Dodaj do ulubionych

Czad ☹️

28.11.18, 19:50
Dwudziesty pierwszy wiek, centrum Europy, a czad wciąż zbiera obfite żniwo.
W nocy znajoma mojej kolezanki uległa zaczadzeniu -razem z siedmioletnim dzieckiem. Zmarła. Dziecko odratowano, lezy na oiomie. Zostało samo, bo mama była rozwiedziona i ojciec od lat nie interesował się nim. Teraz nie przyszedł do szpitala.
Sezon na podtruwane w toku.
Obserwuj wątek
    • niutaki Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:10
      po co to przeczytałam sad
    • nenia1 Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:16
      A wystarczy kupić czujnik czadu, najtańsze są już po 50 zł.
    • cosmetic.wipes Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:18
      Czujnik tlenku węgla można kupić już za 50 złotych.
      • karme-lowa Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:35
        Współczuję. Cieszę się, że nie mam junkersa.
    • inguszetia_2006 Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:48
      Witam
      No, XXI wiek, a ludzie kratki wentylacyjne zatykają, albo co gorsza czerpnię powietrza. Byłam u koleżanki, mały szeregowiec, poszłyśmy do piwnicy, bo mi chciała pokazać meble do renowacji, coś mnie tknęło (powietrze w piwnicy stało, lekki zaduch) podeszłam do czerpni (tuż obok kocioł gazowy), nie ma nawiewu, wsadziłam rękę - w czerpni jakiś gałgan. Kształceni ludzie, a jakże.
      Pzdr.
      Ing
      • snakelilith Re: Czad ☹️ 29.11.18, 01:33
        Istnieją głupsi. U mnie w regionie kilkuosobowa rodzina o mało nie zeszła z tego świata, bo wstawili do pokoju używanego wieczorem na balkonie grilla. Bo zimno było i chcieli zaoszczędzić na ogrzewaniu wykorzystując resztki żaru po warstwą popiołu. Mieli szczęście, bo najstarszy syn zaczął rzygać i wezwano od razu pogotowie.
    • 35wcieniu Re: Czad ☹️ 28.11.18, 20:56
      Rok temu moja koleżanka się podtruła ale przeżyła. Ale znam i śmiertelne przypadki. Prawda jest taka że ogromna większość takich wypadków jest spowodowana głupotą ludzi. Czujnik nie bo po co wydać 5 dych, wywietrznik nie bo ładniej wygląda zamaskowany, kontrola szczelności nie bo nie będzie brała urlopu żeby wpuścić kogoś na 5 minut itd. itd...Osobiście uważam że nie ma na to innej rady niż jakieś odgórnie ustalone nakazy, np. montowanie czujników.
      A i tak ludzie to obejdą.

• mrs.solis Re: Czad ☹️ 28.11.18, 22:01
      Tez tego nie rozumiem. Na pazury, rzesy , ciuchy i wiele innych pierdol pieniadze sa, ale na czujnik to ludziom szkoda kasy.
      • aankaa Re: Czad ☹️ 28.11.18, 23:08
        i jeszcze szczelne okna pozamykają żeby na ogrzewanie za dużo nie wydać
    • mary_lu Re: Czad ☹️ 28.11.18, 22:10
      Jak byłam malutkim dzieckiem to podtruliśmy się z rodzicami. Zupełnym cudem było, że przeżyliśmy. Jak o tym myślę, to mam dreszcze.
    • 123zielona123 Re: Czad ☹️ 28.11.18, 23:14
      Ja kocham gaz nie wyobrażam sobie gotowania bez ognia. W łazience piecyk gazowy gdzie co roku zmieniają się przepisy. np kratka wentylacyjna we drzwiach. w latach 80 nie była (!) obowiązkowa.w latch 90 przyszli i wiwiercili chanskie dziury, teraz sama zamontowałam kratkę bo znowu dziury miały nieodpowiednią powierzchnię. Oczuwiście to, że jedna ze ścian łazienki nie dochodzi do sufitu i jest dziura ok 1 m kwadratowego to nikogo nie obchodzi. teraz się czepiają że rura od piecyka jest 3 cm za krótka. Była wystaczajaca 25 lat temu, a wcześniej od 1921 roku z junkersa wychodziło kolanko i szło 2 metry poziomo w bok do przewodu kominowego.
      Podsumowując: Ciagle zwiększaja wymagania, zamiast dać najważniejsze i podstawowe-czujnik czadu.
    • redheadfreaq Re: Czad ☹️ 29.11.18, 01:14
      Jedną z pierwszych rzeczy, które kupiłam wynajmując mieszkanie z Junkersem, był czujnik. Kurde, żarłam wtedy tynk z kurzem z braku hajsu, ale to być musiało. I bardzo dobrze, jak się okazało, kilka razy norma została przekroczona (np. gdy jakimś sposobem wiatr cofał spaliny). Kąpałam się przy uchylonych drzwiach uncertain

Okropna historia sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka