Dodaj do ulubionych

No i mamy psa :-)

06.08.18, 19:36
Kto doczytał, ten wie. Oszaleliśmy i kupiliśmy psa. Mamy teraz jednego zwierza na każdego członka rodziny. I nie są to rybki tongue_out
Pies a raczej suczka jest słodka, mądra i wykańczająca. Mogłaby bardziej bo jest bardzo grzeczna. No ale to zawsze jak kolejne dziecko. A na dzieci jesteśmy już strasznie starzy. Minusy są takie, że nigdzie na razie nie wychodzimy, bo co z psem? A plusy? No na przykład nie mam już czasu dumać nad sensem życia big_grin Pobudka o 5h bo paniusia tak strasznie chce mnie ukochać big_grin I iść na siusiu. Dobrze, że ma dopiero trzy miechy i potrzebuje dużo spać, bo by nas wykończyła. Powoli przyzwyczajamy się do życia z psem. Koty też, choć nie idzie im za dobrze. Za to na spacery chodzimy teraz takim stadem, że boki zrywać. Cztery sztuki homo sapiens, trzy koty i pies.

A teraz czekam na gratulacje smile
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:38
      Gratulacje. Mialam kiedys kota ktory lazil za nami na spacer. Ukrywala sie pod samochodami przy tym
    • mama303 Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:44
      no i super! koty tez chodza na spacer? smile
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:46
        Tak, łażą za nami z własnej, nieprzymuszonej woli, nawet teraz, od kiedy jest pies, którego na razie nie trawią i boją się panicznie. Tylko, że teraz zachowują bezpieczny dystans wink
      • 3-mamuska Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:46
        Super wielkie gratulacje ,cudne spacery.
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:53
        Koty chwilowo zaniechały spacerów sad
        Mam nadzieję, że jak tylko wzajemne kontakty się unormują, będziemy znów łazić całym stadem.
    • liliawodna222 Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:47
      Oj tak, gratuluję, to wielki dzień smile Kocham psy, no kocham po prostu smile
      Może jakaś fotka? wink
    • slonko1335 Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:48
      bez zdjęcia się nie liczywink
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 20:26
        Będzie zdjęcie. Obiecuję wink
    • aguar Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 19:55
      Gratulacje, ten czas wielkiej energii u psów się kończy, kiedy dorośleją (po 2-3 latach). Chociaż każdy ma inny temperament...Do tego czasu, warto, moim zdaniem, organizować im możliwość zabawy z innymi psami
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:01
        Moja onka jest spokojna. Ma dwa razy dziennie spektakularne przypływy energii, ale wystarczy wyjść pobiegać trochę i na nowo jest ok.
    • rosapulchra-0 Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 20:29
      A gdzie fotka?
      Fotki się domagamy!

Ja to się prędzej ze swoim mężem rozwiodę nim psa z nim mieć będę sad
      • princesswhitewolf Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 20:31
        prawda. My chcemy foty!
        • rosapulchra-0 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 00:07
          Uff..! Już się wystraszyłam, że popierasz mój rozwód! Uff..!
          big_grin big_grin big_grin
    • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 20:34
      ania-z-lasu napisał(a):

> Kto doczytał, ten wie. Oszaleliśmy i kupiliśmy psa.

Hodowla ZKwP czy pseudo?
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 21:57
        Ja się tam na tym nie znam, ale hodowla zrzeszona ale akurat nie w ZKwP, ludzie wyglądający na poważnych, psy szczęśliwe i zrównoważone, czyściutkie i zadbane no i po rodzicach, którzy mnie interesowali, a byli troszke poza zasięgiem finansowym wink
        Badania bioderek i łokci zrobione, genetyczne ponoć też, wiem o jej przodkach więcej niż o swoich własnych big_grin
        Zależało mi, by mieć psa zrównoważonego i inteligentnego, wybraliśmy wspólnie jako rasę ON użytkowego, a konkretnie szczeniaczka, który przyleciał prosto do nas, usiadł i patrząc w oczy na coś czekał "uśmiechnięty" wink
        • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 23:59
          Czyli jednak pseudohodowla? Pies ma rodowód FCI? A tyle piszemy na forum żeby nie kupować z pseudohodowli.
          www.kobiecymzdaniem.pl/pseudohodowle-a-zwiazek-kynologiczny-w-polsce-prawdziwy-rodowod-rasowy-pies/
          • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 09:19
            Nie sądzę by była to pseudohodowla. Oczytałam się troszkę w temacie i ani zrzeszenie w ZKwP ani w FCI nie gwarantuje, że hodowca robi dobrą robotę a pies odpowiada kryteriom rasy, jak i brak przynależności do ww oznacza z marszu pseudohodowlę. Hodowcy ON użytkowych aurat są często zrzeszeni w tej drugiej organizacji i ma ona dość dobre opinie, mimo, że dość młoda. Ponoć tylko jedna organizacja na dany kraj może przynależeć do FCI. Nie wiem czy to prawda, ale mam wrażenie, że ZKwP stawia raczej na ON z linii wystawowej, ja natomiast potrzebuję psa zadaniowego.

Z tego co przeczytałam na zalinkowanej stronie, nie powinnam mieć obaw o to, że wzięłam udział w nieetycznym procederze. Mój pies nie kosztował trzy stówki, ma rodziców, o których wiem, że mają doskonałą reputację w kraju i papiery, które nie budzą moich podejrzeń. Nie jest słodką puchatą kuleczką, lecz wyrośniętym trzymiesięcznym szczeniakiem. Jest spokojna, posłuszna, pojętna i czysta. Jak żyję, nie widzałam szczeniaka w tym wieku, który spontanicznie wykonywałby polecenia. Ja jestem zadowolona i szczerze przekonana o tym, że hodowca odwalił kawał dobrej roboty.
            • berdebul Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 18:32
              Polski klub psa rasowego? Sportowe ONki to jednak rzadkość w Polsce. smile
              • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 19:33
                Nie. Sorry, nie będę wchodzić w szczegóły, bo nie chce mi się odpierać ataków zwolenniczek jedynie słusznej drogi, a temat nie o pseudohodowlach. Ja nie mam sobie nic do zarzucenia, psu też nie wink Pies, który spontanicznie aportuje, jest czysty, w dwa dni przyswoił do nogi, siad, leżeć i nie wolno nie może być zły big_grin
                • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 23:05
                  Oczywiście, ze może - wtedy kiedy został rozmnożony w pseudohodowli i kiedy ty własnymi pieniędzmi wsparłaś ten biznes.
                  • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 11:20
                    A ty oczywiście wiesz, że to była pseudohodowla. Lepiej ode mnie i od samego hodowcy, ba, od federacji, która go zrzesza. Nie muszę wspierać monopolu ZKwP. Z jakiegos powodu przestał pewnym kręgom wystarczać. Mają prawo tworzyć coś własnego, coś w co wierzą.
                    A teraz powiedz mi jaka jest definicja pseudohodowli i o co w tym wszystkim chodzi? O dobro zwierząt? Czy o kasę, kórej niektórym żal, bo im się wymyka z rąk?
                    • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 10.08.18, 01:16
                      W psach rasowych nie siedzę, także i w organizacjach hodowlanych i ten światek mnie mało interesuje za pewnymi wyjątkami. I poza tym jednym dużym wyjątkiem, że jestem przeciwna rozmnażaniu psów i kotów poza porządnymi hodowlami "starych" ras.

Ale proszę, na twoją prośbę znalazłam coś na temat twojej organizacji:

"Prawie prawdziwe 😉 – wydawane przez organizacje próbujące regulować hodowlę psów rasowych- mają przeglądy miotów, przeglądy hodowlane, organizują wystawy, mają wymagania dla psów i suk hodowlanych- np. Polska Federacja Kynologiczna (PFK), Związek Hodowców Psów Rasowych (ZHPR) czy Polski Klub Psa Rasowego-Polski Związek Kynologiczny (PKPR-PZK). Niektóre organizacje są nawet zrzeszone w innych niż FCI organizacjach międzynarodowych (np. ZHPR w UCI- United kennel Clubs International). Niestety, póki co nie znalazłam w żadnej z tych organizacji wzorców rasy- jak ocenić, że dany pies spełnia standardy rasy, jak nie opracowano wzorców"
                      vetodogblog.wordpress.com/2015/04/16/kupujesz-rasowego-psa-poznaj-3-mozliwe-typy-rodowodow/

I ja dołożę pytanie: jak hodować psy nie wiedząc jaki pies spełnia cechy rasy a jaki nie? Jeśli nie ma standardów, to nie jest hodowla tylko wesołe rozmnażanie.

Nie oznacza to że popieram wszystkie modyfikacje rasy jakie zaszły na przestrzeni ostatnich dziesiątek lat.

Masz stado bydła? Bo owczarek służy do wypasania owiec, jest psem pasterskim. A zależało ci na jego użytkowości.
                      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:59
                        Mądralo, owczarek już dawno nie służy wyłącznie do zaganiania bydła. No chyba, że za bydło uważać należy np bandziorów zaganianych przez służby specjalne.
                        Nie przekonasz mnie i tak na prawdę twoje zdanie niewiele mnie interesuje. Wiem, że masz hopla na punkcie pochodzenia. Nie tylko psów big_grin
                        • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:17
                          A ja też już wiem czego można się po tobie spodziewać, nie tylko w aspekcie zakupu zwierząt.
                          • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:46
                            To dobrze. Jestem zrównoważona i przewidywalna. Twoje zdanie na mój temat naprawdę nie ma dla mnie znaczenia. Może daj sobie już spokój. No chyba, że lubisz bezproduktywne działania. Twoja sprawa.
                            • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 18.09.18, 18:16
                              "Zrównoważeniem" tego bym nie nazwała. Żegnam.
                    • psiamama6 Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:29
                      Maja prawo tworzyć coś w co wierzą, coś swojego? Tak, wierzą w dobra kasę zarobiona na czyjejś d...e. Nie będę cię atakować, ja bym pozamykala wszystkie hodowle, dopóki tyle psów jest w schroniskach i tyle jest zle traktowanych . Od siebie dodam tylko, ze pies sam z siebie grzeczny i ułożony nie będzie. Warto czytać , oglądać filmiki na youtubie, albo iść na przedszkole i podstawowe posłuszeństwo. Powodzenia i szanujcie tego psa.
                      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:51
                        Czy tak właśnie określiłabyś tę hodowlę?
                        www.napor.pl/

Oczywiście, że nie będzie. Ułożony i posłuszny pies to codzienna praca oparta na konsekwencji. Coś w sam raz dla nas. My uczymy jego, on uczy nas. Obopólny pożytek. Czytuję sobie specjalistyczne poradniki, owszem. Umiejętność ułożenia psa z powietrza się nie bierze. Tak, szacunek dla psa, to podstawa dobrego wychowania. To samo odnosi się do dzieci. Szacunek i konsekwencja.
        • mid.week Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 07:08
          W Polsce FCI reprezentuje tylko ZKwP.
    • mid.week Re: No i mamy psa :-) 06.08.18, 22:03
      Gratulacje!
      Zdjęcia szczęścia mile widziane wink
      • rosapulchra-0 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 00:11
        Może lepiej jednak nie? Ardzuna przyleci tu zaraz ze swoją szpicrutą i po plamce na źrenicy u szczeniaka dotrze do jej jedynej prawdy, że pies z pseudohodowli pochodzi!
        • astomi25 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 08:56
          Tylko ze akurat ma racje. Jak nie nie znasz to zamilknij rosa.
          • rosapulchra-0 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 16:15
            Nie, nie ma racji. Nic nie wie na temat psa, nic nie wie na temat hodowli a już wyrok wydała! Nieładnie! Bardzo nieładnie!
            • astomi25 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 18:09
              Pies bez rowodowu to ZAWSZE jest tylko pies w typie rasy.
              • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 19:38
                Ależ mój ma rodowód.
                • ardzuna Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 23:05
                  FCI?
                  • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 11:23
                    Nie, nie FCI, ale nie zależało mi na FCI. Jeśli ktoś niezrzeszony w FCI robi dobrą robotę to ja nie mam nic przeciwko. Zresztą ceny psiaków z rodowodem FCI są podobne. Tylko, że akurat nie było wśród nich takiego, który by mi odpowiadał.
                    • mid.week Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 13:43
                      Mój też ma rodowód nie z FCI
                      Sama zrobiłam
                      https://www.yummy.pl/public/screens/alfabet/pl/pies.jpg
                      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 19:40
                        Nie bądź gupia. Choć to pewnie niezależne od twojej woli big_grin
                      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 19:43
                        A czy taki by cię ewentualnie zadowalał?

www.napor.pl/wp-content/gallery/jascha-z-morisvillu/gala-napor-rodowod-2-hodowla-uzytkowych-owczarkow-niemieckich.jpg
                        • mid.week Re: No i mamy psa :-) 08.08.18, 21:43
                          Wolę swój wink
              • default Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:22
                >>>>Pies bez rowodowu to ZAWSZE jest tylko pies w typie rasy

Czyzby ? Nie ma obowiazku wyrabiania psu rodowodu. Jak ma metryke to jest rasowy.
                • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:29
                  Mój ma rodowód. Cztery pokolenia wstecz. Nawet badania i "zawody" i "dyplomy" co poniektórych przodków są w nim podane smile
                  Bardzo jestem zadowolona z "inwestycji". Powiem szczerze, że po raz pierwszy mam psa, i po raz pierwszy z rodowodem. Mąż nalegał na tę rasę, bo u niego zawsze właśnie On były w domu. Ja chciałam podhala, ale uległam.
                  Oczywiście każdy kupuje czy tam adoptuje co mu pasuje, nie jestem ortodoksyjną psiarą.
                  Jedno wiem. Życie bez psa jest gorsze a już bez mojego na pewno big_grin Od kiedy go mam już tak nie kombinuję, mogę wreszcie odetchnąć psychicznie. Uspokaja mnie. I jest kolejnym powodem do napadów śmiechu, bo jest pocieszna.
          • jola-kotka Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:27
            A co rosa ma zamknac?
        • jola-kotka Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:26
          Hehe smile dobre.
    • nangaparbat3 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 08:58
      Cztery sztuki homo sapiens, trzy koty i pies.

A teraz czekam na gratulacje

Z calego serca smile smile smile
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:02
        Dzięki smile
    • lady-z-gaga Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 10:08
      ale macie fajnie smile
    • joa66 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 10:16
      Uwielbiam koty śledzacych swoich ludzi I udających, że są akurat tu przypadkiem.. big_grin
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 14:15
        Moje chodzą noga w nogę, jak psy, tylko nie szczekają big_grin
        • astomi25 Re: No i mamy psa :-) 07.08.18, 18:22
          Nasza kota tez zawsze lazi z nami na spacer. Najsmieszniej jest jak idziemy gdzies dalej, juz paredziesiat metrow przed granica "swojego rewiru",drze jape tak glosno, ze ludzie z okien wygladaja😁.
          Nie lubi jak wychodzimy poza teren.
          Wczesniej sie pytano, to wasz kot? Zawsze zaprzeczalismy. Teraz juz wszyscy wiedza ze to nasz, jak z przodu biegna nasze psy to wszyscy sie juz za kotem rozgladaja.
          A najlepsze jest zachowanie Koty jak widzi innego kota. Przysuwa sie do ktoregos z naszego psa i kroczy sobie dumnie. Idzie wolniutko z podniesiona glowa. Jakby mogla to by wystawila jezyk i pokazala fucka obcemu kotu. Czuje sie pewnie przy takich bodyguartach. Czasem sie zastanawiamy, jak sie zachowuje jak jest na dworze bez psow. Opcje sa dwie: albo wszystkie koty w okolicy wiedza juz ze ma dwa psy w domu i nie zawaha sie ich uzyc 😉, albo wrecz przeciwnie - dostaje manto podwojnie. Jako ze czasem przychodzi do domu z podbitym okiem 😜obstawiamy opcje druga.
          • jak_matrioszka Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:36
            O tak, koty potrafia pokazać co też one nie moga wink Nasz kiedyś z wypietym ogonem maszerował wte i wewte przed kotem-gościem, bo nasz mógł wychodzić na balkon, a ten drugi nie big_grin

Ani z lasu gratuluje całego zwierzyńca smile
            • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:51
              Dzięki smile
              Naszła mnie refleksja... Całe młodzieńcze życie wydawało mi się, że jestem psiara. Potem przygarnęliśmy koty i zaczęłam doceniać kocie towarzystwo siłą rzeczy, ale początkowo przywlekliśmy je, bo chciałam, żeby dzieciaki nauczyły się kontaktu ze słabszym stworzeniem (taaaa... słabszym) i miały dzieciństwo takie jak ja, z całą Arką Noego. Dzieci i koty się kochają, mój syn był chyba kotem w poprzednim wcieleniu wink
              A teraz mam psa. I nie wiem jak mogłam go wcześniej nie mieć. Pewnie, pies to kolejne obowiązki, ale pod względem charakteru to jest to. Jednak jestem psiara. Ta bestia wiele mnie uczy, takich prostych rzeczy, które zawsze chciałam sobie przyswoić ale nie było motywacji... No i niby jest nas w domu czworo, ale pies jest wpatrzony we mnie.
    • szironna Re: No i mamy psa :-) 09.08.18, 12:48
      Gratuluję. Niech się zdrowo chowa i niech Wam razem będzie jak najlepiej smile
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:07
        Dzięki, na razie wszystko ok. Oby tak dalej. Leży tu sobie koło mnie i tylko tymi oczyskami mruga smile Jest czarna, oczy ma czarne i tylko tymi półksiężycami łyska, jak się patrzy na człowieka. Już sam ten widok jest wart wszystkie pieniądze. Łazi za mną wszędzie jak baranek, pewnie mnie pilnuje wink
        Nie lubi jak gdzieś znikam.

Docelowo ma być taka:

cdn.pixabay.com/photo/2017/12/03/07/49/black-german-shepherd-2994409_960_720.jpg

Już znacznie zbliżyła się do ideału.
    • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 17:01
      Oto mordka mojej psinki, tak jak obiecałam. Zdjęcie robione już jakiś czas temu, ale zapomniałam wkleić.

Zdecydowanie dobra jest na smutki wszelakie. A przy tym mądra bestia.

https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4144025

• ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 17:02
        jak się wkleja, żeby się wyświetliło???
        • al_sahra Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:06
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/za/ea/dpqx/2Tcyuja4PIuaN62huX.jpg
    • alpepe Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 17:16
      rozczarowałaś mnie pseudohodowlą, ty i jedna taka od kota na tym forum. Rozumiem, że ktoś chce psa rasowego,, sama mam sukę wystawową, ale popierać cwaniaków, ble.
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:33
        To nie jest pseudohodowla. Nie wiem ile jeszcze będę to musiała tłumaczyć. No ale do niektórych jak grochem o ścianę.
        Pani, która ją prowadzi, jest człowiekiem z pasją. Ktoś, kto ma pseudohodowlę, nie angażuje się do tego stopnia co ona w "serwis posprzedażowy" smile
    • default Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:26
      Gratulacje, ale.... ON-ka ?? sad
      Rasa bardzo zdegenerowana , ale zycze z calego serca, zeby ta Twoja okazala sie jednak fajna i zrownowazona. Powodzenia.
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:42
        Tak, wiem, dlatego starannie wybrałam hodowlę. Kupiłam psa użytkowego, z piękną linią i świadectwem zdrowia cztery pokolenia wstecz. Zrezygnowałam świadomie z certyfikatu FCI, bo w kraju są dwa obozy miłośników ON. Jeden z nich skupia hodowców psów stricte wystawowych, drugi zaś hodowców psów użytkowych, do pracy w policji i innych służbach. Właśnie takiego chciałam smile Właśnie ten ostatni wyłamał się z FCI ... Nie obchodzi mnie to. Nie potrzebuję papierka, tylko psa.
        Po półtora miesiąca życia z psem pod jednym dachem, mogę powiedzieć wiele dobrego o charakterze mojej nowej przyjaciółki. Jest spokojna, skłonna do współpracy, odważna i pogodna. Kochane psisko.
        Na tym zdjęciu jest jeszcze taka psineczka. Teraz to kawał bestii, będzie ważyć już ze dwadzieścia kilo. Budzi respekt. Nie będę jej psuć charakteru i drażnić i szczuć, bo taki pies to odbezpieczony colt, ale liczę na to, że z wiekiem sama stanie się mniej przyjazna wobec obcych wink
        Zrobię jakieś zdjętko i znowu wkleję.
    • chocolatemonster Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:31
      Gratulacje ! Prosimy o zdjecia calej menazerii!
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 18:43
        Tylko nie wszystkie na jednym zdjęciu, bo jeszcze się z kotami nie polubiła, tzn ona je kocha, ale one tego nie doceniają big_grin
    • jola-kotka Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:20
      Gtatuluje,gratuluje,gratuluje. Super smile.
      • ania-z-lasu Re: No i mamy psa :-) 17.09.18, 19:43
        Dzięki big_grin
        Z tego co kojarzę też masz onki? Fajne są?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka