Dodaj do ulubionych

Wybitne w tym roku

31.12.18, 15:43
Zainspirowana wpisem z wątku o serialach chciałabym założyć swój i zachęcić Was do wpisywania lektur, filmów i seriali, które zobaczyłyście/przeczytałyście w 2018 roku (nie muszą być z tego roku, ale chodzi o to, żeby były Waszymi odkryciami) i które uznajecie za szczególnie warte uwagismile
Trochę z przymrużeniem oka, bo wiadomo, że nie wybieramy geniusza 2018.
U mnie wygrywają:
Literacko: Marlon James i "Księga nocnych kobiet", a z reportaży "Dwie siostry" Asne Seierstadt.
Filmowo: "Roma" A. Cuarona.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 15:56
      Film: Call me by your name.
      Ksiązka: Lincoln w Bardo.
    • danaide Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 17:11
      Literacko: rozważania o pamięci Juliana Barnesa. W różnych książkachwink. Komiks Totalnie nie nostalgia
      Filmowo: chciałam zaznaczyć, że to w ogóle jest rok wielu filmach o kobietach, niekoniecznie filmów "kobiecych" (i może rzeczywiście poza Romą niekoniecznie wybitnych, ale w jakiś sposób ważnych). Czyli: też Roma, Sofia, Obietnica poranka, Touch Me Not, Fokstrot i dwóch dziecięcych, choć bardziej uniwersalnych, wartych odszukania: Liyana oraz Mirai.
    • aquella Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 17:36
      Odkryłam twórczość Charlesa Bukowskiego- okropne treści które fajnie się czyta
    • maniaczytania Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 18:27
      Literacko - "Raki pustelniki" Anne B. Ragde.

Serialowo - tylko jeden możliwy - "Endeavour" - rewelacja!

Filmowo - "Atak paniki", "Mów mi Vincent", "Manchester by the Sea", "Projektantka", ""Niezwykły świat Belli Brown", "Szpieg", "Interstellar", "Niemożliwe" i "Spider-Man Uniwersum". Małe wyróżnienie dla "Baby Driver" za doskonały montaż.
    • lucerka Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 18:39
      Serialowo: Fortitude - szczególnie pierwszy sezon
      Podrozniczo: Spitzbergen i Wyspy Owcze

Literacko: Będzie bolało A. Kay, Do no harm H. Marsh
      • ira_08 Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 18:58
        Fortitude...? Nie zawiodło Cię to zakończenie z dudy?
        • lucerka Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 21:40
          Zawiodło mnie zakończenie drugiego sezonu. Trzeci oglądam z sentymentu do Dana. Pierwszy był jednak mistrzowsko zrobiony no i ta muzyka na wstępie...
          • stephanie.plum Re: Wybitne w tym roku 01.01.19, 17:33
            fantastyczny klimat, a to cenię dużo bardziej, niż dziwaczne zawiłości intrygi.

drugi sezon, no cóż, jak to zwykle bywa z drugimi sezonami, a trzeciego jeszcze nie widziałam, ale się przymierzam.
            • evee1 Re: Wybitne w tym roku 02.01.19, 00:30
              O, nie wiedzialam, ze jest juz trzeci. Dzieki.
              Ja w ogole kocham te klimaty, ale do tej pory najbardziej nas "urzekl" Trapped chyba.
    • ira_08 Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 18:57
      Filmowo: Tamte dni, tamte noce, literacko: Opowiadania bizarne Olgi Tokarczuk, reportażowo Błoto słodsze niż miód Małgorzaty Rejmer.
    • zarin Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 19:11
      Literacko książki Jakuba Małeckiego. Filmowo niestety nic, co by było naprawdę wybitne.
    • mysiulek08 Re: Wybitne w tym roku 31.12.18, 19:28
      Klementyna Suchanow "Ja geniusz" rzecz o Gombrowiczu, kawal dobrej roboty

W 2018 malo filmow i seriali ogladalam
      • lellapolella Re: Wybitne w tym roku 01.01.19, 18:01
        Podpisuję się, dla mnie też Klementyna Suchanow z obydwiema częściami Gombrowicza. Do tego Jennifer Egan "Manhattan Beach" i trochę starsze "Cesarz Ameryki" Martina Pollacka. Te książki to moje tegoroczne petardysmile
        Po raz kolejny obejrzałam pierwszy sezon "True detective" i nie sądzę, by któryś go przebił, tym bardziej, że raczej nie oglądam seriali ;- )
        Co do filmów: Czas mroku, Dunkierka, wciąż jeszcze Pokusa ( mogę być nieobiektywna, uwielbiam, gdy Brytole kręcą o wojnie)
        Trzy bilboardy za Ebbing
        Czarne bractwo. BlacKkKlansman
        Zimna wojna
        Nić widmo- w życiu nie widziałam nudniejszego filmu ale nie mogłam się oderwać, a na końcu uznałam ze zdziwieniem, że był świetnywink
    • taki-sobie-nick Re: Wybitne w tym roku 01.01.19, 19:35
      "Nasze matki, nasi ojcowie".
    • bywalec.hoteli Re: Wybitne w tym roku 01.01.19, 23:16
      No i fajny wątek bo nie gnioty tylko dzieła wybitne
    • leanne_paul_piper Re: Wybitne w tym roku 01.01.19, 23:26
      Przychylam się do zachwyconych filmem 'Call me by your name', który to zresztą, nie chwaląc się, ja odkryłam dla forumowej społecznościwink. Przy okazji powiem, że Luca Guadagnino zrobił ostatnio jeszcze jeden film - a mianowicie Suspirię, która jest filmem tak wymykającym się ramom, że ostatecznie postanowiłam go oceniać jedynie za doznania wizualne.
      I jest to pierwszy film, w którym Dakota Johnson udowodniła, że jest dobrą aktorką. I bardzo utalentowaną tancerką.
      I jako kinomanka dorzucam jeszcze 'Kształt wody' - scena w zalanej łazience jest jedną z najlepszych scen, jakie widziałam.
      I wreszcie last but not least obejrzany po raz pierwszy w tym roku balet trupy Bolszoj "Dziadek do orzechów". Perfekcja, piękno i idealne panowanie nad idealnymi ciałami.
      • obrus_w_paski Re: Wybitne w tym roku 02.01.19, 08:49
        W Suspiria był moment kiedy w kinie wybuchlam głośnym śmiechem. Uwielbiam horrory, ale ten mniej więcej po 1,5h (bo trwa 2,5h) stał się żenujący. Jedyne co go ratuje to Tilda Swinton
      • bo1 Re: Wybitne w tym roku 02.01.19, 11:23
        leanne_paul_piper napisała:

> I wreszcie last but not least obejrzany po raz pierwszy w tym roku balet trupy
        > Bolszoj "Dziadek do orzechów". Perfekcja, piękno i idealne panowanie nad idealn
        > ymi ciałami.

Czy oglądałaś to może w Warszawie na Torwarze? Bardzo chciałam się wybrać na ten zespół, ale obawiałam się, że Torwar może nie sprostać, by balet oglądać tam względnie komfortowo.
        • leanne_paul_piper Re: Wybitne w tym roku 02.01.19, 19:33
          Nie, to była transmisja na żywo z Teatru Bolszoi, multikino organizuje takie atrakcje, podobnie jak spektakle MET Opery.
          Ale obiecałam sobie, że zaprę się, a pojadę do Moskwy, aby choć raz na żywo zobaczyć ten teatr, chociażbym miała włożyć futrowink.
    • andaba Re: Wybitne w tym roku 02.01.19, 09:09
      Z nowszych dokumentalnych - Żeby nie było śladów, Był sobie chłopczyk, Brunatna kołysanka.
      Z beletrystyki - Zulejka otwiera oczy, Historia złych uczynków.
      Ze starszych - Wojna Klary, Sonnenschein, Pokonani.

Gombrowicza mam w planach - cieszę się, że dobry.
      I jeszcze wspomnę, mimo, że czytałam w zeszłym roku, książkę, która zrobiła na mnie kolosalne wrażenie i przymusiłam do przeczytania całą bliższa i dalszą rodzinę - Bieżeństwo 1915. Może przymuszę jeszcze kogoś smile Dodam, ze przymuszeni nie żałowali.

Filmy to obejrzałam dwa - Bogowie (nie wiem o co to halo, nic specjalnego, a scena jak ekipa lekarzy i pielęgniarek kładzie kafelki rozśmieszyła mnie do łez) i Bożą podszewkę. No owszem to drugie mi się podobało, jak szlo w telewizji to obejrzałam ze dwa odcinki. Nie żałuję, teraz miałam więcej frajdy z obejrzenia wszystkiego "w kupie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka