielka, zasłużonego skądinąd dla reprotażu, wydawnictwa Czarne, znana zreszta ze wzmożenia opozycyjnego - Pani Monika Sznajderman.
m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156316055147398&id=697757397&ref=content_filter
Pytanie do równie opozycyjnie wzmożonych - tez tak dobrze Polsce życzycie? Czy uważacie, że to jednakowoż za mocne?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:28
      Uważamy, że zamieszczanie takich newsów bez naświetlenia kontekstu to infantylna zagrywka.
      • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:34
        A gdzie nie ma kontekstu? Nie ma linka? To co z tym cytatem? Adekwatny? Na miejscu? Podoba sie?
        „Giń przepadnij Polsko” przypomnę. Ładne? Moze na sztandary opozycyjne warto wrzucić?
        • mdro Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:42
          Pomijając nieudolne próby manipulacji kontekstem z Twojej strony, na jakiej podstawie uważasz, że prywatna uwaga jednej prywatnej pani ma coś wspólnego ze sztandarami opozycji (jakkolwiek pojmowanej)?
    • monia.i Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:28
      Można wrzucać teksty obecnie rządzących?
      • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:36
        Bez „a uwas biją...” bardzo proszę - słaba manipulacja i nieco, że tak powiem, zużyta.
        Proste pytanie - podoba sie hasło „Giń przepadnij Polsko”?
        • monia.i Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:43
          Słaba manipulacja. I że tak powiem, zużyta. Prowokuj dalej, dziel dalej, i udawaj, że nic się nie dzieje.
          • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:52
            Podoba się „giń Polsko”? Proste pytanie.
            • monia.i Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:06
              Nie masz moralnego prawa. .I nie łap mnie na proste pytania - jesteście zerem moralnym, nie czuję się w obowiązku.
              • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:13
                A niby czemu tego prawa mi odmawiasz?
                Rzecz jasna zawsze mozesz odmówić odpowiedzi. Co - znowu rzecz jasna (powtórzenie, wiem) - ma swój kontekst i znaczenie. „Giń przepadnij Polsko” - wzmożeni nie komentują wypowiedzi koleżanki.
                • monia.i Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:23
                  No obrzydliwa jesteś. No, niestety. Fuj.
                  • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:33
                    Nie na temat. Zieeeew. Wzmożonym najwyraźniej brakuje jaj w sytuacji albo-albo. „Giń przepadnij Polsko” tak brzmiał cytat o którego adekwatność pytałam - dla utrwalenia.
                    • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:18
                      Dla pani był widać adekwatny. Tak ją poniosło. Nie uderza w naród czy judzi. Pokazuje swoje zniecierpliwienie tym co się dzieje w kraju. Czy za mocno? Skro dla kogoś to za mocno to pewnie tak. Kwestia dlaczego ty o to pytasz.
                      • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:18
                        Giń, przepadnij Izraelu.
                        Tego też potrafiłabyś bronić?
                        • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:24
                          Noam Chomsky.
                        • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:42
                          A po co mam bronić?
                • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 10:46
                  Czyjej koleżanki? Podtrzymuję tezę o infantylności, rozczarowujące to jest. Pisałaś ostatnio o tym, że mąż tej pani jest twoim ideałem mężczyzny, tym bardziej słabe to jest jako całość. I nie chcę cię martwić ale sądzę, że ów mąż podziela te poglądy, podobnie jak większość myślących ludzi- biorąc pod uwagę kontekst, który ominęłaś zgrabnym łukiem, jest to raczej oczywiste.
            • agnes_topesto Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:53
              Podoba się pewnie, ale nie odpowiedzą.
              Dla nich byłoby najlepiej, gdyby Polska została wymazana. z mapy ...
              • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:59
                Bardzo mnie to fascynuje. Czyli Polski i Polaków nie można krytykować, nie można ich czasen nawet nie lubić, nie można się czuć oburzonym, tym co się dzieje w kraju? Terytorium jest większym imperatywem niż to jak jest zarządzane?
                • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 08:04
                  Jeszcze mam pytanie, czy w planach jest usunięcie dzieł Witolda Gombrowicza ze szkół, u nazwiska Piłsudski z podręczników historii?
          • mama.nygusa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:02
            Przeciez zawsze wrzucacie glupie teksty opozycji smile, a i dzielicie wy.
            • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:05
              Z głupimi tekstami rządzących nikt by nie nadążył.
    • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:44
      Nie uważam, że w tym kontekście to za mocne, pani(e) "nie popieram PiS, ale".
      Polska nacjonalistów i rasioli powinna przepaść.
      • dom.w.kotlinie Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:51
        Pis zmierza w tym kierunku.
      • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:51
        Tu nie ma „giń kraju nacjonalistów i rasioli”, tylko „giń Polsko”, bez przymiotników.
        • tiszantul Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:59
          Najwyraźniej zdaniem Sumire dla pani Sznajderman "Polska" i "kraj nacjonalistów i rasioli" to synonimy. "Giń Polsko" to ekspresja frustracji o takich wymiarach, że już nie znajduje sobie adekwatnej formy.
          Co zresztą znaczy "giń"? Jakieś frustracje inteligencji. Czy pani Sznajderman coś zrobi w kierunku zniszczenia Polski, czy tak tylko sobie gada? Obstawiam to drugie.
          • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:08
            Dla mnie jednoznaczne odwołanie do „giń przepadnij na wieki” Adam Mickiewicz „Dziady cz. II” - zniknij, odejdź w niebyt na zawsze. Dlatego dociekam. Zwłaszcza w kontekście hymnu i 2018. Ciekawe.
        • olena.s Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:37
          Dlatego właśnie manipulujesz ucinając kontekst.
          • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:29
            Gdzie ucięłam? Masz linka. Mozesz sobie porównać. Screena tez mam. Jakby co.
      • tiszantul Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:53
        > Polska nacjonalistów i rasioli powinna przepaść.

Weź się przespaceruj ze znajomym Żydem w jarmułce po Berlinie, Paryżu, Sztokholmie czy Londynie, a potem opowiadaj o polskim rasizmie.
        • dom.w.kotlinie Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:56
          Z Berlinem i Londynem przesadziłes , pisi trollu. Ile płacą za nocki? 5%stawki więcej?
        • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:58
          Tisz - z całym szacunkiem- nie ten temat tu. Tu jest proste pytanie - czy podoba się ematce (statystycznej) hasło „Giń przepadnij Polsko”. Czy uważa je za uprawnione.
          • dom.w.kotlinie Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:00
            Uważam ze babę ponioslo odrobinę za daleko
            • dom.w.kotlinie Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:01
              dom.w.kotlinie napisała:

> Uważam ze babę ponioslo odrobinę za daleko
              *zamiast "babę" podstawiam "autorkę"
        • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:11
          W odróżnieniu od ciebie i twoich prawackich koleżków często spaceruję po Londynie i Paryżu. Jarmułka na nikim nie robi wrażenia. Ani turban. Szok, nie?
          • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:15
            Cudownie, że spacerujesz. Podoba ci sie wezwanie „Giń przepadnij Polsko”?
            • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:16
              To jest wezwanie? Bosz...
            • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 08:45
              Też myślę, że cudownie.
              Jak widzisz po odpowiedziach, niektórzy zrozumieli. Ty skupiasz się na tym, że "Polske szkalujo". Może złóż zawiadomienie o nawoływaniu do przemocy. Pisiorska prokuratura ochoczo je rozpatrzy w takiej sprawie - podobnie jak ciebie, takie rzeczy kręcą ich bardziej niż rosnący nacjonalizm na przykład.
        • olena.s Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:50
          >a potem opowiadaj o polskim rasizmie.<
          Połowa (!!!) Polaków uważa Żydów za podludzi. Nie zetknęłam się z analogicznymi badaniami dotyczącymi innych grup - czarnych, muzułmanskich Azjatów, Arabów etc. ale sądzę, że wyniki pokazałyby podobne poczucie wyższości i pogardę.
      • agnes_topesto Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:56
        Zmień płytę z tymi rasistami i rasiolami. Raz, że to durne jest, jak i ty sama, to na kimś normalnym, nie robi wrażenia.
        • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 10:54
          A skąd ty możesz wiedzieć, co robi wrażenie na kimś normalnym?!
      • biceps_of_steel Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:16
        Tak, rasiole sami. Jak ktoś nie chce u siebie utrzykywac nmniewykształconych chmar z obcej cywilizacji, do tego potencjalnie niebezpiecznych, to jest rssiolem.
        Dziwne, że Japończycy, Wietnamczycy, Koreańczycy, chrześcijańscy Syryjczycy nikomu nie przeszkadzają.
        • mdro Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:47
          Ta pani była z "obcej, niebezpiecznej cywilizacji"?
          wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,23477339,pobil-rosjanke-ja-was-kur-nienawidze-zamordowaliscie-mi.html#Z_BoxGWImg

Poza tym nie opowiadaj bajek - jakbyś znał np. jakichś Wietnamczyków wiedziałbyś, z jakimi zachowaniami się spotykają.
          • biceps_of_steel Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 12:43
            Ja się żółtym przedsiębiorcą kłaniam po pas, za to krzewią u nas dalekowschodnią pracowitość i przedsiębiorczość.
            A japońscy nacjonaliści to moi duchowi bracia.
    • tiszantul Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:46
      Pani jest mega sfrustrowana odsunięciem jej pupili od władzy. Chciałaby wyznaczać rządy w Polsce, a skoro nie może, to sobie przynajmniej odreaguje na fejsie. Polska ma być taka, jak pani sobie życzy, a jak nie, to niech Polska przepadnie.
      • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 00:55
        Co pani sobie życzy to ja się domyślam („Fałszerze pieprzu” bardzo precyzyjnie pokazują - chyba wbrew woli autorki- ze woli tatę od mamy). Nie domyślam się jednak czy wzmożona emocjonalnie i „jaka jest każdy widzi” intelektualnie opozycja uważa, że to nośne hasło na rok 2018? Może na wybory samorządowe?
      • piepe Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:37
        Problem polega na tym, że jej pupile są u władzy. PoPis, szanowny tiszantulu.
    • piepe Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 01:35
      Brak słów. Powinniśmy odczarować natychmiast słowo nacjonalizm, bo jest potrzebne, aby piętnować wrogów Polski. Panoszy się toto już zupełnie otwarcie, beż żadnej żenady. WON.
    • claudel6 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 02:06
      Morawiecki wywalił Engelking z Rady Oświęcimskiej? z powodu "Dalej jest noc"? serio??? ojp!! co nius, po prostu nie wierzę sad((
      niech to się k..a już skończy, ten pier..olony koszmar, Polska PIS sad
      • claudel6 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 02:08
        no tak, niewygodny naukowiec, niewygodne badania, niewygodne świadectwa. Wielki Brat przepisze historię.
        żebyście wszyscy sczeźli w piekle. wraz z waszymi pożytecznymi idiotami.
        • bi_scotti Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 02:51
          Wraca nowe sad Byl czas gdy haslem, pod ktorym pospisywalo sie wielu (lacznie z tymi, ktorzy filmowo ukradli Ksiezyc!) bylo "im gorzej, tym lepiej" ... ktos jeszcz pamieta te czasy procz mnie i sloni w w warszawskim ZOO? wink Well, czasem warto odczekac te 24 godziny zanim sie napisze email, twit czy comment in social media; troche szkoda, ze pani z wydawnictwa Czarne nie odczekala - nie tedy droga. Life.
    • lodomeria Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 05:27
      W liceum na polskim Cię o dwudziestoleciu międzywojennym nie uczyli? Nie wiesz, co to znaczy, że ktoś chce mieć w sercu wiosnę a nie Polskę albo zrzucić z ramion płaszcz Konrada? O Gombrowicza też Ci się udało nie otrzeć?

Wyobrażasz sobie, co normalny człowiek czuje na widok np. szczającego na ulicy żula w koszulce "patriotycznej", albo jak mu jakiś inny oflagowany idiota papierochem dmucha w nos/zajeżdża drogę/drze ryja pod oknem/kurwuje do dzieci/wygłasza w autobusie jakieś mądrości w stosunku do zagranicznych studentów, itp., itd.?

No na pewno trudno jest wykrzesać z siebie solidarność czy choćby poczucie wspólnoty
    • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:12
      To jest twoja odpowiedz na reakcje na plakat? Wiesz co? Wszystko jest ok. wink PIS wygra.
    • miniulowa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 07:33
      Naprawdę chcesz rozmawiać o tym? Rili?
      No więc owszem - giń przepadnij Polsko jaką zrobili Cię oszuści, hipokryci, moralne miernoty, złodzieje i zwykli debile. Owszem - giń przepadnij Polsko jaką kreują szmaciarze dbający wyłącznie o własne dudy i kieszenie. Niedouczeni, zacietrzewieni, pozbawieni jakichkolwiek zasad moralnych. Ignoranci niszczący wszystko, co niezgodne z ich wizją oraz wszystkich, którzy reprezentują cokolwiek więcej niż ten podły motłoch tłoczący się u stóp prezesa i gangstera dyrektora.
      Owszem - giń przepadnij Polsko jaką teraz jesteś, bo nie ma dla Ciebie szans, bo stałaś się pod ich rządami karykaturą samej siebie.
      Z każdą podejmowaną przez rządzących decyzją Polski jest coraz mniej. Jest coraz bardziej pokracznym i zwyrodniałym tworem, w którym coraz większa liczba ludzi czuje się obdarta z godności, pozbawiona nadziei na przyszłość dla siebie i swoich dzieci, zwyczajnie okradana.
      Zatem - giń przepadnij Polsko, jaka jesteś. Trzeba Cię zbudować od nowa.
      • kotomama Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 08:20
        Dobrze ujęte miniulowa, bardzo dobrze.
        • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:02
          Podpisuję się również.
      • morgen_stern Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 08:31
        Piękne i trafne, dzięki.
        • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:19
          Uprzejmie przypominam, że w wypowiedzi, którą cytowałam (jest link - mozna sprawdzić) NIE MA ŻADNYCH PRZYMIOTNIKÓW. Więc twierdzenia, że życzenia, że zginąć ma wyłącznie Polska taka czy śmaka są nieuprawnioną nadinterpretacją.
          „Giń przepadnij Polsko” tam stoi. Jak wół.
          A. O budowaniu od nowa tez nic nie ma.
          • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:30
            Musi być ciężko rozumieć wszystko dosłownie.
            • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:40
              Musi byc cieżko nadinterpretowuwac wszystko co sie przeczyta, żeby uspójnić odbierany przekaz i nie musieć sie zastanawiać.
          • miniulowa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:39
            "Uprzejmie przypominam, że w wypowiedzi, którą cytowałam (jest link - mozna sprawdzić) NIE MA ŻADNYCH PRZYMIOTNIKÓW. "
            Nom. To się nazywa elipsa.
            • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:41
              Pani
              • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:43
                Ucięło. Pani Sznajderman bardzo biegle włada słowem. Nie widzę powodu, by nadinterpretowywac jej wypowiedzi. Napisała co napisała.
                • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:51
                  Tzn. biegle włada słowem, ale już nie przecinkami? suspicious
                  • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:54
                    PS. Józef Piłsudski też można powiedzieć, że biegle włada słowem "Naród wspaniały, tylko ludzie k...wy". A teraz Jarosław Kaczyński: "Ja i mój brat uważaliśmy się za kontynuatorów Piłsudskiego". Jak się czujesz jako k...wa?
                • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:59
                  A jeden pan kiedyś napisał, że Polska jest pawiem i papugą narodów. Trzeba go ze szkół usunąć, pomniki zburzyć!
                  Inny pisał, że broni Polaków przed Polską. To samo.

Jedyną osobą, która gorliwie nadinterpretuje, jesteś w tym przypadku ty. Idiomy też bierzesz tak, jak napisane?
                  • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:15
                    Oprócz pawia papugi, padają tam jeszcze inne slowa. W szkole się je często dyskretnie pomija, wiec pozwolę sobie zacytować:

Przeklnij - lecz ciebie przepędzi ma dusza,
                    Jak Eumenida przez wężowe rózgi.
                    Boś ty, jedyny syn Prometeusza -
                    Sęp ci wyjada nie serce - lecz mózgi.
                    Choć Muzę moją w twojéj krwi zaszargam,
                    Sięgnę do wnętrza twych trzew - i zatargam.

Szczeknij z boleści i przeklinaj syna,
                    Lecz wiedz - że ręka przekleństw wyciągnięta
                    Nade mną - zwinie się w łęk jak gadzina,
                    I z ramion ci się odkruszy zeschnięta,
                    I w proch ją czarne szatany rozchwycą;
                    Bo nie masz władzy przekląć - Niewolnico!
      • bi_scotti Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:09
        miniulowa napisała:

> Zatem - giń przepadnij Polsko, jaka jesteś. Trzeba Cię zbudować od nowa.

Yeah ... "Polska w ruinie" sie jakos dziwnie przypomina ... Well, wciaz te same argumenty PO OBU STRONACH (barykady?) a reality sobie jest jest jakie jest. Nie tedy droga! Powaznie. Cheers.
        • larrisa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:59
          bi_scotti napisała:

> Yeah ... "Polska w ruinie" sie jakos dziwnie przypomina ... Well, wciaz te same
          > argumenty PO OBU STRONACH (barykady?) a reality sobie jest jest jakie jest. Ni
          > e tedy droga! Powaznie.

Zgadzam się w 100%, cóż skoro teraz taka retoryka utrwaliła się na dobre, działa mechanizm w którym im bardziej się krytykuje, tym samemu czuje się lepszym, trudno więc będzie zrezygnować z wyolbrzymiana i przesadnego narzekania i jednym i drugim.
        • miniulowa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 18:59
          Bi_scotti, po rządach PiS kamień na kamieniu nie zostanie.
          Będzie rozpierniczone, zadłużone państwo, pełne ludzi, którym "się należy", z zaduszonymi drobnymi i średnimi przedsiębiorcami, rozpasanym kościołem dyktującym politykom co mają robić, rozwaloną edukacją, służbą zdrowiaoraz zszarganą reputacją za granicą.
          No, ale nie będzie u nas muzułmańskich imigrantów 😉 i będzie masa nowych pomników 😂
          To jest nasze reality. Ono stąd wygląda ciut inaczej niż z perspektywy emigracji.
          Poważnie. Cheers.
          • bi_scotti Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 21:39
            Histeryzujesz. Bywam w PL na tyle czesto i na tyle w roznych miejscach zeby nie popadac w takie skrajnosci. To, co piszesz, ja moglam napisac o Kanadzie za czasow rzadow niejakiego Harpera, ktore trwaly 10 lat i skonczyly sie w 2016 roku. And sky has not fallen ... chociaz gdy sie jest az tak emocjonalnie "contra" to trudno czasem zachowac spokoj. Oczywiscie, wplywy religii w PL sa podejrzanie mocne ale spoleczenstwo wciaz glosuje nogami i datkami na tace. Cudow nie ma, dopoki malzenstwa beda zawierane w kosciolach, dzieci chrzczone i posylane masowo na religie, do First Communion, Confirmation etc. tak dlugo instytucja kosciola w PL bedzie silna iloscia tych, ktorzy ja utrzymuja. I czy to bedzie PiS, czy PO, czy Nowoczesna, czy Biedron, czy Monika Jaruzelska ... to nic sie w tym wzgledzie nie zmieni dopoki tzw. masy nie zrezygnuja z obrzedowosci. Sluzba zdrowia, szczegolnie taka uznawana za "for free" (czyli oplacana przez taxes) ma klopoty wszedzie na swiecie i bedzie miala, bo staje sie coraz bardziej kosztowna, to nie jest wylacznie polska bolaczka. Reputacja za granica? big_grin Who cares? Tak dlugo jak PL bedzie atrakcyjnym partnerem gospodarczym (a takim z racji sporej populacji w EU jeszcze dlugo bedzie), kwestia reputacji moze bolec ego ale portfela raczej nie odchudzi. Nie ma sie co straszyc PiSem jak bebokiem - i po PiSie bedzie PL, kto wie ... kto wie ... moze nawet i w lepszej kondycji niz przed PiSem. Co nie znaczy, ze nie nalezy starac sie zmienic obecnej wladzy. Oczywiscie, nalezy sie starac. Demokratycznie! Problem widze bardziej w braku sensible opposition niz w poczynaniach PiS. Gdzie jest ta alternatywa? No gdzie?
            • miniulowa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 22:13
              Bi_scotti, ja mam takie pytanie - gdzie żyjesz, zarabiasz,płacisz podatki i będziesz pobierać emeryturę? Jeśli w Polsce, to spoko, możemy podyskutować na temat histerii.
              Jeśli w Kanadzie, no to sorry, nie ma o czym.
              Cheers.
              • bi_scotti Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 23:07
                To ja mam inne pytanie: ile zmian rzadow w ilu krajach masz "na swoim koncie"? Liczmy tylko demokratyczne smile Bo widzisz, to jest tak, ze w pewnym momencie czlowiek sobie uswiadamia jak ten waltz jest grany: kroczek do przodu, dwa kroczki w tyl ... Kazda wladza tak dziala. I ta, ktora popieramy (nawet i calym sercem), i ta, przez ktora szlag nas trafia. Tak dlugo jak democracy rules, such is life wink Zachowaj spokoj! This too shall pass - przeminie i PiS, i nastepni ktorzy po nim przyjda, i kolejni ... To nie cynizm, to pragmatyzm. No i troche lat na karku wink Cheers.
    • woman_in_love Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 08:14
      wszyscy są narodowo-socjalistycznymi patriotami twojego pokroju.

Więc czego nie rozumiesz? IV RP musi zostać zniszczona.
      • zawsze-w-drodze Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 09:31
        Nic o czwartej, piątej czy fefnastej RP nie było. Było o Polsce. Co ma zginąć i przepaść.
        • woman_in_love Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 11:11
          KK nie chciał nowoczesnej Polski i Konstytucji 3 maja to zwołał Targowicę i wezwał na pomoc carycę Katarzynę.

A my nie chcemy Polski narodowo-socjalistycznej.
          • zawsze-w-drodze Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 12:00
            Oooo... targowica przywołana. Ładne. I szczere. Doceniam. To kiedy zwołujecie? I kogo wzywacie na pomoc? Jaki plan?
            • woman_in_love Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 12:13
              Nikogo. Liczymy, że skończysz w Rosji. Jak zawsze big_grin.
          • taniarada Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 12:11
            woman_in_love napisała:

> KK nie chciał nowoczesnej Polski i Konstytucji 3 maja to zwołał Targowicę i wez
            > wał na pomoc carycę Katarzynę.
            >
            > A my nie chcemy Polski narodowo-socjalistycznej.
            Szkoda że nie pamiętasz .Że w czasie zaborów to KK był ostoją polskości i polityki .Amen .
            • mid.week Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 12:26
              Był ostoją swojego interesu.
            • woman_in_love Re: Giń przepadnij 3 Rzeszo :D - najwyraźniej nie 31.05.18, 14:45
              No ba, i przy okazji sute datki brał od patriotów za swoje wspieranie big_grin.
    • ingryd Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 08:36
      Gin przepadnij Polsko zawsze w drodze pod reke z zawsze-w-drodze,
      tak, tej polski nie chcemy, tej polski najpojskiej, najojczyzninej, bialoczerwonoburaczanej, tej od bób-homar-I-wloszczyzna, oraz śmierdźwrogomojczyzny...
      Tak marzeniem moim jest by zniknelaTA polska, polska tych frustatow ktormy donikad, nigdy nie udalo sie dojsc, wiec sa zawsze-w-drodze !!!
      • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:28
        W cytacie nic nie było o zniknięciu „tej” czy „tamtej” Polski. Była „Polska” po prostu. „”Giń przepadnij Polsko” przypominam.
        Ale jak widzę podoba sie. To moze dajcie to na kolejnych delmstracjach na transparenty”. Nośne jest. Moze sie udać.
        • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:42
          Monika Sznajderman jest pisarką i doktorem nauk humanistycznych, a także prowadzącą Wydawnictwo. Tymczasem w cytacie, która podałeś/podałaś nie używa przecinków, mimo że przecinki, zgodnie z wymogami języka polskiego, tu są niezbędne. Nasuwa się więc oczywisty wniosek, że zdanie jest formą przekazu literackiego, który to przekaz nie podlega literalnej interpretacji.
          Ale idąc twoim tokiem myślenia. Gdy Twój obóz krzyczy "Polska dla Polaków" i takie niesie transparenty, to znaczy, że odcina się od Adama Mickiewicza, Mikołaja Kopernika, Marie Skłodowskiej-Curie, Fryderyka Chopina, Józefa Piłsudskiego oraz Agaty Dudy. Jarosław Kaczyński nie brzydzi się mieszkać przy ulicy nie-Polaka?
        • araceli Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:22
          zawsze-w-drodze napisała:
          > W cytacie nic nie było o zniknięciu „tej” czy „tamtej” Polski. Była „Polska” po
          > prostu. „”Giń przepadnij Polsko” przypominam.

Móżdżek nie ogarnia czegoś takiego jak KONTEKST wypowiedzi?
          • zawsze-w-drodze Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:57
            Czyli uważasz, że istnieje kontekst który hasło „giń przepadnij Polsko” uprawnia?
            • araceli Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 12:06
              zawsze-w-drodze napisała:
              > Czyli uważasz, że istnieje kontekst który hasło
              > „giń przepadnij Polsko” uprawnia?

Oczywiście. Trzeba być ślepym, żeby nie widzieć tego co się w kraju dzieje.
            • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 12:10
              Czy jeśli mówisz "ja się zabiję", to naprawdę to robisz?

Kontekst jest kluczowy, a wyrywanie zdań z kontekstu jest znanym i sprawdzonym sposobem manipulacji/propagandy.
    • mid.week Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:40
      Szydło w Radzie......
      Ojp. Odsunięcie profesor za książkę o prawdzie.
      Giń przepadnij Polsko PiSiorów!
      • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:16
        O jakiej prawdzie? Za kłamliwy paszkwil, którego celem jest stworzenie pozoru moralnego usprawiedliwienia dla wymuszenia miliardowego haraczu.
      • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:26
        Szydło w radzie, bo blisko ma, z Brzeszcz to rzut beretem.
    • czarna9610 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:51
      Jak obserwuję, to co się w tym kraju dzieje jestem w coraz większym szoku. Kiedyś Polacy się rzucali z szablami na czołgi, a teraz pokazujemy UE, że my tak naprawdę to wcale jej nie potrzebujemy, a równocześnie zadzieramy z Rosją. Obawiam się, że to może się źle skończyć. Przy okazji pytanie, czy Polki i Polacy będą chcieli umierać za Polskę Kaczyńskiego ,Szydło i Rydzyka ?
      • lodomeria Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:44
        czarna9610 napisała:

>Kied
        > yś Polacy się rzucali z szablami na czołgi,

Sęk w tym, że nie za bardzo

pl.m.wikipedia.org/wiki/Szarże_kawalerii_polskiej_na_niemieckie_czołgi
    • olena.s Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 09:57
      A ja wma dziewczyny powiem jeszcze jedno.
      Polska nacjonalistyczna to Polska słaba i pozbawiona szacunku.
      Nie wiem, czy zwracacie na takie rzeczy uwagę, ale sprawdzając ogolne portale można latwo w komentarzach dostrzec triadę poglądów pewych nicków: antysemityzm, antyzachodniość, prorosyjskość.
      I jeżeli mam rację w tej obserwacji (i wnioskach, jakie mi one nasuwają) to sobie myślę, że istotnie, Polskę jako odrębny byt może szlag trafić i to szybciej, niż naziolkom się śni. Pozostanie satelita Rosji z ugruntowaną opinią.
    • super_hetero_dyna [...] 31.05.18, 11:13
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • paniusiaokragla Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:19
        Kiedy zrównacie z ziemią wszystkie ślady po Pilsudskim i Gombrowiczu? Kiedy przepędzicie pamięć o Mickiewiczu, Chopinie, Curie czy Tuwimie? A Agata Duda, potomkini tego "zdradzieckiego, zadufanego plemienia" kiedy zniknie z waszych salonów?
        • lellapolella Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:29
          A AK wypierana coraz bardziej przez "żołnierzy wyklętych"? Pytanie powinno brzmieć: jak ta władza śmie wycierać sobie gębę Polską?
        • olena.s Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 12:12
          No, trzeba wywalic także Krzysztofa Kamila Baczyńskiego ("Byłes jak wielkie stare drzewo, narodzie mój" napisał po wybuchu powstania w Gettcie, ciekawe, że o tym nie uczą, nie?. Podobnie jak tego, że "Pokolenie" [Jakże nam jeszcze uciekać w mrok przed żaglem nozdrzy węszących nas, przed siecią wzdętą kijów i rąk, kiedy nie wrócą matki ni dzieci] napisał po aresztowaniu jego ukrywających się żydowskich krewnych). I Lema. Brzechwy. Słonimskiego. I cieszmy się że nie ma już w Polsce zdradzieckich, pasożyniczych Hurwiczów ( Leonid Hurwicz, nobel z ekonomii) czy Barishów (Barry Barish fizyka) Hoffmanów (nobel z chemii). Po cholerę nam toto, nie?
          Proponuję też zapomnienie w ogóle o Żydach. Co nas obchodzi, że "Żydzi wszelkimi sposobami współdziałali z buntem, wspomagając powstańców środkami pieniężnymi, dostarczaniem fosforu, prochu, środków żywnościowych oraz biorąc udział w dostarczaniu wiadomości lub ukrywaniu powstańców” (carski urzędnik, powstanie listopadowe).
        • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:31
          Pamięci nie trzeba przepędzać. Wręcz przeciwnie - pamięć o Bermanie, Wolińskiej, Michniku, Fejginie, Brystygierowej, Światle, Wajsblechu, Auscalerze, Morelu itd. powinna być starannie pielęgnowana.
      • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 11:31
        Miarkuj się, padalcu.
        • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:32
          Masz coś przeciwko braniu przykładu z cywilizowanej Europy?
          • araceli Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:38
            super_hetero_dyna napisał(a):
            > Masz coś przeciwko braniu przykładu z cywilizowanej Europy?

Ostatnie referendum w cywilizowanej Irlandii pokazuje, że jak najbardziej trzeba brać przykład big_grin
            • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:42
              Sama zatem widzisz, że ubolewanie nad tym, żeśmy kiedyś zachowali się nie po europejsku, jest w zupełności słuszne. Ale cóż zrobić? Widać taka już nasza natura i fantazja, płynąć pod prąd.
              • araceli Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:47
                > Sama zatem widzisz, że ubolewanie nad tym, żeśmy kiedyś zachowali się nie po eu
                > ropejsku, jest w zupełności słuszne.

Tylko, ze zachowanie, które opisujesz nie jest europejskie. Taki drobny szczegół.
                • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:22
                  A jakie, jak nie europejskie?
      • meursalut Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:10
        Jesteś obrzydliwym człowieczkiem.
        • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:26
          Obrzydliwym? Obrzydliwe to są te chciwe hieny, które w sposób urągający wszelkim cywilizowanym prawom, z szowinistycznych, rasistowskich pobudek ("nie będzie Polak dziedziczył po Żydzie"), wymuszają haracze za trupy swoich współplemieńców, których mordowaniu przez Niemców spokojnie i bezczynnie się przyglądali, a wcześniej jeszcze udzielali na to kredytów.
          • meursalut Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:31
            Utwierdzasz mnie w tym przekonaniu. Mam nadzieję, że jesteś tylko trollem.
            • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:42
              Uważasz, że nie wolno mieć takich poglądów, jak moje? Ciekawe, czy potrafiłabyś to w logiczny i spójny sposób uzasadnić? Mam wrażenie, że nie.
      • livia.kalina antysemicki przekaz dnia 31.05.18, 14:45
        u wielbicieli pisu jest bardzo wyraźny. Jak myślicie, co to może oznaczać?

Realizują plan Putina całkowitego odcięcia nas od USA? Macie jakieś bardziej optymistyczne wytłumaczenie? Bo chętnie bym sie pocieszyła.
        • olena.s Re: antysemicki przekaz dnia 31.05.18, 16:16
          Nie pocieszę.
          Z jednej strony wokół PiSu gromadzi się naturalny rezerwuar polskiego antysemityzmu. I chociaż PiS w sensie prezesa et co. sam w sobie antysemicki nei jest, to wykorzystuje antysemityzm aby umacniać wizję Polski - zawszedziewicy, umęczonej i atakowane i świętej oraz PiSu - w roli obrońcy w srebrnej zbroi.
          Ale z drugiej strony, moim zdaniem, plan (którego istneinie wydaje mi sie mono prawopodobne, a jezeli tak, to o jego rosyjskiej proweniencji jestem mocno przekonana) polega głównie na tym, żeby Polska zaczęła się kojarzyć na swiecie tak parszywie, iżby jej autorytet i znaczenie polityczne zmalały do zera. No bo kogo będzie obchodził bełkot ograniętych manią świrów z jakiegoś jądra ciemności i zacofania, prawda?
    • asia_i_p Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 12:39
      W kontekście tych dwóch sąsiednich zdań, nie jestem pewna, czy chodzi o to, żeby Polska zginęła czy o to, że premier tę Polskę zgubi.
      Ta kolejność - najpierw cytat z premiera, potem kontrowersyjne zdanie, potem komentarz własny "Nie mam słów" dla mnie umożliwia intepretację "Giń przepadnij Polsko" jako opis skutków działań premiera. Coś na zasadzie "Premier ogranicza inwestycje. Giń przepadnij gospodarko. Nie mam słów".

Gdyby to miały być jej życzenia dla Polski, powinny się znaleźć po "Nie mam słów", na końcu wypowiedzi. Plus "giń przepadnij" przy mojej interpretacji ma większy sens, bo te słowa są używane w taki sposób - żeby opisać efekt czyichś złych decyzji czy działań - albo humorystycznie, w sensie znikaj. Nie spotkałam ich współcześnie w użyciu w sensie przekleństwa czy złego życzenia, na pewno nie poza kabaretem.
      • claudel6 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 22:58
        ja tez to tak odczytałam - jako skutek działań premiera, a nie życzenie autorki. ale zawsze-w-drodze zawsze ma tezę, dlatego wyrwała zdanie z kontekstu, więc uznałam, że nie ma sensu z nią dyskutować, bo ona wie lepiej, jak tiszantul i hetero-dynia.
    • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:24
      Ale jak odpowiadam? Dwa, ten nick nie powinien mieć prawa tu pisać. Wyciąć? Jak wygodnie. Wycięte i nie było. A ja osobiście ryzykuje, jak i ty, że dostanę przy okazji wycięcia tego ciecia, czasowego bana.
      • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:35
        Ach, nie powinien mieć prawa pisać? Tylko tyle? Powiedz wprost, że nikt spoza lewicy nie ma prawa żyć. I jak tylko utrwalicie swoją ludową władzę, to takich, jak ja, zaplutych karłów reakcji i wrogów ludu wrzucicie do dołów z wapnem.
        • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:41
          Nie histeryzuj i nie pluj. Nawet ludzie o innych pogladach muszą przestrzegać pewnych zasad. To forum nie jest obowiązkowe. Zawłaszcza dla ciebie.
          • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:44
            Ach, nie histeryzuj, bo odmawia ci się tylko prawa do pisania, a prawo do życia jeszcze, póki co, łaskawie pozostawia? Co jeszcze nie jest obowiązkowe? Jedzenie i picie? Chodzenie po wolności?
            • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:48
              Przecież nie cierpisz gazety, tego forum i forumek. Napisze to tak - dla własnego dobra powinieneś dostać dożywotniego bana tutaj.
              • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:20
                No pewnie, że tak. Komuchy zawsze chcą dobra ludu pracującego miast i wsi. Dlatego lud pracujący chowa swoje dobra, gdzie tylko może.
                • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:27
                  Nie pisz na komuszym forum. Proszę. Znajdź sobie miejsce gdzie są tacy sami jak ty. Dobre forumki podrzuca ci linki big_grin
                  • super_hetero_dyna [...] 31.05.18, 14:45
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:24
                      Bardzo niekoniecznie. Mam nadzieję, że się o tym przekonasz.
                      • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:53
                        Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości. Wiem przecież, że lewica nienawidzi wszelkiej wolności, w tym także wolności słowa. Zrozumiałe, że tępi ją, gdzie się tylko da. Taka już jej totalitarna natura.
                        • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 16:17
                          Oczywiście. Dlatego prędziutko zmień miejsce na otwarte, tolerancyjne i z wolnością słowa, jak choćby strony mediów rydzyka.
                          • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:33
                            A u was murzynów biją. Zieeeew. Takie "argumenta" to do głupszych od siebie. Jeśli w ogóle tacy są.
                            • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:42
                              Skąd taki pomysł? Czyżbyś wątpił w otwartość, tolerancję i umiłowanie wolności u rydzyka?!?
        • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:41

> Ach, nie powinien mieć prawa pisać? Tylko tyle? Powiedz wprost, że nikt spoza l
          > ewicy nie ma prawa żyć.

Okropnie histeryzujesz. Nawet jak na trolla.
          Ale może to przez te sterydy.
    • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:30
      Wasza totalniacka mentalność nie zniesie niesłusznych poglądów, co? Najlepiej byłoby wpakować takiemu wrogowi ludu kulę w tył głowy, uprzednio wyrwawszy paznokcie, ale że czasy jeszcze niesprzyjające, to póki co zakneblować.
      • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:33
        Nie przerzucaj na nas swoich mokrych fantazji o śmierci dla wrogów ojczyzny.
        • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:39
          Na Was nie trzeba nic przerzucać. Ponad 100 milionów ofiar waszej zbrodniczej, marksistowskiej ideologii w zupełności wystarczy,
          • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 13:47
            Czyjej "waszej"? Chcesz powiedzieć, że forumka jedna z drugą popełniała/popełnia zbrodnie na ludziach?
            • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:17
              Waszej, lewicowej. Popierając zbrodniczą, marksistowską ideologię, bierzecie na swoje plecy ciężar wszystkich marksistowskich zbrodni.
              • woman_in_love popierając zbrodniczą, katolicią ideologię, 31.05.18, 16:18
                bierzecie na swoje plecy ciężar wszystkich katolickich zbrodni big_grin.
                • super_hetero_dyna Re: popierając zbrodniczą, katolicią ideologię, 31.05.18, 17:31
                  Zbrodnie popełniane przez chrześcijan nie wynikały z chrześcijańskich zasad, a przeciwnie - stanowiły ich pogwałcenie. W przeciwieństwie do zbrodni marksistowskich, które wprost z marksistowskiej ideologii wypływają. Marksizm wprost postuluje i usprawiedliwia zbrodnię.
                  • woman_in_love Re: popierając zbrodniczą, katolicią ideologię, 31.05.18, 20:24
                    Ta, jasne big_grin.
              • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 16:20
                To nie Marks zamordował rotmistrza Pileckiego tylko ojciec posła pis Andrzeja Kryże. Poseł Pis Andrzej Kryże już później nie miał okazji sie tak patriotycznie udzielać jak ojciec i musiał sie zadowalać skazywaniem opozycjonistów jak np Andrzeja Czuma tylko na więzienie.
                • super_hetero_dyna Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:32
                  Otwórz lodówkę i pozdrów Kaczyńskiego. Na pewno tam siedzi.
                  • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:38
                    Nie napisałam słowa o Kaczyńskim a wiadomo, że jak padają słowa to nie wolno zapominać o naszym umiłowanym wodzu, słońcu tego narodu i prawdziwym synu Matki Bożej. Słowa powstały po to, żeby głosić jego chwałę. O czym dzielny towarzzysz dyńka nigdy nie zapomina.
    • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:08
      A ja to rizumiem zupełnie inaczej. Nie będę sie klócic, ze zgodnie z intencją Autorki, trzeba by zapytać jej samej.

>>Premier będzie się teraz kierował bowiem „polską wrażliwością”. Giń przepadnij Polsko. Nie mam słów.

Otoż slowa "giń, przepadnij, Polsko" rozumiem jako: musi wyjść na nasze (pisu), możemy Polskę rozwalić, byle byśmy postawili na - chwilowym - swoim.

Ale to są slowa pojedynczej osoby, jak by nie patrzeć. Za to nazwanie instytucji mającej podporzadkować rządzącym organizacje pozarządowe INSTYTUTEM WOLNOŚCI to pomysl żywcem z Orwella, łacha z nas drą, kpią w ,zywe oczy, i to jest o wiele większy problem.
      • asia_i_p Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:25
        To już nas jest dwie z taką interpretacją.
        • meursalut Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:32
          Trzy.
          • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:02
            Czy też jestes filolożką? bo może o to chodzi?
          • verdana Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:54
            Cztery
          • gulcia77 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 16:34
            Pięć.
            • claudel6 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 23:00
              sześć.
        • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:01
          O właśnie, pospiesznie wpisalam, nie czytajac Twojego postu. Bardzo się cieszę że nie jestem sama, bo na tle tego na co rzucilam okiem wychodzilam na wariatkę wink
          • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 16:23
            dziewczyny od razu pisały, że to jest wyjęte z kontekstu. W kontekście ma znaczenie dokładnie odwrotne od sugerowanego przez autorke wątku.
        • mdro Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:24
          Cztery wink. Też w pierwszym momencie podobnie zinterpretowałam, potem poczytałam inne wypowiedzi i się zaczęłam wahać. Coś w rodzaju "après nous le deluge".
          • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:35
            Coś w rodzaju "après nous le deluge".

O wlasnie.
      • miniulowa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 22:18
        To też ma sens.
    • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:18
      Popieram, zglosilam.
      • kropkacom Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:28
        Jak skasują to też dostaniesz bana. wink
        • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:58
          Wiem, już to przerabialam smile
    • livia.kalina Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:19

Więcej takich gorszących tekstów, możesz się pogorszyć i pooburzać:

"Niech się Polaki modlą, czczą cara i wierzą"
      "Na pobitych Polaków pierwszy klątwę rzucę"

Juliusz Słowacki

"Nasz naród jak lawa
      z wierzchu zimna twarda, sucha i plugawa"

Adam Mickiewicz.

Nie dziękuj. Miłego gorszenia się i samozachwytu nad własym patriotyzmem.
    • spirit_of_africa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:39
      Dla mnie nie jest mocne. Zupełnie. Po latach wyzywania Polaków od elementów animalnych, kanalii, zakamuflowanej opcji niemieckiej i mord zdradzieckich jakos się uodporniłam na jeżdżenie po Polsce i Polakach.
      • sumire Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 14:41
        No, ale jak widać, jeżdżenie po Polsce i Polakach boli tylko wtedy, gdy płynie z lewej strony.
        • spirit_of_africa Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:13
          Najwyraźniej. Bo nie przypominam sobie zeby zawsze-w-drodze pytała tu na forum czy aby nie za mocno jarkacz zwraca się do współobywateli.
      • nangaparbat3 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 15:03
        MYlisz się. Elementy animalne, kanalie i zdradzieckie mordy po prostu nie są Polakami. Na tym to polega.
    • srubokretka Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 16:19
      Fajnie , ze chlapnela tak szczerze od serca. Poprostu dobrze wiedziec.
    • noemi29 Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 17:44
      Przecież już zginęła ... 😕
      • zona_glusia Re: „Giń przepadnij Polsko” 31.05.18, 21:47
        Jeszcze nie, kiedy my żyjemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka