Dodaj do ulubionych

Prawo budowlane - porada

21.10.18, 20:54
Czy ktoś z was się orientuje jakie są zasady budowania domów wielorodzinnych na małej działce? Zadzwoniła dziś do mnie przyjaciółka z lamentem, że niedawno kupiono sąsiadująca z jej domem działkę. I nie bylby to problem bo sąsiedzi nowi mile widziani, ale...Działka ma ok.800 m wiec nie jest jakaś ogromna i szybko ruszyły roboty. Koszmarny hałas to pol biedy. Z ilości skrzynek energetycznych zorientowala się, że będzie to budynek wielorodzinny - taki segment z 6 czy 8 mieszkaniami, już nie pamiętam ile ich naliczyla. Jest wkurzona bo przy jej tarasie będzie teraz parking tych mieszkańców smrodzacych non stop autami, piski wielu dzieci bo zwykle takie segmenty kupują rodziny, rejwach i brak prywatności. Po cichu zastanawia się czy to legalne by na takiej małej działce wybudować taki duży kompleks mieszkań? Wysluchalam, pocieszylam i też mnie to zasmucilo, bo na jej pięknym tarasie wypilyśmy z mężami i bez, niejedną butelke wina i przegadalismy niejedną godzinę, ale pojęcia większego o prawie budowlanym nie mam. Ktoś się orientuje czy da się zastopowac te budowę czy czeka ją koszmar i koniec sielanki?
Obserwuj wątek
    • nickbezznaczenia Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 21:00
      'Nowela rozporządzenia uściśliła wymagania dotyczące lokalizacji nowych obiektów budowlanych. Od tej pory lokalizacja budynku na granicy działki, lub w odległości do 1,5 metra od granicy posesji będzie możliwa wtedy, gdy miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza taką możliwość. Dzięki temu inwestor nie musi uzyskiwać zgody na odstępstwo od przepisów techniczno budowlanych. Ma to znaczenie zwłaszcza dla budowy domu na wąskiej działce.

Sytuacja zmienia się w przypadku, gdy inwestor planuje zwrócić okna lub drzwi w stronę sąsiedniej działki budowlanej. W tej sytuacji budowa na granicy bądź w odległości do 1,5 metra od granicy posesji będzie możliwa wyłącznie po uzyskaniu zgody na odstępstwo od przepisów techniczno budowlanych.'

kb.pl/porady/zmiany-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-od-2018-roku/#
    • mysiaapysia Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 21:03
      A w ogóle zawiadomiono ją, jako właściciela sąsiedniej działki, o wszczęciu i zakończeniu postępowania w sprawie wydania pozwolenia na budowę? Doręczono jej decyzję?
      • bergamotka77 Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 21:26
        Chyba nie, nie wspominała o niczym takim. Jutro ma się dowiedzieć szczegółów w urzędzie jej mąż. Od jej tarasu będzie parking i wejscie do tych segmentow. Na razie wylano fundamenty.
    • barattolina Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 21:29
      Legalne. Ograniczenia nie wiążą się z wielkością działki.
      Jeśli pozwolenie na budowę zostało wydane zgodnie z przepisami, budowy nie da się wstrzymać o ile jest prowadzona zgodnie z projektem i nie zagraża życiu / mieniu.
      Przyjaciółka może dowiedzieć się czy była stroną w postępowianiu przy wydawaniu obecnej decyzji o pozwoleniu na budowę. Jeśli nie, a powinna byc stroną i urząd to przeoczył - postępowanie trzeba będzie powtórzyć. Wtedy budowa zostanie wstrzymana. Tymczasowo, do czasu uzyskania nowej decyzji. Za drugim razem przyjaciółka dostanie pismo z urzędu z informacją o możliwości zgłoszenia swoich zastrzeżeń do projektu (jako strona). Jeśli uwagi będą skuteczne czyli wykażą błędy w projekcie - będzie on musiał być zmnieniony. Jeśli będą nieskuteczne - decyzja będzie wydana po raz drugi i będzie zatwierdzać projekt budowlany bez zmian i budowa ruszy ponownie.
      • bergamotka77 Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 21:50
        Podobno stroną już nie trzeba być. Zasady się zmieniły - za to ponoć teraz wielkość działki ma znaczenie przy niedawnym zakupie działki a inwestor kupił ją w tym roku. Sama jestem ciekawa- jutro przyjaciółka ma zadzwonić to się więcej dowiem smile W ogóle ja wyczytałam, że w styczniu 2018 wprowadzono sporo zmian w prawie budowlanym.
        • barattolina Re: Prawo budowlane - porada 21.10.18, 22:03
          Stroną być trzeba, jeśli jest do tego podstawa. Zgaduje ze Tobie może chodzić o zawiadomienie stron o toczącym się postępowaniu, o sam sposób informowania. Nie za pomocą listu tylko za pomocą biuletynu publicznego, w internecie. To co innego.
          Wielkość działki NIE ma znaczenia. Są inne przepisy które regulują parametry zabudowy.
          W styczniu zmieniły się Warunki techniczne, a nie prawo budowane. To zupełnie co innego.
          • bergamotka77 Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 11:50
            Ktoś jeszcze wie coś konkretnego na ten temat? Chciałabym jej wieczorem zreferowac czego dowiedziałam się od ematek 😃
          • mysiaapysia Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 18:00
            Poprzez ogłoszenie tylko jeśli stron jest powyżej 20. Mało prawdopodobne w przypadku działki o takiej powierzchni.
    • ela.dzi Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 11:54
      Nie wiem jak to wygląda dokładnie w kwestii prawa budowlanego, ale spotkałam się kilkakrotnie z tak sytuacją, że pomiędzy domami jednorodzinnymi stawiano taki właśnie miniblok.
      • bergamotka77 Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 11:56
        To będzie segment czyli kompleks mieszkań z oddzielnym wejściem i chyba jedno pietro na gorze. Ale ta działka jest strasznie mała...
        • ela.dzi Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 12:06
          To właśnie mam na myśli, w kwestii formalnej to już blok. W moim rodzinnym mieście rozbudowano na maxa dwupiętrowy dom i stworzono takiego gniota.
          • bergamotka77 Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 13:20
            O kurka to masakra, że to jest dopuszczalne w gęstej jednorodzinnej zabudowie 😣
            • mysiaapysia Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 18:06
              Trzeba sprawdzić zapisy miejscowego planu zagospodarowania. U nas niestety plany przewidują zabudowę wielorodzinną na terenie, gdzie dotychczas dominowała zabudowa jednorodzinna. O warunkach komunikacyjnych szkoda gadać...
            • jusiakr Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 20:25
              Budynek jednorodzinny może mieć dwa mieszkania. Ja tak mam - budynek to bliźniak, w każdej połowie bliźniaka po dwa mieszkania, formalnie zabudowa jednorodzinna
              • mysiaapysia Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 21:10
                W takim przypadku, zwłaszcza przy małej działce, należy dokładnie ustalić, czy inwestor spełnił wymogi dotyczące ilości miejsc postojowych i procentowej ilości zieleni.
    • lot_w_kosmos Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 14:15
      Na etapie wydawania zezwolenia na budowę powinna była dostać zawiadomienie z właściwego urzędu o tym, że ktoś złożył dokumenty takowe, że trwają uzgodnienia i że oto będzie miała za płotem rzeczony moloch.
      Wtedy mogła się nie zgodzić.
      Teraz musi pokochać.
      Chyba, że wykryje nieprawidłowości, że nie dipełniono czegoś, między innymi powiadomienia jej....
      • mysiaapysia Re: Prawo budowlane - porada 22.10.18, 18:04
        Jeśli jej nie powiadomiono, to składa wniosek o wznowienie postępowania wraz z wnioskiem o natychmiastowe wstrzymanie decyzji i robót. Trzeba dokładnie zbadać akta, wykonać analizę i na jej podstawie złożyć odwołanie.
        Znam podobny przypadek. Dla tego sąsiada analizę wykonało zaprzyjaźnione biuro projektowe. Wykryło kilkanaście nieprawidłowości, niektóre sporego kalibru, typu brak rzetelnej analizy zacieniania, brak decyzji zarządcy drogi o włączeniu do ruchu, brak decyzji konserwatora zabytków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka