kosmos_pierzasty 05.09.18, 10:27 Macie? W pracy, domu, hobby, na wakacjach...? Ważne, żeby był, czy niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miss_fahrenheit Re: Entuzjazm 05.09.18, 10:55 Nie. Ba, odruchowo trzymam dystans wobec osób zbyt, moim zdaniem, rozentuzjazmowanych - tzn. zajmuje mi chwilę, żeby się przyzwyczaić i np. polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:22 Moim zdaniem bardzo ważny! Przeciwieństwem entuzjazmu jest malkontenctwo - a to wiadomo do czego prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:25 Ale jest też jeszcze coś pośrodku. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:27 Otóż to - tylko co jest pośrodku? Równowaga? Ta przecież entuzjazmu nie wyklucza... Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:37 Dla mnie entuzjazm jest czymś więcej, niż zaangażowaniem w jakieś działanie, dlatego pomiędzy entuzjazmem a malkontenctwem postawiłabym właśnie zaangażowanie w różnym jego natężeniu. Można angażować się bardziej (np. hobby, praca, którą się lubi etc.), albo mniej - np. praca, która nie przynosi jakiejś szalonej satysfakcji, ale daje dobre pieniądze, spokój etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:26 I nic pośrodku? Moim zdaniem też jest ważny. Ale tak myślałam o ludziach, którym go brak i chyba trudno mówić, że coś z nimi nie tak. A może? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:31 A co masz na myśli pisząc o entuzjazmie? Wg słownika to stan emocjonalnego zaangażowania się w coś. Wg definicji często angażuję się emocjonalnie. Tylko z ładunkiem tych emocji bywa różnie. Jeśli z kolei masz na myśli radosne podniecenie to miewam, zwykle na łonie natury. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:32 Korekta, to chyba raczej nie entuzjazm, a zapierający czasem dech zachwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:17 Co mam na myśli? No chyba radosne zaangażowanie Ale np. zachwyt wywołany naturą to już chyba co innego trochę. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:29 Radosne zaangażowanie mnie osobiście kojarzy się z flow Wiem, że to nie to samo, ale tak mi się kojarzy, albo chyba marzy... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:33 Nie, nie, to chyba jednak trochę mniej niż przepływ Nie że zaraz czas przestaje istnieć, niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:53 Dla mnie zawsze gdy jestem zaangażowana w jakąś czynność czas przestaje istnieć. Oczywiście na krótszą czy dłuższą chwilę, nie, że non stop. Ale entuzjazmem bym tego nie nazwała Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:26 Bardzo rzadko. Jestem raczej wyważona i mało spontaniczna.Czasem jest to zaletą, ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Entuzjazm 05.09.18, 11:33 Czasami. Teraz mam. Robię dziecku mega wielką niespodziankę Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Entuzjazm 05.09.18, 12:12 Szczególnie spektakularnego napadu entuzjazmu doświadczyłem dwa razy w 2015 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Entuzjazm 05.09.18, 12:32 Nic dziwnego, że od tamtej pory szczególnych powodów do entuzjazmu już nie miewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Entuzjazm 05.09.18, 12:39 miewam często, nie w każdej dziedzinie, ale w wielu. Taka natura. I ponoć umiem się zachwycać i cieszyć jak mało kto. Akurat mnie się wydaje to zupełnie naturalne, ale ludzie obok mówią: wow, szok, że można się tak cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:34 Noo, to zależy do czego:p do mycia okien nie mam :p Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Entuzjazm 05.09.18, 14:49 Do ogrodu, dzieci, pracy, konia ( muszę dużo pracować żeby dziada utrzymać 😂).. Do wszelkich wycieczek dużych I małych. Do leżenia z książką też :p Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Entuzjazm 05.09.18, 15:45 Masz konia przy domu czy gdzieś sobie mieszka w stajni? Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Entuzjazm 05.09.18, 15:49 Mieszka sobie w hotelu. Ma tam basen, solarium itp. Wolałabym przy domu, ale warunków brak. Odpowiedz Link Zgłoś
swinki_trzy Re: Entuzjazm 05.09.18, 19:24 Entuzjazm jest ok, pod warunkiem że to nie entuzjazm neofity i egzaltacja. Wtedy jest niestrawny. Odpowiedz Link Zgłoś