Dodaj do ulubionych

Poziom jezyka C1

19.09.18, 12:12
Jak dlugo zajmuje nauka jezyka do takiego poziomu? Tak na spokojnie? 2lata wystarcza?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:14
      To zależy od jakiego poziomu zaczynasz . Jeden poziom zazwyczaj robi się w okolicach roku
      • 3jagodajagoda3 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:17
        Zaczynam od zera
        • frey.a86 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:18
          A znasz jakiś inny język? Na jakim poziomie?
          • 3jagodajagoda3 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:22
            Znam angielski mysle ze na poziomie C1 ucze sie od dziecka wiec ciezko mi sobie wyobrazic ile mi zajmie czasu nauka od zera
            • frey.a86 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 14:26
              Jak znasz już jeden język, to z drugiem powinno być ciut łatwiej, zakładając, że to język z podobnej grupy, czyli nie chiński lub węgierski. Jeżeli przez "na spokojnie" masz na myśli zajęcia 2 razy w tygodniu po 90 minut oraz jakieś prace domowe to realnie licz 5 lat. Jak masz "dryg" do języków to oczywiście szybciej.
        • 3jagodajagoda3 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:19
          Co oznacza jeden poziom? Czyli A1 w rok A2 w drugo rok tak? Czy pozim A2 w rok?
          • makurokurosek Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:24
            tu masz link do poziomów, pamiętaj że są jeszcze poziomy pośrednie np B1+.
            Jeden poziom czyli np A1 robi się w rok.
            www.etutor.pl/help/advancement-levels
            • antychreza Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 13:42
              A1 w rok? Tak, przy założeniu, że uczniem jest dziecko z okolicy 3 klasy podstawówki. Przeciętny nastolatek/dorosły osiąga taki poziom dużo szybciej przy założeniu że uczy się 4-5 godzin lekcyjnych w tygodniu. Po roku nauki niemieckiego większość mojej klasy w liceum była na mocnym B1/słabym B2, większość startowała od zerowego poziomu znajomości języka.
              • makurokurosek Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 14:00
                Młoda chodzi do klasy dwujęzycznej , 6h języka tygodniowo jeden poziom robią przez rok. Robiłam kiedyś kurs w speak up też wyglądało to podobnie.
              • frey.a86 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 14:24
                antychreza napisała:

> Po roku nauki niemieckiego
                > większość mojej klasy w liceum była na mocnym B1/słabym B2, większość startował
                > a od zerowego poziomu znajomości języka.

Musieliście mieć ze 2-3 godziny dziennie tego niemieckiego, żeby w rok osiągnąć taki poziom.
                • wieczorny-motyl Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 00:19
                  Realnie po 2 × 45 min w tyg w trzy lata mocne b2, plus sporo pracy własnej (niemieckie czasopisma, tv, a w koncu później juz swobodny dostęp do internetu). Do c1 pociągnęłam do matury przez rok intensywnych lekcji. Liceum, jeden z ost.roczników czteroletniego.
              • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 06:15
                Po roku nauki? W szkole? Potrafili stosować mowę zależną? I tryb przypuszczający? I to większość klasy? To jakiś polski cud (byłam w liceum w klasie z poszerzonym niemieckim, która startowała od A2).
              • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:37
                Glupoty piszesz. Część germanistyk w PL z powodu zbyt małych naborów zdecydowała się na dopuszczanie ludzi do studiów z zerową znajomością języka niemieckiego. Pierwszy rok miał doprowadzić ludzi do poziomu B1/B2. Tygodniowo 10-12 godzin praktycznego nauczania języka niemieckiego. Większość uczelni wycofała się z projektu, nie dało się tego osiągnąć. Więc historie o licealistach, co to w ciągu roku przy 4-5 godzina …. (i olbrzymim obciążeniu innymi przedmiotami) od 0 do B1/B2 … cóż nie chce mi się tego komentować.
    • bigzaganiacz Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:17
      pytanie typu, ile wazy torba
    • loola_kr Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:21
      Chyba nie ma reguły, to indywidualna sprawa i zależy od intensywności nauki...
      Solejukowa w 3 tygodnie potrafi się nauczyć.
      • 3jagodajagoda3 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:24
        Imtensywnosc dwa razy w tyg po 1.5h oczywiscie w domu tez bede sie uczyla
      • loola_kr Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:24
        ja zaczęłam teraz uczyć się języka włoskiego, mam nadzieje, że w rok dotrę do B1...
        • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:40
          włoski ma niestety tę zaskakującą charakterystykę, że z każdym rokiem i poziomem jest trudniej.
          • loola_kr Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:45
            sad
            Jakoś może opanuje podstawy w takim razie. Trudno, muszę dać radę.
          • miriam_73 Re: Poziom jezyka C1 16.05.19, 21:44
            To zależy od tzw. pktu siedzenia. Jak się zna łacinę to z każdym rokiem zarówno we włoskim jak i hiszpańskim jest coraz więcej frajdy. Wcale nie jest trudniej.
    • lacunalegis Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 12:24
      To zależy. Jeżeli zna się angielski i niemiecki, do C1 w szwedzkim można spokojnie dojść w dwa lata, a znajomość francuskiego bardzo przyspiesza naukę włoskiego.

Natomiast przy pierwszym języku, teoretycznie, C1 to czwarty-piąty rok nauki od zera. Oczywiście, przy założeniu przeciętnych zdolności językowych, przeciętnej intensywności kursu i przeciętnego kontaktu z językiem na co dzień. Zdolna bestia na indywidualnym intensywnym kursie w Lizbonie może nauczyć się portugalskiego i w rok.
      • simply_z Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 21:31
        niekoniecznie zdolna i niekoniecznie indywidualnie. Po prostu pobyt za granicą daje więcej niż lata nauki moim zdaniem.
        • bergamotka77 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 21:40
          Zgadzam się. Intensywny miesiąc nauki francuskiego na kursie we Francji dał mi więcej już pół roku nauki w Polsce. Zainwestuj w kursy w Szwecji to pojdzie szybciej.
          • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:41
            Napiszesz, gdzie warto na kurs we Francji?
    • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 13:13
      Jak rozumiem C1 to odpowiednik CAE ( Advanced Exam) w j. angielskim conajmniej na poziomie oceny C.

Wszystko zalezy jaki masz kontakt z jezykiem i ile lekcji bierzesz tygodniowo oraz ile czasu poswiecasz na niego w domu. Moze zajac od zera i cale lata jesli masz zrelaksowane podejscie.

Jesli mowa o 2 lekcjach grupowych tygodniowo i odrabianiu zadan przez godzine w tygodniu, funkcjonujac w jezyku polskim na codzien to moze ci to zajac 10 lat albo dluzej jesli nie masz parcia i nie "przysiadziesz". Najtrudniej jest z mowa bo w sumie nie ma okazji do cwiczen.

Jesli mowa o 15 godzinach formalnych lekcji angielskiego na tydzien ( 3 godziny dziennie lekcji), funkcjonowaniu w j. angielskim na codzien bo przebywasz w kraju anglojezycznym, no i oczywiscie odrabiasz codziennie lekcje to jestes w stanie zdac po 2 latach od zerowej znajomosci na ocene B czyli dobry ( teraz chyba juz nie ma takich ocen na CAE i sa punkty czy cosik). Ja zdalam FCE w koncu 1997roku na C, CAE w 1998 w grudniu a w 1999 CPE na B tez w grudniu a w marcu TOEFL na 283 pkt tuz przed wyjazdem do USA. Byli lepsi tez co zdawali po takich okresach czasowych na A ale nie pracowali dodatkowo jak ja przez te 3 lata.

Wiec wszystko zalezy od ilosci nauki i godzin no i wystawienia na jezyk czyli gdzie przebywasz

• forumologin Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 08:51
        ja tez jak sie w czasach licealnych uczylam to panowalo tempo cfe po 2- 2.5 roku intrnsywnej nauki, potem cae rok pozniej i cpe kolejny rok... intensywna nauka oznaczala wtedy 5h zajec w tyg plus ze 3h (min) w domu. czyli do CPE 4-4.5 roku.
        ale: na poziomach do Fce mozna bylo tez w wakacje zrobic dodatkowy kurs, oczywisice mega intensywny. czyli przy solidnej nauce CPE w 3- 4 lata.
        mozna to przyspieszyc wybierajac sie na hiper intensywny kurs indywidualny do kraju docelowego. ale ceny? 4000 euro za tydzien w szkole ktora znamsmile
        • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 19:53
          Nie, sa tansze szkoly tez
    • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 13:36
      Zalezy ...

Jak funkcjonujesz w srodowisku, ktore uzywa tego jezyka to nawet w rok dojdziesz. Ja tak na przyklad mialam ze swoim czwartym jezykiem: ludzie gadali mi nad glowa po 4 godziny dziennie i nagle zaczelam otwierac paszcze. Potem dokupilam sobie jakies podreczniki i nagle jest smile

• madami Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 14:17
      Tak standardowo w szkołach językowych to będzie 2-4 lata w zależności od intensywności kursu(A1, A2, B1 i B2 - niektórzy te poziomy robią w ciągu roku i to chyba jest w sumie standard). Przy intensywnej nauce powinnaś się wyrobić w dwa lata wink
      • frey.a86 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 14:28
        Standardowo w ciągu roku robią, więc raczej 4 lata lub dłużej, jeżeli będzie się uczyła w szkole językowej.
    • mae224 Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 20:48
      Dwa lata? Chyba tylko jeśli żyjesz na stałe w kraju danego języka i nie używasz polskiego...
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 21:21
        Przy powyzszych warunkach to rok a nie dwa.
        • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 22:41
          >Przy powyzszych warunkach to rok a nie dwa

nie berber. Jesli zaczyna od 0 to po roku zda First Certificate ktory jest ponizej poziomu C1, a aby isc na 3 miesieczny kurs przygotowywujacy do FCE musi miec poziom srednio zaawansowany. To zajmuje conajmniej pol roku do 9 miesiecy intensywnej nauki w UK. Po roku bedzie okolo poziomu B2 w porywach.
          Polecam lekture
          www.cambridgeenglish.org/images/177867-the-methodology-behind-the-cambridge-english-scale.pdf
          • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:28
            Ale celem jest znac jezyk?
            Czy zdawac jakies pogibane papierki? Bo to dwie rozne sprawy ...
            • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 19:55
              Pogibane papierki daja np mozliwosc dalszych studiow itd..sa tez dobrym wyznacznikiem aktualnego poziomu jezyka. To sa egzaminy ktore zdawalam ponad 20 lat temu
              • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 21:13
                Zdawalas ponad 20 lat temu i papierki pokazuja AKTUALNY poziom jezyka???
                Co do studoiw - bzdura. Patrz moj wpis kilka linijek nizej.
                • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 21:29
                  berber... o czym ty wlasciwie piszesz? cos totalnie od rzeczy. Oczywiscie, ze nie pokazuja mojego AKTUALNEGO poziomu bo od czasu zdania ponad 20 lat temu CPE zdarzylam skonczyc studia w USA, pracowac cale lata w USA i w UK, napisac tysiace raportow i artykulow i urodzic polAnglika.

>Co do studoiw - bzdura.

Sama/sam jestes bzdura. To polskie forum i tu ludzie nie zdaja matury w kraju anglojezycznym. Ja zdawalam TOEFL przed pojsciem na studa w USA.
        • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 06:04
          Osobiście poznałam osobę, która studiowała przez rok za granicą i nie poradziła sobie z poziomem B2.
          • makurokurosek Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 08:38
            Bo jest to już dość wysoki poziom i nie mówię tu tylko o gramatyce ale i słownictwie.
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 19.09.18, 21:57
        mae224 napisała:

> Dwa lata? Chyba tylko jeśli żyjesz na stałe w kraju danego języka i nie używasz
        > polskiego...

Wiesz ja standardowo w pracy uzywam 60/40 EN/FR, a po tym jak nagle mialam w zespole trzech ES, kolejny jezyk wszedl mi migiem do głowy.
        • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 06:05
          I masz egzaminy z wszystkich trzech, żeby potwierdzić ich poziom?
          • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:17
            mae224 napisała:

> I masz egzaminy z wszystkich trzech, żeby potwierdzić ich poziom?

- z dwoch mam.
            - trzeciego nie mialam potrzeby udowadniac - wystarczy, ze mowic umiem
            - z rosyjskiego (czwartego) to nawet nie wiem czy instnieja jakies certyfikaty - pewnie istnieja, ale nikt mnie o takowe nie prosil. W sumie po co i co im to da.

- natomiast pomijajac juz wycieczki osobiste, to koncepcja potwierdzania znajomosci jezyka za pomoca certyfikatow jest jakims poskim przedpotopowym wymyslem. W Europie nikomu nie przyszloby do glowy aby w ten sposob sprawdzac jezyk. Przychodzisz na interview i interview przeprowadzane jest we wszystkich jezykach, ktore wykazales w CV. Ewentualnie we wszystkich, ktore interesuja potencjalnego pracodawce. Gada z Toba native speaker, wiec jest w stanie ocenic, czy umiez i czy jedynie na potrzeby wycieczki nad Loare, czy moze na oficjalnym spotkaniu sluzbowym tez sie bedziesz umial wytrescic ... Certyfikat to by jedynie chyba wprowadzil w taki test element komiczny smile
            • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:36
              Oczywiście. Przedpotopowy. Wschodnioeuropejski. Dlatego organizują największe europejskie instytuty i uniwersytety. I różnica polega na tym, że sprawdzają wszystkie kompetencje, a nie tylko kompetecję „dogadam się”.
              • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:53
                Kompetencje "dogadam sie" na poziomie sa akurat najtrudniejsze do osiagniecia (mowie o dogadywaniu sie na oficjalnych meetingach z native speakerami a nie przy zamawianiu kawy).
                Sluchanie, czytanie i pisanie naprawde jest w stanie opanowac przecietny uczen ...

Kto organizuje jakie uniwersytety? W PL zdaje sie ze uniwersytetow jest juz i tak jak grzybow po deszczu ...
            • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 11:26
              Na poziomie studiów wszystkie europejskie uczelnie wymagają odpowiednich certyfikatów. Z pracodawcą bywa różnie. Zazwyczaj prowadzi z tobą rozmowę rekrutacyjną w języku, którego masz używać (lub w językach). Aczkolwiek zdarza się, że składając dokumenty o pracę plusem są odpowiednie certyfikaty.
              • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:05
                gaskama napisała:

> Na poziomie studiów wszystkie europejskie uczelnie wymagają odpowiednich certyfikatów.

To akurat nie jest prawda. Wymagaja ich jedynie jesli mature zdawalas w innym jezyku niz wykladowy na uczelni, na ktora sie wybierasz. No i jest to logiczne. Po prostu zakladaja, ze jesli mature zdawalas na przyklad po EN to ten jezyk znasz i nie trzeba nic juz sprawdzac.
                Czyli podobne podejscie jak z pracodawcami, ktorzy na zadne certyfikaty patrzec nie beda jesli maja mozliwosc sprawdzenia Twojej znajomosci jezyka w praktyce.

• gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:07
                  Ale mówimy chyba z perspektywy Polski. Jednak mam wrażenie, że tu większość zdaje maturę po polsku?
                  • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:26
                    gaskama napisała:

> Ale mówimy chyba z perspektywy Polski. Jednak mam wrażenie, że tu większość zda
                    > je maturę po polsku?

_ tak. Natomiast probuje Ci pokazac, ze dla wiekszosci odbiorcow bardziej liczy sie znajomosc praktyczna niz certyfikat. Certyfikatu wymagaja jedynie jak nie moga znajomosci jezyka sprawdzic inaczej/osobiscie, bo:
                    - kandydat na przyklad mieszka w innej strefie czasowej i przeprowadzenie rozmowy jest srednio wykonalne
                    - masowe skladanie dokumentow na studia, gdzie ciezko z kazdym porozmawiac osobicie

- certyfikat wymagany jest z powodow formalnych etc
                    • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:27
                      Ale to jest chyba oczywiste i tego nie podważałam. Można mieć certyfikat sprzed wielu lat i nie znać praktycznie języka. A można nie mieć certyfikatów i być dwujęzycznym.
                • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 21:32
                  > Wymagaja ich jedynie jesli mature zdawalas w innym jezyku niz wykladowy na uczelni

Jedynie...lol Bo przeciez to forum gdzie wszyscy zdaja A-levels w jezyku angielskim ( tu nie ma matury)
    • bei Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 08:03
      Niedawno miałam styczność z Brazylijczykiem, który gościł w Polsce wówczas dwa tygodnie, i już mówił po Polsku. Przyswoił wszystkie zwroty z rozmówek i b poprawne używał. To jego dziewiąty jezyk.
      • mae224 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 08:22
        Dziewiąty język na poziomie rozmówek turystycznych? To nie oznacza, że przeprowadziłby rozmowę po polsku o obecnej sytuacji gospodarczo-politycznej w Brazylii. Parę zdań to nie jest poziom C1. Oczywiście dziewiąty język to już z górki, pod warunkiem, że zna inny język słowiański...
    • ida_listopadowa Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 08:22
      nie chodzi o czas, tylko liczbe godzin. Do C1 to jest ok 1000 godzin. upchnij to w rok i masz.
      Dojscie do C2 w jezyku norweskim (bardzo podobnym do szwedzkiego) zajelo mi 2 lata, ale tygodniowo 20 godzin nauki i pracy wlasnej. Nastepnie kurs na miejscu i egzamin panstwowy potwierdzajacy znajomosc jezyka.
      Wydaje mi sie, ze 20h przez 50 tygodni moze wystarczyc.
      Tylko ze ze szwedzkim problem polega na tym, ze tego jezyka nie ma w przestrzeni publicznej, to nie tak jak z agielskim, ktory jest wszedzie. No i nawet jak pojedziesz na wycieczke do SE, nikt nie bedzie chcial z toba mowic po szwedzku - natychmiast przechodza na angielski. Zreszta w ogole pogadac z kims to wyzwanie, nie garna sie do rozmowy z obcymi
      • jak_matrioszka Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 02:27
        Dobrze Cie zrozumiałam: Szwedzi po szwedzku nie chca rozmawiać? Chyba za mało Szwedów znam, bo na taka sytuacje jeszcze nie trafiłam.
    • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:08
      Widzę, że otrzymałaś dużo optymistycznych odpowiedzi. Sprawa jest bardzo indywidualna, zależy od uzdolnień uczącej się osoby, trudności języka, znajomości innych języków, czasu, jaki zamierza się poświęcić na naukę, otoczenia, w którym się będziesz uczyła. Jestem wykształconym nauczycielem-metodykiem specjalizujący się w nauce języka niemieckiego dla dorosłych. Nie będę kwasiła teorii, ale praktyka wygląda między innymi tak: Polska jest w OECD jednym z krajów (podajże obok Malty), w których zaczyna się naukę języka obcego obowiązkowo w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Dzieci uczą się tego języka 12 lat do matury. Matura podstawowa jest na poziomie B1 z elementami B2, rozszerzona na poziomie B2 z elementami C1. Syn chodził do szkoły społecznej. Młodzież przez 6 lat szkoły podstawowej i 3 lata gimnazjum miała angielski w małych grupach 5 godzin tygodniowo. Pod koniec gimnazjum syn jest na poziomie B2+/początek C1. Poszedł do państwowego LO i należy zdecydowanie do najlepszych w klasie. Tyle odnośnie pomysłów od 0 do C1 w dwa lata.
      Ja uczyłam się języka jako dziecko zagranicą. Pierwszą uwagę za gadanie na lekcji dostałam po dwóch miesiącach chodzenia do szkoły. Po dwóch latach chodzenia do szkoły nowi nauczyciele nie wiedzieli, że jestem Polką. Czyli od 0 do poziomu native speaker w dwa lata. Ale ja miałam 6 lat i uczyłam się tego języka 10-12 godzin dziennie mieszkając tam.
      Jeśli nie nastąpi cały szereg zbiegów okoliczności, to na dojście od poziomu 0 do C1 (w systemie chodzenia na kurs dwa razy w tygodniu) musisz liczyć 5 lat. No chyba że ….. i tu szereg warunków typu "jesteś uzdolniona, to Twój drugi lub trzeci język, w wakacje pojedziesz na kursy do kraju, którego języka się uczysz, będziesz miała męża rozmawiającego z Tobą w tym języku, poświęcisz codziennie co najmniej godzinę na trenowanie różnych umiejętności itd. itp.
      • naturella Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:21
        Uczyłam się angielskiego do matury, potem miałam jakieś 15 lat przerwy i od dwóch lat uczę się znowu. Mam poziom B2+. Nie mam zdolności językowych, to fakt, ale nie wierzę w cuda typu „w rok nauczysz się do B1”. Chyba, że to codzienna nauka. Ja uczę się godzinę z lektorem plus 4-5 godzin tygodniowo sama (oraz rozmowy na messengerze z angielskojęzycznymi znajomymi plus prowadzenie dwóch grup na FB po angielsku).
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:21
        Czyli od 0 do poziomu native speaker w dwa lata. Ale ja miałam 6 lat i uczyłam się tego języka 10-12 godzin dziennie mieszkając tam.
        > no i ja wlasnie o takiej sytuacji mowie ... Czyli da sie, tylko trzeba przebywac w dosyc specyficznym srodowisku.
        • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 09:29
          A ja nie wiedziałam, że jagodajagoda będzie uczyła się tego języka zagranicą. Nie doczytałam. Jeśli wyjedzie na dwa lata i nie będzie się obracała w środowisku polskojęzycznym, to jest to możliwe. W POLSCE na kursach NIE.
          • snakelilith Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:19
            gaskama napisała:

Jeśli wyjedzie na dwa lata i nie będzie się obracała w środowisk
            > u polskojęzycznym, to jest to możliwe. W POLSCE na kursach NIE.
            >

Za granicą też nie da rady. Ja uczyłam się niemieckiego jako osoba dorosła zagranicą wrzucona, że tak powiem, na głębką wodę plus 8-miesięczny kurs prowadzony przez nativ speaker (codziennie 4 godziny języka). Nie znam się na tych wszystkich B i C, pojęcia nie mam jakie należy spełniać kryteria, ale ja bez błędów, płynnie i swobodnie na każdy temat, tak jak po polsku, zaczęłam dopiero mówić gdzieś w 5 roku. Nie przeszkadzało mi to skończyć studiów w tym języku, związać się z nativem, więc żyłam praktycznie niemieckim, ale nawet jak myślałam, że znam dobrze język i mam ponadprzeciętną pamięć do słówek (mój Wahrig ma jednak czarne z brudu krawędzie i się rozlatuje, bo był wiele lat codziennie i intensywnie w użyciu) to z perspektywy czasu widzę, że się myliłam. Tak naprawdę poziom nativ, to udaje się osiągnąć dorosłej osobie gdzieś po 10 latach emigracji, a niektórym nawet nigdy.
      • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 21:36
        >Ale ja miałam 6 lat i uczyłam się tego języka 10-12 godzin dziennie mieszkając tam.

wez pod uwage ze nauka jako 6 latek jest duzo szybsza i latwiejsza niz majac lat 35. Malym dzieciom nauka przychodzi bardzo latwo
        • gaskama Re: Poziom jezyka C1 21.09.18, 09:40
          Wzięłam to pod uwagę, stąd słowo "ale" na początku zdania.
          • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 21.09.18, 09:59
            ok
    • ira_08 Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 10:55
      W Polsce? Nie. Ale warto pamiętać o ważnej rzeczy, poziom poziomem, papiery papierami a żywa mowa to co innego. Szwedzki jest zdialektyzowany, nauczysz się wersji oficjalnej, literackiej, a potem trafisz do miejsca, gdzie i tak nikogo nie zrozumiesz.
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 11:21
        ira_08 napisał(a):

> W Polsce? Nie. Ale warto pamiętać o ważnej rzeczy, poziom poziomem, papiery pap
        > ierami a żywa mowa to co innego.

_ no widzisz. Przynajmniej jedna osoba rozumie. A jak wyzej napisalam podobnie, to mi cos zaczeli o polskich uniwersytetach. Ja generalnie ksiazki i gazety czytuje w czterech jezykach, ale jak mi kolega z pracy wpadnie do biura i w przyplywie frustracji pojedzie slangiem z walencji, to zrozumiem tak ze 3/4 emocjonujacej tresci smile
        • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 11:27
          Ale jaki z tego wniosek? Nie uczyć się języków w kraju, bo i tak nie zrozumiesz slangu lub dialektu?
          • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:09
            Nie.
            Wniosek z tego taki, ze najszybciej sie nauczysz, jesli zafundujesz sobie tzw. immersion.
            Ja wiem ze w PL sie tego zrobic nie da, bo nie jestes nagle w stanie zafundowac sobie izolacji od rodzimego jezyka i zatopienia po uszy 12 h dziennie w EN/FR/DE czy czym tam jeszcze.

Moje sposoby na immersion byly takie:
            - zmieniam ustawienia w PC, komorce na dany jezyk
            - przestawiam wszelkie sprzety domowe na dany jezyk
            - w domu wlaczam radio - nawet jak leci w tle, niech sobie leci.
            - filmy z napisami w danym jezyku a na pozniejszym poziomie native w tym jezyku.
            etc. etc.

na poczatku jest smiesznie vel. trudno ale potem sama jestes zdziwiona, jak to szybko idzie.
            • gaskama Re: Poziom jezyka C1 20.09.18, 13:26
              Chylę czoła. To oczywiście najskuteczniejsza metoda. Ale dla wielu osób nie do zrobienia. I nie mów, że jak ty dałaś radę, to każdy da. Bo tak nie jest . Ale przy zwykłym kursie i nawet godzinie dziennie typowej nauki, to od 0 do C1 zajmie ci jednak lata. Ale zawsze należy mieć na uwadze, że każdy człowiek jest inny.
    • tawananna Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 16:13
      To zależy - od tego, jaki to język (na ile podobny do już znanych - istotne na początku), jaka motywacja, intensywność kursu, ilość czasu poświęcanego na kontakt z językiem. Moim zdaniem to średnio jakieś 4 lata. Największe szanse na przyspieszenie tego mamy, jeśli dużo czasu spędzamy wśród osób posługujących się danym językiem (dłuższy wyjazd za granicę / systematyczne kontakty z użytkownikami danego języka na miejscu / intensywne kursy czy inne aktywności w kraju danego języka). 2 lata - moim zdaniem szanse są niewielkie. W 2 lata do poziomu B2 dochodzą np. studenci filologii od podstaw (np. szwedzki czy niderlandzki) w ramach zajęć dużo bardziej intensywnych niż standardowe kursy). Przeskok od B2 do C1 nie jest łatwy i wymaga zwykle co najmniej kolejnego roku (a moim zdaniem więcej). I piszę to jako osoba, która na poziomie min. B2 opanowała 6 języków wink (taki mały bzik własny).
    • agata16.06 Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 18:03
      Mam certyfikat C1 z niemieckiego. Angielski znam na poziomie B1/B2 ( bez certyfikatu), płynnie acz z błędami mówię po rosyjsku ( gorzej z pisaniem) i.... za nic nie moge przeskoczyć poziomu A2 z francuskiego. Uczę się od 4 lat i do głowy wchodzą podstawy. A... miałam łacine w liceum i tez było słabiutko.
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 19:22
        Bo FR niestety jest jezykiem nie do nauczenia na kursach. Jedynie mieszkanie wsrod FR jezycznych cos daje. I przyznaje bez bicia, ze mimo iz od 14 lat mieszkam w kraju fr, fr jest najorszym z moich czterech. No nie do przeskoczenia. Gadam niby poprawnie, ale skladnie i słownictwo to mam bogate jak drwal.
        A przecież zdalam C1.
      • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 20:07
        Aha.. I to najlepiej pokazuje wartość certyfikatow: co z tego ze z FR mam C1 jeśli uwazam go za najgorszy swoj jezyk.
        • simply_z Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 21:03
          a znasz inne romańskie języki?
          • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 21:09
            ES.
            Ale ES w porownaniu do FR to bulka z maslem.
            Mnie po prostu do szewskiej pasji doprowadza fakt, ze majac slowianski akcent nie jestem w stanie nasladowac melodii FR.
            • simply_z Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 21:22
              Hmm mogłabyś spróbować z portugalskim, trochę jest podobny do Frencha
        • tawananna Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 22:22
          Solidaryzuję się w bólu! Francuski to nie mój najsłabszy język (już nie, tfu tfu tfu), ale na pewno najbardziej "wymęczony". Melodię francuską złapałam, ale składnia, gramatyka, słownictwo... chyba nigdy nie będę zadowolona. A gdybym zainwestowała czas włożony we francuski w inne języki, to już bym się pewnie ze dwóch od zera lepiej nauczyła wink.
          • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 22:45
            Przeciez jesli ktos zna angielski to i francuski nie jest az tak trudny. faux amis trzeba opanowac
            • tawananna Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 23:02
              Znam angielski biegle. A nie mieszkałam w krajach anglojęzycznych, za to we francuskojęzycznych - tak. Może jestem niekompatybilna z francuskim wink.
              • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 22.09.18, 23:48
                If you really speak fluent English then definitely learning French should not pose a major issue.
                • tawananna Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 01:28
                  And yet it's not that easy...

Nie nazwałabym tego "major issue" - mówię po francusku co prawda z błędami, ale swobodnie, a rozumienie mam na pewno powyżej poziomu C1. Tylko przyszło to dużo bardziej mozolnie niż w przypadku innych języków - stąd refleksja, że w tym czasie zdążyłabym nauczyć się dwóch innych. Ale może to tylko po części specyfika francuskiego, a bardziej kwestia przebiegu mojej nauki tego języka (tak wyszło, że pewien etap przeskoczyłam i poniekąd chyba mści się to na mnie do teraz; może jak kiedyś będzie potrzeba, przysiądę nad tym i uzupełnię luki).

A angielski (i niemiecki) znam biegle, choć nowe słowa z dziedzin najprzeróżniejszych odkrywam nieustannie. Pracuję jako tłumacz konferencyjny obu języków.
                  • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 09:17
                    No nie wiem ... Gramatyka w j niemieckim jest rownie trudna jak we francuskim. Wiec powinien byc to pdobny wysilek, a tak w ogole to mysle ze po prostu nie uczylas sie tego francuskiego tyle samo lat jeszcze co innych jezykow
                    • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 09:27
                      Princess ona ma racje, a ty sie klocisz bo prawdopodobnie masz na mysli znajomosc bierna.
                      To prawda. Przy znajomosci jakiegokolwiek języka romanskiego, fr bierny to bulka z maslem.
                      Natomuast znajomosc czynna to juz zupelnie inna bajka. Nie ułatwia tez tego fakt, ze francuzi6sa mocno nietolerancyjni wobec obcokrajowcow robiacych błędy, co dodatkowo oniesmiela.
                    • berber_rock Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 09:30
                      Gramatyka niemiecka jest spokojnie do opanowania.
                      No i fajnie ze de nie ma subjonctiva.
                • beaucouptrop Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 02:56
                  Francuski i angielski maja zupelnie inne struktury. Poza niektorymi slowami posiadajacymi ten sam lacinski rdzen nie maja ze soba wiele wspolnego. Nie wspominajac juz o wymowie. Faux amis to najmniejszy problem.
                  • princesswhitewolf Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 09:21
                    Nie no gdyby chodzilo tylko lacinski rdzen to mozna by bylo powiedziec ze hiszpanski jest podobny do angielskiego jak i niemiecki heheh.A jednak sa duzo mniej niz francuski od William de Conquer

Francuski to kiepska lacina jak ja kiedys nazywano , a w angielskim miala owa lacina przemozny wplyw na angielski
                    • beaucouptrop Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 12:16
                      No to powiedz mi w jakich konkretnie przypadkach znajomosc angielskiego pomaga w nauce francuskiego. Bo ja nie widze zadnych podobienstw. Znajmosc FR na poziomie C2 nie pomogla mi w zaden sposob w nauce angielskiego.
                    • snakelilith Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 13:37
                      princesswhitewolf napisała:

> Nie no gdyby chodzilo tylko lacinski rdzen to mozna by bylo powiedziec ze hiszp
                      > anski jest podobny do angielskiego jak i niemiecki heheh.

Litości. Łacina nie jest językiem, z którego wywodzą się języki europejskie. To tylko jeden z wielu indoeuropejskich języków, z którego wiele wyrażeń zapożyczono, zgoda, ale podstawowe rdzenie są o wiele starsze.
                      A francuski to nie jest "kiepska łacina". To deprecujące i arognackie wyrażenie miało podkreślić tylko cywilizacyjną wyższość Cesarstwa Rzymskiego, które wszystkie europejskie nacje uważało za barbarzyńców. I nie łacina miała wpływ na angielski, a podporządkowanie Anglii Francji po 1066 roku, kiedy po koronacji normańskiego Williama the Conqueror w Londynie cała angielska szlachta zostaw wymioniona na francuską.
                  • snakelilith Re: Poziom jezyka C1 23.09.18, 13:27
                    beaucouptrop napisał(a):

> Francuski i angielski maja zupelnie inne struktury. Poza niektorymi slowami pos
                    > iadajacymi ten sam lacinski rdzen nie maja ze soba wiele wspolnego. Nie wspomin
                    > ajac juz o wymowie. Faux amis to najmniejszy problem.

Na upartego, to można napisać, że wiekszość języków europejskich jest ze sobą spokrewnionych, bo wywodzą się z jednego indoeuropejskiego trzonu. wink Ale to akurat wcale nie ułatwia przechodzenia z angielskiego na francuski. Faktem jest jednak, że w angielskim jest mnóstwo zapożyczeń z francuskiego, stąd wrażenie, że chodzi o łaciński rdzeń, angielski z łaciną ma jednak mało wspólnego. Wyspy brytyjskie był bowiem w średniowieczu przez 200 lat (po bitwie w Hastings w 1066) rządzone przez francuskich królów i językiem dworskim był wtedy francuski. To bardzo wpłynęło na rozwój nowszych wersji angielskiego języka, zwłaszcza języka wyższych sfer, bo lud mówił dalej nieużywanym dziś już starym angielskim, czyli nordycko-anglo-saskim.
    • chmuridalia Re: Poziom jezyka C1 16.05.19, 14:09
      Od 0 do C1 w dwa lata moim zdaniem niewykonalne chociaż pewnie też zależy jaki język

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka