13.07.18, 21:51
polećcie przed wyjazdem na Południe fluid do codziennegonpirannego stosowania:
- spf 30/50 (nie jestem wrazliwa na slonce ale powinnam dbac przecuwzmztszczkowo
- matujący i to mocno do 8-12godzin (nienawidzę błyszczenia)
- o dobrym składzie

Na tapecie mam Axelios La Roche Posay XL
Nuxe DD
Boderma AniBriliance
inne?
polećcie plis
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick OT 13.07.18, 21:56
      Nienawidzenie błyszczenia, nienawidzenie rajstop i temu podobne uczucia - problemy I świata.
      • werdipurke Re: OT 13.07.18, 22:15
        ha ha ha smile
        ja nie nosze rajstop bo nie muszę smile
        a co do blyszczenia to bylobyloby super gdyby matowil ale generalnie to zeby nie powodowal grudek czyli zatykania porów
        • naggina Re: OT 13.07.18, 22:20
          tylko axelios w takim razie- mocno matuje. ale weź sobie cos mocno nawilżającego na noc
          • werdipurke Re: OT 13.07.18, 22:33
            tak... to dobra opcja axelios xl
    • miruka Re: spf30/50 13.07.18, 21:58
      Ja używam spf 50 z Ziaji i matuję pudrem, skuteczny, blada jestem jak zimą
      • naggina Re: spf30/50 13.07.18, 22:19
        wg mnie ziaja jest ciężki i świecę się po nim jak psu jaja....
      • werdipurke Re: spf30/50 13.07.18, 22:24
        ziaja jest nawet nie do dupy... rozne rzeczy ziaji moge uznac ale nie BB. sorki
    • magata.d Re: spf30/50 13.07.18, 22:03
      Nie kupuj Avene matującego. Nie matuje.
      • werdipurke Re: spf30/50 13.07.18, 22:21
        dzięki. kusiła mnie ta marka
        • magata.d Re: spf30/50 13.07.18, 22:35
          Avene lubię bardzo. Ten matujący przeciwsłoneczny tez nie jest zły, w sensie pielęgnacji, lekkości czy nawilżania, ale niestety nie matuje. Mam kremy, emulsje avene matujące, ale nie przeciwsłoneczne i z nich jestem bardzo zadowolona.
          • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:20
            dzis mialam go w ręku. 51 zl, kusząca cena ale występuje tylko w jednym kolorze, raczej jasnym, różowawym. i nie matuje. z żalem odłożyłam na półkę i nie kupilam. ale moze kupię go zimà? moze na narty... skora wtedy bedzie bardziej sucha w tej mieszanisci cery mej smile
    • naggina Re: spf30/50 13.07.18, 22:18
      Mam axeliosa 50- ale ja mam uczucie wysuszenia po nim uncertain ale pojedzie ze mną do włoch
      kupiłam w rosma.nie neutrogenę 30- trochę sie błyszcze, ale mi chyba bardziej odpowiada, jest też fajnie pielęgnujący, mocno nawilżający
      • werdipurke Re: spf30/50 13.07.18, 22:24
        chyba kupie.
        • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:21
          nie kupilam zielonego axeliosa xl bo to nie fluid koloryzujący...
          wersja koloryzująca jest dla cery normalnej i atopowej
          alternatywa to krem BB z serii pielegnacyjnej la rocha dla cery tlustej z spf30 ale jednak nie zdecydowalam sie
          • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 18:37
            werdipurke napisał(a):

> nie kupilam zielonego axeliosa xl bo to nie fluid koloryzujący...
            > wersja koloryzująca jest dla cery normalnej i atopowej

Wersja koloryzująca jest dla cery normalnej, mieszanej, tłustej ze skłonnością do trądziku oraz atopowej, także przy trądziku różowatym. Właśnie nałożyłam go na twarz. Nie jest bardzo matujący, ma raczej satynowe wykończenie, ale jest lekki. Ja nienawidzę normalnie kremów z filtrem, bo to zwykle ciężkie mazie, ten fluid ultra light jest wyjątkowy.
            • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:56
              to ten

www.laroche-posay.pl/produkty-do-zabiegów-pielęgnacyjnych/anthelios/anthelios-xl-spf-50-fluid-barwiący-do-twarzy-p4165.aspx

babka w aptece powiedziala ze on nie jest matujący, nie jest typowo dla tłustej, tylko dla kazdego typu cery w szczegolnosci attopowej
              • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 19:10
                werdipurke napisał(a):

> babka w aptece powiedziala ze on nie jest matujący, nie jest typowo dla tłustej
                > , tylko dla kazdego typu cery w szczegolnosci attopowej

Tak, ale babka miała rację tylko w części. Racja, że nie jest to preparat matujący, więc nie ma w nim matujących dodatków, ale ze względu na szczególnie lekką konsystencję nie powoduje on natłuszczania, zapychania porów i jest bardzo dobry także dla cery trądzikowej. I nie wiem skąd wzięła atopową, raczej wrażliwą, znaczy taką, która reaguje na tłuste kremy wypryskami. I to mogę potwierdzić. Ja używam go już długo. Poprawił mi kilka lat temu bardzo stan cery, bo ten głupi DiorSkin Forever niby matujący, a bardzo mi szkodził i zapychał, ciągle miałam jakieś wypryski i rozszerzone pory. Dziś ten fluid mi jest nawet już za lekki, więc używam go ze zwykłym krem pod. Ale każdy wiadomo reaguje inaczej, więc jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedziała.
                • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 19:18
                  masz racje. jak kosmetyk jest dobrej jakosci to i skora mniej sie tlusci,nie ma grudek itp
                  ja chyba sobie zaszkodzilam czymsostatnio bo bardzo mi sie pory pozapychały...
            • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:57
              moze masz kupiony kiedys? w poprzednim sezonie? albo na rynek niemiecki robią axeliosa koloryzującego rowniez do cery tlustej? u nas w gdansku zielony pasek mial tylko axelios bez koloru
    • klamkas Re: spf30/50 13.07.18, 22:22
      Na co dzień używam fluidu Iwostin, z faktorem 30, ja akurat tego do cery naczynkowej, ale są też inne. Dla mnie ten fluid to wielkie odkrycie (szczególnie w kontekście tego, że wszystkie inne kosmetyki Iwostin co najmniej mnie podrażniają ).

• werdipurke Re: spf30/50 13.07.18, 22:25
        a mnie kosmetyki Iwostin zatykają...
        • magata.d Re: spf30/50 13.07.18, 22:31
          Mnie tez Iwostin zatyka.
        • klamkas Re: spf30/50 13.07.18, 22:47
          Mnie wszystko iwostinowe poza fluidem uczula. A fluid akurat nie.
    • magata.d Re: spf30/50 13.07.18, 22:43
      Dobrze matuje bb z clinique, ale moim zdaniem nie jest wart swojej ceny. Konsystencja lejąca.
    • mikams75 Re: spf30/50 13.07.18, 23:14
      mam LRP cos jak zel-krem i fajny jest, moze nie matuje jakos szczegolnie ale ma fajna lekka konsystencje i nie swiece sie po nim.
      • mikams75 Re: spf30/50 13.07.18, 23:32
        eucerin sie tez reklamuje z matujacymi produktami, mam probke, ale jeszcze nie uzywalam.
    • joanna05 Re: spf30/50 13.07.18, 23:28
      Żadnego z powyższych nie lubię, no dobra, Nuxe ładnie pachnie wink, ale też się klei, on taki odżywczy bardziej. La Roche i Biodermy są jak dla mnie ciężkimi klejuchami, chyba że zmienili formuły.
      Bardzo fajna, sprawdzona przeze mnie, jest 30 matująca z Vichy, niewidzialna na twarzy, ale uwaga- 50 z tej serii ponoć ma już za dużo alkoholu w składzie, żeby można było go uznać za dobry.
      Doskonała jest ELIZABETH ARDEN Eight Hours, pięćdziesiątka, idealna pod makijaż, dobrze się wchłania, nie świeci, nie ma koloru. Niezły też beżowy fluid z Niod: Survival 30 (30 SPF), taki śmieszny, po minucie wchłania się kompletnie, niewidzialny skubaniec - mineralny, to zasadniczo jest baza pod podkład.
      Mnie się też bardzo sprawdziły wszelkie kremy z filtrem azjatyckie: one są przystosowane to wysokich temperatur i dużej wilgotności, nigdy nie spotkałam ciężkich, kremowych, tych tępych i białych mazideł wśród nich. Zwykle są nawilżające, żelowe, przezroczyste, wręcz często chłodzące. Dużo jest ich na rynku, trzeba polować, od drogich Shiseido po tańsze Skin79 czy Holika Holika. Pierwszy przywiozłam sobie z Malezji, kolejne kupuję zwykle w necie (np. w Minti jest jakiś tam ich wybór), bardzo ok.
      • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 10:57
        bardzo dziękuję! ta Holika jest mi znana-aloe zel do mycia uzywam
    • zasiedziala Re: spf30/50 14.07.18, 01:10
      Mam CC Clinique, SPF30. Kupiłam głównie dlatego, że po posmarowaniu twarzy zwykłym kremem do opalania robił mi się trądzik jak u nastolatki w parę godzin. Nie spodziewałam się, że będzie tak fajny - nie psuje mi cery i matowi. Co prawda mnie nie matowi na super długo, ale ja mam cerę super tłustą (nie żadną tam mieszaną). Mam mat przez jakieś 5-6h.
    • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 08:12
      Chanel cc cream - krem i podkład w jednym. Lekka konsystencja, filtr 50
      • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 10:20
        kupiłam za twoim poleceniem: fa-tal-ny uncertain wyrzuciłam mimo ceny uncertain
        • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 11:54
          😯 mogłaś dać znać. Zużywam go dużo. A tani nie jest. Odkupilabm. A czemu ci nie podpasowal?
          • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 11:57
            bardzo ciężki- żeby byłą ochrona przeciwsłoneczna trzeba zużyć go bardzo dużo- efekt maski.
            gąbeczką to pitu pitu- żadnej ochrony (albo mała) nie ma.
            po prostu brzydki poza tym- produkt za nie wiadomo jaką kasę, a gorszy niż dla nastolatki z drogerii za 10 zł uncertain
            • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 12:05
              U mnie kropla wystarcza na b ładne krycie, bez efektu maski. Może masz za ciemny ? Mi pasuje konsystencja- jest niby płynną ale dość gęsta. Ale fakt że każdy ma inną skórę. Mamy z siostrą niby podobna karnację i rodzaj skóry, ale to co u mnie wygląda delikatnie rozświetlajaco, u niej się świeci. Z kolei wszelkie brazery które u niej wyglądają genialnie u mnie dają efekt przerysowania i nie jest to kwestia złej techniki nakładania.
              • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 12:10
                ale kropla to jako podkład- a nie filtr 50 uncertain i lepiej go nie polecaj jako krem z filtrem- MATUJĄCY, to się okropnei świeci, i trzyma z godzinę uncertain tongue_out jeden z NAJGORSZYCH produktów jaki miałam, hmmm, za coś prawie z 2.5 stówy jak dobrze pamiętam.
                • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 12:29
                  Teraz już prawie 3 kosztuje 😶 przepraszam 🙏
      • araceli Re: spf30/50 14.07.18, 10:28
        wkurzo-namama napisał(a):
        > Chanel cc cream - krem i podkład w jednym. Lekka konsystencja, filtr 50

• wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 12:00
          No ok, ale w zeszłym roku po fraxelu szukałam kremu z wysokim filtrem pod podkład. Du.a, bo na żadnym podkład się nie trzymał. Unikam słońca, więc myślę że ten CC cream z 50tka, a na to puder rozświetlający też z jaka dawka filtra da radę.
          • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 12:04
            powtarzam- product fatalny- już go nie polecaj, plisss.
            świeci się, okropnie warzy po jakiś 1-2 godzinach- po prostu tragedia uncertain
            • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 12:08
              Dopsz, ale ja go kocham, a koleżance uratował twarz na wyjeździe na narty. Serio. ✌️
      • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 11:01
        chanel mialam ale na zime boon jest odzywczy wogole nie matuje
        • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 11:52
          No nie matuje. Nałożony gąbką daje efekt rozświetlenia. Do tego ładnie kryje, mocno nawilża i odżywia. Ale ja mam sucha wrażliwa skórę która piję jak gąbka.
          • zasiedziala Re: spf30/50 14.07.18, 14:51
            wkurzo-namama napisał(a):

> No nie matuje. Nałożony gąbką daje efekt rozświetlenia.

Wkurzona, ale jeśli ktoś szuka produktu matującego, to najczęściej ma cerę co najmniej z tendencją do błyszczenia i ostatnie czego potrzebuje to efekt rozświetlenia big_grin Ja kiedyś z nadmiaru pieniędzy do wydania w drogerii kupiłam sobie krem z jakimiś drobinkami rozświetlającymi, a cerę mam tłustą. Jak się obejrzałam po godzinie czy dwóch w lustrze, to prawie mnie oślepiło, bo te drobinki jeszcze potęgowały efekt błyszczenia. Jakbym w tym poszła się opalać na plażę, to śmiało mogłabym konkurować ze słońcem o to w czyją stronę więcej osób obróci swoje leżaki wink
            • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 15:06
              Wiem wiem. I drobinek też nie znoszę. Jeszcze raz przepraszam. Ale dla suchych cer polecam 😉
              • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 15:41
                Shell po prostu chciala zablysnac tym ze uzywa fluidu za 3 stowy. Zadna to dla mnie nowisc bo sama go uzywam ale zimą, w sezonie grzewczym gdy skora mi wysycha. jest genialny.
                ale poniewaz mam cere mieszaną i niestety zauwazylam ze (chyba przez zly krem) mam duzo zaskornikow po ostatnim czasie oraz ze jade w gorąc i latem poce sie, swiece a nie chce tego efektu. bedziemy zwiedzac,czasu na wakacjach z dziecmi malo zwlaszcza jak sie jest w atrakcyjnym miejscu to nie zamierzam siedziec i sie malowac.., chce wstac rano,wejsc po prysznic i nalozyc fluid a potem pobiedz 300 schodow do sklepu po pieczywo, wrocic i sie nie swiecic
                • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 16:08
                  Nie, nie chciałam błyszczeć ceną. Tego kremu używam od dawna, kiedy jego cena nie była jeszcze z kosmosu. obok w wątku "błyszczę" pudrem za 10 złotych, więc daruj sobie złośliwości. Mi ten kosmetyk naprawdę robi dobrze, bo mi skórę odżywia i pozwala używać w tropikach bez żadnego dodatkowego kremu pod. Zima też jest świetny właśnie ze względu na odżywczo ochronne właściwości. Niewiele jest kosmetyków które mam w kosmetyczce zawsze, ale ten tak.
                • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 16:12
                  I jak pisałam - ja się po nim nie świece, ale mam sucha cerę, nie tłustą, ani nawet mieszana.
                  A tak btw musisz być odrazu złośliwa? Po co? 😯
                  • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 17:57
                    zażartowalam wink
                    sama uzywam i potwierdzam ze jest dobry... na zime
            • meursalut Re: spf30/50 14.07.18, 15:48
              "Jakbym w tym poszła się opalać na plażę, to śmiało mogłabym konkurować ze słońcem o to w czyją stronę więcej osób obróci swoje leżaki wink"

hahaha, dzięki za to. Ubawiłam się.
    • b-b1 Re: spf30/50 14.07.18, 10:02
      Najlepszy matujący(dla mnie oczywiście) jest Vichy ideal soleil anti brillance-spf50, za nim Pharmaceris hydrolipidowy też spf50.
      ....ale nie spotkałam takiego, który daje ochronę na 8-12h, aby ochrona była skuteczna należy powtarzać smarowanie co mniej więcej 2h.
      • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:37
        b-b1 napisała:

> Najlepszy matujący(dla mnie oczywiście) jest Vichy ideal soleil anti brillance-
        > spf50

niestety nie jest koloryzujący... sad
    • zuleyka.z.talgaru Re: spf30/50 14.07.18, 10:09
      Olej z pestek malin i na to zwykły podkład. Czy co tam używasz.
      • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 10:25
        bzdura, powtarzana non-stop
        "Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez kanadyjskich naukowców, olej z pestek malin pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, absorbującego promieniowanie w zakresie głównie UVB. Wszystko to dzięki odpowiedniemu kompleksowi antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych. Własności ochronne oleju porównywane są z filtrami mineralnymi, jednak w praktyce olej ten nie ma dokładnie określonego faktora SPF i nie może być traktowany jako samodzielny olej ochronny podczas opalania lub intensywnego kontaktu ze słońcem. "
        już pominjam jak się olej nadaje do matowienia, czy pod makijaż...
        pomijam, że NIGDY sie nie nakłada olei na suchą twarz...
        • zuleyka.z.talgaru Re: spf30/50 14.07.18, 13:43
          Bzdura czy nie, w tym roku smaruję siebie (poprzednie lata waliłam filtry 50) i dziecko (to samo) i działa tak tak samo jak chemia. Na naszej skórze.

• naggina Re: spf30/50 14.07.18, 14:30
            pomijając, że nie chroni przed promieniowanie UVA. na żadnej skórze uncertain pomijając, że nie da się określić jaki niby jest ten współczynnik.
            zapewne ten olej też doskonale matuje (vide post startowy)
          • araceli Re: spf30/50 14.07.18, 14:55
            Działanie filtra można zobaczyć po latach. Brak oparzeń to mało.
      • araceli Re: spf30/50 14.07.18, 10:26
        zuleyka.z.talgaru napisała:
        > Olej z pestek malin i na to zwykły podkład. Czy co tam używasz.

Ani to filtr ani nie matuje.
        • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 11:02
          dokladnie
          ani matuje ani lekki ani filtr
    • zurekgirl Re: spf30/50 14.07.18, 12:09
      Piz buin ultra light dry touch fluid 30, bardzo przyjemny w uzyciu, pieknie sie wchlania, nie czuc zupelnie na twarzy, uzywam zamiast kremu, nawilza wystarczajaco, a do tego nie kosztuje majatku, w razie jakby nie pasowal, mozna zuzyc do innych czesci ciala bez zalu.
      • inka40plus Re: spf30/50 14.07.18, 12:32
        Shisheido bb cream sport
        Kupowałam za 109 w Douglas
        Bardzo dobry
        • annakate Re: spf30/50 14.07.18, 14:41
          Polecę coś, co nie matuje, ale jest normalnym, wchłaniającym się kremem - bielenda professional, protective, face cream SPF 50 . Na to normalny makijaż może być - jak trzeba to fliud, jak nie to sam puder. Stosuję drugi sezon, mam dużą skłonność do przebarwień - a ten naprawdę działa, z Krety wróciłam bez żadnych plam.
          • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 15:36
            dzieki ale nie interesuje mnie to. nie chce sie „malowac” na urlopie. chce uzyc spf ktory jest fluidem i voila
    • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 14:43
      Ja taki mały update zrobię. Jestem w upalnym klimacie. I dziś przeżyłam pozytywny szok. Po opalaniu od 11 do 13.30 na basenie, gdzie byłam chlapana i pocilam się na potęgę, a byłam wysmarowana na twarzy tylko tym CC cream Chanel, cienka warstwą, poszłam wziąć prysznic przed obiadem. Twarz umyłam pod prysznicem, ale coś mnie tknęło i przejechałam twarz dodatkowo płynem micelarnym. Nie uwierzycie ile tego jeszcze zmylam. A użyłam kropli dosłownie rano. Więc nie wiem czy to takie oszukanstwo....
      • joanna05 Re: spf30/50 14.07.18, 15:04
        No ale kobito, to jest kosmetyk do makijażu, a nie filtr. Ile ty go nakładasz, serio 1-2 łyżeczki? Bo jak tyle, to może chroni. Ale przecież CC się nakłada ciut, żeby ładnie wyglądał, może wielkości groszku czy dwóch, ta Twoja kropla wcale albo minimalnie Cię przed słońcem przecie nie chroni. Po prostu masz pasujący Ci krem koloryzujący, z filtrem, ale nie powinnaś go polecać jako pielęgnację w ciepłe kraje. CC IMHO to można sobie odrobinkę nałożyć na filtr, nie zamiast, jeśli idziesz na plażę. Bez obrazy! smile
        • zasiedziala Re: spf30/50 14.07.18, 15:12
          joanna05 napisała:

> CC IMHO to można sobie odrobinkę nałożyć na filtr, nie zamiast
          > , jeśli idziesz na plażę. Bez obrazy! smile

To teraz ja się zdziwię. W takim razie ile tego filtru nakładasz na twarz? Bo ja nakładam CC dokładnie tyle samo ile kiedyś nakładałam kremu z filtrem, taką malutką kuleczkę, i rozsmarowuję. Z widocznych różnic jest tylko taka, że po CC świecę się dużo później i nie wyskakują mi pryszcze. Bez niczego nos mi się opala na czerwono, z którymkolwiek z wymienionych jest od razu brązowy.
          • joanna05 Re: spf30/50 14.07.18, 15:23
            Prawidłowo powinno być ok. 2-2,5 mililitrów ponoć, czyli niecała uśredniona łyżeczka do herbaty, na twarz z szyją. To tzw. opinia fachowców, nie moja smile No nijak tyle podkładu/ kremu CC nie walę, bo bym miała tapetę i kleiłabym się jak taśma klejąca latemwink
            A dobrego, wchłaniającego się porządnie kremu spoko położę i więcej, bez problemu. Ja nakładam zwykle znacznie więcej pielęgnacji, bo jeszcze jakieś lekkie serum pod spód, do tego krem pod oczy, i dopiero filtr. Czekam kilka minut, żeby się wchłonął, jeśli akurat mam bardziej treściwy i na to dopiero ta "malutka kuleczka" typu groszek lekkiego podkładu leci.
            Jak dajesz filtra tylko kuleczkę, to nie działa jak należy, nie ma szans. Ponoć jeśli nałożysz połowę potrzebnej porcji to o połowę, lub więcej zmniejszasz ochronę: czyli zamiast 50SPF masz na twarzy 25 wink
            • zasiedziala Re: spf30/50 14.07.18, 15:37
              To moja skóra nie dałaby rady zeżreć łyżeczki kremu, jakiegokolwiek smile Ja to i tak mam tę ochronę "pozorną", bo jak mam krem, który nie matuje, to co chwilę wycieram go ze skóry, bo mi się razem z tłuszczem zbiera, więc tą 50tkę to trzeba i tak przez 10 co najmniej podzielić wink
              • wkurzo-namama Re: spf30/50 14.07.18, 15:41
                No a ten mi się nie starł. Na basenie i na leżaku (leżałam ryjkiem na ręczniku. )
          • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 15:40
            Jeżeli danego produktu nałożysz mniej, to masz po prostu niższy filtr i to może przy twojej opalającej się cerze już wystarczyć, bo filtr 50 nie jest silniejszy od filtra 30, czy 20, jak wielu się wydaje. Cyferki określają tylko o ile dany filtr przedłuża czas twojej naturalnej ochrony. Z filtrem 50 możesz być na słońcu tylko dłużej niż z tym z niższą cyfrą.
    • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 15:31
      La Roche Posay ma nowy produkt w asorytmencie jako transparentny Spray "to go" do twarzy, o ekstra matującym efekcie z filtrem 50. Spray można zastosować pod makijaż, albo na makijaż i nie trzeba rozsmarowywać, co znacznie ułatwia wybór kosmetyków, bo możesz stosować pod nim twoje ulubione i mieć go pod rękę w awaryjnych sytuacjach, gdy wypada nieplanowy dłuższy spacer. Niestety, nie sprawdzałam jeszcze.
      A ten XL to chcesz wypórbować jako fluid, czy żel krem? Bo ten drugi (żel krem dla cery tłustej) jest bardziej matujący, ale ten pierwszy (fluid dla cery mieszanej) występuje też w kolorze, więc można nałożyć grubo ale uniknąć efektu bielenia, super zamiast podkładu. Ja mieszam wersję białą z koloryzującą, by uzyskać odpowiedni odcień.
      • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 15:49
        kurcze. zglupialam.
        czytam w necie o LaRoche i w koncu nie wiem czy to jest fluid? ma odcienie? czy po prostu jest zeyklym
        niekolorowym kosmetykiem?
        • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 15:50
          chce sie dowiedziec wszystkiego zanim wybiore sie do Gdanska do porzadnej apteki bo tutaj u siebie na wsi to nikle szanse zeby kupic...
        • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 16:01
          ja pisałam o tym:
          www.iperfumy.pl/la-roche-posay/anthelios-xlel-krem-matujcy-bezzapachowy-spf-50/p-538215/?gclid=Cj0KCQjwvqbaBRCOARIsAD9s1XAcfFiynfOLSXg5JdDo8tOvZgnXww3gArRsgwktP22llwBHK9zwzXIaAuC_EALw_wcB

jest biały, znaczy nie barwiący. bardzo matuje, nie ściera się
          • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 16:05
            Tak, to jest żel-krem dla cery tłustej.
        • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 16:03
          To otwórz sobie stronę la roche posay i przejdź na kosmetyki na słońce. Jak korzystam z tej w języku niemieckim. Tam masz zwykle wszystkie produkty z opisami do jakiej cery i z jakimi właściwościami, bo matujący matującemu nierówny. I fluid nie oznacza podkładu (w wielu kolorach), a tylko kosmetyk o nieco płynnej konsystencji, w odróżnieniu od kremu, żel-kremu, mleczka czy sprayu. La Roche ma tylko jeden kosmetyk koloryzowany, w takim dosyć neutralnym, ale nie bardzo jasnym beżu jako fluid XL, czyli ultra- light, przeznaczony do cery normalnej i mieszanej. Ten fluid istnieje jednak też jako wersja biała. Mieszając go z białym łatwo uzyskać odpowiedni kolor.
          • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 17:30
            o matko... niezle zamieszanie
            czyli mam szukac la rocha w wersji koloryzującej ale nazwa ta sama
            to chyba ja jednak kupie te bioderme do cery tlustej bo to jest makeupowy fluid kolorowy a ma filtr 50 ianti briliance...
            • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 17:54
              werdipurke napisał(a):

> o matko... niezle zamieszanie
              > czyli mam szukac la rocha w wersji koloryzującej ale nazwa ta sama

Zamieszanie wynika z tego, że Antheliosy XL są dwa. Jeden jest XL fluid ultra light. A drugi jest XL gel-creme. Oba są przeznaczone dla cery tłustej i mieszanej. Jak matujący opisany jest gel-creme, ale fluid występuje jako wersja biała i koloryzująca.
              • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:40
                snakelilith napisała:

> werdipurke napisał(a):
                >
                > > o matko... niezle zamieszanie
                > > czyli mam szukac la rocha w wersji koloryzującej ale nazwa ta sama
                >
                > Zamieszanie wynika z tego, że Antheliosy XL są dwa. Jeden jest XL fluid ultra l
                > ight. A drugi jest XL gel-creme. Oba są przeznaczone dla cery tłustej i mieszan
                > ej. Jak matujący opisany jest gel-creme, ale fluid występuje jako wersja biała
                > i koloryzująca.

niestety nie masz racji.
                bylam w aptece. zel-krem czyli niekoloryzujący jest owszem do cery tlustej (zielony pasek)
                niestety ten koloryzujący nie jest matujący z zasady, on daje mayowe wykonczenie ale nie jest w tym celu antibrilliance, nie jest do cery tlustej sad
                • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 19:00
                  werdipurke napisał(a):

> niestety nie masz racji.
                  > bylam w aptece. zel-krem czyli niekoloryzujący jest owszem do cery tlustej (zie
                  > lony pasek)
                  > niestety ten koloryzujący nie jest matujący z zasady, on daje mayowe wykonczeni
                  > e ale nie jest w tym celu antibrilliance, nie jest do cery tlustej sad

Ale przecież o tym pisałam. Ten z zielonym paskiem to żel-cream oznaczony jako matujący i przeznaczony jest dla cery tłustej. Zgoda. Ale fluid ultra-ligt też możesz użyć dla cery mieszano-tłustej. Naprawdę. Mam go w domu w wersji białej i koloryzującej. I pisałam o tym, że nie jest oznaczony jako matujący, ma raczej satynowe wykończenie, ale jako jedyny z preparatów La Roche posay istnieje w wersji koloryzującej, więc mógłby być kompromisem, bo wygląda na to, że to czego szukasz antibrilliance plus kolor najwyraźniej nie istnieje. A ten fluid nie natłuszcza gwarantowanie i nie zapycha.
                  A dla pewności, to strona internationalna (com) podaje: Suitable for normal to combination skin. Strona niemiecka: Für normale bis hin zu Misch- bis fettiger Haut, auch bei Unreinheiten und Hautrötungen geeignet. Strona polska: Odpowiedni dla skóry wrażliwej. A francuzka: Adaptée aux peaux normales à mixtes. Non comédogène.

• werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 19:04
                    wiem, wiem to kompromis. wyprubuje go zimą. zwlaszcza ze wystepuje w tylko jednym kolorze,dla mnie troche jasnym...

natomiast to o czym marzę istnieje i ja to dzis znalazlam w aptece jest to bioderma zalinkowana nizej: typowa na slonce,typowo matująca,kolorowa w kilku wersjach tonów, typowo dla skory tłustej.

zobaczymy tylko jak to co napisane na kartoniku okaże się w praktyce na mojej twarzy smile
                    • snakelilith Re: spf30/50 14.07.18, 19:16
                      werdipurke napisał(a):

> wiem, wiem to kompromis. wyprubuje go zimą. zwlaszcza ze wystepuje w tylko jedn
                      > ym kolorze,dla mnie troche jasnym...

What? Moim zdaniem on jest ciemny. wink To jak masz tak ciemną karnację, to krem z filtrem 50 zimą ci niepotrzebny. smile

> natomiast to o czym marzę istnieje i ja to dzis znalazlam w aptece jest to biod
                      > erma zalinkowana nizej: typowa na slonce,typowo matująca,kolorowa w kilku wersj
                      > ach tonów, typowo dla skory tłustej.

No to gratulacje. smile
                      • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 19:20

> What? Moim zdaniem on jest ciemny. wink To jak masz tak ciemną karnację, to kre
                        > m z filtrem 50 zimą ci niepotrzebny. smile

mówisz? 😀

> istnieje i ja to dzis znalazlam w aptece jest t
                        > o biod
                        > > erma zalinkowana nizej: typowa na slonce,typowo matująca,kolorowa w kilku
                        >
                        > No to gratulacje. smile

no zobaczymy smile
      • naggina Re: spf30/50 14.07.18, 15:56
        słuchaj nie znałam- ten sprej wygląda na super produkt smile używałaś, polecasz?
        • joanna05 Re: spf30/50 14.07.18, 16:03
          Jest już kilka takich filtrów, ja nabyłam z myślą o urlopie na łódce podobną mgiełkę z filtrem z Lancastera kilka tygodni temu. Pytanie tylko, ile się uda jej napsikać na twarz. Ale fajna jest, chłodzi paszczę przy okazji smile
        • werdipurke Re: spf30/50 14.07.18, 18:41
          no więc kupilam. poza biodermą - czyli fluidem koloryzujacym celowo anti brilliance i oli control do 8 godzin
          kupilam tez mgielke matująca la rocha.
          jest niezla ale-biale smugi, wiec niebyt uzyc to na makojaz. efekt matujący jest. mąż ocenil ze nawet bardzo.
    • werdipurke a Vichy? 14.07.18, 15:43
      znalazlam jeszcze Ideal Solei spf 50 Vichy fluid matujący
      miala ktoras?
      • joanna05 Re: a Vichy? 14.07.18, 15:49
        No tak, pisałam przecie o nim niżej. Bardzo spoko. Nie ściera się, nie ma koloru. Mat bardzo przyjemny, ale nic nie ściąga buzi. Ja w mieście stosuję 30 z tej samej serii, też ok.
        • werdipurke Re: a Vichy? 14.07.18, 15:52
          czyli on tez jest krem niekolorowy a nie fluid w kilku odcieniach beżu?
          • werdipurke Re: a Vichy? 14.07.18, 15:52
            niekolorowy oczywiscie. bialy? bezbarwny?
            • joanna05 Re: a Vichy? 14.07.18, 15:54
              Aż pójdę do łazienki sprawdzić, czekaj smile
              • joanna05 Re: a Vichy? 14.07.18, 16:00
                Biały w tubie, na skórze znika, rozciera się bez śladu. To ten:
                www.vichy.pl/ochrona-przeciwsloneczna/vichy-ideal-soleil-matujacy-krem-do-twarzy-spf-50-o-wysokiej-skutecznosci-ideal-soleil/p15025.aspx
                i 30:
                www.vichy.pl/ochrona-przeciwsloneczna/matujacy-krem-ochronny-do-twarzy-spf-30-vichy-ideal-soleil-ideal-soleil/p15024.aspx
                Jest jak najbardziej do tłustej skóry, ten z opisem "dry touch". Do suchej to jest "velvet", czyli aksamitny (nie matuje, no i okej, bo suchej zwykle matować nie trzeba).
                Ja tam nie lubię w ogóle filtrów z tzw. kolorem, nigdy nie mają dobrego odcienia. Wolę porządny, sprawdzony filtr i bez makijażu albo na to oddzielny mejkap.
                • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 16:16
                  joanna05 napisała:

> Jest jak najbardziej do tłustej skóry, ten z opisem "dry touch".

No więc mamy sprzeczność, moja niemiecka strona podaje inne informacje od polskiej.
                  • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 16:17
                    Aaaa, już widzę, to jest błąd na stronie niemieckiej. Przy obrazku są inne informacje, od tych podanych w opisującym tekście.
                  • werdipurke Re: a Vichy? 14.07.18, 17:24
                    ja go wczoraj ogladalam w aptece. jest to tzw suche wykonczenie, suchy w dotyku. nie mylic ze stwierdzeniem dry skin czyli do suchej skory.
                    tylko nie sprawdzilam czy jest on koloryzujący czy bezbarwny
                    • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 17:45
                      werdipurke napisał(a):

> ja go wczoraj ogladalam w aptece. jest to tzw suche wykonczenie, suchy w dotyku
                      > . nie mylic ze stwierdzeniem dry skin czyli do suchej skory.
                      > tylko nie sprawdzilam czy jest on koloryzujący czy bezbarwny

Ale na niemieckiej stronie było właśnie dry skin/very dry skin, tylko po niemiecku, dlatego ten opis mnie zmylił. W tekście obok jednak była wymieniona skóra mieszana i tłusta. I to jest krem bezbarwny. Jedyny koloryzujący od Vichy to IDÉAl SOLEIL BB-Cream w wersji fluid dla cery mieszanej/tłustej i wersji creme dla cery normalnej/suchej. Wtedy masz jednak dostępny tylko jeden kolor i to jest zwykle kolor dosyć ciemny, by wyglądał dobrze na opalonej twarzy. Typowe kremy do opalania są bardzo rzadko koloryzujące i chyba nigdy w kilku kolorach. Tak mają zwykle tylko typowe podkłady z filtrem. Ja miałam kiedyś podkład Dior Skin forever, bardzo matujący, ma zdaje się filtr 25, czy 30,ale wiadomo, że przy zużyciu jak przy podkładzie ten filtr może być niższy. By mieć przy dużym filtrze efekt podkładu musisz robić chyba jak ja, wybrać wersję koloryzującą i gdy jest za ciemna rozcieńczać wesją bielącą.
                      Ja ci polecam jednak ten koloryzujący fluid od La Roche Posay (XL ultra light tinded fluid), bo moim zdaniem, to jeden z lepszych kosmetyków na słońce i mnie bardzo dobrze robił na cerę, zapobiegał wszelkiego rodzaju zapaleniom i nawet jak nie nazwany jako ekstra matujący jak Xl dry touch gel cream, to jest bardzo lekki i w opisie polecany także dla cery tłustej i trądzikowej.
                      • araceli Re: a Vichy? 14.07.18, 18:09
                        snakelilith napisała:
                        > Ale na niemieckiej stronie było właśnie dry skin/very dry skin, tylko po niemie
                        > cku, dlatego ten opis mnie zmylił.

Nauczka na przyszłość, że "niemieckie" to nie wyrocznia big_grin
                        • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 18:28
                          araceli napisała:

> Nauczka na przyszłość, że "niemieckie" to nie wyrocznia big_grin

Nauczka może dla językowych analfabetów. Ja znam języki i potrafię czytać także trochę bardziej złożone teksty. A w temacie kremów z filtrem masz co do powiedzenia, czy przypindlasz się ot tak, dla zabawy?
                      • werdipurke Re: a Vichy? 14.07.18, 18:53
                        niestety nie bylo go w mojej aptece sad
                        na bezbarwny axelios jednak sie nie zdecydowalam ale kupilam matującą mgielke. tez z la rocha
                        a jako kosmetyk glowny wybralam jedyne co moglam czyli bioderme do cery tlustej koloryzujący ten

byhealth.pl/bioderma-photoderm-nude-spf-50-claire?gclid=EAIaIQobChMIyInkj4Wf3AIV1oTVCh0YswrDEAQYAiABEgK-O_D_BwE

alternatywą byl avene koloryzujący ale on nie matuje

oraz la roche posay fluid do cery tlustej i mieszanej z dodatkową opcją czyli filtrem ale to nie jest typowy kosmetyk na słońce/do opalania

• snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 15:53
        Dziwnym trafem ten matujący fluid przeznaczony jest dla cery suchej i bardzo suchej, więc może być, że nie o taki matujący efekt chodzi. Sprawdzaj w opisach, czy dany produkt nadaje się do cery tłustej. Vichy ma 30-tkę do cery trądzikowej, też opisaną jako matująca.
        • joanna05 Re: a Vichy? 14.07.18, 16:01
          No nie, nie masz racji. Zalinkowałam wyżej opisy od Vichy, sprawdzałam też aż swoją tubkę: ten matujący jest do tłustej cery, na mojej mieszanej dojrzałej też się dobrze sprawuje. Do suchej jest zupełnie inny krem z tej firmy.
          • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 16:13
            joanna05 napisała:

> No nie, nie masz racji.

To ty nie masz racji, albo moja niemieckia strona Vichy się myli. Albo chodzi ci o zupełnie inny produkt. W każdym razie IDÉAL SOLEIL matujący fluid LSF 50 (mattifying face fluid dry touch) przeznaczony jest według producenta dla cer suchej i bardzo suchej (für trockene i sehr trockene Haut):
            www.vichy.de/sonnenschutz/ideal-soleil-mattierendes-sonnen-fluid-fur-gesicht-lsf-50-ideal-soleil/p1302.aspx
            • snakelilith Re: a Vichy? 14.07.18, 16:28
              Jak napisałam, błąd na stronie mnie zamieszał, ale Vichy i tak nie próbowałam i o tym chciałam jeszcze napisać. Otóż kosmetyki Vichy nie wypadają najlepiej jeżeli chodzi o składy. Ten konkretny fluid zawiera np. mikroplastik.
    • werdipurke kupilam 14.07.18, 19:00
      bioderme photoderm nude
      dostepna w kilku wersjach kolorystycznych
      anti brilliance i oil control do 8 h
      kosmetyk z serii slonecznej,typowy do opalania a nie makeupowy

byhealth.pl/bioderma-photoderm-nude-spf-50-claire?gclid=EAIaIQobChMIyInkj4Wf3AIV1oTVCh0YswrDEAQYAiABEgK-O_D_BwE
      oraz mgielke axeliosa przeciw blyszczeniu
      zaaplikowana na makojaz slabo sie z nim zespala,musialam wklepac palcami,byly biale slady... ale rzeczywiscie zmatowila
      • zasiedziala Re: kupilam 14.07.18, 19:10
        Zdaj relację po wakacjach jak się sprawdził ten krem. Na moją cerę wszystko co z założenia matujące działa jak płachta na byka. Przez 2-3h jest spokój, a potem eksplozja wink Ale może jest już jakaś nowa generacja kosmetyków do cery tłustej, które np. działają big_grin
        • werdipurke Re: kupilam 14.07.18, 19:16
          nalozylam na gebe i czekam smile zobaczymy. pobzykam sie w nim to troche sie w nim zmęczę i do polnocy w nim conajmniej pochodze. slonca dzis malo wiec juz nie stestuje.
          dam znac
        • werdipurke Re: kupilam 14.07.18, 19:53
          ta bioderna to nie krem, to taki plynny fluid, jakby olejek (w sensie konsystencji)
    • kingoskar Re: spf30/50 14.07.18, 21:14
      A powiedzcie mi, jak często się trzeba smarować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka