Dodaj do ulubionych

gdzie radzicie wakacje w Europie?

05.06.18, 14:48
Miedzy morzem Srodziemnym (Hiszpania) i Adriatykiem (Chorwacja) lub Czarnym (Bulgaria), co Wam sie najbardziej podobalo? Pobyt ok. 10 dni, w wynajetym mieszkaniu na wlasna reke, lubimy poplywac i pozwiedzac. Czworo doroslych.
Dziekuje! Musze sie decydowac, bo oferty sie wykruszaja szybko.
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 17:19
      Zdecydowanie Hiszpania.
    • szarsz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 17:21
      Hiszpania
    • zabka141 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 17:27
      Mnie sie Hiszpania i Buglaria nie podobaja. Chorwacja tak, ale tylko wyspy, inaczej za duzo ludzi.

Za to proponowalabym Portugalie, Grecje lub Wlochy.
      • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 17:33
        Według mnie Hiszpania ma równie wiele do zaoferowania co Włochy (kuchnia, krajobrazy, sztuka i architektura), tylko klimat ( w sensie metaforycznym wink ) nieco bardziej surowy.

Portugalia fajna, ale już mniej atrakcji.
        Podobnie Bułgaria.
        Grecja za to super, ale bardziej monotonna (może wyjąwszy Meteory) - Włochy i Hiszpania są imo bardziej różnorodne, zależnie od regionu.
        Chorwację znam na razie ze zdjęć i opowieści bliskiej osoby. Wg mnie jednak sporo za Włochami i Hiszpanią. Ale fakt, że osąd oparty na opowieściach może być mylący.
      • bigzaganiacz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:26
        a co konkretnie ci sie w hiszpanii nie podoba
        • zabka141 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:34
          Nie podoba mi sie wybrzeze - bardzo brzydkie pobudowane molochy.
          • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:55
            To zależy, gdzie... Poza tym we Włoszech też są takie miejsca.
          • szarsz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:20
            Fakt, są miejsca, w których blokowiska ciągną się kilometrami. To minus. Plusem jest to, że wystarczy odsunąć się od nadbrzeża o dosłownie parę kilometrów, żeby turystów było duuużo mniej.
          • bigzaganiacz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:01
            Aha, najpoerw wybierasz takie miejsce a poyem vi sie nie podoba, smieszna jestes
            • zabka141 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:43
              To do mnie? Nie wybieram, bo widze jak wygladaja te wybrzeza, jak wygladaja hotele, nie ciagnie mnie. Bylam kilka razy w Hiszpanii - w Barceloenie, na polnocy, na Majorce i mi wystarczy. Barcelona jest fajna, ale polnoc tez pobudowana. Majorca fajna, ale tez zbyt pobudowana. Po po co mam jechac na wakacje nad wode, jesli musze mieszkac glebiej w lad. Z dziecmi to zadna frajda jechac pol godziny na plaze, szukac parkingu, stac w korkach, itd.

Wlochy sa tez miejsca zbyt zabudowane resortami, ale jest tez Sardynia, poludniowa Sycylia i inne zakatki, gdzie tego nie ma.
              • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:08
                Ale Majorka czy Costa Brava to chyba właśnie największy turystyczny moloch... To tak jakby wypowiadać się o Włoszech po pobycie w Rimini...
                Tzn. na Majorce są piękne miejsca, ale trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać.
                A w Kraju Basków np. jest już zupełnie inaczej.

To znaczy oczywiście nie ma obowiązku lubienia Hiszpanii (też wolę Włochy btw), ale twierdzenie, że jest zabetonowana jest po prostu nieprawdziwe.
              • zabka141 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:18
                Zjezdzilam cala Majorke i wiem ze sa piekne miejsca, ale jednak jest duzo tych niepieknych i to mnie razi.
                • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:48
                  zabka141 napisał(a):

> Zjezdzilam cala Majorke i wiem ze sa piekne miejsca, ale jednak jest duzo tych
                  > niepieknych i to mnie razi.

Też zjeździłam, byłam dwa razy latem i bardzo mi się podobało smile prawie wszystko.
              • simply_z Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:24
                na Minorce bylaś? eh kobito nic nie widzialas, a się wypowiadasz.
                • zabka141 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:33
                  Zauwaz ze to wolne forum. Nie, nie bylam, ale zerkalam. Trudno o fajny hotel w dobrej cenie (tak do 100 eur za dobe). Loty tez sa dosyc drogie ode mnie, stad odpada.

Wiesz, wszedzie mozna znalezc super miejsca, ale liczy sie tez stosunek jakosci do ceny. Dla mnie tutaj Hiszpania przegrywa i jesli musze sie tak bardzo naszukac, bo wszelkie Costy sa brzydkie, Majorca nie, Menorca tak, to wole juz gdzies indziej leciec, gdzie nie trzeba az sie tak naszukac.
                  • simply_z Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:39
                    Ehm Costa del Sol ale nie Malaga z Sebiksami i Grazynami z Poznania ale gdzieś w okolicach posiada piękne plaże. Cabo de gata-no cudo. Tylko faktycznie trzeba wiedzieć gdzie szukać, ale w dobie internetu serio to takie trudne..?
          • claudel6 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 10:09
            pewnie byłaś na Costa Brava?
    • bywalec.hoteli Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 17:40
      Rumunia smile
      • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:44
        bywalec.hoteli napisał:

> Rumunia smile

Byłeś?
        Ja jadę w lipcu pierwszy raz i jestem bardzo podekscytowana.
        • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:48
          Byłam zachwycona górami i Konstancją. Marzy mi się Transylwania jeszcze
          • martaesz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:52
            arwena_11 napisała:

> Byłam zachwycona górami i Konstancją. Marzy mi się Transylwania jeszcze

Oby się spełniło.
          • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:52
            My jedziemy tylko do Transylwanii, robimy kółko smile
            Mamy tam 11 noclegów, będzie fajny objazd. Jeszcze tylko trzeba przejechać całą Polskę smile
            • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:59
              Jak wrócisz - daj znać jak było, możesz na priv. Chętnie poczytam i może za rok wykorzystam twoje doświadczenia smile
              • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:29
                Ok smile
            • jeziorowa Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 23:40
              Byłam w zeszłym roku tydzień w Transylwanii. Zachwycająca.😍 Nie wiadomo, w którą stronę patrzeć, bo wszędzie jak nie cuda natury to architektury, boskie krajobrazy, wspaniali ludzie, taniutko, super kuchnia. Jest tylko jeden minus: nie wszyscy mówią po angielsku, więcej osób (zwłaszcza tych 35+) zna niemiecki.
              • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:45
                Super smile
                Polecił mi ktoś znajomy, kto z racji rodzinnych jeździ tam od kilku lat.
        • bywalec.hoteli Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 23:59
          chocolate-cakes napisała:
          > > Rumunia smile
          > Byłeś?
          Byłem - dużo atrakcji, fajny klimat. Mogę polecić np. Transylwanię, Góry Fogaraskie i wybrzeże Morza Czarnego - na południe od Konstancy.
          Gdzie jedziesz ? smile bedziesz miała cieplejsza wodę niż w swoim Bałtyku smile
          • chocolate-cakes Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:43
            My w ogóle nie jedziemy nad morze. Ty wiesz jaki ja mam upał u siebie nad morzem? 😉 😅 😅 Od dwóch tygodni jest naprawdę ciepło i letnio, wczoraj chłodniej ale znowu ma być lato. Nie pamiętam takiej pięknej pogody w maju i w czerwcu od lat. Ja w sumie mało chodzę na plażę w sezonie. Pewnie jeden raz na całe lato. Uwielbiam chodzić brzegiem morza o każdej innej porze roku, ale opalać się to nie. W każdym razie jadę tylko z mężem, bo dzieci są dorosłe i mają inne plany. Przez całą Polskę i Słowację, tam mamy nocleg i potem objazd, tylko Transylwania, mamy 11 noclegów, robimy kółko i śpimy zwykle 1,2 noce a raz chyba 3 w jednym miejscu. Rezerwacje robiłam przez booking.com wiosną, zwykle to są małe mieszkania.
            • bywalec.hoteli Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 09:29
              A to powodzenia Chocolate Cakes. Daj znać po wyprawie. Mam nadzieję, że zwiedzicie Braszów - perełka, taki rumuński Kraków. Co do pogody, to wiem, od 2 miesięcy mamy w Poznaniu 20-30 stopni, to pewnie część tego słonecznego szczęścia (serio, ja uwielbiam słońce) spadło do Was do Trójmiasta o którym wielokrotnie pisałaś, że rzadko kiedy jest cieplej niż 22 stopnie. A jaką pogodę zapowiadają na weekend?
    • nenia1 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:11
      10 dni to nie tak dużo, jak jeszcze chcecie popływać, to w takim razie Chorwacja. Hiszpania jest piękna, ale bardzo duża, przeznaczyłabym na nią więcej czasu, Chorwacji też całej nie zwiedzisz, ale możesz zaliczyć kilka ciekawych miejsc, osobiście polecam wybrać na pobyt Dalmację i Makarską Riwierę, można odwiedzić klasyki czy Split, Trogir i Dubrovnik, ciekawą wyprawą jest też wjazd na Sveti Jure w paśmie górskim Biokovo, przepiękna, widokowa trasa, chyba że ktoś ma lęk wysokości, jakiś Fish Piknic na Bol i Hvar i masz fajne wakacje. Z tych trzech państw najmniej podobała mi się Bułgaria, ale oczywiście też ma swoje uroki. Akurat, moim zdaniem, nie tyle wybrzeże, co góry są najpiękniejsze w Bułgarii.
    • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:20
      A nie UE może być? Jak tak to - Albania - okolice Sarandy. Hiszpania.

Tylko Albanię najlepiej rezerwować we wrześniu-październiku. Wtedy apartamenty 4-5 gwiazdkowe masz w granicach 2000 za 2-3 tyg. A żarcie taniutkie.
      • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:20
        W sensie we wrześniu tego roku - na lipiec-sierpień przyszłego.
        • szarsz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:19
          A gdzie szukać noclegów w Albanii?
          • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:45
            booking np.
      • martaesz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:36
        arwena_11 napisała:

> A nie UE może być? Jak tak to - Albania - okolice Sarandy. Hiszpania.
        >
        > Tylko Albanię najlepiej rezerwować we wrześniu-październiku. Wtedy apartamenty
        > 4-5 gwiazdkowe masz w granicach 2000 za 2-3 tyg. A żarcie taniutkie.
        Oo Albania świetny pomysł!.
        • heca7 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:51
          Jeszcze niezadeptana smile Polecam okolice Sarandy bo sama Saranda trochę za mocno zabudowana. Wielkie domy mało nie powpadają do morza i tłumy ludzi na wąziutkich plażach. Byłam w Borsh i tam jest o wiele spokojniej ale to dziura i trzeba takie lubić.
          • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:00
            Dobre apartamenty - mają swoje plaże smile
            • heca7 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:08
              Ale my lubimy spokojniejszy miejscowości. I do tego muszą być skałki wink
          • straggly Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:48
            Tez bylismy w Borshsmile jeszcze w czasach studenckich, wiec sporo lat temu, plaza sliiiczna i pustasmile Polecam tez Ksamil.
        • ricemice Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:40
          Byłam w Albani na wycieczce do Tirany i nad jeziorem Skadarskim (nie wiem czy tak się pisze) niestety poza stolicą Albania wywarła na mnie negatywne wrażenie. Brudno, wszędzie śmieci, wzdłuż dróg wraki samochodów. W mieście architektura "cygańska" i wszędzie walające się torebki plastikowe. Zatrzęsienie salonów ślubnych i myjni samochodowych smile
          Byłam przejazdem i krajobrazy nawet ładne, ale co z tego skoro w oczy rzuca się ten bałagan i brud. Do tej pory pamiętam to co widziałam i przygnębiającą konkluzję jak ludzie traktują przyrodę i swój kraj...
          • fantomowy_bol_mozgu Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 09:27
            Niestety okolice Tirany i w ogóle trasa Szkodra-Tirana to jedne z najbrzydszych miejsc w Albanii. Piękne wybrzeże zaczyna się jak dla mnie za Llogarą, śmieci jako takich nawet tam nie ma, acz jest jeszcze sporo bajzlu, jakichś takich pustostanów, resztek betonu itd. W ogóle w Albanii cały czas jest jakiś taki kurz w powietrzu, który zresztą powoduje taką popularność myjni samochodowych wink nie wiem skąd on się bierze, czy to kwestia ziemi, czy nieutwardzonych dróg bocznych...ale on potęguje to wrażenie "brudnej Albanii ".
            Ale w zamian można sobie w środku sierpnia znaleźć plażę w zatoczce na wyłączność i mieć krystalicznie czystą wodę przed sobą a góry wysokie na 1700m za plecami smile
            • alaveda Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 09:41
              Tylko, że do tej zatoczki trzeba dojechać nierzadko kilka km po dróżce tylko dla orłów, na miejscu załatwiasz się za kamieniem albo za krzakiem, prowiant bierzesz że sobą, prysznica też brak.

Ustronne zatoczki są ok, ale przy apartamencie albo przy hotelu
              • fantomowy_bol_mozgu Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 11:16
                Fakt, ale to, co dla kogoś jest wadą dla innej osoby jest zaletą wink Ja nie cierpię plaż z leżakami, barami itd więc to o czym piszesz to dla mnie zaleta wink a przejście 10 min przez haszcze z hotelu to nie problem, acz z dzieckiem i bambetlami byłabym pewnie mniej skłonna do takich wycieczek.
                • alaveda Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 13:45
                  10 min. to nie problem, ale 10 km to już jest problem, a tak właśnie jest z zatoczkami w Albanii.
                  Plaża z lezakiem i barem to nie musi być od razu kombinat na 1000 miejsc jak to bywa we Włoszech czy Bułgarii. W Grecji mieliśmy własną plaże przy hotelu, dostępną w zatoczce tylko dla gości hotelowych, z barem, cichym chilloutem i leżakami, w Chorwacji prysznic i leżaki też we własnej zatoczce, apartament w odległości rzutu mokrymi majtami wink więc kibelek i lodówka z zimnymi napojami pod nosem smile

Leżaki są wygodne na piaszczystej plaży, piach nie wchodzi wszędzie jak na ręczniku albo na macie.
    • heca7 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:21
      A jaki dojazd? Bo jak ma być w tym dojazd na własną rękę samochodem to Chorwacja.
    • martaesz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 18:33
      Chorwacja moja wielka miłość, bUłgaria słaba a i nie podoba mi się też morze czarne.
      • jeziorowa Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 23:43
        Bułgaria słaba??? 😳😳😳 Założę się w takim razie, że byłaś w Złotych Piaskach lub Słonecznym Brzegu, nosa nie wyściubiłaś nie tylko w głąb lądu, ale nawet wzdłuż wybrzeża.
        • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:03
          Tak, Złote Piaski i Słoneczny Brzeg są straszne.
          Ale poza tym kraj jak kraj - ma sporo uroku, a że może komuś akurat nie pasować to inna sprawa. Mnie się podobało smile Cerkiewki, góry, praktycznie puste piaszczyste plaże...
    • loola_kr Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:38
      z tych trzech to Hiszpania albo Bulgaria. Chorwacja dla mnie beznadziejna.
    • annpierle Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:42
      Dopecyzuje : to nie bedzie objazdowe. Wynajmujemy mieszkanie lub dom, chcemy morza i plaży, ale też i moc pojechac do niezbyt odległych miast czy punktów historycznych.
      • bigzaganiacz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:07
        Alicante
    • kotomama Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 19:51
      "Musze sie decydowac, bo oferty sie wykruszaja szybko"
      Piszesz o ofertach na 2019?
      • jeziorowa Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 23:49
        Niekoniecznie, rezerwowałam niedawno z 3 tygodniowym wyprzedzeniem wyjazd. Ofert było mnóstwo. Na drugą część wakacji będę rozglądać się za ofertami jak wrócę z pierwszego wyjazdu. Co roku tak robię. Nie ma chyba miejsca na ziemi (oprócz wyspy Wielkanocnej) aby nie móc tam przyjechać bez dużo wcześniejszej rezerwacji.
        • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:07
          Ale fakt, że jak rezerwowałam na bookingu na 2019 to co chwila był komunikat, "spóźniłeś się, ostatni pokój właśnie zarezerwowano" czy jakoś tak. Myślę, że to kwestia oczekiwań. Ja lubię mieć widok, chętnie oddzielne wejście, taras/balkon, dwa kroki do wody, muszę móc wziąć psa, chcę żeby było ładnie, żeby powierzchnia była przyzwoita, chętnie oddzielne sypialnie i salon i jeszcze nie chcę dużo płacić. I jeszcze z powodu dużego wyprzedzenia muszę mieć opcję bezpłatnego odwołania rezerwacji przez większość czasu, jaki został. Takich ofert nie ma zbyt wiele.
          • jeziorowa Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:05
            Butch, ja mam wièksze wymagania dotyczące noclegów, ale przyznam bez psa (a to mocno ułatwia sprawę). Sporo ludzi rezerwujących z rocznym wyprzedzeniem odwołuje i te oferty wracają. Dla rodziny 2+3 nie ma problemu z rezerwacją kilka lub kilkanaście dni przed wyjazdem. Prawdopodobnie cena jest wtedy trochę wyższa. Rozumiem jednak, że jeśli ktoś jedzie dużą grupą (np. kilka rodzin) lub chce być tylko w tym konkretnym hotelu i nigdzie indziej to musi rezerwować wcześniej. Wątkodajka pisze, że oferty się wykruszają, to prawda, ale piszemy o 2018 a nie 2019. Wykruszają się, ale wciąż jest ich pełno w różnym standardzie, cenach i miejscach na każdy wakacyjny termin.
            • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:12
              U mnie chyba ewentualny problem z późną rezerwacją wynika najbardziej z niechęci do zapłacenia zbyt dużo wink
              Nawet jak jedziemy z biurem bez psa, to w maju nie ma hoteli, które odpowiadałyby nam i pod względem warunków i właśnie ceny. Bo albo są kiepskie, albo za drogie. Jednak tez 30% upustu w firstach to w naszym przypadku kwota, która pozwala dopiąć wszystko na odpowiadającym nam poziomie.
              A przy samodzielnej rezerwacji z psem, może być tak, jak piszesz, że to właśnie jest największe utrudnienie.
              • jeziorowa Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 09:59
                Zgadzam się z tobą😀. Ja nie jeżdżę z biurem, chociaż prawie co roku sprawdzam oferty, ale ani razu nie mieli żadnej, która spełniałaby moje plany wakacyjne.
    • ricemice Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:07
      Ja polecam Czarnogóre , krajobraz i klimat tak jak w Chorwacji z grubsza tylko taniej i mniej zadeptana turystycznie. Waluta euro tylko trzeba mieć paszport bo Montenegro jest poza UE.
      • kafana Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 00:24
        Bzdura- wystarczy dowód!
        • werdipurke Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:13
          trzebamiec paszport!
          • fantomowy_bol_mozgu Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 10:02
            Teraz to nawet do Kosowa na dowód wjedziesz, do Czarnogóry i Albanii od dawna nie trzeba paszportu.
          • kafana Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 23:27
            Nie, nie trzeba.
        • ricemice Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:32
          Z tego co pamiętam ja jechałam na paszport, ale na internecie piszą, że jest jakaś możliwość do 30 dni na dowód. Jak ktoś chce tam jechać to się dowie.
          Byłam w Budvie i bardzo mi się podobało: piękne plaże, ciepłe morze, dobre jedzenie, mili ludzie z którymi można się było dogadać bez angielskiego czy niemieckiego smile. Sama baza turystyczna pokoje itp wypadało średnio i raczej po domowemu (żadne tam All). Marzy mi się pojechać tam podobnie i sprawdzić jak jest teraz. Jedyny minus to dłuższa podroż autem/autobusem.
          • arwena_11 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:40
            A dasz namiary na coś fajnego?
            • ricemice Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:42
              Niestety nie pamiętam, to było kilka lat temu i apartament (wielkie słowa - to było normalne mieszkanie w bloku) rezerwowałam przez biuro podróży u mnie w mieście.
      • alaveda Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:55
        Czarnogóra też zawalona w sezonie turystami. W dadatku, jest to w większość rosyjska masówka, której w Chorwacji nie ma.

To mały kraik wielkości naszego województwa z krótkim wybrzeżem, gdzie powstaje coraz więcej megahoteli, głównie pod Rosjan.

Bardzo tanio było tam 10 lat temu, teraz już takiej różnicy nie ma, choć wciąż taniej niż w Chorwacji. Budva bardzo droga, ceny jak w Chorwacji.
        • alaveda Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 08:56
          Góry są piękne, ale wybrzeże bardzo zatłoczone.
          • fantomowy_bol_mozgu Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 10:05
            Fakt, chociaż w takiej Boce Kotorskiej można mieć pustki. Tylko że tam nie ma ładnych plaż, raczej takie zwykłe zejście do wody. Ale woda super, widoki cudne i jest co pozwiedzać smile
            • alaveda Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 10:27
              Tylko, że w Boce woda nie jest tak czysta jak na otwartym morzu, no i ile można zwiedzać przy temperaturze 35C? Okazjonalne wycieczki owszem, ale jak się jest nad morzem, to liczy się na fajna plażę, a z tym w Czarnogórze średnio.
    • peonies Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:09
      Wyspy Kanaryjskie, dużo atrakcji, gwarantowana pogoda.
    • sumire Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 20:19
      Hiszpania. Arcypiękny kraj, tanio, ludzie mili, łatwo się podróżuje, hotele czy inne tam apartamenty mają dobry standard (dla przykładu we Francji za podobną cenę dostaniesz klitkę z widokiem na śmietnik). Doskonałe jedzenie i wino.
      • bigzaganiacz Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 00:17
        Jakos szczegolnie tanio nie jest
        • butch_cassidy Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 07:08
          Ale szczególnie drogo też nie.
    • 71tosia Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 05.06.18, 21:57
      Toskania, Sycylia, Prowansja - nigdy nie zawodza.
      • alaveda Macedonia 06.06.18, 07:23
        Bardzo tania, a jezioro Ohryd przepiękne i czyste.

Hiszpania i Włochy w sezonie zapchane, nad morzem średnio ładnie, a latem w głębi lądu za gorąco. We Włoszech dość drogo.

Grecja tak, Albania tak, Bułgaria nie, bo też betonowana hotelami a'la cyganski król dla masowo.

Chorwacja tak, przepiękne morze, nie najtaniej ale warto, zwłaszcza wyspy.

• damartyn Re: Macedonia 06.06.18, 09:44
          Portugalia- Peniche
        • fantomowy_bol_mozgu Re: Macedonia 06.06.18, 10:07
          Ohryd w sezonie niestety mooocno zatłoczonych, w miasteczku nie ma gdzie nogi postawić i cały klimat szlag trafił sad
          Uwielbiam Macedonię i okolice Ohrydu, ale odradzam w sezonie niestety.
          • alaveda Re: Macedonia 06.06.18, 10:32
            Byliśmy w 2 połowie sierpnia. Apartament za 60 euro przy samej wodzie na starówce, z własną łodzią. Ludzi sporo, ale nie ma tragedii, bez problemu miejsce w knajpie czy barze nad jeziorem. Tak samo wynajem katamaranu na cały dzień i rejs do Sv. Neum z kąpielami w zatoczkach. Tłok to jest Czarnogórze, na plażach.
          • kafana Re: Macedonia 06.06.18, 23:38
            A kojarzysz jak z ewentualnym wynajmem samochodu? Marzy mi się Ohrid od lat a teraz niemowlak na stanie i podróż własnym autem odpada. Są wypożyczalnie?
    • landora Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 10:07
      Hiszpania do zwiedzania, Chorwacja do pływania wink
    • malowanka06 Re: gdzie radzicie wakacje w Europie? 06.06.18, 15:44
      Czarnogóra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka