Dodaj do ulubionych

mięso mrożone

01.12.18, 23:44
Nie mam doświadczenia z mrożeniem żarcia. Czy jeśli zamroziłam paczkowane mięso z datą ważności dzień przed jej upływem i chce je rozmrozić i zjeść po 2 tygodniach to zejdę w męczarniach czy nic mi nie grozi? Chcę też nakarmić tym dzieci.

Poradźcie ch....ej pani domubig_grin
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: mięso mrożone 01.12.18, 23:55
      Swieze mieso mozna wlozyc do zamrazalnika i przechowywac tam 6-12 mcy. Zaraz po rozmrozeniu nalezy mieso poddac obrobce cieplnej.
    • lodomeria Re: mięso mrożone 02.12.18, 00:06
      Zamrażarka to nie jest machina czasu. To raz.

A dwa: jak można mieć dzieci, wiedzieć, w jakim stanie jest ziemia (klimat, zanieczyszczenie powietrza, wody), i futrować je mięsem paczkowanym w plastik z przemysłowej pewnie hodowli?
      • xantostrephomonas Re: mięso mrożone 02.12.18, 00:30
        Nie kupuję mięsa paczkowanego. Dostałam 3 takie paczki, a wyrzucanie jedzenia wydaje mi się również mało ekologiczne. Nie jestem zero waste ale wierz mi że kupuję z głową, nie używam reklamówek, ograniczam ilość opakowań plastikowych i staram się omijać szerokim łukiem olej palmowy. No niestety moja matka uszczęśliwiła mnie takim darem i już.
      • gryfna-frelka Re: mięso mrożone 02.12.18, 08:43
        @lodomeria Trzy : jak mozna osadzac inna kobiete na forum internetowym na podstawie jednego krotkiego posta?
        Wracaj do dziadkow wink
      • cosmetic.wipes Re: mięso mrożone 02.12.18, 09:17
        lodomeria napisała:

> Zamrażarka to nie jest machina czasu. To raz.

Oczywiście, że jest. Mięso świeże przechowywane w lodówce (+4 stopnie) zepsuje się po kilku dniach. Mrożone w -22 można przechowywać nawet dwa lata.

>
        > A dwa: jak można mieć dzieci, wiedzieć, w jakim stanie jest ziemia (klimat, zan
        > ieczyszczenie powietrza, wody), i futrować je mięsem paczkowanym w plastik z pr
        > zemysłowej pewnie hodowli?

Temat ideologiczny sobie daruje, bo zakładam, że jednak jesteś hipokrytką i korzystasz z samochodu, energii elektrycznej, używasz przedmiotów z plastiku i sprzętów
        elektronicznych. Natomiast mieso pakowane w atmosferze ochronnej lub próżniowo jest dużo bezpieczniejsze mikrobiologiczne niż macane i krojone przez obsługę sklepu i przechowywane luzem.
      • cruella_demon Re: mięso mrożone 02.12.18, 22:59
        > A dwa: jak można mieć dzieci, wiedzieć, w jakim stanie jest ziemia (klimat, zan
        > ieczyszczenie powietrza, wody), i futrować je mięsem paczkowanym w plastik z pr
        > zemysłowej pewnie hodowli?

Normalnie.
        Kolejna nawiedzona.
    • jollyvonne Re: mięso mrożone 02.12.18, 00:14
      Jesli w momencie mrozenia mieso bylo ok, a zamrazarka ma niska temperature, to nic Ci nie bedzie. U nas w -17 lezy dluzej niz 2 tygodnie, bo ja kupuje duze paczki i mroze w porcjach na raz.
    • arabelax Re: mięso mrożone 02.12.18, 00:45
      ogólnie mięso to ZUO, więc lepiej je sobie darować. jest tyle innych dobrych rzeczy, ale nie trzeba miecho jeść, mrozic, rozmrazac, trzaskac kotlety, czy co tam się robię. nie znam się.
      • aankaa Re: mięso mrożone 02.12.18, 01:03
        arabelax napisał:

> ogólnie mięso to ZUO,... nie znam się.

ale się wypowiem
        a co mi tam big_grin
        • arabelax Re: mięso mrożone 02.12.18, 01:14
          nie znam się na robieniu rzeczy z mięsa i mrozeniu, rozmrażaniu. wypowiadać mogę się ogólnie, po to jest forum big_grin
          • aankaa Re: mięso mrożone 02.12.18, 01:41
            arabelax napisał:

nie znam się na robieniu rzeczy z mięsa i mrozeniu, rozmrażaniu. wypowiadać mogę się ogólnie, po to jest forum big_grin

nie wiem czy zauważyłaś - pytanie dotyczyło mięsa
            • arabelax Re: mięso mrożone 02.12.18, 09:43
              odpowiedź dotyczyła mięsa. po co w ogóle piszesz tu skoro żadna twoja odpowiedź nie dotyczy mnożenia mięsa? a tak zaangażowałas się w pilnowanie, aby odpowiedzi wszystkich były precyzyjne big_grin
              • arabelax Re: mięso mrożone 02.12.18, 09:44
                mrozeniasmile poprawiłam, bo pewnie zaraz napisalabys heh
    • mikams75 Re: mięso mrożone 02.12.18, 00:59
      > chce je rozmrozić i zjeść po 2 tygodniach

po dwch tygodniach od rozmrozenia to nie polecam wink
      ale tak poza tym to nic wam nie bedzie, robilam tak nie raz. Z tymze nie patrz tylko na date a generalnie kondycje miesa. Jesli jest juz lekko nieswieze, to nie warto zamrazac. Jesli jest swieze, to bedzie ok.
      • aankaa Re: mięso mrożone 02.12.18, 01:02
        "lekko nieświeże" to się raczej wyrzuca...
        • mikams75 Re: mięso mrożone 02.12.18, 22:49
          a czy ja jej kazalam jesc? Pytanie bylo o mrozenie.
    • woda.cynamonowa Re: mięso mrożone 02.12.18, 04:58
      Na tatar się nie nadaje, ale jeśli je udusisz, usmażysz, upieczesz, ugotujesz, czyli poddasz obróbce cieplnej możesz jeść i karmić tym dzieci.
      • xantostrephomonas Re: mięso mrożone 02.12.18, 09:38
        Dzięki za odpowiedzi.
        • bazia8 Re: mięso mrożone 02.12.18, 10:16
          Gdybym miała wątpliwości, co do świeżości to teraz bym je przerobiła i zamroziła upieczone/ usmażone/ ugotowane. PS. Też mam schize na punkcie bakterii.
    • 1matka-polka Re: mięso mrożone 02.12.18, 10:09
      A podobno weganie nie terroryzuja miesozercow, tak ostatnio czytalam na forum🤔
      • jak_matrioszka Re: mięso mrożone 02.12.18, 12:40
        Wcale!
        😂
    • bei Re: mięso mrożone 02.12.18, 11:53
      Tak, możesz tak zrobić- mięso zamrożone przedłuża swoją trwałość . Po rozmrożeniu nie wolno zamrażać powtórnie! Musisz je zaraz poddać obróbce termicznej.
      • xantostrephomonas Re: mięso mrożone 02.12.18, 13:11
        Się zatem właśnie obrabiabig_grin
    • cruella_demon Re: mięso mrożone 02.12.18, 23:02
      Ani mięsu, ani tobie nic nie będzie tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka