Dodaj do ulubionych

Pytanie o odwołanie - szkoła

01.09.18, 23:31
Witam czy któraś z emam mogłaby by coś podpowiedzieć w sytuacji : szkoła rejonowa z oddziałami integracyjnymi, dziecko z automatu się dostaje, w podaniu prośba by trafiło do klasy ogólnodostępnej ze znajomym dzieckiem z przedszkola. Okazuje się że prośba nie została uwzględniona i dziecko trafia do klasy integracyjnej.(są 3 klasy pierwsze, 1 ogólna i 2 integracyjne). Rozmowa z Dyrekcją nic nie pomaga, informacja jest taka że jak kogoś znajdę na zamianę w klasie ogólnodostępnej to wtedy ok może być przeniesienie między klasami. Nie ma wywieszonych list dzieci (RODO) nie wiem z kim ewentualnie się kontaktować. Moje pytanie brzmi : Czy ja jako rodzic mam argument że nie zgadzam się z tym że dziecko trafiło do klasy integracyjnej (podstawa prawna) i Dyrekcja bez mojej zgody nie może przypisać dziecka do klasy integracyjnej? Będę wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick A właśnie były na forum wątki... 01.09.18, 23:35
      ... jak okropnie PiS zrobił, wysyłając dzieci z klas integracyjnych do domów. A tu co? Już wam miłość do tych dzieci minęła? tongue_out

Ad meritum: a masz jakiś argument czy boisz się klasy integracyjnej jako takiej?
      • mamapierwszaka1 Re: A właśnie były na forum wątki... 01.09.18, 23:41
        taki-sobie-nick to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Czy posiadasz wiedzę na temat mojego zapytania? Z chęcią poczytam, jeżeli nie to dziękuję za niepotrzebne komentarze. Moje pytanie brzmiało czy mam jako rodzic argument do rozmowy z Dyrekcją i tego się trzymajmy
        • taki-sobie-nick Re: A właśnie były na forum wątki... 01.09.18, 23:48
          mamapierwszaka1 napisała:

> taki-sobie-nick to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Zauważyłam. tongue_out
        • jola-kotka Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 01:11
          Bo boisz sie napisac prawde na zadane wyzej pytanie?
        • pani-noc Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 09:12
          Jak to co powiedzieć? Prawdę!

Powiedz, że żyjesz w wolnym kraju i masz pełne prawo do pogardzania kalekami. Uważasz, że twoje dziecko ma konstytucyjne prawo do nauki z lepszym sortem dzieci. Twoje dziecko należy do ciebie i masz pełne prawo do wychowywania go zgodnie ze swoim sumieniem i poglądami, a wartości przekazywane w klasie integracyjnej są sprzeczne z twoimi. Integracja to lewacki wymysł i pewnie idzie w parze z dżenderami i innymi zboczeniami.

Zapewniam cię, że po powiedzeniu prawdy twój dziubdziuś na cito zostanie zabrany z klasy z gorszym sortem uczniów smile
          • ewa_mama_jasia Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 11:53
            Ile w Tobie agresji. Czy tak samo agresywnie wypowiadalas się za istnieniem klas integracyjnych w pamietnym wątku gdzie zapisanie do klasy integracyjnej wiele matek skwitowalo "po moim trupie"? Czy teraz chcesz się wyladowac na autorce wątku?
            • zuleyka.z.talgaru Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 20:17
              Myślę, że pani-noc po prostu dała gotowy skrypt do rozmowy z dyrekcją smile
              • ewa_mama_jasia Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 22:25
                Jeśli naprawdę tak uważasz, to smutne.
                • zuleyka.z.talgaru Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 22:48
                  Jestem matką dziecka niepełnosprawnego ruchowo, które pojutrze idzie do przedszkola do grupy integracyjnej. I tak, jeśli autorka chce swoje dziecko zabrać z klasy integracyjnej to to co pani-noc napisała, jest idealne, żeby dyrekcja stwierdziła, że dany rodzic będzie stwarzać na tyle dużo problemów, że lepiej dziecko przenieść do zwykłej klasy.
                  Po co w klasie integracyjnej ma być dziecko rodzica, który ma problem z niepełnosprawnościami?
                  • mamma_2012 Re: A właśnie były na forum wątki... 03.09.18, 08:52
                    Idea klas integracyjnych była taka, że miał to być świadomy wybor rodziców dziecka bez orzeczenia i samo dziecko musiało spełniać określone warunki.
                    To co się teraz czasem w tych klasach dzieje powoduje, że np. tacy rodzice jak Ty zabierają swoje dziecko z klasy integracyjnej do zwykłej.
                    Oczywiście można trafić na fajną szkołę czy klasę, ale nie ma się co dziwić rodzicom, którzy wiedzą tylko jak jest u nich i jeśli akurat oddziały integracyjne są źle prowadzone to nie chcą się w to pakować.
            • pani-noc Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 21:28
              Udzieliłam konstruktywnej rady jak rozwiązać problem autorki wątku smile Jesteś hejterką, która nie potrafi nic doradzić tylko opluwa rozmówcow. Nieładnie.
              • ewa_mama_jasia Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 22:21
                Nie życzę sobie używania pod moim adresem słów, których nie rozumiesz.
                • pani-noc Re: A właśnie były na forum wątki... 03.09.18, 06:48
                  Mam nadzieję, że pisząc te słowa tupnęłaś nogą, by podkreślić święte oburzenie. Możesz zawsze zamówić egzorcystów żeby wypędzili ze mnie demona big_grin
      • little_fish Re: A właśnie były na forum wątki... 02.09.18, 09:29
        PiS nie wysłał do domu dzieci z klas integracyjnych tylko dzieci z nauczania indywidualnego.
      • 45rtg Re: A właśnie były na forum wątki... 03.09.18, 09:43
        taki-sobie-nick napisała:

> ... jak okropnie PiS zrobił, wysyłając dzieci z klas integracyjnych do domów. A
        > tu co? Już wam miłość do tych dzieci minęła? tongue_out
        >
        > Ad meritum: a masz jakiś argument czy boisz się klasy integracyjnej jako takiej
        > ?

"prośba by trafiło do klasy ogólnodostępnej ze znajomym dzieckiem z przedszkola"

Nawet, jeżeli ona istotnie ma wąty do integracji jako takiej, to kluczowe wydaje mi się jednak bycie z kolegą z przedszkola, więc doprawdy czepiacie się bez sensu.
    • livia.kalina Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 00:52
      Zleć ukatrupienie wszystkich kalek z klasy integracyjnej niuniusia i wtedy zrobią klasę normalną. Może dogadaj się z innymi mamusiami niuniusów z klasy to podzielicie między siebie koszty ukatrupienia bo tych cholernych kalek może być aż 5 więc koszty wysokie.
      • anilka Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 10:42
        Ale ona chce by dziecko poszło do klasy z kolegą, to naprawdę takie dziwne i niespotykane, że trzeba o ukatrupieniu kalek pisać?
        • 45rtg Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 09:44
          anilka napisała:

> Ale ona chce by dziecko poszło do klasy z kolegą, to naprawdę takie dziwne i ni
          > espotykane, że trzeba o ukatrupieniu kalek pisać?

Nie przeszkadzaj. One potrzebują poczuć się lepsze, bardziej tolerancyjne. Potrzeba im tego, nie psuj im samozadowolenia.
    • jola-kotka Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 01:10
      Zapisz dziecko do prywatnej tam bedziesz moze mogla decydowac ze ze znajomym dzieckiem i bez chorych dzieci. Nie masz argumentu bo szkola to nie prywatny folwark.
    • katriel Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 02:22
      Na Portalu oświatowym twierdzą, że to rozstrzyga statut szkoły. Ja jeszcze nie widziałam statutu, w którym by to było. Ale może w waszym akurat jest, sprawdź to.
      A jeśli faktycznie chodzi o to, żeby być w jednej klasie ze znajomym dzieckiem, to może w drugą stronę łatwiej będzie przenieść? Tamto dziecko z klasy ogólnodostępnej do waszej integracyjnej?

A może nie. Może jednak naprawdę chodzi o to, o co pytała taki-sobie-nick: że wątkodawczyni boi się klasy integracyjnej, bo wierzy, że dzieci z orzeczeniem to jakieś dziwadła z dwiema głowami i skórą pokrytą zielonym śluzem. W takim wypadku jako matka dziecka z orzeczeniem apeluję: odpuśćcie sobie flekowanie mamypierwszaka1. Niech ona znajdzie swój argument, niech przeniesie dziecko byle dalej od tych dwugłowych dziwadeł. Bo co one winne, żeby je skazywać na towarzystwo kolegi wychowanego w lęku i pogardzie wobec nich?
      • mamapierwszaka1 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 06:55
        Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Rozumiem że to jest forum dyskusyjne ale naprawdę nie prosiłam o komentarze nie na temat wątku.
        • ada16 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 07:44
          Gdyby to rodzice decydowali , w kótrej klasie ma byc ich niuniuś , to układanie klas trwałoby do końca roku szkolnego.
          • jowita771 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 10:15
            Zgadza się. Moja córka szła w zeszły roku do pierwszej klasy. Klasy były dwie, dość liczne, ponad 25 dzieci w każdej. W dniu rozpoczęcia roku okazało się, że niektórzy rodzice nie zapisali dzieci i dzieci będzie jeszcze więcej. Szkoła poprosiła wydział edukacji o zgodę na utworzenie trzeciego oddziału i zgoda przyszła w drugim dniu nauki. I tu się zaczęły schody, bo rodzice argumentowali, że dzieci się ze sobą zżyły i przyzwyczaiły do wychowawczyni. Przez dwa dni! jeszcze nawet nie pamiętały imion swoich kolegów, a już były strasznie zżyte. Jeden rodzic mówi, że jego dziecko owszem, ale z kolegą, bo razem od przedszkola, dyrektor zadowolony, ale matka tego drugiego dziecka, że nie, bo jej synek do pani się przyzwyczaił i ona chce, żeby był i z kolegą i u pani. Dyrektor powiedział, że w takim razie nie utworzymy nowej klasy, niektórzy rodzice, że dobrze, lepiej niech tak zostanie. Lepiej, żeby się dziecko uczyło w prawie trzydziestoosobowej klasie, idioci! Ja córkę zgłosiłam do zmiany klasy, trzeciego dnia już poszła z nową klasą, po tygodniu już nie pamiętała, kto był z jej starej klasy, a kto z tej drugiej.
        • wadera3 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:00

> Rozumiem że to jest forum dyskusyjne ale naprawdę nie prosiłam o komentarze nie na
          > temat wątku.

No właśnie chyba nie rozumiesz. Na forum dyskusyjnym dyskutuje się na temat wątku, niezależnie od Twoich chęci.
        • lady-z-gaga Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 09:25
          >Rozumiem że to jest forum dyskusyjne ale naprawdę nie prosiłam o komentarze nie na temat wątku.

Jak pójdziesz do urzędowego punktu informacyjnego, to możesz sobie życzyć albo nie życzyć wypowiedzi odbiegających od tematu. Forum to nie koncert życzeń.
      • hugo43 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 07:01
        Syn chodzi do klasy integracyjnej i nie miałam o tym przydziale wiedzy i wpływu na to żadnego.dla mnie ma ta klasa same zalety,18 uczniów,nauczyciel wspomagający.4 uczniów z orzeczeniem,kompletnie bezproblemowi(asperger,niedosłuch).mamy za to w klasie dziecko bez orzeczenia,bardzo agresywne i to wszelki afery wokół niego się kręcą.
      • mamma_2012 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:33
        Nie dziw się ewentualnym obawom autorki wątku. Fajną ideę klas integracyjnych okropnie wypaczono i rzeczywiście często są to teraz miejsca, których rodzice się boją. Czasem zupełnie niesłusznie, a czasem słusznie.
        • bablara Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 22:32
          mamma_2012 napisała:

> Nie dziw się ewentualnym obawom autorki wątku. Fajną ideę klas integracyjnych o
          > kropnie wypaczono i rzeczywiście często są to teraz miejsca, których rodzice si
          > ę boją. Czasem zupełnie niesłusznie, a czasem słusznie.

Moje starsze dziecko chodziło do klasy integracyjnej. Przy drugim nie chciałam ,żeby do takiej trafił. Dzieci w takiej klasie są traktowane inaczej , bardziej ulgowo. Nie wiadomo było czy mój syn tak super się uczy, czy to zaniżony poziom .
          • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 22:41
            Dlaczego generalizujesz? Jeśil w klasie integracyjnej masz dzieci w normie intelektualnej to niby dlaczego mają być wszyscy traktowani ulgowo?
            • hugo43 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 09:35
              U nas wręcz przeciwnie,mało ich,wiec i łatwiej z materiałem isc do przodu,kontrola postępów tez większa.ja chodziłam do szkoły na Bródnie,w pierwszej klasie była nas 40 i zajęcia do 19 dwa razy w tygodniu.poki co odnajduje same zalety w klasie syna.
    • pani-noc Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 07:40
      Troll albo wyborca PISu.
    • mamma_2012 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 08:38
      Idea klas integracyjnych była taka, że trafia się tam na prośbę rodziców i za zgodą komisji (mowa o dzieciach bez orzeczeń).
      Tak to kiedyś wyglądało w teorii, obecnie nawet dziecko z orzeczeniem może uczyć się w klasie zwykłej.
    • lot_w_kosmos Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:24
      Puknijcie się w głowę.
      Kobieta chciała, żeby jej dziecko chodziło do klasy ze znajomym dzieckiem.. Argumet o klasie integracyjnej jest jej potrzebny, żeby dyrektorka dziecko jej przeniosła do kolegi.
      Swoją drogą głupio podla dyrektor. U mnie w szkole uwzględniono wszystkie prośby o przydzielenie do klas i do wychowawców. Może dlatego, że szkoła mała i dyrekcji zależy na utrzymaniu każdego dziecka.
      • lucyjkama Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:34
        Ale ona napisała, że prośba nie została uwzględniona i dziecko trafiło do klasy integracyjnej. Nie napisała, że prośba nie została uwzględniona i dzieci rozdzielono. Ja rozumiem, że prośba były dwie i jednej nie spełniono. Autorka wątku wyraźnie ma problem z klasą integracyjną a nie rozdzieleniem dzieci o którym ani razu nie wspomniała. Oczywiście ona zaraz napisze że owszem dzieci są w innych klasach ale ja daję złoto przeciwko bananom że dzieci są w jednej klasie - integracyjnej.
        • lot_w_kosmos Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:36
          Ok. Jakoś zrozumiałam, że tamto dziecko jest w zwykłej klasie. I że to chce tam dołączyć.
          • mamapierwszaka1 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:43
            Lot w kosmos dobrze zrozumiałas, znajome dziecko jest w klasie ogólnej, wydawało mi się że wpisałam to w wątku ale faktycznie nie. Mam żal do Dyrekcji tymbardziej że rodzic znajomego dziecka również wpisał takie same prośby w podaniu jak ja. Forumkom które odpowiadają nie na temat uprzejmie dziękuję za swoje spostrzeżenia
            • lucyjkama Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 11:58
              Mam kolegę który jest dyrektorem szkoły ( wcześniej to było gimnazjum teraz po reformie szkoła podstawowa). Rekrutacja do gimnazjum wyglądała tak, że proszono o wpisywanie na podaniach kto z kim w klasie chce być. I co się okazywało. Rodzic Kasi pisał żeby córka była z Asią. A rodzic Asi, że bardzo prosi żeby dziecko NIE bylo z Kasią w klasie 😃. Po wielu takich akcjach zmieniono sposób wyrażania swoich preferencji. Jest jedna wspólna prośba gdzie rodzic Kasi i Asi razem deklarują że chcą aby dzieci były razem w klasie. Tylko gdy dwie strony proszą razem o to samo prośba jest uwzględniana. Także ten... pomyśl czemu dzieci nie są razem w klasie 😋
              • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 20:20
                O, dokładnie tak samo było teraz przy rekrutacji do 4 klasy. I ja i mama koleżanki syna na jednym podaniu musiałyśmy napisać, że chcemy aby nasze dzieci były razem w klasie i obie na tym podaniu się podpisać smile
              • ixiq111 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 21:18
                Jak syn szedł do pierwszej klasy dyrekcja zapowiedziała, że można napisać z kim dziecko ma być w klasie i to będzie uwzględnione. Natomiast nie pisać z kim dziecko nie ma być, bo takie sugestie nie będą brane pod uwagę.
                • lucyjkama Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 21:37
                  Wśród młodzieży częściej są różne konflikty niż wśród maluchów. Lepiej dzieciaki rozdzielić jak rodzic widzi problem niż potem włuczyć po sądach jak dojdzie do przemocy.
              • bablara Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 22:25
                lucyjkama napisała:

> Mam kolegę który jest dyrektorem szkoły ( wcześniej to było gimnazjum teraz po
                > reformie szkoła podstawowa). Rekrutacja do gimnazjum wyglądała tak, że proszono
                > o wpisywanie na podaniach kto z kim w klasie chce być. I co się okazywało. Rod
                > zic Kasi pisał żeby córka była z Asią. A rodzic Asi, że bardzo prosi żeby dziec
                > ko NIE bylo z Kasią w klasie 😃.

Poważnie ? To jakieś dziwne to gimnazjum było. Kiedy mój syn zaczynał naukę w gimnazjum to wybierało się profil klasy np. matematyczny. I warunkiem było dobre świadectwo i egzamin w 6 klasie , a nie kim się chce być w klasie.
                • lucyjkama Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 07:32
                  Nie każdy mieszka w Warszawie. To było gimnazjum w małym mieście gdzie gimnazjów byly 2 (slownie dwa). Znajdowało się tuż obok podstawówki. Szły tam wszystkie dzieciaki z tej podstawówki plus dzieci z pobliskich podstawówek wiejskich. Profili nie było i moim zdaniem to dobrze. 13 lat to nie jest etap aby wybierać specjalizację. Te rozszerzenia w LO to tak samo głupota. Kształcenie ogólne, powinno być ogólne jak dama nazwa wskazuje. Po tym gimnazjum szly dzieci do LO, zdawały maturę, dostawał się na dobre dzienne studia także obleganą stomatologię, medycynę czy weterynarię. Bardzo dziwna ta szkoła była , no dziwna 🤣
            • araceli Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 08:41
              > Lot w kosmos dobrze zrozumiałas, znajome dziecko jest w klasie ogólnej, wydawał
              > o mi się że wpisałam to w wątku ale faktycznie nie. Mam żal do Dyrekcji tymbard
              > ziej że rodzic znajomego dziecka również wpisał takie same prośby w podaniu jak
              > ja. Forumkom które odpowiadają nie na temat uprzejmie dziękuję za swoje spostr
              > zeżenia

Trzeba było wpisać, że chcą być razem w klasie integracyjnej miałabyś 2x większe szanse na powodzenie.
    • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 09:38
      Mnie się wydaje że w szkole decyduje widzi mi się i ukladziki. Ja też prosiłam o przeniesienie z klasy do klasy i d...a ( nie chodzi o klasy integracyjne, takich w tej szkole nie ma, po prostu chciałam żeby miał Chic jednego kolegę z zerówki na początek ) a argument też taki że to musiało y być na wymianę a nie ma. Tyle że to argument bez sensu bo klasy wcale nie są równe. W a 25 uczniów, w b 27 w c 28 i w d 23, chciałam z d do a. Jak jasno widać wcale nie chodzi o to żeby było po równo dzieci w klasach.
      • jowita771 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 10:07
        Jak chciałaś z d do a, to najmniej liczna klasa by się jeszcze skurczyła, to nie żadne układziki, nic dziwnego, że Ci domówili. Gdyby przenieśli Twoje dziecko, mieliby dodatkowe koszty, bo powyżej 25 dzieci muszą niektóre przedmioty prowadzić w grupach.
        • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 10:37
          jowita771 napisał:

> Jak chciałaś z d do a, to najmniej liczna klasa by się jeszcze skurczyła, to ni
          > e żadne układziki, nic dziwnego, że Ci domówili. Gdyby przenieśli Twoje dziecko
          > , mieliby dodatkowe koszty, bo powyżej 25 dzieci muszą niektóre przedmioty prow
          > adzić w grupach.
          >
          No tak tylko dlaczego w takim razie z tej klasy przeniesiono dwie dziewczynki ? pierwotnie było 25 uczniów
          • jowita771 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 11:03
            Nie wiem, dlaczego, zapytaj dyrekcję. Gdybym ja była dyrektorem, to bym nie przeniosła, chyba, że chodziłoby o coś poważnego, np. dręczenie jakiegoś dziecka.
            • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 20:10
              jowita771 napisał:

> Nie wiem, dlaczego, zapytaj dyrekcję. Gdybym ja była dyrektorem, to bym nie prz
              > eniosła, chyba, że chodziłoby o coś poważnego, np. dręczenie jakiegoś dziecka.
              >
              Wybrałam tą szkołę bo ma opinię o wysokim poziomie nauczania, co zresztą potwierdzały testy po VI kl ( jak jeszcze były ) no i dyrektorka rozpływająca się jak to oni zawsze frontem do ucznia, dziecko najważniejsze, rodzice to partnerzy itd itp. No i zaraz na początku taki zgrzyt. Przyznam że jestem bardzo rozczarowana ta ich postawa i straciłam cały entuzjazm do tej szkoły. No nic, jutro rozpoczęcie roku a już w środę zebranie, jeśli tak jak na pierwszym zebraniu w czerwcu usłyszę coś o malowaniu klas, praniu dywanów itp to chyba sie nie powstrzymam i puszcze jakaś uwagę że oczekiwania wobec rodziców to potrafią mieć, szkoda że w drugą stronę to nie działa, skoro szkoła moja prośbę olewa to mnie tym bardziej dynda czy za trzy lata tynk w klasie odpadnie ( nawet jak odpadnie wcześniej to bez przesady, nadzór budowlany nie wkroczy jeszcze ) Najpierw niech zobaczę jak dziecko robi postępy i jak lubi szkole a dopiero potem może się zastanowię nad składkami itp.
              • memphis90 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 07:18
                Rany, jak mozna byc tak zawziętym z powodu jakieś pierdóły...? Ile rozmów zaplanowałas w głowie, pomijając ta o dywanach..? A jeszcze dziecko NIE zaczęło szkoły...
                • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 07:39
                  memphis90 napisała:

> Rany, jak mozna byc tak zawziętym z powodu jakieś pierdóły...? Ile rozmów zapla
                  > nowałas w głowie, pomijając ta o dywanach..? A jeszcze dziecko NIE zaczęło szko
                  > ły...

Oj sporo. Wkurzyłam mnie ta szkoła na maksa, jakieś niejasne kryteria podziału na klasy, załatwianie po znajomościach, wszystko na gębę ( chciałam złożyć formalne podanie o zmianę klasy to mi powiedziano że nie trzeba oni sobie "notują") i jeszcze plan lekcji niesprawiedliwy. Kl a-c mając 4x8.00 i raz na 8.50, a kl. D ma dwa razy na 8.50. Też poproszę o wyjaśnienie tej rozbieżności bo nie mam ochoty zrywać dziecka żeby godzinę w świetlicy czekał.
                  • lily_evans11 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 08:52
                    Czyli dziecko czeka przez godzinę w świetlicy na rozpoczęcie lekcji JEDEN RAZ WIĘCEJ niż dzieci w klasach a-c i o to idziesz robić g... burzę? A to nie Ty płakałas, że jest 15 dziewczynek i 9 chłopców? Będę śledzić Twoje wątki szkolne z dużym zainteresowaniem big_grin.
                    • lily_evans11 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 08:59
                      A klasa 27-osobowa to już nieźle za dużo, ciesz się, że macie najmniejszą na razie.
                  • 45rtg Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 09:50
                    julita165 napisała:

> i jeszcze plan lekcji niesprawiedliwy. Kl a-c mając 4x8.00 i raz na 8.50, a kl
                    > . D ma dwa razy na 8.50. Też poproszę o wyjaśnienie tej rozbieżności bo nie mam
                    > ochoty zrywać dziecka żeby godzinę w świetlicy czekał.

Jprdl, jakie to jest głupie. Ale czyszczenie dywanów to jej przeszkadza.
                    • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 12:30
                      No i będzie chodził do A. Przed samym rozpoczęciem roku dowiedziałam się że dwie dziewczynki jednak z d do a przeniesiono więc poszłam do dyrektorki i powiedziałam że jestem ich postępowaniem oburzona. Bo albo mają jakieś sztywne kryteria podziału na klasy i ok ale dla wszystkich albo to rodzice decydują ale w takim razie to ja też oczekuje prawa do takiej decyzji.
                      • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 12:31
                        julita165 napisała:

> No i będzie chodził do A. Przed samym rozpoczęciem roku dowiedziałam się że dwi
                        > e dziewczynki jednak z d do a przeniesiono więc poszłam do dyrektorki i powiedz
                        > iałam że jestem ich postępowaniem oburzona. Bo albo mają jakieś sztywne kryteri
                        > a podziału na klasy i ok ale dla wszystkich albo to rodzice decydują ale w taki
                        > m razie to ja też oczekuje prawa do takiej decyzji.

No i w A jest 12 chłopców 😁
    • aga_sama Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 12:18
      Nie masz żadnego pola manewru. O przydziale do klas decyduje dyrektor, nie ma opcji odwołania. Rodzic dziecka bez orzeczenia nie musi wyrażać zgody na jego naukę w klasie integracyjnej. Prowo wyboru masowa/ integracyjna/ specjalna maja jedynie rodzice dzieci niepełnosprawnych
    • stara-a-naiwna Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 12:58
      jeśli nie masz tego w statucie to dominuje widzi mi się pani dyrektor

u mnie w przedszkolu było podobnie
      jedno dziecko mocno zaburzone i dysfunkcyjne, dyrektorka nic z tym nie robiła - bo po co konfrontować się z problemem skoro można uważać, ze go nie ma (nie udzielała żadnego wsparcia - nie było dodatkowego opiekuna dla dziecka czy ogólnie na grupę, zajęcia nie odbywały sie bo nauczycielka 80% uwagi skupiała na jenym dziecku najbardziej potrzebującym). Kilkoro rodziców przeniosło dzieci do innej grupy, w końcu dyrektorka zaczęła odmawiać "nie bo nie".

Dla jasności:
      nie mam nic przeciwko dzieciom / dorosłym niepełnosprawnym w szkole / przedszkolach / pracy. Pod warunkiem, ze placówka jest w stanie im zapewnić wystarczającą opiekę i wsparcie - a nie wrzucić wszystkich do jednego worka z założeniem "jakoś to będzie" niezależnie czy jedna osoba uniemożliwia normalne funkcjonowanie i uczenie się pozostałym.
    • aaa-aaa-pl Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 02.09.18, 20:34
      Po wielu latach pracy w szkole zauważam jedną prawidłowość - dużo przedszkolnych przyjaźni " umiera" w szkole.
      • lily_evans11 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 08:59
        I to jest normalny proces...
        • aaa-aaa-pl Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 21:59
          Stąd nadmierne przywiązanie do przedszkolnych przyjaźni jest nieuzasadnione.
          • lily_evans11 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 04.09.18, 07:14
            Prawdę mówiąc, zawsze mnie to z lekka zadziwia, że rodzice zapisują dzieci gremialnie do klasy, typu 3/4 grupy przedszkolnej musi być razem, bo się jedna matka z drugą udusi. Wymieszanie środowiska zawsze daje szansę zaistnienia w innych układach, a w sumie czasy mamy takie, że mało kto pracuje np. w jednej instytucji czy robi to samo od skończenia szkół do emerytury.
            • stara-a-naiwna Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 04.09.18, 08:09
              według mnie chodzi o ułatwienie startu w przedszkolu dziecku
              nie będzie samo, będzie kogoś znało = będzie mu łatwiej
              nie musi sie potem przyjaźnić do końca zycia
    • lady-z-gaga Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 03.09.18, 09:28
      >Czy ja jako rodzic mam argument że nie zgadzam się z tym że dziecko trafiło do klasy integracyjnej (podstawa prawna)

Naprawdę nietrudno zgadnąć, że nie może być takiej podstawy prawnej, bo nie dałoby się stworzyć żadnej klasy integracyjnej z braku chętnych.
      Możesz tylko zmienić szkołę, rejonizacja nie jest obowiązkowa.
      • julita165 Re: Pytanie o odwołanie - szkoła 04.09.18, 07:51
        lady-z-gaga napisała:
        > Naprawdę nietrudno zgadnąć, że nie może być takiej podstawy prawnej, bo nie dał
        > oby się stworzyć żadnej klasy integracyjnej z braku chętnych.
        > Możesz tylko zmienić szkołę, rejonizacja nie jest obowiązkowa.

No tak tylko jak rozumiem tu klasa integracyjna pojawiła się niejako z zaskoczenia.
        Czy info o możliwości przypisania dziecka do takiej klasy nie powinna pojawić się przed składaniem papierów ? Jeżeli komuś taka klasa sie nie podoba ma wtedy szansę złożyć papiery w szkole w których takich klas nie ma. To jest jednak bez sensu żeby dowiadywać się o takiej klasie po zakończeniu rekrutacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka