Dodaj do ulubionych

tycie od leków

31.08.18, 09:15
kto tego nie przeżył, nie wierzy. ale są leki, po których się tyje nie (tylko) dlatego że apetyt jest zwiększony ale z jakiejś odmiennej, tajemnej przyczyny (zmieniony metabolizm?). jak sobie z tym radzić? pilnuję mocno tego co jem, ale mam wciąż brzuch jak w 5 mcu ciąży. przez 6 tygodni brania leku przytyłam 3 kg i teraz próbuję zrzucić. od paru dni jem mniej, normalnie już bym schudła minimum kilogram a tu ledwo waga drgnęła.
Obserwuj wątek
    • hosta_73 Re: tycie od leków 31.08.18, 09:20
      Pewnie są, choć ja przytyłam po sterydach (branych tylko tydzień) i tabletkach anty. Ale w obu przypadkach miałam duży apetyt 😒 .
    • sfornarina Re: tycie od leków 31.08.18, 09:29
      Porozmawiaj z lekarzem albo dietetykiem (ale prawdziwym rejestrowanym dietetykiem po studiach, nie "specjalistą od żywienia").
      Nie odchudzaj się na własną rękę, bo jeśli leki powodują zmiany metaboliczne, to zwykłymi dietami nic nie wskórasz.

Są takie leki, po których możesz w ciągu miesiąca mieć sporo kilogramów na wadze. Są też sposoby, by tę wagę w miarę trzymać w ryzach, ale to już zadanie dla specjalisty. Wszystko zależy też od tego, czy leki masz brać przez całe życie, czy tylko tymczasowo. Znam szczuplutką osobę, która w momencie nasilenia objawów choroby dostaje silne leki, po których właśnie przybiera po 7-10 kilo. Ale leki się skończą i waga też wraca do normy - wszystko pod kontrolą lekarza. I tak już od 30 lat.
    • me-lissa Re: tycie od leków 31.08.18, 14:57
      Są niestety, moje (przeciwlękowe) spowalniają przemianę materii. Normalnie jestem szczupła, na lekach przybywa mi ok 10-12 kg. Waga spada po odstawieniu, tylko co z tego? Raz odstawilam i po pol roku bardzo żałowałam i musiałam się z nimi przeprosić. Teraz mam bmi na granicy nadwagi, odstawić się już nie odwaźę ale probuję zmniejszyć dawkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka