Dodaj do ulubionych

Pobrudzone pranie-pralka

13.08.18, 19:40
Dziewczyny, czy ktoras z Was moze wiedziec co sie dzieje? Wlasnie wyciagnelam posciel z pralki, na ktorym sa zabrudzenia jakby ktos porysowal je czarna kredka?? Wczesniej zrobilam pranie tez na 60 stopni i jest czyste, ale pare tyg temu zauwazylam podobne zabrudzenia na kilku recznikach, ale zbagatelizowalam to, bo pozniej pralam biale wiele razy i nic.
Pralka bosch, ma ponad 7 lat, dosc czesto w uzytku, rodzina 5 osob.
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:02
      Sprawdź, czy uszczelka (?) - ta guma na drzwiach - jest czysta.
      • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:13
        Guma jest czysta, pralke regularnie dezynfekuje czy to octem czy takim specjalnym plynem, wlaczam pusta na 90 stopni. Kilka tyg temu sie przeprowadzalismy, nie zostaly nalozone te bolce unieruchamiajace beben i boje sie, czy cos nie zostala uszkodzona w trakcie przeprowadzki.
    • 35wcieniu Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:21
      Miałam kiedyś podobnie ale plamy były jakby tłuste, ciężko było sprać. Dwóch fachowców naprawiało, okazało się finalnie że to jakaś pierdoła ale nie mogli ustalić o co chodzi.
      • mama.nygusa Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:24
        Moim zdaniem, bo tez tak miewalam byla to wina plynu do plukania.Taka moja teroria, ale jak ktos wyzej napisal byly to jakby tlustawe plamy.
        • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:54
          Tluste plamy to nie sa, ale dzieki za odzew! Maz bedzie sie musial wdrozyc dochodzenie, bo mimo ze marze od dawna o nowej, wiekszej pralce, na 8kg, to jednak moglaby ta pochodzic jeszcze ze dwa lata.
          Moja mama ma boscha, najprostszy model, od chyba 11 lat i dalej chodzi bez zarzutu.
          • liliawodna222 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 20:59
            Moja pralka ma już prawie 15 lat, żaden z niej luksus, a nie chce się cholera jedna zepsuć big_grin TAk bym chciała mieć już nową! wink
            • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 21:09
              😁 nie strasz! W koncu musi pasc😜
              • liliawodna222 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 21:11
                Gdybym wiedziała jak, to bym jej pomogła wink
                • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 13.08.18, 21:19
                  Jak znajdziesz sposob, to daj znac. Mysle ze za jakies dwa lata chlop juz sie da przekonac na zakup nowej. Dzieci rosna, 7kg nie da dluzej rady ciagnac🤷‍♀️
                  • martialis Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 13:37
                    Wirowanie na najwyższych obrotach - ostatnio spec od pralki mnie przestrzegał, że psuje smile
                    • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 14:18
                      Mozliwe, biale zawsze wiruje na 1200, kolorowe/ciemne na 800.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 16:01
                      martialis napisała:

> Wirowanie na najwyższych obrotach - ostatnio spec od pralki mnie przestrzegał,
                      > że psuje smile

Wystarczy być specem od fizyki ze szkoły podstawowej, aby znać zależność wielkości siły odśrodkowej od prędkości obrotowej.
                      • martialis Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 22:00
                        Bardziej chodzi o rozdźwięk między zakładanymi, a faktycznymi możliwościami.
                    • strasznymruk Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 16:06
                      martialis napisała:
                      > Wirowanie na najwyższych obrotach - ostatnio spec od pralki mnie przestrzegał,
                      > że psuje smile

Jeśli kupuję pralkę z możliwością wirowania 1400 obrotów, to nie będę jej oszczędzał wirując na 400 obrotach.

• martialis Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 21:58
                        Zdziwiłbyś się smile
    • martialis Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 09:20
      Łożyska zaczynają padać?
      • dyzurny_troll_forum Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 09:25
        martialis napisała:

> Łożyska zaczynają padać?

Też bym tak obstawiał.
      • same-old_mona Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 13:13
        Też na to stawiam. U mnie dziwne plamy niewiadomego pochodzenia były właśnie od tego.
        • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 14:20
          Dzieki! Bedziemy sprawdzac lozysko. Wlasnie mi sie pierze to pobrudzone plus wlozylam dodatkowe, zobacze jak teraz bedzie.
          • iberka Re: Pobrudzone pranie-pralka 15.08.18, 15:33
            u mnie w whirpool'u silnik padał...i brudziło coś. W LG łożyska
    • ela.dzi Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 13:09
      W czym pierzesz ? Miałam takie problemy, gdy używaliśmy kapsułek. Co śmieszne, przytrafiało się to losowo. Od kiedy wyczyściliśmy porządnie pralkę i używamy proszku problem przestał istnieć.
      • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 14:22
        No wlasnie mam kapsulki ariel, plus plyny, do kolorowego uzywam persil megapearls.
    • aerra Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 13:50
      Moim zdaniem łożysko masz rozwalone. Przy większym wsadzie mocniej się to telepie i wtedy masz zabrudzone.
      • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 14:27
        Tak, telepala sie wczoraj przy wirowaniu, jakis czas temu tez dosc skalala, ale maz ustawil i bylo ok. Cholera, jesli to rzeczywiscie lozysko to nie wiem, czy nie lepiej kupic nowa, niedawno przeprowadzilismy sie do Anglii, nie wiem ile tu sobie wolaja za robocizne. Maz zlota raczka, ale taka wymiana lozyska moze go przerosnac😉
        • faustine Re: Pobrudzone pranie-pralka 14.08.18, 17:24
          Mój Bosch tez się tak telepał przy wirowaniu i brudził pranie. Tylko że zamiast pasków miałam kropkismile Gdy mąż wysunął pralkę, na podłodze była mała kałuża gęstego oleju /smaru. Też miała 7 lat. Kupiliśmy nową smile
        • aerra Re: Pobrudzone pranie-pralka 15.08.18, 00:29
          Niestety, to spokojnie można zrobić samemu, nawet jak się nie jest złotą rączką, wystarczy że nie jest się antytalenciem. Też miałam nadzieję, że kupię sobie nową pralkę, a mąż zamówił za niecałą stówkę części w necie i sam łożysko wymienił... Złotą rączką nie jest... za to z niewinną miną stwierdził, że przecież po co nową, ta chodzi jak złoto!
          • 1maja1 Re: Pobrudzone pranie-pralka 15.08.18, 11:28
            Nie gadaj😯 a juz wertowalam net i ze dwa modele w koszyku😭🤪 wczorajsze pranie wyszlo czyste, ale cos tam mruczy dosc ciezko przy wypompowywaniu wody, wiec trzeba to lozysko rozpracowac.
            • iberka Re: Pobrudzone pranie-pralka 15.08.18, 15:35
              może być i łożysko i pompa tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka