Dodaj do ulubionych

Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie?

11.10.18, 23:24
Dla mnie standardowe to: kiszona biała kapucha, ogórki kiszone. Moja babcia zrobiłą kiszona marchewkę (tartą) i sie zakochałam. Poczytałam troche i nastawiłam marchewke oraz osobny słój kalafiora. Kiedys robiłam czerwoną kapuste i pekińską, musze do tego wrócić. Podobno smaczne są kiszone pomidory i papryka...a wy?
Obserwuj wątek
    • daisy Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:27
      Daj przepis na marchewkę i kalafiora, plis.
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:51
        MOja babcia robi samą. Czyli do litrowego słka na dno pół łyzki soli (do przetworów) troche wody zimnej. Do tego starta drobno marchew ile wlezie. Docisnąć. Jak za mało płynu to troche wody dolać. Po około 4-5 dniach jest do jedzenia. Mozna dłuzej. Wczesniej babcia robiła marchewke jak kapuste czyli bez dolewania wody ale była za sucha.
        Kalafiora podzieliłam na rózyczki, marchewke w plasterki, Wrzuciłam wszystko do duzego słoja, do tego lisc laurowy, czosnek (sporo), zalałam solanką (litr wody+łyżka soli), tylko docisnac trzeba bo kalafior ływać lubi a musi byc przykryty płynem.
        • black.emma Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 21:15
          Przepraszam za głupie pytanie, ale zamykać ten słój?
          • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 22:45
            Tak, ja nalewam ile sie da. Pod samo wieczko i stawiam w miseczce. Chodzi o to ze srodowisko tlenowe sprzyja gniciu. Wiec musi byc jak najmniej powietrza pod zakrętką. jak mi sie uda to leje pełno tak ze zakrecajac troche sie nawet wyelej. Wtedy się nie zepsuje. Aczkowliek kalafiora robiłam tak ze cześć pływała po wierzchu, miał dostaep do powietrza i nic sie nie działo. po 4 dniach kiszenia do lodówki na jeszcze 2-3.
    • kk345 Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:34
      Kalafior śmierdzi jak sam szatan i jest pyszny! Daj mu dużo czosnku
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:52
        Babcia zrobiłą z czosnkiem, pochłonełam miske tego. Ale ja potwafie zjesc całego surowego kalafiora na raz...
        • tairo Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:41
          Spróbuj zrobić z curry.
    • kk345 Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:36
      Papryka też dobra, pomidory smaczne, ale mają tendencję do rozciapywania się na miazgę. Kiszony czosnek jest dobry i zdrowy
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:53
        Na ukrinie jadłam całe kisozne głowki czosnku (miały nawet łodygi), musze poszukać jak to zakisic w całosci (te z ogórków wyjadam).
        • kk345 Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:57
          Zalewa taka, jak do ogórków, główki własnie w całości
          • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 00:01
            mhm, no to jutro nastawie kolejny słoik. A kiszą sie tak długo jak ogórki? Bo czosnek w małosolnym jest mało ukiśniety.
            • tairo Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:46
              Możesz przecież potrzymać dłużej, aż będzie ukiśnięty tak, jak lubisz.
    • madzioreck Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 11.10.18, 23:38
      Ooo tak. Sok z kiszonych buraków mam zawsze, często buraki z dodatkami: włoszczyzna, czosnek, papryka- kiszona jest pycha, nie traci specjalnie chrupkości. Kimchi jest bardzo dobre, i salsa (ogórki, pomidory, cebula i jeszcze coś, jak będziesz chciała to wrzucę przepis). Kiszone rzodkiewki, pyszne i pięknie wyglądają w słoju smile
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 14.10.18, 17:32
        Jejku ten przepis na kiszona salse poprosze. Myslalam ze nie mozna doawać cebuli do kiszonek bo sie zepsują.
    • snakelilith Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 00:11
      Ja kupuję czasem kiszoną fasolkę szparagową. Z tego jest świetna zimowa zupa, o wiele lepsza od ogórkowej.
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:03
        NO ja planuje jeszcze zakisisc włoszczyzne. Takie paseczki. MOja babcia robi z tego taką zupe. Troche jak ogórkowa smakuje.
    • tairo Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:38
      Różności, zarówno kiszone jak i konserwowe.
      Paprykę kocham, czosnek od czasu do czasu.
      Malutkie patisony, młode cukinie, dynie, kalafiory, cebulę, rzodkiewki, kalarepki, buraki, fasola szpragowa, mieszanki.
      Pomidory wolę surowe.

Z bardziej egzotycznych smaków: cytryny, kimchi, bakłażany, jabłka, gruszki.

Można też grzyby, na przykład maślaki albo kurki, pyszności.
    • magazynka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:41
      Robiłam kiszone pomidory i cukinię. Zalewa i dodatki jak do ogórków.

Kalafior wyszedł pyszny, a cukinia w plasterkach z marchewką rozmazała się i poleciała do kibelka.
      • tairo Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:45
        Jak masz dojście, to cukinie spróbuj malutkie, długości ogórka gruntowego, w całości albo przekrojone wzdłuż.
      • magazynka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:57
        He he - nie pomidory, tylko kalafiory. Późno już i przekręciłam.
    • jola-kotka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 01:53
      Moja Halina kisi czerwona i biala kapuste i ta czerwona jest lepsza od bialej.
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:05
        Ja robie mieszankę. Bo czerwona kapusta mało soku puszcza. Zazwyczaj w duzym słoju 2 kg białej i 1 czerwonej.
    • kochamruskieileniwe Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 07:01
      Grzyby.
      • tt-tka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 09:16
        kochamruskieileniwe napisała:

> Grzyby.

Zglasza sie zainteresowana ! Bo ja kiedys probowalam ukisic i nie powiem, co mi wyszlo sad
        A kiedy jadlam cudze kiszone, to pyszne byly, niestety z tworczynia stracilam kontakt.
        Mozesz napisac, jak je robisz i ktore nadaja sie do kiszenia ? Pliiiiiiz.
        • stephanie.plum Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:35
          ja też chcę zostać wtajemniczona!!!
          pliiiizzz...
          • kochamruskieileniwe Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 19:26
            Wybaczcie, że wkleję Wam link do artykułu (chyba na blogu?). Tam jest to wszystko stosownie opisane.
            Bo ja robię na oko suspicious, ale jak się zastanowiłam - to właśnie jak tam opisano.
            To sposób rosyjski.

Kiszę borowiki, rydze - jak się wybiorę w rydzne rejony, maślaki, podgrzybki.Dawniej -czasami opieńki miodowe - ale tych od lat nie kisiłam.
            Kiszę w stosunkowo małych kamionkach. Marchewki nie używam.Za to dodaję kopru, jak do ogórków kiszonych.

• tt-tka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 19:33
              Dzieki, dzieki !
              tylko jeszcze tego linka daj big_grin

Dobrze, ze wymienilas gatunki, bo zdaje sie moja proba byla sp... nieudana wlasnie, albo miedzy innymi, z racji zle wybranych grzybkow.
              Kisisz kazde oddzielnie czy mieszasz ? jesli tak, to co z czym mozna laczyc ?
              • kochamruskieileniwe Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 20:03
                o pardon!
                www.hajduczeknaturalnie.pl/grzyby-kiszone-na-dwa-sposoby/

Raczej kiszę monotematycznie smile
                • tt-tka Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 20:34
                  Jeszcze raz serdeczne dzieki ! smile
    • feliz_madre Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 07:36
      Robilismy mix warzyw w jednym sloju, poukładane warstwowo - marchewka (w kawalkach, nie tarta), kalafior, papryka, buraczki, cukinia, ogórki.
      Smakowało pysznie, wyglądało mniej wiecej tak:
      www.google.pl/search?q=kiszone+warzywa&client=ms-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqgoaSl4DeAhWMkSwKHTNABh8Q_AUIESgB&biw=360&bih=560#imgrc=iZ0g0FNIwss5zM
    • woman_in_love babcia kisiła grzyby i jabłka 12.10.18, 09:49
      grzyby były nieludzko genialne
    • berber_rock Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:10
      My co roku robimy koreanskie kimchi:
      www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390

Pychotka!
      Pikantne i dobre ...
    • berber_rock Kimchi robimy :) 12.10.18, 10:12
      www.thekitchn.com/how-to-make-easy-kimchi-at-home-189390
      na przyklad takie.
    • nenia1 Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:20
      Sama nie robię, ale teraz przywiozłam sobie trochę z Węgier, jadłam wcześniej w ichnich czardach i bardzo mi zasmakowało, przywiozłam kiszonkę z różnych papryk, w tym ostra czerwona, peperoni, kalafior, patisony no i różne dziwne widziałam, na które się jednak nie zdecydowałam, a były to przykładowo ogórki nadziewane kapustą kiszoną czy nadziewane kapustą papryki. Podobno kiszą również arbuzy, ale osobiście nie widziałam.
    • huexido Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 10:29
      Uwielbiam kiszonki, jak idę gdzieś do knajpy z mezze zawsze obowiązkowo zestaw kiszonek, rzepa, marchew, kalafior, burak - genialne. Na placu u mnie można kupić cuda, pomidory, cytryny, jabłka kiszone. Pyyyyyycha. Sama nie kiszę poza burakami i ogórkami, ale muszę zacząć, narobiłyście smaka, ślinianki pracują...
    • tryggia Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 20:11
      Kimchi! Kimchi kiszę cały rok.
    • greenbutterfly Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 20:34
      Super watek! smile
    • narita04 Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 21:17
      W tym roku po raz pierwszy - jabłka w całości ( z miodem i goździkami ) i dynię w kostkach. Dynię tak samo jak ogórki. Tylko dziwną dynię mam w tym roku -twarda jak kamień, z okraglymi pestkami i bez dyniowego smaku.
      • damartyn Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 21:36
        oprócz kapusty i ogórków kiszę
    • panpaniscus Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 12.10.18, 22:34
      Seler!

Atu o kiszonkach na sto sposobów, autorka ma mnóstwo doświadcenia:
      kiszonki.blogspot.com/
      • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 12:54
        Ale ze tarty w plasterkach? Słupkach?
        • panpaniscus Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 19:57
          Tnę na grube wiórki, bo potem prawie gotowa surówka. Można eksperymentować, w końcu kapustę kiszą i w całości i szatkowaną smile
          • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 22:47
            Ja z całych kisoznych lisci kapusty robiłam gołąbki. O takie lubie najbardziej.
    • raczek-nieboraczek Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 14:43
      w sezonie cukinię: traktuję jak przecier do zupy ogórkowej
      marchewki robiłam: nie smakują mi
      kalafior: smród okropny, wywaliłam
      kapusta pekińska z imbirem na ostro, kimchi po polsku: świetne
    • hanusinamama Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 13.10.18, 22:51
      Melduje: kalafior troche śmierdzi ale wystarczy 2 razy dziennie otworzyć słoik, wyleci smrodek i jest ok. Dorzuciałm sporo czosnku i 3 baldachimy kopru (warto jeszcze kupic koper i zasuszyc na kolejne kiszonki)- wyszedł chruiący, pyszny. Zrbiłam w sałatce z pomidorami- bomba. Moje córki chrupały go chętnie.
      Marchewka: trzeba trzec na grubej tarce (na sałatke) albo w plasterki. Wtedy jest nadal chrupiącą i smaczna. Tarta na drobnej tarce robi sie miekka.
      Zakisiłam seler oraz pietruszkę (osobno)- plasterki. Czekam na efekt.
      Planuje zakisić buraki ale dorzucic kilka małych jabłuszek. U mnie w domu dorzucało sie całe jabłka do beczki z kapustą, były obłedne.
    • vivyan Re: Niestandardowe kiszonki robicie? Lubicie? 14.10.18, 21:08
      Robimy kiszoną paprykę nadziewaną kapustą, w wersji łagodnej i na ostro smile Jest przepyszna smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka