Dodaj do ulubionych

Pytanie do księgowych

02.10.18, 04:08
Jak rozliczacie płatności, kiedy dostawca usługi nie wystawia faktur (bilety lotnicze, rezerwacja hoteli)? Jedyny dokument jak posiadam jest potwierdzenie rezerwacji a księgowa twierdzi że na tej podstawie nie może dokonać rozliczenia😕
Poradźcie proszę
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 06:37
      Może eokonać. Księgowy decyduje o tym jaki dokument zaksięgować w koszty. Możesz napisać oświadczenie do tego, że innego dokumentu nie będzie/firma przewozowa nie wystawi FV. Można też wysłać zapytanie do firmy przewozowej czy wystawi FV i jeśli odpowiedź będzie odmowna korenspondencję załączyć pod dokumenty. Niestety nie znam konkretnych przepisów bo u mnie w pracy nie ja się tym zajmuje. Ae tak się takie sprawy załatwia.
      • panna_lila Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 06:44
        Dostałam odpowiedź ze faktur nie wystawiają😕 spróbuję przekonać chociaż kreatywna księgowość nie jest mocną stroną naszej ksiegowej
        • katie3001 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:42
          To załącz odpowiedz. Mozesz jeszcze dopisac na odwrocie rezerwacji. Pod twoim opisem ksiegowa dopisze swoje, zrobi dekret, przybije pieczatki i mozna księgowac.
        • katie3001 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:43
          To nie jest kreatywna księgowosc. U mnie w pracy jest masa podrozy zagranicznych w dziwne zakątki swiata i nie zawsze ktos z pipidowy w Chinach wystawi fakture.
          • wispar1 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 13:19
            ale chyba jak nie ma faktury na nocleg to się rozlicza delegację do wysokości ryczałtów noclegowych dla danego państwa?
    • mysiulek08 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 07:04
      Dowodem wewnetrznym? jesli taki jeszcze funkcjonuje.
    • magda_100 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:03
      Ale co to znaczy, że dostawca usługi faktur nie wystawia? Firma firmie (w Polsce) ma obowiązek wystawienia faktury "z urzędu" - bez proszenia o nią. Firma osobie fizycznej - na jej życzenie.
      • frey.a86 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:21
        A no właśnie, jak hotel może nie wystawić faktury? Jeśli chodzi o przelot to wystarczy bilet lotniczy.
      • panna_lila Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:23
        firmy typu ryanair czy pośrednicy hotelowi z zagranicy nie wystawiają, o czym się właśnie dowiedziałam. Podróże kształcąsmile
    • z_lasu Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:48
      Na Tobie jako podatniku ciąży obowiązek udowodnienia, że faktycznie dany koszt został poniesiony i że miał on związek z działalnością. Dowodem nie musi być faktura. Dowodami są też bilety komunikacji miejskiej czy kwity za autostradę, ale trzeba udowodnić (a przynajmniej uprawdopodobnić) to, o czym pisałam powyżej. Takim dowodem może być np. dokument delegacji potwierdzony przez kontrahenta. Jeżeli masz potwierdzenie, że w tych i tych dniach byłaś służbowo w miejscowości X, to można przyjąć, że się tam nie teleportowałaś i nie spałaś na ławce w parku. Dowodem są też przelewy - jeśli masz potwierdzenie rezerwacji lotu i noclegu i do tego przelewy za te usługi, to przyjmuje się, że one faktycznie miały miejsce.

• profes79 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 08:51
      U mnie (budżetówka) do rozliczenia podróży służbowej przedstawia się bilety lotnicze/karty pokładowe jako potwierdzenie odbycia podróży i to wystarcza. To samo dotyczy biletów komunikacji miejskiej np. w przypadku zwrotu kosztów dojazdu z lotniska.

Kumpel kiedyś dwa miesiące na Malcie dojeżdżał do miejsca stażu w innej miejscowości - po powrocie przedstawił naszym kadrom gruby plik maltańskich biletów jednorazowych i zażądał zwrotu kosztów. Dostał smile
    • enut Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 10:23
      Trwaly zastepczy dowod ksiegowy, na ktorym wpisujesz powod braku faktury i dolaczasz ten dokument, jaki dostalas.
    • wispar1 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 13:16
      Napisz oświadczenie z opisem sytuacji i kwotą wydatku do tego potwierdzenia rezerwacji i dołącz potwierdzenie przelewu i ich odpowiedź że faktur nie wystawiają. Księgowa tego zrobić nie może ani za to brać odpowiedzialności, twoje podpisy mają być na dokumencie wewnętrznym jak chcesz coś w koszty dać.
      • wispar1 Re: Pytanie do księgowych 02.10.18, 13:20
        A jak jechałas jako pracownik to rozlicz jako delegację, wypełniając stosowny dokument.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka