martaesz Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:26 Ja mam na imię Marta i nie podoba mi się, wolę już swoje drugie ,Laura. A Emilia moze być. Nie trawię imion Amelia, Oliwia, Blanka , Adelajda😣 Moje typy to Karolina, Kinga, Alicja,Sylwia, Kamila,Malwina Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:27 A jeśli nie osiagniecie z mężem konsensusu w temacie Emilii, to moze pokusicie sie o moja kolejną niezrealizowana propozycję zestawu imion? Liliana Marlena jest moze zbyt rozwlekłą konstrukcją, ale za to Lili Marlen! Nic dodac, nic odjąć, jak mawial pierworodny Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:32 Weronika najładniejsza, Marta i Emilia mnie się nie podobają wcale. A najładniejsze dziewczęce imię to Emma, ale ja dziewczynki już mieć nie będę Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:38 Jak Ci się podoba Emilka i całe życie marzyłaś, żeby mieć Emilkę, to nie rezygnuj. A jak na pewno nie dlatego, że komuś obcemu (np. jakimś forumowiczom) imię się nie podoba. Znam dorosłe Emilki i mówię do nich Emilka właśnie. Że zdrobniałe? Przecież do wielu dorosłych mówi się zdrobniale: Ola, Ania, Kuba itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:34 Tez bym nie rezygnowala. Emilka ze Srebrnego Nowiu! Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:40 Ależ każdemu podoba się inne imię. I co więcej - nie mamy żadnej pewności, czy posiadacz będzie je lubił albo chociaż akceptował. Imię wybierane przez dorosłych kojarzy się, najczęsciej, z osoba, która je nosi. Znałaś fajną Olgę - lubisz to imię ( lub odwrotnie). Jedni lubia imiona nieco archaiczne inni wręcz przeciwnie. Sa milośnicy imion typu Jan, Maria, Anna a są tacy, którym podoba się Arkadiusz, Remigiusz, Oskar. Ważne, zeby imię jako tako pasowało do nazwiska Sebastian Kwiatek, czy Wergiliusz Pączek, Andżelika Kapusta wyglądają dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:42 O, mogę się pod tym podpisać. Niech w miarę pasuje do nazwiska i tyle. Nie ma tak by wszystkim się podobało, ma podobać sie wam. Szczęśliwego rozwiązania życzę 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 17:23 Co jest złego w Sebastian Kwiatek...? Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:13 Ja mam Emilkę, zanim się urodziła miała być Alicją, ale nijak do niej nie pasowało. W trakcie ciąży w grę wchodziła jeszcze Laura, Wanda i Lukrecja. Została Emilka zwana Milą Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 13:57 serio chciałaś dziecko nazwać Wanda lub Lukrecja? Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 20:50 Wanda najładniejsze w tym zestawieniu Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:50 zwłaszcza w zdrobnieniu Wandzia - cud miód i orzeszki Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:29 Znam Emilie nijak mi sie nie kojarzy, neutralne imie. Ja nie znalam plci, ale juz wiedzialam jak dziecko bedzie mialo na imie,bo akurat imie meskie i zenskie jednoczesnie😎 jak sie urodzil to stwierdzilam, ze pasuje jak ulal i zostalo.Wszyscy twierdza, ze imie pasuje do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:43 Znajomi maja 4 miesieczna corke o imieniu Emilia i tak sie do nie zwracaja. Ale to nie w pl wiec otoczenie bedzie sie do niej zwracac tak jak rodzice czy pozniej Emilia bedzie sobie zyczyc Odpowiedz Link Zgłoś
asqe Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:25 A ja mam na imię Joanna i ludzie jakoś zdrabniają, tez nie w Polsce, do Jo albo Jo-Jo. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 14:20 A przeszkadza ci to i jesli tak to mowisz im? Bo ja znam Joanny i nie zkracaja chyba ze na wyrazna prosbe. Mam w pracy kolezanke Sharon ktora probuja skracac do Shaz ale wyraznie mowi ze nie lubi i przesraja. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:19 Wyobraź sobie, że w nieokrzesanej Polsce jak komuś powiesz "nie lubię formy Asia, mów mi Joanna" ludzie też łapią. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:49 Musicie sami podjąć decyzję. Żadne z tych imion nie jest złe, po prostu kwestia gustu i dogadania się między sobą. Na moją koleżankę Emilkę mówiono "Emi". Sama chciałam tak nazwać córkę. Ba, byłam absolutnie pewna, że tak nazwę, wymyśliłam to jeszcze jako dziecko, a mąż przeciwko temu nie protestował, jednak któregoś dnia w ciąży nagle wpadło mi do głowy inne imię i nie chciało wyjść . Wydawało się bardziej charakterne, bardziej adekwatne, bardziej pasujące. Córka ma już 12 lat i od zawsze bardzo lubi swoje imię . Odpowiedz Link Zgłoś
moo-n Re: imie dla dziecka 11.09.18, 10:14 Czemu wciąż takie oklepane imiona? Ładne są inne np.Daria, Waleria, Wanda, a nie będzie nosiła co druga. Odpowiedz Link Zgłoś
silencia.furiosa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 10:59 Te imiona mają po prostu koszmarne zdrobnienia. Daria - tak, ale Darka, Darusia, Waleria - Wala, Walercia. Wanda nigdy mi sie nie podobało, już nie mówiąc o Wandzi. W dodatku zagranicą będzie Łondą Bardzo podoba mi się Lidia, ale ta Lidka, Lidusia... Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:06 Tez chciałam Lidkę ale mąż sie nie zgodził. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: imie dla dziecka 11.09.18, 14:21 Czy ja wiem czy az takie oklepane? Znam trochę dziewczynek, praktycznie wszystkie to Julki, Oliwki, czy inne Ole. Tak czy inaczej nie wiem czemu piszesz pod moim postem, imię mojej córki jest dość rzadkie, choć podejrzewam, że za sprawą pewnego piłkarza trochę przybrało ostatnio na popularności. Uważam, że imię musi się po prostu podobać. Dla mnie Daria, Waleria czy Wanda nie są wcale jakimiś pięknymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: imie dla dziecka 26.11.24, 13:47 Właśnie, zapomniałam o Walerii - bardzo polecam. Oraz imiona podobne do Wandy - Wendela, Wendelina oraz Valeska. Dorzucam też Florę, Floriannę w zastępstwie Marty lub wspomnianą już Wandę. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 10:21 Znam 2, jedną w czasach szkolnych, była Emilką, na drugą, obecnie mocno dorosłą, wszyscy wołają Emila. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:19 Weronika zawsze mi się podobała ale brak zdrobnienia ją dyskwalifikował. Emilia coś mi nie leży a Marta tym bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:55 Marta - piękne imię No dobra, żarty na bok. Aczkolwiek jedną zaletą (w mojej ocenie) mojego imienia jest o, że jest dość krótkie, więc właśnie się go specjalnie nie skraca, nie zdrabnia. Czy to w sytuacjach oficjalnych, czy rodzinnych - zawsze tak samo. Mnie to pasuje. Moja przyjaciółka Katarzyna na przykład zawsze zgrzyta zębami jak ktoś przechodzi na "Pani Kasiu". Ale do brzegu - nie decyzja nie była łatwa, i koniec końców, to Wam ma się podobać, ma dobrze brzmieć z nazwiskiem (i drugim imieniem, jeśli planujecie) i ogólnie pasować do dziecka. Czasami ludzie mają jakiś plan, a potem się rodzi krzat i dochodzą do wniosku, że jednak "nie wygląda na Zosię". Otoczeniem przejmuj się mało, mnie moja teściowa niedługo przed porodem, jak już widziała, że nie zmienimy zdania w kwestii imienia, to wywaliła, że ona przed dzieckiem prawdy ukrywać nie będzie i jak przyjdzie się zapytać czemu ma tak idiotyczne imię, to babcia jej wtedy powie, że to dlatego, że rodzice byli uparci jak osły i nie chcieli babci słuchać Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:06 Akurat Emilia mi się nie podoba, nie lubię "śliskich" imion. Akurat teraz takie są modne (Oliwie, Emilie, Lilianny, Kornelie, nadal uparcie Julie). Takich "chrupiących", jak Marta też nie za bardzo. Ale, hej, to nie MNIE się ma podobać tylko TOBIE Poza tym wszystkie te imiona są OK, nie dajesz dziecku Ksantypa. Znana mi Emilia była Emilą i nie miała z tym żadnego problemu. Ale jeśli wy będziecie mieć problem to pewnie udzieli się on córce i będzie uważać, że ktoś "brzydko" na nią mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:13 Określenie "chrupiące imię" jest i ładne, i trafne Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:45 "Śliskie" też moim zdaniem trafne! Ale nie zaliczyłabym do nich Kornelii, imiona z "r" nie są śliskie! Odpowiedz Link Zgłoś
coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 13:12 Rozumiem, że tutaj "śliskie" znaczy to, co ja bym nazwała "ciągnącym się". Końcówka -lia faktycznie tak jakby spowalnia imię, ono przez to brzmi romantycznie, ulotnie i omdlewająco. Nie ma w tym prozy i konkretu, może w tym sensie takie imiona są "śliskie". Kiedy Małgorzata robi pranie, Marta wbija gwoździe, a Ewa szoruje gary, Kornelia z Emilią czytają wiersze na szezlongu. Dla mnie naprawdę "śliskie" jest "Oliwia". Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 18:46 Ja nie chcę do garów 😭!!! Poza tym, kapitalna charakterystyka! Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 20:48 Uśmiałam się, mam siostrę Małgorzatę Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 14:32 Masz rację, Kornelia to już taka lelija z pazurem. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:54 Mialam Emilie w klasie, nie cierpiala zdrobnienia Emilka (chyba kojarzylo jej sie z czekolada Milka tudziez z krowa z jej reklamy), wolala zeby sie do niej zwracac Emilia, ewentualnie Emila. W tej klasie byly tez Marty, wszystkie fajne dziewczyny. Jezeli juz jestesmy przy imionach troche retro, moze warto pomyslec o jakims mniej popularnym? Jadwiga, Janina (Janka! ) itd. Na bank bedzie jedna w klasie. W moim pokoleniu byl urodzaj na Anie, Agnieszki i Kasie, troche masakra kiedy do jednej klasy chodzilo 7 An... Zawsze zastanawialam sie dlaczego rodzice daja dzieciom popularne imiona? Pozniej caly tlum nosi 5 imion i trzeba okreslac o ktorej osobie sie mowi. Pomyslcie i o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: imie dla dziecka 11.09.18, 13:59 u mnie w klasie bylo osiem.agnieszek Odpowiedz Link Zgłoś
piernicola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 14:38 U mnie Agnieszki były tylko 4, ale za to jeszcze 3 Magdy i 3 Anie. A moja córka ma teraz w klasie 3 Łucje. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 15:39 Wow, nie wiedzialam ze Lucja to teraz popularne imie. Bardzo ladne. Troche szkoda dzieci z popularnymi imionami (bez wzgledu na pokolenie) bo podobaja sie rodzicom dlatego ze jest moda... Z tym ze inne rzeczy ktorych moda dotyczy (ubrania, torebki... nawet diety!) mozna zmieniac regularnie, a imie zostaje... Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 20:54 To chyba przypadek, Łucja to moja córka, ktorej nie będę miala, ehhhh. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:55 Emilke ze srebrnego nowiu moje ulubione imię dziewczęce Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:59 Znam, kawał wrednej suczy. Przy pierwszym kontakcie słodko-pierdząca poetka, na dłuższą metę zdolna zadźgać tępym nożem każdego, kto nie z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:09 Ja mam w dalszej rodzinie Emilię, ma dwadzieścia kilka lat i wciąż wszyscy mówią do niej Emilka, ale to rodzina, znajomi pewnie mowią jakoś inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:10 Powiedz mezowi ze ci sie Marta z Kaczynska kojarzy, moze zmienui zdanie ; Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:41 znam jedna emilie. zawsze mam rozkmine jak ja nazywac: emilka zbyt dziecinnie i wazeliniarsko, emila brzydko i brutalnie , emilia zbyt oficjalnie. wiec zwykle mowie Emi. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:43 cd z kolei nie rozumiem fenomenu Marty. ktos wytlumaczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_plus_jeden Re: imie dla dziecka 11.09.18, 22:54 Ja Ci nie wytlumacze, ja Cie popre. To imie jest po prostu bardzo brzydkie, jak gruba brazowa spodnica wpol lydki. Gdybym miala jedym slowem opisac to imie, wybralabym slowo "zgrzebne". To jest imie dla dziewczynki, ktorej sie nie kupuje nic ladnego i niepraktycznego. Imie tez ma byc praktyczne i nie przyciagac uwagi. W "Opowiesci podrecznej" sa Marty, to nie przypadek. W "Tajemniczym ogrodzie" chyba tez? Zgorzkniala, stara panna, sluzaca. Polecam utwor Turnaua o kobiecie, ktora na imie miala Marta, "a moze jeszcze smutniej". Swoim dzieciom przekaze, zeby wlasnych dzieci nie krzywdzily i nie nazywaly imieniem po babci Marcie. Nienawidze go, ale go nie zmienie, bo przydaje sie w oficjalnych sytuacjach. Po prostu nie poczuwam sie do niego, wiec cokolwiek sie mowi o Marcie splywa po mnie jak woda po kaczce. Odpowiedz Link Zgłoś
martaesz Re: imie dla dziecka 12.09.18, 12:17 dwa_plus_jeden napisała: > Ja Ci nie wytlumacze, ja Cie popre. To imie jest po prostu bardzo brzydkie, jak > gruba brazowa spodnica wpol lydki. Gdybym miala jedym slowem opisac to imie, > wybralabym slowo "zgrzebne". To jest imie dla dziewczynki, ktorej sie nie kupu > je nic ladnego i niepraktycznego. Imie tez ma byc praktyczne i nie przyciagac > uwagi. W "Opowiesci podrecznej" sa Marty, to nie przypadek. W "Tajemniczym ogro > dzie" chyba tez? Zgorzkniala, stara panna, sluzaca. > Polecam utwor Turnaua o kobiecie, ktora na imie miala Marta, "a moze jeszcze sm > utniej". > Swoim dzieciom przekaze, zeby wlasnych dzieci nie krzywdzily i nie nazywaly imi > eniem po babci Marcie. Nienawidze go, ale go nie zmienie, bo przydaje sie w ofi > cjalnych sytuacjach. Po prostu nie poczuwam sie do niego, wiec cokolwiek sie > mowi o Marcie splywa po mnie jak woda po kaczce. Ojej😮 Odpowiedz Link Zgłoś
coannawie Re: imie dla dziecka 12.09.18, 14:50 dwa_plus_jeden napisała: > W "Tajemniczym ogro > dzie" chyba tez? Zgorzkniala, stara panna, sluzaca. Marta? Ależ skąd! Ona była radosną, młodą dziewczyną, czułą i szczodrą. To ona opowiedziała Mary o swoim bracie, Dicku, i ona, jako jedyna okazywała ciepłe uczucia małej sierocie. Może nie była zbyt bystra, ale na pewno nie była zgorzkniała. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_plus_jeden Re: imie dla dziecka 12.09.18, 15:07 Faktycznie! Wlaczyl mi sie defekt Mandeli Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 22:52 To masz taki sam klopot jak ja z "moją" Amelią 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: imie dla dziecka 11.09.18, 20:58 gratulacje dla Was i córki!!! sama rozważałam Emilię, gdybym była taką szczęściarą i doczekała się córki. znam różne Emilie, jedna jest na co dzień "Emilką" (słodko się kojarzy i czekoladowo), jedna "Emi", a jedna "Emka". słyszałam, że jest taka zasada: matka odpracowuje poród, więc to ona ma głos decydujący w wyborze imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:01 Berenika, Sonia. Ani Marta, ani Emilka, ani Weronika mi się nie podobają. Może dlatego, że moje doświadczenia z osobami o tych imionach nie są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marlamar Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:17 W mojej rodzinie imię Emilia było kiedyś bardzo popularne, tak miała na imię moja prababcia, stryjeczna babcia i dwie ciotki. Do wszystkich zwracano się Milka. Nie podoba mi się to zdrobnienie. Jako dziecko czytałam oczywiście książki o Emilce L.M. Montgomery i zdrobnienie Emilka bardzo mi się wtedy podobało. Z czasem przestało. Odpowiedz Link Zgłoś
ganesza Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:31 nie chciało mi się czytać całego przeglądu tych jedynych, właściwych, najpiękniejszych imion. ale zastanawia mnie jakieś takie ograniczone spojrzenie na imiona i ich zdrobnienia. taka emilia to przecież i mila i emi i ilia i co tam komu w duszy gra. a każde zdrobnienie ma inny ładunek emocjonalny. przykładowo takie dawno zapomniane imię Eulalia. imię samo w sobie takie sobie a jakie daje możliwości. dziewczyna ostra, chłopczyca, sztuki walki, glany etc. i mamy eula. dziewczyna chce być zwiewna, teatr, książki, piękne okoliczności przyrody, filharmonia etc, i mamy lalię. to samo imię. dwa różne charaktery w obrębie tego samego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś