alba27 20.07.18, 17:32 Miałam dostać dzisiaj kasę. Zawsze przychodziła w terminach takich jak podawał mój mops a dzisiaj na koncie cisza. Powinnam się martwić czy po prostu takie rzeczy się zdarzaja? Kasę biorę na 2 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 20:08 Czytałam, ze będą takie spóźnienia z powodu 300plus, bo nie ma tyle kasy, żeby zaspokoić naraz tyle potrzeb suwerena. Komentująca osoba z urzędu określiła to jako "przesunięcie środków". Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 20:11 Aż tak szybko kończy się dobra zmiana? Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 20:35 Do roboty się weź to nię będziesz czekać jak kundel na ochłapy. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 21:17 Żałosna jesteś. Wyobraź sobie, że pracuję, uczciwie od wielu lat i uczciwie płacę podatki. Ale skoro Polska jest tak bogatym krajem, że stać Ja na rozdawanie Rydzykowi i za kolekcję Czartoryskich to 500 chętnie przygarne i pojadę z dziećmi w góry. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 23:08 alba27 napisała: > Żałosna jesteś. Wyobraź sobie, że pracuję, uczciwie od wielu lat i uczciwie > płacę podatki. Ale skoro Polska jest tak bogatym krajem, że stać Ja na rozdawa > nie Rydzykowi i za kolekcję Czartoryskich Program 500+ kosztuje o wiele więcej niż kolekcja Czartoryskich i fundusze dla Rydzyka. Nie ty jedna bierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 11:31 Aha, to znacząco zmienia postać rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 10:37 Ale rydzyk to sam koszt a z Alby państwo ma pożytek Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 22:57 alba27 napisała: > Żałosna jesteś. Wyobraź sobie, że pracuję, uczciwie od wielu lat i uczciwie > płacę podatki. Ale skoro Polska jest tak bogatym krajem, że stać Ja na rozdawa > nie Rydzykowi i za kolekcję Czartoryskich to 500 chętnie przygarne i pojadę z > dziećmi w góry. Świetnie Szkoda tylko, że moje dziecko nie pojedzie Ostatnio musimy zapierdzielać w dodatkowej pracy, bo życie z jedynakiem kosztuje tyle, że nie wyrabiamy. Za chwilę będziemy pracować tylko na opłaty i jedzenie Skromne dodam. Jak ja nienawidzę tego kraju. Tak wiem, mogę sobie urodzić drugie i też brać Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 23:01 W jakich zawodach aż tak źle płacą, że dwoje rodziców bez dodatkowej pracy nie jest w stanie utrzymać jedynaka? Pytam poważnie, nie nabijam się. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 00:43 Ale to chyba na samym starcie? Para nauczycieli mianowanych nie powinna jednak przymierać głodem. I ci których znam nie przymierają, choć rzecz jasna nie są bogaczami. Ale jednak pensja + jakieś nadgodziny + dodatek motywacyjny i nie ma tragedii w trzyosobowej rodzinie. Oczywiście nie piszę o sytuacji z jakąś ciężką chorobą itp. Dodaj do tego np. brak problemu z wakacjami, co też przekłada się na finanse. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 00:28 Naprawdę myślisz, że przy dwojgu dzieciach aż tak się Wam polepszy? Skoro już teraz zarabiasz na jedzenie i opłaty? Dostaniecie 500, a ile wydacie? Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 08:31 I myślisz, że jeśli nie dajecie rady się utrzymać z jednym dzieckiem to z dwójką i dochodami wyższymi o całe 500 zl będzie lepiej? Podziwiam optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 20:39 A co masz w decyzji? U mnie jest, że płacą od 15 do końca miesiąca i 15 zazwyczaj mam na koncie. Jeszcze jest możliwość, że pieniądze wysłali dziś popołudniu wiec przyjdą po weekendzie albo jeszcze bank nie zaksiegowal ich na twoim koncie. W każdym razie jeśli nie przekroczyli terminu z decyzji to nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 21:20 U mnie na stronie mops jest terminarz wypłat i zgodnie z terminarzem powinnam mieć pieniądze dzisiaj. Macie rację, Pewnie przyjdą po weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 22:54 Pewnie dziś puścili przelew, ale się nie zaksięgował. Odpowiedz Link Zgłoś
kragina Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 21:52 Ale masz to 500+ już wydane że tak czekasz, czy co? Ja dostaję 500+ ale nie sprawdzam kiedy wpływa, i tak idzie na konto oszczędnościowe więc obojętne mi to. Raz przychodziło 15stego, raz20stego. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 21:56 Tak, wiesz, nawet niektóre ematki biorą 500plus i wydają na potrzeby dzieci, ale dziwne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 22:31 Ostatnio jedna jaśniepańsko wydawała na fryzjera czy cuś. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 22:36 No i co w związku z Tym? Ja nic od naszego kochanego państwa nie dostaję, bo mam jedynaka. Ale gdybym dostawał, to może też bym sobie do fryzjera poszla? Bo mojemu dziecku niczego nie brakuje, ale my z mężem musimy na to zapracować. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 20.07.18, 23:49 Ja też nie dostaję. I może dlatego wkurza mnie taki paniusiowaty ton w stylu, ja brać nie muszę, więc daję na lokatę albo sobie robię za to przyjemności. Bo są ludzie, którzy by to chętnie zużyli na dzieci, a nie mogą, bo nie dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
kragina Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 08:11 To nie jest paniusiowaty ton- to jest zdrowy rozsądek. Co robiła bez tego 500? Głodowała, pożyczała? I fajnie jak to jest zużywane na dzieci- ja również nie zużyje tego na siebie, ale czekanie na to jak na zbawienie jest mało rozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 08:16 Może ostro oszczedzała/ograniczała wydatki, żeby związać koniec z końcem, skąd to możesz wiedzieć? Wielu rodzinom 500pkus poprawiło codzienny poziom życia, nie każdy może sobie pozwolić na odkładanie tego na lokatę, tak że nie rozumiem zdziwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 08:43 Moze nie głodowała i nie pożyczała ale np. nie fundowała dziecku półkolonii, jazdy konnej, ortodonty itp teraz jak ma 500 to tym 500 za takie rzeczy płaci i stad denerwuje się ze pieniądze nie przyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 21:15 To może ja się wypowiem... otóż teoretycznie nie mam problemów z płynnością finansową, ale bywa że np. umawiam się na wizytę powiedzmy u lekarza, dentysty, nie wiem... coś w tym stylu. i mąż mi się pyta ile ma mi przelać na dany tydzień czy dzień. i ja mu tam rzucam jakąś sumę uwzględaniając w swoim budżecie, że 20tego wpłynie mi 1000 zł na konto. i teraz powiedzmy, że 21 idę gdzieś gdzie potrzebne mi są te pieniądze, a tu du.a blada, bo kasa nie wpłynęła. i oczywiście mogę zadzwonić do męża, żeby wykonał przelew. ale np. mąż jest na spotkaniu i odebrać nie może, a ja potrzebuję kasy na już. i co? i byłabym wkurzona, bo ktoś mi na piśmie jasno przekazał info, że do 20 tego kasę będę mieć, a ni mam. i nieważne, że powinnam mieć wspólne konto, czy co tam sobie ematka wymyśli. ważne, że w danym momencie nawalił urząd. EOT. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 21:26 Skoro nie pracujesz jak rozumiem, nie łatwiej byłoby po prostu zeby mąż zrobił Cie współwłaścicielem do swojego rachunku i wyrobił Ci kartę? Z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 22:09 "i nieważne, że powinnam mieć wspólne konto, czy co tam sobie ematka wymyśli". Coś w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 22:25 Taa, tyle ze po kij sobie mnożyć problemy. Urzędy nie płacą tego punktualnie i nie ma co bazować na tych pieniądzach jeśli nie ma takiej konieczności. Ja tez mam na piśmie do 20, zdarzylo sie chyba ze nawet i 28 przyszło, no i co z tego? Dobrze ze w ogole jest. Wpływa od razu na oszczędnościowy i tyle, nic nie planuję w oparciu o to. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 07:43 Ty nie, bo jesteś w dobrej sytuacji. Niestety są rzesze ludzi, dla których te pieniądze są dodatkowym przychodem wspomagającym bieżący budżet, a nie stanowiącym wpływ typu "na waciki", "na fryzjera", czy "na mieszkanie dla dziubdziusia" . I sądzę że głównym zamierzeniem programu była zachętą do prokreacji dla tych, których nie stać na dzieci w ich obecnej sytuacji, za to wiedząc że będą mieć na kolejne dziecko 500 zł dodatkowej kasy, mogliby to rozważyć. Nie dla kasy, tylko dzięki kasie. Ale żeby to zrozumieć trzeba mieć odrobinę empatii i wyjrzec poza swój ciasny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 07:59 Zastanawia mnie coś - tyle rodzin żyje na skraju ubóstwa a bezrobocie 5%... Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 08:45 Bo niektórzy praca się brzydza. Im się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 08:57 Ale to nie jest tematem wątku i nie widziałam, żeby wątek założyła tol8. Tematem wątku jest irytujące wdu.ie manie terminów wypłaty wszelakich świadczeń. Niedawno był tu podobny wątek dot wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez ZUS. Dla mnie to chore, że jako przedsiębiorca opłacający skladki nie mogę spóźnić się jeden dzień z ich opłaceniem, bo z automatu z ubezpieczenia wypadam, a żeby przywrócić prawo do niego muszę spełnić ileś tam wymagań. W drugą stronę w przypadku choroby, ZuS często wypłaca świadczenie po kilku tygodniach a nawet miesiącach. Za co ma żyć w tym czasie samotna matka, czy przedsiębiorca, który nie może w danym momencie zarabiać. Takie osoby jak tol8 sprawiają, że wszelkie pretensje słusznie kierowane pod adresem instytucji, których obowiązkiem jest wypłata NALEZNYCH świadczeń, traktowane są jak roszczeniowosc. To strasznie glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 12:10 Dla mnie to chore, że jako przedsiębiorca opłacający skladki nie mogę spóźnić s > ię jeden dzień z ich opłaceniem, bo z automatu z ubezpieczenia wypadam, a żeby > przywrócić prawo do niego muszę spełnić ileś tam wymagań. W drugą stronę w przy > padku choroby, ZuS często wypłaca świadczenie po kilku tygodniach a nawet miesi > ącach. Za co ma żyć w tym czasie samotna matka, czy przedsiębiorca, który nie m > oże w danym momencie zarabiać. Takie osoby jak tol8 sprawiają, że wszelkie pret > ensje słusznie kierowane pod adresem instytucji, których obowiązkiem jest wypła > ta NALEZNYCH świadczeń, traktowane są jak roszczeniowosc. To strasznie glupie No otóż to. Zdawałoby się, że dorosłym ludziom nie trzeba takich rzeczy tłumaczyć. Jeśli coś wg przepisów (i własnej deklaracji wypłacającego urzędu!) ma wpłynąć na konto 20. dnia miesiąca, to człowiek ma prawo zakładać, że 20. te pieniądze będą. Nie 21,. nie 28 i nie 30. I tak, ma prawo oczekiwać punktualności, zwłaszcza że - jak słusznie piszesz - jeśli on się spóźni z wpłatą o 1 dzień, to każda gazownia czy inna telefonia skrupulatnie mu doliczy dwa grosze odsetek ustawowych, a instytucje typu ZUS to w ogóle zażądają przechodzenia całej procedury, by "wrócić do systemu". I to, czy ktoś żyje z ołówkiem w ręku od pierwszego do pierwszego, czy ma miliony na koncie i miesiąc w te czy we wte mu nie robi różnicy, nie ma tu nic do rzeczy. Raczej normalne jest, że ludzie planują budżet w oparciu o spodziewane wpływy i fakt, że to 500+ nie ma tu nic do rzeczy. Dyskusja na temat zasadności wprowadzania tego świadczenia była w innym wątku (czy wręcz wątkach) i można się tam nadal dopisywać ze swymi refleksjami na temat - ta jest o czymś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 09:01 Nie, na żadnym skraju ubóstwa, tylko wykonują na tyle niskopłatną pracę, że dodatkowe 500 jest dla nich znaczącym dodatkiem i podnosi komfort życia rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 09:20 OK. Tylko dlaczego rezygnują z pracy jak dostaną 500+? Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 10:24 Kto z tej pracy rezygnuje dla 500+? Bo ja nie znam nikogo. Tol8 (w przenośni określając ten typ ludzi ) nie pracowałaby nawet bez 500, bo znalazlaby inne metody wyciągania kasy od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 12:09 są statystyki GUSu, że zrezygnowało z pracy w latach 2016-17 ok. 150 tys. kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 16:40 claudel6 napisała: > są statystyki GUSu, że zrezygnowało z pracy w latach 2016-17 ok. 150 tys. kobie > t. to sa bzdury. nie znam NIKOGO, kto zrezygnował z pracy dla 500 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 11:56 Akurat znam takich, którzy pracują, a te 500 podnosi standard życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 20:08 Czasami warto się po prostu zamknąć! Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:03 tanebo2.0 napisał: > OK. Tylko dlaczego rezygnują z pracy jak dostaną 500+? Przecież to było milion razy tłumaczone, a Ty jeszcze nie rozumiesz? Jeżeli ktoś ma pracę, która netto po odjęciu kosztów dojazdu, zaopiekowania kimś dzieci i tego, że się po prostu nie jest w domu, daje 500 złotych dochodu miesięcznie - a są takie prace, to rezygnacja z tej pracy z powodu 500+ jest sensowna. Bo sytuacja finansowa netto się nie zmieni, ale za to można się spokojniej zająć domem i dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:13 czyli, że, jak dziecko do tej pory g... od rodziców dostawało, to teraz dostanie tyle samo, bo rodzicom sie nie opłaca mieć więcej ? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:16 iwles napisała: > > czyli, że, jak dziecko do tej pory g... od rodziców dostawało, to teraz dostani > e tyle samo, bo rodzicom sie nie opłaca mieć więcej ? Dostanie na przykład matkę w domu. Ale skoro twoim zdaniem matka w domu jest g*wno warta... Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:17 Dostanie czas i opiekę, domowe pierogi i wspólne czytanie książek. To jest g.wno? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:25 a na wycieczkę szkolną znowu będzie zbiórka innych rodziców ? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:32 iwles napisała: > > a na wycieczkę szkolną znowu będzie zbiórka innych rodziców ? Oczywiście. Tak samo jak na maść na ból d*py dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:02 A jest jakiś obowiązek składania się na wycieczki dla dzieci, których matki zrezygnowały z pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 23:26 A jest jakis obowiazek lepienia pierogow wlasnorecznie przez niepracujacą matke? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 09:48 rozumiem, że te pracujace, nigdy pierogów nie lepiły? jak ty cos iwles palniesz... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 09:50 a ty chociaż mniej więcej orientujesz się, na jaki post ja odpowiadam ? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:18 iwles napisała: > > a ty chociaż mniej więcej orientujesz się, na jaki post ja odpowiadam ? Nie wiadomo, na co odpowiadasz, ponieważ, niezdaro, nie cytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:38 akurat w tej gałęzi odpowiedzi są dokładnie jedna pod drugą, mój ty panie idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 11:06 iwles napisała: > akurat w tej gałęzi odpowiedzi są dokładnie jedna pod drugą, mój ty panie ideal > ny. A merde prawda, bo się przeplatają wypowiedzi przynajmniej z pięciu osób, odpowiadających po kilka na jeden post. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 11:51 😂 ale Ty nie piszesz o takich ludziach którym to jest naprawdę potrzebne, tylko o sobie, ze Ci zabraknie ten tysiąc do lekarza /dentysty bo urząd śmiał sie spoznic... Do tego sie odnioslam. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 13:49 Piszę dopasowując poziom do poziomu odbiorcy. Bo bez przedstawienia kilku różnych sytuacji, stworzysz sobie jedną swoją w wyobraźni i będziesz się jej trzymać. Jeżeli masz w piśmie urzędowym jasno i wyraźnie określony termin wypłaty NALEZNEGO ci świadczenia, to masz pełne prawo uwzględniać kwotę tego świadczenia w swoim budżecie. Po prostu. I nie ważne, czy zaplanowałaś sobie stomatologa, czy spłatę raty za rower dziecka, opłatę za lekcje jazdy konnej, czy cokolwiek innego. I wyrażanie zdziwienia, że skoro ty tą kasę wkładasz na lokatę, a inni nie i że Z tych pieniędzy korzystają na bieżąco jest a) krótkowzroczne, b) świadczy o ograniczeniu, by nie rzec ciasnocie umysłowej Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 20:10 No to trochę bez sensu polecasz. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:35 Pisałam do wkurzono-nammamy, której mąż przelewa wyliczoną kwotę na konto. Dlaczego bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 11:29 Odebrałam to jako wpis do założycielki wątku. Natomiast wkurzo-namama również twierdzi,że zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 12:00 Zarabia. Tyle, że nie na etacie, więc i pensja nie wpływa regularnie i w tej samej kwocie co mc, więc dla "ematki" oznacza to, że nie pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 11:50 >i mąż mi się pyta ile ma mi przelać na dany tydzień czy dzień. łooo, grubo. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 11:58 Co w tym grubego? Bo Ty masz inaczej, czy że zamiast czytać "mąż mi się pyta ile chce", czytasz "mąż wydziela mi kasę wg własnego widzimisię"??? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 23:02 To, że w razie jakiejś krytycznej sytuacji powinnaś mieć po prostu dostęp do konta, a nie wydzielane pieniądze, nawet jeśli wydzielane według Twoich życzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 00:33 Jak ona wydaje tak jak mój facet to ja się nie dziwię, że nie ma dostępu do konta Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 12:00 sanrio napisała: > >i mąż mi się pyta ile ma mi przelać na dany tydzień czy dzień. > > łooo, grubo. Zdaje się, że pomyliłaś "mąż pyta, ile przelać" z "błagam męża ze łzami na kilka złotych na chleb". Mnie się też żona czasem pyta: "to ile ci przelać na ten remont amortyzatorów" i nie widzę w tym nic grubego. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 20:34 Ależ każdy, komu się należy, bierze. Ale robienie afery, że się przelew spóźnia? Pani dostaję kasę od dawna, mogła się przygotować do wyjazdu na wakacje. Ja tak musiałam zrobić. A ci , co to im się należy, mają nagle problem. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 12:19 Jakiej afery? Zapytałam tylko. Bardzo rozsądnie zarządzam moimi finansami i na wyjazd jestem przygotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 20:05 W życiu nie dostałam od państwa żadnego zasiłku, więc uwaga nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 00:09 Ja dostaję średnio koło 25. Dzień przesunięcia w obie strony zdarza się często. Dziś piątek, więc może się nie zaksięgowało. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 19:08 U nas pełen rozrzut w przelewach,od 5-go do 28-go Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 20:15 niedługo zacznie się jatka, że 300+ nie przyszło przed wrześniem Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 21:49 i jeszcze jedno. miałam kiedyś szefa, który nie mógł zrozumieć, dlaczego pracownicy mają pretensje, że im przelewy z pensją wysyła w zależności od tego, kiedy jemu kasa wpływała na konto od kontrahentów. w końcu po iluś miesiącach tłumaczenia zrozumiał, że niektórzy ludzie mają ustawione na przykład automatyczne spłaty kredytów i jest dla nich istotne, czy kasa wpłynie im na konto w danym dniu, czy dwa dni później (no bo przecież ojezujezu, co to są dwa dni różnicy, przecież każdy powinien mieć jakieś zaskórniaki, a nie żyć od pierwszego do pierwszego). ale proces myślowy u niego przebiegał dokładnie w sposób, w który przebiega u większości ematek w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 22:19 Pensja to jednak coś innego niż wszelkiej maści zapomogi. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 21.07.18, 22:22 Bo co, bez tych pieniędzy czyjeś dziecko nie dostanie jeść albo nie pójdzie do dentysty? Jak się ktoś decyduje na dziecko, to jego za... obowiązkiem jest na to dziecko zarobić, a nie patrzeć na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:05 to sa swiadczenia na dzieci, nie zapomogi... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 15:11 chciałabyś wobec tego dlaczego są kryteria dochodowe przy pierwszym dziecku, skoro to NIE zapomogi ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 23:29 Napisalam cos nie po twojej mysli? Czy moze wreszcie dotarlo, ze partia robi cie w balona? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto [...] 24.07.18, 09:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:09 > docinki na forum, z których nikt > nic sobie raczej nie robi tak, tak, własnie widać po tobie. weź się ogarnij i zacznij myśleć samodzielnie. Mam gdzieś 500+, daję sobie doskonale radę i bez tego (jako wdowa, więc daruj sobie docinki o nadstawaniu d... mężowi z łaski swojej, bo nadstawiac sobie możesz ty, ja osobiście nigdy nic nie nadstawiałam). Możesz się burzyć jak bardzo chcesz, ale program 500+ pełni funkcję ZAPOMOGI. i NIE odpisuj na moje posty, a najlepiej sobie mnie wygaś pissowczyku ! Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 14:22 Jak ktoś się zobowiązuje do wypłaty świadczenia w określonym terminie to jego za... obowiązkiem jest tego terminu dotrzymać. Np. my mamy budżet rozplanowany z uwzględnieniem różnych wpływów. Tego dnia wpływa jedna pensja, tego druga, tutaj alimenty od komornika, tutaj 500 plus, tutaj będzie faktura zapłacona itd. I do tego jest dopasowany harmonogram wydatków. Więc owszem, jak te terminy nie zostaną dotrzymane to z głodu nie pomrzemy, ale wkurzeni będziemy, bo nam zaburzy finanse. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 14:16 Tu chodzi o kwestie zobowiązania, jakie się podjęło i wywiązania się z niego. Nie ma znaczenia, czy to pensja, premia, nagroda czy świadczenie przyznane przez państwo. Jest umowa, jest termin i powinien być dotrzymany. W sumie jak obiecałam przyjaciółce, że jej pożyczę pieniądze i przeleję kolejnego dnia to też byłoby z mojej strony świństwem, gdybym nie dotrzymała tej umowy. Słowność jest ważna. Szczególnie, ze państwo to dość mocno oczekuje od obywatela trzymania się terminów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 14:05 Ale to przecież zmienia równocześnie obliczanie zusów i in., taka zmiana terminu na dalszy. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 09:33 a to już bez 500+ nie umiesz sobie poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 10:26 Znam ludzi, którym 500 plus podniosłoby komfort psychiczny życia. I to wystarczy za odpowiedź dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 12:27 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, ale widzę, że niepotrzebnie zapytałam. Pracuję, zarabiam przeciętnie, mam przeciętne alimenty, ale staram sie żeby dzieci mogły wyjechać na wakacje, obozy, chodzić na dodatkowe zajęcia, teraz poniosła wydatek za aparat na zęby, lecze dziecko z boreliozy, mam na co przeznaczyc te 500zł. Gdyby ich nie było też bym sobie poradziła. Dorabiam gdzie sie da. Uwagi, ze robie aferę, aalbo, ze powinnam iść do pracy są zwyczajnie przykre i niesprawiedliwe. Zapytalam tylko czy spoznienia sie zdarzają. Zamknijmy ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 14:49 Alba, z ciekawości, jak leczysz dziecko z boreliozy? Coś poza standardową antybiotykoterapią? A co do wątku, to daj spokój, nie ma sensu przejmować się głupimi docinkami, jutro pieniądze pewnie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 22.07.18, 16:43 Antybiotyki, pół roku zioła, Ale test wb ciągle dodatni, mimo,ze parametry spadły i objawy się ciągnęły. We wrześniu muszę powtórzyć testy a potem zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 11:52 Sprawdź w banku, może już są. Tutaj niestety są paniusie, które nie wiedzą, jak to jest, zarabiać przeciętnie i nie móc sobie tego jakoś znacząco polepszyć własnymi staraniami (nie każdy może zostać w rok informatykiem wbrew pozorom), i faktycznie mieć lepszą sytuację dzięki świadczeniom, które zresztą biorą chętnie nawet najzamożniejsi Polacy (do pań idących za 500+ do fryzjera - nie, nie przysługuje mi to, więc nie mam osobistego interesu, żeby czyjegokolwiek stanowiska bronić). Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 14:51 Można sobie poprawić sytuację, np. znaleźć dodatkową pracę. I co Cię tak boli ten fryzjer? Wyobraź sobie, że niektórym 500 zł na fryzjera nie starcza. I co w związku z tym? Są bardzo różne sytuacje życiowe. To, że Tobie jest średnio, nie jest niczyja wina. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 16:36 Agrypina nie rozumiesz co do Ciebie mówią a o to samo masz pretensje.Beznadziejny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 16:58 agrypina6 napisała: > Można sobie poprawić sytuację, np. znaleźć dodatkową pracę. Można jeść ciastka, jak nie ma chleba. > I co Cię tak boli t > en fryzjer? No mnie na ten przykład boli dlatego, że składam się na pincetplusa nie otrzymując nic w zamian i wolałabym, żeby ta kasa została przeznaczona na potrzeby dzieci, a nie fryzurowanie ich matek. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 17:27 No wyobraź sobie że ja też się składam. Nawet ulga na dziecko mi nie przysługuje. Nie sądzę, że matka, która wyda 500 plus na fryzjera zaniedbuje dziecko. Raczej i bez tych pieniędzy jej dziecko ma wszystko. A leniwa patologia żyje tylko z zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 17:43 Wyobraź sobie,że ta matka wydająca 500+na fryzjera kiedyś nie miała tych pieniędzy.Chodziła cały czas niepoczesana?No tragedia pani tragedia.Między tymi co maja i patologią są normalni,pracujący ludzie.To o nich mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 19:21 agrypina6 napisała: > Nie sądzę, że matka, która wyda 500 plus na fryzjera zaniedbuje dziecko. A ja sądzę, że taka matka pincetplusa nie potrzebuje. Bo ta kasa ma iść na dzieci a nie na matki. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 21:08 A tak na logikę... Wytlumacz nam kochaniutka... Jak to zdywersyfikować - w sensie wpływy / wydatki - jeśli pieniądze z 500+ wpływają na to samo konto, co wynagrodzenie/ kasa od małżonka - to jak kochaniutka udowodnić tobie, że ten fryzjer to nie z dzieci okradania, a z własnej krwawicy ... Trzeba ci przed datą wypłaty 500+ się do fryzjera zapisywać? A "jeżyli" mi pozostanie cusik na koniec miesiąca to wydać płacąc kartą w smyku, by nie było, że dziatki okradam? Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 21:15 Kochaniutka. Nie pracujesz, to patrzysz na kasę dzieci i pana męża. Idź zrób botoks, będzie Ci przez chwilę lżej na duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 21:27 Ale autorką wątku pracuje... Ja też zarabiam, więc może coś ad meritum??? Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 21:31 A nieee... Ciebie po prostu wujek strzela, że ty nie masz wyboru, więc najchętniej wprowadziłabys OBOWIĄZEK pracy od do. Żeby któraś czasem się nie wymigala i nie miała umowy zlecenie albo o dzieło, albo DG i Bóg strzegł żyła bez pensji do "dziesiontego pani" Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 [...] 23.07.18, 21:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wkurzo-namama Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 09:07 patrzysz w lustro, pisząc na forum?... Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 22:04 No przecież jak nie robisz dupogodzin albo nie tyrasz w fabryce to żadna prawdziwa praca. Kto to widział, żeby tak zarabiać, a nie utyrać się jak normalny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 22:03 Może mają wspólny majątek i kasa jest wspólna a nie męża? Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 21:13 Przecież 500 plus to nie zasilek😀. Niech matka idzie w nagrodę za urodzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 12:10 A ja sądzę, że taka matka pincetplusa nie potrzebuje. Bo ta kasa ma iść na dzie > ci a nie na matki. Ustawienia Wyloguj agnes_topesto Ulubione foraWątki1 emamaO forumMałe dzieckoO moderacjiO Gazeta.pl a ja sądzę, że najlepiej by było, gdyby dzieci od najmłodszych lat, szły juz do roboty w kopalni, w ten sposób one będa zarabiały na siebie i wydawały swoja kase , wedle swoich potrzeb , zamiast żerować na kasie rodziców. tak byloby najsprawiedliwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:03 Dokładnie. Utrzymywanie cudzych dzieci jakoś jeszcze przelknę. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:21 cosmetic.wipes napisała: > > I co Cię tak boli t > > en fryzjer? > > No mnie na ten przykład boli dlatego, że składam się na pincetplusa nie otrzymu > jąc nic w zamian i wolałabym, żeby ta kasa została przeznaczona na potrzeby dz > ieci, a nie fryzurowanie ich matek. Matka, która może sobie pozwolić na fryzjera, zamiast chodzić na okrągło z wyszukaną koafiurą typu koński ogon (skądinąd ładny, ale ileż można) jest dla dziecka zyskiem. Bo takiej matce lżej w życiu, co dziecko odczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 12:03 Ale jak widać ta matka pozwala sobie najwyraźniej na tego fryzjera z kasy swoich dzieci . Uczciwie zachowują się te panie, które nie potrzebując dodatkowego zastrzyku 500 zł co miesiąc, odkładają to na jakieś droższe cele związane z dziećmi - typu bardziej wypasione wakacje, droższa dyscyplina sportu, ekstra remont pokoju dzieciaka, szkoła, lokata na przyszłość itp. (zanim ktoś się doczepi, że powinno zapewnić się wakacje i remont - owszem, ale jeśli dzięki 500+ można to zrobić w wersji premium, to tym lepiej). Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 13:35 Są rodziny, w których i bez tego świadczenia dzieci mają zapewnione wszystko na teraz i na przyszłość, a na remont nikt nie odkłada, bo jak jest potrzebny to go po prostu robi. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 23:04 I dlatego przyznawanie tego świadczenia wszystkim jak leci, tylko dlatego, że się rozmnożyli więcej niż raz, jest jakimś kolosalnym idiotyzmem, no ale najwidoczniej mamy bogate państwo (czytaj: podatników). Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 00:32 Rozdawanie za to, że żyjesz i nic ci się nie chce jest od dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 25.07.18, 08:23 A co. jesli ktos sie rozmnozyl przed pincsetem np 12-10-8 lat, to co ma zrobic z pozostalymi dziecmi? Ma je utopic a to najstarsze, zostawic przy zyciu, zeby sprawic ci ta przyjemnosci i pincseta nie pobierac? Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:02 Wszystko można. Nie widzieć dzieci przez 3/4 doby albo umieścić swój profil na odlotach w imię dorabiania też można. Nie każda jest wąską specjalistką i takim osobom to świadczenie poprawia jakość wychowywania dzieci. Zresztą wąskie specjalistki równie chętnie biorą dziwnym trafem. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:23 Przeczytaj jeszcze raz bo chyba ominęłaś. Pracuję, zarabiam przeciętnie, mam przeciętne alimenty, ale staram sie żeby dzieci mogły wyjechać na wakacje, obozy, chodzić na dodatkowe zajęcia, teraz poniosła wydatek za aparat na zęby, lecze dziecko z boreliozy, mam na co przeznaczyc te 500zł. Gdyby ich nie było też bym sobie poradziła. Dorabiam gdzie sie da. Uwagi, ze robie aferę, aalbo, ze powinnam iść do pracy są zwyczajnie przykre i niesprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:02 Uf, dzięki, bo już myślałam, ze 500 biorą tylko rodziny patologiczne lub bogacze😊 Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 500+ spóźnienie 23.07.18, 18:18 Ja też nie jestem ani bogaczem ani patologią.Niestety wypowiedzi w stylu agrypiny wpychają mnie w szufladkę"patologia". Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:19 alin9 napisała: > Ja też nie jestem ani bogaczem ani patologią.Niestety wypowiedzi w stylu agrypi > ny wpychają mnie w szufladkę"patologia". A potem oni się dziwią, skąd było tylu głosujących na kaczora. No właśnie z takiego spychania. (Nie mówię, że akurat Ty) Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 10:40 a ty nie masz wyrobionych samodzelnie poglądów, że dałbyś się tak łatwo "wepchnąć"? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 11:11 iwles napisała: > > a ty nie masz wyrobionych samodzelnie poglądów, że dałbyś się tak łatwo "wepchn > ąć"? I znowu nieogary poszły w las Jakich by człowiek poglądów nie miał, to nie będą one raczej obejmowały uznawania siebie samego za tępą patologię. Więc partia, która mniej lub bardziej otwarcie będzie go za taką uważała (czy to przez działalność aktywu, czy przez działalność swoich wyborców), odepchnie go od siebie. A z drugiej strony już czeka kaczor. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 13:36 Wiesz, z jednej strony uważają mnie za tępą patologię, z drugiej za inkubator połączony z robotem kuchennym. To ja mam jednych i drugich w de. Odpowiedz Link Zgłoś
alin9 Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 15:03 To nie ja tak uważam tylko w ich oczach jestem patologią.Smutne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 15:05 Opinia idioty na Twój temat świadczy o nim nie o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 01:09 Mam nadzieje ze juz niedlugo wcale tego nie bedzie. Kupowanie glosow mydlenie oczu ciemnemu narodowi . Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_topesto Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 09:47 a ciebie co to dziecko, obchodzi? niedlugo emigrujesz z rodzicami do Hiszpanii, wiec niech cie glowa o pinceta nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
jemgluten Re: 500+ spóźnienie 24.07.18, 13:43 Przecież rozdawnictwo trwa od dawna w najlepsze, tylko wcześniej nie było skierowane do grupy, jaką są rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś