same-old_mona 06.09.18, 14:15 Syn mi przytargał 8 sztuk, bo poprosiłam żeby kupił 2... ale duża paczka była w promocji i wychodziło taniej . . Ekonomista eh 😉 są do jedzenia praktycznie na już.. Co z tym począć? Da się jakoś zakonserwować? Zamrozić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilicziczi Re: Avocado 06.09.18, 14:19 Pastę z awokado (- dodajesz sok z limonki, sól i pieprz, ale pewnie to znasz) można trzymać w lodówce do 2 dni. Mrożenia nie próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Avocado 06.09.18, 14:21 u mnie takie "na już' spokojnie wytrzymują parę dni w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
mikk25 Re: Avocado 06.09.18, 14:29 Deser można zdrowy zrobić: avocado i banana pognieść widelcem, dodać po 4 łyżki kakao i syropu klonowego, na górę maliny. Odpowiedz Link Zgłoś
frey.a86 Re: Avocado 06.09.18, 14:47 Nie ma czasem błędu w tym przepisie? Brzmi ciekawie i chcę spróbować, ale po 4 łyżki kakao i syropu na jedno awokado i jednego banana to mi się wydaje strasznie dużo. Ja na całą blachę ciasta daję max 3 łyżki kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Avocado 07.09.18, 04:12 Nie będę Ci psuć zabawy więc powiem tylko tyle: dodaj mniej kakao, zmiksuj i obserwuj samą siebie, jak dodajesz nawet i 5 łyżkę Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Avocado 08.09.18, 23:17 Co to jest słodkie kakao??? Normalnego kakao z kartonika z wiatrakiem. Albo karobu. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Avocado 09.09.18, 15:30 Nesquick to proszek do zrobienia napoju. Owszem, wyobrażam sobie, że można dodawać zamiast kakao, ale to chyba trzeba mieć świadomość, że się używa inaczej niż przewiduje producent (i nomenklatura kulinarna)? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Avocado 06.09.18, 14:33 O rany zazdroszczam bo uwielbiam. Zjadam samo po prostu. Wydrażone w kawałkach skropione oliwą czosnkowa lub limonka i posolone. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Avocado 06.09.18, 14:39 U mnie tylko ja I córka lubimy. Ale 8 to trochę sporo jak na moje i niemowlaka możliwości :p Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Avocado 06.09.18, 14:44 Wygląda super, ale to musiałabym robić jak reszta nie widzi. Jak będą wiedzieli z czego to będą wymyślać 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Avocado 06.09.18, 15:24 No, u mnie mogliby nie widzieć, a i tak tego spodu nikt by nie ruszył (a dziecku to sama bym nie dała, bo ma alergię na orzechy). Ale krem wygląda kusząco i chyba spróbuję zrobić, jak mi się jakieś awokado przypałęta Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Avocado 06.09.18, 14:41 Zrób maseczkę na włosy wystarczy rozgnieść, dodać sok z cytryny. Super nawilża włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Avocado 06.09.18, 14:43 www.jadlonomia.com/przepisy/czekoladowy-mus-z-awokado/ To długo nie postoi Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Avocado 06.09.18, 14:51 Nie psuj avocado bananem i miodem. Zjedz z solą i limonką, ew. dodatkim kwaśnej śmietany albo pomidora. Na grzankach, na nachosach. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Avocado 06.09.18, 14:53 www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/guacamole/przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Avocado 06.09.18, 15:01 Z sosem vinegret wlanym do otworu po nasieniu, wyjadac łyżeczką Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Avocado 06.09.18, 15:08 > vinegret wlanym do otworu po nasieniu ojej strasznie to brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Avocado 06.09.18, 15:27 Ja kroję w połówki, pakuję w osobne woreczki i mrożę. Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Avocado 06.09.18, 15:31 I jak się zachowuje po rozmrożeniu? Na co się nadaje? Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Avocado 06.09.18, 16:30 do smarowania super, jak chce się w plasterki trzeba kroić jak nie do końca rozmnożone. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Avocado 06.09.18, 17:45 Jedno avocado 1-2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny 100 g jogurtu naturalnego greckiego liście z 4 gałązek bazylii Sól, pieprz Zmiksować wszystko razem na gładką masę mikserem bądź blenderem. Powstaje coś w formie dipa- super do warzyw surowych, czipsow lub Od razu na kanapki. Pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Avocado 06.09.18, 18:54 gladys siemanko.nie masz juz bloga czy trzeba miec klucz? Lubilam Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Avocado 06.09.18, 21:12 omg, serio? Bardzo mi miło Nie, nie mam bloga, teraz już tylko instagramy Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Avocado 06.09.18, 17:38 Jadłam dzisiaj z twarożkiem i pomidorkami Dobrze smakuje też z pastą jajeczną Albo z pastą orzechową Dodaję też do smoothie ( blenduję banana avocado masło orzechowe trochę mleka ) Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Avocado 07.09.18, 00:32 Ty nam lepiej powiedz, skąd wziąć takie dziecko, które wysłane po 2 awokado wraca z 8 Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Avocado 07.09.18, 07:35 Trzeba sobie zrobić i wychować. Nie wiem czy się opłaca 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Avocado 07.09.18, 02:51 Jak sa malo dojrzale, to mozna przetrzymac w lodowce, ale jak juz miekkie to czesc bym wudlybala, zmieszaka z sokiem cytrynowym i wsadzila do zamrazalnika, a czesc zjadala na biezaco. Odpowiedz Link Zgłoś
shumari Re: Avocado 07.09.18, 03:10 Ja robię mango i avocado smooties, albo lody. Miksuje wszystko razem, dodaje sok z pomarańczy i zamrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Avocado 07.09.18, 06:10 Do mrozenia sie nie nadaje, w lodowce dojrzale kilka dni wytrzyma. Spozytkowac jako smarowidlo (np tost posmarowany avocadom lisc salaty, pomidor, ser/wedlina), zrobi guacamole. zupe, salatke: pomidor bez skorki i miazszu pokrojony, pokrojone avocadom ocet balsamiczny, oliwa, pieprz. Dodajesz tez do kazdej salaty z winegretem. 8 szt to mizerna ilosc Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Avocado 07.09.18, 06:22 Ludzie kochane to jest aWoKado, co Wy za dziwolągi wymyślacie? Odpowiedz Link Zgłoś
same-old_mona Re: Avocado 07.09.18, 07:33 Może twoje :p na moim jest napisane avocado :p Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Avocado 07.09.18, 08:49 Wątek zadziałał na mnie jak reklama - kupiłam wczoraj awokado. Pyszne, miękkie, łatwe do wydrążenia. Dodałam, co miałam: oliwki, ser pleśniowy, paprykę i kukurydzę z puszki. Zjadłam z chrupkim chlebem. Pyszny miałam podwieczorek Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Avocado 08.09.18, 17:49 Nie!!!!!!! mrozić, absolutnie nie. Awokado jest super: - pasta - sałatka - dodatek do porannej owsianki ( na zimno) - mozna posmarowac nim chleb ( zamiast masłem) - można wyjąć pestkę w jej miejsce włozyć np jajko albo pokrojony pomidor i zjeść połówkę ( kto lubi karior tez niezłe) Setki rzeczy. Jak spróbujesz to polubisz. U mnie a okresie od późnej jesieni do wczesnej wiosny awokado jest codziennie na stole. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Avocado 08.09.18, 23:23 zapiekane z jajecznica wegansk i mus czekoladowy. Ja wale do salaty albo uzywam jako masla. Odpowiedz Link Zgłoś