glowa_do_wycierania Re: Kler (spoiler bardzo) 03.10.18, 09:41 W filmie pokazany jest dokładnie proces urabiania ofiary przez pedofila. Ta troska, zaprzyjaźnianie się, wspólne zabawy, chora miłość, nadmierne zainteresowanie. Co prawda nie dochodzi do gwałtu, ale jest jest o krok od niego. Kukuła uświadamia sobie w szptalu, że tym gwałcielem mógłby być on, i wtedy coś w nim pęka - wracają demony z dzieciństwa. Dopiero po tej akcji zaczyna się jego cudowna przemiana. Co według Was świadczy o niewinności Kukuły? Czy fakt, że nie zgwałcił chłopca? Czy molestowanie - pokazane w filmie dość czytelnie, nie jest wystarczającą winą? Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Kler (spoiler bardzo) 03.10.18, 14:01 list który napisal do biskupa, on juz chcial oczyszczenia napisałby o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: Kler (spoiler bardzo) 03.10.18, 14:13 No ale co miałby napisać? "Uwodziłem Rysia ale w pore się zorientowałem, że to tak za bardzo nie wypada"? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 03.10.18, 23:17 zdecydowanie się mylisz nigdzie kukuła nikogo nie uwodzi scena zamknięcia się z księdzem na zapleczu i reakcja dzieci jest prowokacją, na którą dałaś się nabrać. bo skoro idziesz na film o pedofilii to musisz tę pedofilię zobaczyć, no bo jak inaczej? i wtedy goły tors chłopca interpretujesz jako perwersyjny, tymczasem póki co w naszej kulturze jest jeszcze "w normie obyczajowej" latem, przy uprawianiu sportów, nad rzeką czy na basenie. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 00:03 przecież to była oczywista podpucha twórców filmu. typowy red herring. zebyśmy myśleli, że to on jest pedofilem. a okazuje się, że w tym gronie jest nim najmniej podejrzany, bo owładnięty interesami i karierą kościelną Lisowski. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 09:27 też tak myślę. Ja nawet na początku, kiedy Lisowski zakładał podsłuch biskupowi (Gajosowi) to nawet kibicowałam mu, że bardzo dobrze robi, że na pewno chodzi mu o dobro KOŚCIOŁA, a nie o własny interes Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:19 o a ja tu w ogóle nie pomyślałam o niczym innym jak szpiegowaniu przepływów finansowych, limuzyna skutecznie naprowadzała na właściwe tory. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Kler (spoiler bardzo) 10.10.18, 13:13 Głowa, pomyśl. Gdyby urabiał, to nie zachowałby się w ten sposób. Właśnie te demony z dzieciństwa sprawiły, ze czuł się winny, iż nie udało mu się uchronić chłopca. W takie cudowne przemiany to z kolei ja nie wierzę. No i w którym miejscu molestowanie jest czytelne? Wszystko co wydarzyło się do końca filmu zaprzecza rzekomemu molestowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Kler (spoiler bardzo) 21.10.18, 16:53 Nie widzę molestowania, moim zdaniem chłopiec zdjął koszulę by pokazać ślady po biciu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 09:40 a ja zmienie nieco pytanie: uwazacie ze ksiądz grany przez Więckiewicza: 1) naprawde przejechal tylko psa? 2) przejechal człowieka, a policja zatuszowała sprawe, żeby nie robic sobie kłopotu? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:24 ja zakładam opcję 2, rozjechanie człowieka to gruby kaliber, za gruby na takiego szaraczka, tuszowanie byłoby na poziome gajosa. zresztą daleko nie szukać, media nie dobrały się do skóry znanemu i lubianemu dziennikarzowi który rozjechał człowieka,sprawa w sądzie była, mój kolega go sądził to wiemy prywatnie, ale gościu medialnie to przykrył. nawet wzmianki nie było na 3 stronie no ale to nie był zientarski, tylko naprawdę pierwsza liga. i co? ciiiisza(fakt, że dziennikarz pijny nie był, to chyba uratowało sprawę, rodzina kaskę przytuliła, dogadali sie) Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:24 o, rety, opcję 1 zakładam, nie drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:28 przejechał tylko psa. policja nie miała powodu tuszować sprawy, to nie była postać wpływowa i poważana w środowisku, raczej ktoś, kogo społeczność tolerowała i miała świadomość, że facet ma problem (alkoholowy i tożsamościowy). to był też taki motyw, że Trybus staczał się po równi pochyłej i nie miał żadnej siły sprawczej w swoim życiu, choć ewidentnie był bardzo nieszczęśliwy. i ten moment, gdy uświadomił sobie, ze zabił człowieka to było przebudzenie. przebudzenie w nim osoby. i ta osoba, zupełnie nie jak wcześniejsza postać, postanawia przyznać się do winy, wziąć w koncu (może po raz pierwszy?) odpowiedzialność za własne życie. no a tu los (Bóg?) dał mu jednak drugą szansę. "to nie byłeś Ty, idź i nie grzesz już więcej". Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:44 > przejechał tylko psa. policja nie miała powodu tuszować sprawy, to nie była postać wpływowa i poważana w środowisku, > raczej ktoś, kogo społeczność tolerowała i miała świadomość, że facet ma problem (alkoholowy i tożsamościowy). niby tak, ale naszły mnie watpliwosci. postac mało wpływowa? ostatecznie - to jednak ksiądz i to wiejski, uznawany za dobrą osobę, bohaty nie jest, pieniedzy nie zdziera z wiernych. przyszedł sie przyznac, to go odeslac chcieli. moze im sie po prostu nie chce babrac w tym? ostatecznie juz raz u ksiedza byli, sprawdzili, uznali ze ksiądz ma alibi a samochód jest cały - a tu teraz by trzeba było rozgrzebywac to wszystko, zmieniac raporty... jakby nie patrzec to co rodzina mowi - pasuje idealnie. mi sie wlasnie wydaje ze to miało pokazac ze on nadal nie ma mocy sprawczej. przyszedł sie przyznac - i nikt mu nie wierzy. sutanna go ochroniła. dlatego (tez) ją zrzucił. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 11:58 księża już od dawna na prowincji nie robią za wyjątkową personę (zupełnie niesłusznie się im przypisuje moce wygrywania wyborów lub wpływania choćby na wyniki), gdyby policja miała sprawcę i był nią ksiądz, to szybciutko by się z nim rozprawili, bo pięknie by robił statystykę wykrywalności. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 14:40 ale wiesz jaka to by musiała być intryga? zabicie psa, tuszowanie dowodów. nie ma nawet śladu tego w filmie, nic nawet nie jest zasugerowane. przecież oni by ryzykowali własnymi posadami i dożywotnim wydaleniem z zawodu. dla jakiegoś pijaka? no co Ty. w ten sposób można do każdego filmu dopisać dodatkowy film - cyklu "co się działo poza ekranem". Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 15:51 Zgadzam się całkowicie. To był motyw przebudzenia, wzięcia konsekwencji na klatę. Pożegnał się aktem miłosnym z matką swojego dziecka i szedł poddać się karze. Przypadek sprawił, że to nie on, a mógł być sprawcą. Druga szansa, by stać się człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 15:52 Nie było tuszowania. To nie żadna persona. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kler (spoiler bardzo) 04.10.18, 17:10 No o dodajmy, że to był suspens. Już, już, pomyśleliśmy: zabił człowieka - będzie siedział. A tu pies. I tak powinien ponieść karę ale chodziło o to, że zmiany już się w nim dokonały. Odpowiedz Link Zgłoś
a23a23 Re: Kler (spoiler bardzo) 05.10.18, 16:22 Nie chcę zakładać oddzielnego wątku, ale chciałam zapytać o inny wątek. O pożar, z którego Lisowski uratował Kukułę - było wyjaśnione coś więcej o tym pożarze czy to tylko miał być element, który łączył trójkę bohaterów? Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 09:53 Moim zdaniem pożar był elementem, który łączy trójkę bohaterów. Dodatkowo to, że Kukuła na koniec się podpala myślę, że w jakiś sposób nawiązuje do tego. Ledwo uniknął śmierci w pożarze i na koniec właśnie tak się uśmierca. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kler (spoiler bardzo) 16.10.18, 10:06 "Moim zdaniem pożar był elementem, który łączy trójkę bohaterów." no jakos ich trzeba było połączyc. nie są idealnie rówieśnikami, na seminarium mogli sie rozminąć (no i mogli byc w innych), wiec ich połączono. zresztą symbolicznie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Straszne jak ludzie ulegają manipulacji 06.10.18, 19:59 Będę się modlił za Was.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Straszne jak ludzie ulegają manipulacji 06.10.18, 20:07 No to niech będzie pochwa Lony Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Wstyd Janku Kosie 06.10.18, 20:03 Zagrać w takim badziewie.Nie zgodnie z prawdą.Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Wstyd Janku Kosie 06.10.18, 21:46 On to ogląda na co dzień na żywo. To zakonnik. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wstyd Janku Kosie 08.10.18, 20:02 taniarada napisał(a): > Zagrać w takim badziewie.Nie zgodnie z prawdą.Amen. Gajos po przeczytaniu scenariusza do tego filmu zapytał reżysera czy to są sytuacje prawdziwe. Reżyser odpowiedział, że wszystkie są prawdziwe i udokumentowane. Wywiad z Gajosem na ten temat był w Kropce nad I. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wstyd Janku Kosie 21.10.18, 16:59 Który ksiądz w realu przyznał się na kazaniu do bycia molestowanym w dzieciństwie przez księdza? Na pewno byłaby to sprawa medialna. A ten ksiądz, który go molestował "z Solidarności" to która realna postać? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 11:24 > A ten ksiądz, który go molestował "z Solidarności" to która realna postać? Henryk Jankowski Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 15:36 Dzięki. Właśnie czytam o nim, ale syf. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 16:38 Mieszkałam kiedyś w Gdańsku i pamiętam, że chodziły plotki, że z księdzem Jankowskim mieszka na plebanii młody chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 16:49 Trudno żeby mieszkał stary chłopak Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 17:49 > Trudno żeby mieszkał stary chłopak Fakt Miało być młody mężczyzna, ale zmieniłam na chłopak, bo jednak mężczyzna zbyt dojrzale zabrzmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 18:08 "Nasz proboszcz to porządny człowiek, żaden pedofil - ma dorosłą kochankę i synka." Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wstyd Janku Kosie 24.10.18, 18:36 > "Nasz proboszcz to porządny człowiek, żaden pedofil - ma dorosłą kochankę i synka." Normalny facet. Tez słyszałam o wsi, gdzie ksiądz żyje z gosposia jak z żoną, troje dzieci mają. Wieś toleruje Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Wstyd Janku Kosie 10.10.18, 08:59 taniarada napisał(a): > Zagrać w takim badziewie.Nie zgodnie z prawdą.Amen. No, a mógł zagrać w Smoleńsku czy Roju. Sama czysta prawda Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Kler (spoiler bardzo) 06.10.18, 20:04 A ja jeszcze nie byłam, nadal tłumy, sprawdzałam dziś wieczorne rezerwacje, wolne dwa pierwsze rzędy, reszta zajęta w drobny mak, podobnie jutro. Czekam zatem na następny weekend Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Kler (spoiler bardzo) 10.10.18, 00:31 wprawo.pl/2018/10/05/j-miedlar-oszustwo-recenzuje-kler/ Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Kler (spoiler bardzo) 10.10.18, 12:55 Niezłe zwłaszcza odniesienie do postrzegania własnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Kler (spoiler bardzo) 12.10.18, 21:19 Obejrzałam dziś i ja. Mój odbiór wątku Kukuły był taki, że jednak skrzywdził Ryśka. Raczej nie zgwałcił, bo przecież nie dopytywałby go potem, czy to był Lisicki, ale jednak uważam, że jakaś forma przekroczenia granic miała miejsce i stąd jego poczucie winy. Generalnie zgadzam się z interpretacją Nangi, chociaż dla mnie to, czy Kukuła dziecko skrzywdził, czy też nie, nie ma znaczenia dla wydźwięku tego wątku. Ten wątek pokazuje pedofilię, jej tuszowanie, bezsilność i osamotnienie osób, które próbują coś z tym zrobić. Wątek Trybusa budzi chyba najmniejsze emocje u mnie. Ciekawy zwrot akcji z wypadkiem. Najmocniejszy mimo wszystko był dla mnie wątek Lisickiego, który w momencie gdy powinien właśnie być spalony - wygrywa, osiąga swój cel i wszystko, o czym marzył. Za swoje grzechy zostaje de facto nagrodzony. Największe wrażenie zrobiła na mnie jedna z końcowych scen, gdy księża wiwatują i świętują, że udało im się wyciszyć sprawę listu Kukuły - z przebitkami na twarze ofiar. A także na tle całości, wypowiedź Pieronka, że widział jeszcze gorsze rzeczy: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24019701,bp-tadeusz-pieronek-o-klerze-widze-prawdziwe-sytuacje-moglbym.html Nie ma powodu by mu nie wierzyć, a jednak już sam film wydawał się na tyle mocny, że może nawet odrobinę przerysowany. I luźne przemyślenie: czytałam, że polskie kościoły odmówiły użyczenia na potrzeby zdjęć i kręcono w Czechach. Ten kościółek Trybusa taki malowniczy, aż mnie wzięła ochota, żeby pojechać i zwiedzić. Przy takiej widowni - niezła reklama ominęła polskie kościółki I jeszcze kościół Kukuły - przez moment wydawało mi się, że to kościół w Jaworznie, uderzająco podobny. I Kukuła jadący pośpiechem do Krakowa - z Jaworzna takie właśnie pociągi jeżdżą. Zastanawiam się, czy to jakaś sugestia. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Kler (spoiler bardzo) 13.10.18, 01:29 Wlasnie wrocilam z seansu i dla mnie Kukula byl niewinny. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 20:38 Przepraszam, że jeszcze raz odświeżam wątek, ale mam dwa pytania. 1) Ktoś pisał, że ministrant po wizycie na plebanii w sprawie umierającej Nowakowej nie mógł wrócić do domu, bo Trybus zabrał mu rower. Zupełnie nie mogę sobie przypomnieć tego wątku. Faktycznie coś takiego miało miejsce? 2) Gdy Kukuła wrócił od Nowakowej, po awanturze z policją wybił cegłą szybę w samochodzie Lisowskiego i wrzucił tam zwitek pieniędzy. W tamtym momencie wydawało mi się, że to pieniądze, które dostał za namaszczenie Nowakowej. Po obejrzeniu całości do niczego mi to nie pasuje. Czy ktoś mógłby mi naświetlić, o co w tym chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 20:43 1.Rower zabrał (jeździł na nim w kółko nawalony jak autobus) 2. Wybita szybę pamiętam , zwitku pieniędzy nie, więc nie pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 21:01 Kurcze, wy faktycznie takie luki macie ? 1. Tak, Trybus nawalony jeździł w kółko na rowerku , w ciemności na podwórku, głupio się chichrając 2. Szybę wybił Trybus! Lisowski mu wcisnął kasę bo wcześniej sam przy ich kłótni urwał lusterko w Trybusa aucie. Lisowski daje pieniądze Trybusowi mów masz, kupisz sobie nowe. Trybus chwilę później wybija szybę w samochodzie Lisowskiego i wrzuca tam te pieniądze na zasadzie "a wypchaj się". Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 21:05 Generalnie ta kasa od Lisowskiego była prawdopodobnie zapłatą za milczenie, bo Trybus mógł zauważyć że Lisowski się do chłopaka dobiera i o to się pobili. Brzydził się tą kasą więc wrzucił ja do samochodu Lisa. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 21:32 To juz chyba nadinterpretacja. Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 22:10 Nie, to fakty układające się w spójną całość. Jasno było widać, ze się o coś biją i Trybus jest na niego wściekły, nie wiadomo o co. Choć przed chwilą najlepsi przyjaciele byli. Trybus zwitek pieniędzy wywala ze wstrętem. A później reszta faktów się układa, gdy wiadomo co się stało na plebani to i przyczyna tamtej awantury jest jasna. Nadinterpretacją jest twoje wciskanie Kukule pedofilii. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 16:57 nie, ty musisz jeszcze ze 3 razy obejrzeć, zanim zajarzysz. tak właśnie było, pobili się, wiadomo o co i za co kasa poszła. i dlaczego nie została przyjęta. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 17:57 Jak sie do kogoś zwracamy, "Ty" piszemy wielką literą. Chyba ze chcemy go obrazić. Ja rzeczywiscie mam problemy ze zrozumieniem szybkiej akcji, zwlaszcza po ciemku, wiec mogę się mylić. Ale nie rozumiem, czemu sie tak zlościsz. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 22:56 w necie wszyscy jesteśmy na ty, więc jeśli nie zauważyłaś tego do tej pory, to jak z filmem, niezbyt lotna jesteś. pora się pogodzić i o złości nie bredzić. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 16.10.18, 22:55 >>>Jak sie do kogoś zwracamy, "Ty" piszemy wielką literą. >>>>w necie wszyscy jesteśmy na ty, więc jeśli nie zauważyłaś tego do tej pory, to jak z filmem, niezbyt lotna jesteś. faktycznie, na taką logike na pewno nie jestem dość lotna Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 21:08 Był niewinny. Była scena gdzie dzieci grały w piłkę bez koszulek. Rysiek nie chciał dołączyć. Początkowo myślałam, że dlatego, ponieważ Kukuła go molestował i wolał się trzymać z daleka, ale to był celowy zabieg, aby widz tak pomyślał. Gdyby trochę zmienić sytuację i to nauczycielka kazałaby ściągnąć koszulkę dziecku to każdy by pomyślał, że sprawdza czy nie ma śladów pobicia. I tak było wg mnie w przypadku Kukuły. Sprawdzał czy chłopiec nie ma tych śladów może pod pozorem ofiarowania mu jakichś ubrań, bo zdaje się była tez prowadzona jakaś zbiórka. Nie mam pojęcia czy się powtarzam, nie czytałam innych wypowiedzi. Jestem świeżo po obejrzeniu. Chodzi o to, że to my myślimy ksiądz = potencjalny pedofil i ta myśl, że Kukuła jest pedofilem pojawiła się jeszcze zanim bylo oczywiste, że chłopiec został wykorzystany, choć tak naprawdę kierowała nim troska. No i ta scena z konsolą. Poza tym po powrocie Kukuły odbyła się msza na której były osoby, które wcześniej próbowały go dopaść co wskazuje, że został oczyszczony z zarzutów. Odpowiedz Link Zgłoś
sortfort Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 22:16 Ten schemat, że Kukuła to pedofil był bardzo mocno od początku prowadzony, fakt, że dzieciaki z księdzem grały bez koszulek wydawał się mocno podejrzany że "ten zbok tak specjalnie im kazał żeby sobie popatrzyć" na tym etapie widz już "wie" że ten ksiądz jest winny. Nie myśli się że w lecie dzieciaki tak ganiają. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 22:36 dzieciaki z księdzem grały bez koszulek wydawał się mocno podejrzany że Mala rzecz a pokazuje jak mocno rozni sie swiat kobiet i mezczyzn , nawet nie zwrocilem uwagi ze grali bez koszulek, bo to zupelnie normalne , baby juz we lbie wizje mocno podejzany Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 23:03 też nie zauważyłam, ze grali bez koszulek, moze nie jestem kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 23:12 Byłam drugi raz. Ze szczegolnym uwzglednieniem księdza Kukuly. Scena w zakrystii nie da sie inaczej wyjasnić niz molestowaniem. Dla też nie zauważyłam, ze grali bez koszulek, moze nie jestem kobietą Dwa razy ze szczegolnym uwzglednieniem watku kukuly, I nie zauwazylas? Ja bym to raczej zrzucil na starosc , ciasny umysl i dopasowywanie tzeczywiatosci do swojego wczesniej wymyslonego scenariusza Odpowiedz Link Zgłoś
donica35 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 10:12 Kukuła prawdopdobnie proponował chlopcu przymierzenie wypranych! (pamiętacie, jak podkreślił?) ciuchów od parafian. Nic w grze aktorskiej Jskubika, który lubi przerysowywać trochę swoje role, nie wskazywało, żeby grał pedofila. Uderzyło mnie, bo oczywiscie na początku się zasugerowalam, że Kukuła to pedofil, że Jakubik tak kiepsko wszedł w swoją rolę-żadnych lubieżnych spojrzeń, seksualnych podtekstów. Potem zrozumiałam, dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 11:25 To mój pierwszy Smarzowski i pierwszy Jakubik, więc nie mam porównania. Zgadzam się, że film do połowy jest poprowadzony tak, by widz uwierzył w winę Kukuły (btw. wzruszyła mnie postać gospodyni, która jako jedyna niezłomnie wierzyła w jego niewinność). Potem okazuje się, że nie wszystko jest takie, na jakie wyglądało, zresztą nie tylko w wątku Kukuły. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 18:26 Nie tylko gospodyni - jeszcze pielęgniarka że szpitala (Iwona Bielska). I ona też daje wskazówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bloodbloo Re: Kler (spoiler bardzo) 18.10.18, 22:06 Te komentarze wolaja o pomste do nieba. Zdolnosci intelektualne, wrazliwosc i inteligencja emocjonalna Polakow za w oplakanym stanie. Nie obrazajac nikogo oczywiscie. Ale wlasnie dzieki takiej tluszczy wybija sie kunszt rezysera, ktory wreszcie pokazal pedofila z ludzka twarza, bo to jest ciagle czlowiek nie zadna zwyrodniala bestia. Najbardziej popier*olone sa te komentarze, ze to nie mogl byc kukla bo on sie o chlopca troszczyl (tak jakby pedofil nie mial uczuc wyzszych), albo ze w zakrystii to on sprawdzal rzekome obrazenia chlopca i chcial dac mu czyste ubrania tylko... rozumiem, ze pedofilia to temat tabu i ludzie malo wiedza na ten temat i na szczescie tylko niewielki odsetek tego doswiadcza ale dawanie sie podpuscic tej rezyserskiej intrydze z taka latwoscia? Lekko chcialo mi sie rzygac po przeczytaniu niektorych komenarzy Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kler (spoiler bardzo) 18.10.18, 22:48 anie sie podpuscic tej rezyserskiej intrydze z taka latwoscia? Lekko chcialo mi sie rzygac po przeczytaniu niektorych komenarzysmile Bo to jest widzisz kobicino miejsce na interpretacje po odbiorze filmu zostawione przez rezysera widzowi Jednostki spaczone wykolejone beda wszedzie widziec pedofilie , jednostki z resztkami wiary w ludzi wola myslec ze nie, to jest wlasnie trik ktory pozwala dowiedziec sie cos o sobie oczywiscoe pozwala jednosta myslacym Odpowiedz Link Zgłoś
bloodbloo Re: Kler (spoiler bardzo) 18.10.18, 23:06 Rezyser w jednym z wywiadow wyraznie powiedzial, ze historia chlopca molestowanego przez ks kukle jest oparta na faktach. To pisali ci “myslacy”, ze blad w druku albo, ze tak pokazali w trailerze to nie chcial spoilerowac. Jakubik mowil, ze dedykuje ta role molestowanemu w dziecinstwie koledze. To, co piszesz jest dosyc okrutne bo wychodzi, ze pedofilie moga widziec tylko spaczeni sprawcy i ich ofiary i, ze oni juz na zawsze musza zostac pozbawieni wiary w ludzi. Zrob taki trik i yebnij glowa o sciane, moze ci sie polepszy Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 24.10.18, 08:24 >>>kunszt rezysera, ktory wreszcie pokazal pedofila z ludzka twarza, bo to jest ciagle czlowiek nie zadna zwyrodniala bestia. No właśnie. rzeczywistość bywa, a może z reguły jest, o wiele bardziej skomplikowana niż sie wydaje, i smarzowski to pokazal. dlatego uważam, że to najlepszy z tych jego fimow, ktore oglądalam. Świetny fim. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 09:47 Ale już całkowicie odchodząc od tego czy mieli koszulki czy nie, to wydaje mi się, że nie byłam jedyną osobą, która założyła, że Rysiek nie chce dołączyć do gry ze względu na księdza. W zasadzie nie przyszło mi do głowy, że koledzy mu dokuczają, czy że stara się ukryć jakieś ślady na ciele, ale własnie, że problem stanowi Kukuła, a późniejsze wydarzenia utwierdzaly mnie w tym przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 09:54 chłopaka wszystko po pobiciu bolało i dlatego nie grał, a nie dlatego że go kukuła molestował jak mój syn się poturbuje na zajęciach sportowych to potem na w-f na drugi dzień też nie chce ćwiczyć bo go coś tam boli. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 12:12 Po pobiciu? Nie przypominam sobie takiej sceny . Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 20:55 mówisz, że te siniaki to dlatego, że młodzian spał na ziarnku grochu? czy sugerujesz że siniaków nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 09:57 no proszę, nagich torsów nie zauważyłaś za to molestowanie którego nie było wypatrzyłaś pierwsza. na twoim miejscu bym się jednak zastnowiła nad prawidłowością interpretacji w świetle faktów, których nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 18:01 Bigzaganiacz to twój bliźniak? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 20:54 twoja sugestia jest tak trafna jak uwagi do filmu, którego hmmm po dwukrotnym obejrzeniu nie zrozumiałaś, więc sobie daruj, bo zaczynasz być śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 21:32 Naprawde nie rozumiem, dlaczego posiadanie innej opinii pobudza cie do obrażania mnie. Może się zastanow, o co i na kogo jesteś wkurzona, i rozwiąż problem, a ode mnie się odczep. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kler (spoiler bardzo) 15.10.18, 23:00 nie wiem gdzie ty widzisz u mnie złość, ale pewnie tam gdzie u kukuły molestowanie, więc do reszty już odnosić się nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 16.10.18, 23:01 Złość jest w każdym zdaniu, jakie tu wypowiadasz pod moim adresem. Jawna złość. Może zresztą lepiej sie wyzywać na wirtualnym bycie o nicku nanga niż na przykład na kocie czy męzu, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kler (spoiler bardzo) 17.10.18, 01:00 Złość jest w każdym zdaniu, jakie tu wypowiadasz pod moim adresem. Jawna złość. Może Zapewne czytasz "miedzy wierszami" i widzisz rzeczy ktorych nie ma , ale oprocz lizania sie po dupach jest jeszcze polemika i inny punkt widzenia , Twoja zagrywka jest strasznie mierna , w mma to sie nazywa walka z plecow Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kler (spoiler bardzo) 18.10.18, 23:07 Czy ja wiem, czy pisanie komuś, że jest "stary, ma ciasny umysł, jest jednostka spczoną i wykolejoną" to jeszcze polemika i inny punkt widzenia, czy coś już zupełnie innego? Odpowiedz Link Zgłoś
bloodbloo Re: Kler (spoiler bardzo) 18.10.18, 23:29 Ja mysle, ze to projekcja i bigzaganiacz opisuje nam taka piekna polszczyzna sam siebie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kler (spoiler bardzo) 24.10.18, 08:25 Dzieki, kochana. Argument mojego wieku jest coraz częściej wytaczany na tym forum, domyslam się, że piszący popijają nektar i zakąszają ambrozją Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Kler (spoiler bardzo) 14.10.18, 21:29 Pytal dlaczego mlody nie gra w pilke Przytulil tez mlodego ksiedza Pytal sie pokazujac w telefonie zdjecie czy to ten To bylo ciekawe zagranie osmieszenia tluszczy zadnej krwi Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: A kim jest arcybiskup Mordowicz 14.10.18, 21:36 w realu? Nie mogę się domyślić. Raz mi wygląda na Głódzia, raz na Dziwisza, a jeszcze innym razem na Rydzyka. A Wam kogo przypomina? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: A kim jest arcybiskup Mordowicz 14.10.18, 23:12 Konsultantem filmu był ksiądz z archidiecezji gdańskiej Były ksiądz, tak dla porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
glowa_do_wycierania Re: A kim jest arcybiskup Mordowicz 15.10.18, 08:52 Jak na Głodzia-flaszkę, to za mało pił w filmie Może Jankowski bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: A kim jest arcybiskup Mordowicz 15.10.18, 09:21 Myślę że nie jest odwzorowaniem jednej postaci, tylko stanowi mix rozpoznawalnych cech. Słabość do trunków - wiadomo, biskup Flaszka. Wygodne życie i luksus - Monsignore. Zdolności biznesowe - kojarzy się Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: A kim jest arcybiskup Mordowicz 21.10.18, 17:04 Tyle w purpuracie pasibrzuchów, że trudno wyczuć który. Odpowiedz Link Zgłoś
cotton-blossom Re: Kler (spoiler bardzo) 20.10.18, 22:07 Nie chcialam czytac watku przed pojsciem do kina, wiec pozwole sobie dodac cos dopiero teraz. Piszecie, ze chlopiec mogl byc molestowany przez Kukule. Bo jest scena, gdzie idzie z nim do zachrystii. Nie do konca. Scena jest, ze chlopiec poszedl do zachrystii. Poszedl tam rowiez Kukula. Nie jest pokazane, ze siedza w jednym pomieszczeniu. Zachrystia, o ile pamietam ma wiele pomieszczen. Dzieciaki podgladaja co sie dzieje w srodku i widza, jak chlopiec zdejmuje koszulke i sie do kogos przytula. Nie widac do kogo. Wg mnie to mogl byc Lisowski, a Kukula mogl byc zupelnie gdzie indziej. Nie ma w ogole pokazane, ze chlopiec jest wlasnie z Kukula w tej sytuacji. Zwlaszcza, ze Kukula wpada potem do zachrystii i widzi chlopca lezacego na ziemi. Wyglada raczej na zaskoczonego. W dalszej czesci filmu Kukula pokazuje zdjecie chlopcu pytajac "To on ci kupil ta konsole?" Co rowniez moze wskazywac na to, ze pokazal mu zdjecie Lisowkiego, gdy domyslil sie, ze ten molestuje dzieci. To, ze Kukula siedzial u niego w szpitalu, ze sie denerwowal, moglo nie miec zwiazku z tym, ze go molestowal, tylko, ze sie martwil. Wg mnie nie zrobil tam nic zlego. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kler (spoiler bardzo) 20.10.18, 23:13 Z Lisowskim kontakt chłopiec miał dzień wcześniej. Podczas libacji na plebanii Kukuły. Lisowski w kościele Kukuły na co dzień nie bywał. Moim zdaniem widać wyraźnie, ze to Kukuła przytula półnagiego chłopca. Nie sa tylko jasne intencje tego przytulania. Można je interpretować dwojako. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Kler (spoiler bardzo) 21.10.18, 17:05 A kim była ta starsza blondynka, której Kukuła dał pieniądze "na Rysia"? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Kler (spoiler bardzo) 24.10.18, 08:14 Mnie ta kobieta wydawała się normalna, a w domu patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Kler (spoiler bardzo) 24.10.18, 15:24 Pisałam wyżej, że moim zdaniem ten chłopiec był już wcześniej molestowany (nie przez Kukułę!), dlatego jest przyzwyczajony, że gdy ksiądz prosi do pokoju, trzeba się rozebrać. Jest zrezygnowany, (już) się nie broni. Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Kler (spoiler bardzo) 21.10.18, 16:52 Moim zdaniem padł ofiarą plotek, sam nie molestował. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee facet w wannie 24.10.18, 11:57 czyli do kogo dzwonił arcybiskup, mówiąc 'potrzebuję twojej pomocy'? Niejasność tu mam pewną. Odpowiedz Link Zgłoś