Dodaj do ulubionych

imie dla dziecka

10.09.18, 23:56
Corka w drodze, maz upiera sie przy Marcie, ja bym chciala Emilke, rozwazamy jeszcze Weronike. Ja od zawsze chcialam corke Emilie, ale maz twierdzi, ze zle zdrabnia sie to imie - tzn. dla dziewczynki Emilka super ale pozniej juz infantylnie i czesto uzywana jest forma 'Emila'. Emila juz mi sie tez nie podoba, z kolei Emilia za powaznie. Znacie jakies Emilie? W jakiej formie sie do nich zwracacie? Mialyscie problem z wyborem imienia czy to byla prosta decyzja?
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:09
      Emilia to jest takie nijakie imie to juz lepiej Olga masz Ole ,Olunie co tam chcesz a jako dorosla kobiete Olge i to sie jakos kupy trzyma. Weronika tez sto razy ladniejsze niz Emilia.
      • 3-mamuska Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:28
        Tylko nie Olga. Jak ja nie cierpię tego imienia.

Znam Emile , na 29 lat mówię Emilia ( wszyscy w pracy tak mowia) czasem Emilka ,Emii.

Weronika jak cię mogę.
        Marty to najgłupsze baby na swiecie , zanim kilka i każda pokręcona ma problemy z ludźmi i w ogóle.
        Dziwne zagrania.
        Brrr na sama myśl aż mi słabo. Nie skrzywdzilabym tak dziecka.

U mnie dzieci dostawały imiona już po narodzinach musiałam zobaczyć dziecko twarz ,tylko z ostatnim podobało mi się pewne imię ,ale do samego porodu nie myslam o dziecku w tym imieniu.
        Młody urodziny 2 grudnia został zapisany w urzędzie 31 grudnia stwierdziliśmy ,ze w nowy rok musi wejść już z imieniem. Ale dopiero kilka dni wczesnej powiedziałam mężowi jakie to imię zastanawialiśmy się nad innymi.
        Ale mężowi tez się spodobało.
        I nie żałuje. Z córka wybrałam 4 a syn z mężem zadecydowali które ostatecznie.

Spiszcie jakie imiona wampir podobają każdemu z was.
        Osobno bez konsultacji potem zostawcie te które się pokrywają. Potem wykreślicie te które wam się złe kojarzą z ludźmi o tym imieniu ,to powinno zawęzić krąg.
        A ostateczne wybierzecie imię jak ja zobaczycie.
        Mój Kolezanka wymyśliła imię dla syna pół ciąży tak mówiła do niego/ o nim. Miał być Hubert tak im się podobało.
        A po porodzie jak zobaczyła dziecko to okazało się ze nie pasuje do dziecka i został Jasiek/Jan.
        • memphis90 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:09
          Nie no, Wampir to raczej kiepsko, szczególnie dla dziewczynki. I jak to zdrobnic- Wampi?
          • ginger.ale Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:52
            W bajce "Wampirina" imię bohaterki skracają do Ina.
      • coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:28
        Znałam dwie Olgi, obie nienawidzą swojego imienia. Jedna każe nazywać się "Olą" i póki nie trzeba okazać dowodu osobistego jakimś państwowym służbom, udaje "Aleksandrę". Druga zmieniła urzędowo imię i przegryza tętnice ludziom, którym w towarzystwie wyrwie się prawda o "Oldze".

Jedna z nich siedziała ze mną w ławce w szkole i zohydziła mi swoje imię ciągłym narzekaniem, że brzmi jak "gulgotanie indora" i "imię rosyjskiej sztangistki, która urodziła się jako Oleg i tak została Olgą". Przed spotkaniem frontu nienawiści do "Olgi" imię wydawała mi się raczej neutralne. Nie powiedziałabym, że ładne, ale też nie powiedziałabym, że brzydkie. Takie z tej samej półki co "Daria", "Kamila" czy "Marlena".

• aerra Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:25
          A ja znam trzy Olgi i wszystkie bardzo swoje imię lubią, a jedna wręcz podkreśla, że nie żadna Ola, a Olga wink
        • piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 13:49
          akurat Daria to piękne imię, czego nie można powiedzieć o Marlenie wink
        • olenka36 Re: imie dla dziecka 26.11.24, 12:27
          nie rozumiem czemu udaje Aleksandrę. Ola to pełnoprawne zdrobnienie zarówno Aleksandry jak i Olgi I mówi o tym nawet sama Rada Języka Polskiego. Także tutaj Olga normalnie może się przedstawiać jako Ola I jest to jak najbardziej ok.
          • majenkirr Re: imie dla dziecka 26.11.24, 12:35
            Tylko po to takiego starucha wyciagnelas?
            • zerlinda Re: imie dla dziecka 26.11.24, 12:39
              Może autorka wątku się odezwie, jak córka ma na imię. Bo to już 5 lat minęło od tych rozważań.
              • iwles Re: imie dla dziecka 26.11.24, 13:51
                zerlinda napisała:

> Bo to już 5 lat minęło od
                > tych rozważań.

A nawet 6.

• zerlinda Re: imie dla dziecka 26.11.24, 14:09
                  Faktycznie, już zliczyć do 6 nie potrafię, kurczę..
    • aj.riszka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:16
      Radze posluchac tego, co Ci w duszy gra. I nie pytac o rade najblizszej rodziny bo kazdy ma jakies skojarzenia. A imie ma "byc Wasze". Emilia - piekne i tez bralam pod uwage. "Aleksandra" byla moim marzeniem, podobnie u Ciebie "Emilia".
      • 3-mamuska Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:30
        Ja np. W Aleksandrze nie lubię i to mega ze mówią Ola. Jeszcze Ola dla dziewczynki ,ale Olek u chłopca to dla mnie masakra. O ile Aleksandra mi się podoba podobnie Alex to już zdrobnienie polskie brrr.
        • aj.riszka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:38
          "Aleksander" - nie podoba mi sie, a jedynie ta wersja zenska jest dla mnie ok.
          A np. Patrycja - nie lubie, za to Patryk juz mi pasuje smile
        • julita165 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 06:31
          3-mamuska napisała:

> Ja np. W Aleksandrze nie lubię i to mega ze mówią Ola. Jeszcze Ola dla dziewczy
          > nki ,ale Olek u chłopca to dla mnie masakra. O ile Aleksandra mi się podoba p
          > odobnie Alex to już zdrobnienie polskie brrr.

Mam identyczne odczucia 😁
        • clio_yaga Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:07
          3-mamuska napisała:

> Ja np. W Aleksandrze nie lubię i to mega ze mówią Ola. Jeszcze Ola dla dziewczy
          > nki ,ale Olek u chłopca to dla mnie masakra. O ile Aleksandra mi się podoba p
          > odobnie Alex to już zdrobnienie polskie brrr.
          >
          >
          No widzisz, a dla mnie Alex brzmi jak imię dla psa, nie wyrażam sobie zwracać się tak do człowieka, natomiast Alek jak najbardziej. I też dlatego uważam, że wyłącznie rodzice powinni dokonywać wyboru imienia, bo akurat tu gust i zdanie obcych może spowodować podjęcie decyzji, której będzie się potem żałowało.
          • simply_z Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:13
            e nie.Gdyby to rodzice mieli tylko decydować o moim imieniu zostałabym pewnie.. Sabiną. Ohydne imię kojarzące mi się z imieniem dla psa.
    • panna.ze.dworku Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:37
      Znam trzy Emilie, i ŻADNA nie uniknęła "Emili". Do każdej, prędzej czy później ktoś rzuca "Emila". A to ani wdzięczne ani ładne...Weronika już lepsza - ma więcej zdrobnień.Bo od Wera przez Weronkę i Wenę aż po Nikę. Ale obie, i Em,milia i Weronika bardzo obecnie modne... Bodaj w pierwszej 15 nadawalności w Polsce. Czyli córka będzie miała zapewne 15 imienniczek w piaskownicy, 8 w klasie w szkole i ogólnie napotka niezliczoną liczbę dziewczyn o tym samym imieniu... Ja bym nie chciała sytuacji, w której np dzwonię do wychowawczyni córki mówię, że jestem mamą X, a pani nauczycielka na to "ale której X? X Kowalskiej, X Nowak czy X Iksińskiej?"... uncertain Mi najbardziej podoba się wybór męża - czyli Marta. Mniej modna a więc nieco rzadsza niż dwie poprzednie a równocześnie nie jakoś wymyślna, żeby nikt nie wiedział jak to napisać i wymówić. wink
      • buglady Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:44
        No wlasnie, kazdy ma juz jakies skojarzenia z imionami wiec na to nie patrze. Ja znam akurat bardzo fajne i inteligentne Marty. Imie Marta jest ok. ale mnie nie porywa, maz mowi, ze Martusia super. Popularnosc bardzo mi nie przeszkadza, sama mam popularne imie i mamy juz corke Natalie. Jakos Natalia i Emilia mi gra, a Natalia i Marta juz jakos nie pasujesmile. Moze rzeczywiscie jak sie urodzi i na nia spojrzymy to bedzie jasnesmile.
        • silencia.furiosa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:02
          Nie tylko tobie to gra. Poznałam kiedyś siostry Natalię i Emilię smile Fajne dziewczyny. Do Natalii pasują jeszcze samograje ostatnich lat Julia i Amelia.
          • taki-sobie-nick Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:04
            Julia! Julia! Tylko nie Amelia, która się zdrabnia do Amelki!
            • towarzyszka_leila Re: imie dla dziecka 26.11.24, 22:35
              Amelia masakra- to jest wrodzony brak kończyn. Dlaczego do diaska, ludzie tego nie wiedzą, nie pojmuję
        • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 06:36
          Czyli będzie Natala i Emila 😊
          • mama-ola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:34
            > Czyli będzie Natala i Emila 😊

Słyszałam cały komplet: Jula, Natala, Emila i Amela...
            Z tego wszystkiego Emila jeszcze najlepiej chyba.
            U nas na podwórku mówią Emi. Jak dla mnie dziwny skrót, taki niepolski, ale widocznie dziewczynce się podoba.
      • fuzja-jadrowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:51
        > Czyli córka będzie miała zapewne 15 imienniczek w piaskownicy, 8 w klasie w szkole i ogólnie napotka niezliczoną liczbę dziewczyn o tym samym imieniu...

No i co z tego?
    • taki-sobie-nick Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:40
      Żadnej. Emilię można zdrabniać "Mila".
    • smoczy_plomien Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:42
      Moja ciotka Emilia nazywana była Milką. Bardzo ciepła osoba, rozważałam nazwanie tak córki.
      • fabryka.lodow.napatyku Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:49
        a jakby ktoras dla chlopaka szukala, to polecam Bernard, kiedys uslyszalam od Chinczyka, ale ledne
    • bergamotka77 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 00:46
      Wybrałabym raczej Sara, Laura coś w ten deseń.
    • madi138 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:07
      Czyli chcesz nazwac corke Emilia, ale nie podoba ci sie imie... Emilia, bo jest za powazne i jeszcze nie daj bobrze, ludzie beda tak do niej mowic?! big_grin
    • kornelia_sowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:11
      Mamy w rodzinie 4,5 letnia Emilię. Emila tez juz bylo grane do niej wink
      IMO to piękne imie a zdrobnienia do kazdego imienia mozna wymyslic głupawe.
      Do Marty slyszalam raz Martula. Bez rewelacji.

• fabryka.lodow.napatyku Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:15
        to moze Elwira
        • towarzyszka_leila Re: imie dla dziecka 26.11.24, 22:36
          To ma jakieś zdrobnienia?
    • cichadziewuszka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 01:15
      Mam w bliskiej rodzinie, a było: Emilka, Emila, Mila, Milka, Emil do drewutni😀, Emcia, Emka, Emi, Emilcia, Emiś. W pracy mówią Emilia, a przez przyjaciół nadal bywa nazywana Emilką.
      • bi_scotti Re: imie dla dziecka 11.09.18, 04:42
        Mialam Ciotke Emilie, urocza zreszta osobe ale nazywana niby-dowcipnie przez jej kuzynow-rowiesnikow Emalia z roznymi pseudo-dowcipami garnkowymi wink Ona sie tym nie przejmowala ale ja ja znalam jako dorosla kobiete, moze inaczej to odbierala jako dziewczynka, hard to say ... No i plywalam na zaglach z pewna Emilia nazywana Mila lub Mila Morska czego ona akurat wybitnie nie lubila. Bo ja wiem, mnie sie to imie wydaje w tej chwili bardzo popularne ale jakos mnie osobiscie nie powala na kolana, co nie znaczy, ze Twoja Emilka nie bedzie super dziewczynka smile Jakby mialo byc na na "E" to ja bym pewnie wolala Ella, ewentualnie Elzbieta, potencjalnie Eugenia, Eryka, na pewno nie Emma, bo gdzie sie nie obroce tam jakas Emma juz jest smile Kolezanka ma corke Emerald, ale w PL pewnie impossible. Podzielam zdanie wyrazone gdzies wyzej: poczekaj az spojrzysz na dziewuszke zanim jej to imie wybierzesz. Zycze szybkiego i bezbolesnego porodu! Cheers.
        • aerra Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:27
          Bi-scotti, teraz dzieci bladego pojęcia o emaliowanych garnkach nie mają, więc raczej nie jest to specjalnie groźne wink
          • bi_scotti Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:44
            aerra napisał(a):

> Bi-scotti, teraz dzieci bladego pojęcia o emaliowanych garnkach nie mają, więc
            > raczej nie jest to specjalnie groźne wink

To prawda. Ja sama przeciez wspominam pokolenie Kolumbow eiec ten-tego, eh wink Ale widzialam kilka dni temu na opening page tej tu Gazety tekscik o cool naczynkach/kubeczkach z Muminkami - tam niektore to jak najbardziej emaliowane garnuszki big_grin Z tym, ze moze i Muminki to postacie wazne dla poprzednich generacji a nie dla nastepnej ... Life.
    • majarzeszow Re: imie dla dziecka 11.09.18, 06:08
      Marta to sie ostatnimi czasy okropnie zle kojarzy smile Ale skoro maz nieobczytany.....
      Emilka niby ładnie, bo z modną koncowka "lia", ale przezto wlasnie jest nijaka i na pewno w klasie bedzie powtorzenie.
      Weronika w majtki sika i tylko z tym mi sie kojarzy, poza tym okropne zdrobienia Wera, Werka - takie wiejskie.
      • memphis90 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:07
        Jest jeszcze bajkowa Weronka i Nika.
      • jola-kotka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:36
        Ojp
      • fuzja-jadrowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:56
        > Weronika w majtki sika i tylko z tym mi sie kojarzy,

A nie przejmowalas sie, ze dzieci beda za twoja corka krzyczec “Ida bida!”?
        • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 22:58
          Dziecięcą wyobraźnia nie zna granic, o Julce słyszałam "Julka bez ci.ulka", tak że tego 😊
          • memphis90 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 16:56
            Tadeusz wajhe przełóż. Ambroży nie przełoży 😋
    • lilia.z.doliny Re: imie dla dziecka 11.09.18, 06:38
      emilia to bylo imie zaklepane od zawsze dla mojej corci. Mam dwoch synow, a sentyment do nieistniejacej Emilii Anny trwa. Pewnie nazywalabym ja Emi. No i pieknie i latwo by sie zadzialo z imieniem, gdyby zechciala zyc z dala od kraju. Emilly brzmi.
    • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:00
      Osobiście Emilii nie znam ale zna Amelię. Teraz to juz duza dziewczyna i nie wiem jak do niej sie zwracać gdy nie chce zdrabniać imienia. Amelio jakos patetycznie brzmi, pewnie z Emilią miałabym taki sam problem.
      Lubię imiona, które ładnie sie zdrabniają ale leż dobrze brzmią w wersji pełnej, oficjalnej. Wszak te wszystkie Amelki, Natalki, Zuzie i Julki będą kiedyś dorosłymi kobietami.
      • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:01
        Ja wybrałabym Martę 😊.
      • memphis90 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:06
        A co niby jest złego w imieniu Julia, Natalia, Zuzanna? Znam dorosłe kobiety, do których ludzie normalnie mówią Natalia, Julia/Jula, Zuzanna/Zuza, Amelia/Amela, zależnie od zazylosci i życzeń samej zainteresowanej.
        • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:24
          Jak sie niby zwracac jesli nie pelnym imieniem? Nie znosze tych koszmarnych polskich zdrobnien i tego wiecznego zdrabniania na kazdym kroku bez pytania czy sie tego chce czy nie. Zamiast Anna musi no musi byc byc Anka czy Ania, zamiast Jakub musi byc Kuba, Kubus, zamiast Natalia musi byc jakas Natusia, Natala itp. Brrr, z ladnych imion robi sie potworki i to funkcjonuje. Przede wszystkim nie pyta sie zainteresowanych tylko zdrabnia z default. A nawet jesli ktos sobie nie zyczy to i tak wiekszosc nie rozumie i uzywa wlasne wersje. Okropne to jest.
          • memphis90 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:14
            Skoro nie przeszkadza zainteresowanym, to co w tym złego? W innych krajach masz nicki zastępujące imiona, więc wychodzi na to samo.
            • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:23
              memphis90 napisała:

> Skoro nie przeszkadza zainteresowanym, to co w tym złego?

Przeciez przeszkadza patrz wypowiedzi autorki i obawy ze to dziecko bedzie nazywane Emila

W innych krajach masz
              > nicki zastępujące imiona, więc wychodzi na to samo.
              >

Nie wychodzi bo sa uzywane jesli ktos jasno powie ze tak chce byc nazywany. W szkolnych aplikacjach tez jest pytanie o imie preferowane .
              W Polsce to jest standard w dodatku ignoruje sie prosby samych zainteresowanych.
              • memphis90 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 16:59
                Bo ja wiem, czy się ignoruje...? I z drugiej strony - czy ja wiem, czy w innych krajach się dostosowuje - pamiętajmy o Valancy nazywanej przez rodzinę Doss (albo Bubą, w jednym z koszmarn... tj. kreatywnych tłumaczeń L. M. M.). Trzy - "sami zainteresowani" to nie mamusia, ale właściciel imienia.
        • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:15
          Nie ma nic złego, tylko dla mojego ucha niektóre imiona nie brzmią dobrze w wołaczu. Tak jak niektóre imiona nie "pasują mi" dla dorosłej osoby np. Dominik, Patryk, Amelia czy Zuzaznna. Takie sa moje odczucia i możecie mnie teraz zakrzyczeć 😊
          • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:24
            hosta_73 napisał(a):

> Nie ma nic złego, tylko dla mojego ucha niektóre imiona nie brzmią dobrze w woł
            > aczu. Tak jak niektóre imiona nie "pasują mi" dla dorosłej osoby np. Dominik, P
            > atryk, Amelia czy Zuzaznna. Takie sa moje odczucia i możecie mnie teraz zakrzyc
            > zeć 😊
            >
            To ze tobie nie pasuja nie oznacza ze nie powinnas ich uzuwac jesli zainteresowani sobie zycza. To minimum szacunku dla innych
            • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:43
              Ty tak serio? To że mnie sie coś nie podoba i mi zgrzyta nie oznacza, że nie szanuję zdania innych. Ochłoń trochę..
              • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:11
                hosta_73 napisał(a):

> Ty tak serio? To że mnie sie coś nie podoba i mi zgrzyta nie oznacza, że nie sz
                > anuję zdania innych. Ochłoń trochę..
                >

Spoke, wiem jak to w praktyce wyglada
      • coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:12
        Przypadek Zuzanny rozumiem, to znaczy czas na bycie "Zuzią" kończy się w przedszkolu, a ewidentnie nie ma u nas tradycji zwracania się do Zuzann "Zuzanno".

Natomiast nie bardzo rozumiem problem z Julią, Natalią i Amelią. Zwłaszcza dwa pierwsze imiona są popularna wśród dorosłych już kobiet i świat nie ma problemu z używaniem pełnej formy. "Nie wiesz, gdzie Julia zostawiła klucze?", "rozmawiałeś dziś z Natalią?", "Amelia mówiła, żeby zaczynać bez niej". Nie słyszę tu żadnego zgrzytu. Wręcz przeciwnie. I Julia, i Natalia, i Amelia dobrze nadają się na imiona dorosłych, bo nie wymuszają zdrobnień w kontaktach innych niż bliskie i towarzyskie. Mało kto użyje formy "pani Julko" w kontekście służbowym ("pani Julko, czy pomoże mi pani z tym dokumentami?"), natomiast "pani Kasiu" czy "pani Aniu" jest powszechne. I faktycznie trochę obniża wrażenie profesjonalności "pani Kasi" i "pani Ani".
        • princy-mincy Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:20
          O wlasnie to chciałam napisać.
          Mnie nie podoba się takie wieczne zdrabnianie, chcialam imiona takie, by w pelnej, niezdrobionej wersji brzmialy dobrze i by nikt nie wpadal na pomysl, by doroslemu je zdrabniac.
          Jak slysze Pani Ania czy Pani Kasia to jest to takie jowialne, od razu sugeruje zazylosc i mniej profesjonalnosci.
          • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:27
            Bez przesady. Kasia wlasciwie moglaby byc osobnym imieniem, ale wtedy pewnie bylaby Kasienska albo Kasiulka bo przeciez nie da sie inaczej trzeba miziac i siasiac.
            • coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:36
              Jak na moje ucho, końcówka "-sia" w języku polskim sugeruje formę zdrobniałą. I to jest, oczywiście, OK, jeżeli dorosła osoba takiej formy sobie życzy. Nie każdy jest menadżerem w banku i nie każdy chce się kojarzyć z przezroczystym profesjonalizmem. Komuś może zależeć na formie cieplejszej, bardziej swojskiej.

Natomiast imiona takie jak "Julia" i "Natalia" zostawiają dorosłej osobie większy wybór niż "Katarzyna" i "Anna". Wyegzekwować pełne formy w dwóch ostatnich przypadkach to orka na ugorze.
              • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:23
                Wyegzekwować pełne formy w dwóch ostatnich przypadkach to orka na ugorze

Niestety.
        • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:32
          Pani Julio jeszcze ujdzie, tak jak Natalio, ale Pani Amelio czy Emilio - no nie, nie podoba mi sie. Moze dlatego, ze nie znam żadnej dorosłej Amelii czy Emilii i nie mam tego przećwiczonego w praktyce?
          • kornelia_sowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:40
            Moja kuzynka dala corce na imie Izabela bo "nie podobaja mi sie te wszystkie Zuzie, Maje, Oliwki. Jak do nich mowic w doroslym zyciu?"

A ja znam kilka mocno doroslych kobiet i do kazdej z nich mowią "Iza". Nigdy nie slyszalam "Izabelo".
            Kuzynka zdrabnia imie corki :Izia. Dla mnie koszmarek

Ps. Nie, moja corka nie ma na imie Maja, Oliwka, Zuzia. Kornelia tez nie wink
          • memphis90 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 17:15
            Ja nie widzę niczego dziwnego w dorosłej Emilii czy Amelii.
      • piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 13:54
        nie trzeba uwżywac wołacza, można zwracać się "Amelia, co chesz na obiad?" naprawdę tak dziwnie?
        • simply_z Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:16
          ale to wersja niepoprawna...
          • piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 21:48
            a nie, to wtedy nie można się tak zwracać, przepraszam wink

daj żyć kobieto, who cares? Serio nie mówiłaś nigdy do koleżanek w dzieciństwie "Kasia! wyjdziesz na dwór?" zawsze tylko "Kasiu"? W dorosłym życiu do bliskich przyjaciółek zwracasz się "Agnieszko"? jessssuuuuu to jest dopiero dziwne tongue_out
        • hosta_73 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 23:06
          To zależy do kogo sie zwracasz. Jesli nieoficjalnie to ok, ale juz oficjalnie, w pracy używasz wołacza przeciez, Pani Ewo, Pani Joanno, Pani Patrycjo (blee😉).

No cóż, każdy z nas ma jakieś uprzedzenia, preferencje i upodobania.
          • piekna_remedios4 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 20:35
            pani Patrycju wink
            pisałam w odniesieniu do wpisu princy-mincy - chodziło o dziewczynkę, więc jakby no problem
    • memphis90 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:04
      Znam Emilię. Na codzień Emi albo Misia.
    • anika772 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:18
      Emilia to piękne imię, i znane mi Emilie to fajne kobiety; faktycznie imię jest zdrabniane (Emilka, Emila, Mila). Marta jest ok, ale Boże, to takie nudne imię, zupełnie bezbarwne. Wklejam Ci znaczenie imion ze strony ksiegaimion.com smile

Emilia jest kobietą dość bezczelną, niezwykle przebojową, z lekką skłonnością do zamykania się w sobie. Nie ulega niczyim wpływom, ma świetną pamięć i chętnie angażuje się w każde zadanie. Jeśli jej na czymś zależy – osiąga to, za niepowodzenia obwiniając innych. W towarzystwie wyróżnia się wdziękiem, ale dumna postawa i gwałtowna natura często zrażają do niej ludzi. Emilia jest jednakże osobą wrażliwą. Zdarza jej się pisać wiersze, niechętnie jednak zwierza się ze swoich przeżyć i uczuć. Jest bardzo towarzyska, ma poczucie humoru, ale bywa zbyt krytyczna wobec siebie i zdarza jej się źle oceniać innych. Ceni osoby bliskie jej sercu i dba o przyjaciół. Nie łatwo jednak zdobyć jej zaufanie.

Marta lubi kontakty z otoczeniem, ale nie ulega wpływom innych. Twardo stąpa po ziemi i wyróżnia się sporą siłą – zarówno psychiczną, jak i fizyczną. Nieraz zdobywa przewagę nawet nad płcią przeciwną. Nikt nie potrafi, tak jak ona rozplanować każdej chwili dnia. Niestety zapomina przy tym o byciu ludzką. Nie jest jednak nerwowa ani wybuchowa. Jej charakter dojrzewa po prostu bardzo wcześnie, przez co krótko korzysta z beztroskiej młodości. Bywa zaborcza i przekorna oraz bardzo niezależna. Ceni wolność myśli i swobodę działania. Nie lubi dzielić się swoimi pomysłami i sukcesami. Nie ujawni też tajemnicy zawodowej. Uparcie dąży do celu, konsekwentnie zwalcza przeszkody, bardzo szybko osiąga sukces
      • taki-sobie-nick Re: imie dla dziecka 26.11.24, 22:30
        anika772 napisała:

> Emilia to piękne imię, i znane mi Emilie to fajne kobiety; faktycznie imię jest
        > zdrabniane (Emilka, Emila, Mila). Marta jest ok, ale Boże, to takie nudne imię
        > , zupełnie bezbarwne. Wklejam Ci znaczenie imion ze strony ksiegaimion.com smile
        >
        > Emilia jest kobietą dość bezczelną, niezwykle przebojową, z lekką skłonnością d
        > o zamykania się w sobie.

(...)

Przepraszam, ale tego typu "znaczenie" imion to kupa bzdur.
    • feliz_madre Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:35
      Znam. Fajna dziewczyna, już nastolatka. Różne wariacje bywają:
      Emilka - Emilia - Emila - Emi / Emy - Mila - Emka - Mill- Mili / Milly.
    • zuleyka.z.talgaru Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:36
      Ja jakbym miała córkę to bym dała na imię Ida.
      • ida_listopadowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:51
        yesyesyes! Imie mocno miedzynarodowesmile tylko uprzedzam, bedzie czasem Idką albo Idzią
    • loola_kr Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:39
      Marta dla mnie bardzo piękne imię, Emilia nie bardzo.
      Ja nie miałam problemu, miałam przygotowane dwa imiona i decydowałam po urodzeniu dziecka. Męża w sumie nie pytałam, tylko powiedziałam, że jest taki i taki wybór.
    • slonko1335 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:40
      Mamy w bliskiej rodzinie Emilkę, wszyscy mówią do niej i o niej Emka łącznie z nią samą. Nauczyciele Emila czego nie znosi.
      • mama-ola Re: imie dla dziecka 11.09.18, 09:29
        A ile ta Emka ma lat?
        • slonko1335 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 10:29
          prawie 14
    • dzikka Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:46
      Z tych wszystkich Emilia najlepsza. Weronika w sumie też ok, Marta dla mnie odpada, nigdy mi się nie podobało to imię.
      Emilia to bardzo ładne imię.
    • thea19 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:46
      pokaz mu marte kaczynska i zapytaj czy tego chce dla dziecka
      • pani_libusza Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:24
        Haha, dobre.
        Nie lubię tego imienia dla mnie zbyt twarde ale co kto lubi. Emilia ładne choć faktycznie popularne, wymierz takie imię które tobie się najbardziej podoba.
      • kornelia_sowa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:42
        Tak. Nazwa corkę Marta i bedzie jak kaczynska.
        Albo thea i bedzie jak ty.
        • thea19 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 17:54
          moze byc thea, gwarantuje, ze bedzie wyjatkowym i spoko dzieciakiem.
    • bo1 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:52
      Znam Emilię, lat 37. Można powiedzieć wzór kobiety. Niesłychanie bystra, zdolna, mądra i do tego ładna i nieprawdopodobnie zgrabna. Nikt na nią nie mówi 'Emila'. Funkcjonuje w zależności od stopnia zażyłości jako Emilia, Emilka, Emilcia. Piękne imię. Weronika i Marta nie umywają się.
    • aguar Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:57
      Podoba mi się Emilka, ale nie widzę nic strasznego w Emila. Moja siostra dała córce na imię Helena, ale nie podoba jej się Hela. My mówimy na nią Helenka, ale cały świat się nie dostosuje...Na szczęście sama siostrzenica nie ma problemu z Heląsmile
      • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:29
        Chcesz powiedziec caly swiat ograniczony do Polski
        • zla.m Re: imie dla dziecka 11.09.18, 11:42
          Jasne, bo nikt na świecie, w żadnym kraju nie używa zdrobnień. Nie ma Bobby'ego od Roberta, Willy'ego od Williamia, Pepe od Francesco i Lola od Dolores (hiszpański), Stasia od Anastastazja, Wania od Iwan... [a wymieniłam tylko języki, o których mam pojęcie]...

A tu jeszcze o Francji: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,67659451,67659451,Czy_we_Francji_zdrabnia_sie_imiona_.html
          • leyre2 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:20
            Jeszcze raz uzywa sie ale jesli zainteresowany sobie zyczy a nie by default.
            • memphis90 Re: imie dla dziecka 12.09.18, 17:18
              Omujbosze, jaka ta zagranica wspaniała jest!
          • spirit_of_africa Re: imie dla dziecka 11.09.18, 12:40
            zla.m napisała:

> Jasne, bo nikt na świecie, w żadnym kraju nie używa zdrobnień. Nie ma Bobby'ego
            > od Roberta, Willy'ego od Williamia, Pepe od Francesco i Lola od Dolores (hiszp
            > ański), Stasia od Anastastazja, Wania od Iwan... [a wymieniłam tylko języki, o
            > których mam pojęcie]...
            >
            > A tu jeszcze o Francji: forum.gazeta.pl/forum/w,12924,67659451,67659451,Czy_we_Francji_zdrabnia_sie_imiona_.html
            >
            A Pepe to nie od Jose?
            • simply_z Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:17
              Tak. Paco z kolei-Francesco
              • simply_z Re: imie dla dziecka 11.09.18, 19:18
                albo Francisco
    • coannawie Re: imie dla dziecka 11.09.18, 07:58
      W mojej rodzinie, przynajmniej od pięciu pokoleń pełnej Emilii, dorosłe Emilie nazywane są "Mila", a takie starsze, w wieku babć, "Miłka" (przy czym to chyba zdrobnienie ukradzione Ludmiłom, ale tak mówiono do mojej praprababci, być może w dwudziestoleciu używano i takiego zdrobnienia).

Znam natomiast trzydziestoletnią Emilię, która cierpi męki piekielne, bo znajomi coraz częściej nazywają ją lekko pretensjonalnie "Emi". Z tym że ona walczy akurat o "Emilę", to zdrobnienie uważa za fajne, bo zadziorne.
    • alicia033 Re: imie dla dziecka 11.09.18, 08:01
      mnie się imię Emilia bardzo pozytywnie kojarzy, z jedną z najbardziej ulubionych książek dzieciństwa - "Emilką ze Srebrnego Nowiu". Z jedną chodziłam też do klasy, skracana była do "Emi", też fajna dziewczyna.
      Moje własne dzieci mają imiona po innych ulubionych bohaterach literackich, decyzja była prosta, akurat zawsze wiedziałam, jak się mają nazywaćsmile
      • konstancja16 Re: imie dla dziecka 26.11.24, 13:53
        och, te zamierzchłe czasy, kiedy się wykłócałam z mężem o imiona. Każde zrobiło swoją listę, a potem sobie je pokazaliśmy i NIC się pokrywało. Za to wykrzykiwaliśmy na wzajemne propozycje: co takiego? po moim trupie! wykluczone! chyba cię pogrzało! nigdy w życiu!

no, nie było łatwo. Emilię miałam kiedyś w klasie i teraz znam jedną, ze 12 lat ma. Emilia, Emilka, Emila. Da się żyć z takim imieniem. Marty też znam, takie proste w obsłudze imię, bo wszelkie zdrobnienia (Martusia, Marteczka, Martunia) to już są trochę gwałtem na języku więc z reguły się nie wymyśla innej wersji niż podstawowa. Ja osobiścię lubię Martynę, ale to dlatego że znam i jest bardzo fajna (jako imię przed poznaniem tej osoby w ogóle mi się nie podobało). Weronika mi się najmniej podoba z Waszych propozycji. No, ale też mam najmniej do powiedzenia, kłóćcie się sami, ja to już mam za sobą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka