Dodaj do ulubionych

Podlasie rowerem - polecam!

22.07.18, 11:15
Wczoraj póżnym wieczorem wróciliśmy z wyprawy rowerowo-kajakowej po Podlasiu smile
Pojechaliśmy całą rodziną (wątek - spieprzone wakacje). To znaczy było tak, że tydzień ja z synem, tydzień dojechał mąż( tu już mieszaliśmy w kwaterze rozkoszując się wygodną łazienką i łóżkami big_grin)
Jutro wyjeżdzamy na kolejny tydzień razem. a potem - się okaze po 1 sierpnia i wizycie u lekarza męża.

Ale do rzeczy.
Zaczęliśmy z synem od Białegostoku. Korzystaliśmy z Green Velo. Oznakowanie - bardzo dobre. Infrastruktura rowerowa (MOR), baza noclegowa w postaci gospodarstw agroturystycznych przyjmujących na jedną noc, połnamoptowych, zwłaszcza w okolicy Zalewu Siemianowskiego) - bardzo dobra. Świetne mapy szlaku dostępne w punktach Informacji Turystycznej.
Okolica nieskażona, widoki prześwietne. Pokazywałam synowi stogi i brogi, tak rzadko już widziane w innych stronach kraju. Wioski z widocznym układem nakazanym jeszcze przez Królową Bonę smile
I co mnie cieszy najbardziej - widoczny powrót do typowej architektury tego regionu! Nareszcie!!!! Coraz więcej widać nowo budujących się domów w tamtejszym klasycznym stylu. Tzn technologie nowoczesne, ale na zewenątrz - jak dawniej. W zasadzie już nikt nie trzaska chałupy w stylu zakopiańskim. Nawet plastkiowy siding jest zrywany i kładzione drewno.
Nie myślałam,że tego doczekam smile
Nocowaliśmy z synem częściowo w agroturystyce, częściowo pod namiotem smile
Okręzną drogą dotarliśmy do gminy Narewka - skorzystaliśmy ze szlaków rowerowych w tej gminie smile i tam spędziliśmy wspólny tydzień zwiedzając co się da w okolicy (zarówno Kruszyniany, jak i Grabarkę i Białowieżę) oraz spławiając się kajakami .
Bardzo intensywny wyjazd, schudłam 5 kg smile

Polecam okolice - niedoceniane wciąż, chociaż zyskujące na popularności. Zwłaszcza wsród rowerzystów - coraz więcej ich widać na szlaku Green Velo. Podejrzewam, że za kilka lat może być dosyć tłoczno.

W każdym razie, widać duże pieniądze wpompowane w rozwój turystyki rowerowej w tym regionie. Mam nadzieję, że będą o to dbali.

Może w sierpniu wyskoczymy z synem na Roztocze, dalej testować Green Velo. Albo Góry Świętokrzyskie.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 11:19
      Aha - zapomniałam - w sumie bardzo udany wyjazd.
      Tyle tylko, że taki wyjazd polecam osobom zaprawionym turystyczne, czyli godzącym się na warunki nie co najmniej 3 gwiazdkowego hotelu - a raczej bardzij spartańskie typunamioty - (choć gospodarstwa agroturystyczne są w dobrym standardzie i można tak wybrać trasę by nie nocować w namiocie).
      I lubiącym wysiłek fizyczny smile
      • chocolate-cakes Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 11:24
        Mój tata jeździł niedawno, w czerwcu zdaje się, rowerem po tym terenie, zrobił tysiąc km smile ale to jest niesamowity 75 latek smile
        Wrócił zachwycony. Widziałam zdjęcia. Przepięknie tam.
        • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 11:34
          Zrobiliśmy z synem jakieś 450 km smile Syn lat 8.
          I tak. Jest tam przepięknie.
          W mieszkaliśmy agroturystyce z widokiem na pola. Takie jak w U Pana Boga za piecem. Normalnie, czekałam az pojawi się ksiądz na rowerze na tej drodze polnej między płotami ogradzającymi pastwiska smile
          I widzieliśmy żubra na wolności. Tzn w oddali w lesie. Na drodze pozostawił .... kupę smile
          • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 12:02
            Pięknie z tym żubrem. Zazdroszczę smile Uwielbiam spotykać dzikie zwierzęta w naturze, zawsze robią na mnie wrażenie i to wielka radość.
      • anel_ma Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 17:01
        Czym spływalismy? Tzn które rzeki, które odcinki? Skąd kajaki, co polecasz?
    • ykke Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 11:31
      O rany! Zazdroszczę! To dla mnie kwintesencja udanego urlopu. No, ale moje dzieciaki by tego nie uniosly, wiec poczekam jeszcze kilka lat gdy już z nami nie zechcą nigdzie.
      Mieliście sakwy, czy przyczepkę?
      • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 11:36
        Upchnęłam wszystko w sakwy i na sakwy suspicious
        Na szczęście, syn już wyrósł z częscdi alergii i nie musiałam wozić jedzenia big_grin Mogłam liczyć na restauracyjno/barowe. A korzystaliśmy, nie powiem, bo bradzo chcieliśmy spróbować lokalnych smaków. I na szczęscie coraz więcej przybytków serwuje lokalne specjały. Widać ogromny postęp i w tej dziedzine.
    • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 12:01
      Ale fajnie smile
      • inka40plus Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 16:57
        Ale super że Wam się wyjazd udał
        Podziwiam
        Szacun
        I zazdroszczę 5 kg wink

My jak byliśmy w okolicach Augustowa jeździliśmy rowerami które były w naszej agroturytyce
        Więc tylko po 15/20 km bo więcej się balismy że względu na kiepski sprzęt ale trasy były piękne
        Wrócimy tam !!!

• jatojagodnik Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 09:18
          Gdzie byliście pod Augustowem? Własnie tam się wybieramy na wakacje i szukam fajnej agroturystyki nad jakimś jeziorem.
    • morekac Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 17:09
      Kusisz, chociażem nierowerowa (tzn. nie przepadam za długimi dystansami na rowerze).
      W Polsce jest wiele fajnych miejsc, przyjaznych włóczęgom: w zeszłym roku po raz pierwszy od studenckich czasów byłam w Beskidzie Niskim wędrownie - ale bez śpiwora i noszenia ton żarcia. Co mi się bardzo spodobało. 😋
    • default Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 17:54
      My wrocilismy wczoraj z Narewki. Bylismy stacjonarnie, ale zwiedzilismy okolice rzetelnie, tyle ze autem + nogami. Po Siemianowce plywalusmy rowerkiem. Splynelismy Narewka na kajakach z Kosego Mostu - piekna trasa, w dodatku natknelismy sie wprost "face to face" na zazywajacego kapieli w rzece zubra, wiec jeszcze adrenalina dodatkowo smile bo nie wiadomo bylo czy go swoim naglym pojawieniem nie rozjuszymy. Ale nie, popatrzyl na nas i wylazl na drugi brzeg.
      Okolice przepiekne i spokoj, turystow jak na lekarstwo.
      A i jeszcze bylismy u pustelnika w skicie w Odrynkach. Co za gosc ! Choc to jego pustelnictwo troche pod turystow, ale spotkanie ciekawe.
      • jola_ep Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 19:19
        Ojciec Gabriel jest doskonałym zielarzem (bardzo pomógł mojej mamie), znany jeszcze w czasach, gdy był przeorem w Supraślu. Miejscowa plotka głosiła, że chciano go awansować na biskupa, ale on wolał poszukać ciszy i samotni. Stąd pomysł odtworzenia skitu (pustelni) na terenach danego monastyru. Miejsce znane jako Kudok staje się wyspą w okresie wiosennych rozlewów. Okolice były kiedyś przepiękne, odludne (teraz dotarła tam cywilizacja).
        Gospodarz tego miejsca jest znany w okolicy, nikogo nie odtrącił, nikomu nie odmówił. Sama kiedyś dawno temu wlazłam mu z rodziną na obejście (jeszcze w budowie, tylko malutki baraczek mieszkalny i malutka kapliczka), bo myśleliśmy, że akurat nikogo nie ma ("podejdziemy tylko do płotu i popatrzymy"). A on od razu jak prawdziwy gospodarz oprowadził nas, pochwalił się dokonaniami, opowiedział historię monastyru. Miejscowi też go odwiedzali, początkowo z czystej ciekawości, pomagali, uczestniczyli w nabożeństwach. I tak to się potoczyło, miejsce zrobiło się znane. Prawie atrakcja turystyczna wink Moim zdaniem ojciec Gabriel nie miał szansy na pustelnictwo i choć pewnie o tym marzył, szkoda by było. No bo właśnie - co za gość! wink
        • default Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 19:29
          Kazdy odwiedzajacy dostaje poczestunek (woda z mieta i cytryna, placuszki, ciasteczka) , z kazdym zamienia choc pare slow. Nas dodatkowo zaskoczyl odgadujac - nie wiadomo jakim sposobem - skad jestesmy. Tzn. spytal skad, powiedzielismy ze z W- wy, a on zamyslil sie na chwile i spytal: "Gdzies blisko Legionowa ?" A my mieszkamy na polnocnym krancu Bialoleki, faktycznie do Legionowa rzut beretem. Jasnowidz ?
          • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:42
            Pustelnia Ojca Gabriela dla odwiedzających jest otwarta od 9:00 do 17:00, później wszyscy ludzie stamtąd wychodzą, ojciec Gabriel zostaje sam i ma czas modlitwy. W tamtym roku zdarzało się, że nieodpowiednio ubranych turystów potrafił wyprosić, teraz wiszą chusty do zasłannia ramion, dekoltu, ud. O możliwość fotografowania trzeba grzecznie zapytać. Tylko nieliczni dostają zgodę od ojca Gabriela na wspólne zdjęcie.
            W ciagu dnia na miejscu jest wielu ludzi, bo tam ciagle jest coś do roboty - wiele elementów jak chociażby słynna 800-metrowa kładka przez nadrzeczne bagno - jest z drewna, a co się z tym łaczy szybko się niszczy i wymaga naprawy. W kolejce do zrobienia czeka jeszcze kładka na rzece Narew, a właściwie to kładka prowadząca do tej właściwej kładki na rzece. Okoliczni mieszkańcy uwielbiają to miejsce, sami sobie wymyślają zajęcia, przywożą sadzonki kwiatów, są też dyżury na kuchni. Każdego dnia jest poczęstunek dla wszystkich ludzi na skicie przebywających, jako podziękowanie za niesioną pomoc. Zawsze są też ludzie, którzy przyjeżdzają tylko po to żeby oprowadzać turystów, bo sam ojciec Gabriel rzadko ma na to czas.
            W 2012 roku Ojciec Gabriel i jego skit zostali bohaterami filmu dokumentalnego: www.youtube.com/watch?v=THfWGSfBTzE
            We środy ojciec Gabriel przyjmuje w sprawie porad ziołoleczniczych. Warto jest zabrać ze sobą aktualne wyniki badań, wypis ze szpitala czy cokolwiek, ustali jakie zioła mogą pomóc, w jakich proporcjach zmieszać, jak stosować. W wakacje lepiej takiej wizyty nie planować, bo kolejki są ogromne, jakby ktoś chciał jechać do pustelni tylko po poradę, to niech odłoży wyjazd co najmniej na wrzesień.
          • aaa-aaa-pl Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 19:04
            Aluzyjna ?
    • koralik37 Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 19:35
      Mąż drugi rok z rzędu jeździ na tygodniowe samotne wakacje właśnie na green velo. Rok temu Suwałki-Białystok, w tym roku Suwałki-Elbląg. Tez zachwycony i za rok z pewnością pojedzie smile
    • bigzaganiacz Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 19:48
      Co jest do zwiedzania w kruszynianach i garbarce?
      • morekac Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 19:50
        Gugla użyj
      • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:50
        Kruszyniany - meczet, w a nim Prawdziwy Tatar opowiada który to król sprowadził Tatarów na te ziemie, o religii, zwyczajach, historii - za jedyne 5 zł od osoby. Następnie można odwiedzić mizar - tatarski cmentarz, a później pójść do restauracji z tatarskim jedzeniem.
        W Grabarce jest prawosławny monaster żeński, święta góra z cerkwią i niezliczoną ilości krzyży wotywnych. Do zwiedzania jest cerkiew, można skorzystać z uzdrawiającego źródełka (przywozi się ze sobą chusteczkę z materiału, nie z papieru! Moczy się chusteczkę w wodzie, wyciera mokrą chusteczką chore miejsce na ciele, chusteczkę wraz z chorobą zostawia się nad źródełkiem)
    • nenia1 Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 20:01
      Kocham Podlasie, pięknie, spokojnie, zielono, ciekawa regionalna kuchnia, dzika przyroda, zwierzęta - my spotkaliśmy młodego łosia.

Te okolice są jak najbardziej docenione, i to od lat, przez ptasiarzy, Bagna Biebrzańskie są lęgowiskiem skrajnie nielicznych batalionów, w Polsce wyłącznie tam udało mi się je obserwować.

Pięknie opisałaś swoją wyprawę z synem, prawie jakbym tam była, właśnie takie wakacje lubię, bliski kontakt z naturą, ruch fizyczny, ciekawe miejsca, wszystko bez zadęcia, liczy się podróż i to jest wspaniałe. Dzielny chłopak bo wysiłku trochę włożyliście, miło przeczytać smile

A poniżej "mój" łoś - mama stała przyczajona w pobliskim lesie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/gb/zf/jkrc/BVU6UOq1z3u5qNz5cB.jpg

• butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 20:19
        Ale słodziak! smile
        • bigzaganiacz Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 20:20
          Glupie i mega nie bezpoeczne zwierze
          • kasiulka25 Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 08:30
            Mowisz o sobie? Duzy plus za samokrytyke smile
            • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 08:53
              big_grin
    • mamablue Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 20:49
      Pytanie laika: a te trasy rowerowe to po asfalcie z autami, czy całkiem osobne? Pytam, bo ostatnio co i rusz gdzieś jacyś idioci rozjeżdżają rowerzystów uncertain
      • inka40plus Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 21:03
        Tam gdzie my byliśmy czyli okolice Augustowa to odrębna ścieżka rowerowa
        Mega bezpieczna

Ps. Mojego męża na wędkach jak wieczorem siedział przy jeziorze zaskoczył młody lisek. Podszedł popatrzył na leżące zabawki pogmerał w wygasłym ognisku popatrzył w oczy i po kilku minutach pobiegł...
    • srubokretka Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 21:00
      Tak wlasnie wygladalo moje studiowanie tam. Kumple, rower, kajak, aparat, szkicownik. Raj na ziemi.
      Nie moge sobie przypomniec co i gdzie jedlismy.
    • cauliflowerpl Re: Podlasie rowerem - polecam! 22.07.18, 21:20
      Zaznaczam do doczytania jutro przy sniadaniu smile
    • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 00:51
      Mam chwilę bo właśnie rzegrywam zdjęcia do komputera. A zdjęc dużo, bo i kwiatki też miały robione zdjęcia (syn, jako zadanie wakacyjne dostał zadanie zrobienia zielnika, więc kwiatki i roślinki zbieraliśmy i robiliśmy im zdjęcia. Ale mnie to wciągnęło! Ciekawe, co dostanę za zielnik big_grin big_grin big_grin)

Po kolei:
      Anel_ma - spływaliśmy Narewką. Od punktu Kosy Most do Rybaków. Robiliśmy to dwa dni. W Narewce (miejscowości) jest stanica kajakowa, gdzie można wypożyczyć sprzęt i dogadać szczegóły. Jest też i drugi punkt (bardziej przy drodze) z informacją turystyczną - dużo materiałów Green Velo oraz więcej map okolic niż w IT w stanicy kajakowej. Tam też można wypożyczyć kajaki. Są i trzyosobowe.
      Tu więcej:
      bialowieza-forest.com/kajak-i-puszcza-bialowieska/

Default - może się minęliśmy???? Na Narewce lub w Narewce. smile Przy okazji - odkryliście ten bar w baraku z fantastycznym jedzeniem "Swojskie Jadło" Jeszcze nigdzie nie jadłam w gastronomii tak fantastycznych pierogów (cienkie ciasto, prawie przeźroczyste. I farsz prawdziwy - jak grzybowy to prawdziwe leśne grzyby w dużych ilościach. Babka ziemniaczana też pyszna!)

Morekac- jeździłam z 8 latkiem. Długi dystans miał sporo przerw. To wciąga! Poza tym to rekreacja, a nie sport wyczynowy. Jakby co - zawsze można zmodyfikować trasę (mając mapę!) smile

Mamablue - green Velo biegnie różnie. Ale raczej unika się dróg wojewódzkich. Zwykle są to podrzędne drogi, drogi polne, dukty leśne. Zresztą tam - jest specjalna ścieżka rowerowa - tzw Bociani Szlak - biegnąca obok drogi wojewódzkiej
      Tu opisy szlaków w gminie Narewka:
      strona,szlaki_turystyczne,234,0,234.html
      I szlaki rowerowe:
      assets.wwfpl.panda.org/downloads/szlaki_narewka.pdf

Nenia - Narew/ są doskonale znane ornitologom z całego świata! A te okolice Zalewu Siemianowskiego - mniej. Wzdłuż zalewu jest ścieżka ornitologiczna z infrastrukturą , czyli wieżami obserwacyjnymi. Dalej też się ciągnie ta ścieżka wzdłuż granicy z Białorusią, już w Puszczy Białowieskiej.

Postaram się wkleić parę zdjęć z naszej wyprawy.smile
      • morekac Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 08:39
        Co do spływu Narewką, to ostrzegam przed spływem przy niskim stanie wody - jest to dość uciążliwe.
        Ale okolice Narewki są urocze.
      • jola_ep Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 09:49
        Polecam mapy mapa.ump.waw.pl/ump-www/ Jest też wersja na urządzenia mobilne, my korzystamy z nawigatora Garmina.
        Całkiem spora ilość szlaków na tej mapie od Białowieży do Kruszynian osobiście zjeżdżona, sprawdzona i naniesiona na mapę. Wszelkie niezgodności, poprawki i nowe trasy można zgłaszać na mapa.ump.waw.pl/ump-www/form.html (mapa jest społecznościowa i bezpłatna do celów niekomercyjnych).

To taki nasz sposób na wakacje od wielu lat. Szlaki piesze są w większości przejezdne rowerem, ale bywają też niespodzianki, gdy droga zamienia się w ledwo widoczną ścieżkę na łące albo zmienia w leśną piaskownicę. Pamiętam, jak w okolicy Hajnówki jechaliśmy najpierw leśną drogą, potem ścieżką, która wyszła na urokliwą łąkę, ale ścieżka zmieniała się w mało widoczną ścieżynę... i ostatecznie urywała nad brzegiem rzeczki. Po mostku zostały tylko resztki. Wracaliśmy (a robiło się już późno), potem szukaliśmy na mapie najbliższego mostu i próbowaliśmy wrócić na szlak. Po drugiej stronie spotkaliśmy pana z PPTK, który wytyczał nowy przebieg szlaku ("nadleśnictwo zlikwidowało most, bo drewno kradli z lasu"). Więc zmiany zawsze mogą być smile
      • anel_ma Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 10:48
        dzieki za link, dopisuję do planów smile
      • default Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 11:46
        Moze byc, ze sie gdzies mijalysmy. Mysmy mieszkali w Narewce w Bojarskim Goscincu. Z Kosego Mostu splywalismy w srode (19.07), razem z nami ruszala jakas rodzina (moze Twoja ?). Swojskie Jadlo odkrylismy, jedlismy raz, ale nie bylo pierogow, tylko jakie klopsy, takie sobie. Pyszne pierogi z kurkami jedlismy w Bialowiezy.
        • default Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:00
          W srode 18 lipca - na urlopie dni sie myla smile
        • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:04
          Minęliśmy się na Narewce smile Spływaliśmy wcześniej.
          W Narewce nocowałam z synem na polu namiotowym w Stanicy Kajakowej - jedną noc. Mieliśmy do dyspozycji całą łazienkę, z miejscami na rowery. Pani przykazała nam, w razie burzy chować się tam. Ale burzy nie było.
          A stacjonarnie mieszkaliśmy na wsi przy Zalewie.

W Swojskim Jadle jedliśmy dwa razy. Klopsów nie były, ale akurat były pierogi. I te , jakby co polecam. Ja ruskie (no jakżeby inaczej!) , syn z kapustą i grzybami, mąż - z mięsem. Babka ziemniaczana tez jest warta grzechu.

W Białowieży dobre jedzenie było w w jakimś przybytku serwującym lokalne i białoruskie jedzenie. Babka ziemniaczana po chłopsku była jeszcze lepsza smile Tak samo jak kotlety z kaszy gryczanej i sera białego z sosem z opieniek.
          Na deser - lokalna specjalność cukiernicza - marcinek.

Dobre jedzenie było w Kruszynianach. Niestety, Tatarska Jurta spaliła się pod koniec kwietnia (o rany, wszystko przepadło łącznie z pamiątkami tatarskimi). Ale jedzenie przeniosło się do Ośrodka Kultury Muzułmańskiej, który udostępnił miejsce pani Dżenetcie smile

• kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:06
            A jeszcze jedno. Odkryliście może co to był za taki plac ze starodrzewem, za sklepem - takim czynnym w niedzielę niehandlową?
            Wyglądało mi na kirkut, ale nie dostrzegłam za wiele - teren ogrodzony kamiennym murem z wysokim starodrzewie, i zarośnięty mocno...
            • default Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:54
              Tak, od razu zwrocilam uwage, ze to stary cmentarz i bylam wstrzasnieta jak bardzo jest zapomniany i zniszczony - ostaly sie ze dwa krzyze i jakies pojedyncze kawalki nagrobkow. Nie jest to kirkut, bo sa krzyze, a na furtce jest krzyz prawoslawny. Czemu zostal opuszczony i zapomniany - nie wiem. Nowy cmentarz jest za cerkwia, dziwne dlaczego ten porzucono i zaniedbano.
      • olena.s Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:08
        Przesuperaśne
        A powiedz, czy drogi są dobre na rower, czy raczej piach? Jakies znaczące (dla slabszych) przewyższenia?
        • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 12:19
          Znaczących przewyższen nie ma (w Atlasie Green Velo są podane) . Nie są to Żuławy, ale spokojnie. Mazury mają wyższe smile
          Drogi ok. Malutkie fragmenty piaszczyste. Tylko raz przeprowadzaliśmy rowery przez odcinek 80 metrowy. Na upartego dałoby się przejechać, ale az tak ambitni nie byliśmy wink
          Oceniam, że drogi na rower są bardzo ok.
          Jednak chyba wolałabym rower terenowy, nie typowo miejski.
      • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:23
        Jeśli płynęliście do Rybak (tych niedaleko Odrynek, w gminie Narew) , to w międzyczasie razem z rzeką Narewką "wpadliście" do rzeki Narew. Narew przy miejscowości Rybaki ma taką dużą łachę piasku - to największa w Polsce wydma rzeczna.
        Stanica kajakowa w Narewce to jedno jedno z wielu miejsc gdzie można kajaki wynająć, jest jeszcze firma dowożąca kajaki i ludzi gdzie się komu zamarzy, no i sporo kwater agroturystycznych ma kajaki w ofercie. Na Zalewie Siemianówka jest wypożyczalnia sprzętu wodnego - mają kajaki i rowery wodne, wypożyczalnia jest na plaży w Rybakach (ale te Rybaki przy miejscowości Bondary).

Green Velo omija miejscowość Narewka, a razem z nią restauracje i sklepy - jeśli się wcześniej nie spojrzy w mapę to turyści są bardzo zawiedzeni i głodni jeżdżą wink Drogi asfaltowe, ale też żwirowe. W związku z przebudową "drogi narewkowskiej" jest objazd dla Green Velo-wców, prowadzacy leśnymi ścieżkami. Droga żwirowa ma po prostu nasypany piasek blokujący wjazd, prace żadne nie są tam prowadzone, byli tacy turyści co się chwalili że tam wjechali i wygodnie sobie z Narewki do Białowieży dojechali, ale jakby się trafiło na Straż Leśną czy Graniczną to byłby mandat)
        • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:43
          Na szczęście w atlasie GV dla Podlasia naniesione są również lokalne szlaki rowerowe. Wystarczy w Miklaszewie odbić w prawo na zielony szlak rowerowy smile

Rybaki nad zalewem to niesamowita wieś - chodzi o architekturę. Praktycznie same stare domy.
          Plaża w Rybakach - brzmi złudnie - nie należy skręcać do wsi - a jechać cały czas prosto "główną" drogą Tam plaża (niestrzeżona) i wypożyczalnia sprzętu pływającego.
          Druga plaża - nowa - w Starym Dworze.
          • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:55
            W Rybakach jest nowsza niż na Starym Dworze wink W Rybakach są pomosty, wieża widokowa, a w Starym Dworze amfiteatr, tam są organizowane koncerty, wyścigi motorówek, pokazy ratownicze itp, ale to tylko raz na jakiś czas.
            Oczywiście że można odbić ze szlaku, ale niektórzy są tak zapatrzeni w swoje smartfony z aplikacją że jadą tylko tak jak ich telefon kieruje, a potem się oburzają że sklepów i restauracji przy szlaku nie zrobili wink
            • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 23:04
              Ha! Jestem wyznawczynią map papierowych! Smartfona nie używałam. Tzn użyłam raz przy granicy i, jak się okazało, skorzystałam z sieci białoruskiej. Dopiero potem przyszedł adekwatny sms... Na szczęście rozmowa była krótka, bo Białorusini sobie słono liczą....
              • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 23:07
                Ale fakt - na sklepy liczyc raczej nie można...W tych małych wsiach. Chyba tylko w tarnopolu natknęłam się na sklep. I oranżadkę w proszku big_grin
                Jakoś patrzyłam na budynki (sanitariaty dla biwakowiczów) w Starym Dworze i wieże wspinaczkową - i wydawało mi się to nowsze. smile
                • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 24.07.18, 07:36
                  Jeśli nie było, smsa z informacją "Witamy na Białorusi" i cennikiem usług roamingowych to można pisać odwołanie do operatora i zdarza się że zwracają pieniądze. Smartfon potrafi też sam z siebie pobierać jakieś aktualizacje i nie pyta czy ma akurat zasięg polski czy białoruski wink
                  W Eliaszukach też jest sklepik, czynny tylko do 15:00. Był też w Suszczy ale właściciel w tym roku przeszedł na emeryturę i sklepik zamknął. Za to w Narewce jest ich sporo!
                  Na Starym Dworze na poczatku lipca było zamknięte, mówili że robią remont i nikogo nie wpuszczali, może dlatego budynki wyglądają na nowsze wink
    • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 01:27
      Podlaskie wsie i nie tylko, bo na drzewach można spotkać wiersze lokalnych twórcówindifferent

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/sgh2tAPid49gb2bTbB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/BKrYcRV5NySGlVJESB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/rcdWwejHBIJiBn06bB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/F6R4RkfI3qGoW0envB.jpg

Pola i łąki:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/yGHKVnaI0dWwnaLQlB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/phlWb6KtxaDoaN26tB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/vH8J5FLmnyitOxdvZB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/a2Kjr9xYza0a1fnezB.jpg

Zalew Siemianowski i infrustarkura (fragment) ścieżki ornitologicznej i rowerowej. Robione zdjęcie z wieży

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/ya3BU3IalRseeWtVLB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/0OG9pvGmGsYs92kKYB.jpg

Zmachany (upał!) rowerzysta w trasie. Krótki odpoczynek pod drzewem z poezją. Zdjęcie z daleka, więc wklejam bo na powiększeniu paszczy nie widać :

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/cf/vi/9u0d/lBBREuxx6UA520mBhB.jpg
      • alfa36 Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 07:58
        Super wyprawa. Dobrze, że dopisała Wam pogoda.
      • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 10:55
        Stogi siana i ten dom ze zdobieniami - rewelacja!
    • ana119 Re: Podlasie rowerem - polecam! 23.07.18, 22:56
      CUDNIE
    • fadilla Re: Podlasie rowerem - polecam! 24.07.18, 08:22
      A szeptuchy z Podlasia spotkałaś? Może ktoś wspominał, opowiadał...?
      Świetna wyprawa i opis. Daj więcej zdjęć. Jednak jeszcze można znaleźć wartościowe rzeczy na emate, nie tylko nawoływania do protestów. Już od kilku sezonów myślę o tym regionie, zerkam na mapę, czytam relacje, oglądam zdjęcia wsi, drewniane, urocze chałupki i zawsze nie udaje się tam pojechać, bo wygrywa inny kierunek. Muszę coś wykombinować w te wakacje.
      • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 24.07.18, 08:36
        Ale szeptuchy się nie kryją - w necie można znaleźć namiary, jeśli Cię temat interesuje.

My zaplanowaliśmy Podlasie na przyszły rok smile
      • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 24.07.18, 09:53
        Ta najsłynniejsza... jedni mówią, że już nie przyjmuje, inni mówią że odpoczęła od ludzi i zaczęła przyjmować na nowo, gdy była w szpitalu ludzi przyjmował jakiś jej kuzyn. Historie o tym jak pomagała znamy, pomagała też jej matka. Z tym że one same się nie reklamują, i na pewno nie w internecie wink Największą reklamą są wdzięczni za pomoc ludzie.
        Domki z tradycyjnymi zdobieniami są do obejrzenia w Krainie Otwartych Okiennic, Green Velo tam nie dociera, ale za to dociera Podlaski Szlak Bociani. Jak już będziecie w Narwi to koniecznie trzeba zobaczyć zabytkowy drewniany kościół, a cerkiew w Narwi pojawia się we wszystkich rankingach najładniejszych cerkwi na Podlasiu smile
        Na koniec reklama:
        www.facebook.com/Agroturystyka.USienkiewiczow/
        • kasiulka25 Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 08:36
          Swietny watek, dziekuje smile chyba namowie mojego syna na podobna wyprawe.
        • butch_cassidy Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 08:52
          bmsien napisała:

> one same się nie reklamują, i na pewno nie w internecie wink

Jasne. Nie o to mi chodziło. Raczej, że są online relacje, w których napisane, gdzie ich szukać.
        • grazbed Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 10:32
          Bmsien, jesteś chyba stamtąd. Dzięki za interesujące opisy Podlasia smile. Jadę tam w sierpniu. Ze względów strategicznych baza będzie w Supraślu.
          Wiesz może czy z Białegostoku można dojechać do Supraśla podmiejskim autobusem? Nie mogę znaleźć tej informacji w sieci a córka ma do nas dojechać.
          I jeszcze jedno - Bohoniki. Czy można normalnie uczestniczyć w ich modłach w meczecie? Bo z tego co doczytałam to jest normalnie funkcjonujący meczet.
          • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 10:54
            Grazbed, wejdz w link fo facebooka podany w poście bmsien. Ewentualnie potem na stronę internetową podaną na fejsie smile
            I wszystko jasne.
            Ja sobie zapisałam, może w zimie skorzystam? Tak też są wyzanczone szlaki na narty biegowe.
            • grazbed Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 11:45
              Kochamruskieileniwe, nie wiem, o którym linku piszesz i gdzie szukać. Rozumiem, że tam jest coś o Bohonikach?
              • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 16:18
                Podałam link do agroturystyki, jestem z małej wsi w Puszczy Białowieskiej.
                rozkład jazdy pks Białystok - Supraśl
                Wątpię żeby ktoś z zewnątrz był wpuszczany na nabożeństwo w meczecie, nigdy się nie spotkałam z opisem że ktoś tak sobie z ciekawości w tym uczestniczył. Do cerkwi w czasie nabożeństwa natomiast można wejść, i niektórzy wchodzą, słuchają, przyglądają się ludziom jak jakimś zjawiskom paranormalnym. Niczego nie rozumieją, chyba że najpierw się postarają i pojadą specjalnie na nabożeństwo prawosławne w języku polskim, niektóre miejskie parafie wprowadziły takie nabożeństwa z myślą o młodzieży.
                • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 16:24
                  Na narty biegowe są wyznaczone trasy w Supraślu i w Hajnówce. Tylko że trzeba pilnować śniegu, minionej zimy tylko przez 10 dni była wystarczająca pokrywa śnieżna do kuligu, a w tamtym roku było 6 weekendów pod rząd, udało się zrobić wszystkie zamówione kuligi, w tym trzeba było odwoływać. Do biegówek jest potrzebny taki sam śnieg, żeby parę centymetrów było i najlepiej ładnie ujeżdżone smile
                • grazbed Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 17:57
                  W cerkwi, w synagodze, w kościele na mszach byliśmy. Bez uczestnictwa w rytuale, jako obserwatorzy. Meczet też spróbujemy odwiedzić.
          • kahy Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 18:04
            Do Supraśla jeździ też prywatny przewoźnik, tu link voyagertrans.pl/pl/rozklady-jazdy. To sa takie nieduże busy, trochę przechodzone i średnio komfortowe ale uzupelniają ofertę PKS. Bilet kosztuje 5 zł i kupuje się u kierowcy. Ja, jesli jadę do Supraśla często korzystam z tzw. Voyagera. Pierwszy przystanek jest obok dworca pks.
            • bmsien Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 19:01
              Wcześniej jeździło też kzk, ale tego to chyba już nie ma?
              • kahy Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 20:41
                Od wieków 😉 nie jeździ
            • grazbed Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 19:31
              Dzięki za podane linki, przekażę córce. Jak woli w weekend zaliczać kolejną imprezkę 18-stkę to niech kombinuje jak do nas dojechać smile. Już nie mogę się doczekać tego Podlasia...
              • kahy Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 20:46
                Dodam jeszcze tylko że w tym roku cala droga od granicy Białegostoku aż do klasztoru w Supraślu jest w trakcie przebudowy.
    • bywalec.hoteli Re: Podlasie rowerem - polecam! 25.07.18, 08:58
      brawo smile
    • bywalec.hoteli Re: Podlasie rowerem - polecam! 05.08.21, 14:41
      skoro ciekawe to może warto podnieść wątek?
    • wilczycazmysica Re: Podlasie rowerem - polecam! 05.08.21, 18:54
      Jak sie na taka wyprawe przygotowywalas? Info o trasach, noclegach, ciekawostkach z google czy z innych zrodel? Sa jakies blogi w necie na ten temat? Chcialabym
      Cos takiego zaplanowac w przyszlym roku. Przygotowaliscie sie jakos kondycyjnie czy przecietny czlowiek co to sport uprawia okazjonalnie da rade? smile
      • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 06.08.21, 09:39
        To były takie dziwne wakacje, których nie dało się zaplanować. Wyjazd wyszedł właściwie w ostatniej chwili. Kondycyjnie sie nie przygotowywaliśmy specjalnie, ale my sporo rowerami jeździmy. A syn dosyć intensywnie sporty uprawia.

Przepatrzyłam trase Green Velo pod kątem wyprawy (już wcześniej trochę ją znałam). Zobaczyłam ewentualne noclegi/pola namiotowe/pola biwakowe. Pod katem krótszej i dłuższej trasy danego dnia. Pozostawiałm sobie pewną dowolność. Nie była to wycieczka zaplanowana co do minuty suspicious Ot, swobodna włóczęga. Założenie było takie, że jak nam sie coś super spodoba - zostajemy dłużej niż jeden dzień.
        Aha - jedynie rezerwację miejsca mieliśmy na tydzien w "agroturystycesad domek do wynajęcia, żadne agro, ale na stronach agroturystyki wyszukane. No i mieliśmy luzy, że jakby co, to tata nas ściągnie gdzieś po drodze, gdy będzie do nas dojeżdzał wink.

Punkty informacji turystycznej są bogate w mapki i foldery informacyjne. Stamtąd główna wiedza na temat smaczków okolicy. No i mapy (jestem miłoścniczką map tradycyjnych).
        A jak juz coś mocno zainteresowało i czułam niedosyt wiedzy - posiłkowałam sie guglem smile
    • klaramara33 Re: Podlasie rowerem - polecam! 05.08.21, 22:12
      Brzmi zachęcająco. Nie wygoda lecz przygoda na wakacjach dla mnie się liczy.
    • karambol45 Re: Podlasie rowerem - polecam! 06.08.21, 09:56
      a jak tam owady gryzące?
      byliśmy tydzień przed tobą w Białowieży to był koszmar od bąków, gzów, ślepaków i wszystkiego innego, najgorzej było w lesie
      repelenty nie pomagały
      widziałam ludzi w kapeluszach pszczelarskich na rowerze , tak tak
      jak u ciebie było ?
      • kochamruskieileniwe Re: Podlasie rowerem - polecam! 06.08.21, 10:40
        ja byłam 3 lata temu... W Puszczy we znaki dawału (odcinkowo) ślepaki. Te odcinki przejeżdzalismy szybko. smile

Aha Ultrathon na nas działał...Tyle, że on tłustawy osad zostawia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka