Dodaj do ulubionych

Wit. D- niedobór

27.07.18, 01:39
Chodzi o starszą osobę. Badania wszelkie wykonane i jedno odstępstwo - wit d na poziomie 11, czyli niedobór i to znaczny. Przy czym jest podejrzenie sarkoidozy ( badania wykonane, łącznie z mediatinoskopią) i pulmonolog nie kazała suplementować witaminy d (pulmonolog wyników nie zna, nigdy zrobić nie kazał), badania kontrolne (proponowano TK). Dodam, ze kobieta jest w remisji chłoniaka. I do sedna, wiek: po 70, brak sił na cokolwiek, brak apetytu, zniechęcenie, antydepresanty przyjmowane od jesieni ale brak poprawy (kontrola specjalisty). Czy ten brak witaminy może przynosić takie skutki?
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 02:07
      tzn co - chloniaka, sarkoidoze? to malo prawdopodobne ale brak sil, apetytu, zniechecenie it jak najbardziej tak. zdecydowanie bym zaczela podawac Vit D3 - moze nawet antydperesanty okaza sie niepotrzebne

Vit D a depresja

Minnie
    • issa-a Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 02:57
      tak.
    • jola-kotka Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 03:01
      Jak to nie kazal suplementowac! Zmien lekarza i jak najszybciej podaj wit. D . Wiesz ze jej braki w organizmie czesto zmylaja i ktos leczy sie na depresje a wcale nie musi. Teraz kazdy dobry psychiatra prosi o zbadanie poziomu wit. D w organizmie i dostarczenie mu wyniku.
      • minniemouse Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 04:33
        ale tu chyba lekarze nie znaja wynikow bo nawet nie zlecali badan na poziom vit D - dlatego. przynajmniej pulmonolog nie - tak wynika z watku. niemniej zgadzam sie, to powinna byc teraz podstawa badan,
    • ania-z-lasu Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 06:24
      Może jej sie pomyliło z witaminą A? Kto to wie? Wiadomo, że wit. A może miec związek z powstaniem nowotworu w obrębie płuc, ze względu na właściwości teratogenne. Ja nie jestem lekarzem, ale sporo czytam o odżywianiu i jego wpływie na zdrowie. Upraszczam kolosalnie oczywiście. Zresztą żaden ze mnie specjalista. BTW z suplementacją zawsze należy uważać.
      Nie wiem jaki poziom wiedzy ma w tym zakresie twoj pulmonolog.
    • ela.dzi Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 06:31
      Tak, może. Ja młoda osoba bardzo źle się czułam w okresie jesieni, gdy nie suplentowałam witaminy D. Tylko wybierzcie taką zarejestrowaną jako lek a nie suplement diety.
    • alfa36 Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 08:17
      Może niejasno napisałam. Do tej pory nikt badań wit d nie zasugerował. Powtarzana jest morfologia (choćby z powodu kontrolnych badań u onkologa), elektrolity (sugestia lekarza, że mama jest odwodniona), mocznik, kreatynina, próby wątrobowe, tsh, przeciwciała tarczycowe, witamina b, ob. Wszystko w normie (a nie, cholesterol zdecydowanie duży, ale już ten dobry cholesterol w normie, tu w każdym razie należałoby popracować, przy czym brak apetytu....jeśli już to niezbyt zdrowo). Szukając pomocy poszłyśmy do neurologa, tu zlecony rezonans głowy (czekam na wynik, przy czym objawów ze strony głowy nie ma), no i powtórzyłam mamie badania i dorobiłam witaminę d i tu pojawiło się odstępstwo. Spróbuję skontaktować się z neurologiem, ale zastanawiam się, czy podać tę witaminę d (vigantol w kroplach), no i ile...
      • brenya78 Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 11:24
        Skoro jest niedobor i w dodatku mocny to chyba nie ma nad czym debatowac...? W przypadku tak duzego niedoboru daje sie duze dawki, zeby ten niedobor jak najszybciej wyrownac. Niedawno byl watek na ten temat, ale spokojnie mozna suplemenotwac 3000 miu dziennie, a nawet wiecej w pierwszych tygodniach, i co kilka miesiecy sprawdac poziom. Ja przy niedoborze zaczynalam od dawki 10000 i w ciagu 6 miesiecy wskoczylam na poziom 60.
        Vit D jest potrzebna w organizmie do tak wielu rzeczy, ze nie da sie zliczyc, wiec to dosc jasne chyba ze jej niedobor moze miec zwiazek z wieloma problemami zdrowotnymi. Powodzenia.
      • jola-kotka Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 11:50
        Ojp to tylko witamina z czym masz problem? Ilu lekarzy jeszcze music odwiedzic w celu potwierdzenia podania wit. D ? Daj ja matce po co ma sie meczyc .
    • pani_tau Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 13:23
      Mój tata, który jest kilkanaście lat stars
      • pani_tau Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 13:30
        pani_tau napisał(a):

> Mój tata, który jest kilkanaście lat starszy
        przyjmuje wit D w ilości 2000 jm, do tego dużo przebywa na słońcu (nie da mu się tego wyperswadować) i w ostatnich badaniach ledwo przekroczył 30.
        Jego lekarz powiedział mi, że starsze osoby już nie wytwarzają tej witaminy w takiej ilości jak osoby młode (które, nota bene, też mają niedobory), więc suplementacja jest obligatoryjna.
        Tata przyjmuje jeszcze kwas foliowy 5mg dziennie.
        • aguar Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 15:25
          A dlaczego chcesz mu wyperswadować przebywanie na słońcu???
          • majenkir Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 15:52
            Bo raka dostanie wink
            • pani_tau Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 17:33
              majenkir napisała:

> Bo raka dostanie wink
              >
              Tata ze swoją karnacja jest daleko poza grupą ryzyka smile.
          • pani_tau Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 17:30
            aguar napisała:

> A dlaczego chcesz mu wyperswadować przebywanie na słońcu???
            Tata przesiaduje na słońcu z gołą głową przy temperaturze 30+. Coś mi się nie wydaje, żeby w tak zaawansowanym wieku było to bezpieczne. Nie wspominając o tym, że tata ma problem z piciem - nie odczuwa pragnienia. Tłumaczyło mu dwóch lekarzy jak ważne jest nawadnianie i nic. Tata pić nie lubi i uważa, że jeżeli mu sie pić nie chce to nie musi tego robić.
            I bach na ławke w rozchełstanej koszuli przy słońcu, które oba psy zagania do domu.
    • alfa36 Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 15:05
      Dzięki. Kupiłam vigantol 20 000 jednostek /ml. Ile kropli dawać? Póki oczywiście nie skontaktuję się z neurologiem. Jola napisała, że to tylko witamina, ale uwierzcie błądzę po omacku od mniej więcej roku...
      • brenya78 Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 15:59
        Skomplikowalas sobie życie, nie mogłaś kupić jakichś kapsułek? Skoro masz 20000 j/ml no to 0.1ml będzie miało 2000 j. Tyle możesz dawać.
        • alfa36 Re: Wit. D- niedobór 27.07.18, 16:36
          Sama brałam vigantol zimą ale nie pamiętam, ile... Przy czym ja mam na poziomie 20.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka