jola-kotka 15.06.18, 19:52 Podobno samemu da sie zrobic trzeba cos tam kupic . Podpowiedzcie prosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamolka1 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:04 Proszę ☺️ www.olgasmile.com/jak-zrobic-jogurt-domowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:11 Mleko i jogurt naturalny jaki starter. Ja w Polsce kupowałam z Bakomy. Mleko zagotować, ostudzić tak, żeby było ciepłe ale nie za gorące. Jak włożysz palca dobtakiego mleka, to powinnaś czuć gorąco ale powinnaś wytrzymać przez 10sec. Na litr mleka ze dwie łyżki bakomy, wymieszać, przykryć, opatulic w koc i po ok 8h masz gotowy jogurt. Ewentualnie do piekarnika trzymać w 40stopniach. Ja jogurt przecedzam przez ściereczkę do cedzenia serów, nie trzeba, ale ja lubię bardzo gesty. Mozesz tez kupić jogurtownice, znajdziesz na internecie. Ja ostatnio kupiłam instant pot z funkcja robienia jogurtu. Z lenistwa używam mleka UHT, wlewam mleko, mieszam z naturalnym jogurtem zawierajacym żywe bakterie, zamykam, wciskam przycisk jogurt i po 8h jogurt gotowy. Przed spojrzycie schłodzić w lodowce. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:31 A tak wyglada mój dzisiejszy jogurt. Na pierwszym zdjęciu jeszcze sie cedzi. photos.app....RSiA62UkstoYDrmT8 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:40 photos.google.com/u/0/share/AF1QipN5fTio0EgGUow14RpYtob58e6BaGayFJ-zDhSwiH2RerQzq-tk8-6V4Fz7xbaqBw?key=bVdzMngxanFFUUdjRDdmYm5oT1R2cUZGemhLdHRB Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 23:04 znowu zmienilas nicka? no po co? Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Jogurt naturalny. 16.06.18, 15:32 Przepraszam, czy to do mnie? Jak tak to nie wiem o czym mówisz? Nicka mam od dobrych 10ciu lat, nigdy go nie zmieniałam. Chyba mnie z kimś pomyliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Jogurt naturalny. 16.06.18, 17:46 chyba jej o najmę poszlo, rzeczywiście podobne w brzmieniu Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:22 Mam jogurtownicę ze słoiczkami, każdy o pojemności małego jogurtu sklepowego. Jednorazowo przetwarzam litr mleka. Jako startera używam kupnego jogurtu (potem rozmnażam już ten zrobiony, ale nie w nieskończoność, bo robi się coraz rzadszy), ale muszę wypróbować kultury bakterii, podobno taki jest lepszy, a na pewno zdrowszy. Robi się to bardzo prosto: do każdego słoiczka wkładam po łyżeczce jogurtu, dopełniam mlekiem prosto z kartonu, mieszam, zakręcam i ustawiam w jogurtownicy, włączam na 9 godz., potem taki ciepły do lodówki, po schłodzeniu jest gotowy. Mam zwykłą jogurtownicę, za 100 zł, bez żadnych dodatkowych funkcji. Sprawdza się bardzo dobrze. Słoiczki można myć w zmywarce. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-z-lasu Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:41 Najzdrowsze jest mleko surowe, bo zawiera nienaruszone kultury bakterii i witaminy, które inaczej giną w procesie podgrzewania... A takie to wystarczy postawić na blacie i robi się jogurt Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 20:45 Tak to sie zrobi mleko zsiadłe. Zawierające inne kultury bakterii Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 21:05 Aleś mi smaka narobiła.... Zsiadłe mleko z mleka prosto od krowy gęste takie, że łyżka stoi...jak to dobrze, że za chwilę parę jadę na wieś - to będzie pierwsze co zrobię. Zaraz potem pierogi z jagodami, masło i twaróg..mniam ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jogurt naturalny. 15.06.18, 22:15 Najprościej - wieczorem bierzesz litr mleka, odlewasz połowę, zagotowujesz, dolewasz resztę mleka zimnego, wrzucasz kubeczek naturalnego jogurtu i po zamieszaniu przykrywasz, opatulasz kocykiem lub wsadzasz pod poduchę i rano po zamieszaniu masz już jogurt. Wkładasz do lodówki i jak zgęstnieje to możesz jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Jogurt naturalny. 16.06.18, 06:50 A macie moze wyprobowany przepis na jogurt naturalny przy wykorzystaniu termomixa ? Odpowiedz Link Zgłoś