Dodaj do ulubionych

marchwianka czy Hipp??? POMOCY-biegunka

12.10.04, 18:13
moj synek ma biegunke. Lekarz kazal mi podawac marchwianke i zupe zamiast
cycka. Napiszcie mi czy lepiej podawac marchwianke czy gotowa mieszanke Hippa
marchew + kleik ryzowy (ta do kupienia w aptekach).
Napiszcie tez prosze jakis przepis na zupke ktora by sie nadawala dla dziecka
5 miesiecy.
Jak on to zniesie? - mam ograniczyc liczbe karmien piersia do 3 na dobe sad.
Pomozcie prosze smile
To moje pierwsze dziecko a on nie jadl jeszcze nic procz mnie (oprocz
jabluszka).
Dzieki
K.
Obserwuj wątek
    • ma.dzia Re: marchwianka czy Hipp??? POMOCY-biegunka 12.10.04, 19:02
      Jesli sama chcesz cos przygotowac to rozgotowana marchew z rozgotowanym ryzem
      Myle,ze gotowy sloiczek zwlasza z apteki tez moze byc. Jablka dzialaja
      przeczyszczajaco,wiec lepiej nie podawaj. A co do karmienia to nie wiem czemu
      ograniczyc kazal lekarz, przeciez dziecko nie moze sie odwodnic i powinno duzo
      pic. Ja podawalam tez smecte ale nie wiem czy dla 5mies. maluszka tez jest
      dobra. Zapytaj w aptece, jedna saszetka kosztuje niecale dwa zlote. Glowa do
      gorysmile mam nadzieje,ze szybko przejdzie.
      • umasumak ??? 12.10.04, 19:29
        Hmmmm..... nie chce się wtrącać w zalecenia lekarza, ale dziecku przy
        jakiejkolwiek chorobie - nawet biegunce nie ogranicza się cyca. Nigdy! Co do
        marchwianki - ja podczas biegunki dawałam Anielce Hippa. Oprócz tego miała
        zalecony gastrolit, nifuroksazyt, smecte i lacidofil. No i cyc bez ograniczeń.
        Ponieważ było to już w okresie kiedy mała dostawała na noc kaszkę, to ten
        posiłek był zastąpiony Hummaną z MCT. Pozdrawiam.
        • procesor Re: ??? 12.10.04, 21:08
          umasumak napisała:
          > Hmmmm..... nie chce się wtrącać w zalecenia lekarza, ale dziecku przy
          > jakiejkolwiek chorobie - nawet biegunce nie ogranicza się cyca. Nigdy! Co do
          > marchwianki - ja podczas biegunki dawałam Anielce Hippa. Oprócz tego miała
          > zalecony gastrolit, nifuroksazyt, smecte i lacidofil. No i cyc bez
          ograniczeń.
          > Ponieważ było to już w okresie kiedy mała dostawała na noc kaszkę, to ten
          > posiłek był zastąpiony Hummaną z MCT. Pozdrawiam.

Dołączam sie do powyższego postu! Moja córa tylko dzięki cycowi nie wyladowała
          w szpitalu - i biegunke miaął i wymiotowała. Żadne zupki, herbatki nie
          pozostawały w niej na długo. Tyko mamine mleczko po kilka łyków zostawało w
          brzuszku. A miała wtedy ponad rok!
          Najwazniejsze - żeby sie nie odwodniło.
          No i nifuroksazyd - tylko nie wiem czy 5miesięczniak juz może to przyjmowac??
        • kasiacs Re: ??? 12.10.04, 21:28
          kupilam hippa bo juz dzisiaj marchwianki nie ugotuje. Sama nie wiem co myslec o
          tym ograniczaniu cyca, ale pani dr mowi ze jak dziecko trafia na oddzial
          zbiegunka to dostaje kroplowke i przez dobe wogole nie dostaje cyca a potem w
          zakresie ograniczonym - dodam tylko ze pani dr jest ordynatorem na oddziale
          gastrologii w szpitalu dzieciecym.
          Biedne to moje malenstwo ciagle cos jest nie tak.
          K.
          • ma.dzia Re: ??? 12.10.04, 21:47
            Nie martw sie, zobaczysz,ze jutro bedzie lepiejsmile Nie wiem czemu pani doktor
            kazala ograniczyc cyca, ale dzidzia Twoja jest w domu a nie na odziale i
            kroplowki nie dostaje... a wlasnie jak sie odwodni to tam wyladuje. A znasz
            przyczyne tej biegunki? To znaczy czy jest to chwilowe czy na przyklad
            alergiczne?
          • procesor Re: ??? 12.10.04, 21:47
            No dobra ale w domu nie masz kroplówki!!
            A jak ci sie odwodni to niestety tylko szpital..

Ciekawe czemu nie cyc??

Pamiętam takiego lekarza co mi przy zastoju mlecznym ZAKAZAŁ karmić z piersi z
            niedrożnym kanalikiem. Dostałam antybiotyk (bardzo wysoka goraczka).. ale i tak
            karmiłam i to głównie z tej piersi.
            I pomogło. A potem doczytałam w literaturze że to właśnie moje postępowanie
            było słuszne.. Zreszta to chyba było logiczne..
    • iwonafilip Re: marchwianka czy Hipp??? POMOCY-biegunka 12.10.04, 21:59
      czy ten lekarz jest normalny? jak można ograniczać posiłki niemowlęcia? nie
      rozumiem tego. mój synek przez dwa miesiące miał biegunkę bakteryjną, przybral
      w tym czasie zaledwie 800 gram (był to trzeci i czwarty miesiąc jeg zycia)
      bylismy w szpitalu, jezdzilam do wielu lekarzy ale kazdy powtarzal: przystawiac
      dziecko jak najczesciej do piersi zeby sie nie odwodnilo. no ludzie a tu cos
      przeciwnego. dostawal wiele antybiotyków i dodatków, np. lacidofil czy lakcid i
      te dwa środki stosuje do dzisiaj w razie biegunki.
      z tym kleikiem marchwiowym moze byc nieciekawie jest okropnie niesmaczny. ale
      moze tak jak ja: co chwile po łyczku, połyżeczce oby coś połknął.
      życzymy powrotu do zdrowia.

a oto mój skarb:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=15563766
    • beata32 Re: marchwianka czy Hipp??? POMOCY-biegunka 13.10.04, 08:47
      Kasiu,
      Mój młodszy synek w wieku 4 miesięcy wylądował w szpitalu właśnie z powodu
      biegunki. Byłam z nim cały czas - (na szczęście tylko 3 dni) i cały czas go
      karmiłam wyłącznie piersią - nikt nie mówił o ograniczaniu.
      Jeżeli już to uważam, że Ty musisz zwrócić uwagę na swoją dietę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka