zuleyka.z.talgaru Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:27 Nie gotuję w takie upały. Dzieci są w stanie zjeść jakiś jogurt i arbuza, ew jakieś inne lekkie owoce. Ja nie jem praktycznie w ogóle w taką pogodę. Mąż je w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:31 Salata po nicejsku, salata po nicejsku, salata po nicejsku. Mozemy jesc na okraglo, jak jest goraco. Od czasu do czasu tez salata po grecku (z feta, pomidorami i czarnymi oliwkami), schlodzony melon z szynka, albo z porto (jako przystawka), mergezy, plaster pasztetu w ciescie z kurczaka w musztardzie, ratatouille... Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:47 Sałata po nicejsku? Zaraz sobie wyszukam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:54 Nie robimy z anchois, tylko z tunczykiem w oliwie z oliwek. Zielona salata, pomidory, jajka na twardo i winegret na oliwie z oliwek. Opcjonalnie mozna dorzucic czerwona lub zolta papryke, troche ugotowanej zielonej szparagowki (na zimno), oliwki, ew. cebulke. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obiady w upały 30.07.18, 22:52 Ja dziś bez obiadu... Wypiłam 3 butle wody, nie miałam już miejsca na jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
qs.ibidem Re: Obiady w upały 31.07.18, 00:07 Nikt jeszcze gazpacho nie polecił? Mogłabym jeść codziennie. Bardzo zdrowe. Robię rano, wrzucam do lodówki i jak wracam basenu, jak znalazł I sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Obiady w upały 31.07.18, 06:47 I salmorejo. Z jajkiem i szynką. Ło mamuniu Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Obiady w upały 31.07.18, 09:18 Jemy normalnie, chociaż wybieram potrawy szybko robiace się. Dziś pomidorowa z ryżem i ugotowałam z samego rana, żeby mieć później gotową zupę do podania. Dla chętnych mam pierogi z serem ( z biedronki). Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Obiady w upały 31.07.18, 11:44 Kukurydza Jajecznica Parówki Tosty Fasolka z bułką tartą Najczęściej jednak idziemy gdzieś coś zjeść (wczoraj Marche), lub zamawiamy do domu Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Obiady w upały 31.07.18, 11:53 U mine upalow nie ma, ale nawet jak by byly to bylaby post prostu pomixodowa albo brokulowa Naprawde now pojmuje fenomenu 'kremow' Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:04 Ja też, nie znoszę zup kremów. Nadają się co najwyżej jako przystawka na eleganckie przyjęcie, bo rzeczywiście udekorowane kleksem śmietany wyglądają lepiej niż np. pomidorowa z ryżem. Ale w domu, jako zupa? Bez sensu, w zupie musi coś pływać, takie zmiksowane na papkę kojarzą mi się z jedzeniem dla niemowląt lub bezzębnych staruszków. Odpowiedz Link Zgłoś
itka-julitka Re: Obiady w upały 31.07.18, 12:35 - ziemniaki z koperkiem i z zsiadłym mlekiem lub kefirem - pierogi z owocami (np. jagodami) - fasolka szparagowa z pomidorami i kiełbasą (coś a'la fasolka po bretonsku, ale delikatniejsza, bo z fasolki szparagowej i świeżych pomidorów) - spagetti z sosem ze swieżych pomidorów z bazylią - faszerowane bakłazany, cukinie, papryki, pomidory - makron z cukinią - naleśniki z serem i owocami Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:03 Wszystko co da się szybko zrobić, czyli maksymalnie jeden garnek( lub patelnia) na gazie i nie dłużej niż 20-30 min. Najczęściej warzywa dowolne podduszone na patelni do tego np kuskus, drugiego dnia makaron. Dla zatwardziałego mięsożercy można dorzucić podsmażoną kiełbasę albo kawałek kurczaka z grilla, zakupionego oczywiście w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:11 Domowy chłodnik (buraczany, z dużą ilością kopru, szczypioru, rzodkiewek, ogórka i jajek na twardo). Wszelkie lekkie makarony. Duże sałaty (grecka, z kuskusu). Mimo wszystko ryby (zwłaszcza sandacz). Niespecjalnie chce się jeść w takie upały. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Obiady w upały 31.07.18, 13:19 Dziś schabowe z fasolką szparagową. Na deser placek ze śliwkami i kruszonką😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obiady w upały 31.07.18, 15:47 U mnie oczywiście będzie rosół z piersi kurczaka i schabowy z kurzego cycka Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Obiady w upały 31.07.18, 16:20 Normalne obiady, upal wyczerpuje, trzeba pojesc Bitki ze schabu w sosie, kasza, ogorek kiszony - a kolejnego dnia - mlode male marchewki "glazurowane", czyli z miodem i imbirem. Botwinka. Sznycle z piersi, mizeria, ziemniaki z koperkiem. Losos w sosie koperkowym, ryz, swieze mlode ogorki - bez niczego, do chrupania. Nalesniki z szybko przesmazonymi spadami z jablonki i brzoskwini (z goraca spadaja nie calkiem dojrzale). Leczo z miesem z kurzych udek. Kielbaski- slimaczki na patykach (z Biedry) pieczone w piekarniku, salata z vinegretem. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Obiady w upały 31.07.18, 22:35 Chłodniki różne oraz sałatki, dzisiaj - Cezar. Odpowiedz Link Zgłoś