Dodaj do ulubionych

prezenty na święta

05.10.18, 22:16
Co roku mam zamiar kupować prezenty stopniowo wcześniej, żeby nie mieć załamania budżetu domowego w grudniu i zwykle nic z tego nie wychodziło. W tym roku się zmobilizowałam i już kilka rzeczy mam. Może tym razem się udasmile

Gromadzicie prezenty wcześniej czy idziecie na żywioł w grudniu?
Obserwuj wątek
    • aaa-aaa-pl Re: prezenty na święta 05.10.18, 22:50
      Zawsze na ostatnią chwilę.
      • xantostrephomonas Re: prezenty na święta 05.10.18, 23:28
        Ja właśnie też i rujnuje to moje nerwy i budżet smile
    • stephanie.plum Re: prezenty na święta 05.10.18, 23:31
      co roku sobie obiecuję, że zrobię tak, jak Ty, i co roku w grudniu jest totalna prezentowa porażka.

może Twój sukces mnie zmobilizuje?
      spróbuję!
      • thea19 Re: prezenty na święta 06.10.18, 11:32
        siostro!
    • maaria33 Re: prezenty na święta 05.10.18, 23:35
      Od paru lat wczesniej. Polecam.

p.s. mam już mniej więcej połowę prezentów
      • xantostrephomonas Re: prezenty na święta 05.10.18, 23:39
        dziś załatwiłam sprawę szwagierki i bratowej i mam juz podrukowane fotokalendarze dla dziadków smile
    • jola-kotka Re: prezenty na święta 06.10.18, 00:01
      Nie gromadze bo kocham atmosfere swiat w sklepach ale kreci mnie dopiero tak od polowy grudnia i wtedy sobie zalatwiam takie sprawy jak prezenty.
    • ga-ti Re: prezenty na święta 06.10.18, 00:10
      Zawsze w grudniu, przed świętami, ta atmosfera... Ale czasem sobie obiecuję, że zacznę wcześniej, tylko nic z tego nie wychodzi, bo wcześniej są urodziny, imieniny, Mikołajki i tym podobne, więc się kupuje i obdarowuje na bieżąco.
    • leni6 Re: prezenty na święta 06.10.18, 07:33
      U nas zwykle mąż zaczyna temat prezentów w październiku a ja go stopuje żeby poczekal chociaż do listopada, bardzo rzadko kupujemy coś na ostatnią chwilę.
    • feliz_madre Re: prezenty na święta 06.10.18, 07:44
      Gromadzę. Czasem coś mi wpadnie w oko dla konkretnej osoby i kupuje, bo wiem, że to specjalnie dla niej i bardzo się ucieszy, wiec nie mam problemu żeby polezało. Kiedyś kupiłam koszulke na othertees (kto zna tam system to wie) już maju czy czerwcu. Poczekała do grudnia i była bardzo trafionym unikatem smile
      • milva24 Re: prezenty na święta 06.10.18, 08:47
        Też tak robię smile
    • kochamruskieileniwe Re: prezenty na święta 06.10.18, 08:13
      Zasadnicze prezenty staram się kupować wcześniej. Np tegoroczny prezent (nowy rower) kupiłam juz w lecie. Nie ukrywam, kupiłam na wyprzedazy modeli, więc za tą samą kwotę co rower po normalnej cenie - mam rower z pełnym wyposażeniem w bardzo przydatne bajery.
      Lego, te większe zestawy, też kupuję w czasie wakacji, ze względu na ceny właśnie. Niby w grudniu wiele sklepów oferuje promocje - ale wtedy trzeba nieźle na nie polować, w sensie - bardzo szybko znikają z półek, a nie zawsze mam czas by to uskuteczniać. Wolę na szukać na spokojnie. Na marginesie - różnice w cenie potrafią być naprawdę duze. Podam ekstremalny przykład: Technics koparka górnicza w lipcu można było ją kupić za niecałe 600 zł. Normalnie - około tysiąca złotych.
      Jak mi coś w ciągu roku wpadnie w oko, coś takiego ekstra - kupuję i chowam na okazję. No fakt - chomik ze mnie smile
      Ale przyznaję. Ja bardzo nie lubię robienia zakupów, a sklepy w okresie przedświątecznym to dla mnie koszmar.Odchorowuję to mocno.
      Na ostatnią chwilę dokupuje drobiazgi.
      No cóż, wyszło szydło z worka - tak, zwracam uwagę na cenę smile
      • kosmos_pierzasty Re: prezenty na święta 06.10.18, 10:45
        Moja już wyrasta z Lego, ale fakt - w lipcu, sierpniu są najtańsze.
        • leyre2 Re: prezenty na święta 06.10.18, 11:13
          Moje dzieci nigdy nie byly wielkimi fanami lego, zreszta zawsze staraliamy sie nie zarzucac ich zbyt duza iloscia zabawek. Na szczescie sa juz w wieku (mlodszy 11) ze nie bawia sie zabawkami, ale nadal nie kupujemy mnostwo rzeczy zwlaszcza z okazji swiat. I tak maja wiecej niz wystarczajaco. Dla rodziny i znajomych nie kupujemy prezentow, uwazam to za zbedne wydatki.
    • leyre2 Re: prezenty na święta 06.10.18, 08:37
      Ani jedna ani drugie. Kupuje prezenty tylko dzieciom, mam dwoje i upominki dzieciom siostry ale drobne, teraz ma.dwoje i.wystarczy. Nie wydaje na swieta duzo, bo nie widze w tym sensu. To tylko swieta, tak naprawde 1 dzien.
    • heca7 Re: prezenty na święta 06.10.18, 08:47
      Gromadze wcześniej. Przy czym mam tego dużo- dla 16 osób. Większość kupuje przez internet i nie chcę czekać do ostatniej chwili bo nie przyjdzie albo gdzieś się zawieruszy. Wcześniej też zapisuję pomysły na prezenty.
    • kosmos_pierzasty Re: prezenty na święta 06.10.18, 10:43
      Gromadzę. Niektóre potrafię kupić z rocznym wyprzedzeniem na styczniowych wyprzedażach, a potem dokupuję sukcesywnie od sierpnia.
      • boo-boo Re: prezenty na święta 06.10.18, 15:23
        Ja już po świętach jak są przeceny świątecznych rzeczy i gadżetów to kupuję na święta za rok.
    • rozwiane_marzenie Re: prezenty na święta 06.10.18, 10:49
      Prezenty kupuję wcześniej, już nawet kilka mam (zabawki dla dzieci). A dlatego wcześniej, że potrzebuje ich bardzo dużo i w grudniu to by nawet i całej wypłaty na nie nie starczyło big_grin.
    • obrus_w_paski Re: prezenty na święta 06.10.18, 10:54
      Jedna rzecz mnie nurtuje.
      Kupujecie wymarzony prezent dla męża już w październiku. Jak kontrolujecie czy on w przypływie szaleństwa/ dodatkowej gotówki itp sobie tej wymarzonej rzeczy sam nie kupi przez następne 2,5 miesiąca??
      • maaria33 Re: prezenty na święta 06.10.18, 11:00
        Bo nie wie, że taki sklep istnieje wink Bo danej rzeczy można mieć kilka egzemplarzy. Bo prezent należy do szybko zużywalnych smile
      • kosmos_pierzasty Re: prezenty na święta 06.10.18, 12:18
        Mój np. z zasady nic praktycznie nie kupuje, tak ma... A jak już, to planuje miesiącami, robi wokół tego sporo szumu, i są to rzeczy zdecydowanie zbyt drogie na upominek gwiazdkowy, czyli ten problem praktycznie nie istnieje.
        • powodzenia_juno Re: prezenty na święta 06.11.22, 19:02
          Mój też nic nie kupuje... Taki typ.
      • kornelia_sowa Re: prezenty na święta 05.11.19, 22:56
        Mój mąż "Ma wszystko". Nie sądzę, żeby prezent świąteczny był aż taki super wymarzony u.niego smile
        Super wymarzone rzeczy dotyczą jego jednej pasji-musi zmierzyć.
        Drugą pasja-nie znam się totalnie i nie umialabym kupić nic.

Prezenty na BN są więc raczej przewidywalnę u nas.Woda toaletowa, krawat, jakiś fajny ciuch.
    • chocolate-cakes Re: prezenty na święta 06.10.18, 10:58
      Nie gromadzę i nie kupuję wcześniej niż na początku grudnia ale ja w ogóle nie kupuję prezentów dla szwagrów, szwagierek, siostrzenic czy kuzynów bo nigdy nie spędzam z nimi świąt. Tylko moi rodzice, teściowa, mąż i własne dzieci.
      • banksia Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:37
        "Tylko moi rodzice, teściowa, mąż i własne dzieci."

Dla mnie to już wystarczająco wyczerpujące. I skąd na Jowisza mam np. wiedzieć, co kupić teściowej? Oprócz polecenia w obciach typu eko sreko mydło czy perfumy z rossmana?
        • chocolate-cakes Re: prezenty na święta 06.10.18, 16:55
          To prawda. Mąż co roku coś wymyśla.
          To nie są jakieś wielkie prezenty.
        • maniaczytania Re: prezenty na święta 06.10.18, 20:43
          banksia napisała:

> Dla mnie to już wystarczająco wyczerpujące. I skąd na Jowisza mam np. wiedzieć, co kupić teściowej?

Bo teściowej to nie można dobrze znać i lubić? A jak się kogoś zna i lubi, to zazwyczaj wie się też, jakie ma zainteresowania i co może mu sprawić przyjemność.
    • ira_08 Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:04
      W grudniu, ale nie ma u mnie szaleństwa kupowania prezentów wszystkim pociotkom.
    • banksia Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:31
      Znowu, kurna, nadchodzi ten czas. Jeżu malusieńki jak ja tego nienawidzę.

To wymyślanie durnych nikomu niepotrzebnych podarków ludziom którzy mają wszystko, to mgliste poczucie obciachu kiedy obdarowywani je rozpakowują, to poczucie zmarnowanego czasu, energii, pieniędzy.

Dlatego m.in. święta daleko od rodzin pochodzenia są dla mnie wybawieniem.
      W tym roku planuję prezent dla dziecka kupić na Amazonie i na tym poprzestać. I nie odwiedzić żadnego centrum handlowego ani na chwilę podczas grudniowego pie...a. Dzięki ci boziu za zakupy internetowe smile
      • maaria33 Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:39
        Centrów handlowych też nie lubię, a w okresie okołoświątecznych wręcz nienawidzę. Dlatego zakupy robię wczesniej i czesto przez internet.

A prezenty dawać bardzo lubię i wkładam sporo wysiłku, żeby nie były durne (m.in dlatego zaczynam wczesniej)
      • leyre2 Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:39
        Hahaha, prawda? Dostawanie rzeczy ktore sie nie przydaja, ktore nie przypadaja do gustu itp i wymyslanie prezezntow. Do tego jeszcze strona finansowa. Nie jestem milionerka i wole te pieniadze wydac na pojscie z rodzina do teatru i reatauracji albo na zakupy 26.12 kiedy sklepy zaczynaja wyprzedawac (nie praktykuje co prawda ale jest lepsza opcja) albo na cokolwiek innego byle nie na zbedne prezenty.
        Ja tez kupie corce online to co chce plus dam jej pieniadze, synowi kupie w sklepie ale wiem ktorym i natloku ludzi tam nie bedzie. Amazon dla dzieci siostry, dostacza pod wskazany adres.
        • miruka Re: prezenty na święta 06.10.18, 13:48
          Ja nie mam wolnej kasy na prezenty, w grudniu będą musiały się znaleźć i to mi się już nie podoba, ale może zostaniemy w domu, a wtedy będzie luz, w zeszłym roku kupiliśmy sobie gofrownicę. A córka chce fotel biurowy z tej okazji, i jestem z niej dumna.
      • lily_evans11 Re: prezenty na święta 06.11.19, 05:39
        Mam tak samo. Coraz bardziej widzę bezsens obkupowania ludzi w to, bez czego mogliby już doskonale się obejść wink. Chyba poprzestanę na książkach, bo mojej mamie zawsze ich za mało, a córka chce mieć np. całą serię "Pieśni lodu i ognia". Ubrań ma już po kokardę wink.
        Albo się starzeję, albo zdrowy rozsądek mi się włącza. Sama też nie bardzo mam ochotę na cokolwiek. Może książka jakaś, dobra herbata i koniec.
    • boo-boo Re: prezenty na święta 06.10.18, 15:21
      Owszem tak. Ze 2 tygodnie temu zrobiłam już mini najazd na zabawkowy. Akurat to co moi lubią było o 50% przecenione. Zaraz przed świętami- chyba bym popełniła finansowe samobójstwo....
    • koronka2012 Re: prezenty na święta 06.10.18, 15:47
      Co roku robimy losowanie i w ten sposób unikamy zbędnej spiny, a przede wszystkim męczącego wymyślania co się komu może przydać/spodobać.
    • yuka12 Re: prezenty na święta 06.10.18, 17:05
      Gromadzę. Choć nie zawsze mi wychodzi. W tym roku już mam parę prezentów kupionych, kilka niedługo zamówię w necie, nie lubię kupować na ostatnią chwilę.
    • zwyczajnamatka Re: prezenty na święta 05.11.19, 20:33
      Gromadzę. W tym roku późno zaczęłam, no dopiero w październiku. Zazwyczaj już pod koniec wakacji zaczynam się rozglądać. Prezentów mam do kupienia na prawdę dużo, bo każdy kupuje każdemu. W tym momencie mam już prawie wszystkie prezenty dla dzieci i dla mamy. Wszystko kupione online. W tym miesiącu dokupię resztę, a w grudniu tylko drobiazgi, dodatki do prezentów.
      • heca7 Re: prezenty na święta 06.11.19, 08:27
        Na razie nie mam żadnego. Jeśli chodzi o dzieci to doskonale wiem co kupię starszym. Natomiast z najmłodszym jest problem bo on ma jedno życzenie- komputer gamingowy. Nie ma mowy abyśmy wyskoczyli z 3 tysięcy dla 13 latka. Mającego zresztą laptopa i xboxa. Aaa jeszcze chce kolejne części magi, którą czyta. To dostanie.
        Prezentowo , wliczając siebie mamy 15 osób do obdarowania. I nie kupujemy badziewia. Nic na odwal się. Np średni syn jest fanem kostki Rubika- nosi ją ciągle w kieszeni, układa w pociągu, robi to błyskawicznie, chciałby dostać inne kształty lub większą. Córka potrzebuje parasolki bo stara się zacina i spada z jednego drucika końcówka. Mój ojciec poprosił o poduszkę z Ikei i małą poduszkę dla jego psa. Bratanice dostają karty prezentowe- z tego co wiem jedna kupuje za nie coś do szkieł kontaktowych, druga kosmetyki do makijażu. Teściowie kosz prezentowy a w środku kawa, herbata, czekoladki, wino itd Gdzie tu badziewie?!
        • kosmos_pierzasty Re: prezenty na święta 06.11.19, 08:40
          Jasne że tak, jestem więcej niż pewna, że za tą wzmożoną aktywnością przedświątecznych pseudoekolożek (jedna nawet nie wiedziała, że CH to ogromne obciążenie dla środowiska, taka z niej ekspertka smile ) stoją jakieś inne tematy. Nikt normalny nie kupuje "śmieci", tymczasem na forum "śmieci na święta" wykwitają w każdym wątku... Przegięcie. Albo faktycznie nowa odsłona wszelkiej maści grinchów i scrooge'ów.
    • jola-kotka Re: prezenty na święta 06.11.19, 01:03
      W grudniu wszystko jednego dnia i stacjonarnie. Uwielbiam ten klimat.
      • jola-kotka Re: prezenty na święta 12.12.19, 21:13
        Chyba tym razem nie wyszlo 😀.
    • muchy_w_nosie Re: prezenty na święta 06.11.19, 02:30
      Na sam koniec, tylko dziecku zabawki zamawiam odpowiednio wcześniej, żeby doszły.
    • ruscello Re: prezenty na święta 06.11.19, 04:54
      Jeszcze muszę zrobić fotokalendarze, resztę już mam. U nas większe prezenty tylko dla rodzinnych dzieci, dla rodziców i rodzeństwa symbolicznie, dalszym dorosłym nie dajemy.
    • marianna1960 Re: prezenty na święta 06.11.19, 05:26
      Jak co roku nie kupuję żadnych prezentów i nie ulegam tej presji konsumpcjonizmu i kupowania badziewia
      • igge Re: prezenty na święta 06.11.19, 11:12
        Cóż, presja jest i rzeczywiście chyba zdarza mi się kupić coś nietrafionego, co tylko mnie zachwyca. Badziewie? Możliwe.
        Próbuję rozłożyć wydatki prezentowe na dłuższy okres czasu ale raczej nie udaje mi się bo to co kupię od razu daję, nie lubię chomikować.
        Mam na razie symboliczne trzy książki zgodne z zainteresowaniami delikwentów i dwa flakony wody toaletowej.
        Czasami mamie kupuję droższy prezent, skórzaną torbę, czasami poprzestaję na identycznym podarunku jak teściowej ( ma wszystko i dużo zarabia, olewa prezenty), mężowi różnie ( on nie ma żadnych wymagań, z wszystkiego się cieszy, mogłabym poprzestać na słodyczach lub ulubionych orzechach), jak nie mam pomysłu zamawiam ulubione perfumy. Dla szwagierki mam koci drobiazg. Moje dzieci nie mają żadnych oczekiwań, córce trudno cokolwiek wymyślić, co ją naprawdę ucieszy, żadne kosmetyki, ciuchy, książki dostaje na bieżąco, nie wiem, na pewno kasa, im więcej tym lepiej. Syn oprócz kasy i drobiazgów, dobrej herbaty, książki, ubrań, nie wiem jeszcze co dostanie, chyba nic dużego.
        W grudniu mam oprócz choinki i słodyczy na Mikołajki, imieniny i urodziny mamy i imieniny i urodziny małża więc muszę szybko i już teraz o tym myśleć. A kasy w grudniu mamy zawsze mniej bo mało zleceń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka