Dodaj do ulubionych

Zostawanie dziecka samego w domu

29.12.18, 01:44
Czy mogę zostawić moją 9 i pół letnią córeczkę upośledzoną umysłowo w stopniu lekkim lub umiarkowanym samą w domu.Wiem , że poniżej 7 lat nie można ale jak wygląda sytuacja w przypadku dziecka niepełnosprawnego intelektualnie.Czy wedle prawa mam ją traktować jak dziecko młodsze bo, jest młodsza rozwojowo i do końca życia zapewniać jej opiekę niani?Jak to wygląda w praktyce.np gdy sąsiad lub były zawiadomi szkołę ,sąd...albo niedajboże coś złego się stanie (pożar).Nie chodzi mi o wyjazd, wyjście na imprezę ale pójście do pracy ewentualnie na krótkie zakupy do najbliższego sklepu gdy dziecko ma gorączkę bo, nie mam tyle wolnego co dziecko a po zatrudnieniu niani zostaje nam mało pieniędzy i ciężko dotrwać do końca miesiąca.
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 03:18
      > Wiem, że poniżej 7 lat nie można

Niby jak "wiesz", skoro nie ma takiego przepisu? Art. 106 kodeksu wykroczeń mówi o przebywaniu w okolicznościach szkodliwych dla zdrowia; przebywanie we własnym domu zazwyczaj szkodliwe dla zdrowia nie jest (a jeśli w waszym jest, to masz poważniejszy problem, niż zostawianie dziecka samego).
      Generalnie ocena, czy dane dziecko już się nadaje do tego, żeby je zostawić samo, pozostaje w gestii rodziców. Zazwyczaj przeciętnego 5- czy 6-latka można zostawić na chwilę (np. żeby wyskoczyć do najbliższego sklepu), ale nie na kilka godzin (żeby iść do pracy). Jak konkretnie funkcjonuje twoja córka, to my nie wiemy (a ustawodawca ty bo, nie mam tyle wolnego co dzieckom bardziej nie wie), więc nikt ci nie powie, jak masz ją traktować. To twoja córka i ty ją znasz najlepiej.
      > Jak to wygląda w praktyce.np gdy sąsiad lub były zawiadomi szkołę ,sąd...albo niedajboże
      > coś złego się stanie (pożar).
      W praktyce to sąd będzie post factum rozstrzygać, czy miałaś prawo ocenić, że córka sobie poradzi. Zna procedury bezpieczeństwa? Umie sobie zrobić jeść i pić? Umie zadzwonić na numer alarmowy? Wie co robić, jak zauważy ogień? Potrafi sobie opatrzyć skaleczenie? Itd, itp.
      > gdy dziecko ma gorączkę bo, nie mam tyle wolnego co dziecko
      Jak ma gorączkę, to zwolnienie na opiekę. Na to jest limit 60 dni w roku - faktycznie ci nie starcza, czy po prostu pracodawca krzywo patrzy?
      • katja.katja Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 11:06
        Pracodawca płaci za pracę. Jeżeli całe 60 dni ma płacić za chorobę cudzego dziecka nie dziwne, że "krzywo" patrzy. W tych cudownych zagranicznych krajach na które ciagle się powołujecie jak tam jest super rodzice mają od (w zależności od konkretnego kraju) od zera do jakiś maks. 10 dni w ciągu roku na chorowanie dziecka.
        • zazou1980 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 08:39
          Akurat za zwolnienie na dziecko od pierwszego dnia placi zus, dlatego za kazdym razem trzeba wypelniac z-15. Pracodawca placi pierwsze 30 dni zwolnienia na pracownika, reszta tez zus...
          • katja.katja Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 10:57
            A kto w tym czasie wykonuje pracę za pracownika? Krasnoludki? A jeśli inni pracownicy to dostają oni pieniądze za nadgodziny, z kieszeni pracodawcy oczywiście.
    • zwyczajnamatka Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 06:48
      Sama powinnaś wiedzieć czy możesz córkę zostawić czy nie. Nic o niej nie napisałaś poza wiekiem, więc trudno doradzić nie wiedząc jak funkcjonuje. Znam osoby (dorosłe) uposledzone w stopniu lekkim, funkcjonują na codzień samodzielnie, nawet pracują. Upośledzonych w stopniu umiarkowanym nie znam, więc trudno mi coś o takich osobach powiedzieć lub wyobrazić sobie ich funkcjonowanie.
      Ja mam zdrową córkę, dwunastolatkę i dlugo nie zostawialam jej samej w domu jeśli byla chora i nie szła do szkoly, a ja musialam iść do pracy. Właściwie to dopiero od tego roku ją zostawiam - chorą, ale tylko przy błahych przeziębieniach. Kiedy miala anginę z wysoką gorączką wzielam opiekę i siedziałam z nią w domu.
      Jesli chodzi o wyjscie na zakupy, do sklepu, to ja idąc do najblizszego spozywczaka zostawialam już pieciolatkę.
      Jeśli coś się stanie podczas twojej nieeobecnosci to i tak pewnie zostaniesz napiętnowana. Może zacznij córkę na razie zostawiać na krotki czas i zobacz jak sobie poradzi. Dla mnie to zostawienie dziecka samego na szas zakupow, a zostawienie chorego i pójście do pracy to są dwie różne rzeczy.
    • edelstein Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 08:30
      Nigdy nie zostawilabym dziecka z goraczka samego.
    • 18lipcowa3 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 10:07
      9 i pół letnią córeczkę upośledzoną umysłowo w stopniu lekkim lub umiarkowanym samą w domu.

zartujesz sobie czy tez jestes uposledzona w jakims stopniu ????????????????????????????
    • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 10:16
      Zależy od funkcjonowania. Dodatkowo, jeżeli masz w orzeczeniu, że wymaga stałej obecności opiekuna, to może faktycznie być konieczność ciągłej opieki. Jednak, jeżeli dziecko jest w stanie zadbać o siebie, zwrócić się o pomoc na 112, gdyby coś się zdarzyło (ten pożar), nie wpuścić obcych do domu, to można myśleć o usamodzielniania.
      Mój syn chodzi do klasy specjalnej, z nim chłopiec 13- letni z niepełnosprawnością w stopniu lekkim i od 2 lat sam jeździ autobusami (zprzesiadką) do szkoły. Jest dość komunikatywny i zaradny. Moje dziecko nie dojeżdża nigdzie samo, bo słabo się komunikuje ale od paru lat zostaje samo w domu na godzinę-dwie- trzy (norma intelektualna i spektrum autyzmu), umie obsłużyć telefon, zadzwonić do mnie/do taty/na 112. Wychodzi też sam na podwórko pod blokiem.
      Jednak z wysoką gorączką to nie zostawiłabym nawet pełnosprawnego 15- latka, chyba tylko na tyle, żeby skoczyć do apteki, czy spożywczego.
      A jakiś czas temu mój zdrowy 9 latek, będąc pod opieką zdrowego 15- latka sobie kroił ciastko łopatką do ciast i wbił sobie to dziadostwo w rękę. Starszy najpierw zadzwonił do mnie, potem na 112, bo krew tryskała po całej kuchni, nie mógł zatamować. Wyskoczyłam wtedy na chwilę do pracy - mam kilka minut drogi stamtąd do domu. Dotarłam do domu równo z pogotowiem i policją. Policjanci pomogli zrobić opatrunek, uznano to za nieszczęśliwy wypadek (pojawili r się, bo dyspozytor przekazał informację, że dziecku wbito nóż w rękę, znaczy sprawa kryminalna) Ale młodsze dziecko było pod opieką 15- latka. Nawet nie chcę myśleć co by było gdyby młody był sam.
    • mikams75 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 10:24
      nikt ci tu nie odpowie konkretnie na pytanie, bo to zalezy od dziecka; nawet i ze zdrowymi roznie bywa - jedne sa takie, ze zajma sie spokojna zabawa a inne beda skakac po zyrandolach, dzieci sie roznia tez pomyslowoscia i sklonnoscia do eksperymentow.
      Zacznij od zostawiania na krotko zanim znikniesz na caly dzien w pracy. Ucz dziecko reagowania na nietypowe sytuacje. Ale z goraczka bym nie zostawila.
    • piekna_remedios4 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 10:34
      Ale jak to pójść do pracy? Na 8 godzin plus dojazdy? Chciałabyś zostawić córkę na 9-10h samą w domu i to przez kilka dni?
      Miałabym opory zostawić swoją zdrowa córkę sama na tak długo, z różnych względów.
    • muchy_w_nosie Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 10:51
      Jak dziecko będzie miało i lat 15 i będzie samo w domu i mu się coś stanie to będziesz miała policję na głowie. Póki coś się złego nie stanie to możesz zostawić.
      • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:10
        W jakim sensie i w jakim kraju? W Polsce, z pewnością nie.
        • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:13
          Już 12- latek może mieć pod opieką inne dziecko poniżej 7 r.ż. Jak najbardziej może być sam o za zgodą rodziców podróżować samodzielnie po mieście a 14 - latek nawet za granicę.
          Moja znajoma14- latka wraz z grupą znajomych w podobnym wieku podróżowała samolotem po Europie i nikt się nie przyczepił.
          • agnes_topesto Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 23:14
            ale autorka ma dziecko uposledzone a ty piszesz o zdrowych dzieciach...
            • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 06:57
              Odpowiadałam Muchom odnośnie ogólnej odpowiedzialności. A co do tego, co piszesz to nawet zostawienie dorosłej osoby niesamodzielnie jest niedopuszczalne. Przy czym niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim to pikuś- tu można dziecko usamodzielniać (ale nie znikając na 9 h, tylko np. 2). Co innego w stopniu umiarkowanym.- to zupełnie inny level, tu bym chyba do końca życia nie spuszczała z oka na więcej niż kilka minut - kiedyś miałam taką podopieczną 10- łatkę, zawsze ktoś z nią był.
    • iwoniaw Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:18
      Czy wedle prawa mam ją traktować jak dziecko młodsze bo, jest młodsza rozwojowo

Wiesz, że córka nie jest na poziomie intelektualnym 9-latki, tylko dziecka młodszego i serio pytasz, czy masz ją adekwatnie do tego traktować "wedle prawa"? Nie rób tego, zastanów się lepiej, jakie masz możliwości zapewnienia jej opieki w Waszej sytuacji.
      • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:24
        Przy obsłudze różnych urządzeń często jest napisane, że dziecko poniżej 8 r.ż. lub osoba o ograniczonej możliwości oceny sytuacji może korzystać tylko pod nadzorem dorosłych. To tak jak z rzeczoną córką.
    • juuuu7 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:20
      Wedlug mnie nie mozesz. Ale nie piszesz nic o tym jak funkcjonuje, na jaki wiek szacowany jest jej rozwoj.
    • niutaki [...] 29.12.18, 22:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • 35wcieniu Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:32
        Nie, jest klasycznym trollem, ale ematki lubią z nią gadać. big_grin
        • niutaki [...] 30.12.18, 19:21
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • joszka30 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:42
      Serio " masz" córkę 9 lat i nie wiesz w jakim stopniu jest upiśledzona?
    • bei Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 22:50
      Nie możesz, co to za niedorzeczny pomysł? Musisz szukać dla niej palcówki, która zapewni opiekę w czasie Twojej pracy. Na czas wyjść do sklepu naucz córkę by w razie niepokoju pukała do sąsiadów-wcześniej uzgodni z sąsiadami by w awaryjnych sytuacjach otoczyli dziecko opieką. Czy naprawdę piszesz o Twoim dziecku? Nie wierzę, ze nie znasz stopnia upośledzenia swojego dziecka.
      • 35wcieniu Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 23:00
        Nie denerwuj się, to troll, poczytaj wcześniejsze jej posty big_grin
        • smiechupara Re: Zostawanie dziecka samego w domu 29.12.18, 23:09
          To lekkim czy umiarkowanym,bo to jest bardzo duża różnica?
          • szeptucha.z.malucha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 12:47
            Może na pograniczu?
            • smiechupara Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 19:34
              Masz rację, nie pomyślałam,że może dziecko nie mieć orzeczenia i jedynie mama ma domysły.
      • tol8 Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 11:09
        Palcówki???
        • bei Re: Zostawanie dziecka samego w domu 31.12.18, 00:58
          Placówki
    • mrs.solis Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 04:11
      No ja legalnie nie moge zostawic dziecka ponizej 12 roku zycia samego w domu. Oczywiscie czasami musialam i to robilam, ale ty chcesz zostawic uposledzone dziecko i isc do pracy na kilka godzin czy zrobic krotkie zakupy , bo to znaczaca roznica. Moj kumpel wyskoczyl na krotkie zakupy i zostawil spiacego malucha w domu. Dziecko mu sie spalilo w pozaze.
    • ichi51e Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 08:52
      A probowalas wystapic o elastyczne formy zatrudnienia?
    • wapaha Re: Zostawanie dziecka samego w domu 30.12.18, 19:24
      A ty jesteś upośledzona umusłowo lekko czy umiarkowanie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka