Dodaj do ulubionych

w Tatry do schroniska bym chciała

12.09.18, 23:22
no niby 100 km od zakopanego mieszkam, ale was zapytam. ostatni raz nocowałam w schronisku 20 lat temu, na podłodze, ofkors big_grin
wymyśliłam że chciałabym jechac z dziećmi w góry, nocować w schronisku. Nie takie, żeby sie wspinać nie wiadomo ile trzeba tongue_out
do którego schroniska jechać, żeby dojście nie było za długie, ale żeby było fajnie i dziko jakoś?
morskie oko? chochołowska? kalatówki może? a może inne?
na łóżkach chcemy spać, najlepiej w pościeli big_grin
tylko Takty, żadne inne góry.
poradźcie.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: w Tatry do schroniska bym chciała 12.09.18, 23:29
      No morskie oko to raczej ani dziko ani fajnie. W polskich Tatrach schronisk jest raptem kilka tongue_out więc wybór nie jest ogromny. Dolina Roztoki jest spoko.
      • nowi-jka Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 12:33
        ale to jzu za rok jak chcesz łózko zaklepac, bo tam tak na za tydzien to sie nie da. Najlepiej w Murowancu najbardziej luksusowo, najblizej w Ornaku ale tłoczno na szlaku, Roztoka najcudowniejsze schronisko i blisko dla dzieci bedzie nudna bo nie ma w poblizu gór. W 5 stawach duzo tych podłogowców jest bardzo, i łazienki takie se. Chochołowska to moloch nie lubie go ale warunki ok tylko jedzenie drogei a podłe. Morskie najpiekniejszy widok z rana ale moze byc ciezko z rezerwacją.
        • nowi-jka Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 12:34
          a no i jeszcze KOndratowa - poelcam kameralnie pieknie z kliamtem- tak jak trzeba
    • sumire Re: w Tatry do schroniska bym chciała 12.09.18, 23:38
      Dolina Roztoki.
    • profes79 Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 08:43
      Morskie Oko to pełna komercha. Zostaje Roztoka do której dojście jest ze szlaku na Morskie Oko a przez położenie mocno na uboczu jeszcze zachowuje klimat. Samo dojście też nie jest długie i mocno uciążliwe acz zimą kijki się jednak przydają.
      www.schroniskoroztoka.pl/nowa/
      • kropka_kom Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:16
        Roztoka jedt ok. Jak tam spalam to byla informacja ze tam niedźwiedź vzasem przychodził ale to było z 20lat temu. No i spałam na glebie i to nie było fajne. Zresztą w piatce tez. Chyba wczrsniej mozna zarezerwowac pokoje. Sama kiedys tak zrobie z dzieciakami wink.
        • kropka_kom Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:16
          Przepraszam za literówki.
    • kochamruskieileniwe Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 08:47
      A jak wygląda obecnie Ornak ? (trzy lata tam nie byłam....)
      • curry1 Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 09:33
        Roztoka smile
      • anel_ma Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 09:45
        Ornak się remontował dwa lata temu, wiec pewnie wygląda niezle.
        Myślę, ze to dobra opcja, bo dojdziesz doliną, a ze schroniska można wyjść na miłą wycieczkę po górach.
    • mamalgosia Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:08
      Murowaniec
    • jkl13 Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:22
      Każde będzie super. Pamiętaj tylko, że rezerwacji na przyszły rok musisz dokonać już teraz, potem jest problem z miejscami. Naprawdę, na stronie schroniska na Morskim Oku widnieje informacja o konieczności rezerwacji z rocznym ! wyprzedzeniem.
      • 35wcieniu Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:32
        Dlatego nikt jej morskiego nie poleca wink
        • nowi-jka Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 12:35
          nie wiem dlaczego bo tam jak juz wszyscy Janusze zejdą jest cudownie
      • naggina Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 00:08
        o matka- rok wczesniej??? ja chciałam sprawdzić pogodę i jechać....
        • fantomowy_bol_mozgu Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 06:59
          Może w tych mniej obleganych schroniskach Ci się uda, zwłaszcza w tygodniu. Ale Morskie Oko i Murowaniec to faktycznie wymagają wiekomiesięcznego czekania (nawet na terminy w listopadzie).
          Ja bym celowała w Kondratową albo Roztokę.
          • nowi-jka Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 10:26
            wszystkie sa oblegane, teraz tatry sa w modzie a wy przytaczacie sytuacje sprzed 10 lat - troche sie zmieniło
        • morekac Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 07:19
          To spróbuj jednak w Chochołowskiej. Z 10 lat temu w Piątce robiłam rezerwację na wrzesień z 5 miesięcy wcześniej, Chochołowska w zbliżonym terminie była jednak znacznie mniej oblegana - nikt nie spał na podłodze, a takiej Piątce lud spał: na podłodze, na stołach, na korytarzach, na podłogach w pokojach, w strażnicówce TPN, na tarasie, w pobliskiej kosówce. Morskie też oblężone i Roztoka pewnie także.
          W Murowańcu nie ma gleby.
    • norra.a Re: w Tatry do schroniska bym chciała 13.09.18, 10:32
      Może Hala Kondratowa. Łatwe dojście, wokół dużo fajnych tras.
    • mrs.solis Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 04:10
      Wole spac gdziekolwiek pod namiotem niz w jakims schronisku w Tatrach. Bylam ponad 20 lat temu w Tatrach spalam w Morskim Oku i w Murowancu na podlodze. Jedyne co pamietam to wspolne kible i lodowata wode w prysznicach. Wole zacisze swojego namiotu niz wspolne spanie ze zgraja obcych ludzi na jednej podlodze. Do tej pory nienawidze gor.
      • nowi-jka Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 10:27
        w tatrach niemozesz rozłozyc namiotu wiec o czym ty piszesz?
        • mrs.solis Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 14:43
          Wiem , ze nie mozna. Jest wiele innch fajnych miejsc , w ktorych mozna dziko spedzic wakacje.
      • naggina Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 10:27
        Hej. Ale ja chcę osobny pokój. Poza tym warunki chyba się zmieniają
        • fantomowy_bol_mozgu Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 11:15
          Akurat w schroniskach warunki zmieniają się rzadko. Pokoje 2-3 osobowe to w ogóle rzadkość (w kondratowej bodajże nie ma), więc w takim przypadku pewnie będziesz miała terminy na przyszły rok.
          A tak ogólnie to najlepiej zadzwonić do schroniska i zapytać smile
        • morekac Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 11:46
          To nadal polecam Chochołowską. Ciepła woda to i za PRLu tam była, małe pokoje 2-3 osobowe mają (z umywalką), a nawet jakąś 4 z łazienką.
          Ewentualnie Hotel Górski Kalatówki.
          Mniejsze pokoje z łazienkami mają nie w Tatrach - np. mają takie na Markowych Szczawinach .
          Ale zasadniczo licz się z tym, że albo zachód słońca w środku gór albo łazienka, coś za coś.
          Schroniska zmieniają się o tyle, że w Piątce jest już ciepła woda i nie ma kibla narciarskiego...
    • jaghooda Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 13:42
      Ja byłam w Ornaku w miesiąc temu. Mieliśmy pokój trzyosobowy, bardzo ładny, z pościelą, samo schronisko ma bardzo fajny klimat, tylko, że pokój rezerwowaliśmy w marcu.
      • agiq Re: w Tatry do schroniska bym chciała 14.09.18, 15:52
        My dwa lata temu zrobiliśmy sobie taką weekendowa wycieczkę w 3 rodziny w tym 6 dzieci ze spaniem w schronisku przy Zelenym Plesie (Chata pri Zelenym Plesie ) . Plusy byly takie ze nie trzeba bylo rezerwowac z rocznym wyprzedzeniem, pokoj mielismy dla nas tylko no ale 12 osobowy wink posciel opcjonalna do wyboru, kilka dróg dojscia. W tamtą stroną szlismy łatwym szlakiem przez dolinę Białej Wody (chyba bo mogłam coś pomieszać z nazwa) a z powrotem przez Rakuska Czube . Pogoda byla obledna to był pierwszy weekend września. I takich gwiazd nie ma nigdzie.
        Minusy wieczorowe śpiewania z gitarą były po slowacku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka