same-old_mona 10.10.18, 05:59 Pieczecie? Trudne to? W mojej wiejskiej cukierki maj膮 pyyszne ( zw艂aszcza pistacjowe i solony karmel 馃槏) ale kurde drogie (10 euro za 8 ciasteczek ) i zastanawiam si臋 czy da si臋 toto w domowych warunkach wyprodukowa膰? Odpowiedz Link Zg艂o艣 Obserwuj w膮tek Podgl膮d Opublikuj
anika772 Re: Makaroniki 10.10.18, 06:34 Da si臋, na mojewypieki popatrz, s膮 przepisy. Nie robi艂am, bo trudne si臋 wydaj膮. Odpowiedz Link Zg艂o艣
kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 06:37 Lubi臋. Kiedy艣 pr贸bowa艂am sama robi膰 wed艂ug dok艂adnych instrukcji z forum Kuchnia i Galeria Potraw. Ciasto, o ile to mo偶na tak nazwa膰, samo w sobie nie jest trudne. Najtrudniej uzyska膰 taki 艂adny kszta艂t. To wymaga staranno艣ci. Odpowiedz Link Zg艂o艣
kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 06:39 Na marginesie - sk贸rka pomara艅czowa w czekoladzie (nie lubi臋, ale mam w rodzinie amatora) - te偶 jest droga. A w sumie bardzo 艂膮twa do zrobienia, ponsz膮c koszty, opr贸cz cukru i samej sk贸rki - czekolady. Odpowiedz Link Zg艂o艣
same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 06:57 Kszta艂t nie jest dla mnie jako艣 bardzo istotny Odpowiedz Link Zg艂o艣
mamolka1 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:05 Nie s膮 trudne tylko pracoch艂onne ( w sumie jak wi臋kszo艣膰 drobnych ciasteczek i to jeszcze z jakim艣 nadzieniem ) Kszta艂t te偶 mo偶na ogarn膮膰 - s膮 specjalne maty do makaronik贸w s.yimg.com/lo/api/res/1.2/4dkK1tNSy6NVJNevb.wOaw--~B/YXBwaWQ9eWlzZWFyY2g7Zmk9Zml0O2dlPTAwNjYwMDtncz0wMEEzMDA7aD00MDA7dz00MDA-/https://www.galerialimonka.pl/pics/prod/pavoni_mata_makaroniki.jpg.cf.jpg Odpowiedz Link Zg艂o艣
kochamruskieileniwe Re: Makaroniki 10.10.18, 07:25 No prosz臋 S膮 i maty! Ja robi艂am bez Odpowiedz Link Zg艂o艣
b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:38 Robi臋 przewa偶nie z tego przepisu, bo jest w miar臋 prosty: www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-makaroniki-z-kremem-z-nutelli Dodaj臋 barwniki i mam kolorowe, mas臋 do przek艂膮dania mo偶na zrobi膰 z innych przepis贸w. Mam 2 maty do makaron贸w-jak jedne s膮 w piecu , drugie odpoczywaj膮 Odpowiedz Link Zg艂o艣
same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 07:49 Znalaz艂am w艂a艣nie przepis na makaroniki z kremem z bia艂ej czekolady... no nic, trzeba kupi膰 maty 馃榿 Odpowiedz Link Zg艂o艣
maaria33 Re: Makaroniki 10.10.18, 07:53 Robi艂am. Wychodzi艂y pyszne tylko faktycznie kszta艂t ( o ile to mo偶na by艂o nazwa膰 kszta艂tem) straszny. Dobrze, 偶e mi przypomnia艂a艣, dawno nie robi艂am. Odpowiedz Link Zg艂o艣
bo1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:07 Nie porw臋 si臋 na robienie makaronik贸w, o nie. Uwa偶am je za jeden z naj艂adniejszych wyrob贸w cukierniczych (dla mnie wygl膮d jest bardzo wa偶ny). Jaki艣 czas temu widzia艂am w tv konkursowy program kulinarny, w kt贸rym makaroniki robi艂y startuj膮ce tam dzieci. Ile偶 to wymaga艂o zachodu! Ile precyzji! Chyba dlatego gotowe s膮 takie drogie. W cukierni Bliklego 1 szt. kosztuje 4 z艂. Odpowiedz Link Zg艂o艣
same-old_mona Re: Makaroniki 10.10.18, 08:13 Jak czytam przepisy to faktycznie sporo z tym roboty, ale ja lubi臋 kulinarne wyzwania. A jeszcze bardziej lubi臋 makaroniki i nie lubi臋 ich ceny. Wi臋c chyba jednak spr贸buj臋. Tylko zastanawia mnie sezonowanie bia艂ek. .. 3 dni w temperaturze pokojowej? Nie za艣mierdnie si臋? Odpowiedz Link Zg艂o艣
b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:19 same-old_mona napisa艂(a): Tylko zastanawia mnie sezonowanie bia艂ek. .. 3 dni w te > mperaturze pokojowej? Nie za艣mierdnie si臋? Nigdy tak d艂ugo nie sezonowa艂am-przypomina艂o mi si臋 wieczorem, wyjmowa艂am z lod贸wki, robi艂am nast臋pnego dnia, a je艣li wpad艂am na pomys艂 tego samego dnia, bia艂ka by艂y tylko kilka godzin poza lod贸wk膮. Zawsze wysz艂y. Odpowiedz Link Zg艂o艣
b-b1 Re: Makaroniki 10.10.18, 08:22 bo1 napisa艂a: > Nie porw臋 si臋 na robienie makaronik贸w, o nie. Uwa偶am je za jeden z naj艂adniejs > zych wyrob贸w cukierniczych (dla mnie wygl膮d jest bardzo wa偶ny). Jaki艣 czas tem > u widzia艂am w tv konkursowy program kulinarny, w kt贸rym makaroniki robi艂y star > tuj膮ce tam dzieci. Ile偶 to wymaga艂o zachodu! Ile precyzji! Chyba dlatego gotow > e s膮 takie drogie. W cukierni Bliklego 1 szt. kosztuje 4 z艂. Uwierz, 偶e wygl膮d generuje tacka/mata-wychodz膮 idealne, r贸wne, okr膮g艂e z ko艂nierzem. Trzeba tylko po膰wiczy膰 nak艂adanie-nie za du偶o, nie za ma艂o-szybko dochodzi si臋 do wprawy. Odpowiedz Link Zg艂o艣
majenkir Re: Makaroniki 03.12.18, 01:51 bo1 napisa艂a: > Uwa偶am je za jeden z naj艂adniejszych wyrob贸w cukierniczych (dla mnie wygl膮d jest bardzo wa偶ny) A mnie sie podobaja cake pops, tak sie zbieram, zeby choc raz zrobic w domu (nawet juz mam wszystkie skladniki ) s3-media1.fl.yelpcdn.com/bphoto/YZqSo7icUi19-g92EamxUQ/o.jpg Odpowiedz Link Zg艂o艣
gryfna-frelka Re: Makaroniki 02.12.18, 16:09 Same-old-mona, wyprobowalas juz pieczenie makaronikow? Odpowiedz Link Zg艂o艣
same-old_mona Re: Makaroniki 03.12.18, 08:38 Nie, nie mia艂am kiedy. Ale maty kupi艂am Odpowiedz Link Zg艂o艣
muchy_w_nosie Re: Makaroniki 02.12.18, 16:18 Nie pomy艣la艂am, 偶e to trudne tylko szprtca/r臋kaw jest niezb臋dny. Kiedy艣 si臋 piek艂o takie orzeszki laskowe i to by艂o upierdliwe. Odpowiedz Link Zg艂o艣
mrs.solis Re: Makaroniki 02.12.18, 16:25 Heheheh, wlasnie probowalismy je tydzien temu zrobic. Tez je bardzo lubie i sa w cholere drogie. No, wiec maz poogladal filmiki na youtube jak zrobic znalazl przepis i porazka. Ciasteczka nie dosc , ze za mocno sie rozlaly to jeszcze nie szlo ich odkleic od blachy. Pisali zeby piec na macie silikonowej , ale nie mialam wiec uzylam tego papieru do pieczenia. Smak byl ok. ale byly zbyt plaskie. Dzis bedziemy probowac jeszcze raz. Mysle, ze za bardzo przemieszal ciasto, bo najpierw ciasto bylo za sztywne , a pozniej sie rozlalo. Odpowiedz Link Zg艂o艣
gryfna-frelka Re: Makaroniki 03.12.18, 00:41 Znalazlam taki przepis i przymierzam sie do niego choc zastanawiam jednoczesnie co mi wyjdzie : www.youtube.com/watch?v=MjVgIXccYXA Odpowiedz Link Zg艂o艣
mrs.solis Re: Makaroniki 03.12.18, 16:14 www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/69d80e6a90d98ff5 Nie sa tak idealne jak ze sklepu. Troche puste w srodku (maz podejrzewa,ze temp. tym razem byla za niska). Sa bardzo dobre rozpuszczaja sie wrecz w ustach, a moj poranny cukier poszybowal w gore馃様 Odpowiedz Link Zg艂o艣
same-old_mona Re: Makaroniki 03.12.18, 16:35 A krem jaki? Motywujesz, w weekend zrobi臋:p Odpowiedz Link Zg艂o艣