Dodaj do ulubionych

Węgiel - zdjęcia

17.12.18, 09:53
www.theguardian.com/environment/gallery/2018/dec/14/poland-deadly-coal-addiction-in-pictures
Jak Wam się podoba?
Zastanawiam się, czy wrażenie, jakie robią te zdjęcia jest przesadzone czy nie. Bo imo robią złe wrażenie... bardzo złe...
Obserwuj wątek
    • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:15
      niech pokażą smog nad Pekinem. Mój kuzyn jest pilotem chińskich linii lotniczych, od jakichś 8 lat. RAZ, jeden raz, był w stanie wykonać fotografię lecąc nad miastem i było ono widoczne.
      Nie przeczę, że mamy kłopot z użyciem węgla, ale strasznie drażni mnie ta nagonka na Polskę, która jest wytwórcą 0,1 % globalnych gazów cieplarnianych.
      www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/each-countrys-share-of-co2.html#.XBdpCdtKjak
      • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:15
        sorry, 1%
        • stwory_z_mchu Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:26
          Ale smog to co innego niż efekt cieplarniany.
          • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:35
            https://www.chronmyklimat.pl/content/zdjecia/2016/maj/najwieksi_emitenci_CO2_2014.png

2014, dużo się zmieniło od tego czasu? Germany na 6 miejscu.
          • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:36
            serio?
            • stwory_z_mchu Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:41
              Serio.
              Warto się wcześniej dowiedzieć, o czym się pisze - to szczególnie uwaga do "artykułu", który wkleiła 1matka-polka i którego autor totalnie myli oba pojęcia.
              • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:45
                Jak wy mylicie pojecia, to nie ma problemu. Masz tabelke, calkowita emisja CO2.
              • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:48
                omg, ok. nie gadam z tobą w takim razie
      • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:23
        "Nie przeczę, że mamy kłopot z użyciem węgla, ale strasznie drażni mnie ta nagonka na Polskę, która jest wytwórcą 0,1 % globalnych gazów cieplarnianych."
        Chińczyki i USA mają w dudzie wszelkie normy.

A poza tym: "Kto jest największym emitentem CO2 do atmosfery? Wbrew trwającej od kilku dni akcji medialnej nie jest to Polska. Co więcej - nasz kraj nie znajduje się nawet w pierwszej 20-tce największych emitentów. Są tam za to nasi sąsiedzi."
        wgospodarce.pl/informacje/32563-kto-zatruwa-powietrze-w-ue-niemcy-i-francja
      • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:22
        "niech pokażą smog nad Pekinem."

uwielbiam wnioski z rodzaju: "u nas jest dobrze, skoro gdzieś jest gorzej"
        • lauren6 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:33
          Prawda? Dla tysięcy Polaków przedwcześnie umierających na choroby płuc to musi być miód na serce, że gdzieś daleko w Chinach ludzie też umierają z powodu smogu.
      • maadzik3 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:50
        a u was murzynów biją. jasne że Polska nie dorówna Chinom z półtora miliarda ludzi! Tylko to 40 tys. POLAKÓW umiera ROCZNIE przedwcześnie z powodu smogu. Tylko to z naszych podatków opłacana jest coraz droższa energia z węgla (m.in. koszt certyfikatów CO2, ale ze świata się nie wypiszemy, gra się wg reguł gry a nie grając w człowieku nie irytuj się nagle uważa że gra w halmę). Tylko to nasz kraj uzależnia się coraz mocniej energetycznie od Rosji. Więc zamiast "a w Pekinie" i kupowania rządowej narracji "biją naszych" może zauważmy że ci których biją to MY. Nasze dzieci, my sami, schorowani, przedwcześnie umierający, z 36 najbrudniejszymi miastami Europy i wdychający coraz więcej benzoapirenów itd. Bo tutaj za nasze pieniądze rząd nas truje (np. dalej pozwalając na palenie miałem węglowym w domowych piecach - ta zbrodnia jest legalna) a tacy jak ty uważają że skoro "polski" rząd to trzeba go bronić nawet jak to NAM skraca życie.
        • ichi51e Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:54
          Odpowiedza jest atom ale ludzie atomu nie chca.
        • sniyg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:55
          Gwoli ścisłości "rządy". Smog truje nas od lat.
    • mamablue Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:17
      "Jest super, jest super, więc o co ci chodzi? Jest super"
      • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:23
        wgospodarce.pl/informacje/32563-kto-zatruwa-powietrze-w-ue-niemcy-i-francja
        • baltycki Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:16
          1matka-polka napisała:

> wgospodarce.pl/informacje/32563-kto-zatruwa-powietrze-w-ue-niemcy-i-francja

Zanieczyszczenie powietrza w Europe
          Mapa wizualna jakości powietrza w czasie rzeczywistym.

aqicn.org/map/europe/pl/
          • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:23
            Znalazłam jeszcze takie mapki, jakby więcej tego smogu w Niemczech...ale tak było 2 lata temu.
            beyond-coal.eu/last-gasp/
      • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:12
        "Jest super, jest super, więc o co ci chodzi? Jest super"

10/10
        • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:14
          Wiesz jak najłatwiej zmniejszyć swój ślad węglowy?
          • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:34
            Oczywiście, że wiem. Popełnić samobójstwo.
            Byłabym ostrożna jednak, z nawoływaniem do tego na forum.
            • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:42
              A kto do tego nawołuje, oprócz lewaków?
              • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:05
                Ty.

Nie ma to jak w każde pejoratywnie nacechowane zdanie wpleść "lewak", choćby nie miałoby to sensu. 😂
    • berdebul Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:22
      Zwlaszcza cudny jest podpis pod fotką z piecem kaflowym.
      Polska jest biedna, wlasnie to widac na zdjęciach. Każdy wolałby mieć czysto i ogrzewać dom bez konieczności biegania do kotłowni/od pieca do pieca i noszenia drewna/węgla i wynoszenia popiołu, większości na to nie stac.
      • umzak Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:32
        Dokładnie tak.
      • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:32
        A ja sobie nie przypominam, kiedy u kogoś w domu ostatnio taki piec widziałam. A tu czytam"present in almost every home in Poland"...
        • ponis1990 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:30
          Ja miałam taki, do zeszłej środy, ha smile Nawet w tym samym kolorze. Na szczęście dostałam mieszkanie z centralnym i, jezu, jak to dobrze wrócic po pracy na wieczór i w domu jest ciepło i czysto.. sporo moich dawnych sąsiadów dalej pali w piecach.
      • kanga_roo Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:35
        berdebul napisała:
        Zwlaszcza cudny jest podpis pod fotką z piecem kaflowym

This type of domestic coal-fired furnace is present in almost every home in Poland.

że co? no takie piece może się trafiają, w starej zabudowie, albo w lokalach komunalnych, ale in almost every home?! a poza tym często są one przerabiane na prąd, tak było u moich dziadków.

raczej takie widuję:
        www.ceneo.pl/37125064
        • kokosowy15 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 16:16
          Nie bywasz pewnie w miastach o starej zabudowie, że stuletnimi kamieniami zamieszkały i w większości przez zwykłych ludzi z zarobkami na poziomie medialny a nie średniej, gdzie są piece kaflowe do ogrzewania.
      • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:55
        >Polska jest biedna

Ale właśnie dlatego, że ludzie są biedni i ich nie stać na wymianę pieców czy docieplenie domów, to my jako państwo powinniśmy ich wspierać. Bo ich decyzje, wynikające z biedy, mają realny wpływ na zdrowie całego społeczeństwa, więc w naszym interesie jest zapłacenie za docieplenie domu a nie płacenie za leczenie astmy, raka i udarów.
        A co się dzieje z programami typu Ryś, Kawka czy Prosument?

O tym że nie ma szkoleń z zakresu, jak prawidłowo palić w swoim piecu i palenie od góry jest dziwną nowinką, to już nie wspominam
        • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:57
          PS Mniej więcej 75% domów ma paleniska. I mniej więcej 75% domów jest niedocieplonych.
          • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:59
            A ile procent ludzi mieszka w domach?
            • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:13
              >A ile procent ludzi mieszka w domach?

No blisko 100%. Jakieś promile mieszkają w altankach czy są bezdomne.
              • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:23
                Wynika z tego, ze w lazdym mieszkaniu w bloku jest piec kaflowy.
                • kokosowy15 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 16:18
                  Nie pytałaś o bloki lecz o domy.
              • ichi51e Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:28
                Moi rodzice w domu maja piec olejowy sasiedzi gaz. W wwie na pewno wiecej ludzi ma gaz jak piece weglowe.
        • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:33
          turzyca napisała:

> >Polska jest biedna
          >
          > Ale właśnie dlatego, że ludzie są biedni i ich nie stać na wymianę pieców czy d
          > ocieplenie domów, to my jako państwo powinniśmy ich wspierać. Bo ich decyzje, w

Przepraszam, czy Ty chcesz radować twierdzenie, że w polskich domach normalny i typowy jest widok pieca kaflowego opalanego węglem?
          Serio?
          • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:54
            45rtg napisał:

> Przepraszam, czy Ty chcesz radować twierdzenie, że w polskich domach normalny i
            > typowy jest widok pieca kaflowego opalanego węglem?
            > Serio?

No pytasz, jakbyś pierwszy raz z ematką dyskutował wink
            Ematka nie odpuści i jest gotowa przekonywać, że sama ma taki piec i cała jej rodzina i znajomi takie mają! I palą w nich oponami WYŁĄCZNIE!

• ponis1990 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:33
              Mieszkam na Sląsku, miałam taki piec do niedawna, u nas zabudowa pól na pól - albo bloki z centralnym, albo właśnie stare budownictwo (najcześciej komunalne, ale są i prywatne budynki) z kaflowymi lub ,,kozami", idąc niestety ulicą w zimę oddychać sie nie da, no ale cóż.
              • ichi51e Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:37
                “Dlatego do 2020 roku, zgodnie z dyrektywą unijną, wszyscy posiadacze pieców opalanych węglem muszą zaprzestać korzystania z nich. Szacuje się, że węglem kamiennym ogrzewanych jest około miliona domów w Polsce. Jest to w dalszym ciągu najtańsze paliwo (400-800 zł/tonę węgla). Koszty ogrzewania węglem są w granicach 60% kosztów opalania gazem ziemnym. W przypadku ogrzewania elektrycznego koszty są jeszcze większe ... koszt ogrzewania węglem to ca 20% kosztów ogrzewania elektrycznego!”
                Milion domow. Polska ma 37 milionow ludnosci. No nijak nie wychodzi wiekszosc.
                • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:29
                  >Milion domow

energetyka.wnp.pl/mr-od-2018-r-rygorystyczne-normy-emisyjne-dla-domowych-kotlow-weglowych,282461_1_0_1.html?fbclid=IwAR3AvaqE5yEx40Q7BssdqSnkdA5s3Fu1MoEeWBVynseSAN-LFC1u_P6pzPE

Ministerstwo Rozwoju zwraca uwagę, że obecnie największą popularnością, szczególnie ze względu na niską cenę, cieszą się kotły o bardzo niskich parametrach emisyjnych. Chodzi o tzw. kopciuchy, które stanowią nawet ok. 70 proc. pieców wykorzystywanych w Polsce (ponad 5 mln ogółem).

No i komu wierzyć?
          • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:11
            twierdzenie, że "w polskich domach normalny i typowy jest widok pieca [...] opalanego węglem"

Takie twierdzenie. I sama byłam zaskoczona jak zobaczyłam liczby. Bo burza w moim bąbelku netu była wczoraj i ktoś wyciągnął oficjalne statystyki.
            Serio dla człowieka, który w życiu węgla nie widział, różnica między jednym a drugim typem pieca jest drugorzędna. A zdjęcie z przeciętnej polskiej kotłowni nie jest bardziej pozytywne niż to.
            • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:29
              twierdzenie, że "w polskich domach normalny i typowy jest widok pieca [...] opalanego węglem" 

"Takie twierdzenie. I sama byłam zaskoczona jak zobaczyłam liczby...serio dla człowieka, który w życiu węgla nie widział, różnica między jednym a drugim typem pieca jest drugorzędna."

Skoro prawie wszyscy pala w piecach, to jak to mozliwe, ze wegla nie widzieli? I piecy nie odrozniaja?
              • turzyca Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:35
                Czytelnikom Guardiana różnica między zdjęciem w artykule a tym goo.gl/images/TZ9FMD może umknąć. Wydaje mi się, że ogół Polaków i ogół czytelników tej gazety to nie są zbiory tożsame.
                • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 16:11
                  turzyca napisała:

> Czytelnikom Guardiana różnica między zdjęciem w artykule a tym goo.gl/images/TZ9FMD może umknąć. Wydaje mi się, że ogół Polaków i ogół czytelników tej gazety to nie są zbiory tożsame.

No to może w ogóle pokazać im zdjęcie koksownika w kurnej chacie, jak są tacy tępi i nie robi im różnicy?
            • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:26
              turzyca napisała:

> twierdzenie, że "w polskich domach normalny i typowy jest widok pieca [...] opa
              > lanego węglem"
              >
              > Takie twierdzenie. I sama byłam zaskoczona jak zobaczyłam liczby. Bo burza w m

No nie takie, tylko takie z piecem kaflowym w miejscu kropek. Na zdjęciu był piec kaflowy.
              Może jeszcze będziesz bronić zdjęcia faceta orzącego koniem jako typowego widoku z polskiej wsi, bo przecież no każde pole trzeba zaorać, a koń, czy traktor, to drugorzędna różnica?

• umzak Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:30
      Wiesz , ja opalam węglem i przez kilka następnych lat nie mam innego wyjcia. Ssiedzi podobnie , ale najgorszym mierdzielem jest ssiad ktory pali tylko śmieciami. Odbiera te smieci z pobliskiej scji paliw oraz mechanika. Juz go przyuwazylismy. Smród nie ztej ziemi. Rozmawiać nie chce. Argumenty ze u niego tez mieszkają 2wnuczki i tez je truje nie dociera. Zgłosiłaym to , ale rodzice sa przeciwni. Ja za miesiac się przeprowadzam , oni tu zostają. Ojciec już rozmawiał z mechanikiem. Uwazam , ze duzo by dalo gdyby najpierw wyeliminowac ten problem /( palenie gum, plastików , szmat itp)
      • dziennik-niecodziennik Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:34
        i uwazam ze tu sie trzeba skupic.
        nielogiczne i nieekonomiczne jest oczekiwanie ze Polska przestanie uzywac taniego i dyspozycyjnego źródła energii. Nikt by na to nie poszedł, nawet bogate kraje. natomiast KLUCZOWE jest ograniczanie i eliminowanie zachowan szkodliwych - filtry na kominach, eliminacja palenia smieciami itd.
        • kropkacom Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:24
          Nikt nie wymaga aby już i teraz rezygnować. Jednak nie ma dobrej woli aby w ogóle wprowadzać zmiany. Wiadomo, że Polaków nie stać na takie zmiany i dlatego to państwo powinno finansować i współfinansować zmiany. Nawet kosztem programu 500+.
      • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:47
        "Odbiera te smieci z pobliskiej scji paliw oraz mechanika. Juz go przyuwazylismy."
        Zmienila sie retoryka, kiedy sie okazalo, ze pojedyncze rodziny produkuja za malo smieci, zeby nimi ogrzac chalupe?
        • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:34
          1matka-polka napisała:

> "Odbiera te smieci z pobliskiej scji paliw oraz mechanika. Juz go przyuwazylism
          > y."
          > Zmienila sie retoryka, kiedy sie okazalo, ze pojedyncze rodziny produkuja za ma
          > lo smieci, zeby nimi ogrzac chalupe?

No najwyraźniej. Co on od tego mechanika zbiera? Starymi wahaczami w piecu pali?
          • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:41
            "palenie gum, plastików , szmat"
            Podobno przeciętna stacja benzynowa i przeciętny mechanik codziennie mają ze 3 taczki gum (opon?), plastików i szmat do spalenia...
            • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:56
              1matka-polka napisała:

> "palenie gum, plastików , szmat"
              > Podobno przeciętna stacja benzynowa i przeciętny mechanik codziennie mają ze 3
              > taczki gum (opon?), plastików i szmat do spalenia...

Chętnie bym zobaczył jakieś przykładowe zestawienie smile
          • umzak Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:49
            a to myslisz ze mechanik ma tylko wahacze ? kartony , folie , butelki po olejach, zużyte czyściwo ...oj mnóswo tego jest ... trudno mi odnieść do zarzutu ze zmieniła się retoryka. Co widzę to pisze, ludzie palą śmieci, ten Pan to ewenement , ale generalnie mnótswo ludzi śmieci do pieca wrzuca. A kto wrzuca ?Wystarczy zimową porą przejechać się po wsi w dniu zbiórki odpadów z tworzyw sztycznych > dodac do tego od kogo zaatuje największy smród i naprawdę widać.
            • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:21
              Najwiecej smrodu leci z wegla, ktory jest nieprawidlowo spalany.
              • umzak Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:27
                Naprawdę ??? Zazdroszćzę , że nie masz doświadczeń wąchania palonych opan czy szmat
        • jowita771 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:11
          U mnie w pracy ze swa lata temu wymieniono 60 materacy na łóżka. I te materace przygotowane do wywiezienia czekaly na parkingu. I przyszla do mnie pani, chciala materace zabrać, żeby palić nimi w piecu. Jak powiedziałam, że takich rzeczy nie wolno palić, to ona na to, żebym się nie martwiła, nikt jej nie podkabluje i nie zapłaci kary. Powiedziałam pani, że mam w dudzie, czy zapłaci karę, wszyscy tym powietrzem oddychamy i jak jeszcze raz przyjdzie, to sama ją podkabluję. Wierzę więc, że ludzie sobie organizują taki opał.
          • kropkacom Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:11
            Zastanawiałaś się czemu to robią?
            • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:13
              kropkacom napisała:

> Zastanawiałaś się czemu to robią?

Bo by g*wno spod siebie zeżarli, żeby było taniej.
              Nie, sorry, nie wierzę w te tłumy nędzarzy żebrzących o wiaderko miału węglowego.
              • kropkacom Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:30
                Czyli chciwość? Pozwolę się nie zgodzić. Przynajmniej w części.
              • kokosowy15 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 16:00
                Od zzerania to są w większości tzw biznesmeni, pracodawcy którzy robią wszystko, żeby mieć jak najwięcej dla siebie, jak najmniej dla innych. Te wszystkie optymalizację podatkowe, płacenie minimalnych pensji i ich ograniczanie pod pozorem wynajmu wiadra czy mopa.
    • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:49
      Te grube "kominy" na zdjęciu nr 1 to chłodnie kominowe.
      Często chłodnie kominowe i wydostająca się z nich skroplona para wodna pokazywane są mylnie, jako główne źródło skażenia środowiska.

Zdjęcie może i efektowne, ale podpinanie go do tematu emisji szkodliwych dymów, świadczy, o tym, że autor, albo nie ma pojęcia o czym pisze, albo celowo wprowadza w błąd.
      • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:57
        stawiam na to drugie.
        Ile znacie rodzin, które siedzą w domach w maskach przeciwpyłowych?
        • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:01
          A kot domowy, brudny od siedzenia gdzieś na węglu?
          • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:02
            Chyba chce się otruć gazem, żeby zmniejszyć swój ślad węglowy.
        • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:05
          Na zdjęciach 2,3, 5 jest ta sama pani Eva Ciesielska i jej córki. To też sporo świadczy, o obiektywności autorów fotoreportażu...
          • stwory_z_mchu Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:06
            airly.eu/map/pl/#50.07172,19.96235,i1015
            To jest Kraków właśnie teraz.
            Serio uważasz, ze to ściema?
            • stwory_z_mchu Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:42
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/yc/rb/bgcv/tPIpnws99dthG4DGhB.jpg
              Printscreen, bo w sumie mapa w czasie rzeczywistym się zmienia.
        • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:02
          "Ile znacie rodzin, które siedzą w domach w maskach przeciwpyłowych? "

Siedzieliby, gdyby mieli świadomość jakie mają powietrze w domu.
      • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 10:57
        "Te grube "kominy" na zdjęciu nr 1 to chłodnie kominowe."
        Właśnie chciałam o tym napisać, że zdjęcia pary wodnej w artykule o smogu, to żałosna manipulacja...
      • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:25
        czyli skoro na jednym zdj. są chłodnie kominowe, a nie kominy emitujące dym, tzn. że kominów od dymu nie ma i smogu też nie ma :]
        • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:21
          piataziuta napisała:

> czyli skoro na jednym zdj. są chłodnie kominowe, a nie kominy emitujące dym, tz
          > n. że kominów od dymu nie ma i smogu też nie ma :]

Tak to zrozumiałaś? No to z taką logiką inaczej, nie będę nawet próbowała polemizować.
          Tu mogę tylko kiwać głową TAAAK.
    • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:09
      Woooow!
      Te zdjęcia są doskonałe!
      Dziękuję!

I nie, nie są absolutnie przesadzone, a doskonale pokazują nasze realia.
      • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:14
        chyba twoje, ziuta big_grin
        • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:33
          Owszem, moje. Warszawskie.
          To samo jest w innych polskich miastach.

Jeśli mieszkasz w głębokiej wsi, to masz oczywiście trochę lepiej.
    • kropkacom Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:21
      Zdjęcia bardzo ok. Jak dla mnie oczywiście. Jak przy każdym reportażu jest jakaś teza do udowodnienia. Czy teza tak bardzo rozbiega się z rzeczywistością? Watpię. I żeby nie było, na mnie nie robią wrażenia ludzie w maskach antysmogowych czy jakieś kominy.
    • ichi51e Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 11:37
      Zdjecia z teza.
    • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:29
      kosmos_pierzasty napisała:

> Jak Wam się podoba?
      > Zastanawiam się, czy wrażenie, jakie robią te zdjęcia jest przesadzone czy nie.
      > Bo imo robią złe wrażenie... bardzo złe...

Podpis pod piecem kaflowym: "This type of domestic coal-fired furnace is present in almost every home in Poland."
      Jeszcze jakieś pytania?

• janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:32
      "Nine-year-old Zoe writes in her notebook. Her drawings, many of which depict smog in her home city of Kraków, are displayed in the kitchen of the family home."
      Serio?
      9 latka ma spontaniczną potrzebę tworzenia takich makabresek??? A mama ochoczo dekoruje nimi kuchnię.
      Normalne dziecko w wieku 9 lat, jest na tyle sprawne, że nie brudzi tak paskudnie rąk pisakami. U dziewczynki z reportażu, wygląda to jak jakiś nerwowy nawyk.
      Ewidentnie coś nie tak z rodziną.

https://www.theguardian.com/environment/gallery/2018/dec/14/poland-deadly-coal-addiction-in-pictures#img-1

• cruella_demon Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 12:59
      Ach ta zła Polska zatruwająca cały świat...
      Przecież w żadnym innym kraju na świecie nie mają problemów ze smogiem, a jak już mają to na pewno sprawka tych polskich trucicieli.
      • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:07
        Pewnie!
        Inne kraje też trują, trujmy więc jeszcze więcej, a co!
        W końcu mamy szansę być w czymś najlepsi.
        • cruella_demon Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:14
          Ach, bo ta nagonka na Polskę to tak tylko z troski o świat, no tak, to wszystko jasne.

> W końcu mamy szansę być w czymś najlepsi.

No niestety, do czołówki światowej jeszcze nam sporo brakuje.
          • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:19
            W Europie jesteśmy na drugim miejscu.
            Słabo, powinniśmy być na pierwszym
            W końcu to kraj wybrany przez Jezusa.
          • lauren6 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:39
            Szczerze mówiąc mam w nosie jakim powietrzem oddychają Chińczycy, Malezyjczycy, Brazylijczycy czy inni "czycy".

Obchodzi mnie, że moje dzieci tu i teraz w Polsce oddychające zabieczyszczonym powietrzem, bo jacyś debile palą syfem w piecach.
            • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:41
              "Szczerze mówiąc mam w nosie jakim powietrzem oddychają Chińczycy, Malezyjczycy, Brazylijczycy czy inni "czycy".
              Pechowo, mamy z nimi wspólną atmosferę sad
              • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:44
                1matka-polka napisała:

> "Szczerze mówiąc mam w nosie jakim powietrzem oddychają Chińczycy, Malezyjczycy
                > , Brazylijczycy czy inni "czycy".
                > Pechowo, mamy z nimi wspólną atmosferę sad
                >

Ups...
                Ematka Ci nie uwierzy wink
                • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:47
                  Gdyby chociaż jakiś odpowiedni autorytet to potwierdził...
              • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 16:07
                "mamy z nimi wspólną atmosferę"

Porównywanie jakości powietrza w Polsce i w Chinach, ma się mniej więcej tak do wspólnej atmosfery, jak twoje piardy umysłu do logicznego myślenia.
                • piekna_remedios4 Re: Węgiel - zdjęcia 18.12.18, 11:21
                  masz w zanadrzu jeszcze jakieś hasełka? bo to z piardami zaczyna być nudne tak często je wstawiasz
    • jehanette Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 13:43
      Chyba ich zadaniem jest robić złe wrażenie? Zdjęcia wstrząsająco pokazują temat, ale ten temat jest prawdziwy. Tak jest. Oddychamy syfem. W centrach największych miast jest mnóstwo budynków opalanych węglem i śmieciami.
      • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:09
        Nie no, temat NIE jest prawdziwy, skoro na jednym ze zdjęć jest niewłaściwy komin, a na drugim ludzie siedzą w domu w maskach - a we wsi remedios sąsiedzi nie mają takiego zwyczaju. Do tego na na trzecim zdjęciu jest ta sama rodzina co na drugim, więc ten smog to wszystko JEDNA WIELKA ŚCIEMA!
        • 45rtg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:28
          piataziuta napisała:

> Nie no, temat NIE jest prawdziwy, skoro na jednym ze zdjęć jest niewłaściwy kom
          > in, a na drugim ludzie siedzą w domu w maskach - a we wsi remedios sąsiedzi nie
          > mają takiego zwyczaju. Do tego na na trzecim zdjęciu jest ta sama rodzina co n
          > a drugim, więc ten smog to wszystko JEDNA WIELKA ŚCIEMA!

Skoro trzeba do artykułu o nim wkładać kłamliwe zdjęcia, to tak, na to wygląda.
          • piataziuta Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:46
            Pewnie.
            Smogu NIE MA!
            Wszystkie odbiorniki KŁAMIĄ, bo są programowane przez LEWAKÓW. 😂
            • 1matka-polka Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:50
              Prawie trafiłaś, kłamią wszystkie, KTÓRE są programowane przez lewaków big_grin
    • miss_fahrenheit Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:25
      kosmos_pierzasty napisała:

> Zastanawiam się, czy wrażenie, jakie robią te zdjęcia jest przesadzone czy nie.
      > Bo imo robią złe wrażenie... bardzo złe...

Bo takie miały zrobić. Artykuł i same zdjęcia mają za zadanie odwoływać się do emocji, mniejsza o fakty. Chociaż mogli zachować przynajmniej pozory zgodności z rzeczywistością (choćby zdjęcie pieca z podpisem świadczącym o tym, że autor ma znikomą wiedzę o realiach w Polsce).
      • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:35
        miss_fahrenheit napisała:

>
        > Bo takie miały zrobić. Artykuł i same zdjęcia mają za zadanie odwoływać się do
        > emocji, mniejsza o fakty. Chociaż mogli zachować przynajmniej pozory zgodności
        > z rzeczywistości
        ą (choćby zdjęcie pieca z podpisem świadczącym o tym, że autor
        > ma znikomą wiedzę o realiach w Polsce).

Ano właśnie. Większością z tych fotek i komentarzami na poziomie PRL owskiej propagandy, autorzy ośmieszyli problem.
        A szkoda, bo można było zrobić sensowny fotoreportaż z rzetelną dokumentacją.
        Ustawka z rodziną jest żenująca.
    • gris_gris Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:26
      A jakie maja robic? Dokladnie tak wyglada powietrze w Krakowie (jak w Londynie w XIX w), i kamienice maja taki kolor. Mieszkanie trzeba malowac co dwa lata, itd. Bywaja zimy, kiedy nie widac nieba i slonca przez kilka tygodni (az zawieje halny). Moj maz nie chce juz jedzdzic do Polski w zimie, bo go ten smog dobija, i martwi sie o zdrowie dzieci.
      • sniyg Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:49
        Mieszkacie osobno?
        • gris_gris Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:08
          Nie, dlaczego? I co to ma do tematu?
    • boo-boo Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 14:48
      Akurat na pierwszym zdjęciu jest tylko jeden komin - reszta to chłodnie- więc żaden dym.
    • mamalgosia Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 15:09
      Absolutnie nie przesadzone, wręcz przeciwnie. Jestem w stanie dostarczyć drastyczniejszych zdjęć z mojego miasta, wystarczyłby jeden dzień.

I jeszcze bym dodała kult górników na Śląsku.
      • aerra Re: Węgiel - zdjęcia 17.12.18, 18:35
        Część jest zdecydowanie przesadzona.
        I w ten sposób właśnie sprawia się, że potem masa ludzi bagatelizuje problem smogu (bo to JEST problem) - wrzućmy zdjęcia od czapy (piece kaflowe w prawie każdym domu, chłodnie kominowe, dzieciaki na ustawce z maskami antysmogowymi rysujące w domu antysmogowe rysunki (spoko, jak ja mojemu dziecku powiem, żeby narysował smog, to też narysuje, ale sam z siebie to woli rysować co innego, mimo że przed każdym wyjściem z domu pyta czy nie ma smogu i czy ma brać maskę...)) i potem się dziwmy, że ktoś uważa, że to bzdura.
      • janja11 Re: Węgiel - zdjęcia 18.12.18, 13:38
        Te zdjęcia to są albo ustawki z rodziną pewnej Evy, albo zupełnie z czapy, jak chłodnie kominowe.
        A opisy, to już zupełna żenada, na miarę PRL-owskiej propagandy o zgniłym zachodzie.
        I zgadza się. Można zrobić lepsze zdjęcia i rzetelny fotoreportaż o problemie.
        Tu można być tylko wkurzonym na autorów, że swoim lenistwem i niekompetencją, zrobili z tematu pośmiewisko.
        Szkoda, że autorom nie chciało się ruszyć tyłka i przejechać dalej niż 50km od Katowic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka