Dodaj do ulubionych

jak uratować krem z kalafiora?

07.07.18, 18:03
Dziewczyny pomóżcie, ugotowałam zupę krem z kalafiora, dałam całą włoszczyznę ( młodą ), kalafiora, parę ziemniaków, natkę pietruszki, sól, pieprz, gotowałam na udkach z kurczaka i zupa normalnie jest bezsmakowa sad to wina młodej włoszczyzny? co dodać, żeby nadać jakiegoś smaku zupie, jakiejś wyrazistości? szkoda mi wylać, a poza tym taką miałam ochotę na krem z kalafiora sad poradźcie, jak to uratować?
Obserwuj wątek
    • zawsze-w-drodze Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:11
      A masz jeszcze tego kalafiora trochę? Jeśli tak - zetrzyj na tarce i dosyp do zupy. Jeśli nie - zostają przyprawy - lubczyk, pieprz świeżo mielony, wędzona papryka, może odrobina kuminu.
      • marcelina4 Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:14
        mam jeszcze świeżego kalafiora, zetrę i dosypię, dzięki smile
        • zawsze-w-drodze Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:22
          Można po starciu leciuteńko posypać solą - zeby puścił sok. Powinno byc smacznie i intensywniej.
          • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:29
            a, przepaszam, jaki "sok" ma puścic kalafior?
            no, ja nie lubie gotowac ale jednak podstawy, przez te dziesiat lat gotowania, mam.
            • mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:33
              No, chyba jednak marne te twoje podstawy, skoro nie wiesz, że kalafior puszcza sok.
              • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:55
                tiaaa....zupełnie jak natka pietruszki, na przyklad....
                Pewnie jak bedzie stał przez dobe to cos tam pusci. Najpewniej głównie wode z mycia (kalafiora).
                Chyba, ze ty nie myjesz.
                • zawsze-w-drodze Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 19:00
                  Soliłaś ty kiedy startego kalafiora? Nie? Ach so.
                  • mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 19:15
                    Kapusty pewnie też nie soliła, no bo po co?
                    A kwaszonej kapusty też nigdy nie jadła, albo myśli, że do kwaszenia kapusty, to się ja wodą zalewa.
                    • zawsze-w-drodze Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 19:18
                      😂
                    • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 20:45
                      >Kapusty pewnie też nie soliła, no bo po co?

kapuste (do kiszenia - kwaszenie to akurat cos zupełnie innego!!!) mocno sie wygniata po posoleniu a samo kiszenie trwa wiele dni/tygodni.
                      Zupa i dodanie "solonego kalafiora" to chyba cos innego, ze nie wspomnę, iz dodanie "kiszonego kalafiora" to juz na pewo coś całkowicie innego.
                      Tak ze wiesz...porownania od czapy..
                      • mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 21:55
                        Za dużo się głupot w internetach naczytałaś.
                        Kwaszenie i kiszenie, to dwia nazwy tego samego, czyli fermentacji mlekowej.
                        Nazwy pochodzą z różnych rejonów(języków), ale obie znaczą dokładnie to samo.

A kapusta, podobnie, jak kalafior puszcza sok od samego nasolenia(osmoza), a nie od wygniatania.
                        Kapustę ubija się w beczce w celu pozbycia się jak największej ilości powietrza z pomiędzy poszatkowanej kapusty, bo powietrze źle wpływa na przebieg fermentacji mlekowej.

• mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 21:56
                          spomiędzy
                        • memphis90 Re: jak uratować krem z kalafiora? 08.07.18, 06:26
                          Zgadzam się - u nas mówiło się zamiennie tj. kapusta była kwaszona, a ogórki kiszone. Na etykietach w sklepie ogórki /kapusta są kwaszone (sprawdzałam, kiedy internet ogłosił, że kwaszone są oszukany-z octem) , a w składzie mają bakterie kwasu mlekowego.
                      • mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 22:00
                        Ocet może być i w kapuście o nazwie kwaszona, i o nazwie kiszona, bo to nie zależy od nazwy, tylko od nieuczciwego producenta, który chce szybko sprzedać kapustę jeszcze nie całkiem ukiśniętą, więc dolewa octu żeby była wystarczająco kwaśna.
                  • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 20:38
                    >Ach so.

nie..oczywiście...bo sol jest be..wiec w ogole nie uzywam...

• old.maid Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:16
      Ja bym podsmażyła cebulkę, posiekany korzeń pietruszki, na koniec smażenia dorzuciła przecisniete dwa ząbki czosnku i to dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem. Krem z kalafiora fajnie się też komponuje z parmezanem, on jest wyrazisty w smaku
    • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:27
      vegeta? lub tp. Tylko ostrożnie, żeby nie przedobrzyc.
      raczej nie wina mlodej wloszczyzny, do wywaru trzeba dodac przyprawy w trakcie gotowania, lisc laurowy, ziele angielskie, cebula.
      • marcelina4 Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:30
        no właśnie tak myślałam, że za mało przypraw, ale w przepisie ich nie było, a wszyscy się w komentarzach zachwycali smakiem delikatnej, kalafiorowej zupy
        na razie dodałam resztę kalafiora, raczej mało to pomogło, to dodałam jeszcze pieprz ziołowy, jakoś to już smakuje, ale pyszne, to na pewno nie jest sad
        • wydramarlenka Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:37
          Masło albo oliwa.
          • marcelina4 Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:42
            dodałam trochę masła, nieco lepiej jest
        • zawsze-w-drodze Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:39
          Odrobina chrzanu?
        • mamtrzykoty Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:47
          To nie wina zupy, tylko twojego smaku.
          Jak jesteś przyzwyczajona do jedzenia mocno przyprawionych rzeczy, to taka zupa naturalna nigdy nie będzie miała dla ciebie żadnego smaku.
        • issa-a Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:52
          >ale w przepisie ich nie było, a wszyscy się w komentarzach zachwycali smakiem delikatnej, kalafiorowej zupy

no i jest "delikatny", wszystko się zgadza
          Ostatecznie dodaj kostke rosołowa.
          Wiem, tez nie lubie (dodawać) ale czasem wyjscia nie ma.
    • volta2 Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:40
      z kalafiora to najlepsza jest nasza zupa z koperkiem i ziemniakami, a do kremu to dodaj może startej gałki muszkatałowej, powinno zabić mdłość tego wynalazku.
      • marcelina4 Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 18:47
        gałki nie dodam, nie cierpię jej smaku sad
        • snakelilith Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 19:01
          To sos sojowy i curry. To oczywiście wtedy zupełnie inna zupa, a curry bardzo dobrze pasuje do kalafiora.

• zetkaad Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 21:35
            Sos i curry!!
    • danaide Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 19:27
      Oliwa bazyliowa? Tahini?
      • unaragazza.bionda Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 20:48
        Tahini i odrobina oleju sezamowego 😃
    • crea.tura Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 21:05
      ja dodałabym białego pieprzu, który jest dosyć wyrazisty w smaku a nie zepsuje koloru zupy, trochę soli i soku z cytryny smile daj znać, czy się udało. Ostatecznie posyp parmezanem i dodaj czosnku. Parmezan i czosnek ratują wszystko!
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 22:19
      Bo zupa kalafiorowa tak smakuje bez żadnych polepszaczy smaku. Moja mama robiła kalafiorową i mi bardzo smakowała zawsze, ale ona jechała na kostkach rosołowych - ot cała tajemnica. Możesz spróbować dodać sosu sojowego. Ja tym dosmaczam wszystko big_grin
    • madzioreck Re: jak uratować krem z kalafiora? 07.07.18, 22:36
      Jakiś ser (parmezan, albo topiony rozpuść). Liście selera (nie naciowego), jeśli nie boisz się zepsucia koloru. Pieprz kolorowy albo biały.
      • marcelina4 Re: jak uratować krem z kalafiora? 08.07.18, 09:03
        zupa ostatecznie wyszła nieźle, dodałam jeszcze troszkę chrzanu i tartego sera i na talarze dodałam po jednym jajku na twardo smile wyszło dosyć niespotykanie, ale całkiem smacznie, dziekuję za pomoc i świetne pomysły smile
    • gem.stone Re: jak uratować krem z kalafiora? 08.07.18, 12:14
      Ugotowałaś papkę dla niemowląt (no, może oprócz pieprzu) smile. Następnym razem dodaj do zupy przed zmiksowaniem pokrojone i podsmażone na maśle cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Zupa powinna nabrać wyrazistości w smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka