Dodaj do ulubionych

I po co bylo walczyc

16.08.18, 08:47

skoro wczoraj calkowicie legalnie i z pomoca policji grupa nazistow przemaszerowala Nowym Swiatem? ludzie,ktorzy chcieli zablokowac ten zenujacy marsz zostali wyniesieni przez policje i przetrzymywani w bramach.Relacja "na zywo" jest dalej dostepna.
Zhanbiono pamiec wszystkich poleglych w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 08:53
      Bo teraz też z nimi wygramy.
      • alicia033 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 08:58
        joa66 napisała:

> Bo teraz też z nimi wygramy.

Polak przed szkodą i po szkodzie głupi.
        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:01
          Zatem współczuję Ci
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 08:59
        Biorac pod uwage kto wczoraj zostal wyniesiony mam obawy iz tak latwo ani szybko to nie nastapi.Z TVP natomiast dowiedzialam sie,ze w Warszawie jest grob Pilsudskiego😈
      • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:03
        Póki co robicie wszystko by zwykłych ludzi wepchnąć do owego brunatnego narożnika.
        • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:13
          Zwykli ludzie w 39 tez czuli sie b.poszkodowani,dlatego wybrali kurdupla.Historia kolem sie toczy.
          • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:16
            Sugerujesz, że jak protoplaści Twojego Hansa będziemy przerabiać innych na mydło i wysyłać ich do niemieckich obozów śmierci?
            • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:21
              Nie musze sugerowac,na fb az sie roi od komentarzy w ktorych patrioci wysylaja do obozow,homoseksualistow,tych co wczoraj staneli na drodze ONRowi, Zydow... fb nie nadaza z usuwaniem
              • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:27
                Ha ha...
                Dziadek Hansa realnie wysłał setki tysięcy Żydów do obozu - "nie ma co wracać do historii, co było, a nie jest nie pisze się w rejestr"
                Niektórzy Polacy wypisują komentarze w necie - źle, bardzo źle.
                • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:36
                  Nie wyslal, wrecz przeciwnie stracil dziecko wcielone do Wermachtu.Dokumenty istnieja do dzis,lacznie z listami Czerwonego Krzyza informujacymi gdzie zostal pochowany.Mozesz sobie ujadac,faktom nie zaprzeczysz.
                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:08
                    Oczywiście, że tak. Albo taka sytuacja albo "kucharz przy wojsku".
                    • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:10
                      Coz masz pecha gazet.
                      • szalona-matematyczka Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:58
                        Znam duzo starszych Niemcow, takich 80+, 90+. Dziwne, bo wszyscy z nich ukrywali sie w gorach/wioskach by nie zistac wcielonym do Wehrmachtu, ewentualnie pracowali w fabrykach cala wojne (oczywiscie robiac wszystko, by jak.najmniej produkowac dla Adolfa, tak.w ramacb ruchu oporu), sklepach, kosciolach, ba!, byli tacy,ktorzy utrzymywali, ze cala wojne spedzili w domu, po prostu nie wychodzili nawet po bulki, zeby tylko nie miec stycznosci ze III Rzesza, taka opozycja jakby.😲 Na zdjeciac h z wojny widac zas wielu zolnierzy, nie wiem, skad Adolf ich wzial, jak wszyscy mi znani starsi Niemcy byl i w opozycji!????
                        • iwles Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 10:03

bo ci wojnę przeżyli.
                          Żolnierze Hitlera - zapewne zginęli.
                          I nie oszukujmy się, ani nie wiesz, czy oni mówią prawdę, ani nie jesteś w stanie znać nawet połowy Niemców 80-90+
                          • szalona-matematyczka Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 13:25
                            No wlasnie. Nie oszukujmy sie.
                        • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 13:08
                          Ci żołnierze to zapewne Czesi, ewentualnie polscy antysemici.
          • kochamruskieileniwe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:09
            Edel - drobna korekta. W styczniu 1933 Hitler doszedł do władzy....
            • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:11
              W 39 dalej czuli sie poszkodowani.
      • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:04
        Taaa, tylko szkoda, że w ogóle musimy.
        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:07
          Szkoda, ale taki mamy czas w Europie i na świecie. Wierzę, że minie.
          • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:14
            A, taki czas w Europie i na świecie też?
            To luz, nie ma czym się przejmować.
            • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:37
              Ale kto proponuje luz? (nie wliczając gazeciarza, oczywiście) Przecież właśnie o protestach przeciw faszyzmowi jest ten wątek.
            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:04
              Tak, luz, wlasnie o to chodziło, prawda? Jeżeli ktoś widzi to co chce widzieć to jego problem.
              • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:35
                Gorzej, jeśli nie widzi.
          • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:18
            Jaki czas? Marsz - góra kilka razy do roku jakiś oszołomów (podczas której nikt nie ginie) kontra wybuchy bombowe w centrach miast i całe kwartały ulic w środku Europy (no może bardziej na zachodniej i północnej części środka) gdzie w biały dzień boi się wjechać tamtejsza policja?
            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:05
              W które kwartały których miast boi się wjechac policja? Konkrety.
              • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:09
                Np. w Malmo, Kolonia.
                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:14
                  Rosengård i Seved w Malmö.

https://bilder.bild.de/fotos-skaliert/no-go-areas-malmoe---infografik-200268280-50096898/3,w=756,q=high,c=0.bild.gif
                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:18
                    I to jest naprawdę straszne, a nie fakt, że raz w roku przejdzie przez miasto marsz jakiś oszołomów.
                  • szeera Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:53
                    "Rosengård i Seved w Malmö."

Ładnie to riki na ematkę stare amerykańskie fake newsy wstawiać? Tu masz po polsku żebyś zrozumiał. Jakbyś jednak poczytał po angielsku, to znajdziesz nawet Fox News przepraszający za kłamstwa odnośnie no-go zones w Europie.

oko.press/strefy-go-gwalty-przestepstwa-terroryzm-bzdury-szwecja-walczy-fake-newsami-o-imigrantach/
                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:35
                      Nawet nie zauważyłaś, że to news niemiecki. W artykule są wypowiedzi policjantów z imienia i nazwiska wraz ze zdjęciami. Gdzie tu masz fake news?
                      • szeera Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:39
                        "Nawet nie zauważyłaś, że to news niemiecki. W artykule są wypowiedzi policjantów z imienia i nazwiska wraz ze zdjęciami. Gdzie tu masz fake news?"

?? Wypisałeś dzielnice Malmo. Wkleiłeś mapkę Malmo z napisem "No Go areas in Malmo." Ja ten post zacytowałam i pod nim odpowiedziałam. I tak, jest to fake news.
                        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:42
                          Pod mapką jest podane źródło. Dziennik "Bild", który opublikował ten artykuł nie został za niego pozwany, nie zamieszczal też żadnego sprostowania.
                          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:47
                            A kto miał ich niby pozwać? Szwedzka policja?
                            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 19:02
                              Nie. Służby dyplomatyczne z ambasady.
                              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 19:09
                                Służby dyplomatyczne pozywać do sądu? Wiesz, podobne prawo planowało PiS (pozywanie za "zniesławienie" Polski) ale coś im nie wyszło chyba. Ciekawe dlaczego.
                                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:23
                                  Jest jeszcze nota protestacyjna, bądź zwykła polemika wystosowana przez kogoś z ambasady. Nic takiego nie miało miejsca.
                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:27
                                    Skąd wiesz?
                                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:33
                                      Byłby odnośnik pod artykułem, albo by go zdjęli.
                                      • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:37
                                        Nie. Nie ma takiego obowiązku.

Żeby dorosły facet wierzył, ze gdzieś w Europie policja się BOI, żeby gdzieś pojechać..... Policja może olewać, może brac łapówki, żeby się nie wtrącac, może mieć za dużo pracy, może pracowac byle jak i tak dalej, ale w to, że się boi to chyba tylko dzieciak uwierzy. Przecież jeżeli gdzieś jest niebezpiecznie to nie posyłają tam Józka na rowerze.
                                        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:22
                                          No czyli powoli dochodzimy do stwierdzenia, że policja wjeżdża tam transporterem opancerzonym. big_grin

Co oczywiście dla forumowiczki joa66 jest czymś najnormalniejszym pod słońcem.
                                          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:32
                                            Nie. Być moze nie wiesz, ale policja każdego kraju ma transportery opancerzone i używa ich w szczególnych okolicznościach, w Szwecji zapewne też.

No i Szwecja nie musi się przejmowac tym czym przejmuje się "kazdy niemiecki polityk"

Pomijając już fakt, że żadne państwo nie wydoli, żeby prostować każdą głupotę, którą na jego temat napiszą, wszędzie.
                                            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:34
                                              No chyba, że wierzysz, że np każda bzdura o Polsce napisana gdziekolwiek staje się prawdą, bo polska ambasada nie wysłała noty, która byłaby publikowana pod każdą bzdurą.
                                              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:51
                                                I na koniec - każde większe miasto ma dzielnice, ulice na które strach się wybrać. W niektórych państwach te ulice mają kolor - ale to wynika z polityki społecznej w danym miejscu, historii, itd. Nasza przysłowiowa Brzeska ma taki sam kolor jak nie-Brzeska dlatego nam trudniej zwalić winę na kolor własnie.
                                              • riki_i Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 00:01
                                                Przypominam, artykuł był wyposażony w rozmowy ze szwedzkimi policjantami wraz z ich zdjęciami. Ale Joa66 wie lepiej - niemiecki szmatławiec znalazł jakichś renegatów (pewnie z faszystowskiej partii Szwedzcy Demokraci), którzy za judaszowe srebrniki napluli we własne gniazdo. Smród był tak niemożebny, że państwo szwedzkie ze wstydu i obrzydzenia wzdragało się nawet z tym polemizować. Zresztą , co tam jakieś fakty! Fakty przeczą naszej tezie? Tym gorzej dla faktów!!!

EOT Kochaniutka. Śpij smacznie.
                                                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:43
                                                  I co ci policjanci powiedzieli?
                                  • szeera Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:17
                                    "Jest jeszcze nota protestacyjna, bądź zwykła polemika wystosowana przez kogoś z ambasady. Nic takiego nie miało miejsca."

Miało jak najbardziej miejsce, np. na Węgrzech:

www.thelocal.se/20160923/embassy-no-go-zones-do-not-exist-in-sweden-hungary

"Sweden's embassy in Budapest has sharply rebuked Hungary after an official leaflet claimed that Stockholm and other European cities had become "no-go areas".

Ale to były oficjalne ulotki węgierskie, więc inna waga niż artykuł w tabloidzie.
                                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:24
                                      Z Bildem liczy się każdy niemiecki polityk , z panią kanclerz włącznie.
                                      • sumire Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:38
                                        Bild ma wagę Faktu, panie medioznawco, i tak samo się z nim liczą.
                          • szeera Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 20:00
                            "Dziennik "Bild", który opublikował ten artykuł nie został za niego pozwany, nie zamieszczal też żadnego sprostowania."

No ale przecież "Bild" tego nie wymyślił, informacja o Malmo pojawiała się w różnych mediach (najpierw amerykańskich) i wielokrotnie była sprostowana, również przez władze szwedzkie.

A na marginesie, na Super Express też byś się tak powoływał bez zastanowienia?
                            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:28
                              Bild ma wyższą renomę niż Super Express. Zresztą, nawet Superak nie jest takim dnem za jaki pewnie go uważasz. Swoje stałe felietony ma tam wielu polityków, od JKM aż po Adriana Zandberga.
                              • szeera Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:11
                                "nawet Superak nie jest takim dnem za jaki pewnie go uważasz"

Ale jak napiszą o jeziorze wódki pod Mławą to pewnie nie ruszysz od razu w drogę?
                                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 23:23
                                  Już ruszyłem. Pędzę, lecę, łeb mi trzęsie.
                • turzyca Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:10
                  A Kolonia to gdzie? Bo planuję wyjazd służbowy.
                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:23
                    Zachodni kalifat.
                • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:12
                  Ze niby co w Kolonii,bo wlasnie rodzina byla i nic sie nie dzialo😂
                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:51
                  Ale gdzie konkretnie, jakie dzielnice, do których POLICJA BOI SIÉ wjechac (czyli nie mówimy o dzielnicach gdzie "zwykli" mogą się bać przyjść/przyjechać) , najlepiej z informacją/linkiem potwierdzajacym te dane (bo wiesz, ja mogę napisac, ż e policja boi się wjechac na Brzeską, ale wiem, ze to nieprawda)
                  • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:23
                    Skompromitowalas się i jeszcze krzyczysz????

www.google.de/amp/s/m.bild.de/politik/ausland/schweden/polizei-hat-kontrolle-ueber-malmoe-verloren-50090658,view=amp.bildMobile.html
          • paszczakowna1 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:32
            > Szkoda, ale taki mamy czas w Europie i na świecie. Wierzę, że minie.

Sam nie minie.
            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:43
              No na pewno nie minie działaniami twego guru Kasprzaka.
            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:48
              Wiem - dlatego ja coś robię .
              • tiszantul Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:30
                > Wiem - dlatego ja coś robię

Ciekawe co. Trzymasz kciuki? Chodzisz na protesty Obywateli RP? Przeprowadzasz pogadanki uświadamiające z sąsiadami? A może wpłacasz na KOD? Pamiętasz, ile robiły ematki w 2015, 16, 17? Jeśli możesz, napisz co robisz, bo większość sympatyków opozycji nie ma pojęcia co robić, a chętnie by coś zrobili. Kiedyś na opozycji było przekonanie, że warto zbierać się w grupy i skandując hasła przechodzić grupą z jednego miejsca na drugie, ale ostatnio jakby opozycja zrozumiała, że efekt wykrzykiwania na ulicy jest nader umiarkowany
                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:38
                  Nie, nie mogę wink
                • iwles Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:42
                  tiszantul napisała:

> Kiedyś na opozycji było przekonanie [...]

możesz to przetłumaczyć z rosyjskiego na polski ?

• tiszantul Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:24
              > Sam nie minie

Organizujecie jakiś protest?
    • alaveda Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:15
      W Rzeszy nazi maszeruja co chwilę, nasi oenerowcy liczebnie i organizacyjnie to przy nich liga podworkowa.

https://i2.wp.com/www.dw.com/image/0,,18347402_303,00.jpg
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:27
        Gdzie ten kraj o nazwie Rzesza?
        • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:28
          Tam gdzie wyemigrowałaś za chlebem.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:32
            Przykro mi,nie mieszkam w zadnej Rzeszy gazeciu.Przydalaby ci sie mapa Europy.
            • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:48
              Wróciłaś do Polski?
              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:51
                Nigdy nie wyjezdzalam do Rzeszy, gazet idz po ta mape.
      • sylwus34 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:34
        Ale chwalisz się, czy żalisz?
    • lady-z-gaga Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:22
      Politycy odrabiają lekcje. Wiedzą, do kogo warto się wdzięczyć.
      Te grupy, ktore są dziś hołubione, odwdzięczą się głosem przy urnach.
      A te, ktore dziś płaczą, w czasie wyborów w znacznej części zostają w domu, albo jadą na weekend. Bo mają w dudzie. Albo "nie mają na kogo głosować", a chcą "byc w zgodzie ze sobą" i napawają się własną zayebistością, bo przeciez na mniejsze zło nie oddadzą swojego cennego głosu.
      Albo - jak niektóre ematki - zagłosują na złośc, bo "zabrali mi OFE"
      Kogo tak naprawdę obchodzi Polska ? (przepraszam za górnolotność) większość patrzy na czubek własnego nosa , albo własną d....
      • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:26
        Mnie.
      • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:28
        Otóż to. Przykro się z tym zgadzać, ale tak jest.
      • fornita111 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:10
        Asia-loi: to o tobie, wiesz?
      • butch_cassidy Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:34
        Lady, też tak to widzę. I dlatego mamy to, co mamy...
        • butch_cassidy Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:40
          I już kiedyś były takie wybory, że trzeba było wybrać mniejsze zło - ja miałam wtedy niewiele ponad 18 lat i rodzice skutecznie mi wytłumaczyli, dlaczego czasem niuanse nie są istotne i głosuje się wyłącznie na tych, którzy mają realnie szansę wygrać, nawet jeśli są po prostu "mniejszym złem".
      • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:08
        Te grupy, ktore są dziś hołubione, odwdzięczą się głosem przy urnach

Albo nie. Nakarmieni i pewni swojej siły mogą się rzucić na swoich "chlebodawców" . PiS zaczął karmic bardzo niebezpieczne zwierzę - także dla siebie.
        • tiszantul Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:35
          > Albo nie. Nakarmieni i pewni swojej siły mogą się rzucić na swoich "chlebodawcó
          > w" . PiS zaczął karmic bardzo niebezpieczne zwierzę - także dla siebie

Czyżby "koniec pisu" odc. 4487?
    • bialeem Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:27
      Ja wszystko rozumiem, ale blokowanie legalnych zgromadzeń jest z tego co wiem nielegalne. Podejrzewam, że mimo wszystko podobnie by się stało gdyby marsz był równości, a narodowcy by próbowali go przerwać. Zapewne werwa by była mniejsza, ale takie jest prawo i to jest dobre prawo. Póki poglądy nie są nielegalne, a narodowców oficjalnie nie są, to każdy ma prawo maszerować w sposób niezakłócony o ile to zgłosił, dostał pozwolenie i przemarsz nie został rozwiązany z jakiegoś powodu przez np policję. Gdyby było inaczej, to dopiero by było państwo bezprawia.
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:30
        Od kiedy promowanie nazizmu jest legalne?od kiedy wzywanie do nienawisci okrzykami "raz sierpem,raz mlotem czerwona holote"i "smierc wrogom ojczyzny"jest legalne?
        • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:35
          A co się robi wrogom ojczyzny?
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:37
            Twoim zdaniem zabija?lol
            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:07
              edelstein napisała:

> Twoim zdaniem zabija?lol

Sprowadza z wielką pompą do Niemiec
              www.google.com/amp/s/amp.welt.de/politik/deutschland/article181193596/Offensichtlich-rechtswidrig-Tunesier-Sami-A-muss-nach-Deutschland-zurueckgeholt-werden.html
              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:09
                Jaka pompa? czytaj i nie opowiadaj glupstw,myslisz,ze tu nikt niemieckiego nie zna i mozesz kit wciskac
                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:17
                  To objaśnij serdeńko treść tego doniesienia. I może jeszcze przytocz kilka DOWOLNYCH komentarzy Niemców pod artykułem. O ile pamiętam, było ich koło tysiąca, więc masz z czego wybierać.
                  • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:20
                    Serdenko z pompa to ty co najwyzej mozesz swoja Ukrainke witac.Sprawdz znaczenie tego slowa.
                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:29
                      Nakaz niemieckiego sądu, aby z powrotem sprowadzić do Niemiec groźnego islamiste, ochroniarza Osamy bin Ladena, to jest nawet więcej niż witanie wrogów ojczyzny z pompą. Przyrownal bym to do rozkładania czerwonego dywanu.
                      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:58
                        Nie,to jest respektowanie prawa.
                        • larrisa Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:11
                          edelstein napisała:

> Nie,to jest respektowanie prawa.

Niemcy zawsze wykonywali rozkazy, to fakt.
                          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:16
                            W Polsce nie wykonuja?smutne,ale wyjasnia stan polskiej armii i policji.
                            • larrisa Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:20
                              Smutne to jest to co zrobili Niemcy z milionami ludzi w czasie wojny, pokornie wykonując rozkazy.
                              I to jak po wojnie rozliczyli się ze zbrodniarzami. To jest faktycznie smutne.
                              • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:12
                                Bez przesady, gdyby nie pomoc Polaków zginęłaby najwyżej garsteczka Żydów (takie wrażenie odniosłam po lekturze pewnej książki opartej na wywiadach z odratowanymi Żydami) bo "Niemiec nawet nie potrafiłby odróżnić Żyda na ulicy, co innego Polak..."
                              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:13
                                No nie,powinni dac siebie i swoich bliskich rozstrzelac za dezercje😂
          • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:39
            A kto wg tych faszystów jest wrogiem?
            • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:47
              Ich zapytaj.
              • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:57
                Nie muszę. Sami glośno o tym mówią:

https://n-15-5.dcs.redcdn.pl/file/o2/tvn/web-content/m/p1/i/3fab5890d8113d0b5a4178201dc842ad/aa9e568b-d088-45b9-a85b-7c07e59dbad3.jpg
            • lady-z-gaga Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:02
              konstytucja
        • bialeem Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:35
          nielegalne jest realne nawoływanie do przemocy w stosunku do konkretnych grup lub osób. Wykrzykiwanie tych hasełek jest głupie, ale nie nielegalne. "bić wrogów ojczyzny" vs "bij żydów/masonów/cyklisytów". Prawnie jest to duża różnica.
          • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:38
            Legalność danego zachowania to jedna sprawa, jego stosowność - druga.
            Poza tym prawo można, a nawet należy zmienić, jeśli jakaś grupa wyraźnie go nadużywa - w sposób potencjalnie niebezpieczny.
            • bialeem Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:59
              Prawo jest pisane ogólnie. Jak się je pisze dla szczególnych przypadków, to się robią kwiatki. Prawo także działa w dwie strony. Jeżeli zakażemy marszów konkretnego typu, to może to rykoszetem walnąć np w osoby propagujące legalizacje substancji psychoaktywnych, bo też propagują coś, co jest teoretycznie nielegalne itd. Zakażesz konkretnego symbolu, to co kolejną władzę powstrzyma od dopisania do listy kolejnych (np tęczowych flag). Narodowcy to karczany margines, który występuje w każdym kraju w ten czy inny sposób. Wyjdzie z tego marginesu jak będzie się go aktywnie zwalczać. Te typy tak mają.
              • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:08
                I co z tego, że występuje w każdym kraju? Serio, nie kumam tego argumentu. Czy to cokolwiek zmienia? Nie. Te oślizłe typy maszerują po Warszawie w kolejne święta, coraz bardziej je zawłaszczając. Politycy się z nimi fotografują. Panowie są zapraszani do Sejmu. Jak długo można mówić, że to margines i że wszędzie tak jest?
                • dziennik-niecodziennik Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:34
                  nie inaczej.
                  mnie przeraża że w kraju gdzie pamięć wojny ciągle jeszcze powinna być zywa takie rzeczy sie dzieją. ciekawe czy dziadkowie tych panów jeszcze zyją i co by na ten temat mieli do powiedzenia, że wnusio hajluje w pochodzie. wszystkie ruchy wykazujące zachowania nazistowskie i faszystowskie powinny byc zdelegalizowane. to nie sa patrioci.
                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:41
                    Jakie zachowania nazistowskie i faszystowskie?!
                • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:16
                  To przykre, że tacy ludzie to zawszłaszczyli. Z drugiej strony jakoś oprócz nich nikt specjalnie się nie interesował owymi świętami i symbolami. Niestety.
                • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 06:20
                  Obślizgłe typy maszerują z sierpem i młotem na sztandarze. Zamiast w pasiakach po spacerniaku.
              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:10
                No patrz w Niemczech delegalizuja kolejnych,a aktualnie zalegalizowano zwiozki homoseksualne i plec "inna".
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:40
            Czyli jak przemaszeruja z swastykami podajac iz sa grupa rekonstrukcyjna to wszystko ok? heilujacych czlonkow ONR widzial caly swiat, ahh zapomnialam oni tylko zamawiali 5piw.
          • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:42
            Nie no, każde z tych haseł jest tylko głupie, nie ma się do czego przyczepić.
            Za to napisanie hasła "PZPR" na biurze byłego członka tej partii to już propagowanie totalitaryzmu big_grin
            • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:55

a słowo "Konstytucja" na koszulce to profanowanie demokracji big_grin
        • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:44
          Nacjonaliści nie promują nazizmu ani faszyzmu. Identyfikują się z ruchem narodowym, którego członkowie byli kiedyś mordowani przez nazistów. Wiem, że nie dotrze, ale cały czas warto prostować neomarksistowską propagandę.
          Niemniej tak, te ich piosenki to przegięcie w tym sensie, że dają neomarksistom pretekst do oburzenia, że jak to tak, śmierć i że młotem.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:47
            Wcale nie propaguja,te zdjecia heilujacych ONRowcow to tylko przypadek😂
            • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 09:54
              Marksiści wyciągają jakieś zdjęcia idiotów z lat 90, którzy z ruchem narodowym nie mieli i nie mają nic wspólnego.
              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:04
                Bys sie nie kompromitowala juz,w necie sa zdjecia aktualne heilujacych Onrowcow😂 najstarsze z 2010,to byly lata 90?
                • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:53
                  edelstein napisała:

> Bys sie nie kompromitowala juz,w necie sa zdjecia aktualne heilujacych Onrowcow
                  > 😂 najstarsze z 2010,to byly lata 90?

Gdzie w "necie", skąd wiadomo, że są akutalne, skąd wiadomo, że to nie jacyś kolejni idioci czy prowokatorzy?
                  • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:03
                    Google ci nie dziala?sa daty,sa wyroki sadu,a ze te cale ONR to zbior zer i idiotow to wszyscy widza.
                    • larrisa Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:25
                      edelstein napisała:

> Google ci nie dziala?

A tobie działa?

Bo jakoś nie kojarzę, żebyś o tym pisała:

www.facebook.com/Polizei.Thueringen/posts/1419845334771494:0
                      www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-tysiace-rak-wyciagnietych-w-hitlerowskim-pozdrowieniu-tak-by,nId,2418488
                      Temat tabu bo rzecz dotyczy Niemiec?
                      • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:30

a czy ona napisała, że u nich nie ma neonazistów?
                        Nie zauważyłam. Napisała natomiast, że w Niemczech nie zamiata się pod dywan, za przyzwoleniem władz państwowych, jak u nas, w Polsce.
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:34
                          Ale na czym to niezamiatanie polega? Na tym, że pozwalają na faszystowskie marsze?
                        • larrisa Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:36
                          Podaj konkretne przypadki zamiatania pod dywan.

Bo ja widzę przykładowo to:

wiadomosci.wp.pl/uderzenie-w-neonazistow-zarzuty-ws-koncertow-w-dzierzoniowie-6244298567075969a
                          A w Niemczech to:

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/niemcy-neonazistowski-koncert,757299.html
                          Sąd w Hildburghausen zezwolił w piątek na zorganizowanie koncertu. Sędziowie oddalili skargi przeciwników imprezy. Wyższy sąd administracyjny w Weimarze uznał wcześniej koncert za zgromadzenie, co oznacza, że jest on chroniony przez konstytucję. Muzyka jest wykorzystywana przez neonazistów do rozpowszechniania ich ideologii i pozyskiwania zwolenników wśród młodzieży. (www.tvn24.pl)
                        • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:23
                          Może obecna władza przytomnie odróżnia faszystów od narodowców.
                          W marszu za przedstawicielami ruchu narodowego, idącego w swoim stylu grzecznie w rządkach, szli też zwyczajni ludzie.
                          Zresztą, przedostatni masz narodowców ostatnio zdelegalizowała jedna komunistka z ratusza nie dlatego, że hailowali, ale dlatego, że mieli czarne koszulki, a jeden z nich miał na koszulce przekreślony sierp i młot.
                          • paszczakowna1 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:24
                            > Może obecna władza przytomnie odróżnia faszystów od narodowców.

Odróżnia "faszystów" od "narodowców" po czym? Od tych narodowców, co to kopiują hasła faszystów walońskich (reksiści) i których rzecznik miał esesmana Leona Degrelle w awatarze na FB, od tych narodowców, którzy paradują z symbolami kolaboranckich formacji nazistowskich (krzyż celtycki), od tych, którzy nazywają się po pałkarskiej faszystowskiej przedwojennej organizacji, przyjemniaczków, którzy bili do nieprzytomności żydowskie kobiety, demolowali sklepy i podkładali bomby pod ZNP, czy może tych narodowców, którzy spraszają na swoje marsze jawnych neofaszystów włoskich z wyrokami za terroryzm (Roberto Fiore)?

Oooops, to wszystko ci sami...

> W marszu za przedstawicielami ruchu narodowego, idącego w swoim stylu grzecznie w rządkach, szli też zwyczajni ludzie.

Wczoraj? A gdzie tam. Zero. Na szczęście.

> Zresztą, przedostatni masz narodowców ostatnio zdelegalizowała jedna komunistka z ratusza nie dlatego, że hailowali, ale dlatego, że mieli czarne koszulki, a jeden z nich miał na koszulce przekreślony sierp i młot.

Ojej, nie pozwoliła na marsz czarnych koszul w nazistowskiej estetyce w rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego? Naprawdę? Jak mogła, komunistka jedna!
                        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:44
                          iwles napisała:

>
                          >
                          > a czy ona napisała, że u nich nie ma neonazistów?
                          > Nie zauważyłam. Napisała natomiast, że w Niemczech nie zamiata się pod dywan, z
                          > a przyzwoleniem władz państwowych, jak u nas, w Polsce.

Taaaak. Nie tylko nie zamiata się pod dywan, ale pozwala neonazistowskiej bojówce przez całe lata mordować ludzi. Sprawdź sobie w wujku google Panią Beate Zschäpe i jej WIELOLETNIĄ działalność.
                          • olena.s Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:13
                            Wyjątowo idiotyczny argument.
                            Powiedziałbys, że u nas pozwala się na wieloletnie bezkarne morderstwa kobiet i podrzucił link do sprawy Iwony Wieczorek czy tej nieszczęsnej dziewczynki zgwałconej i zmordowanej 7 lat temu tuz przy ludnym targowisku, o sprawie której przypomniała własnie Gazeta?
                            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:17
                              To nie jest idiotyczny argument. To była banda neonazistów, która zamordowała CO NAJMNIEJ 10 osób w całych Niemczech i działała całymi latami. Policja wręcz sabotowała śledztwo. Dokształć się, poczytaj, potem pouczaj.
                          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:21
                            No,zostala skazana na dozywocie.
                            Trynkiewiczowi tez pozwolono mordowac.
                      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:18
                        A kto ci zabrania wejsc na niemieckie forum i pisac?
                        • larrisa Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:31
                          A co po robić takie kretynizmy? Ja nie mam potrzeby latać po sąsiadach i wytykać im jak to u nich źle, podczas gdy u mnie jeszcze gorszy syf. To trochę za prosty mechanizm psychologiczny jak dla mnie.
                          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:58
                            Nie wiem czy wiesz,ale ja nie jestem sasiadka 😂
          • margierita Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:50
            piepe napisał(a):
            Nacjonaliści nie promują nazizmu ani faszyzmu.

Że co? a weź przeczytaj sobie definicję faszyzmu. Chociażby na wikipedii
        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:14
          edelstein napisała:

> Od kiedy promowanie nazizmu jest legalne?od kiedy wzywanie do nienawisci okrzyk
          > ami "raz sierpem,raz mlotem czerwona holote"i "smierc wrogom ojczyzny"jest lega
          > lne?

'raz sierpem, raz młotem... ' to stare hasło antykomunistyczne, ty w ogóle nie kojarzysz o co chodzi

wykrzykiwalem za komuny " a na drzewach zamiast liści, wisieć będą komuniści " i za żadnego naziste się nie uważam

bezdenne głupoty wypisujesz, jak zwykle zresztą

idź na tagesschau.de, tam znajdziesz pełne zrozumienie
          • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:20
            A jaki sens ma wykrzykiwanie tych haseł w 2018 roku, blisko 30 lat po upadku komunizmu w Polsce?
            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:25
              Ma sens taki, że jest wymierzone przeciwko postkomunie, która zdaniem uczestników tych marszow nadal zachowała wpływy w części mediów i różnych obszarach gospodarki.
              • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:29
                Czyli nie ma sensu.
                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:31
                  Ma sens nawet dla nastolatków. Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak ich denerwuje np. Iga Lis.
                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:35
                    A mnie denerwują starzy działacze PZPR mianowani przez Jarosława na dość ważne stanowiska. Dlaczego narodowcy nie kierują swoich okrzyków do nich, tylko do 18-latki? Czym ona może ich denerwować?
                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:45
                      Tym, że nic sobą nie reprezentuje, a wciska się do mediów i epatuje "światowym życiem" za kasę tatusia. Zdobytą po układzie (gwiazdorski kontrakt w TVP za poprzedniej wladzy).
                      • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:50
                        Innymi słowy, nieudacznicy mają ból dudy, że to nie oni.
                        Jakoś mi ich nie żal.
                        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:03
                          Powinnaś być ostrożna z takimi sądami. Latorośl Pana Lisa nie zasługuje na obronę.
                          • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:19
                            Dlaczego mam być ostrożna?
                            Latorośl pana Lisa jest nastolatką, która - jak każdy z nas - nie miała wpływu na to, w jakiej rodzinie się urodziła, więc potępianie jej za to jest skrajnym idiotyzmem. Jej rodzice odnieśli sukces (tak, wiem, branża medialna - tfu), mają pieniądze (tfu), dziewczyna z tego korzysta, jak wiele innych dzieciaków w Polsce. Nie widzę tu naprawdę innego podłoża niż zazdrość, bo też by chcieli, a im nie wyszło. A że jej tatuś jest przez fanów "walki z postkomuną" programowo nienawidzony, jak 90% dziennikarzy w tym kraju (bo wiadomo - dziennikarze są albo z układu, albo pracują dla Niemców), to już inna sprawa, też śmieszna, ale mniej idiotyczna, niż żywienie niechęcii do kogoś za sam fakt, że jest czyimś dzieckiem.
                            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:23
                              Ta panienka powinna siedzieć cicho. Tymczasem bezczelnie pcha się na salony i uważa, że wszystko jej się należy. Usiłowała być modelką na wybiegu prezentując zbyt niski wzrost i zupełnie nie nadające się ku temu nogi. Ktoś inny usłyszałby 'do widzenia' na wstępie. Tutaj miesiącami pompowano balon "modelki".

Młodzież dostaje na nią po prostu piany. Jeśli nie podoba Ci się nienawiść Polaków do "resortowych dzieci" czy wnuczków , to spójrz wpierw na casus Igi Lis.
                              • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:32
                                Dlaczego powinna siedzieć cicho? Bo komuś się nie podoba, że ma na nazwisko Lis?
                                To bardzo dobrze, że uważa, iż wszystko jej się należy, młode dziewczyny powinny myśleć w ten sposób, a nie siedzieć w kącie i czekać, aż ktoś je znajdzie - życie ją i tak przeciora.
                                Ona ma osiemnaście lat, riki. Trzeba mieć naptane w głowie, żeby z zachowań nastolatki robić sprawę polityczną. Ale rozumiem, że przykład tego dziewczęcia stanie się argumentem prawych w zbliżającej się dyskusji o repolonizacji mediów big_grin

BTW, o Kate Moss też mówiono, że jest za mała i krzywa.
                                • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:43
                                  Od razu powiem, że nie kojarzę rzeczonej panienki.
                                  Natomiast osoby głupie (niezależnie od wieku i płci) powinny jak najbardziej siedzieć cicho.
                                  Niestety z tego zauważyłam zwykle mądrość jest cicha i rzadko się "przebija", a najgłośniejsza jest zwykła głupota podlana bezczelnością.
                                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:44
                                  Wpychanie na wybieg osoby, która się tam absolutnie nie nadaje, za to jest córką znanych ludzi i ma nazwisko - nie, to nie jest "bardzo dobrze". To budzi agresję u zwykłych ludzi. Takie podejście elit i przekonanie, że "nam się wszystko należy" rodzi z czasem rewolucje. Właśnie takie zupełne drobiazgi. Musi ich być tylko odpowiednio dużo.
                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:45
                                    A do czego nadawał się Misiewicz?
                                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:47
                                      Do niczego. Jeszcze lepszy przykład. Z tym, że pisiory wyciągnęły wnioski i poleciał w niebyt.
                                      • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:26
                                        No, ale ta, jak ją uprzejmie nazywasz, panienka nie pełni żadnych funkcji politycznych. Po prostu jest. Zatem sorry, dla mnie to nadal leczenie kompleksów przez wyżywanie się na młodej dziewczynie.
                                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:07
                                    Zgadzam się.
                              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:53
                                riki - na salony może się pchac każdy jak chce , ale dopóki budżet panstwa mu tego nie finansuje to ok.
                                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:27
                                  joa66 napisała:

> riki - na salony może się pchac każdy jak chce , ale dopóki budżet panstwa mu t
                                  > ego nie finansuje to ok.

???? Prostytutka Natalia S. i jej sutener odpowiadają ci jako wzorzec dla dorastajacych dziewczynek? Albo ekipa "Warsaw Shore"?
                                  • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:40
                                    Lepsza Martusia co ma każde dziecko z innym?
                                    • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:36
                                      A utrzymujesz te dzieci?
                                • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:36
                                  Ale tatusia finansowaliśmy wszyscy.
                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:51
                                    No i co z tego?
                                    Teraz finansujemy pana, który zasłynął przebieraniem się za penisa parę lat temu. Oraz drugiego, który pojawia się na wizji z papierosem.
                                    Ufam, że riki i jemu podobni będą z jednakową odrazą odnosili się w przyszłości do dzieci Rachonia. I generalnie do dzieci wszystkich dziennikarzy pracujących obecnie w TVP.
                                    • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:54
                                      Kto się na wizji z papierosem pojawia?
                                      • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:01
                                        Korespondent TVP w Berlinie. Zdziwiony?
                              • natalia.nat Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 16:05
                                Ale to nie jest twoja sprawa, co ktoś prywatnie robi w swoim życiu, gdzie się pcha i czy słusznie. Nie za twoje pieniądze! Nie czytaj i nie oglądaj, skoro cię dupsko boli. Żałosne stękanie wyborców pisu, którym nic się w życiu nie udało, więc będą rzucać pomyjami na wszystkich dookoła. Samo to, że takie rzeczy zauważasz a tym bardziej, że o tym piszesz świadczy jaki poziom sobą reprezentujesz. Dno.
                  • margierita Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:48
                    riki_i napisał:
                    "Ma sens nawet dla nastolatków. Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak ich denerwuje np. Iga Lis."

Nastolatki denerwuje Iga Lis? Ośmielam się postawić tezę, że taka Iga Lis denerwuje "rikopodobnych", bo z jej kapitałem (tym materialnym dzięki rodzicom i tym kulturowym) może szyderczo posłać na drzewo "rikopodobnych". Gdyby była pokorną dziewuchą z interioru, zapatrzoną w rikopodobnych jak w bóstwo, to nikomu by nie przeszkadzało ani jej pochodzenie, ani poglądy, ani nawet tatuś...
                    • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:19
                      To napisz mi złotko, jaki ona ma kapitał kulturowy? Jakąkolwiek wypowiedź tego dziewczęcia, świadczącą o kapitale kulturowym.
                      • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:29
                        Wykształcenie (odpowiednie do wieku) znajomość jezyków obcych, podróże (które nie wszystkich, ale większość kształcą) itd. Kapitał kulturowy nie oznacza inteligencji oraz cech charakteru.
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:30
                          p.s. riki, a może Ty byś otworzył forum pt Celebrytki - temat Cię fascynuje, a tym, kórzy podzielaja Twoje zainteresowania byłoby łatwiej trafić.
                        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:35
                          joa66 napisała:

> Wykształcenie (odpowiednie do wieku) znajomość jezyków obcych, podróże (które n
                          > ie wszystkich, ale większość kształcą) itd. Kapitał kulturowy nie oznacza intel
                          > igencji oraz cech charakteru.

Hahahaha! Formalne wykształcenie w Polsce nie znaczy nic, akurat pół życia robiłem w tej branży, nie ma większej stajni Augiasza. Znajomość angielskiego stanowiła pewien kapitał 25 lat temu, a wrzucanie na insta pozowanych fotek z resortu na Zanzibarze (tym zajmuje się Pani Iga Lis) jest zajęciem dla ciut inteligentniejszej małpy.
                          • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:41
                            Masz na jej punkcie obsesję...
                          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:46
                            Osoby z kapitałem kulturowym mają prawo go roztrwonić , wiesz?

p.s. zaczynam wierzyć , ze pani Iga bardzo Ci się podoba big_grin
                          • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:01
                            Każdym kolejnym wpisem potwierdzasz moją teorię o bólu pupy.
              • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:30

dla ciebie lewica to zawsze i wyłącznie postkomuna ?
                Nawet w krajach, w których ani komunizmu, ani nawet socjalizmu, jako ustroju, nigdy nie było ?
                Czy może tę "zaszczytną" nazwę stosujesz tylko do Polski ?

• riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:33
                  Hasło dotyczy komuny i postkomuny.
                • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:29
                  iwles napisała:

> dla ciebie lewica to zawsze i wyłącznie postkomuna ?
                  > Nawet w krajach, w których ani komunizmu, ani nawet socjalizmu, jako ustroju, n
                  > igdy nie było ?

Lewica ideologicznie wywodzi się z marksizmu. To, że nie udało się go wprowadzić w formie komunizmu w zachodniej Europie na taką skalę jak w innych krajach nie oznacza, że nie są cały czas prowadzone próby.
                  Paradoksalnie Polska, z nieprzeprowadzoną do tej pory dekomunizacją sądów czy uniwersytetów i całym aktywnym bagażem postkomunizmu, jest obecnie mniej komunistyczna od Europy zachodniej.

• 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:41
              30 lat po upadku komunizmu??? a co to za nowe odkrycie?? Postkomunizm tak naprawde skonczył się niecałe 3 lata temu - nie 30, ale 3 .
              • sumire Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:49
                W odróżnieniu od ciebie i twoich mocodawców, trollu, nie uznaję pisania historii na nowo pod batutą Kaczora. Wy to sobie możecie z niego robić tego, co obalił komunę, ile chcecie. Normalni ludzie nigdy w to nie uwierzą.
                • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:06
                  Poziom kultury wręcz europejski. Odpowiem więc w twoim stylu - może dotrze.
                  Nie uznaję pisania historii pod batutą "ludzi honoru" oraz TW .
              • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:50
                nie elu, jesteś w błędzie, komunizm wrócił - w październiku 2018 r. minie dokładnie 3 lata, jak wrócił.

• 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:03
                  Oczywiście, że rozumiem tęsknotę za komunizmem i latami PRL - ale to już przeszlość. Polacy wybrali i codziennie dokonują tego typu wyborów.
                  Czy ich ojczyzną jest Polska czy też ten kraj:

https://images91.fotosik.pl/19/ba1cd9a5276547c8med.jpg
                  • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:57
                    > Polacy codziennie dokonują tego typu wyborów. Czy ich ojczyzną jest Polska
                    > czy też ten kraj:

Chcesz powiedzieć, że po 1945 roku w Polsce nie było Polaków ? Czy też może sami dokonali wyboru, jaki kraj jest ich ojczyzną ?
                    • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:26
                      Chcę powiedzieć, że Polak nie używa okreslenia " w tym kraju" i nie czeka z drżeniem rąk na to co powie i jak zareaguje Moskwa czy też Bruksela.
                    • mdro Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:20
                      Kremlowski troll jak zawsze szczuje na Unię.
                      • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:34
                        mdro napisała:

> Kremlowski troll jak zawsze szczuje na Unię.

No proszę, nawet takiego krótkiego zdania nie potrafisz sensownie skomentować?

Napisałam wyraźnie ".. i jak zareaguje Moskwa czy też Bruksela", więc jeżeli na kogokolwiek "szczuję" to zarówno na Moskwę jak i na Brukselę.
                        Rozumiem, że skrzętnie pomijasz stolicę swojej duchowej ojczyzny, ale może pora w końcu przyznać się . Nie musisz martwić się - ja nie będę nazywac ciebie "postkomunistycznym trollem".
                        >
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 16:00
                          eluś, przecież wszyscy wiedzą, że tę Moskwę zaczeliscie dodawać jak już bylo wiadomo w jakim celu piszecie. I myślicie, że ktoś w to uwierzy?big_grin
                        • mdro Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 16:02
                          Opanuj polską składnię. A poza tym kompromituj się dalej jako putinowski troll, zrównując UE z ZSRR big_grin
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:22
            A to w Polsce jest komunizm?😈 przeciez wszyscy wiedza co panowiemaja na mysli,nie udawaj Greka,bo ci to nie wychodzi.
            • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:29
              > A to w Polsce jest komunizm?
              Na razie jeszcze nie ma...
              • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:39
                Już nie ma.
                Jednakże jak czytam wiecznie zywy duch Lenina jest obecny na tym forum. A zwłaszcza twórcze rozwinięcie ideologii leninowskiej w wykonaniu jego ucznia - Stalina. W koncu to każdego swojego przeciwnika oskarżał o bycie "faszystą. Kiedy chciał pozbyć się Trockiego, oskrżył go o przywództwo "faszystowskiego przewrotu"!!!
                Współcześnie - jak pisze J. Goldberg w swojej książce "Lewicowy faszyzm" - polecam - "...lewica po prostu zarezerwowała sobie absolutne prawo do nazywania każdego, kogo chciała delegitymizować, faszystą lub nazistą, nie baczą na rozsądek lub fakty.
                Konkluzją tych rozważań jest stwierdzenie, że współczesna lewica oraz liberałowie widzą faszyzm " wszędzie, nie widzą go tylko wtedy, gdy patrzą w lustro".
                Niestety - filozofia Kalego jest wręcz aksjomatem w ideologii lewicy wszelkich możliwych odcieni.
                • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:06
                  Placa ci od slowa?😂
                  • maslova Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:32
                    Wiele się nie napracuje, większość tekstu to i tak Kopiuj-Wklej
                  • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:22
                    A coś bardziej na temat potrafisz napisać? Czy też może jeszcze instrukcje nie dotarły?
                    Ciekawe ile tobie placą? - mam wrażenie, że marnie, jezeli bez przerwy piszesz o kasie. Najwyraźniej nie mieści się w twojej głowie, że ktoś może miec po prostu swoje poglądy i zasady. No cóż, lewacy zawsze wiedzą gdzie są przysłowiowe konfitury i nic za darmo nie zrobią.
                    • mdro Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:19
                      Eluniu, przecież nie masz poglądów big_grinbig_grinbig_grin
                      • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:27
                        Ciekawostka, jak szybko zlatują się lewackie trolle i nie mając jeszcze wytycznych muszą cokolwiek napisać.
                        A cos tak bardziej z sensem może, poza tradycyjnymi już insynuacjami?
                        • iwles Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:39

nie elu, my "lewackie trolle" jesteśmy tu już od wielu wielu lat i rozmawiamy na przeróżne tematy. Zlatujesz to się ty i tisz, kiedy dostaniecie wiadomość (wraz z trescią, co pisać), że trzeba rzucić wszystkie siły na emamę.

• edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 16:00
                          Elus przeciez ty sie tylko udzielasz w watkach odnosnie PiS😂
                  • mdro Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:22
                    Pewnie tak. A poza tym LK jak zawsze szczęśliwy, gdy może się popisać wiedzą nabytą na kursach KPZR...
        • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 06:12
          „Raz sierpem raz młotem czerwona cholote” to nazistowskie hasło? Komunizm jest systemem ludobójczym i każdy przyzwoity człowiek pod takim hasłem może się podpisać.
          „Smierć wrogom ojczyzny” to zwykły i w demokracji najzupełniej normalny, postulat przywrócenia kary śmierci, tu za zdradę ojczyzny. Co w tym nazistowskiego? Dobrze się czujesz?
          • iwles Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:09
            "Smierc wrogom ojczyzny" wykrzykiwane pod adresem osób o innych poglądach politycznych, uwazasz za. normalny przejaw demokracji ?
            • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:03
              Oczywiście. Mamy prawo życzyć śmierci osobom, które nam życzą śmierci. Na przykład zdrajcom działającym na szkodę Polski i sprowadzającym w ten sposób niebezpieczeństwo na jej obywateli.
              Lewakom, żeby życzyć komuś śmierci, wystarczy, żeby ten ktoś skopał psa. Taka jest różnica.
              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:06
                A Ty dyńka, co proponujesz? Niedawno sojusz z NATO (z kalifatami??/) i z USA, z którymi sobie popsuliśmy stosunki bo nie wystarczy przywieźć stu chłopa żeby skandowali "Do-nald, Do-nald" . Co proponujesz , dynka?
                • super_hetero_dyna [...] 17.08.18, 08:16
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:19
                    I co jak już ta "własna broń atomowa" była? big_grin
                    • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:36
                      Wtedy nasze bezpieczeństwo narodowe oparte byłoby wreszcie na solidnych podstawach. Bo na żadne sojusze nie możemy poważnie liczyć.
                      • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:48
                        Solidnych podstawach? Polska podpisała traktat o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej. Złamanie go oznacza wyrzucenie z NATO. A bez NATO Putin zje nas na przystawkę.
                        • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:54
                          Właśnie po to byłaby broń jądrowa, żeby Putin nie mógł nas zjeść na przystawkę. A traktaty nie są wieczne. USA jakoś tolerują broń jądrowa w rękach Izraela i nie zrywają sojuszu z tego powodu. Stanom potrzebni są silni sojusznicy.
                          • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:00
                            Ale Putin ma więcej bomb.
                          • triss_merigold6 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:05
                            Tolerują też broń atomową w posiadaniu Pakistanu, państwa islamskiego, które nie podpisało układu o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej.
                            • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:09
                              Czy chcemy być jak Pakistan?
                              • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:13
                                Nie. Jak Izrael.
                                • olena.s Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:23
                                  Nie będziemy jak Izrael. Który ma parę zdecydowanych przewag: a) leży w kluczowym regionie geopolitycznym, b) jest bardzo istotnym elementem eschatologicznego układu odniesienia chrześcijańskich fundamentalistów, c) ma miejsce w pierwszej dwudziestce tzw "very high developed nations".
                                  • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:50
                                    Polska także leży w kluczowym regionie geopolitycznym, a indeks HDI mamy zaledwie niecałe 5% niższy niż Izrael (0,855 vs. 0.899). Miejsce na liście jest mniej istotne, bo polityka to nie olimpiada.
                                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:58
                                      Izrael ma sojuszników, dynka. W przeciwienstwie do Korei Płn.
                                      • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:19
                                        Izrael ma tylko jednego sojusznika (USA) i jest to sojusz oparty wyłącznie na ekonomicznej sile żydowskiej diaspory w Stanach. Sojusz, który globalnym interesom USA coraz bardziej ciąży. Natomiast Korea Północna jest otwartym wrogiem USA, więc z Polską, tradycyjnie Stanom przychylną, w ogóle nie ma porównania.
                                    • olena.s Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 11:04
                                      Nie. To dla Ameryki nie jest kluczowe miejsce i nie będzie w przewidywalnej przyszlości, zwlaszcza, ze nie bez przyczyn uwaga USA idzie obecnie raczej w kierunku Pacyfiku. Dla Europy Polska i reszta wschodnich rubieży jest ważniejsza, ale umiarkowanie,zwłaszcza wobec faktu obecnego pęknięcia. Zresztą - technologii nikt nam nie sprzeda, samodzielna budowa udała sie bodaj tylko Izraelowi, ktory nie robił przecież żadnych wybuchów próbnych, a złamanie konwencji przyniosłoby ostre reakcje, z kórymi niejeden kraj boryka sie od lat płacąc drogo za swoje wybory.
                                      • olena.s Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 11:07
                                        P.S. No i budowa bomby A kosztuje gigantyczne kwoty. Zaś Polacy nie mają specjalnie ciepłego stosunku nawet do elektrowni atomowej, o pociskach nuklearnych nie wspminajac.
                                      • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:27
                                        Owszem, jest to dla Ameryki miejsce nie mniej ważne niż Izrael. Wieloletnia rosyjsko-niemiecko-żydowska propaganda deprecjonująca Polskę, jako zacofane zadupie, zamieszkiwane przez nie potrafiących się samodzielnie rządzić irokezów, wyrządziła Tobie i wielu Tobie podobnym biedakom krzywdę podobną do tej, jaką potrafią czasami swoim dzieciom zrobić toksyczni rodzice. Powtarzający im, że są głupie, do niczego się nie nadają, niczego w życiu nie osiągną itd. Jeśli bombardowane pogardą dzieci w to uwierzą, to będą mniej więcej w tym miejscu, w którym Ty jesteś.
                                        • olena.s Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 21:38
                                          Dajże spokój. To co piszesz jest nie tylko głupio i zbędnie agresywne, ale po prostu śmieszne. O amerykańskim wsparciu nie decydują sympatie, ani opinia, czy Polska jest fajna czy nie i czy mieszkają w niej seksowni geniusze, czy dłubiące w nosie obsikane pastuchy, tylko to, jak USA definuje regiony kluczowe dla interesów amerykańskich. I Europa oraz Rosja już nie są na pierwszym planie, a Pacyfik jest, i to powiedziałabym, coraz bardziej jest. Trasa, którą przepływa gros światowej ropy, oraz miejsce, ktore pozwala zachowac jakąś kontrolę nad BW tez jest. Bardzo możliwe, że USA dojdzie z czasem do innej strategii, na przyklad pożre się z Izraelem o gigantyczne chińskie inwestycje tamże , albo ukuje trwalszy czy korzystniejszy sojusz z innym kajem regionu, albo w ogóle zleje BW bo uzna go za już nieistotny dla siebie. Ale sądzę, że póki ropa jest dla świata tak istotna, jak przez ostatnie stulecie, póty za bardzo się te relacje nie zmienią.
                                          Rzuć sobie okiem na najbardziej wpływowe amerykańskie think-thanki o zainteresowaniach związanych z polityką międzynarodową, na jakieś Brookings czy Council of International relations i sprawdź, jak często i jak wysoka jest przewaga tematów chińskich czy pacyficznych. Izrael występuje znacznie rzadziej, ale Polska - jeszcze bardziej skąpo... Np National interests - CHiny 10 tys. materiałów, Izrael -4 000, Polska 1 000. Brookings 400 (PL) 2400 (Iz) 7000(Ch). Belfer Centre: PL - 400, Iz - 1900, Ch - 4200. To samo Csis, Carnagie Endowment itp.
                                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:48
                                  Izrael ma sojuszników. Jakich Ty proponujesz Polsce, dynka?
                          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:43
                            Tak, dynka - już wiemy - ty nie chcesz zadnych traktatów bo przecież itak można je zerwać, za to chcesz bombę - jak Korea Północna.
                            • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:31
                              Artykuł X
                              1. Każda ze Stron niniejszego Układu, zgodnie ze swą suwerennością państwową, ma prawo wystąpić z Układu, jeżeli uzna, że wyjątkowe okoliczności związane z przedmiotem niniejszego Układu zagroziły najwyższym interesom jej kraju. O wystąpieniu Strona Układu powinna zawiadomić na trzy miesiące wcześniej wszystkie inne Strony Układu oraz Radę Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych. Powiadomienie takie powinno zawierać oświadczenie o wyjątkowych okolicznościach, które Strona Układu uważa za zagrażające jej najwyższym interesom
                  • maslova Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 11:21
                    > Ja bym proponował zbudować własna broń atomowa i środki jej przenoszenia.

big_grinbig_grinbig_grin Pomijając samą ideę, to naprawdę całkiem realne do wykonania, biorąc pod uwagę poczynania MONu z ostatnich lat:

www.mpolska24.pl/post/15402/dragon-17-czyli-najwieksza-kompromitacja-w-dziejach-mon-czesc-2

www.rp.pl/Sluzby-mundurowe/303189929-Recykling-wojsko-odnawia-wysluzone-helmy.html

www.dziennikzachodni.pl/serwisy/polityka/a/smiglowce-dla-polskiej-armii-historia-przetargu-i-opinie-ekspertow,12426714/

natemat.pl/243857,mon-planuje-zakup-okretow-wycofanych-z-floty-australijskiej
                    • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:33
                      Dlatego napisałem - najpierw trzeba zneutralizować kremlowską agenturę. Na przykład różnych tajnych i jawnych kursantów GRU, jak generał Dukaczewski. Bo to oni stoją za burdelem w polskiej armii i będą sabotować wszelkie wysiłki skierowane na odzyskanie przez nią zdolności bojowej.
                      • maslova Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 09:00
                        Największym sabotażysta armii jak na razie okazał się agent Macierewicz.
                        • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 13:25
                          Bo nie chciał kupić francuskiego złomu za ciężkie miliardy? Bo usunął agenta GRU, Dukaczewskiego razem z towarzyszami z WSI?
                          • maslova Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 14:22
                            Tak, tak, właśnie dlatego 😀😀😀
              • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:08
                A lewacy mają prawo życzyć wam?
    • olena.s Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 10:36
      "There are—plenty—without you."

"That isn't the point, Rilla-my-Rilla. I'm going for my own sake—to save my soul alive. It will shrink to something small and mean and lifeless if I don't go. That would be worse than blindness or mutilation or any of the things I've feared."

(sorry, tłumaczenia online nie znalazlam. W sumie facet idzie na wojnę, mimo że jeden żolnierz w tę czy w tamtą nie ma znaczenia, a idzie dla ocalenia wlasnej duszy, w sensie duchowości, a nie w sensie teologicznym).
    • koronka2012 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 11:21
      Byłam pod Narodowym kiedy startowali. W marszu było więcej policji z prewencji niż uczestników, co daje jakąś nadzieję, że naród nie zgłupiał do cna.
      • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:10

Pod NARODOWYM? Poszłaś pod nazistowski teatr? NARÓD nie zgłupiał?
    • aagnes Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 12:23
      Widziałam to na własne oczy jedzac kotleta jak policja przeganiala jakies pojedyncze osoby dosłownie po bramach. gdybym tego nie widzila na wlasne oczy to nie wiem czy bym uwierzyla. brak słów
    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:27
      Swoj droga już w 2008 roku m.in. socjologowie zastanawiali się jakie skutki bedzie miał globalny i głeboki kryzys gospodarczy. Już wtedy powiedziano, że na 100% będzie "rewolucja", ale wtedy jeszcze nikt nie potrafił dokładnie powiedzieć jak taka rewolucja w XXI będzie wyglądać. No to już wiemy.
      • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 13:39
        Na razie to trwa wojna ideologiczna, którą wygrywają neomarksiści - choć akurat Polska nieźle się trzyma. Europa zachodnia natomiast jest już całkowicie zaorana. To walka polegająca na zmienianiu znaczenia pojęć. Dziś już mało kto wie co oznaczają słowa marksizm, nacjonalizm, wolność, praca, sztuka. Wszystko dlatego, że banda idiotów chce utworzyć komunistyczny eurokołchoz, a do tego potrzebuje bezrozumnego tłumu, nie znającego historii i podstawowych pojęć, który zgodzi się na wszystko.
        • mdro Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 14:18
          No, np. ty nie masz pojęcia, co znaczą...
        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 15:57
          Na przykład Ty nie masz pojęcia co te słowa oznaczają i slowotokiem starasz się przykryć braki w wiedzy.

Dlatego jesteś częścią bezrozumnego tłumu, który godzi się na wszystko co mu obecny, neokomunistyczny rząd powie.
        • natalia.nat Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:13
          piepe napisał(a):

>Dziś już mało kto wie co oznaczają słowa marksizm, nacjonalizm, wolność, praca, sztuka. Wszystko dlatego, że banda idiotów chce utworzyć komunistyczny eurokołchoz, a do tego potrzebuje bezrozumnego tłumu, nie znającego historii i podstawowych pojęć, który zgodzi się na wszystko.

Jest dla mnie niezrozumiałe i skandaliczne wręcz to ciągłe plucie na UE przez niektórych obywateli kraju, który tyle zyskał na tym członkostwie.
          Wspólnota państw europejskich, gospodarczo-polityczny związek, dobrowolny przecież, wiele krajów czekało na możliwość przystąpienia do wspólnoty (również Polska) wiedząc że tylko skorzystają na tym, kolejne kraje mają status kandydata. Wszyscy tak się pchają do tego eurokołchozu, no jak mogą, czyżby nie wiedzieli w co się pakują? Polska od czasów wstąpienia do UE zmieniała się się bardzo na plus, widzę to ja, ale też znajomi z zagranicy, którzy przyjeżdżają do nas i mam okazję z nimi rozmawiać. Bardzo wygodne jest podróżowanie po Europie tylko z dowodem osobistym bez czekania na granicy, możliwość zatrudnienia się w krajach wspólnoty. Owszem, unia wymaga dostosowania się krajów członkowskich w pewnych aspektach, ujednolicenia norm prawnych, standaryzacji, to jest przecież podstawą integracji i współpracy, ale też w wielu istotnych dziedzinach jest pozostawiona dobrowolność i swoboda, aby kraje miały swój narodowy charakter i historię. Ja nie zauważyłam zupełnie, żebyśmy stracili ten nasz pierwiastek polskości czy zapomnieli o naszej przeszłości. Decyzje podejmowane są wspólnie przez kraje członkowskie, wszystko jest transparentne. No zapewne tak jest, że nie wszystko się wszystkim zawsze będzie podobało, bo tak się nigdy nie da. To zrozumiałe. Jednak nijak nie tłumaczy to tego ciągłego bezzasadnego krytykowania UE, w moich oczach dla sportu chyba. Jak banda idiotów, jaki bezrozumny tłum? Brak słów na te bzdury.

• joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:24
            Dla mnie jest nie do pojęcia, że ktoś kto pochodzi z kraju, kóry tak bardzo ucierpiał w czasie II wojny światowej, usiłuje demontować układ, który zapewnia nam , naszym dzieciom, wnukom, itd pokój, w stopniu, w kórym żaden inny układ czy organizacja zapewnić nie może. To jest działanie na szkodę nas wszystkich w imię debilnych dywagacji.
            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:28
              Nikt w PiS-ie nie mówi o wystąpieniu z UE. To są Twoje projekcje.
              • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:38
                Ale robicie wszystko by was wyrzuconi i przyjęto do ZBiRa
              • olena.s Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 17:54
                smile
                Proponuję ci ten wywiad. "Unię rozwalamy, a w NATO mamy coraz słabszą pozycję.
                Państwo średniej wielkości, a taka jest Polska, w przypadku chaosu nie jest w stanie się obronić - mówi Jerzy Maria Nowak w rozmowie z Robertem Walenciakiem."
          • piepe Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 20:35
            Wiesz co, nawet nie chce mi się specjalnie kłócić, bo to o czym piszesz wynika ze zwyczajnej niewiedzy. Podam tylko niezbędne informacje.

Biała Księga UE - opublikowane 1.03.2017 r przez komisję europejską opracowanie możliwych scenariuszy rozwoju Europy do roku 2025.
            We wstępie tego opracowania, nawiązującym do historii UE, jedynym wymienionym dokumentem jest Manifest z Ventotene napisany w 1941 przez włoskiego trockistę Altiero Spinelliego. Jego nazwisko, nie mówiące nikomu kompletnie nic, widnieje nad wejściem do budynku parlamentu europejskiego.
            https://tosterpandory.pl/wp-content/uploads/2017/11/Manifest-z-Ventotene-podstawa-ideowa-Unii-Europejskiej-3.jpg
            Podkreślam - KE dokonując krótkiego rysu historycznego UE powołuje się tylko na ten manifest. Problem polega na tym, że manifest ten jest programem socjalistycznej rewolucji terrorystycznej, której celem jest likwidacja suwerennych państw narodowych. Jest to komunistyczna koncepcja uznająca rządy demokratyczne za niepotrzebny balast, a nowe społeczeństwo europejskie ma być zarządzane za pomocą reżimu marksistowskiego, co wiąże się z koniecznością wyzbycia się przez owe społeczeństwa wszelkich śladów tożsamości narodowej i kulturowej.
            Wcześniej, w 2016 roku przywódcy Niemiec, Francji i Włoch oddali cześć Altiero Spinelliemu na wyspie Ventotene, gdzie był więziony i pochowany.
            https://tosterpandory.pl/wp-content/uploads/2017/11/Manifest-z-Ventotene-podstawa-ideowa-Unii-Europejskiej-2.jpg

Mit wolnej i zjednoczonej Europy głoszony przez polskojęzyczne media niemieckie działające w Polsce nie ma nic wspólnego z prawdziwymi intencjami, jakimi kierują się przywódcy głównych panstw UE. Ich intencje są jednak jasne - nie ukrywają, że trockista wraz z jego marksistowiskim i promującym terror manifestem jest ideologicznym ojcem UE. Przedstawiciele państw UE albo bagatelizują ten szokujący fakt, albo po prostu o nim nie wiedzą, mimo że czytają nazwisko tego marksisty i trockisty za każdym razem wchodząc do budynku PE.
            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:16
              I znowu słowotok i, żeby przykryć braki w wiedzy...

piepe - zamiast czystej propagandy , potrafisz powiedzieć bez lania wody - co ZAMIAST UE?
              • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 06:42
                joa66 napisała:

> piepe - zamiast czystej propagandy , potrafisz powiedzieć bez lania wody - co Z
                > AMIAST UE?

Ty umiesz w ogóle czytać i wyciągać wnioski?
                Nikt nie mówi, że ma nie być UE. Jako wspólnota gospodarcza, związek suwerennych państw - jak najbardziej. Tymczasem nie taki jest cel ideologów rozwoju UE. W zasadzie od początku jej istnienia przyświeca im jeden jedyny cel - stworzenie jednego superpaństwa, likwidacja granic i państw narodowych, a także jakichkolwiek różnic kulturowych. Nie to byłoby jednak najgorsze. Ma się to odbyć przy pomocy terroru, bo przecież nie wszystkie państwa zgodzą się na swoją likwidację - manifest z Ventotene, na który powołuje się Biała Księga UE, wprost mówi o tym, że konieczne jest rozbrojenie państw narodowych i stworzenie jednej europejskiej armii. Wprost mówi o tym, że ma sie odbyć rewolucja i że ma być ona socjalistyczna, szczegółowo wyjaśnia co ma się stać np. z własnością prywatną ("własność prywatna musi być – w zależności od sytuacji – zniesiona, ograniczona, skorygowana albo rozszerzona i to nie według jakichś dogmatycznych zasad"). Manifest mówi o roli, jaką ma spełniać "partia rewolucyjna" i w jaki sposób ma zostać stworzona - bynajmniej nie w wyniku wyborów demokratycznych.
                W oficjalnym dokumencie programowym UE, jakim jest manifest z Ventotene włoskiego komunisty, jest jeszcze wiele kwiatków typu likwidacja nieposłusznych i tym podobne, rodem z Manifestu Komunistycznego. W zasadzie Manifest z Ventotene będący ideowym programem UE jest niemal dokładnym powtórzeniem dzieła Marksa i Engelsa.

Ja wiem, że ciężko jest w naszych prywatnych wojenkach stanąć z boku i przyjrzeć się temu, co wyprawiają eurokraci. Ci z jednej strony będą wręcz przyklaskiwać pomysłowi likwidacji państw narodowych, bo pislandia jest zła. Ci z drugiej strony będą tę likwidację granic odczytywać jako zamach na tożsamość kulturową i narodową. Nie to jest jednak najistotniejsze - najgorsze jest to, że NIKT nie zdaje sobie sprawy, nikt nie bierze na poważnie koncepcji, że ma się to odbyć przy pomocy terroru i fizycznej siły. Na początek ma się odbyć likwidacja gospodarczej wydolności państwa, bo tylko w ten sposób będzie można użyć terroru poprzez odcięcie od zasobów i żywności. Potem, czy też jednocześnie, ma się odbyć rozbrojenie państw i stworzenie jednej europejskiej armii, aby po prostu siłą zmusić niepokornych do uległości wobec rewolucji.

Mało kto ma jakiekolwiek pojęcie ile sił jest angażowanych w to, aby europejska rewolucja komunistyczna się powiodła. Na pierwszy rzut oka widzimy tylko w zasadzie likwidację niezależności gospodarczej państw - poprzez tzw dopłaty. Już teraz UE może z powodzeniem wprowadzać terror przy pomocy szantażu odcięcia od dopłat. Niemniej to tylko mały wycinek energii, jaka jest poświęcana w dążeniu do stworzenia Eurokołchozu. Gro działań obejmuje przede wszystkich rewolucję kulturową, czy też antykulturową, w celu mentalnego rozbrojenia ludzi. Objawem tego działania jest między innymi rozszerzenie pojęcia faszyzm, w celu likwidacji wszelkich przejawów tożsamości narodowej. Naturalną tego konsekwencją jest oczywiscie to, że pokojowy marsz niewielkiej grupy narodowców jest uznawany już przez samych ludzi za manifestację faszyzmu. Naturalną konsekwencją jest to, że indoktrynowany od wczesnego dzieciństwa "motłoch" nie odróżnia nacjonalizmu od szowinizmu. Tak właśnie ma być - ku chwale przyszłej socjalistycznej rewolucji.
                • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:32
                  Jeśli mam wybór między polskim faszyzmem a państwem europejskim to wybiorę to drugie. Tylko mam jedno pytanie: co z chrześcijańską paneuropejskością? Przecież to chrześcijaństwo od upadku Rzymu głosi jedność Europy.
                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:02
                    Tu nie ma wyboru między faszyzmem a jednym "państwem europejskim". Jest wybór między państwami narodowymi a jednym państwem o ustroju komunistycznym - przeczytaj Manifest z Ventotene, albo jego kompilację. Będą najpierw próbować to zrobić drogą pokojową, poprzez terror ekonomiczny i propagandę, potem wkroczy armia.
                    To są absolutni szaleńcy, jednak zdają sobie doskonale sprawę, że państwo komunistyczne nie ma racji bytu pod względem ekonomicznym, dlatego metodycznie planują stworzenie jednej armii by pałować niezadowolonych, dokładnie tak samo jak za Stalina.
                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:03
                      piepe - już wszyscy wiedzą o "twoich poglądach" - Nikt nie wie co proponujesz. Czekamy.
                      • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:44
                        Propozycja jest jedna - nie dopuścić do takiego rozwoju Unii, jaką propaguje Grupa Spinelli.
                        Zostały już jednak poczynione tak ogromne szkody, że trzeba by zacząć w ogóle od edukacji i roboty jest na kilkadziesiąt lat. Niestety jest to problem tak szeroki, że nie zmieszczę się w jednym zdaniu, a tylko tak dawkowaną wiedzę jesteś w stanie przyswoić.
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:45
                          Jak nie dopuścić? Bo mnie się wydawało, że trzeba mieć silną pozycję w UE, żeby efektywnie coś w niej negocjować?

Jak chcesz nie dopuścić?
                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:42
                  piepe, tchórzu, nie zasłaniaj się słowotokiem - co zamiast UE?
                  • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:43
                    Jak to co? ZBiR...
                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:54
                    Matko święta, nie potrafisz poświęcić 3 minut, by przeczytać trochę więcej tekstu niż jedną linijkę?
                    Nie piszę o likwidacji UE. Unia może funkcjonować jako wspólnota niepodległych państw. Problem polega na tym, że UE nie chce wspólnoty niepodległych państw, tylko całkowitą ich likwidację i utworzenie nowego - komunistycznego, gdzie władzę ma partia, a gospodarka jest planowana. Kto się sprzeciwi, dostanie pałą w łeb. Nie ukrywają tego. Dlatego nacjonalizm ma być przez lud odczytywany jako faszyzm.
                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:57
                      Co proponujesz, piepe? Konkrety. Bierzesz na siebie wielką odpowiedzialność niszcząc. Co i jak chcesz zbudować.
                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 07:59
                      p.s. przepraszam, ale Twój bełkot o "jednym komunistycznym państwie" to czysta propaganda - paradoksalnie właśnie sowiecka.
                    • sumire Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:01
                      Podaj źródło swoich rewelacji. Z góry dziękuję.
                      • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:30
                        Żródłem jest Biała Księga UE, która wprost odwołuje się do manifestu z Ventotene:
                        www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjrg4fftfPcAhXBYJoKHYrMBIsQFjAAegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Fcommission%2Fsites%2Fbeta-political%2Ffiles%2Fbiala_ksiega_w_sprawie_przyszlosci_europy_pl.pdf&usg=AOvVaw3cXBUJsW5nTCkMjqr2uAmF

oraz sam manifest z Ventotene:
                        www.poloniainstitute.net/expert-analyses/manifest-z-ventotene-1941/

Tutaj analiza najważniejszym postulatów Manifestu:
                        www.historiasztuki.com.pl/strony/021-12-00-ANTYKULTURA-SYSTEM.html
                        www.youtube.com/watch?v=HaqtE-o6NsA
                        • sumire Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:43
                          I gdzie tam jest napisane, że UE planuje utworzenie jednego komunistycznego państwa po likwidacji istniejących? Nadinterpretacja level master.

BTW, na razie to partia ma władzę w Polsce. Czemu nie ubolewasz nad tym?
                • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:27
                  Daremny trud. Przypominasz sobie może Agnieszkę Holland w roli komunistki Witkowskiej w „Przesłuchaniu”? Twoje rozmówczyni, tak jak ona, będą chwalić UE nawet jak UE wsadzi je do więzienia za „faszyzm”,
                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:36
                    Wiem, liczę na to, że ktoś inny to przeczyta, kto nie jest jeszcze do końca zaorany, a kto jeszcze nie wie o Eurokołchozie.
                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:44
                      Też liczę na to, że ktos to przeczyta. Zwłaszcza ci, którzy głosują na PiS/Kukiz i ci, którzy "nie mają na kogo głosować".

Na razie mamy jedyną propozycję tej grupy zamiast UE - własna bomba atomowa. Nieważny pokój w Europie, Erasmusy, możliwość eksportu naszych towarów (i importu innych). Będziemy sami i dumni. Sorry, nie sami - z bombą atomową. Jak Korea Pónocna. Broń nas Panie Boże przed eurokołchozem. Nasz cel to Korea Północna.

To jest jedyna propozycja. Piepe nie jest w stanie wydusić nic poza "eurokołchozem"
                      • triss_merigold6 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:49
                        Erasmusy czy możliwość eksportu można zachować bez pogłębiania integracji w kierunku wygaszania państw narodowych z autonomicznymi politykami zagranicznymi, zwłaszcza w zakresie ochrony granic.
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:39
                          triss, co proponujesz?
                      • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:49
                        Czy możliwość eksportu naszych towarów na cały rynek RWPG w czymś Polsce pomogła?
                        • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:52
                          Owszem. Dzięk temu mamy wzrost gospodarczy 5%!
                          • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:57
                            A za Gierka i RWPG to dopiero był wzrost gospodarczy. Tyle octu na polkach nie mieliśmy nigdy wcześniej i nigdy później.
                            • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:59
                              Czyli bredzisz.
                            • triss_merigold6 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:00
                              Chyba pomyliły Ci się daty. W okresie gierkowskim zaopatrzenie było najlepsze w okresie PRL, kompletnie puste półki to rok 1982-83, a pod koniec lat 80-tych prywatna inicjatywa i indywidualny import uzupełniały niedobory, można było kupić wszystko tyle, że po cenach wyższych niż oficjalne.
                              • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:12
                                A strajki robotnicze były organizowane w celu wyrażenia poparcia dla gierkowskiej polityki wzrostu gospodarczego i eksportu do krajów RWPG? Puste polki to właśnie rezultat tego gierkowskiego eksportu.
                                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:45
                                  Dlatego teraz mamy eksport do UE i nie mamy pustych półek, dynka. A PRAWDZIWI POLACY mogą swobodnie sprzedawac swoje jabłka, porzeczki, meble, design, IT i czerpać z tego korzyści.
                                  • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:41
                                    Ale będziemy mieli. Bo UE nie buduje gospodarki, tylko komunizm. A komunizm już udowodnił wielokrotnie, że jest ekonomicznie absurdalny. Miliony imigrantów rozmnożą się i przeżrą w trymiga zasoby Zachodu. Bo te nie są nieskończone. I wtedy dopiero zobaczysz, co to jest UE.

• joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:47
                                      He, he. Czyli dynia chce Korei Północnej.
                                      • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:50
                                        Ja??? To europejsy chcą Korei Północnej. Na razie budują nowy Związek Sowiecki.
                                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 20:16
                                          To czego Ty chcesz poza bomba atomową? big_grin Potraficie tylko niszczyć i nic więcej. O budowaniu czegokolwiek nie macie pojęcia. Nie potraficie odpowiedzieć nawet na proste pytanie o sojusze, militarne i gospodarcze.
                                          • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 21:18
                                            Komunizm trzeba zniszczyć, a nie budować. Bo inaczej komunizm nas zniszczy.
                                            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 08:22
                                              Ale CO ty chcesz budowac? Wiem, nie odpowiesz.
                                              • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 14:01
                                                Willę z ogrodem, basenem, salą kinową i polem golfowym. Prom kosmiczny. Reaktor termojądrowy.
                                          • piepe Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 22:10
                                            Niech sobie ta Unia będzie jaka jest - niczego nie trzeba niszczyć. Nie rozumiesz, że zdaniem ideologów europejskich to co mamy to nie jest ostateczny kształt Unii i to jest właśnie problem. Polska może zablokowac pomysł z likwidacją granic, państw i narodowych armii, który prędzej czy później się pojawi, ale moga nas sterroryzować ekonomicznie, bo już nas od siebie uzależnili.
                                            • olena.s Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 23:11
                                              W poityce nie ma czegoś takiego jak "ostateczny kształt" czegokolwiek. Unia powtała nie w kształcie, ale w celu. I do osiągniecia celu (albo przedefioniowanych celów, bo i tak może byc) potrzebne mogą być różne struktury. 20 lat temu jakieś, za 20 inne, a za 100 - w ogóle niewyobrażalne.
                                            • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 08:23
                                              Pomijam brednie typu "prędzej czy póxniej się pojawi".

Napisz JAK Polska może zablokowac skoro rząd PiS - Kukiz osłabia pozycję negocjacyjną Polski?
                                              • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:37
                                                W sprawach istotnych ("delikatnych") przy głosowaniu obowiązuje zasada jednomyślności. Jeśli jakieś państwo nie zgodzi się na jakąś koncepcję, nad którą głosowanie odbywa się na zasadzie jednomyślności, to koncepcja nie przechodzi.

Dlatego tak istotne jest dla ideologów grupy Spinelli, aby wciąż i bezustannie odbywało się pranie mózgów i przedefiniowanie pojęć. Ludzie, którzy nie zgadzają się na likwidację państw narodowych należy nazywać faszystami i to się właśnie dzieje.
                                                • sumire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:42
                                                  Wskaż jeden przykład likwidacji państwa narodowego w Europie obecnie.
                                                  • riki_i Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:23
                                                    sumire napisała:

> Wskaż jeden przykład likwidacji państwa narodowego w Europie obecnie.

Wlk. Brytania do Brexitu. Niekontrolowany napływ imigrantów skutkujący rozpadem państwa narodowego.
                                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:02
                                                    Co za brednia.
                                                  • riki_i Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 12:49
                                                    Brednia? Przecież z tego powodu Brytyjczycy zagłosowali za Brexitem. Mieli dość nadmiaru cudzoziemców i utraty tożsamości narodowej.
                                                  • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 12:58
                                                    Zauważ jednakowoż że głosowali także przeciwko polskim imigrantom. A myślę że nawet bardziej. O ile mogą jakoś przejść do porządku dziennego że podłogę w ich pubie zmywa jakiś czarny Mwai to biały blond Ryszard może im już przeszkadzać. Dlaczego? Bo przypomina ich samych.
                                                  • riki_i Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 13:41
                                                    Madrzysz się wyciągając wnioski z brudnego palucha. Mentalność polskiego sebixa i karyny bardzo drażni Angoli, to jest jedyny powód.
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:44
                                                    sumire napisała:

> Wskaż jeden przykład likwidacji państwa narodowego w Europie obecnie.

Ja nie piszę, że oni obecnie likwidują państwa narodowe. To jest pieśń przyszłości, wieloletni proces, do tego dążą. Zdają sobie sprawę, że nie można tego zrobić na pstryknięcie palca - wielu ludzi przecież ma jeszcze tożsamość narodową i sobie ją cenią. Najpierw zatem należy wytrzebić poczucie tożsamości narodowej, a wszelkie objawy nacjonalizmu (nie mylić z szowinizmem) zrównać pojęciowo z faszyzmem.

• joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:51
                                                  piepe - masz pecha, ja akurat wiem co UE robi dla wspierania kultur narodowych. Poczynając od ochrony europejskich zabytków (tak, polskich też), promocji kultury , jedzenia, wspierania promocji języków europejskich mniej powszechnych niż angielski, niemiecki, francuski, hiszpanski czy włoski. O wspieraniu przedsiębiorstw "narodowych" nie wspominając. Wbrew temu co piszesz UE pomaga w utrzymnaiu tożsamości europejskiej, tradycji itd.

piepe - MASZ CAŁKOWICIE WYPRANY MÓZG i zachowujesz się jak złodziej, który krzyczy "łapać zlodzieja"
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:54
                                                    p.s. Sprawdź sobie np ile obcokrajowców nie związanych z Polską uczyło się języka polskiego kiedyś, a ile po wstąpieniu do UE. Ilu zwiedzało polskie zabytki kiedyś, a ile po wstąpieniu do UE.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:02
                                                    Tu masz piewrsze lepsze przykłady jak UE niszczy narodowe państwa i ich kulturę

www.filharmonia.bydgoszcz.pl/funduszeunijne/

www.lazienki-krolewskie.pl/pl/aktualnosci/lazienki-z-dotacja-na-rewaloryzacje-historycznego-ogrodu
                                                    i na kościół nawet wink

slawno.naszemiasto.pl/artykul/slawno-unijne-miliony-na-remont-kosciola-mariackiego,4357653,artgal,t,id,tm.html
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:52
                                                    Ależ to się nie wyklucza. Ochrona zabytków i różnorodności językowej nie przeszkadza przecież idei zlikwidowania państw narodowych. Będą po prostu landy posługujące się różnymi językami, ale kultura i tożsamość będzie jedna, czyli ta, o której wspominasz - europejska, cokolwiek to znaczy lub będzie znaczyło.
                                                    Brzmi to dość niewinnie, ale naprawdę, zachęcam do przeczytania podstawy ideowej Unii Europejskiej, czyli Manifestu z Ventotene. Bez tego jest to gadanie ze ślepym o kolorach.

„Pierwszym zadaniem, bez rozwiązania którego wszelki postęp będzie tylko złudzeniem, jest ostateczne zlikwidowanie granic dzielących Europę na suwerenne państwa”

„Europejska rewolucja musi być socjalistyczna, żeby mogła sprostać naszym potrzebom; musi opowiedzieć się za emancypacją klasy robotniczej i stworzeniem ludzkich warunków życia.”,

„Zgodnie z podstawową zasadą socjalizmu - wobec której ogólna kolektywizacja była tylko pospiesznym i błędnym wnioskiem – siły wytwórcze nie powinny panować nad człowiekiem, ale tak, jak wcześniej siły natury, zostaną one podporządkowane człowiekowi, racjonalnie kierowane i kontrolowane, żeby zapobiec niebezpieczeństwu, że szerokie masy staną się ich ofiarą.”

„Własność prywatna musi być – w zależności od sytuacji – zniesiona, ograniczona, skorygowana albo rozszerzona i to nie według jakichś dogmatycznych zasad.”

„Adekwatność i realizacja każdego pojedynczego punktu programowego musi być badana pod względem jego zgodności z bezdyskusyjnym warunkiem europejskiej jedności.”

„Partia rewolucyjna nie może powstawać w decydujących chwilach w wyniku amatorskiej improwizacji, ale musi już teraz wypracować przynajmniej podstawowe stanowisko polityczne, sformułować linie kierunkowe własnej działalności i stworzyć własne kadry. Partia nie może opierać się na masie heterogenicznych elementów, których wspólnym celem – z uwagi na antyfaszystowskie korzenie – była negacja i załamanie totalitarnego reżimu, a które po osiągnięciu celu podążyły własnym drogami.”

„Ze stale rosnącej grupy sympatyków partia powinna wciągać do współpracy tylko tych, którzy europejską rewolucję uczynili głównym celem swojego życia, którzy z dnia na dzień świadomie wypełniają swoje zadanie i dbają o interes ruchu, również w najtrudniejszych warunkach nielegalności (pisane w 1941 r.) i tworzą stabilną sieć wspierającą płynną sferę ruchu sympatyków.”

„Nasz ruch czerpie pewność co do celów i kierunków działania nie z rozpoznania jakiejś nie istniejącej jeszcze woli ludu, ale ze świadomości reprezentowania najgłębszych potrzeb nowoczesnego społeczeństwa. Dzięki niej nasz ruch wyznacza linie kierunkowe nowego porządku, narzucając jeszcze nieuformowanym masom pierwszą społeczną dyscyplinę. Nowe państwo powstanie dzięki dyktaturze rewolucyjnej partii i dla nowej, prawdziwej demokracji."

„Nieprzydatni starzy zostaną wyeliminowani, a wśród młodych trzeba obudzić nową energię.”

„Chodzi o stworzenie państwa federalnego, które stoi na własnych nogach i dysponuje europejską armią zamiast armiami narodowymi. Trzeba ostatecznie skończyć z gospodarczą samowystarczalnością, która stanowi kręgosłup totalitarnych reżimów. Potrzeba wystarczającej ilości organów i środków, żeby w poszczególnych państwach związkowych wprowadzić zarządzenia wydane w celu utrzymania porządku ogólnego.”
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:26
                                                    piepe - co proponujesz? (ile razy zadałam to pytanie a otrzymałam słowotok i OGÓLNIKI)
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:28
                                                    Zadam pytanie naprowadzające wink

piepe - czy chcesz, żeby Polska została w UE? Gdyby dzisiaj byłoby referendum co bys wybrało?
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:50
                                                    Gdybyś czytało z uwagą, to byś wiedziało.
                                                    Oczywiście, że Polska powinna zostać w Unii - przede wszystkim aby zablokować koncepcje utworzenia Eurokołchozu, tak długo jak długo to będzie możliwe. Inaczej będziemy w klinczu - z jednej strony Eurokołchoz, z drugiej Rosja.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:55
                                                    OK. Mam. Nareszcie. Piepe jest oczywiście za tym, żeby Polska została w UE.

To teraz drugie pytanie- czy nie sądzisz, że klepanie bzdur o Eurokolchozie niesie ryzyko, że z niej jednak wyjdziemy? UE ma mnóstwo wad i popełnia wiele błędów, ale wystarczy o nich dyskutować merytorycznie a nie klepać wklejki euorkolchozie, o likwidacji panstw narodowych itd. (np o likwidacji armii narodowych big_grin)
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 13:15
                                                    joa66 napisała:

> wklejki o likwidacji armii narodowych big_grin)

To nie są "wklejki" tylko oficjalna podstawa ideowa Unii Europejskiej. Ja nie wiem dlaczego to nie dociera:

„Chodzi o stworzenie państwa federalnego, które stoi na własnych nogach i dysponuje europejską armią zamiast armiami narodowymi". Manifest z Ventotene

Screen z Białej Księgi UE, strona 6:

https://zapodaj.net/8a2c9eefc7d25.jpg.html
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 13:20
                                                    https://s5.ifotos.pl/img/biala-ksj_qewexre.jpg
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 19:03
                                                    Manifest z Ventotene (wł. Manifesto per un'Europa libera e unita) – trzyrozdziałowy dokument, stworzony przez trzech włoskich antyfaszystowskich, socjalistycznych i komunistycznych intelektualistów: Altiera Spinellego, Ernesta Rossiego i Eugenia Colorniego. Postuluje on utworzenie unii państw europejskich, wyznaczając zasadnicze linie jej funkcjonowania. Wkrótce po II wojnie światowej stał się programem Europejskiego Ruchu Federalistycznego (Movimento Federalista Europeo).

Geneza
                                                    Manifest został ukończony, po długich dyskusjach, w 1941 roku podczas pobytu jego twórców w więzieniu na włoskiej wyspie Ventotene.

Co ty p...rzysz , piepe?
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 19:06
                                                    A strona 6 Białej Księgi odnosi się do faktu historycznego a nie do planów.

Czytać nie umiesz czy celowo usiłujesz wprowadzać w błąd? A może Ty też dałes się nabrać? big_grin
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 22:00
                                                    Zapewne grupa Spinelli, uchodząca za najaktywniejszą z organizacji działających przy PE, do której należą min. Róża Thun i Danuta Hubner, zajmuje się tylko analizą historii przy herbatce. Manifest z Ventotene jest jedynym odniesieniem do historii, do którego odwołuje się opracowanie o przyszłości Europy, bo tak wyszło (zupełny przypadek, oczywiście), nazwisko Spinneliego natomiast jest umieszczone nad głównym wejsciem do PE z sentymentu do jego sprzeciwu wobec faszyzmu. A glowy Niemiec, Francjii i Włoch złożyły kwiaty w barwach unijnych na grobie Spinelliego w 2017 r., bo co tydzień składają hołd różnym dziwakom.
                                                    Kto by pomyślał, że eurokraci sa tacy historycznie sentymentalni.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 22:14
                                                    Ha, ha,

dawaj kolejne cytaty Białej Księgi. Jeszcze pożałujesz, że kazałaś mi czytać to co piszesz... big_grin
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 22:49
                                                    Skup się. To nie są cytaty z Białej Ksiegi, tylko z Manifestu z Ventotene, o którym Biała Księga wspomina, jako jedynym dokumencie historycznym (wartym wspomnienia).
                                                    Sama koncepcja, że ideowcy z Unii opierają swoje koncepcje na czymś w rodzaju "Manifestu komunistycznego" jest oczywiście absurdalna dla Polaka. Dla Niemca, Francuza czy Wlocha, których przodkowie nie doświadczyli bezpośrednio zbrodni komunizmu, już niekoniecznie. Dodatkowo w Niemczech (a także Francji i USA) działał Instytut Badań Społecznych, który uformował teorię krytyczna, która stała się podstawą wszelkiej kultury, a raczej antykultury europejskiej i nawet Polacy (wszyscy bez względu na poglądy polityczne) nie są obecnie wolni od jej wpływu. To właśnie ten prąd filozoficzny, mający wpływ na umysły szarych mas, każe ludziom uważać, że nacjonalizm to jest to samo co faszyzm. Prościej - pranie mózgu trwające od dziesięcioleci, zapoczątkowane w Niemczech jako swego rodzaju rezultat masowego stresu pourazowego po wojnie, jakiego doświadczył naród niemiecki. Jeszcze prosciej - marzenie o społeczeństwie z przyszłości, gdzie wszyscy się kochają i nie ma przemocy. Dla urzeczywistnienia takiego marzenia można zrobić absolutnie wszystko.
                                                    Wiem, że za dużo slów na raz.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 22:55
                                                    Piepe Ty masz wyprany mózg.

p.s. i wierzysz, że jak ktos się nazwie nacjonalistą to przestaje być faszystą. ONR jest grupą faszystowską bo identyfkuje się z faszystowską ideologią i akcesoriami. Nie patrz się na nazwę - patrz się na ideologię PRAKTYKOWANĄ.
                                                  • piepe Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 00:56
                                                    Droga joa66, nie dojdziemy do żadnego konsensusu, ponieważ ty masz inne pojęcie faszyzmu niż ja. Operujesz po prostu innym językiem, a tłumacza nie ma.
                                                    W ramach poznania języków, w jakich przemawiamy (a których niestety nikt nie kultywuje w ramach integracji europejskiej) proponuję zapoznać się z działaniami wspomnianego przez mnie Instytutu Badań Społecznych. Już w 1950 r. filozof i socjolog, niejaki Theodor W. Adorno opracował tzw. skalę F, tj. skalę mierzącą zawartość faszyzmu w człowieku. Powinnaś być wysoce zainteresowana tym tematem, bo wg tej skali każdy prawicowiec jest faszystą, co zostało udowodnione badaniami. Wiem, że nie lubisz zdań wielokrotnie zlożonych, dlatego uproszczę - na podstawie niepotwierdzonej teorii, bo nie trzeba było jej potwierdzać, udowodniono, że osoby o określonych cechach są bardziej lub mniej faszystowskie. Hurra! Nie trudno się domyślić, że środowiska naukowe bardzo polubiły tę teorię i jest ona żywa do dziś.
                                                    Jeśli zatem miałaś jakieś wątpliwości, dlaczego nacjonaliści, narodowcy czy prawicowcy są faszystami (no bo przeciez nie mordują i nawet nie przyznają sie do Mussoliniego), to już teraz ich nie masz. Gratulacje smile
                        • joa66 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:41
                          Nie, ale na rynek EU już tak - zapytaj tych, którzy eksportują, zwłaszcza małych i średnich przedsiębiorców.
                • natalia.nat Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 12:14
                  Matko Święta!
                  Ależ oczywiste jest, że Unia Europejska posiada oprócz cech organizacji międzynarodowej cechy zarówno konfederacji jak i państwa federalnego. Z Wikipedii: „Wśród teoretyków prawa, politologii i stosunków międzynarodowych trwa spór, za co dokładnie można uznać Unię. Federaliści doszukują się w niej państwa federacyjnego lub konfederacji. Zwolennicy koncepcji Europy ojczyzn wykazują, że fundament stanowi jedynie współpraca między państwami, co determinuje istnienie organizacji międzynarodowej. Ścierają się zarówno odrębne wizje poszczególnych państw członkowskich, jak i doktryn politycznych”
                  Granice są otwarte, jest swoboda przepływu ludzi, jest wspólne prawo unijne, wspólna waluta, standaryzacja i to prowadzi do stworzenia jakby jednego dużego państwa europejskiego. Generalnie o to w tym chodzi. To co ty uważasz za wadę, dla innych (dla mnie na przykład) jest zaletą i sensem takiej wspólnoty. Poza tym nie ma przymusu bycia członkiem unii. Przynależność jest dobrowolna i to raczej kraje zabiegają o włączenie do wspólnoty.
                  To co piszesz o likwidacji państw narodowych, utracie różnic kulturowych, rewolucji socjalistycznej i antykulturowej, zniesieniu prywatnej własności i jakimś terrorze oraz użyciu siły jest zwyczajnym stekiem bzdur i twoich chorych projekcji. Przywódcy państw i rządy nie maja wiedzy o zagrożeniach, a ty taką posiadasz. Wizjoner od siedmiu boleści. Brak słów.
                  • super_hetero_dyna Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 19:49
                    Stek bzdur to Ty właśnie wyprodukowałaś. Bo piepe ma 100% racji. Dokładnie tak jest. Rewolucja komunistyczna wg. strategii opisanej jeszcze na początku ub. wieku przez Antonio Gramsciego, jest w UE w pełnym natarciu, a biurokracja europejska jest jej narzędziem. Ale ponieważ podstawową taktyką jest duraczenie, dlatego tego nie dostrzegasz. Myślisz, że to, co sprzedaje Ci propaganda europejska, to tak naprawdę.
                  • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:06
                    natalia.nat napisała:

> Granice są otwarte, jest swoboda przepływu ludzi, jest wspólne prawo unijne, ws
                    > pólna waluta, standaryzacja i to prowadzi do stworzenia jakby jednego dużego pa
                    > ństwa europejskiego. Generalnie o to w tym chodzi. To co ty uważasz za wadę, dl
                    > a innych (dla mnie na przykład) jest zaletą i sensem takiej wspólnoty

Idee Lenina wiecznie żywe - "celem socjalizmu jest nie tylko zniesienia rozdrobnienia ludzkości na małe państwa i w ogóle odosobnienia narodów , nie tylko zbliżenie, lecz także zbliżenie sie narodów" - oczywiście pod kierownictwem "proletariackich sił postępu społecznego"

Współcześnie te siły "postępu społecznego" okreslają się jako demokracja liberalna - socjalizm zastąpiono liberalizmem - metody pozostały podobne. Do systemy wartości eurpejskich ba, wręcz praw czlowieka wpisuje się aborcję i eutanazję i odgórnie narzuca się taką wizję "wartości europejskich" wszystkim narodom.
                    Nasi demokraci liberalni podobnie jak Lenin za najwyższa wartość uznają - ludzkość. dlatego też z jednej strony zwalczał przejawy nacjonalizmu, szowinizmu, rasizmu i kosmopolityzmu, z drugiej zaś strony zachęcał do krzewienia internacjonalizmu - wypisz - wymaluj hasła współczesnej lewicy.

. Poza tym
                    > nie ma przymusu bycia członkiem unii. Przynależność jest dobrowolna i to racz
                    > ej kraje zabiegają o włączenie do wspólnoty.

Alez oczywiście - pierwszy etap budowy państwa klasowego opierał się na zasadach dobrowolności. Różnica polega na tym, że w epoce rewolucji bolszewickiej opornych do jednosci przymuszano bagnetami - teraz - sankcjami.
                    I tak jak wtedy, tak i teraz w poprzek tym ideom staje, jak to okreslił Lenin: "niewydarzony twór państwowy w rodzaju Polski"

> To co piszesz o likwidacji państw narodowych, utracie różnic kulturowych, rewol
                    > ucji socjalistycznej i antykulturowej, zniesieniu prywatnej własności i jakimś
                    > terrorze oraz użyciu siły jest zwyczajnym stekiem bzdur i twoich chorych projek
                    > cji. Przywódcy państw i rządy nie maja wiedzy o zagrożeniach, a ty taką posiada
                    > sz. Wizjoner od siedmiu boleści. Brak słów.

No cóż, tych którzy ostrzegali przed chora ideologia marksizmu-leninizmu tez tak określano. Nic nowego. Wspólnota europejska jest w tym momencie chorym tworem wymagającym reformy, a nie trwania w uporze. Kasta biurokratów z Brukseli, współczesne Biuro Polityczne nie może narzucać swoich wizji pod przykrywką tzw. "wartości" wszystkim narodom.

I na koniec - bardzo dobra wypowiedź kard. Mullera:

"Unia Europejska powinna brać przykład z Polski, bo dzięki takim krajom jak Polska Unia się rozwija. Polska nie musi dać się nauczać politykom z Brukseli, ze Strasburga co oznacza demokracja i wolność. Należy się szacunek polskim władzom, które zostały wybrane demokratycznie w imieniu całego kraju i w kontekście Unii Europejskiej”- mówił kard. Gerhard Müller w czasie Mszy św. na błoniach pokamedulskiego klasztoru w Wigrach."
                    • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:09
                      big_grin
                    • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:15
                      A jaki program ma polski faszyzm? Bić żyda i bogatego? Plebs na stanowiska?
                    • iwles Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:41
                      O cholera, elka, ale ty masz leb, zeby znac calego Lenina i Marksa na pamiec 😄
                      • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 14:19
                        Cos takiego. A to współczesni miłosnicy lewicy wszelkich odcieni nie znają wiekopomnych dzieł swoich duchowych protoplastów? Szkoda - może jednak warto poczytać, to może nie będziecie wtedy nie będziecie tak szybko wyzywać od faszystów tych, którzy mają inne poglady niż te jedynie słuszne?

Lenin o tym, kto może pomóc rozpowszechnić idee rewolucji bolszewickiej:
                        "Muszą on przyswoić sobie cząstkę rosyjskiego doświadczenia. Jak się to stanie, tego nie wiem. Być może, że wielkie usługi oddadzą nam na przykład faszyści we Włoszech przez to, iż uświadomią Włochów, że są oni jeszcze nic dość oświeceni i że kraj ich nie jest jeszcze zabezpieczony przed czarną sotnią. Być może, iż będzie to wielce pożyteczne."

Lenin - "Pięć lat Rewolucji Rosyjskiej a perspektywy Rewolucji Światowej"

"Wielkie usługi oddadzą nam na przykład faszyści we Włoszech" - no cóż, sympatia wodza rewolucji dla włoskiego faszyzmu była zrozumiała. W końcu to właśnie Włochy Mussoliniego jako jeden z pierwszych krajów uznały Rosję bolszewicką.
                        • iwles Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 19:56
                          😄😄😄
    • martaesz Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:10
      Wracaliśmy rodziną z defilady przez nowy świat, mieliśmy okazję obejrzeć na własne oczy jak kod robi z siebie bandę pajaców, klaunów i oszołomów, żal bylo patrzeć.
      Policja niestety musiała się z nimi handryczyć , wynosiła to towarzystwo totalnej klęski i ośmieszenia a im to w graj .
      • natalia.nat Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:26
        To jest tylko twój punkt widzenia, z obiektywnym stanem rzeczy nie ma nic wspólnego.
        To, że tobie odpowiada marsz faszystów w twoim kraju to twój problem, są tacy którzy przeciwko temu protestują. Dla mnie bezwzględnie ci drudzy mają rację i stoję za nimi murem. A już nazywanie ludzi sprzeciwiających się szerzeniu idei totalitarnych i nietolerancji "pajacami, klaunami i oszołomami" to już dno dna i świadczy tylko o tobie jak najgorzej. Ale każdemu jego porno, jak to się mówi.
        • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:31
          Protestują głównie wyjechane panie emigrantki jak Edel. Ciekawe co ta pani powie, jak AfD będzie mieć 30%
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:11
            Ooo Riki czyli przemarsz blokowali emigranci, a nie warszawiacy.Lol
            AfD mialo juz ostatnio wygrac, twoje wpisy na ten temat sa i co,i jajco.
            Najsmieszniejsze,ze na AfD glosuja b.czesto Polacy z swiezo nabytym obywatelstwem.
            • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:15
              edelstein napisała:

> AfD mialo juz ostatnio wygrac, twoje wpisy na ten temat sa i co,i jajco.

Przecież osiągnęli świetny wynik, a obecnie mają w sondażach więcej od SPD!

> Najsmieszniejsze,ze na AfD glosuja b.czesto Polacy z swiezo nabytym obywatelstwem

A co w tym niby dziwnego? To partia antyislamska, a nie antypolska jak NPD.

• edelstein Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:28
                I chcesz powiedziec,ze w kraju w ktorym podobno wiekszosc to muzulmanie zaglosuja na AfD.
                Przypomnij kto mial wygrac wybory prezydenckie w Pl wg sondazy i co z tego wyszlo?😂
                • riki_i Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 22:32
                  A gdzie ja napisałem, że kolejne wybory wygra AfD? Wystarczy, że mocno przeskoczy szorujace po dnie SPD i zdobędzie 30% jak FPO w Austrii.
                  • edelstein Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:09
                    Ten sondaz to straszak.Wcale bym sie nie zdziwila jesli AfD zostanie zdelegalizowane.
                    • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 08:56
                      W Twoich snach.
                      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:30
                        Jaktam corka posla Szczerby dziecko?
        • martaesz Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:37
          Haha a jak nazwać doroslych ludzi w wieku 50+ którzy usiedli sobie na ulicy jak przedszkolaczki i tupią nóżkami że nie psepuscą i jus, pokładają się na ziemi , płaczą, no cyrk to był ,cyrk.
          Nikt tych ludzi nie wziąłby na poważnie nawet.
          W żaden sposób nie utożsamiam sie z mlodzieżą wszechpolską. A do faszyzmu, nazizmu i innych fanatycznych ugrupowań np kod to jest mi bardzo daleko.
          • natalia.nat Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 19:25
            Jasne. Haha. Też tak umiem.
            Dorośli ludzie usiedli na ulicy, ponieważ sprzeciwiali się marszowi innych dorosłych ludzi, którzy szerzyli idee totalitarne i nietolerancję. Cóż w tym dziwnego? Nie strzelali do nikogo, nie bili nikogo, chcieli zwyczajnie zatrzymać ten marsz.
            Więc powtarzam, to tylko twoje zdanie, że zachowywali się jak przedszkolaczki, którzy tupią nóżką i że to cyrk. Taki jest twój punkt widzenia, a nie obiektywny stan rzeczy.
            Popieraj czy nie popieraj kogo chcesz. Ale daj innym prawo do swojego widzenia świata i protestowania skoro uważają, że należy to robić. Nie masz patentu na rację.
            A cyrk to akurat robiła policja.
            • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 08:48
              Rozumiem, że jak będzie szła "parada równości" to też można usiąść, tupać i blokować przejście?
              • edelstein Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 09:15
                A to parada rownosci propaguje faszyzm?
              • maslova Re: I po co bylo walczyc 17.08.18, 10:16
                Arwena, jeszcze nie zdążyłaś się zorientować, że w Polsce homoseksualizm nie jest zakazany, a propagowanie faszyzmu i owszem? Może zapytaj męża prawnika, jakie prawo (przynajmniej na razie) obowiązuje w naszym kraju?
                • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 11:13
                  Nikt nie propagował idei faszystowskich.
                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 11:27
                    tak, onr nie hailuje ...
                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 11:30
                    Oczywiście, że nie. Biedactwa mają tylko kiepski PR i dlatego od lat oskarża się ich o sympatie nadmiernie prawicowe.
                    • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 11:48
                      A kto ich zalegalizował?
                      • joa66 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 12:03
                        Pewnie PO. M.in. dlatego stracili elektorat - bo "niepisowski" bardziej myśli.
                        • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 13:23
                          Rozumiem, że te 26% deklarujące poparcie dla PO - to niemyślący elektorat big_grin
                          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 13:34
                            Nie, to równie dobrze mogą być ci, którzy uważają, że PO ma największe szanse wygrania z PiS, a PiS uważają za największe zło dla Polski.
                            • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 14:02
                              No to pomyśl, że po drugiej stronie są podobni. Nie wszystko im się podoba - ale uważają PO z przyległościami za największe zło dla Polski.
                              • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 17:25
                                Za PO nie do pomyślenia było wpuszczenie osób deklarujących sympatie skrajnie prawicowe do parlamentu, nawet jako gości. Możesz sobie o nich mówić co zechcesz, wszyscy wiemy, że twój ulubiony argument to "a PO...", ale przynajmniej nie pozwalali na panoszenie się radykałów w przestrzeni publicznej. Twój umiłowany rząd liże tymże radykałom tyłki, bo a) to jego wyborcy, b) to są ludzie gotowi na wszystko, może nie teraz, ale założę się, że im większą swobodę będą mieli, tym bardziej agresywni będą się stawać.
                                • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 19:52
                                  Ale sami ich zalegalizowali. W 2012 roku. A skoro są organizacją legalną - mają prawo do organizowania marszów itd.
                                  • iwles Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 20:00
                                    Ale propagowanie symboli nazistowskich i faszystowskich juz jest niezgodne z prawem.
                                    • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 20:22
                                      Złóż doniesienie jak masz dowody, że było coś propagowane.
                                      • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 20:35
                                        A gdzie skoro prokuraturą rządzi faszystowski rząd?
                                        • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 21:23
                                          a kto rządził w 2013?

katowice.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/marsz-powstancow-slaskich-2013-w-katowicach-zdjecia,1839251,gal,5222831,t,id,tm,zid.html
                                      • iwles Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 20:58
                                        Takie sprawy powinny byc scigane z urzedu.
                                        Skoro nie sa, to znaczy, ze wladza daje przyzwolenie.
                                        • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 21:23
                                          A co rozumiesz przez propagowanie faszyzmu? Bo ONR organizuje różne marsze odkąd został zalegalizowany w 2012 roku. I jak dotąd żadna władza nie dała im aktu oskarżenia

katowice.naszemiasto.pl/artykul/zdjecia/marsz-powstancow-slaskich-2013-w-katowicach-zdjecia,1839251,gal,5222831,t,id,tm,zid.html
                                          • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 21:36
                                            Nie wycieraj sobie gęby Śląskiem, arwena.
                                            Obecna władza nie dała też aktu oskarżenia gościom, którzy stali z szubienicami ze zdjęciami europarlamentarzystów. To jest dla ciebie akceptowalna retoryka? Twój mąż prawnik ją pochwala?
                                            • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 21:55
                                              Czyli co? Na Śląsku już ci ONR pasuje? W 2013 to nie było propagowanie faszyzmu?

Nie chcesz wiedzieć co myślę o zdrajcach.
                                              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 22:24
                                                arwena , z niedowierzaniem obserwuję jak kręcisz bicz na własne dzieci.... Nie musisz odpowiadać.
                                              • sumire Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 08:07
                                                Przeciwnie. Chcę. I rozumiem, że to samo myślisz o posłach PiS, którzy donosili na Polskę do UE w 2014. Domyślam się wszak, że ten wątek skrzętnie pominiesz.

Smutne, że chcesz dla własnych dzieci kraju, w którym władza układa się z nacjonalistami, bo konsekwencje tego mogą być przykre. Ale cóż, najwyżej wyjadą do Chin.
                                                • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 13:18
                                                  Odpowiem ci jak ty mi odpowiesz - czy ONR przeszkadza ci tylko teraz? Czy w 2013 roku ci nie przeszkadzał?
                                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 13:53
                                                    Wszelkie organizacje, które zachowują się w sposób taki, jakby chciały zawłaszczyć światopogląd w Polsce i takie, które jawnie obnoszą się z nienawiścią do pewnych grup społecznych, na ogół tych "innych" - gejów, cudzoziemców, niepełnosprawnych, innowierców - są dla mnie nieakceptowalne. Albo inaczej. Mogą sobie istnieć w swoich własnych domach, niestety nie wyeliminuje się głupoty. Ale niech nie wpychają się w przestrzeń publiczną ze swoimi hasłami i pokrzykiwaniami. Niech nie zawłaszczają świąt państwowych. Niech nie próbują wywierać wpływu na politykę, a wywierają, bo żadna władza wcześniej nie była dla nich nie tyle nawet tolerancyjna, co wręcz wspierająca. Myślałam tak samo, mając lat 20 i myślę tak, mając 38. Dziękuję za uwagę.
                                                  • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 14:44
                                                    Jak to nie była wspierająca? Pozwolili im na marsz w 2013 roku? Zalegalizowali ich w 2012?

Jeżeli uważasz, że to nie było wspieranie - to obecnie też ich nikt nie wspiera.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 17:20
                                                    Kukiz, na którego glosowałaś wprowadzil do sejmu RUCH NARODOWY.
                                                  • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 19:23
                                                    A Ruch Narodowy jest nielegalny? Jeżeli jest legalny - to ma prawo startować w wyborach do sejmu itd.

Ktoś ich zalegalizował. I do tego kogoś pretensje.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 19:31
                                                    Ktoś na nich głosował, arwena. Może wiesz kto?
                                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 18:04
                                                    Wiedziałam, że nadal będziesz wyślizgiwała się od odpowiedzi.
                                                    Otóż nie, arweniu. Żadna władza w Polsce, którą pamiętam, nie lizała tak tyłków narodowcom, nie wpuszczała ich do sejmu, nie umarzała procesu po procesie, nie fotografowała się z nimi.
                                                    Ja odpowiedziałam. Czekam zatem na twoją odpowiedź, jak zwykle bez większych nadziei.
                                                  • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:24
                                                    Każdy kto zbierze odpowiednią liczbę głosów ma prawo startować w wyborach. Startują zdrajcy, złodzieje itd to mogą i narodowcy. Trafią do sejmu jak ktoś na nich zagłosuje. Taki urok demokracji.

Za PO ich zalegalizowano. I to wystarczyło, żeby dać im drogę otwartą. Mogą nawet własną listę stworzyć i sami startować.

Ja na narodowców nie głosowałam. Głosowałam na kogoś innego.

Joa pomyliło ci się z wyborami prezydenckimi. W nich w pierwszej turze głosowałam na Kukiza - wiedziałam że szans nie ma - ale nie chciałam na Dudę. W drugiej turze głosowałam przeciwko.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:27
                                                    Glosowałaś na Kukiza, który wprowadził Ruch Narodowy do sejmu. Taki człowiek miał/ma Twoje poparcie.
                                                  • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:40
                                                    W ten sposób to można o każdym powiedzieć. Na Ryśka też ktoś głosował i wprowadził Nowośmieszną do sejmu. Rzeczywiście wielka chluba.
                                                    Ktoś popierał alimenciarza i dał mu szansę na przewałki finansowe.
                                                    Nawet PO po wszystkich aferach ma swoich zwolenników. A przecież to oni zalegalizowali ONR.

• joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 22:19
                                                    A Ty na nich głosowałaś.
                                                  • sumire Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:50
                                                    Oczywiście, każdy może wystartować w wyborach.
                                                    I nadal nie ogarniasz, że czymś innym jest dopuszczenie świra do głosu, a czymś innym bratanie się ze świrem.

I nadal nie odpowiedziałaś na moje pytanie.
                                                    Możesz poprosić męża o pomoc.
                                                  • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 21:03
                                                    A brataniem nie jest zalegalizowanie ONR? Wiedząc jaką ma historię i jakie wartości wyznają?
                                                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 21:12
                                                    PO zalegalizowało ONR - dobrze.
                                                    PiS brata się z ONR - źle.

A gdyby było odwrotnie na kim byście bardziej wieszali psy?
                                                  • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:44
                                                    Zawłaszczać chcą obie strony, niestety. Gdzieś na Gazecie mignął mi banner - Pis i PO jedno zło. I ja się z tym zgadzam.
                                                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 16:53
                                                    Nie wiem do kogo pytanie ale ja odpowiem. Mnie przeszkadzał zawsze. I zawsze dawałam temu wyraz.
                              • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 17:40
                                Proces norymberski dowiódł że faszyzm jest systemem zbrodniczym i miejsce szyi każdego faszysty jest w pętli.
                • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 11:16
                  A i jeśli się nie mylę to ONR jest zalegalizowaną organizacja - czyli mieli prawo zorganizować marsz,

A ONR został zarejestrowany jako legalne stowarzyszenie w 2012 roku. Kto był wtedy u władzy?
      • paszczakowna1 Re: I po co bylo walczyc 16.08.18, 18:34
        Wypraszam sobie. Jaki KOD?
        • tiszantul Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 01:23
          paszczakowna1 napisała:

> Wypraszam sobie. Jaki KOD?

Oficjalnie ematka nigdy nie popierała KOD-u. Na protesty KOD-u całymi rodzinami chodziłem ja z elką i gogologiem i wspaniale się tam bawiliśmy wśród kolorowych, uśmiechniętych ludzi.
          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 10:25
            Ja popierałam i w sensie idei (obrona demokracji) nadal popieram. Przykro mi, że lider okazał się małym człowieczkiem, ale idea pozostaje mi bliska. Podobnie jak tysiące ludzi ( w tym "członków" KOD), ktorzy przychodzili i działali w dobrej wierze.
    • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 08:57
      Ty byś wolała żeby po Warszawie maszerowała niemiecka antifa i biła Polaków.
      • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 09:17
        A dlaczego nie polska antifa z prawdziwymi Polakami, którzy kochają Polskę?
        • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:51
          Ty wiesz co to jest antifa? Oni nienawidzą tożsamości narodowej, państwa, do tego tłuką jakichś harcerzy z Młodzieży Wszechpolskiej, myśląc że spuszczają łomot nazistom. Do prawdziwych nazistów z Krew i Honor nie podskoczą, bo by mogli w odpowiedzi zobaczyć błyszczące lufy klamek.
          Love animals, hate antifa.
          • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:52
            Wiem. I nie jest to co piszesz. Wiem, że na silowni się o tym nie mówi.
            • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:55
              Antifa to zwykła chuligańska bojówka, która na dodatek atakuje słabszych. Czemu nie próbuje igrać z tymi skinami co poszli w "interesy"? Boją się, że w bagażniku Audi A8 przejadą się do lasu?
              Chyba, że masz na myśli śmieszne stowarzyszenie Nigdy Więcej, które za antyfaszystowską uznała piosenkę Moherowe Berety.
              • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:59
                Widziałem, jak kiedyś alternatywni goście typu woodstockowa młodzież zrobili własną animację do piosenki T.Love. W miejsce prymasa w lampasach był Rydzyk, a wąsaczem był zwykły facet z wąsem, a nie "Bolesław" Wałęsa. Komentarze leciały: powinno być że jeszcze Kaczora olewam na zdrowie!
                Ale sobie w kolano strzelili tą marną interpretacją
              • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 10:59
                Tia.... koktajlik sterdyowy już dzisiaj na sniadanko był?smile
                • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:05
                  Martw się o swojego syneczka, w dorosłość chyba wchodzi. Może nagle ze strzykawką zacznie eksperymentować.
                  U mnie był wysokobiałkowy jogurt, do którego wysyłałem to i owo.
                  100% anti antifa.
                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:11
                    smile
                    • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:15
                      A co dla Ciebie jest antifą? AFA to była banda lewaków, co chciała się tłuc ze skinami. W latach 80tych w UK mogli dawać radę, ale z czasem nazi skini poszli w "biznesy" i są poza zasięgiem.
    • ania-z-lasu Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:19
      I po co było walczyć z mniejszościami i wysyłać do gazu. Jak teraz...
    • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 11:46
      Dla Ciebie Edelstein każda prawica = faszyzm, a Kaczyński to nowy Hitler.
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:36
        Dzieciatko lepiej zajmij sie swoim mysleniem,bo micno szwankuje.I zmien nicka na adekwatny do twojego poziomu umyslowego.Np na zero Jozek
        • wheels.of.fire Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:39
          A Ty wracaj do malowania paznokci Niemkom i podcierania tyłków starym Niemcom, bo coś czuję że tym trudnisz się na emigracji.
          • iwles Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:44
            Argument na poziomie przedszkola. Brawo Jozek za tak duzy wysilek umyslowy 😃
          • olena.s Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 13:44
            Przestań skomleć.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 14:17
            Zdecyduj sie dziecko😂 przynajmniej napisales,ze czujesz,a nie myslisz.Widac,ze w koncu sam doszles do wniosku iz slowo "myslec"w twoim przypadku nie ma racji bytu😂
          • tiszantul Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 01:19
            > A Ty wracaj do malowania paznokci Niemkom i podcierania tyłków starym Niemcom,
            > bo coś czuję że tym trudnisz się na emigracji

nawet jak nie ona, to większa część polskiej emigracji
            • iwles Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 04:00
              A ty trudnisz sie pisaniem postow na emamie za judaszowe srebrniki. To juz lepiej zostac uczciwym czlowiekiem niz kims takim jak ty.
    • purchawkapuknieta Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:12
      edel, ale ty wiesz, ze mieszkasz w III Rzeszy? Zdajesz sobie sprawę, że formalnie, zgodni z dokumentami III Rzesza nie została nigdy "rozwiązana", "zlikwidowana"?
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 12:34
        Mieszkam w Bundesrepublik Deutschland
        • super_hetero_dyna [...] 18.08.18, 14:04
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 14:18
            Zapomnialos sie przelogowac?😂
          • iwles Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 19:54
            Ty dyniek, lepiej uswiadom sobie, gdzie ty mieszkasz.
    • purchawkapuknieta Re: I po co bylo walczyc 18.08.18, 18:48
      Tymczasem w Rzeszy:

wpolityce.pl/polityka/408398-neonazisci-przeszli-przez-stolice-niemiec
    • tiszantul Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 01:16
      redukcja dysonansu. Edel się po prostu głupio czuje mieszkając w Niemczech, dlatego tak chętnie widzi nazizm w Polsce - podobnie jak reszta Niemców chciałaby zapomnieć o latach 1939-45 i o tym, co wtedy robili w Polsce. To jest ogromne poczucie winy i nic dziwnego, że Niemcy starają się je na wszelkie sposoby redukować i przerzucać na innych, a że są silnym państwem, to możliwości mają spore. Przerzucać winę najlepiej na ofiary

Natomiast o współczesnym nazizmie w Niemczech możecie sobie poczytać najwyżej na prawackich portalach, podobnie jak o skali antysemickich ataków w dzisiejszych Niemczech - w mainstreamowch mediach cisza
      • riki_i Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 01:24
        Dzisiejszy newsik z Berlina dla Edel
        www.tvn24.pl/neonazisci-maszerowali-przez-berlin-starcia-z-policja,862039,s.html
        • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 08:51
          Edel nawet nie zajrzy. Będzie udawała, że nie widzi. Zresztą jak większość wypowiadających się w wątku. Post Purchawki wisi od kilkunastu godzin i cisza.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 18:07
            Nie zwyklam stosowac katolickiego udawania,ze sie nie widzi.😂Arwenko ty zaklamana katolibko pisz za siebie.
        • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 08:55
          I to ma usprawiedliwiać polskich neonazistów?
          • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:00
            Może warto zobaczyć najpierw belkę w swoim oku. Edel oburzona na marsz w Warszawie ( jak dla mnie nie miał nic wspólnego z nazizmem ), a nie widzi tego co się dzieje na jej podwórku. Zresztą jak zwykle
            • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:15
              Tylko że gdy przeczyta się cały artykuł, to łatwo wywnioskować, że Niemcy zdają sobie sprawę z istnienia problemu i raczej nie widać, by rząd klepał się po ramionkach z naziolami. W Polsce politycy otwarcie bratają się z ludźmi pokrzykującymi "śmierdź wrogom ojczyzny" i "Polska będzie biała", bo wiedzą, że to ich wyborcy. Na tym polega różnica, której fani retoryki "a w Niemczech, a we Francji, a gdzieś tam" uparcie nie dostrzegają. Chodzi o przyzwolenie idące z góry.
              • arwena_11 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:17
                A kto wydał zgodę na przemarsz? Czyżby marsz był nielegalny?
                • sumire Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 09:25
                  Nadal nie rozumiesz, więc wyjaśnię na przykładzie.
                  Powiedzmy, że mamy dziecko, słodkie ematkowe dzieciątko, które lubi znęcać się nad swoim pieskiem. Ciągnie go za ogon, szarpie za uszy. Mamusia nie tylko go nie upomina, ale jest zachwycona, że syneczek taki charakterny. Syneczek zatem się rozzuchwala coraz bardziej, no bo przecież rodzice pochwalają to, co robi.
                  I któregoś dnia pieska podpala.

Rząd demonstrujący, że nie ma problemu z narodowcami i skrajną prawicą, a wręcz przeciwnie, są mile widziani - to taka właśnie mamusia. Jaśniej teraz?
                  • 1elka26 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 10:12
                    "W Polsce rozwiązano jako "faszystowski" Marsz Powstania Warszawskiego, bo jego uczestnicy wznosili hasła antykomunistyczne - a co słychać w tak ulubionym przez Rafała Trzaskowskiego i PO mieście Berlinie?

Dziś ulicami stolicy Niemiec przeszły setki młodych ludzi wyznających ideologię nazistowską. Upamiętniali 31. rocznicę śmierci Rudolfa Hessa - jednego z najbliższych współpracowników Adolfa Hitlera (do maja 1941 r. jego zastępcę). Neonaziści mieli białe koszule i transparenty z hasłami "Niczego nie żałuję".

Impreza była legalna. Rzecznik prasowy Berlina, Thilo Cablitz, przyznał nawet, że zabezpieczający marsz funkcjonariusze policji musieli fizycznie usunąć niektórych lewicowych demonstrantów, którzy organizowali protesty na trasie marszu.

Dodał, że w neonazistów rzucano kamienie i butelki, ale nie sposób powiedzieć, ile osób zostało rannych."

niezalezna.pl/233586-ulicami-berlina-przeszly-legalnie-setki-neonazistow-czcili-rocznice-smierci-wspolpracownika-hitlera

Ciekawe, czy znany miłosnik praworzadności Guy Verhofstadt który zobaczył w Warszawie 60 tysięcy faszystów, zobaczy chociaż jednego faszystę w Berlinie??
                    Ciekawe, czy znani z apeli w obronie praworzadnosci tzw. obywatele rp w jakis sposob odniosą się do marszu nazistów w Berlinie? - przeciez wszyscy jesteśmy w Unii i musimy bronić wspólnych wartości.
                    • tanebo2.0 Re: I po co bylo walczyc 19.08.18, 10:14
                      Klepiesz jak zwyczajny Putinowski troll!!! Merlel nie brata się z faszystami tak jak Kaczyński!!!
              • grrru Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 17:09
                Ochrona policyjna to nie jest przyzwolenie z góry?
                • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 17:22
                  W kwestii formalnej - miasto nie ma prawa odmówić demonstracji legalnej organizacji jeżeli ta spełniła wszelkie warunki administracyjne. Jednoczesnie miasto odpowiada za bezpieczeństwo i dla bezpieczenstwa może wysłac policję - nie, żeby "chroniła" demonstrantów , tylko, żeby zminimalizlować ryzyko walk ulicznych.
                  • joa66 Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 17:24
                    p.s, przypuszczam, że podobnie jest winnych państwach, a więc istota działania jest zdelegalizowanie, bo póki takie organizacje są legalne to osoba wydająca pzowolenia niewiele może zrobić.
                  • grrru Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 22:18
                    Czyli nazizm jest legalny = wspierany odgórnie. Gdyby go nie chcieli wspierać to by go zdelegalizowali.
            • edelstein Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 18:10
              Oczywiscie,ze dla ciebie nie mial😂przeciez dzielnie popierasz Onerowskie zera,twoj synus pewnie tez tam maszeruje.
              Na moim podworku z faszyzmem sie walczy,na twoimsie go wspiera
              • riki_i Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 18:26
                edelstein napisała:

> Na moim podworku z faszyzmem sie walczy,

Walcz dalej! Proponuję wziąć mały Murzyn na wychowanie.

• katja.katja Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:41
                  Sama chwali się aryjskością swojego synka.
                  I jeszcze pamiętam w odmętach internetu co swego czasu wygadywała na Turków i muzułmanów.
                • edelstein Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 23:11
                  Znane mi czarnoskore dzieci maja wiecej rozumu niz ty no i moga sie pochwalic bujnymi wlosami w przeciwienstwie do ciebie.
      • edelstein Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 18:05
        Peron ci dawno chlopie odjechal😂 wypowiadaj sie za siebie, a nie za Edel i narod niemiecki.
        • grrru Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 22:20
          Naród niemiecki to się chyba wypowiedział podczas tej demonstracji. Chyba, że tak jak w czasie wojny - to nie byli żadni Niemcy tylko naziści.
          • edelstein Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 23:14
            Oj biedaku wlacz ARD albo ZDF to przestaniesz opowiadac klamstwa.Ups i tak nie zrozumiesz filmu o IIRzeszy po niemiecku
    • grrru Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 09:04
      A wczoraj u Ciebie w Niemczech maszerowali. Tez ich policja ochraniała. No cóż, Niemców to przynajmniej można zrozumieć
      • katja.katja Re: I po co bylo walczyc 20.08.18, 20:42
        W Niemczech maszerowali bo to wolny, demokratyczny kraj i im wolno, marsz był legalny.
        W Polsce - faszyści, dziki kraj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka