Dodaj do ulubionych

Kocham psy i dzieci

29.11.18, 03:13
Właśnie się dowiedziałam, że jestem jakimś dziwnym indywiduum, bo kocham zarówno psy, jak i dzieci big_grin
Wg opinii wielu ludzi miłośnicy psów kochają tylko psy i jednocześnie nienawidzą dziecibig_grin big_grin
No więc jestem faktycznie dziwna, skoro i bachorki i kundelki lubię, wręcz kocham smile
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 03:28
      Ja też! Psy kocham wszystkie, a dzieci tylko swoje. Cudzych nie cierpię wink
    • czarniejszaalineczka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 05:02
      koty >>>>>>>>psy>>>>>>>>>dzieci
      • ajaksiowa Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 06:20
        Dołączam do,,dziwnych,,😀
    • kosmos_pierzasty Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 07:09
      Jak chodziłam z psem i małym dzieckiem na spacery, to zauważyłam, że ludzie zasadniczo dzielą się na dwie grupy - ci którzy zachwycają się dzieckiem oraz ci, którzy zachwycają się psem... Tak że coś chyba w tym jest big_grin
      Jeśli chodzi o obce stworzenia, to mnie faktycznie raczej rozczulają zwierzaki, niekoniecznie psy.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 07:10
      Wolę niuniać do obcych psów niż do obcych dzieci.
      Mój własny pies i moje własne dzieci mają niuniane na maxa wink
    • afro.ninja Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 07:17
      Tak, nie lubią, ba nienawidzą, brylyja w tym młode kobiety (nasto, dwudziesto), nie lubią matek i dzieci. Matka z wózkiem, wypada gorzej, niz pitbull latający po osiedlu bez smyczy. A pieski kochają i tak się o nie troszczą jak o dzieci. 😉 Trochę to smutne i głupie, ale cóż...
      • lily_evans11 Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 07:47
        Zaraz Cię zjedzą big_grin.
      • homohominilupus Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:23
        afro.ninja napisała:

> A pieski kochają i tak się o nie troszczą jak o dzieci.
        > 😉 Trochę to smutne i głupie, ale cóż...

dlaczego tak uważasz?
      • ajaksiowa Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:34
        To prowokacja?wink
      • barattolina Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:45
        nie wiem w sumie co w tym głupiego
        • homohominilupus Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 10:17
          Głupie byłoby wożenie psa w wózku, zmienianie mu pieluszki, sadzanie do stołu itp. afro ninja pisała o traktowaniu psa jak dziecka
          Dbanie o psa, traktowanie jak członka rodziny jest chyba czymś normalnym?
          • barattolina Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 11:11
            W traktowaniu psa czy kota jak dziecko nie chodzi o to aby go uczłowieczać. Uczłowieczanie jest głupotą oczywistą.
            Niemniej jednak są osoby które kochają zwierzaki tak jak swoje dzieci i tego akurat nie uważam ani za głupotę ani za coś dziwnego.
    • potworia Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:55
      Za wykluczające się upodobania uwaza się raczej kotolubność i dzieciolubność...
      Mylnie skądinąd.
      • nenia1 Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:57
        A nie, tu jest inny stereotyp, jak nie masz dzieci, a masz koty, to dlatego, że koty zastępują ci dzieci.
        • stwory_z_mchu Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 12:50
          Ha! A ja mam koty, psa, dziecko, męża, książki i ogólnie rzecz biorąc pracę, którą lubię.
          Co mi co zastępuje?
    • nenia1 Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 09:56
      Mnie się zdaje, że częściej dziwi zestawienie lubię psy i koty. Sama mam w domu dwa koty ale też wyprowadzam psy ze schroniska i zdarza się, że słyszę "psy??? przecież ty masz koty?". No bo wiadomo z góry, że jak ktoś ma psa to nie lubi kotów i odwrotnie.
      • miniofilka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 10:44
        @nenia1 kocham psy a koty lubię.
        Moja teściowa ma dwa koty, siostrzenica męża też ma dwa kotki.
        Gdy jestem u nich, glaszcze te zwierzaczki, przytulam smile ale nie wyobrażam sobie trzymać kotka w domu. Niestety nie toleruję biegania, gdzie popadnie, skakania po meblach, stole, firankach. Koty tez załatwiają się do kuwety,ktora wydaje śmierdzący zapach, no i niestety tez trochę śmierdzą (te koty, które znam)
        • nenia1 Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 11:42
          Widocznie to koty mocno zaniedbywane, osobiście nie znam kotów które śmierdzą, już częściej, przy całej sympatii, zapach czuć od psów. Koty bardzo dbają o czystość i o zapach futra, bo to drapieżniki, gdyby śmierdziały nie zdołały by niczego upolować bo zapach byłby wyczuwalny również dla potencjalnych ofiar. A to, że biegają gdzie popadnie to już przyzwolenie właściciela, podobnie jak niewychowane psy.
          • miniofilka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 12:26
            To są koty niewychodzace.Śmierdzą sikami( zdarza im się w domu nasikac).
            Nie znam się na kotach, myślałam że wszystkie koty skaczą po meblach, czy firankach.
            Czyli kota można nauczyć aby nie wskakiwal na stół czy na firanki? A kuweta zawsze tak smierdzi, czy moze trzeba co parę godzin zmieniać?
            • czarniejszaalineczka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 12:32
              sa wykastrowane ?
            • jak_matrioszka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 12:57
              Tobie też sie zdaża w domu nasikać, a czy śmierdzisz? A z kuweta, jak z ubikacja, jak nie spuścisz wody (posprzatasz), to śmierdzi.
              Koty nie musza biegać po stołach i firankach, to kociarze podtrzymuja ten nawyk u swych zwierzat i skutecznie wmówili reszte, że kota sie nie da niczego nauczyć wink
              Kot to idealne zwierze dla kogoś zbyt leniwego, taka namiastka psa: ma futro, cztery łapy i ogon, ale nie trzeba wyprowadzać, można odpuścić tresure i nikt Ci tego nie wypomni, a jeśli chodzi o zapach, to psa trzeba prać, a kot i bez prania jest bezwonny wink
              • nickbezznaczenia Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 06:22
                Koty absolutnie nie są namiastką psa!
                W imieniu kotów wypraszam sobie!

Lubię i jedne i drugie.
                • jak_matrioszka Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 11:16
                  Przepraszam! Źle sie wyraziłam. Koty sa dużo mniej zajmuje, niż psy - zgodzisz sie?
                  Ja sie właśnie obudziłam i pierwsza myśl: wiem że mam stopy odkryte, tylko czemu mi w nie tak ciepło? Trzy sekundy później oprócz ciepła "wymacałam" miekkie futerko. Mój kot śpi w nogach i zawsze na kołdrze (na samym materacu twardo kotu), ale miejscówka "koło mamy" jest lepsza niż jakichkolwiek inna, stad moje ogrzewanie big_grin
                  • jak_matrioszka Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 11:17
                    *zajmuje = zajmujace, słownik znów wiedział lepiej sad
                  • nickbezznaczenia Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 15:09
                    Teraz w porządkusmile
            • minniemouse Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 22:45
              miniofilka napisała:
              Czyli kota można nauczyć aby nie wskakiwal na stół czy na firanki?

mozna ale po co? przecież to caly urok w posiadaniu kota big_grin
              o co chodzi? pzreciez nie leze na stole.
              najlepsze miejsce do spania
              magnetyczny punkt
              nareszcie wiadomo gdzie kot chowa swoje lapy

awwww ale bym je wysciskala smile smile smile

no moze tylko nie przesadzalabym we wskakiwaniu kota na stol kiedy jem wink

A kuweta zawsze tak smierdzi, czy moze trzeba co parę godzin zmieniać?

to juz zalezy od wrazliwosci twojego noska. ja mialam strasznie wrazliwy wiec zmienialam zaraz po jak sie zalatwialy. ale nie ze lopatka wygrzebywalam, tylko zawsze sypalam mniej zwirku, przemylam i wysypywalam nowy. nigdy nie smierdzialalo bo inaczej bym padla z mega migrena.
              I jeszcze jedna wazna rzecz. co wiele wlascicieli kotow zaniedbuje. kotu powinno sie zmieniac kuwete na wieksza w miare jak rosnie. poza tym powinna byc w miejsu dla niego latwo dostepnym i takim gdzie czuje sie bezpieczny od domniemanego 'ataku'. a jesli mieszka sie na paru pietrach, to na kazdym powinna byc z jedna kuwetka. to zmniejsza ryzyko narobienia gdzie nie trzeba.

Minnie
            • nenia1 Re: Kocham psy i dzieci 30.11.18, 08:12
              Jeżeli śmierdzą sikami to higiena w domu jest stanie fatalnym, najprawdopodobniej wchodzą do śmierdzącej kuwety, w której stoi brudny żwirek, bo raczej nie sikają sobie po nogach, chyba, że mają malutką kuwetę. Kot to naprawdę bardzo czyste zwierze, nie dlatego, że tak trzeba, tylko, jak pisałam wyżej, to drapieżnik z bardzo dobrym węchem, moczem kot może oznaczać teren, szczególnie niekastrowany kocur, jest to sygnał dla innych zwierząt i tak robią również inne zwierzęta w naturze, bo zapachy dla zwierząt to coś jak dla nas mowa. Natomiast moje dwa kocury, oba kastrowane, załatwiają się wyłącznie do kuwety, która jest dużą krytą kuwetą z filtrem węglowym, jest regularnie sprzątana (ale też nie co kilka godzin) i dodatkowo stosujemy specjalny, bezpieczny dla zwierząt, pochłaniacz zapachów.

Odpowiadając na twoje kolejne pytanie. Tak, kota można nauczyć różnych rzeczy, jeden z moich zna nawet różne sztuczki, daje łapę, przybije piątkę, poprosi, zareaguje na komendę siad i leżeć, oczywiście musi potem dostać smakołyk smile Drugiego nie uczyłam, jest zbyt dostojny wink
              Firan nie mam, ale po zasłonach mi nie skaczą, zdarza się, rzadko, że wskakują na meble, ale raczej przy mnie, bo mnie to aż tak bardzo nie przeszkadza, ale mój partner nie toleruje i wyobraź sobie, że przy nim nigdy nie wskoczą.
              Czyli doskonale wiedzą co wolno i przy kim.
              Mają za to wysokie, duże tzw. kocie drzewko - drapak, więc jak mają potrzebę wspinania się lub patrzenia z góry (znowu - kot jak drapieżnik lubi obserwować teren z góry) to mogą się swobodnie tam realizować.

Po prostu każde zwierzę, które się ma w domu, trzeba poznać, zdobyć wiedzę na jego temat i dostosować dom również do potrzeb zwierzęcia. Duża, sprzątana często kuweta, duży drapak itd. powodują, że i kot jest zadowolony i właściciel.
      • miniofilka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 10:46
        Tesciowie maja dwa koty, psa i dwie papugi smile
      • taki-sobie-nick Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 22:49
        nenia1 napisała:

> Mnie się zdaje, że częściej dziwi zestawienie lubię psy i koty. Sama mam w domu
        > dwa koty ale też wyprowadzam psy ze schroniska i zdarza się, że słyszę "psy???
        > przecież ty masz koty?".

Psa lubię.

Kot jest ładne zwierzę. tongue_out
    • bo_gna Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 12:45
      Kocham hmm to duże słowo, nie kocham obcych dzieci ani obcych kundlów, natomiast swoje dzieci kocham a swoje pieski lubię smile
      • minniemouse Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 22:47
        Ja uwielbiam wszystkie zwierzeta, dzieckami tez sie zachwycam na spacerze, uwielbiam kwiaty i w ogole przyrode. uwielbiam sztuke i w ogole wszystko co ladne. brzydkie tez moze byc jak ladne lolol
        czego nie lubie to zlych ludzi, rasizmu, homofobii, obludy, oszustwa, cwaniactwa itp.

Minnie
      • anorektycznazdzira Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 08:46
        to znacznie lepiej rozumiem smile
    • mary_lu Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 23:31
      Przecież całe to tałatajstwo jest fajne. Taki psiak to przecież jak kilkuletnie dziecko. Koteły są fascynujące. Chomik to sama słodycz na czterech maleńkich łapkach... po co się ograniczać w tych zachwytach.
      • raczek47 Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 23:50
        Ale może coś w tym.jest...
        Miałam znajomych,bezdzietnych ,miłośników kotów.
        Gdy przychodzili w odwiedziny,zawsze coś przynieśli dla moich kotków-choćby puszkę whiskasa ,A na dzieci nawet nie spojrzeli,nie møwiąc o przysłowiowej czekoladzie😊😊😊nie obrażałam się.Śmieszyło mnie to.
        • jak_matrioszka Re: Kocham psy i dzieci 29.11.18, 23:53
          Ja lubie cudze psy, dzieci i koty tylko własne wink
          • homohominilupus Re: Kocham psy i dzieci 30.11.18, 08:43
            A to Ciekawe podejście 😁
      • minniemouse Re: Kocham psy i dzieci 30.11.18, 22:44
        a rybki, ptaszki, żółwie, jaszczury to nie? : )
        zwlaszcza te brodate iguany, ponoc maja ciekawe charaktery smile

Minnie
    • nangaparbat3 Re: Kocham psy i dzieci 30.11.18, 08:06
      Ciekawe, w sumie nie widzę żadnej szczególnej różnicy między dzieckiem, psem, kotem, gołębiem a szczurem, nie wiem czy "kocham", ale budzą we mnie tkliwość i radość z tego, że w ogóle są.
      A poza tym jestem mizantropką.
      • minniemouse Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 01:53
        Rozochocilas mnie Miniofilko smile
        zobacz jaka slodka wiewióra. ciekawe co ona tak powaznie wyklada. dlugo sie namyslala zanim wyrazila swoje zdanie. moze na temat kota? o! o! koooot! wink
        oraz
        rozkoszne raccoons - szopy pracze

Minnie
    • anorektycznazdzira Re: Kocham psy i dzieci 01.12.18, 08:50
      Kocham to SWOJE dzieci.
      Inne dzieci lubię albo nie, zależnie od ich zachowania, podobnie psy, podobnie koty. Wszystkie mają u mnie na początku kredyt zaufania i wstępnego lubienia,
      ale
      nie trawię dzieciorów, które się okazały rozpuszczonymi terrorystami, to samo tyczy się psów (tu z obserwacji jest gorzej niż u dzieci, nie wiem co jest nie tak z psiarzami) i oczywiście kotów. Świnki morskie, myszy czy chomiki są chyba zbyt prostolinijne i nie generują żadnych komplikacji, lubię wszystkie. Lubię też ptaki, ale przyznaję, że nie znam żadnego z bliska, więc to się chyba nie liczy.
    • rosapulchra-0 Re: Kocham psy i dzieci 05.12.18, 21:25
      To ja jestem jeszcze dziwniejsza. Kocham psy, dzieci i koty! big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka